♨️Passepartout佐敦閔街1號地舖@passepartoutcoffee ♥️Cafe環境好靚好舒服,紅磚牆帶英倫風,由銅鑼灣搬來第一到訪,店舖牆身依然用返同一貫貴族藍色很喜歡,食物及咖啡方面都唔錯,值得再encore!🔷Dirty 擺喺度一陣影吓相已經混為一體了🔷Espresso soda🔷Yorkshire鐵鍋鬆餅。英式豬肉腸。煎蛋。沙律夠晒大份夠晒飽,茄汁豆浸住啲鬆餅好快淋晒,呢點可以改善一下🔷New York自家製美式鹹牛肉。黑麥酸種麵包。薯仔沙律美式鹹牛肉醃製得好好食,薯仔沙律都好多,又係食完好飽㗎食物:8/10抵食:7.5/10環境:8.5/10。。。#香港美食 #香港美食日記 #美食日記 #美食推薦 #hkcafe #hkrestaurant #coffeeholic #coffeelover #coffeetime #coffeeaddict #hkig #hkfoodie #foodie #foodiehk #hkfood #foodhk #hkfoodblog #hkfoodstagram #hkfoodlover #hkfoodblogger #foodpo
♨️Passepartout
佐敦閔街1號地舖
@passepartoutcoffee

🔷Dirty
擺喺度一陣影吓相已經混為一體了
🔷Espresso soda
🔷Yorkshire
鐵鍋鬆餅。英式豬肉腸。煎蛋。沙律
夠晒大份夠晒飽,茄汁豆浸住啲鬆餅好快淋晒,呢點可以改善一下
🔷New York
自家製美式鹹牛肉。黑麥酸種麵包。薯仔沙律
美式鹹牛肉醃製得好好食,薯仔沙律都好多,又係食完好飽㗎

食物:8/10
抵食:7.5/10
環境:8.5/10

#香港美食 #香港美食日記 #美食日記 #美食推薦 #hkcafe #hkrestaurant #coffeeholic #coffeelover #coffeetime #coffeeaddict #hkig #hkfoodie #foodie #foodiehk #hkfood #foodhk #hkfoodblog #hkfoodstagram #hkfoodlover #hkfoodblogger #foodporn #foodphotography #foodstagram #foodblogger #latteart #佐敦美食 #食在佐敦 #alldaybreakfast #打卡餐廳 #英倫風 #chillvibes #相機食先
2022-10-26 218 浏览
呢度全日都係供應同款menu, 主食就好特別地用上世界各地城市命名我哋要咗 Yorkshire - Bartwurst, fried egg, roasted veggies served on cast iron pancake 鐵鍋鬆餅/英式豬肉腸/煎蛋/沙律個鐵鍋鬆餅食落好似 dutch baby pancake 咁,食落係一個厚同埋蓬鬆感重既 pancake,加埋豬肉腸同埋太陽蛋,茄汁豆食落好豐富。比平時既 English breakfast 有多一分新鮮感。小食要咗 Wellington Spring Rolls澳洲和牛加埋與蘑菇加埋酥脆的外皮,雖然食落唔係好似威靈頓,但係細細條脆卜卜都好滋味是日甜品係caramel flan cake店員貼心提示可以等多陣,個面既焦糖會更加脆~不過整體我就覺得甜左小小(扮少女又失敗)Hojicha latte 茶味香而且唔會過甜~好味食物唔錯環境都舒服~值得一試 (p.s. 呢度係《野人老師》拍攝場景嚟 )

小食要咗 Wellington Spring Rolls
是日甜品係caramel flan cake
Hojicha latte 茶味香而且唔會過甜~好味
2022-10-21
  • Yorkshire
2022-10-25 174 浏览
今朝拉了朋友去佐敦Brunch, 揀左間很英式的咖啡店。之前睇雜誌介紹, 被佢藍色嘅裝修格調吸引, 因為藍色調好少用在餐廳, 所以份外覺得特別。而且在食物方便,亦很有英式風格,是我喜愛的味道之一。我跟朋友都點了Yorkshire, 因為我想食York Pudding, 之前在英國食, 一吃愛上。 這家的是個放大版, 把其他配料放在pudding中。配料有腸仔,豬腩片,茄汁豆,太陽蛋及沙律菜,很豐富。不過如果有black pudding就更perfect了。煙豬腩片煎到很香脆, 好味, York Pudding很巨型,味道香,但基本一個人吃有點多, 而且仲有基他配料, 細食嘅兩個人分都夠, 或者可以多叫一款小吃。飲品我膽粗粗點了杯Muso Caramel Latte, 真的有點點Miso味道,但咖啡味不夠濃郁,可惜了點。但這裡環境氛圍都很寫意, 加上隱身於巷弄間,不會車水馬龍的, 是很適合想享受悠閒的人來坐。

2022-10-25
早餐
2022-10-23 219 浏览
之前係ig見到哩間餐廳已經bookmark咗一定要去試(´∀`*)餐廳以藍色為主色調 復古英倫風嘅設計好有情調💙而且餐廳設有室外座位 可以帶埋寵物過嚟打下卡~威靈頓春卷 $78哩個係店嘅招牌 小編大推.ᐟ.ᐟ 香脆嘅春卷外皮包裹住半熟嘅牛扒 切成一口size 咬落去第一下會食到脆卜卜嘅外皮 隨後食到嘅係牛嘅肉汁 口感豐富而又香濃😋😋黑松露蕃薯條🍟 $68蕃薯條口感係比較乾身同脆~個醬都食到濃濃嘅黑松露味蘋果酥🥧 $52賣相好精緻嘅蘋果酥 酥上吉士醬伴碟 外皮好脆 而中間係好足料嘅蘋果內餡 內餡唔會過甜 配埋香甜嘅吉士醬一齊食就啱啱好~焦糖布甸蛋糕🍰 $42蛋糕上層係焦糖布甸 食落好滑(๑ ́ᄇ`๑)入口即溶 而下層係海綿蛋糕 蛋糕浸左啲焦糖味 係偏濕潤嘅口感

威靈頓春卷 $78

蘋果酥
威靈頓春卷
蘋果酥
2022-10-21 137 浏览
和 烘焙女神約會 kaman她帶了我吃waffle和炸雞,還點了美味的鐵觀音朱古力,食物無論份量和味道都非常滿意尤其是那件caramel flan cake ☺️今次食到佢個面既焦糖脆面同埋佢既滑滑crème brûlée 層了,一如既往咁好食,而佢底層是牛油蛋糕超香牛油味(可能係我食過既蛋糕中最香既pound cake (推薦必點)點了「Calcutta」是咸waffle,佢用左香料和咖哩做waffle,炸雞和酸椰菜還有印度式咖哩配合起來有佢獨特既風味,不愧係signature dish !然後點了Yokohama ,是燒牛肉包住燒飯團,面的醬汁很好味,用了洋蔥燒汁,仲有溏心蛋伴食呢個不過不失開心傾計期待你cut完有一日一起吃pizza maru 呢,想睇pizza lovers 既癲狂程度🤣🤣🤣
和 烘焙女神約會 kaman

呢個不過不失
開心傾計
Wellington Spring Rolls $78起初見到春卷外皮覺得有啲厚,點知食落係好鬆脆,就唔覺得厚皮😋🤪食落有驚喜👍🏻牛肉都大舊又唔韌😜而且醬汁好特別,味道好夾Yorkshine $128鐵鍋鬆餅🍳鬆餅脹卜卜,放耐左先食就食唔到脆身效果,不過就算淋左,口感都好,甜甜地👍🏻再配有豬肉腸,煙肉🥓切開個下覺得好硬,但咬落口又煙煙韌韌,味道好出😋😋😋Yokohama $158和牛肉味香濃🥩不過就未去到入口即溶,開頭見好多醬以為好鹹,但食落味道又岩岩好。和牛下面係飯團🍙但略嫌有啲多醬🥲🥲Suez $138三文魚 x 中東焗雜菜沙律,三文魚魚肉嫩滑,魚皮亦脆卜卜!最驚喜既係沙律,中東米口感特別,十分乾身。🫶🥺本身想食afternoon tea set🫖☕️但已經賣哂~下次要再早啲去食🙈🙈
Wellington Spring Rolls $78
Yorkshine $128
Yorkshine
Yokohama $158
Suez $138
Suez
Yorkshine
Suez
下午茶飲品任添🫔極鬆化威靈頓卷🥧鹹蛋黃菠蘿包!-小店新開半年,走古典英倫風。藍色店面撞上紅磚外牆,歐式戶外位又非常典雅復古,唔講以為去咗古蹟咁,可見店主品味十足。田中總括而言,裝修費一定好甘,不過嘢食依然性價比超高,而且多數自家製作,出邊都食唔到。-☕️Afternoon Tea Tower + 任飲Free Flow (2位 $499)🫔鹹點:威靈頓春卷、酥脆蝦多士、煙三文魚芝士脆脆🍰甜點:鹹蛋黃忌廉菠蘿包、藍莓芝士蛋糕、英式鬆餅(配自家製果醬、香草蒜蓉忌廉、奶油)1️⃣威靈頓春卷本身係招牌,可以單點,酥脆外皮包住半熟牛柳,一口Size,外脆內嫩,非常驚喜。2️⃣而且款款都經過精心配搭,蝦多士包住自家蝦膠,少有地鋪上惹味莎莎醬,煙三文魚又配上香口芝士脆,層次豐富。3️⃣鹹蛋黃菠蘿包更加驚喜,出邊少有,細細件可愛精緻,啖啖鹹蛋黃香,填滿邪惡忌廉。4️⃣英式鬆餅亦係重點,睇見金黃外形已經覺誘人,外層酥脆,配上自家製果醬同蒜蓉忌廉,鹹甜各有特色,亦係田中食過數一數二好食。-🌶麻辣蓮藕片 ($72)睇名以為係川菜冷盤,但其實用上西式做法,肉醬加入重磅花椒辣椒,鋪係蓮藕脆片同沙律上,濃味中帶清新,非常特別嘅配搭
下午茶飲品任添🫔極鬆化威靈頓卷🥧鹹蛋黃菠蘿包!

🫔鹹點:威靈頓春卷、酥脆蝦多士、煙三文魚芝士脆脆

🌶麻辣蓮藕片 ($72)
睇名以為係川菜冷盤,但其實用上西式做法,肉醬加入重磅花椒辣椒,鋪係蓮藕脆片同沙律上,濃味中帶清新,非常特別嘅配搭。

🍩酥脆玉桂冬甩 配雲呢嗱雪糕 (定期轉)
店內甜品定期唔同,不時會有驚喜,當日呢款玉桂冬甩,焗得外脆內鬆軟,配上半溶雪糕,一冷一熱,真係絕配。

🍵飲品:玄米茶鮮奶、熱烏龍茶 (Tea Set 任飲)

1️⃣唔好以為烏龍茶一定普通,呢到出品要求真係極高,同一款茶都有唔同茶葉選擇,就例如單叢都有桂花同茉莉。

2️⃣而玄米茶鮮奶 質感濃厚,又有玄米微粒,奶滑甘香,重點係90分鐘任飲,一杯本身都$55,超抵玩。
2022-10-05 161 浏览
💛 HKG - PASSEPARTOUT 💛ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ 想好似去咗個小旅行 @passepartoutcoffee 可以食啲唔同地方有特色少少嘅餐,少少創意得黎味道唔會好奇怪。成個環境都舒服😌 食brunch 一流 ❤️ 特別係個港式,都幾特別。係有一番風味嘅反而佢個鐵觀音拿鐵就差啲啲,冇咩違和感。如果佢個位置再方便啲就好了ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ◇◇◇◇◇◇◇◇◇#cass_jordan#cass_佐敦#cass_brunch#eatwccinhk
💛 HKG - PASSEPARTOUT 💛

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

特別係個港式,都幾特別。
係有一番風味嘅

反而佢個鐵觀音拿鐵就差啲啲,冇咩違和感。

如果佢個位置再方便啲就好了

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ
◇◇◇◇◇◇◇◇◇
#cass_jordan
#cass_佐敦
#cass_brunch

#eatwccinhk
2022-10-04 554 浏览
👩🏻‍🌾同朋友食呢間喺佐敦重新開業嘅cafe,佢地嘅食物配搭都好有特色😳期待期待~ ◾️Calcutta 🧇北印蕃茄咖喱炸雞|涼拌菜絲|馬沙拉窩夫配搭特別,雞都幾嫩滑,雞皮炸得脆身,而窩夫有別於一般脆口感,反之比較淋,不過正正因為咁有兩個口感,夾埋一齊食就啱啱好🙌🏻。雖然係辣辣地,但係👩🏻‍🌾覺得唔食得辣嘅都可以揀。◽️London🥖焗豆燉豬肩肉|煎蛋|香草麵包麵包有驚喜,鬆軟得嚟邊邊位脆身,醬汁香料味好重,夾埋牛油咖喱醬,配上蕃茄酸味,味道好match。覺得太酸的話,連同隻蛋就可以中和酸味,整道菜絕對有驚喜!🤩◾️Hojicha Latte / Vanilla Latte☕️Hojicha latte焙茶味出,都唔錯。朋友揀咗Vanilla Latte覺得都幾好飲。
◾️Calcutta 🧇
Hojicha Latte / Vanilla Latte
2022-04-17
London
2022-09-26 631 浏览
其實係喺IG睇佢嘅外表吸引咗嚟食💙佈置以藍色木系為主,擺設古典向~❣️而有戶外座位應該係寵物區同吸煙區,但係個有好feel嘅露台~天氣凍少少時都想試下坐出面😆😆1️⃣威靈頓春卷($78)首先擺盤幾精緻~而春卷total有六舊~亦有啲沙律襯底。雖然春卷外皮睇落有啲厚,但因為食落鬆脆所以唔會覺得好厚皮👍🏻👍🏻牛肉食落覺得都夠大嚿🙌🏻而且有啲肉汁又唔韌😍沙律醬應該似蛋黃醬,有埋蔥有啲清新嘅感覺😝亦比一般沙律醬稀~2️⃣Yorkshire(荷蘭鬆餅)($128)鬆餅鬆軟得來又有脆邊,有啲格仔餅嘅口感😆😆而最底有茄汁焗豆,所以會掂到茄汁嘅味~燒咗嘅五花腩係厚身嘅煙肉,味道正常🤔腸仔都係正常發揮,而煎蛋係流心蛋~所以可以點蛋汁嚟食鬆餅🙆🏽‍♀️反而中間有火箭菜嘅沙律,菜上面有橄欖油所以會撈到鬆餅都有橄欖味~未必個個都會覺得好食🥴3️⃣Calcutta(咖喱味窩夫)($138)窩夫足足有四舊!我覺得一個女仔食可能會有啲困難😅窩夫個咖喱味令我好有印度嘅感覺🤣而窩夫同炸雞面頭再有蕃茄醬,有蕃茄加洋蔥!昇華咗個咖喱味😍另外炸雞必須要提係非常嫩口,又有肉汁~一鎚一胸~誠意推介👍🏻📍總結:-我會形容呢間cafe嘅菜式比較小眾
1️⃣威靈頓春卷($78)

2️⃣Yorkshire(荷蘭鬆餅)($128)

3️⃣Calcutta(咖喱味窩夫)($138)

📍總結:
-我會形容呢間cafe嘅菜式比較小眾,但非常值得一試❤️而服務都良好👍🏻
-星期日12:30到已經差唔多full,所以假日記得早少少嚟食😝
2022-09-25
2022-09-15 334 浏览
平日1:30pm放假相約幾位好友共進午餐,沒有預約之下,進店剛好有位,店員態度nice。🍴Yorkshire $128👍🏼👍🏼👍🏼鐵鍋鬆餅/英式豬肉腸/煎蛋/沙律鬆餅煙煙韌韌,一旁的煙肉也有脆口感覺,配上火箭菜沙律,淋上黑醋汁,特別的一道菜。🍴New York$158👍🏼👍🏼👍🏼自家製美式鹹牛肉/黑麥酸種麵包/薯仔沙律一片片的半生熟鹹牛肉,底下是薯仔沙律配上酸種麵包,軟軟糯糯的,不錯👍🏼🍴黑松露番薯條$68份量多,蕃薯薯條,不過食不到黑松露味,但也不錯。🍴威靈頓春卷Wellington spring rolls $78軟身的春卷皮卷著英國香腸,鹹鹹香香,點上店家提供的醬料,非常好吃😋☕️雲呢拿咖啡 $50🥤蜜糖肉桂咖啡 $50+$5 iced🥤Cappuccino $50+$5 iced🥤焙茶鮮奶$50+$5 iced以cafe來說,價錢是中高價位,食物質素不錯,服務態度好。剛巧隔離鋪在裝修,地方很吵,要和朋友大聲傾談。📍佐敦閩街1號地舖

🍴Yorkshire $128👍🏼👍🏼👍🏼
鐵鍋鬆餅/英式豬肉腸/煎蛋/沙律

🍴New York$158👍🏼👍🏼👍🏼
自家製美式鹹牛肉/黑麥酸種麵包/薯仔沙律

🍴黑松露番薯條$68
份量多,蕃薯薯條,不過食不到黑松露味,但也不錯。

☕️雲呢拿咖啡 $50

Cappuccino
  • London
  • YORKSHIRE
2022-09-10 124 浏览
位於佐敦一間英式cafe店,遠處已見長長人龍,但絕對值得排隊❤️有齊甜品、主菜、飲品,滿足齊你三個願望。——————CALCUTTA 北印蕃茄咖喱炸雞 HKD$138主菜是以地方名命名的Fusion菜上台非常吸睛,顏色吸引,炸雞皮脆多汁,唔會覺得油膩。唔好以為配咖哩醬會好Heavy,味道開胃,加上菜絲,完美balance中和咗兩者嘅層次。馬莎拉窩夫足足有4片,味道相似於咖哩味,同窩夫非常夾,不知不覺會愈食愈多。相信佢會係你會回頭嘅cafe💗——————評價:🌆 環境有格調🥘 食物有驚喜👀 吸睛宜打卡❤️ 慶祝好地方💗CP值極高推介指數:❤️❤️❤️❤️❤️(五個心心為滿分)

——————

👀 吸睛宜打卡
❤️ 慶祝好地方
💗CP值極高

推介指數:❤️❤️❤️❤️❤️
(五個心心為滿分)
  • CALCUTTA
⊹🪟 Pᴀssᴇᴘᴀʀᴛᴏᴜᴛ°゚・Jᴏʀᴅᴀɴ//銅鑼灣店時到訪過 覺得他們的食物好用心亦好特別再搬到佐敦後 一直想再訪空間大了不少呢 食物也繼續保持水準⚘YOKOHAMA 澳洲和牛 1焦香米堡1炒洋蔥丨醃蘿葡Yokohama真的兩次都有點感覺下一次食都仍然放棄不到⚘CLACUTTA北印蕃茄咖喱炸雞1涼拌菜絲|馬莎拉窩夫Waffle 帶點香料味 但比較快淋炸雞都是份量滿滿的⚘YORKSHIRE鍋鬆餅丨英式豬肉腸 丨煎蛋1沙律這個比較普通 味道沒太大驚喜但絕對不是難食㗎 只是應該不會encore//𝕐𝕠𝕜𝕠𝕙𝕒𝕞𝕒 $𝟙𝟝𝟠𝕐𝕠𝕣𝕜𝕤𝕙𝕚𝕣𝕖 $𝟙𝟚𝟠ℂ𝕝𝕒𝕔𝕦𝕥𝕥𝕒 $𝟙𝟛𝟠ℍ𝕠𝕛𝕚𝕔𝕙𝕒 𝕃𝕒𝕥𝕥𝕖 $𝟝𝟘𝕃𝕚𝕞𝕖 𝕊𝕠𝕕𝕒 $𝟜𝟘𝔽𝕝𝕒𝕥 𝕎𝕙𝕚𝕥𝕖 $𝟜𝟘✔️ 𝟷𝟶% 𝚂𝚎𝚛𝚟𝚒𝚌𝚎 𝙲𝚑𝚊𝚛𝚐𝚎 📍佐敦閩街1號地舖゚・*:.。. .。.:*・゚・:,。゚・:,。・:,。゚・:,。・*:.。. .。.:*➪#kafehoppinginhk2022➪#kafehopping_jordan

🪟 Pᴀssᴇᴘᴀʀᴛᴏᴜᴛ°゚・Jᴏʀᴅᴀɴ

📍佐敦閩街1號地舖

➪#kafehoppinginhk2022
➪#kafehopping_jordan
2022-08-31 379 浏览
Calcutta變奏版chicken waffle充滿中東spice醬似帶甜有香料嘅蕃茄醬炸雞有少少濕但都嫩同有肉汁Waffle 個漿入面有薑黃粉同係鹹嘅,幾特別🤩不過waffle 好淋😕Yokohama個汁好鹹😕同埋唔係我鐘意嘅味佢嘅飯係搓到好似飯團咁,面頭仲有灸燒,個飯係最好食😋🤣牛肉嫩但無乜肉味溏心蛋好食😋炸蓮藕都好食😋Caramel flan cakeSad 佢無哂rocky road choco cake😕層布甸好有蛋香呍呢嗱香🥰🥰但底嗰層海綿蛋糕ish 就太實同埋浸住caramel syrup真係太甜

變奏版chicken waffle
充滿中東spice
醬似帶甜有香料嘅蕃茄醬
炸雞有少少濕但都嫩同有肉汁

個汁好鹹😕同埋唔係我鐘意嘅味
佢嘅飯係搓到好似飯團咁,面頭仲有灸燒,個飯係最好食😋🤣
牛肉嫩但無乜肉味

Caramel  flan  cake
  • CALCUTTA
  • Flan  cake
2022-08-29 108 浏览
𝗕𝗼𝗼𝗸𝗺𝗮𝗿𝗸左大概大半年既餐廳終於去到喇🥰✨呢間𝗖𝗮𝗳𝗲主打𝗙𝘂𝘀𝗶𝗼𝗻菜,食物款式都比較特別呢~➣𝗖𝗮𝗹𝗰𝘂𝘁𝘁𝗮(💰𝟭𝟯𝟴)𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 𝟰.𝟮/𝟱呢款係北印蕃茄炸雞配窩夫🧇薑黃味既窩夫配上炸雞好特別😚香料味好濃郁🤫食到最後窩夫都做到脆身🥰➣ 𝗬𝗼𝗸𝗼𝗵𝗮𝗺𝗮(💰𝟭𝟱𝟴)𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 𝟰.𝟭/𝟱和牛食落未到入口即溶但肉味香濃~四大塊和牛下面係飯團🍙配埋洋蔥燒汁同溏心蛋好滋味🥳➣𝗖𝗮𝗿𝗮𝗺𝗲𝗹 𝗙𝗹𝗮𝗻 𝗖𝗮𝗸𝗲 𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 𝟯.𝟴/𝟱呢款應該係𝗦𝗶𝗴𝗻𝗮𝘁𝘂𝗿𝗲甜品吧🍮蛋糕有𝟯個層次:焦糖脆面👉🏻布甸👉🏻磅蛋糕~最底既磅蛋糕乾身左少少🙈偏甜但都幾好食😋要同朋友𝘀𝗵𝗮𝗿𝗲😛🔸𝙍𝙖𝙩𝙞𝙣𝙜: 𝟳.𝟖/𝟭𝟬💰𝙥𝙚𝙧 𝙝𝙚𝙖𝙙: ~$𝟏𝟓𝟎

➣𝗖𝗮𝗹𝗰𝘂𝘁𝘁𝗮(💰𝟭𝟯𝟴)
𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 𝟰.𝟮/𝟱

➣ 𝗬𝗼𝗸𝗼𝗵𝗮𝗺𝗮(💰𝟭𝟱𝟴)
𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 𝟰.𝟭/𝟱

➣𝗖𝗮𝗿𝗮𝗺𝗲𝗹 𝗙𝗹𝗮𝗻 𝗖𝗮𝗸𝗲