2021-05-28 33 浏览
原來宜家荃新天地都有日式疏乎厘Pancake食🥞🥞餐廳環境好舒服,雖然唔係好大,但啲位好闊好好坐,仲有open kitchen可以睇到啲pancake點整🤤廚房上面嘅黑板畫仲係店員自己畫㗎,畫得好靚好有心思~食完仲去埋行附近間Donki,好似去咗一轉日本咁啊🇯🇵🇯🇵夏威夷班戟漢堡配芝士 $108之前都有食過咸嘅Pancake,但係Pancake burger真係第一次見😱有少少次日本m記嗰隻熱香餅burger🤣 漢堡扒十分juicy,而且塊芝士用火槍燒溶咗,仲配咗好多薯條,真係好好食啊🤤沖繩紫薯疏乎厘班戟 $108呢個好似係期間限定嘅😢滿滿嘅紫薯蓉用咗沖繩縣金武町嘅紫薯嚟整,好似食緊雪糕咁,但又唔會過甜👍🏻Pancake唔係入口即溶好似食空氣嗰種,而係比較實在嘅感覺🥞另外配咗好香芝士味但好輕盈嘅cream,再加埋士多啤梨 🍓2個人share 食都唔會覺得漏~熱帶特飲 $48用多種熱帶生果新鮮搾嘅果汁,其中橙味最突出,絕對係健康之選啊🍊🍊湯力濃縮咖啡 $58夏天最適合飲清爽嘅Expresso Tonic~香濃嘅咖啡加埋檸檬汁🍋酸酸哋好開胃,配埋個紫薯Pancake真係一流啊!總括嚟講,食

夏威夷班戟漢堡配芝士 $108

沖繩紫薯疏乎厘班戟 $108
沖繩紫薯疏乎厘班戟

熱帶特飲 $48

湯力濃縮咖啡 $58

總括嚟講,食物有特色,亦都好有質素💯💯下次試埋佢個Set Lunch先🤤
2021-05-27
下午茶
沖繩紫薯疏乎厘班戟
  • 沖繩紫薯梳乎厘班戟
2021-05-27 62 浏览
小編經朋友介紹,試左由日本名古屋開到黎香港既Pancake House Hoi Hoi ,小編近來其實都食過幾間Pancake,都想對比一下☝🏻但係呢間野服務真係一般般。◾ 原味梳乎厘班戟 $88基本梳乎厘班戟感覺,驚喜不大,但係佢蛋香不夠,可能製作時打粉不夠均勻,食落去會覺得內裡有一啲一粒粒粉粒,如果對比尖沙咀J.S.Foodies班戟個距離相差好遠。◾️沖繩紫薯梳乎厘班戟 $108紫薯味好濃濃,但會偏甜,而且佢同梳乎厘班戟唔夾,兩樣好獨立既野食放埋一齊,食落去個感覺紫薯個甜度會完全蓋過梳乎厘班戟既味道,一般般,而且價錢都不算平民價,如果簡我會食返原味。點解話服務一般般,小編當時同朋友兩個人入到餐廳,有兩張枱係無人坐,有個男既經理,堅持要我地坐近門口張枱,唔可以坐入面張枱,我覺得疫情期間,客人通常有得選擇都會簡入面啲既枱,而且試紫薯梳乎厘個服務員發現紫薯下塔緊,佢竟然忍唔住講左出黎「呀~佢塔左」,之後無諗住整返或者換返,所以真係好差,我諗試過一次都唔會再去。

◾ 原味梳乎厘班戟 $88

◾️沖繩紫薯梳乎厘班戟 $108

2021-05-27 25 浏览
趕截單既Pᴀɴᴄᴀᴋᴇ今次終於趕到黎,21:25黎到😅距離截單仲有5分鐘!店員話得番3隻揀,冇問題我地都係想食「夏威夷果仁忌廉夏威夷班戟」啫果然!係好好食❤️ 份量岩岩好👍🏻個忌廉同果仁好好味!不過飲品就爭D喇叫左Matcha 同Lattle ,Matcha 飲落冇乜味仲有其他Pᴀɴᴄᴀᴋᴇ Bᴜʀɢᴇʀ...睇落幾特別..下次又係要再黎😋雖然阻住店員收工,服務態度都好好!價錢合理!好值得推介!!!
趕截單既Pᴀɴᴄᴀᴋᴇ

今次終於趕到黎,21:25黎到😅
距離截單仲有5分鐘!
店員話得番3隻揀,冇問題
我地都係想食「夏威夷果仁忌廉夏威夷班戟」啫
果然!係好好食❤️
份量岩岩好👍🏻個忌廉同果仁好好味!

不過飲品就爭D喇

仲有其他Pᴀɴᴄᴀᴋᴇ Bᴜʀɢᴇʀ...
睇落幾特別..下次又係要再黎😋

雖然阻住店員收工,服務態度都好好!
價錢合理!

好值得推介!!!

• 夏威夷果仁忌廉夏威夷班戟
2021-05-27 37 浏览
荃灣新開咗一間來自日本名古屋食pancake 嘅餐廳😍😍 滿心期待同朋友試食。佢地都有 set lunch menu, 間中都會轉下款。套餐係包餐湯及飲品,今日飲到嘅係蘑菇湯,不過不失,係屬於一般有蘑菇粒粒嘅湯,帶有少少松露味。飲品方面本身係包檸檬茶、牛奶紅茶;亦有加$18 轉其他特別飲品;我同朋友都揀咗超級水果茶,滿以為係有一個茶壺,裏面裝咗好多水果個種,點知一上枱,係一個茶包寫住 “super fruit” ,咁樣就要加$18 🙄😰😰 我同朋友互望呆一呆,咁樣一啲都唔值要加$18。不過慶幸嘅係,你飲完,侍應會問你要唔要加熱水,都算係安慰😞香烤免翁牛柳配荷蘭汁伴薯菜牛柳點咗七成,但上枱感覺無七成,比較生,但食落還可以接受;牛味都幾香。薯菜有薯仔、紅蘿蔔,我覺得蔬菜份量可以多少少;荷蘭汁唔知應該配菜定牛扒😅 到最後都無乜點郁過 黑松露醬野菌 pizza 幾好食😋 皮薄,一上枱已經好香菇味😂😂 就算傾耐咗,凍食都一樣好食,算幾好👍🏻士多啤梨梳乎厘 pancake $138賣相唔錯,士多啤梨🍓伴碟都算多,份量有3 片; 食pancake 最期待嘅震震下做唔到,因為佢俾 cream 壓住😂

佢地都有 set lunch menu, 間中都會轉下款。

蘑菇湯

超級水果茶

香烤免翁牛柳配荷蘭汁伴薯菜

黑松露醬野菌 pizza
黑松露野菌pizza

士多啤梨梳乎厘 pancake $138
講下味道,都算好食嘅,唔太甜;不過士多啤梨🍓就唔算太鮮甜;食完感覺普通,未有太大嘅驚喜,或者下次試試鹹嘅 pancake 會唔會好啲。

服務態度方面,諗住係日本過江龍餐廳非常著重 services ,可能是新開,或者培訓緊新人,感覺唔太想招呼客人,亦無咩同客人交流..
廚房好多員工,上菜好快,呢點算唔錯的。

庆祝纪念
生日
黑松露野菌pizza
2021-05-26 61 浏览
位於荃新天地既呢間Pancake House HoiHoi係由日本過嚟既分店,據聞係日本係人氣爆燈既,而今次黎到香港就當然要去試一試啦~今次算係比較早去食,所以人流未算太多,入去食果時都唔洗等位~而入面既裝修偏向走日式田園風格,感覺都幾舒服~而餐牌上都有好多野食選擇,有主食亦有主打既pancake揀,而pancake既味道款式亦幾多,而今次就揀左抹茶梳乎厘班戟,同一杯雲呢拿味咖啡試試😋😋抹茶梳乎厘班戟($138)呢份班戟都等左大約30分鐘先上到,不過都知道班戟係即製係需要等得耐啲既,而一上到就見到抹茶醬實在太多,係多到有啲膩咁😅而班戟既鬆厚度都唔錯,厚度適中,而一切落去果下亦感覺到果種鬆軟,而佢既抹茶醬亦唔會太甜,配合紅豆簡直係一絕👍🏻而雲呢拿咖啡味道都唔錯,係食甜品果時飲返杯咖啡的確係唔錯既選擇😋總結呢間餐廳既梳乎厘班戟味道同賣相都唔錯,唯一就係抹茶醬太多導致有啲滯😅😅

抹茶忌廉梳乎厘班戟

2021-05-16
$100 (其他)
抹茶忌廉梳乎厘班戟
2021-05-26 41 浏览
好鍾意食pancake今次搵到呢間係荃灣的HOIHOI Pancake 店😍叫左個Macadamia Cream Pancake🥞 🌟🌟🌟🌟好好食,沈上滿滿的夏威夷果仁,配上特製的Macadamia cream 😋😋超正又唔漏。班戟唔似一般,一陣風嗰啲,係似厚身版M記班戟,但唔乾😍好香再另外叫一個紫薯梳乎厘班戟🌟🌟🌟喜歡紫薯的人有福了!超級重紫薯味😜係紫薯蓉鋪滿成個頂。食左半個,好漏😂😂但係好食既❤️飲品叫咗香桃茶同草莓沙冰🍓草莓沙冰好好好好飲!消暑又賣相美💖仲甜甜地,好sweet😘
好鍾意食pancake
今次搵到呢間係荃灣的HOIHOI Pancake 店😍
班戟唔似一般,一陣風嗰啲,係似厚身版M記班戟,但唔乾😍好香

再另外叫一個紫薯梳乎厘班戟🌟🌟🌟

飲品叫咗香桃茶同草莓沙冰🍓
草莓沙冰好好好好飲!消暑又賣相美💖仲甜甜地,好sweet😘
2021-05-18
2021-05-24 19 浏览
之前去名古屋試過當地人氣pancake之後一直念念不忘💕雖然而家冇得飛去朝聖😛但而家香港都有得食啦!!經過見到餐牌仲有新品推介添✨襯下午茶時光就入去回味吓啦!!. 最鍾意試新嘢嘅Be揀咗💜沖繩紫薯梳乎厘班戟 $108💜佢係用咗100%沖繩縣本島金武町紫薯😍配日本輕盈忌廉😍一上枱好震撼囉!!一大座紫薯蓉山丘好大堆頭🤤紫薯味甘香甜美但一啲都唔膩🤤山峰上仲有粒黃金蕃薯(yummy!!)底下係兩件空氣感十足嘅班戟😛沾上伴隨住嘅cream食好幸福!!. 另外同行友人就揀咗❤️夏威夷班戟漢堡 $108❤️真係好特別!漢堡就食得多!用班戟做嘅我哋都係第一次🤩🤩入面有牛油果、蝦、蜜糖芥末醬!唔似一般漢堡係配肉類咁heavy😛呢個組合出奇地夾!!係好fresh嘅夏日配搭呀!! 伴碟嘅薯條又夠脆口!一路傾計一路食真係好開心😊. 而且我哋仲每人點咗一杯飲品😘😘Be要嘅💚抹茶沙冰💚有厚厚cream攪勻飲簡直就係Matcha Frappuccino!!唔太甜好好飲!而朋友嘅💗草莓沙冰💗有埋士多啤梨裝飾仲夢幻!打卡一流😍😍

2021-05-22 36 浏览
「Pancake House HoiHoi」喺荃灣荃新天地都開咗新分店啦,今晚帶埋好朋友嚟試下新店先!店內環境寬敞,感覺悠閑放鬆~顧名思義,餐廳主打日式梳乎厘班戟,有甜的,也有鹹的夏威夷班戟漢堡配芝士圓渾渾的班戟充滿蛋香,夾著牛肉漢堡、芝士、醬汁、番茄及生菜🥬漢堡扒好軟嫩,配上其他配料,味道同口感都好豐富沖繩紫薯梳乎厘班戟新店最新款的期間限定班戟🥞,沖繩紫薯茸被壓成幼條🍠加入蜜糖🍯同芝士調味,口感幼滑,甜度適中,充滿紫薯甜香!底下係鬆軟可口的梳乎厘班戟,成個甜品都好好食牛奶抹茶日本抹茶配上新鮮牛奶🥛濃厚回甘的抹茶在口裡蕩漾,好好飲呢超級花果茶酸酸甜甜的超級花果茶,去脂解膩

沖繩紫薯梳乎厘班戟

牛奶抹茶

日本抹茶配上新鮮牛奶🥛濃厚回甘的抹茶在口裡蕩漾,好好飲呢

超級花果茶

酸酸甜甜的超級花果茶,去脂解膩
2021-05-20 37 浏览
叫左焦糖香蕉pancake. Cream既味道雖然似普通cream 但份量好慷慨。pancake不太空氣感,但蛋味香濃。佢有提供一少壺syrup, 但係加咗落去個pancake度會過甜,點cream食都已經足夠。至於焦糖就只係淋係cream上面,同原本期望既香烤焦糖既香蕉不同。香蕉分量十足,上面亦都散上左一d脆脆,如果係香烤焦糖香蕉就好啦!好想搵間跟flippers比美的soufflé pancake,可惜暫時都未搵到...

在日本旅遊的時候最喜歡就是吃又鬆又香的pancake,所以每次知道有新pancake cafe開,都一定要試!這間cafe有齊班戟和梳乎厘班戟,款色又多,一定有一款是你的口味😍北海道紫薯梳乎厘班戟 $108作為紫薯控就算多想吃原味,我都會先選擇它!吸睛度滿分的紫色層層面塔用上100%沖繩縣本島金武町紫薯加上Mascarpone cheese和蜜糖,令紫薯幼條綿密甘香,甜度比預期低,這種淡香令你不會很快覺得膩,配搭裡面空氣感十足而且蛋味相當香濃的梳乎厘班戟,味道平衡的非常好,班戟鬆軟到撐爆幼條就知道其彈力!最後加上微甜的金栗,口感豐富卻不搶鏡,值得再試!夏威夷班戟漢堡配牛油果、蝦、蜜糖芥末醬 $108一次過吃兩份甜pancake真的會太heavy,所以我們點了班戟漢堡挑戰一下。本來對它零期待,但最後反而超有驚喜!用來夾住餡料的班戟有足夠的厚度,所以切開都不會散成碎,加上香濃蛋味和牛油味,配搭清新的牛油果就像吃全日早餐般,彈牙的蝦增加了漢堡的口感,而蜜糖芥末醬則是令漢堡全部食材完美結合的主幹,一邊吃一邊有清新感覺,原來鹹班戟也好吃!Cold Brew $50、Cappuccino $36來

北海道紫薯梳乎厘班戟 $108

夏威夷班戟漢堡配牛油果、蝦、蜜糖芥末醬 $108

Cold Brew $50、Cappuccino $36

來這類cafe一般重點都不在飲品,可是這裡的咖啡都是Studio Caffeine出品,所以咖啡也夠香夠醇,和甜班戟一起吃的話,coldbrew比較適合呢。
夏威夷班戟漢堡配牛油果、蝦、蜜糖芥末醬
🌺Pancake House Hoi Hoi 🥞😀黎自名古屋的人龍店 餐廳走夏威夷風格🌺 通常日本野一黎到香港質素就會變差🌝 今次經過見到唔算多人排 就試下喇🌺夏威夷果仁忌廉夏威夷班戟 ($118) 忌廉份量十足 滿佈在整個班戟 上面灑有果仁碎又多一層口感 不過蛋香味不算香濃突出 同埋pancake唔夠輕盈有少少漿口嘅感覺 可能濕左d 🙁HoiHoi除了甜品亦有鹹食供應 以和式洋食為主其中有巨型漢堡塔 沖繩人氣料理墨西哥Taco飯 漢堡扒 炸豬扒等等 睇落都幾吸引Pancakes 未算出色但勝在選擇多 下次會試下其他款式同鹹食 🌜🌝
🌺Pancake House Hoi Hoi 🥞😀

🌺夏威夷果仁忌廉夏威夷班戟 ($118)

夏威夷果仁忌廉夏威夷班戟

2021-05-14
下午茶
2021-05-16 933 浏览
▪️夏威夷班戟漢堡配芝士$108菜如其名是一款比較西式化的甜品菜式.整體簡單一點是由漢堡🍔配薯條🍟組成的.貌似簡單但卻十分新穎..漢堡是由甜品小班戟為外層.中間夾著包括生菜🥬蕃茄🍅芝士🧀漢堡🍔..不得不重點介紹一下芝士漢堡-牛肉漢堡熟度剛剛好.再加上微微烤溶的芝士.口感簡直一流😍班戟上印有餐廳名字.十分可愛及精緻🥰薯條香脆🤤上面還配有辣粉香料.香口且脆口..加上餐廳精心的擺放.完全感受到夏威夷的氣味☀️▪️ 紫薯疏乎厘班戟$108是店舖主打的疏乎厘料理🥞..外層完全被紫薯泥所包圍.頂部更放置了一粒的桃.呈現火山🌋般的形狀.. 紫薯濃郁入口香滑的.質感是結實的薯泥..起初由於疏乎厘班戟內裡沒有配料而中和了甜度..但再吃多幾口就真的有點過甜和膩..最後是只吃疏乎厘😂而疏乎厘班戟口感鬆軟「動L.動L」的動感..配試上水果吃是一流一的美味😍可惜水果只有三塊的草莓🍓&一粒桃..略嫌有點孤寒..🙇🏼‍♀️▪️朱古力飲料🥤$39炎炎夏日當然要配搭朱古力凍飲🥤凍飲經餐廳裝飾後變得具夏日的特色..濃厚朱古加入口香濃.甜甜的令人無法自拔😍▪️焦糖牛奶咖啡☕️$39甜品配搭之👍🏻 焦糖牛奶咖啡既香濃又綿滑.. 焦糖的香味

▪️夏威夷班戟漢堡配芝士$108
紫薯疏乎厘班戟

▪️ 紫薯疏乎厘班戟$108

朱古力飲料

▪️朱古力飲料🥤$39
焦糖牛奶咖啡

▪️焦糖牛奶咖啡☕️$39
甜品配搭之👍🏻 焦糖牛奶咖啡既香濃又綿滑.. 焦糖的香味喝起來更讓人溫暖&放鬆..👍🏻真的是嘆一嘆😘
朱古力飲料
焦糖牛奶咖啡
  • 紫薯疏乎厘班戟
同朋友即興約去荃灣食飯佢發現荃新天地進註咗呢間九龍灣開過嚟嘅pancake店大約7點幾去到,店舖約5成半可能因為仲係試業階段,未有咁多人知新開所以唔使等位即刻有得入—————————————————————🔸 夏威夷班㦸漢堡配牛油果、蝦、蜜糖芥茉醬($108)本人比較少食咸味pancake呢個配搭食落好fresh薯條新鮮炸好熱辣辣,再加上啲似shake shake粉嘅調味🔸煙肉比薩($78)pizza係薄批,味道正常但唔會話好吸引🔸法式焦糖疏乎厘班㦸($128)比較期待嘅疏乎厘甜品,賣相唔錯食落係典型空氣感較重嘅日本pancake個人比較鐘意口感實少少嘅pancake加上食落無咩焦糖味,有啲失望—————————————————————Pancake House HoiHoi (荃新天地) (荃灣)荃灣楊屋道1號荃新天地1樓117號舖
同朋友即興約去荃灣食飯
佢發現荃新天地進註咗呢間九龍灣開過嚟嘅pancake店
大約7點幾去到,店舖約5成半
可能因為仲係試業階段,未有咁多人知新開
所以唔使等位即刻有得入
—————————————————————

🔸 夏威夷班㦸漢堡配牛油果、蝦、蜜糖芥茉醬
($108)
本人比較少食咸味pancake
呢個配搭食落好fresh

🔸煙肉比薩($78)
pizza係薄批,味道正常但唔會話好吸引

🔸法式焦糖疏乎厘班㦸($128)
比較期待嘅疏乎厘甜品,賣相唔錯
食落係典型空氣感較重嘅日本pancake
個人比較鐘意口感實少少嘅pancake
加上食落無咩焦糖味,有啲失望
—————————————————————
荃灣楊屋道1號荃新天地1樓117號舖
2021-05-15 44 浏览
❥ 𝑯𝒐𝒊𝑯𝒐𝒊 𝑷𝒂𝒏𝒄𝒂𝒌𝒆 𝑯𝒐𝒖𝒔𝒆✿/抹茶紅豆梳乎厘班戟$138牛油果大蝦班戟漢堡$108𝑰𝒄𝒆𝒅 𝑷𝒆𝒂𝒄𝒉 𝑻𝒆𝒂$36𝑺𝒕𝒓𝒂𝒘𝒃𝒆𝒓𝒓𝒚 & 𝒍𝒆𝒎𝒐𝒏𝒂𝒅𝒆$44今次第二次黎@食舒芙蕾鬆餅佢地嘅𝒑𝒂𝒏𝒄𝒂𝒌𝒆空氣感十足口感鬆軟 不過蛋香味道就唔係特別濃抹茶口味有海量抹茶𝒄𝒓𝒆𝒂𝒎同紅豆粒 ❣️配料絕對足夠同三塊𝒑𝒂𝒏𝒄𝒂𝒌𝒆食🤣至於鹹食牛油果大蝦班戟漢堡都唔錯 呢份嘅𝒑𝒂𝒏𝒄𝒂𝒌𝒆較為結實 都鬆軟仲有香脆薯條/✿. 𝚈𝚞𝚖:𝟰/𝟻𝚁𝚎𝚟𝚒𝚜𝚒𝚝﹕𝟰/𝟻𝙿𝚛𝚒𝚌𝚎﹕ $150/𝗵𝗲𝗮𝗱˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞☞ ☞ 𝑯𝒐𝒊𝑯𝒐𝒊 𝑷𝒂𝒏𝒄𝒂𝒌𝒆 𝑯𝒐𝒖𝒔𝒆 (𝑪𝒊𝒕𝒚𝒘𝒂𝒍𝒌) 荃灣楊屋道1號荃新天地1樓117號舖˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞
❥ 𝑯𝒐𝒊𝑯𝒐𝒊 𝑷𝒂𝒏𝒄𝒂𝒌𝒆 𝑯𝒐𝒖𝒔𝒆

𝚁𝚎𝚟𝚒𝚜𝚒𝚝﹕𝟰/𝟻
𝙿𝚛𝚒𝚌𝚎﹕ $150/𝗵𝗲𝗮𝗱

荃灣楊屋道1號荃新天地1樓117號舖
2021-05-14 26 浏览
HoiHoi Pancake係日本名古屋既人氣店,係當地係需要排隊一個鐘先食到‼️ 最近開左係荃灣,朋友就提議去dinner~既然佢梳乎厘班戟甘出名,當然要叫啦❣️🥢沖繩紫薯梳乎厘班戟用沖繩紫薯蓉圍繞住中間三層既梳乎厘pancake 個紫薯味好香🍠但覺得個pancake唔夠空氣感😶🥢夏威夷班戟漢堡配芝士 呢個夏威夷風格又幾特別 估唔到pancake做burger又幾夾 生菜 蕃茄 炒過既洋蔥🧅既juicy既漢堡 好好味😋😋另外仲叫左杯hojicha latte☕️同花果茶🍵

🥢沖繩紫薯梳乎厘班戟

🥢夏威夷班戟漢堡配芝士