今日係megabox行完街 見到一樓有間新開餐廳專食梳乎厘班戟 網上話假期過嚟門外必定大排長龍 所以一直都冇勇氣黎試 難得今次平日過嚟 見到得幾個人排隊 我都忍唔住排埋一份 店內既裝修簡約得黎又企理乾淨 餐廳選用開放式廚房 廚房上面有一塊大黑板介紹店內推介 別有一番風格 呢間餐廳主要食梳乎厘pancake 有好多種口味 選擇困難症嘅我 今日揀咗最新推出嘅雞蛋班戟 賣相十分之吸引 另外我分別嗌左2個set lunch (京式鴨肉pizza,和風照燒雞扒飯)。京式鴨肉pizza (set lunch :跟餐湯+餐飲)(HK $78) 京式鴨肉聽起上嚟係一個幾新穎嘅配搭 所以決定一試 餅底好鬆脆 餡料豐富 仲有拉絲芝士🤤不過醬汁方面 可能比較創新 我吾係甘識欣賞😅。和風照燒雞扒飯 (set lunch :跟餐湯+餐飲)(HK $78)照燒雞扒飯 飯底係用珍珠米煮成 煲飯時處理水既份量控制得吾錯 所以飯既口感比較適中 不會過軟既不會太硬身👍另外有大量沙律菜混合一起 食既時候感覺既清爽又健康😁照燒雞扒調味很好 味道能夠滲透雞肉內 不會只停留在表皮😋肉質柔嫩更juicy 🤩 。是日餐湯蘑菇湯 (跟

京式鴨肉聽起上嚟係一個幾新穎嘅配搭 所以決定一試

是日餐湯蘑菇湯 (跟餐)

雖然係一碗餐湯  但磨菇粒超多 既香而濃郁 質地好似米糊😚絕對吾會係為左減低成本而加超多水果種 更加吾係罐頭湯 簡直係一碗誠意之作

目玉燒班戟 (梳乎厘班戟:HK $118)(夏威夷班戟:HK $108)

最新推出嘅雞蛋班戟《目玉燒班戟》 簡直係人氣大熱 眼見店舖內好多客人都點了這款班戟
佢分為夏威夷班戟或十分鬆軟嘅梳乎厘班戟 兩款班戟各有特色
我今日就試左空氣感十足嘅日式梳乎厘班戟
班戟上的荷包蛋同真嘅沒有分別 原來蛋黃就係特製吉士蛋黃  像真度極高 食落去芝士忌廉味濃郁 夾著鬆軟而且充滿蛋香嘅班戟 配搭得天衣無縫  不愧為過江龍班戟店😍

整體而言:呢間餐廳環境舒服 食物質素高 絕對值得推介俾大家
如果你地試左其他口味既班戟 歡迎大家同我分享

食物:9/10
價錢:8/10
環境:8/10

HoiHoi Pancake House

• 目玉燒梳乎厘班戟
2021-03-30 31 浏览
好食既Pancake可遇不可求,再加上唔洗排隊既Pancake店更加難上加難,所以就專登揀咗平日比較空閒既時間嚟,人大了,越嚟越怕等位既餐廳,最好就係可以預先預約留位的餐廳😌成個餐牌一眼望去,就比綠茶呢兩個字吸引到,其他的選擇已經自動刪除了😂就決定呢個order呢個😍🌟抹茶忌廉梳乎厘班戟 $138🌟好味到我竟然可以自己一個食曬一份Pancake😳總共有三件,平時要同朋友share食先食得曬🙈綠茶味一啲都唔太甜,甜度剛剛好,岩曬我呢個好怕甜但又想食甜品既麻煩人😅班戟既軟熟度又係剛剛好,最好就係用極速時間影曬相就食,唔係就錯過咗最好時機😝🌟培茶牛奶 $39🌟第一次飲培茶味既牛奶,開頭仲會擔心會預先落糖既飲品,原來係可以自己之後再糖的😌培茶味好濃👍🏻個拉花靚到唔捨得飲,食完甜甜既pancake,再呷一啖培茶牛奶,中和下個味蕾,完全可以唔洗再額外落糖😆

🌟抹茶忌廉梳乎厘班戟 $138🌟

🌟培茶牛奶 $39🌟

• 抹茶忌廉梳乎厘班戟
  • 焙茶牛奶
2021-03-29 43 浏览
Pancake店愈開愈多Hoi hoi pancake到衣加都keep 住日日有人排隊食就知道幾受歡迎今次專登去到megabox 排隊一嚐呢度既pancake 不只得甜食 仲有咸食好特別即刻點了一份夏威夷pancake burger 試下咸食的風味而甜點方面點了士多啤梨pancake 一上檯個pancake burger賣相吸引 仲印有餐廳logo 原來咸食的pancake別有一番風味 入面配有沙拉醬,菜,蝦和牛油果 食入口感覺好fresh 而甜食的pancake 好香濃的蛋味 配上水果吃可以解膩的感覺
Pancake店愈開愈多
今次專登去到megabox 排隊一嚐
呢度既pancake 不只得甜食 仲有咸食
好特別
而甜點方面點了士多啤梨pancake

未去過名古屋~(me2都可以食下名古屋既人氣pancake店頂住先🤣個人黎講係幾鐘意食pancake食甜品感覺真係好幸福🥴去果陣有set lunch但覺得單點仲正Btw呢間既pancake真心唔錯😽同埋其實都幾好坐又新淨!不過就唔算平~👉🏻法式焦糖疏乎里班戟 $118😋:8/10一上枱完全比佢外表吸引!!佢既醬係覆蓋晒成個pancake😍同埋個面到係脆脆既焦糖同pancake軟綿口感形成對比夾埋一齊食又脆又軟咁好正味道唔會話太甜黃色醬係類似吉士咁佢唔係空氣感既pancake食落唔會太濟但又唔會冇feel再食既話會想再叫☺️同埋都唔算話等好耐同咸食一齊落單食完就岩岩好送到黎~👉🏻 墨西哥taco飯 $78😋:6/10我係第一次食taco飯啲料都幾豐富有牛油果、肉醬、沙律菜同蛋成個飯撈混左個味都幾好同埋佢啲肉醬既調味同大X樂、大快活唔同加上擺盤令成件事升級左🤣👉🏻 水牛城雞翼 ~$7x😋:6.5/10有7隻大大隻既雞翼🤩平時食開既水牛城雞翼都係個皮橙紅色果款成隻雞翼同水牛城醬密不可分不過呢到係個醬另上雞翼係熱辣辣上食到仲係好juicy而且都好易拆到骨😚個醬汁都唔錯冇平時連埋雞翼一齊整咁濃味🐣
未去過名古屋~(me2
都可以食下名古屋既人氣pancake店頂住先🤣
個人黎講係幾鐘意食pancake
甜品感覺真係好幸福🥴
去果陣有set lunch但覺得單點仲正
Btw呢間既pancake真心唔錯😽
同埋其實都幾好坐又新淨!
不過就唔算平~
法式焦糖疏乎里班戟
👉🏻法式焦糖疏乎里班戟 $118
😋:8/10
一上枱完全比佢外表吸引!!
佢既醬係覆蓋晒成個pancake😍
食落唔會太濟但又唔會冇feel
再食既話會想再叫☺️
同埋都唔算話等好耐
同咸食一齊落單
食完就岩岩好送到黎~
墨西哥taco飯
👉🏻 墨西哥taco飯 $78
😋:6/10
我係第一次食taco飯
啲料都幾豐富
有牛油果、肉醬、沙律菜同蛋
成個飯撈混左個味都幾好
同埋佢啲肉醬既調味同大X樂、大快活唔同
加上擺盤令成件事升級左🤣
個醬汁都唔錯
冇平時連埋雞翼一齊整咁濃味

🐣🐥🐣🐥🐣
Hoi Hoi Pancake House

💸價錢:人均約$150(單點)

📍地點:九龍灣宏照道38號企業廣場5期Megabox 1樓19-20號舖
2020-10-29
法式焦糖疏乎里班戟
2021-03-28 106 浏览
今日去mega box IKEA shopping,行到攰攰地就去好多人話好食的pancakes 試下。去到要排隊,排左差不多半個鐘先有位。一路排隊,發現3個店員經常聚在收銀傾計,啲客舉晒手都睇唔到,同埋啲客都幾麻煩,坐底左又成日要轉枱,特別啲有bb車的,以為自己大晒,香港人真係好麻煩。柯打左個maple syrup 梳乎厘加杯shaken peach tea,杯飲品就正正常常,個梳乎厘就真係唔掂(或者係我唔識欣賞),一刀切落去,中間啲粉漿痴住晒把刀,好水,再點啲cream ,好似溶化晒咁,點cream 太多。香港有好多Cafe 都做得比佢出色,唔值得再去,唔平。
去到要排隊,排左差不多半個鐘先有位。
2021-03-28
2021-03-27 45 浏览
約咗朋友Megbox閒逛,偶遇『Hoi Hoi Pancake House』,聽聞呢間舖以日本高級原材料製Pancake而聞名,既然喺日本未有機會一試,咁入戶香港點都要試吓嘅。香港限定有两款,一款係『法式焦糖梳乎厘班戟』,另一款係『抹茶忌廉梳乎厘班戟』,估吓我揀乜?咁係抹茶啦,因我同朋友都好喜歡抹茶,而且呢度係選用日本名店的高級特調抹茶粉來製作抹茶忌廉,好滑好美味,配埋北海道十勝紅豆簡直配合到天衣無縫,裝飾又靚,十級的美味。又揀咗另一個新產品『夏威夷班戟漢堡配牛油果,蝦,蜜糖芥末醬』,同樣地美味,牛油果够熟够腍,味道清新,蝦彈牙亦數量唔少,蜜糖芥未带D甜意,好滿意吖。飲品叫咗菠蘿汁同芒果沙冰,朋友話芒果沙冰好正。

• 抹茶忌廉梳乎厘pancake
2021-03-25 72 浏览
見到好多人去食,好吸引終於忍唔住要試下去之前已經決定咗要綠茶忌廉梳乎厘班戟($138), 下單沒太久便已經很快上菜,賣相很吸引,總共有三件梳乎厘班戟, 配一大pat抹茶忌廉, 忌廉唔太甜, 帶淡淡的綠茶味,梳乎厘班戟濕潤,質感ok, 不過抹茶忌廉本身是凍的, 放在班戟之上, 班戟很快便會涼,所以 切記趁熱食用除了甜的班戟, 這裏也有鹹班戟, 夏威夷班戟漢堡配牛油果和蝦($108), 這款班戟雖然比梳乎厘班戟較薄, 但口感鬆化, 所以感覺比一般漢堡輕型, 配牛油果和蝦更加清新, 呢款反而更有驚喜 有班戟點可以冇咖啡, 手沖浸泡式精品咖啡($68), 這種咖啡是來自哥倫比亞的精品咖啡, 咖啡發酵的處理方法方法就好像一般白酒的釀製方法,感覺這款咖啡味道帶微酸, 不帶苦味,入口香醇另外熱牛奶抹茶($37), 味道ok, 不過拉花可以再有進步空間
見到好多人去食,好吸引終於忍唔住要試下

抹茶忌廉梳乎厘班戟

夏威夷班戟漢堡配牛油果和蝦

手沖浸泡式精品咖啡

牛奶抹茶

2021-03-25 44 浏览
餐廳位於megabox,來自日本名古屋,裝飾走夏威夷風格,係當地人氣店被譽為日本最好食班戟,不過發現日本間間都話自己係最好食,而我食完之後果然,依句係唔可信!🥶除咗pancake仲有其他熱食,我本身都有叫lunch set但真係好普通所以都費事評論,直接評價所謂嘅招牌班戟算數🥶閒日晏晝一點左右去食,排咗15分鐘隊左右都算快。👓法式焦糖梳乎厘班戟 $128賣相似巨型燉蛋係吸引,好動L,免頭焦黑嘅焦糖脆脆,可惜入口食吾到脆口焦糖脆片,只係一pat比較重奶黃味嘅吉士醬,醬汁吾夠挺身勾角。班戟使用日本島根縣新紀元雞蛋+明治4.3特濃牛奶製作,用日本雞蛋製作好正常呀,不過味道正正常常唔算話特別濃郁蛋香味。最失望係pancake個質感,有3塊pancake疊起(我諗應該真係3塊掛🤔),因為望落真係好似只有兩塊,研究咗個賣相好囉,只能總結出偏薄吾夠脹身有空氣感,重點係質感好濕笠黏口。總結,唔算好食,完全唔符合價錢。評分:5.5/10

👓法式焦糖梳乎厘班戟 $128
評分:5.5/10
2021-03-23 170 浏览
日本過江龍班戟店,賣相十分之靚打卡之選🤩我個人鐘意甜品食極都唔厭。夏威夷班戟漢堡配芝士:感覺好新穎好小地方用班戟配漢堡,原來係好夾冇麵包咁飽肚,漢堡扒好多肉汁生菜🥬同蕃茄都係即刻切,薯條比較幼身所以炸得特別脆。士多啤梨梳乎厘班戟🍓梳乎厘口感特別好,入口即溶忌廉打得好滑唔太甜,配埋一齊食超級正。草莓🍓沙冰賣相已經好吸引,飲落去啖啖草莓肉,因為係沙冰唔覺得太甜。手沖浸泡式精品咖啡☕️上枱係自己沖有得玩又有得飲,比我想像中好飲,一d都唔苦好易入口,我覺得值得一試。

草莓沙冰
手沖浸泡式精品咖啡
2021-03-23
午餐
  • 士多啤梨梳乎厘班戟
2021-03-23 218 浏览
今日去Mega Box 買家品,買完野都有啲攰,最後黎到呢間餐廳休息一下。🍓士多啤梨梳乎厘班戟 $138Strawberry Souffle Pancake未食之前剩係見到Pancake 個賣相已經覺得好吸引,服務員放上枱的時Pancake 🥞已在震動😍,放入口超軟綿綿,空氣感十足,班戟上沾上忌廉、另有糖漿,還有新鮮嘅士多啤梨和藍莓。🍔夏威夷班戟漢堡配芝士 $108Hawaiian Pancake Burger w/cheese呢個漢堡包嘅麵包部份用班戟取代,而呢款班戟係比較實心嘅一種,同剛才食嘅梳乎厘班戟係完全兩種口感。另外,還夾著菜、洋蔥、芝士、蕃茄和牛肉。令人驚喜嘅係佢哋嘅薯條,都幾香脆,就算凍咗都一樣好食。☕榛子牛奶咖啡 $39 和 焦糖牛奶咖啡 $39Hazelnut Latte and Caramel Latte兩杯咖啡都好香濃,飲完之後成個人都精神晒😊

🍓士多啤梨梳乎厘班戟 $138
Strawberry Souffle Pancake

🍔夏威夷班戟漢堡配芝士 $108

☕榛子牛奶咖啡 $39 和 焦糖牛奶咖啡 $39

榛子牛奶咖啡

焦糖牛奶咖啡

兩杯咖啡都好香濃,飲完之後成個人都精神晒😊

2021-03-22
榛子牛奶咖啡
焦糖牛奶咖啡
2021-03-23 29 浏览
一行六人在限聚令下當然要分開兩張枱坐。男生兩人在近門口附近,女生就坐在最內的一角。四個女生看到餐牌已經心大心細,真係每一款都想試,奈何肚皮空位有限,而且有位朋友對 🥚🥛 奶、蛋有敏感⋯⋯幾經掙扎最終就係叫咗 👇🏼夏威夷果仁忌廉夏威夷班㦸焦糖香蕉梳乎厘班戟BLTBLT 嘅薯條係最快俾人KO 哂,因為炸得鬆脆,熱辣辣,仲有少少薯皮嘅薯條,生菜新鮮脆口配芥末蜜糖醬 😋,但係D 🥓 bacon 就少咗D啦😌梳乎厘樣子雖然像有少少下塌跡象,但當不小心碰撞到檯角時,可以清晰見到班戟動 L 狀態 👍🏼👍🏼 入口感覺鬆軟綿綿,很快就溶化在口內,微甜好適合女仔食,可以挑剔是欠缺了蛋香味道。有驚喜的是夏威夷班pancakes 。呢款pancake 喺外國較流行,因為既可口又飽肚,淋上厚厚嘅蜜糖同忌廉一齊食絕對係鬼佬們的心頭最愛。可能呢個係後食,所以一入口就食到濃濃嘅蛋味而且有口感,比食戚風蛋糕更實在,再點上忌廉汁一齊食,真係令我想起在加拿大讀書時嘅感覺。埋單後,問男生食咗啲乜嘢⋯⋯佢哋竟然每人叫咗一份,一個叫原味梳乎厘班戟,另一個就KO 咗一整份楓糖夏威夷pancake。 所以甜食唔一定係女仔嘅專利,男生

夏威夷果仁忌廉夏威夷班㦸

焦糖香蕉梳乎厘班戟

BLT

埋單後,問男生食咗啲乜嘢⋯⋯佢哋竟然每人叫咗一份,一個叫原味梳乎厘班戟,另一個就KO 咗一整份楓糖夏威夷pancake。 所以甜食唔一定係女仔嘅專利,男生一樣會受到誘惑,而且佢哋食力絕對係不容忽視㗎 🤣🤣

下午茶
2021-03-23 22 浏览
今日朋友放AL,一於約埋朋友行轉ikea閒日人少,慢慢揀下心水家居雜貨~行到攰攰地,就搵到呢間以pancake為主打嘅餐廳餐廳環境乾淨整潔,主要以木色裝修為主除左綠色植物擺設,就連凳 卡位sofa 都係用綠色做主調俾人一種好清新,自然舒服嘅感覺透過大大既玻璃窗,仲可以望到出面平台以及零碳天地周遭環境,係到食tea 特別寫意~抹茶忌廉梳乎厘Pancake抹茶特別濃郁,不苦澀梳乎厘外香內軟,口感軟綿綿味道唔會過甜,溝埋抹茶cream食,口感好rich果種軟滑香甜嘅感覺係舌頭上盤旋食一碟都唔夠喉呀🙈Pancake漢堡配牛油果蝦芥末醬pancake當漢堡咁夾住食物一齊食,真係第一次試有我最鐘意嘅牛油果🥑配合埋芥末醬,味道更加豐富有層次,唔會好空洞只得甜味蕃茄片友人大讚好好食而且爽甜~薯條新鮮熱辣,配合埋黑椒去炸,無點茄汁都超有味道,食到完全停唔到手😆🍂焙茶牛奶單飲牛奶就有啲單調,一於試下久違既焙茶建議大家先飲上層焙茶先,香甜回甘之後再搞勻飲,味道好smooth咁融和埋一齊呢個飲品真係大力推薦呀!🍋檸檬特飲唔會太甜,酸酸地,特別開胃而且酸酸地,可以中和pancake 嘅甜溜感覺~
今日朋友放AL,一於約埋朋友行轉ikea
閒日人少,慢慢揀下心水家居雜貨~
行到攰攰地,就搵到呢間以pancake為主打嘅餐廳

餐廳環境乾淨整潔,主要以木色裝修為主
除左綠色植物擺設,就連凳 卡位sofa 都係用綠色做主調
俾人一種好清新,自然舒服嘅感覺

抹茶忌廉梳乎厘Pancake
抹茶特別濃郁,不苦澀
梳乎厘外香內軟,口感軟綿綿
味道唔會過甜,溝埋抹茶cream食,口感好rich
果種軟滑香甜嘅感覺係舌頭上盤旋
食一碟都唔夠喉呀🙈

Pancake漢堡配牛油果蝦芥末醬

配合埋芥末醬,味道更加豐富有層次,唔會好空洞只得甜味
蕃茄片友人大讚好好食而且爽甜~

🍂焙茶牛奶
單飲牛奶就有啲單調,一於試下久違既焙茶
建議大家先飲上層焙茶先,香甜回甘
之後再搞勻飲,味道好smooth咁融和埋一齊
呢個飲品真係大力推薦呀!

🍋檸檬特飲
唔會太甜,酸酸地,特別開胃
而且酸酸地,可以中和pancake 嘅甜溜感覺~
來自日本名古屋人龍店-HoiHoi Pancake House 登陸九龍灣在日本名古屋要排一小時以上才可以吃到pancake,沒想到在香港都可以品嚐😜Pancake 除了基本選擇,還有2 款香港限定口味-焦糖與抹茶口味值得一提抹茶是採用日本滋賀縣的丸安茶業抹茶粉,鐘意抹茶的朋友必試!今次到該店當然一嚐梳乎厘班戟及夏威夷班戟!✨士多啤梨梳乎厘班戟($138)Pancake是使用日本島根新紀元雞蛋,蛋味香濃,每一口口感好似空氣般鬆軟輕盈,火喉控制剛好,看似熟透實在,但吃下有綿綿軟軟的口感!再配上如絲般軟滑的忌廉帶微甜,入口即溶! 被譽為日本第一pancake果然名不虛傳😄🌠 夏威夷班戟配漢堡芝士($108)新款推出!這款pancake與梳乎厘班戟不一樣,pancake 質感厚重鬆軟,夾著手打牛肉、蕃茄、生菜等。口感豐富,上層有火焰芝士配牛肉鮮嫩有肉汁,牛肉伴着半溶的芝士,口感很滋味!的確是hoihoi pancake 的信心之選~🌠玫瑰牛奶咖啡 ($39)吃pancake又怎不喝杯咖啡呢?咖啡由studio Caffeine自家烘焙,入口先是咖啡香濃,其後玫瑰香味充滿口腔,如同在玫瑰園中~

今次到該店當然一嚐梳乎厘班戟及夏威夷班戟!

✨士多啤梨梳乎厘班戟($138)

🌠 夏威夷班戟配漢堡芝士($108)

的確是hoihoi pancake 的信心之選~

🌠玫瑰牛奶咖啡 ($39)

🌠朱古力牛奶咖啡($39)
咖啡味雖則香濃,但朱古力味勁濃!先入味是朱古力的香甜,其後才滲出咖啡香!

HoiHoi Pancake house✨
九龍灣宏照道38號MegaBox 1樓19-20 號舖

• 士多啤梨梳乎厘班戟
2021-03-22 20 浏览
喺magabox食完晚餐就諗下食咩甜品🍰,勁開心見到有間pancake😍,唔洗要出到去尖沙咀先有得食👉🏻👈🏻!叫咗熱朱古力梳乎厘,好多朱古力好多cream😍,雖然梳乎厘少左啲空氣感!💨,但啲熱朱又濃又熱辣辣補返數🤤~另外配咗熱朱嚟襯返個pancake😬,一樣都唔錯😍‼️✨去食嘅話叫完個pancake要預返等20分鐘🔹🔹🔹🔹🔸🔹🔹🔹🔹1️⃣. 要排一陣隊2️⃣. 大約等20分鐘先有得食😛3️⃣. 💸👉🏻熱朱力梳乎厘:HK$98👉🏻朱古力牛奶咖啡:HK$39
喺magabox食完晚餐就諗下食咩甜品🍰,

另外配咗熱朱嚟襯返個pancake😬,一樣都唔錯😍‼️

✨去食嘅話叫完個pancake要預返等20分鐘

🔹🔹🔹🔹🔸🔹🔹🔹🔹
1️⃣. 要排一陣隊
2️⃣. 大約等20分鐘先有得食😛
3️⃣. 💸
👉🏻熱朱力梳乎厘:HK$98
👉🏻朱古力牛奶咖啡:HK$39
2021-03-20 20 浏览
今日約咗朋友去日本名古屋過江龍「HoiHoi Pancake House」食下午茶,佢開咗咁耐我終於有機會去朝聖!😍抹茶忌廉梳乎厘班戟($138) 呢款口味係香港限定,必試 👍🏻 忌廉以滋賀縣百年老店「丸安茶業」出產嘅高級抹茶粉製作,配合北海道十勝紅豆,甘香甜蜜,茶味濃郁 😋 梳乎厘班戟充滿空氣感,蛋香十足,好味 😍夏威夷班戟漢堡 ($108) 口感鬆軟煙韌,麵粉香味濃郁 🤗 配上牛油果、蝦、蕃茄、生菜等多種配料,同埋滿滿嘅蜜糖芥末醬,呢個「漢堡」味道豐富,足料飽肚,值得大家一試 😆抹茶鮮奶 ($37) 拉花好特別,咖啡師手勢好利害 😍 拿鐵味道香甜帶回甘,茶味濃厚,奶香突出,好飲 😋手沖浸泡式精品咖啡 ($68) 採用single origin 咖啡豆,今個月嘅single origin of the month係埃塞俄比亞古吉G1咖啡豆 🥰 咖啡帶熱帶水果香氣同柔和花香,甘苦味中飲到少少酸味,我幾鐘意 🤗