2011-06-26 15 浏览
旺角號稱為九龍區潮人集中之地,於區內不時見到打扮入時的年青男女,更曾被譽為香港的西門町,可惜以食肆來說,看似甚麼都有,卻數不出數間的心水之選,較為特色的算是街邊的小吃檔,有數間還算弄出些許特色。如想悠閒地吃個茶餐的話,也不知要去怎麼地方?! 上週日途經旺角彌敦道的瓊華中心,見七樓處也有一間Cafe,心血來潮下,也就入去一躺。平時也少光顧這些樓上Cafe,以這一間Pancake Colours Cafe & Bar來說,地方也算闊大,只是細看之下,除了桌椅較為「美觀」之外,樓上的天花板是完全沒有任何裝修的。在昏暗的燈光之下,顧客多以年青一族為主。略為細翻餐牌一看,也有不少下午茶餐供應,分為鹹與甜兩個系列,價錢約三十餘元至四十元上下。初來埗到,先來一個煙肉芝士焗蠔的茶餐,記憶中約四十元一個,除餐飲之外,還奉上餐湯及沙律。即焗的蠔肉自然不失熱燙,卻是來得快時散熱也快,上面有溶解了的芝士和煙肉,味道始終也見香口。內裡的蠔肉呈長條狀的,說真的也有一點鮮味,嚐到最尾,也有一點汁液滲出來,老實不客氣地喝個一乾二淨,這樣的兩隻焗蠔,還算可以。奉送的餐湯是菜蓉忌廉湯之類,做法不外是將菜蔬打成糊狀,再加入
環境看似宮廷式,一看天花之下.......
不過不失的焗蠔。
菜蓉忌廉湯,不錯,至於什果沙律,吃之無趣,棄之可惜。
奉送的餐湯是菜蓉忌廉湯之類,做法不外是將菜蔬打成糊狀,再加入忌廉湯底加以烹飪,口感滑溜之餘嚐出菜青之味,加上忌廉湯那帶Cream的奶油味道,整體之下還是不錯。至於同場的什果沙律,有點似小學大食會弄出來的出品,不免流於「雞肋」的水準。
咖啡不達標。
最後的熱咖啡原來要加上二元的,原本些微價錢也不好計較,只是以這杯咖啡來說,看面上也有一層Crema,起初也滿有期待,可惜其Body來得較為薄身,香濃度亦是有所不足,又一杯不滿意的作品;在家及公司沖製的也比它更佳,實在不值要加出二塊錢出來。
凍檸茶的茶味甚淡,和傳統的不一樣味道。
第一餐約四十餘元下樓,基於送上兩張八折卷,加上只吃了鹹點,那就選定本週再來一躺,一開首想叫杯熱奶茶,誰知答案是本餐廳是沒有熱奶茶供應,立時「O咀」。改為點了凍檸茶,見到色澤甚淺,不似用傳統的紅茶葉所泡製,茶味與檸味也是一般,簡單一點來說,就是喝不慣。
芝士餅賣相美觀,但奶酪味道甚為不足。
今次點了一件美式芝士餅,相對於那集碟,其件頭也是略為細少,不過外圍也是唧上朱古力花及灑上糖霜等,剎是美觀。可惜這好看的出品,其乳酪的香濃味道也是不足,與認知的美式味道大有出入,反而偏向是日式的和風出品。

經過這兩次的Tea Time後,看來自己也是選錯了地方,食物不達標之餘,其實一大班年青男女聚在一起,也是挺為嘈吵的,我也曾經後生過,有這經驗不足為奇,最後今次以三十六元下樓,原本也想試其午餐主食,但現今已經信心不大了,想旺角的食肆,除了大眾化之外,還是找不著一間心水的西式Cafe

2011-06-26
環境看似宮廷式,一看天花之下.......
菜蓉忌廉湯,不錯,至於什果沙律,吃之無趣,棄之可惜。
2011-06-26 29 浏览
ordered green tea red bean yogurt icecream~yogurt icecream is a bit sour and cold enough, won't melt too fast and not over sweet!there are lots of green tea syrup on top of yogurt icecream which is too much.....under the icecream is a layer of corns which is cripsy~ soft and cripsy feeling is strange hahaha~there are lots of red bean in the bottom of the dessert, which is soft enough and have sand...that's great~there are still another flavor, which is mango, berries, choco..... i will try them

there are still another flavor, which is mango, berries, choco..... i will try them next time !

environment is nice and seats are quite special, i can spend time on this place~
一進餐廳,感到很特別。每張枱也能設計成自成一角的感覺,梳化很舒適,很適合朋友聚餐暢談。由於食客太多,用餐時間限為兩小時,認為是足夠的。打開餐牌,選擇很多,又有特色。 選了一款主菜(烤羊架配意粉),包括是日餐湯、甜品和飲品。餐湯是羅宋湯,有輕微辣味,酸度適中,不錯。烤羊架略有羶味,但肉質香嫩,好吃。甜品是奇異果果凍,味道清新,但吃多感覺較甜。飲品的果味及茶味真實,不是糖水,配搭得宜,有特色。

由於食客太多,用餐時間限為兩小時,認為是足夠的。

打開餐牌,選擇很多,又有特色。
選了一款主菜(烤羊架配意粉),包括是日餐湯、甜品和飲品。

餐湯是羅宋湯,有輕微辣味,酸度適中,不錯。
烤羊架略有羶味,但肉質香嫩,好吃。

甜品是奇異果果凍,味道清新,但吃多感覺較甜。
飲品的果味及茶味真實,不是糖水,配搭得宜,有特色。

有獨立的分隔板及舒適梳化
有獨立的分隔板及舒適梳化
色彩彩紛、設計精美的餐牌
羅宋湯
烤羊架配意粉
  • 烤羊架,特式飲品
2011-06-14 13 浏览
見呢間成日都咁多人,諗住幾好就去同朋友試下啦呢晚我同朋友地坐大枱窗邊,睇個裝修都唔係咩特別,只係d 梳化有好多款式咁不過呢間野D野食真係好唔得,個價錢同質素都唔成正比,果d pizza都唔係pizza黎既,似硬餅乾加芝士多D囉,個卡邦尼意粉完全係冇味,得個樣好睇,個果凍甜品簡直"極品"係藥水味黎唔知係唔係想迫人加錢轉甜品先搞到咁而且服務員太少,我見成條路得一個黑衫男服務員既係度 ,不過呢個服務員就真係幾好態度,好nice無論我地投訢咩野,追野食,佢既答案真係令人好服氣,而且反應好快,見佢咁搞笑唯有一等再等,足之等左30分鐘左右先追哂冇出既野食,總括黎講,除左D 梳化同服務員態度唔錯之外根本冇野好,下次唔想黎多次,除非有朋友想黎啦-_-"
見呢間成日都咁多人,諗住幾好就去同朋友試下啦

唔知係唔係想迫人加錢轉甜品先搞到咁

根本冇野好,下次唔想黎多次,除非有朋友想黎啦-_-"
2011-06-13
庆祝纪念
纪念日
2011-06-07 3 浏览
啲嘢食十分唔得!叫咗兩個餐 小食雞翼 焗生蠔首先講下個雞翼唔入味~淡焗生蠔~還可以兩個餐其中一個係肉醬焗千層面~味道都可以接受但輪到個咖喱軟殼蟹pizza~十分之唔得,腥,硬,又無咖喱味,感覺好似食餅乾噤!下次一定唔會去
2011-06-07
(非会员)
2011-05-28 27 浏览
This is the second time for me to be there to have lunch.I ordered 卡邦尼蛋汁煙肉意粉 which is the same as the last time.However...there were two problems...1. The dish came very late. I waited for nearly 25 mins and my friend was nearly finished her dish...2. The taste was not as good as last time but it charged more than last time...I was totally disappointed with this meal!!One more thing: one of the waitresses in the cafe has poor memory...

2011-05-27
2011-05-18 9 浏览
還記得約1.5年前,我和朋友剛在瓊華中心樓下經過有職員派傳單,傳單資料便是Pancake 餐廳的環境介紹及晚餐相片,十分吸引. 這晚的星期六,我便和朋友二人一起上了瓊華中心7樓 .誰不知我們門外已有很多人在排隊了,職員告訴我們只用等4張枱,所以決定等. 誰不知等了一個多小時,還有三張枱才到我們,這一刻我們便決定離開轉到其他餐廳去了. 之後職員便告訴我們,如果下一次來的時候,最好前一,兩天打電話來訂位.今晚約了朋友仔出來吃飯. 前幾天他也打電話來問我,今晚想去那間餐廳食,地點最好是旺角區. 這一刻的我便想起Pancake Colours,今次早兩天先訂枱,所以今晚來到幸好留了位. 可以坐兩個小時.這餐廳的坐位真的很特別,有點像來了太空,也有點像來了古堡,明白為何來這間餐廳的食客大多數是年青人.由於我們只有兩小時進食,所以我們一坐下便很快地決定今晚揀選什麼美食.1) 咖哩軟殼蟹薄餅食物上菜的速度一點也不慢,不客氣地先吃一塊咖哩軟殼蟹pizza,可惜我把整片pizza吃完後,我對這pizza真的有點令我失望. 因咖哩味淡,而且軟殼蟹完全沒有味道,而且pizza配料也很少,完全沒有口感. 失望

1) 咖哩軟殼蟹薄餅
食物上菜的速度一點也不慢,不客氣地先吃一塊咖哩軟殼蟹pizza,可惜我把整片pizza吃完後,我對這pizza真的有點令我失望. 因咖哩味淡,而且軟殼蟹完全沒有味道,而且pizza配料也很少,完全沒有口感. 失望.
咖哩軟殼蟹薄餅
2) 芝士忌廉蟹杍煙三文魚意粉
這一碟,雖然賣相不錯. 但始終也覺得味道真的普普通通.雖然配料也很充足,但只得充足,味道真的很平淡. 很平淡地,也沒有突破地一起把這碟意粉吃光.
芝士忌廉蟹杍煙三文魚意粉
吃完整頓晚餐,只覺得如果食物的質素可以和環境一樣那麼吸引,相信這餐廳更加吸引到不少階層的食客.
2011-04-01
2011-05-02 18 浏览
逛得無精打采時, 便憧憬著美食能盡在眼前...甫入pancake colours後, 肚子不禁地發出咕嚕咕嚕的聲響。傳來一陣陣使人食慾大增的香氣...要點菜了薯條外脆內軟, 芝士與肉醬簡直是不可言喻的配搭, 使人回味無窮。西蘭花忌廉湯, 綠得有點兒虛假, 應該是色素吧....!! 不過味道特別, 難以形容的滋味。令我愛不釋手!香香甜甜的乳酪雪糕, 這是新推出的食品! 甜甜酸酸的味道, 配上香脆的巧克力碎及粟米片, 混而為一的味道在口中徘徊, 一點兒也不甜膩。吃起來口感一樣細滑, 味道在口中持久不散, 好想再多吃一口。可以一試
逛得無精打采時, 便憧憬著美食能盡在眼前...
傳來一陣陣使人食慾大增的香氣...要點菜了
香香甜甜的乳酪雪糕, 這是新推出的食品!

可以一試
2011-04-21
  • 乳酪雪糕
  • 下午茶薯條SET
當日下午跟3個朋友仔,為慶祝bonnie的生日~我地坐近窗邊的sofa卡位,非常之好~吃吃喝喝之餘,不斷吹水,說說笑笑~盡興極了的1天!!今次食物質素也是很不錯,無令我地失望呀~點左3客set lunch A12 香草忌廉汁海鮮闊條麵 $52海鮮配料很足~有魚柳,青口,蝦,而闊麵也是很多!醬汁如果再多少少會更好~ A23芝士菠菜3文魚意式燴飯 $49雖然菠菜的份量唔係多,勝在3文魚的份量真係好多~兩者的配料分佈平衡!非常之好味呀!!!! 而飯粒口感剛好,creamy,非常美味~A9 米蘭焗肉醬意粉 $42有好多大粒的碎肉,仲有幾件我最愛吃的茄子!yeah!而意粉條的口感也是很棒呀!濃香的鮮茄肉醬味呢!set lunch附餐湯~我揀左 意大利菜湯,點知飲左幾啖之後發覺舌頭感到灼熱極了.........之後連喉嚨也o倉了起來....... 飲品方面3位朋友揀左凍朱古力,而我揀左凍檸檬綠茶,約700ml咁多~其實杯口都好大,但相比起那些冰粒,也太大了吧?!?! 其實我地想揀一款set lunch 優惠的小食----越式蝦卷 $17/8件,點知職員話賣晒wor,發覺次次想點o既小食都係話無
menu cover很美~
menu內的甜品圖片~
今次食物質素也是很不錯,無令我地失望呀~

點左3客set lunch
A12 香草忌廉汁海鮮闊條麵 $52

A23芝士菠菜3文魚意式燴飯 $49
而飯粒口感剛好,creamy,非常美味~

A9 米蘭焗肉醬意粉 $42
米蘭焗肉醬意粉 ~超級美味

set lunch附餐湯~我揀左

飲品方面3位朋友揀左凍朱古力,而我揀左
4個人..order了5杯飲品~ 檸檬綠茶味道不錯~
其實我地想揀一款set lunch 優惠的小食----越式蝦卷 $17/8件,點知職員話賣晒wor,發覺次次想點o既小食都係話無o既....
之後唯有揀左1款唔係咁抵食o既
芝士腸 $19/6件
實在很不抵吃的芝士腸 $19/6件
個芝士腸皮唔係咁脆..麻麻地..但絕對唔抵食

我地吹水吹到2:25pm左右問下有無tea set~而waiter好nice仲俾左份menu我地望望~又主動幫我地影大合照~
反而tea set menu無引起我的食慾...@0@
黎到呢間cafe,1定要試試pancake呢~我地想點1款香芋法式pancake,點知又話無
咁我地揀左1款
芒果美式pancake $34試下~
芒果美式pancake ,我愛美式pancake較多
pancake碟子很大~顯得pancake好像很細件
未食過都唔知,原來係好似一個夾餅咁~賣相似M記的熱香餅~中間有好多cream,配上椰香雪糕~好大份~

我地用左好多桌上餐具盤的餐具,我地食完第1碟pancake後,職員主動走過來執野!
好搞笑是,我地叫職員扲多隻碗,點知仲扲多碗湯俾我地?!?!

我地再點多1款
白朱古力法式pancake
share share~好吃!
上菜速度快,白朱古力好味呀~仲有少少cream作伴碟,ice-cream也是椰香味~大家也吃得很高興!呢款法式pancake個皮較為薄身,所以餡料的忌廉真係幾多....

呢道提供多款棋類俾客人玩呢~而menu的設計很美~clear
環境又非常之好~又闊落~sofa坐得好舒適
感覺很high class~門口仲提供好多雜誌俾單身人士獨樂樂~

我地由12nn開始坐,坐到3pm左右~我地玩得最耐~哈哈,之後我地繼續行街街!
total $254 (4個人)抵
單張~
$63.5 (午餐)
庆祝纪念
生日
單張~
menu cover很美~
米蘭焗肉醬意粉 ~超級美味
芒果美式pancake ,我愛美式pancake較多
4個人..order了5杯飲品~ 檸檬綠茶味道不錯~
白朱古力法式pancake
share share~好吃!
  • 芝士菠菜3文魚意式燴飯
  • 芒果美式pancake
2011-04-20 5 浏览
一早訂了枱,所以唔洗等位.我地一行五人叫了五個dinner set for one ...全宦跟蘿宋湯.主菜叫了:紐西蘭西冷牛扒跟薯菜配黑椒汁($82), ....7成熟,ok,汁好味咖哩軟殼蟹薄餅($85),...麻麻地,太燶了芝士燒大蝦伴海鮮意式燴飯($95),...沒有食,朋友說ok,不過蝦就唔新鮮泰式原個菠蘿豬頸肉粉珍珠飯($82),.....少少辣,原個菠蘿,但食不到菠蘿肉墨西哥辣肉什腸意粉($72).....少少辣飲品:熱茉香綠茶,凍茉香綠茶,.....大大杯凍朱古力,.....大大杯熱水蜜桃菠蘿粒綠茶(+$5),.....大大壺熱花旗參蜜(+$5).....大大壺甜品:跟餐布丁2客,...好細杯朱古力心太軟(+$29),....最good香芒雪糕拿破崙(+$24),....份量好大,芒果好甜士多啤梨乳酪脆脆杯(+$24) ....好味!好豐富呀,味道都ok,大部分都好濃.....不過d食物太鹹啦. 最好味是朱古力心太軟,流心架...good!

一早訂了枱,所以唔洗等位.

主菜叫了:
紐西蘭西冷牛扒跟薯菜配黑椒汁($82),
....7成熟,ok,汁好味
咖哩軟殼蟹薄餅($85),
...麻麻地,太燶了
芝士燒大蝦伴海鮮意式燴飯($95),
...沒有食,朋友說ok,不過蝦就唔新鮮
泰式原個菠蘿豬頸肉粉珍珠飯($82),
.....少少辣,原個菠蘿,但食不到菠蘿肉
墨西哥辣肉什腸意粉($72)
.....少少辣

凍朱古力,
.....大大杯
熱水蜜桃菠蘿粒綠茶(+$5),
.....大大壺
熱花旗參蜜(+$5)
.....大大壺

甜品:
跟餐布丁2客,
...好細杯
朱古力心太軟(+$29),
....最good
香芒雪糕拿破崙(+$24),
....份量好大,芒果好甜
士多啤梨乳酪脆脆杯(+$24)
....好味!

最好味是朱古力心太軟,流心架...good!
2011-04-20
  • 朱古力心太軟
呢間餐廳都來過幾次 , 成間餐廳的每一張椅子都唔同款式的, 幾有特式, 食物都 ok , 不過價錢略貴 甜品有好多款 , 其中 [ 心太軟 ] 不錯 唔知當晚是否人多, 服務員不夠, 飲品等左好耐, 催左幾次才送到
2011-04-04
心太軟
甜品 menu
第一次去旺角店,一入到去個佈置係特別不過我唔係鍾意。主要原因係佢啲梳化太高,感覺上有啲奇怪(個人意見)大部份侍應都行得異常地快,高又睇唔到佢地係邊去過兩間環境都幾嘈,但都無礙我睇漫畫既心情。選家左食咩之後就嘗試Catch佢地,準備order。因為本人唔係咁鍾意舉起隻手叫人黎,比較鍾意用眼catch啲侍應。見到一兩個係到走黎走去,但都Catch唔到佢地。到第三次就成功左就落order。叫左一個lunch羊架配薯菜加Ice Mocha少冰。幫我落order果個都幾好禮貌。等左約少於十分鐘(因為好投入咁睇緊漫畫,唔係幾知等既時間幾多)Ice Mocha黎左,哇..杯野都幾大杯下..但就真係麻麻地,因為有沖野飲既經驗,我諗佢應該係有用水黎沖杯mocha,真係唔係幾好飲!!!!正常用牛奶沖會好飲好多,even係用朱古力上面。但我都飲左大半杯,算係咁啦!!!之後個湯黎左,但落湯果個唔知哥哥定姐姐,一句野都無講到就放左落黎!!個湯都算okay。最後main coruse,賣相十分都有6分。因為啲汁影響左個賣相。但我點都估唔到個薯菜個薯居然會係(((蕃薯))個薯!!仲要係紫色,真係奇特到爆。食左一啖都
第一次去旺角店,一入到去個佈置係特別不過我唔係鍾意。
主要原因係佢啲梳化太高,感覺上有啲奇怪(個人意見)
大部份侍應都行得異常地快,高又睇唔到佢地係邊
去過兩間環境都幾嘈,但都無礙我睇漫畫既心情。

選家左食咩之後就嘗試Catch佢地,準備order。
見到一兩個係到走黎走去,但都Catch唔到佢地。
到第三次就成功左就落order。

叫左一個lunch羊架配薯菜加Ice Mocha少冰。
幫我落order果個都幾好禮貌。
Ice Mocha黎左,哇..杯野都幾大杯下..
但就真係麻麻地,因為有沖野飲既經驗,
我諗佢應該係有用水黎沖杯mocha,真係唔係幾好飲!!!!
正常用牛奶沖會好飲好多,even係用朱古力上面。
但我都飲左大半杯,算係咁啦!!!

個湯都算okay。

最後main coruse,賣相十分都有6分。
因為啲汁影響左個賣相。
但我點都估唔到個薯菜個薯居然會係(((蕃薯))個薯!!
仲要係紫色,真係奇特到爆。食左一啖都無再食!

到最重要果樣,就係羊喇!!
口感唔著唔會''un'',有個薯紫衫既走過黎問我啲羊會唔會''un''
係就唔係既,但我就嫌佢熟晒,唔係咁鐘意!!(但我無講到出黎)
羊架始終都係半熟最好食!!

羊本身都算有味道,麻麻地。
但個汁仲鹹,又唔好食,食落似燒汁但又好似有啲黑椒味咁!!

下次去都係食番甜品會好啲!!
鹹.羶味小..
2011-03-26
2011-03-02 6 浏览
同朋友都唔知係第幾次黎啦~因為貪佢地方幾好~又可以坐得耐可以係到舒舒服服咁傾下計咁~~紅蘿蔔紀廉湯~味道奇奇怪怪~~拿破崙手打芝菌牛柳漢堡扒跟薯菜~呢個好好呀~個薯蓉好重芝士味~~牛柳漢堡扒都唔錯~但散左D姐~芝士燒大蝦伴海鮮意式燴飯~朋友話好味~但我就唔知多清楚啦~

紅蘿蔔紀廉湯
紅蘿蔔紀廉湯~味道奇奇怪怪~~
拿破崙手打芝菌牛柳漢堡扒跟薯菜
拿破崙手打芝菌牛柳漢堡扒跟薯菜~呢個好好呀~
個薯蓉好重芝士味~~牛柳漢堡扒都唔錯~但散左D姐~
芝士燒大蝦伴海鮮意式燴飯
芝士燒大蝦伴海鮮意式燴飯~朋友話好味~但我就唔知多清楚啦~
2011-02-26
紅蘿蔔紀廉湯
拿破崙手打芝菌牛柳漢堡扒跟薯菜
芝士燒大蝦伴海鮮意式燴飯
入餐廳前, 侍應說有最低消費每人一個dinner set.點了菜, 先來一個綠色湯 : 西蘭花忌廉湯 , 可是沒有菜味, 沒有忌廉味, 只有味精 及喊味~ 然後來了個拿破崙意粉, 不對板, menu圖上有 芝士粉 , 可是實物沒有 , 意粉上有 火腿, 菠蘿, 菇, 很多汁, 好似湯 , 跟大排檔的沒分別, 味道不好基本衛生要做足是餐廳的本份 最後點甜品, 點了個紅豆雪糕豆腐花, 應該是很穩陣的選擇, 可是 ...................甜品上枱, 很大碗像奶水的東西, 沒有味道, 豆腐很少, 而且"蓉蓉爛爛" , 只能吃的只是雪糕....最後普普通通一杯飲品 結帳還要每位hkd110 , 寧願去大家樂會比較愉快~ 大家想想要不要一試吧
入餐廳前, 侍應說有最低消費每人一個dinner set.

基本衛生要做足是餐廳的本份

最後普普通通一杯飲品

結帳還要每位hkd110 , 寧願去大家樂會比較愉快~
大家想想要不要一試吧
2011-02-21
2011-02-14 26 浏览
呢一個燴飯芝士未太重味~~我唔係太過鐘意~呢一個好好味呀~但d 菠蘿少左d 姐~佢話係原隻菠蘿lor~個菠蘿就好大個啦~但飯入面既菠蘿就太過少啦~Blueberry Cheese Cake朋友一心諗住試下~~點知…… d blueberry 少到呢~~呢一個真係好難食~~個pancake有燒焦既味~唔好食~~我都係第一次食咁既味道既班戟ga咋~
黑松露芝士海鮮意式燴飯
呢一個燴飯芝士未太重味~~我唔係太過鐘意~
菠蘿豬頸肉飯
呢一個好好味呀
差 Blueberry Cheese Cake
d blueberry 少到呢~~
差朱古力送式班戟
呢一個真係好難食