/ ʙᴇsᴛ ᴛɪʀᴀᴍɪsᴜ ɪɴ ʜᴋ? /꧁𝗣𝗮𝗴𝗲 𝗖𝗼𝗺𝗺𝗼𝗻꧂I really wonder if it is a self-claimed 𝑏𝑒𝑠𝑡 𝑖𝑛 𝑡𝑜𝑤𝑛 or who started calling it as 𝑡ℎ𝑒 𝑏𝑒𝑠𝑡 𝑡𝑖𝑟𝑎𝑚𝑖𝑠𝑢 lolAnyways, it did successfully draw people’s attention!Let’s reveal if it is really 𝑇𝐻𝐸 𝑏𝑒𝑠𝑡 (☞ ͡° ͜ʖ ͡°)☞其實一直好好奇到底是誰為𝗣𝗮𝗴𝗲 𝗖𝗼𝗺𝗺𝗼𝗻冠以全港最好食tiramisu之名然後非常成功地吸引一堆人去試 當然包括我在內😂就試下你乜料先!!☘︎︎ 𝚃𝚒𝚛𝚊𝚖𝚒𝚜𝚞 Cream was super smooth yet the taste of mascarpone cheese and egg was subtle.Ladyfinger was not completely soaked so it is a bit dry…Rum or Marsala is commonly found in an auth
/ ʙᴇsᴛ ᴛɪʀᴀᴍɪsᴜ ɪɴ ʜᴋ? /

꧁𝗣𝗮𝗴𝗲 𝗖𝗼𝗺𝗺𝗼𝗻꧂

然後非常成功地吸引一堆人去試 當然包括我在內😂
就試下你乜料先!!

☘︎︎ 𝚃𝚒𝚛𝚊𝚖𝚒𝚜𝚞
Tiramisu

Rum or Marsala is commonly found in an authentic tiramisu recipe but here I can’t really taste any hint of liquor
imo, PICI serves the best tiramisu in town ;)

忌廉打得異常幼滑 不過芝士同蛋味都不太突出 味道缺乏層次
Ladyfingers未有浸透 感覺有點乾
傳統tiramisu一般都會用上Rum酒/ Marsala 但𝗣𝗮𝗴𝗲 𝗖𝗼𝗺𝗺𝗼𝗻的tiramisu居然不帶任何酒味.... 光是這個point已經fail了
整體來說PICI的tiramisu仍是我心目中的best in town

☘︎︎ 𝙵𝚒𝚐𝚜 & 𝚙𝚊𝚛𝚖𝚊𝚜𝚎𝚗 𝚌𝚑𝚎𝚎𝚜𝚎 𝚝𝚘𝚊𝚜𝚝 $𝟠𝟚

☘︎︎ 𝚂𝚌𝚛𝚊𝚖𝚋𝚕𝚎𝚍 𝚎𝚐𝚐 𝚝𝚘𝚊𝚜𝚝 $𝟝𝟠
☘︎︎ 𝚈𝚘𝚐𝚞𝚛𝚝 𝚠/ 𝚏𝚛𝚞𝚒𝚝 & 𝚐𝚛𝚊𝚗𝚘𝚕𝚊 $𝟜𝟝

Not many choices for savoury, mostly toast, toast and toast.
Quite like the sourdough but the scrambled egg was just average...Figs and cheese were matched surprisingly well

鹹食/主食選擇不多 大部分都是toast
Sourdough不錯 不過炒蛋不夠滑
反而無花果配芝士有驚喜 鹹香配清甜出奇地幾夾

☘︎︎ 𝙸𝚌𝚎 𝚍𝚛𝚒𝚙 $𝟝𝟝
☘︎︎ 𝙲𝚊𝚏𝚎 𝚕𝚊𝚝𝚝𝚎 $𝟛𝟠
Cute latte art but not the foam ಠ_ಠ
🌹拉花好有心思 不過不消幾分鐘就全都是泡沫~~

💬 If you planned on trying out page common then why not spending a night there too? We booked the smallest room type but still it is quite comfy and looking chic. The greenery view was also nice. The only downside is that the drain in the shower got stuck… anyways, I would still say it is a good deal. You can also order their signature tiramisu through room service such to skip the queue( ˘ ³˘)♥︎

ⓄⓋⒺⓇⒶⓁⓁ: 🦦7.5/10 👱🏻‍♀️7.5/10

♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎
📍 Page Common (尖沙咀)
尖沙咀柯士甸道148號Page 148地舖
2021-07-20 115 浏览
聽過好多人講話呢到既Tiramisu係最好食,呢間cafe係Page 128樓下,不過係無得訂位,只可以walk-in,Tiramisu係限量,賣哂就無。個日去到見到有5-6個人等緊,但真係好想食,聽左成年都無食過,既然黎左,就排隊食啦。等左半個鐘,天氣太熱,已經熱到唔想講野,個staff話就有枱,我地可以入去等住先,同我地confirm係咪會order Tiramisu,當我地答完,個員工就同排隊排我地後面既人解釋:今日既Tiramisu已經賣哂啦。有幾個人係即時嘆氣,然後就走左,睇黎大家都係一心食tiramisu。入到去,coffee base有兩隻豆揀,fruity或nutty,我揀左nutty,睇相就見咖啡都偏濃,唔鐘意太淡既話應該岩飲,個沙律好新鮮,但一次過食咁多羽衣甘藍有啲難頂,下次可能會揀第啲沙律。個Tiramisu真係好好食,個cream base奶味好強,如果可以有啲冧酒就perfect la

2021-07-12
  • Tiramisu
上一次下午三點左右黎到酒店已經見到門口好多人排隊,一心黎到當然照排啦,但排左大概15分鐘,有個職員行出黎話tiramisu得返兩件,所以排係較後位置既我地就唯有下次再黎😣今次避免再有呢件事發生,所以上就11:30就到左😆黎到已經有5、6個人排緊。大概半個鐘就有位lu.我地叫左個無花果帕爾馬芝士多士-啖啖都有牛油果😋個Sourdough多士好chewy,mix埋一齊口感豐富好好食。本身睇相以為唔夠飽,但食完係好有包肚感😂蟹肉芫茜牛油果多士(食左一半先記得影相)-個人麻麻地芫茜,不過呢個芫茜味唔太重,都可以接受。本身對腥味超級敏感,呢個蟹肉對我黎講就有啲啲腥,所以我都係鐘意上面個無花果多士。-終於講到Tiramisu。佢係我黎食呢間餐廳既原因。先講味道:佢係無令我失望既!整個tiramisu 夠濕潤,所有味都好balance,最想highlight最頂個層cream? 好好食,好creamy! 講完味道就講佢外表:一見到個下其實好失望...佢無左人地影個種望落好似棉花糖好澎湃個種效果!最頂層cream太少了......對佢外表期望太大...

我地叫左個無花果帕爾馬芝士多士

蟹肉芫茜牛油果多士(食左一半先記得影相)

對佢外表期望太大...
𝑪𝒂𝒇𝒆 ☕🍰・這件Tiramisu 被喻為香港最好味的Tiramisu 我記得因這個由來  我共白走了兩次今天終於沒有白走了來到當然要點一件來嚐一嚐・今次就點了杯凍美式咖啡來伴著吃取餐了的確是傳聞中有點小目測大概是兩吋×兩吋的大小味道方面芝士打得很軟滑感覺很新鮮而Lady Figures方面是有如海綿蛋糕的質地軟軟綿綿不會太脆而且沒有多如的糖可能有機會是自家製的另外他們浸泡咖啡與酒的份量剛好不會過多而導致過份濕漉漉我自己也做過好幾次這款甜品自覺這個步驟是最難拿捏的亦都取決整體味道的關鍵・整體而言我不敢說它是全港最好味的Tiramisu 但可以說是暫時吃過較為合我口味的Tiramisu 如果份量再多一點就更好了🤭🤭🤭・⭐Tiramisu ⭐Americano
𝑪𝒂𝒇𝒆 ☕🍰

⭐Tiramisu
⭐Americano
Tiramisu + Americano
Tiramisu
题外话/补充资料: 如果鍾意食嘅朋友仔,不妨不要帶著它的虛名去試,因為你既定咗佢係好食就是對它的不公,用自己角度去試,啱自己就足夠🤭🤗
2021-07-12
Tiramisu + Americano
Tiramisu
堅持講誠實說話 對於呢間堪稱全港最好食嘅Tiramisu 我係有啲失望嘅!!! 一直喺社交平台都見到好多人去食 當日我晏晝12:45pm左右到達 閒日嚟嘅 問過同事 佢話只剩返少量Tiramisu 咁我哋就嗱嗱聲坐低嗌食物啦 價錢喺酒店級甜品嚟講 其實唔算貴 Homemade tiramisu $58 一上枱 覺得甜品份量較細 面層鋪咗可可粉+咖啡粉 入口我覺得味道唔夠濃 而且tiramisu嘅精髓係 Espresso同手指餅 而呢款Tiramisu手指餅質感似海綿蛋糕 但係咖啡味重 酒味欠奉 值得一讚嘅係 mascarpone cheese 食落軟滑輕盈 我個人覺得好似欠缺Tiramusi靈魂 又或者係媒體過分吹捧 令我對佢期望過大 Scramble eggs with bacon jam pizza bagel $98 呢款bagel有pizza口味 咬口都好煙韌 有蕃茄、洋葱、煙肉、芝士等等 幾豐富 炒蛋多士 $58 炒蛋配上酸種麵包 發揮一般 整體性價比:🦖🦖🦖
堅持講誠實說話 對於呢間堪稱全港最好食嘅Tiramisu
我係有啲失望嘅!!!
一直喺社交平台都見到好多人去食
但係咖啡味重 酒味欠奉
我個人覺得好似欠缺Tiramusi靈魂
 又或者係媒體過分吹捧 令我對佢期望過大
呢款bagel有pizza口味 咬口都好煙韌
有蕃茄、洋葱、煙肉、芝士等等 幾豐富
炒蛋多士
炒蛋多士 $58
炒蛋配上酸種麵包 發揮一般
整體性價比:🦖🦖🦖
2021-07-13
2021-07-13 119 浏览
本身好鍾意食Tiramisu❤️但係可惜好多都咖啡味太重,手指餅太硬,或者入邊本身已經係一舊好實淨嘅蛋糕完全都冇鬆軟嘅感覺😵‍💫所以見到網上面好多人推介呢一個係全香港最好食嘅Tiramisu 即刻慕名而來❤️都冇令我哋失望❤️❤️雖然我唔知道佢係咪全香港最好食但係暫時來講相信係我喺香港食過比較好嘅一間❤️加上杯咖啡都完全係我哋杯茶,仲有佢有一個牛油果蟹肉包都好好食,所以如果喺尖沙咀下我想大家坐下傾吓計又食返啲比較高質素嘅小食,都幾推介去呢度🤗
本身好鍾意食Tiramisu❤️
2021-05-14
下午茶
  • Tiramisu
  • 牛油果多士
2021-07-11 89 浏览
純粹路過,被舖頭嘅咖啡香味吸引到,對腳就自自然然行入左去坐低😁Tiramisu $52呢個地段+環境,$52 fair enough. 雖然size比預期中的骰,但味道的確很不錯😁第一啖放入口嘅時候個反應係:咦😯估佢唔到咁好味喎😯 面頭嘅cream入口好輕,又滑又綿密🤤可可粉&咖啡味香濃😚實在係每一啖都充滿幸福感🥰喜歡吃Tiramisu的話值得一試😋 杏仁薑鮮奶咖啡$58聞到薑嘅香,但入口就覺得杏仁比薑味更為突出☕️如果係冬天飲呢杯咖啡應該會幾正😙

Tiramisu $52

杏仁薑鮮奶咖啡$58
2021-07-07 93 浏览
依間想試好耐嘅cafe,網上好評如潮,話係全香港最好食嘅tiramisu。所以特登揀平日去試,下午3點去到,前面有5個人排緊㨃入去。好彩舖頭都算大,等咗5分鐘就入到去,不過天氣實在太熱,等一陣已經流晒汗。因為其他食物都唔吸引,所以淨係叫左個tiramisu,同兩杯咖啡。tiramisu好味但蛋糕唔夠濕,依個價錢係值嘅。 Latte 就一般,正常發揮唔係特別吸引。唔使排隊嘅話都會嚟食,如果要排隊嘅話就不了。

2021-07-02
2021-07-05 127 浏览
今次同朋友經過佐敦,就想搵個地方Hea下、傾吓計,而我哋又想食甜品,所以就嚟到呢一間出名食Tiramisu嘅Cafe可惜因為我哋太遲過嚟,tiramisu就賣晒呢度空間都幾大,但座位唔算太多,若果假日玩經常都要排隊,而今日係平日,所以相對人流比較少。我分別叫咗佢哋嘅flat white, 熱朱古力, 柚子蛋捲呢度嘅咖啡都有唔同種類可以選擇,除咗咖啡之外仲有茶或者朱古力等等其他飲品!呢度有咖啡飲落去都相對比較nutty朱古力飲落去都幾好飲,有濃郁嘅朱古力味,上面仲有少少朱古力碎而佢地嘅柚子蛋捲係同另外一間IG shop一齊推出,食落去都可愛又濃郁嘅柚子味道,啲cream都好柔滑☺️食落去都好唔錯個人應該會再返嚟,因為我仲未試到佢哋最出名嘅超tiramisu

可惜因為我哋太遲過嚟,tiramisu就賣晒

呢度空間都幾大,但座位唔算太多,若果假日玩
經常都要排隊,而今日係平日,所以相對人流比較少。

呢度有咖啡飲落去都相對比較nutty

Flat  white

柚子蛋捲

說到最喜愛的甜品? 我一定會選Tiramisu🤎🥲 所以 這間店被喻為全港最好吃 令我好奇心大發 很想試一下! 但由於人氣爆登 周末不論是3:00/1:00 排過2次都排不到!🥲 最後 機緣巧合之下 最近入住Page 148酒店 決心來個10:00的Tiramisu早餐🤣🤎-🔻🔻🔻🔻🔻✨Homemade Tiramisu ($48)一次過解答本人曾經最關心的3個問題😂 🤎全港最好吃?未試盡香港所有Tiramisu 但同行朋友和我都稱讚是比Pici的沒那麼甜而且更柔滑 忌廉實在是做得很豐盈綿密 (如果能做到更多忌廉包覆著會更好🤪) 表面的可可粉中和甜味 而Lady Finger濕潤度亦足夠 但嚐到咖啡味有微酸的感覺 而且份量偏小 作為Tiramisu愛好者秒速就吃光了🥲-🤎每日限量?的確是的! 但曾聽說每天只售30多份 所以要吃的朋友一定要預早排隊~-🤎2點前才吃到?至於要預多早?1點?2點? 我們問了前台 他們說大約2點前都能吃到 但根據我以往經驗 要保證吃到的話 就建議12點前吧😂🔺🔺🔺🔺🔺🔸環境:設於酒店大堂旁 環境是時尚簡潔風 感覺就是悠閑舒適超有空間感 但要注意因疫情關係 座位
🔻🔻🔻🔻🔻
✨Homemade Tiramisu ($48)
一次過解答本人曾經最關心的3個問題😂
🤎全港最好吃?

🤎每日限量?
🤎2點前才吃到?
🔺🔺🔺🔺🔺
🔸環境:設於酒店大堂旁 環境是時尚簡潔風 感覺就是悠閑舒適超有空間感 但要注意因疫情關係 座位開放不太多~
🔸價錢:算是正常價錢(?) 看到現在很多Tiramisu的價格要$60什至$70多了 (或更貴啊...)
🔸服務:座位安排都正常~ 服務OK
🔸等候時間:以為早上就不用等?Nono😂 我們一行5人因要坐大桌 等了約30-40分鐘🙈
🔸回頭度:吃完那刻其實我已經很想念 但會先想試其他店舖的🤪
📍 Page Common (尖沙咀)
🗺 尖沙咀柯士甸道148號Page 148地舖
2021-07-01 177 浏览
Page common 酒店內的Cafe 終於試左被命名為神級Tiramisu $52Size 的骰,陰公幾啖就食曬。整體味道十分Balance ,口感細滑,略嫌朱古力粉太多蓋過應有的味道。係唔係神級就見仁見智☕️Cappuccino $40咖啡又香又濃郁,奶泡夠厚夠滑,富層次感,Nutty 中滲出微微果酸,配Tiramisu 超夾 。
Page common 酒店內的Cafe

終於試左被命名為神級Tiramisu $52

Size 的骰,陰公幾啖就食曬。
係唔係神級就見仁見智

☕️Cappuccino $40

咖啡又香又濃郁,奶泡夠厚夠滑,
2021-06-28 284 浏览
Page Common 係Page 148酒店入面既一間小Cafe,嚴格來講係酒吧Check-in 位置隔離既cafe。坐位唔算多,部份檯放係係大堂正中央第一眼入去感覺有點怪怪的,好多人話Page Common 既Tiramisu 達到神級,香港算係首屈一指。睇相好靚,減肥都要耗上四百卡專程去試一次。.Tiramisu 💲52⭐️4.5/5蛋糕入口軟滑濕潤,甜度適中不會過甜。我其實唔太鍾意原版本有酒味既甜品,呢份Tiramisu 難得完全無酒味岩我胃口😂。但中意原版本嘅可能會覺得爭左少少酒香。份量唔太大,我自己就幾鍾意,我有啲後悔冇自己一人自私食。神級與否我唔識評價因為我唔算係Tiramisu 既狂熱份子唔係成日食,但呢份絕對稱得上高質。.Chorizo Sausage Toast 西班牙辣肉腸炒蛋多士 💲58⭐️3.8/5怕排隊所以早餐時間去,叫多份多士做早餐試下。滑蛋幾滑,水準不俗。以酒店cafe 黎講 $58 一份滑蛋多士性價比其實非常高。.Cappuccino / Latte (H) 💲38⭐️3.5/5雖然咖啡味不太濃,但價錢不貴所以算係無得輸。.
Tiramisu 💲52
⭐️4.5/5
⭐️3.8/5
Cappuccino / Latte (H) 💲38
⭐️3.5/5
雖然咖啡味不太濃,但價錢不貴所以算係無得輸。
Tiramisu
$100 (早餐)
  • Latte
2021-06-23 111 浏览
💬 很chill的酒店大堂咖啡廳,當天是公眾假期,所以店外已經超級多人排隊,等很久才可以進去,不過幸好大門是打開的,站在門外也感受到裡面湧出來的冷氣🤣🍽 牛油果牛角包 HKD 78熱辣辣超級鬆軟的牛角包,上面配了滿滿的牛油果,都把油膩感大大降低,亦令健康值大幅上升,包上有幾片無花果,令牛角包加添了新鮮的元素。⭐️評分:4.5/5🍽 培根果醬炒蛋披薩貝果 HKD 98配料有蕃茄、洋蔥、西班牙香腸、及芝士等等,口感十分豐富,貝果做得不算太硬,香氣誘入,作為下午茶十分值得欣賞!⭐️評分:4.5/5🍽 血橙無花果羽衣甘藍藜麥沙律 HKD 78配料如上,有西柚,橙,無花果,羽衣甘藍及藜麥,十分健康之選,菜青味不太嚴重,連我不太愛吃菜的朋友也吃了很多片🤣 ,減肥中的朋友選它就一定沒有錯!⭐️評分:4/5💬冷氣較大,建議帶備外套味道 ★ ★ ★ ★ ☆環境 ★ ★ ★ ★ ★抵食 ★ ★ ★ ☆ ☆服務 ★ ★ ★ ★ ☆

🍽 牛油果牛角包 HKD 78

⭐️評分:4.5/5

🍽 培根果醬炒蛋披薩貝果 HKD 98

⭐️評分:4.5/5

🍽 血橙無花果羽衣甘藍藜麥沙律 HKD 78

⭐️評分:4/5

💬冷氣較大,建議帶備外套

味道 ★ ★ ★ ★ ☆
環境 ★ ★ ★ ★ ★
抵食 ★ ★ ★ ☆ ☆
服務 ★ ★ ★ ★ ☆
講到Tiramisu,相信大家對Page Common都唔會陌生,皆因佢哋有號稱係全港最好食Tiramisu。餐廳位於酒店大堂近門口位置,排隊人數唔少,建議大家週末要預早少少過嚟。今次週末lunch嚟到食brunch,叫咗兩份吐司、一份牛角包同一份tiramisu,當然唔少得要試試佢哋嘅咖啡啦☕️-牛油果多士🥑牛油果熟度剛剛好,多士烤得熱辣辣好香脆,上面仲有幾塊無花果,擺盤已經好靚,睇得又食得-無花果牛角包🥐呢款牛角包真係好驚喜😍 無花果甜甜地配埋香脆嘅牛角包超級夾👍🏻 建議大家要試試佢哋嘅牛角包-蟹肉芫茜多士🦀蟹肉份量適中,但芫茜有啲太濃郁,令蟹肉鮮味唔太出🤔 多士都係好香脆,但個人就鍾意牛油果嗰款多士多啲😂-Tiramisu上層係綿密嘅奶油灑咗啲可可粉,好creamy又唔會覺得膩。底部係浸左咖啡嘅餅乾,個人覺得餅底入口比較苦浸得有啲太濕,就算配埋上面嘅哪有一齊食都有啲苦🤔老實講有少少失望😟 但價錢來講確實性價比ok,唔怕苦嘅朋友都可以一試
牛油果多士🥑
無花果牛角包🥐
蟹肉芫茜多士🦀
2021-06-10 146 浏览
Page common 放咗係bucket list 好耐,今日終於試到了Homemade Tiramisu - 每日限量供應被喻為全香港最好食既Tiramisu蛋糕濕潤軟滑,濃濃既espresso香氣,Overall 係唔錯既, 值得一嚐。蟹肉牛油果芫荽多士 芫荽混入大量既蟹肉當中,每一口都散發出陣陣芫荽香味,喜歡芫荽既人,一定要試下呢個。Hot Chocolate Crazy chocolate , 灑上了滿滿既黑白朱古力碎,好邪惡呢

Homemade Tiramisu - 每日限量供應

被喻為全香港最好食既Tiramisu