2023-05-26
每逢初一、十五我都會食齋,所以平時都會好留意有素食嘅地方,但大多數素食都係中菜,太悶啦!好彩灣仔有間高質嘅西式素食餐廳 - OVO CAFE,仲要坐得幾舒服~OVO CAFE樓底好高,所以環境唔會覺得嘈,岩晒同人食飯傾偈~而且放滿優雅嘅園藝盆栽植物,好似喺一個田園用餐咁,好人感覺放鬆~講返食物,用電子落單,不收加一服務費。Dinner Set 💲175 - 💲198,包主食、小食、餐湯、沙律、飲品。我地嗌咗兩個set:時日餐湯《 甘荀南瓜湯 》🎃 - 好濃稠味甜又唔會好creamy~ 時日沙律 《 芒果柚子沙律 》🥗 - 柚子肉加上柚子醋汁酸酸甜甜,沙律菜又新鮮~ 小食7選一: (x2) 唔講真係唔知係素食!口感味道像真度高,單係🍘《 花枝魚餅 》 已經令我地懷疑係味真係全素,因為真係彈牙兼有魷魚味!而《 OVO 沙嗲雞串 》 睇唔出係素食,燒完又唔會韌,加埋沙嗲幾惹味~ 主食5選一: (x2) 《 日式咖喱吉列豬扒 💲188(散點$108)》賣相好吸引!吉列豬扒香脆,「肉質」好稔有「肉汁」,日式咖喱微辣香甜,混有薯仔肉、甘荀肉,撈埋煙煙韌韌嘅珍珠飯食好正~ 《 四重芝士 Imp
小食7選一: (x2)
主食5選一: (x2)
雖然係四重芝士,但我覺得因為用咗素肉所以唔會好似一般肉醬意粉咁膩,中間有流心咁令口感滑流~
時日飲品2選一:x2
《 桂花烏龍茶(熱/凍)》
烏龍茶應該加咗桂花糖,入口微甜消暑解渴~
《 凍西柚汁 》- 西柚汁有效消脂及幫助消化,味道酸酸哋夠醒胃~
唔揀時日飲品的話,可以以半價自選飲品~
唔錯,短期內一定會再訪!
(每枱都有好大樽水供飲用~)