2023-05-26 98 浏览
每逢初一、十五我都會食齋,所以平時都會好留意有素食嘅地方,但大多數素食都係中菜,太悶啦!好彩灣仔有間高質嘅西式素食餐廳 - OVO CAFE,仲要坐得幾舒服~OVO CAFE樓底好高,所以環境唔會覺得嘈,岩晒同人食飯傾偈~而且放滿優雅嘅園藝盆栽植物,好似喺一個田園用餐咁,好人感覺放鬆~講返食物,用電子落單,不收加一服務費。Dinner Set 💲175 - 💲198,包主食、小食、餐湯、沙律、飲品。我地嗌咗兩個set:時日餐湯《 甘荀南瓜湯 》🎃 - 好濃稠味甜又唔會好creamy~ 時日沙律 《 芒果柚子沙律 》🥗 - 柚子肉加上柚子醋汁酸酸甜甜,沙律菜又新鮮~ 小食7選一: (x2) 唔講真係唔知係素食!口感味道像真度高,單係🍘《 花枝魚餅 》 已經令我地懷疑係味真係全素,因為真係彈牙兼有魷魚味!而《 OVO 沙嗲雞串 》 睇唔出係素食,燒完又唔會韌,加埋沙嗲幾惹味~ 主食5選一: (x2) 《 日式咖喱吉列豬扒 💲188(散點$108)》賣相好吸引!吉列豬扒香脆,「肉質」好稔有「肉汁」,日式咖喱微辣香甜,混有薯仔肉、甘荀肉,撈埋煙煙韌韌嘅珍珠飯食好正~ 《 四重芝士 Imp

小食7選一: (x2)

主食5選一: (x2)
《 日式咖喱吉列豬扒 💲188(散點$108)》

《 四重芝士 Impossible Meat 肉醬流心蛋扁意粉 》
雖然係四重芝士,但我覺得因為用咗素肉所以唔會好似一般肉醬意粉咁膩,中間有流心咁令口感滑流~

時日飲品2選一:x2

《 桂花烏龍茶(熱/凍)》
烏龍茶應該加咗桂花糖,入口微甜消暑解渴~

《 凍西柚汁 》- 西柚汁有效消脂及幫助消化,味道酸酸哋夠醒胃~

唔揀時日飲品的話,可以以半價自選飲品~

唔錯,短期內一定會再訪!
(每枱都有好大樽水供飲用~)
2023-05-25
2023-05-26 58 浏览
今日想嚟返個green Monday就去咗灣仔ovo cafe 食飯小店係素食餐廳, 餐牌上面都標記左d食物有什麼成份, 素食者都唔怕叫錯野食天花仲有好多藤枝裝置同盤栽, 環境幾有藝術感👍梅菜薄餅, 呢個配撘超有趣, 面頭仲有蕃茄粒, 同芝士, 爽脆嘅梅菜配埋脆薄餅底, 口感好豐富😋徐伯天貝漢堡 配 薯條天貝係大豆發酵而成, 豆味幾香濃質感比平時既漢堡更輕盈, 配埋菠蘿汁, 感覺好清新👍忌廉芝士牛肝菌扁意粉, 牛肝菌味超香, 芫荽香菜蝦卷扁意粉, 面頭有超多芫荽🤣岩唒芫荽控
天花仲有好多藤枝裝置同盤栽, 環境幾有藝術感👍

徐伯天貝漢堡 配 薯條
天貝係大豆發酵而成, 豆味幾香濃
質感比平時既漢堡更輕盈, 配埋菠蘿汁, 感覺好清新👍

忌廉芝士牛肝菌扁意粉, 牛肝菌味超香,

芫荽香菜蝦卷扁意粉, 面頭有超多芫荽🤣岩唒芫荽控

2023-05-26 134 浏览
近年來素食越來越普及,我和媽咪雖不是固定的「素食一族」,但也不時去素食餐廳覓食,今天就過來灣仔走走食新派素食。OVO Cafe的前身是建於1937年的灣仔舊街市,現已被列為三級歷史建築物。餐廳擁高樓底間隔、加上一整排大玻璃窗,當日光通過窗戶灑落在店中的花草時,格外唯美悠閒。餐廳提供多款西式素食,除單點外,亦有套餐供應。北海道3.6軟雪糕朱古力西多士 $583.6牛乳軟雪糕香濃細滑,配上自家製朱古力西多士,將雪糕放到西多士上一併放入口中,口感豐富!晚上6pm開始就有伴素晚餐,同媽咪一人一個餐🤗包含是日餐湯+鮮果沙律+小食+主菜+飲品。餐湯、鮮果沙律同小食以幾何形狀的碗盤裝著,小巧可愛。伴素晚餐 $188@🔹️ 甘筍南瓜湯吃到濃郁的南瓜味,味道好甘甜,香濃順口,口感綿密。🔹️ 鮮果沙律沙律菜新鮮爽脆,配上西瓜、紅肉火龍果、芒果、西柚同香蕉等水果,口感豐富,同埋以醋汁調味,酸得來略帶咸味,食起黎好開胃。🔹️ 小食花枝魚餅 花枝魚餅用大豆蛋餅製成,好彈牙,仲有一粒粒嘅咬口,好得意。沙嗲雞串雞肉配埋沙嗲汁,真係幾何亂真嘅雞串👍🔹️ 主菜日式咖哩吉列豬扒飯吉列豬扒外層炸得金黃鬆脆,內裡軟嫰,一口咬落去的厚

餐廳提供多款西式素食,除單點外,亦有套餐供應。

北海道3.6軟雪糕朱古力西多士 $58
北海道3.6軟雪糕朱古力西多士

餐湯、鮮果沙律同小食以幾何形狀的碗盤裝著,小巧可愛。

伴素晚餐 $188@
🔹️ 甘筍南瓜湯
吃到濃郁的南瓜味,味道好甘甜,香濃順口,口感綿密。

🔹️ 鮮果沙律

🔹️ 小食
花枝魚餅
花枝魚餅用大豆蛋餅製成,好彈牙,仲有一粒粒嘅咬口,好得意。

沙嗲雞串
雞肉配埋沙嗲汁,真係幾何亂真嘅雞串👍

🔹️ 主菜
日式咖哩吉列豬扒飯
吉列豬扒外層炸得金黃鬆脆,內裡軟嫰,一口咬落去的厚實口感,真係以為自己食緊真豬扒😂咖哩汁撈埋飯一齊食,好好食。
日式咖哩吉列豬扒飯

四重芝士ImpossibleMeat肉醬流心蛋扁日式咖哩吉列豬扒飯意粉
這個素肉碎的口感跟真肉碎幾可亂真,味道也有9成相近,配搭肉醬意粉必備的芝士及蕃茄醬,再將流心蛋汁撈勻,吃起來無論味道、香味及質感都與真的免治豬肉無異😋
四重芝士ImpossibleMeat肉醬流心蛋扁意粉

🔹️ 飲品
熱桂花烏龍茶
濃郁嘅烏龍茶香加上桂花嘅清香,喝起來輕盈滑口。

凍西柚汁
西柚味道甘酸,而且氣味香甜。
熱桂花烏龍茶,凍西柚汁

2023-05-25
北海道3.6軟雪糕朱古力西多士
四重芝士ImpossibleMeat肉醬流心蛋扁意粉
熱桂花烏龍茶,凍西柚汁
2023-05-25 46 浏览
🥗 Eat Green 🌿經過灣仔見到一間Cafe好靚好森林feel周圍都係植物 仲有啲盆景擺設原來係一間食素嘅cafe成日多肉少菜 有時都想食下素 輕盈啲Set Dinner🥗鮮果沙律顏色好靚 有芒果、西瓜、火龍果 好鮮甜🌽是日餐湯南瓜粟米紅蘿蔔湯 好香甜🍔Impossible Meat漢堡口感與真肉幾乎無異 漢堡好juicy仲有芝士 蕃茄 生菜 酸瓜等 味道豐富可以減少食肉 食得輕盈啲薯條點蜜糖芥末醬好好食小食有多款選擇🍄川辣脆炸杏鮑菇+鹽酥素雞脾好鍾意呢個小食 炸得香脆表面仲有五辛麻辣粉 味道好惹味套餐仲有🍹凍蘋果汁 好清甜另外單點咗🧀忌廉芝士牛肝菌扁意粉牛肝菌 同其他菌類份量好多溶化嘅巴馬臣芝士+松露油+忌廉汁好香口 意粉好掛汁🍢泰式花枝魚餅炸得好香口 入面有花枝粒粒 好有咬口加埋五辛酸辣醬汁好特別 味道好夾✨非常推薦✨🍨 北海道3.6軟雪糕朱古力西多士西多士外脆內軟 入面有朱古力醬夾心 熱熱地北海道3.6軟雪糕好香滑 奶味好濃西多士雪糕一齊食口感味道都好豐富
🥗 Eat Green 🌿
經過灣仔見到一間Cafe好靚好森林feel
周圍都係植物 仲有啲盆景擺設
原來係一間食素嘅cafe
成日多肉少菜 有時都想食下素 輕盈啲

Set Dinner
🥗鮮果沙律
顏色好靚 有芒果、西瓜、火龍果 好鮮甜
🌽是日餐湯

• 川辣脆炸杏鮑菇
  • 忌廉芝士牛肝菌扁意粉
  • 北海道3.6軟雪糕朱古力西多士
  • Impossible Meat漢堡
見過好多人喺呢間度打卡 覺得環境幾靚所以忍唔住嚟試吓✨ #OVOCafe呢度樓底好高 好有空間感好似去咗一個田園森林🌿度食嘢😍✨同埋呢度主打係食素食但係食嘅嘢 唔會覺得齋如果想試吓素食 可以嚟呢度食物質素都有水準我鍾意呢度嘅Lunch Set 同Tea Set除咗前菜、主菜同飲品佢仲有小食、甜品可以合併喺套餐即係一個餐乜都有得食仲要唔係得一兩款選擇 #多元化前菜👉🏻芒果柚子沙律小食👉🏻忌廉汁芝士西蘭花甜品👉🏻楊枝甘露飲品👉🏻+$22 玫瑰岩鹽鮮奶咖啡主菜👉🏻✨lmpossible Meat美堡 $165✨漢堡扒係植物肉製作而成完全俾佢呃晒 好似食緊真肉咁滿足晒素食者 想食肉嘅慾望漢堡包都烘到好香口 外脆內軟加左新鮮生菜、半融芝士、蕃茄…健康又好食✨鮮果牛角窩夫配牛乳軟雪糕✨配桂花烏龍茶(熱)$78呢個窩夫有驚喜 價錢唔貴 但係分量十足佢嘅牛角和窩夫好趣好香口淡淡的牛油香味 再配牛乳雪糕一口一口配搭鍾意食甜品嘅一定會鍾意周邊仲有勁多鮮果 大大粒芒果健康d 而且口感更加豐富
見過好多人喺呢間度打卡 覺得環境幾靚
但係食嘅嘢 唔會覺得齋
如果想試吓素食 可以嚟呢度
食物質素都有水準

我鍾意呢度嘅Lunch Set 同Tea Set
除咗前菜、主菜同飲品
佢仲有小食、甜品可以合併喺套餐
即係一個餐乜都有得食

漢堡扒係植物肉製作而成
完全俾佢呃晒 好似食緊真肉咁
滿足晒素食者 想食肉嘅慾望
漢堡包都烘到好香口 外脆內軟
加左新鮮生菜、半融芝士、蕃茄…
健康又好食

鍾意食甜品嘅一定會鍾意
周邊仲有勁多鮮果 大大粒芒果
健康d 而且口感更加豐富
2023-05-23 45 浏览
自從我食多了野,身體感覺肥胖了…所以要開始節食, 但不是完全不食, 而是食得健康瑋試,我會選素食料理 !當我來到這間素食餐廳位置在花店內,真的被吸引着🤩 用餐🍽時被好多盆栽🎍🪴所包圍著,感覺好像在大自然的懷抱中,心情都更愉快呢!💚我們品嚐了各種素食料理, 新鮮食材加用心製作, 食物水準很高!素肉醬意粉🍝芝士西蘭花🥦炸蟹肉餅雜果楊枝甘露西多士配北海道牛奶雪糕🍦🥛香蕉奶昔🍌📍 OVOCafe 地址:灣仔灣仔道1號地下

當我來到這間素食餐廳位置在花店內,真的被吸引着🤩

素肉醬意粉🍝
香蕉奶昔🍌

📍 OVOCafe
地址:灣仔灣仔道1號地下
2023-05-23 118 浏览
係灣仔返工🥰 想食素食感覺light 啲😎 揀咗呢間係舊灣仔街市,用咗好多植物做擺設嘅西式素食店🥰笨豬牛角窩夫配牛乳軟雪糕🍦 ($78)今日晏咗食飯😆 所以可以叫到佢哋嘅Tea set🥰 牛角包窩夫超鬆軟👍🏻 外邊又夠酥脆😍 配埋個軟雪糕🍦 香蕉🍌 同朱古力醬🍫 口感一流❤️ 個餐仲配埋嘢飲,叫咗熱桂花烏龍茶🍵四重芝士impossible meat 肉醬流心蛋扁意粉🍝 ($148)呢個係午市套餐嚟🥰 仲配左兩款小食😍 芒果柚子沙律水同埋素雞髀🍗 素雞髀其實係枝竹黎,個外型整得都幾似雞髀👍🏻芝士肉醬意粉🍝 食得出係用新鮮蕃茄整成個番茄醬🍅 再加impossible meat🍖 口感勁似真肉👍🏻 仲有啲紅蘿蔔粒🥕 整個感覺好清新健康❤️仲配左杯凍西柚汁 (跟餐加$5)全日早餐($145)個早餐都好豐富 👍🏻 個大啡菇好Juicy🥰 個漢堡扒同出邊食嗰啲好唔同,除咗係用咗impossible meat 之外🍖 入邊仲加咗啲香料同埋馬蹄,更加有口感😍 平時我麻麻哋紫薯😆 但呢個外邊炸得幾香脆❤️ 入邊有甜又滑,唔錯唔錯😋 最特別嘅係全日早餐竟然有楊枝甘露🥭個餐同樣配埋嘢飲,都係叫咗熱桂花烏龍茶

笨豬牛角窩夫配牛乳軟雪糕🍦 ($78)

仲配左杯凍西柚汁 (跟餐加$5)

全日早餐($145)
下午茶
2023-05-22 45 浏览
⭐️ 今日同老公經過灣仔壹環樓下附近搵食,見到呢間餐廳門口好吸晴,由門口一直行入去有好多植物又鮮花,感覺就是心曠神怡,坐低聽到有背景瑜伽音樂還有雀鳥聲,好興奮即刻睇餐牌,原來係一間素食餐廳🥒======= ======= ======= =======🔥 all the breakfast💰$145(漢堡扒,大蘑菇,紫薯金輪餅,純素麵包,芒果柚子沙律,楊枝甘露)漢堡扒屬於impossible meat, 老公食唔出係素食,佢以為係真牛肉😂其他配菜佢都大贊好好味👍👍👍🔥 Vegan all day breakfast $138(大啡菇,素雞髀,素麵包,鮮果盤,芒果柚子沙律,鮮果芒果水晶)減緊肥嘅我真係開心到爆炸,好大碟頭非常豐富,滿足到我嘅食慾之餘又唔會肥,沙律菜非常新鮮,水果每樣少少好啱女孩子👍👍😂👍🔥🔥🔥原來跟餐有一杯柚子烏龍茶, 但我哋另外order咗兩杯咖啡,結果我哋每人飲兩杯飲品坐咗好耐,柚子烏龍茶有甘甘甜甜嘅感覺,柚子嘅果香中和了烏龍茶的苦澀,而家諗起都想即刻再去飲。======= ======= ======= =======⭐️整體來說,餐廳有令人很放鬆的感覺,環境用鳥語花香

🔥 all the breakfast💰$145

⭐️整體來說,餐廳有令人很放鬆的感覺,環境用鳥語花香嘅模式展現眼前,食物很啱胃口,價錢都很公道,我對呢間餐廳有好高嘅評價,一定一定會再嚟幫襯。
Cold  黑糖latte
Cold  黑糖latte
  • All Day Breakfast
2023-05-21 154 浏览
因為老公係食素,除咗平時我會努力研究下煮D乜嘢素食比佢試,我同老公得閒都會去尋找下香港嘅素食餐廳,今日就同老公去咗灣仔 OVO Cafe食Lunch ,順便去灣仔附近行吓☺️好鍾意呢間Cafe同 Garden 園藝結合,用了很多不同植物裝飾擺設好靚,超喜歡呢度樓底好高,採光度夠,加上柔和嘅音樂,用餐環境好舒服😌Sunday 也有Lunch set ,我同老公叫咗唔同的一齊Share 。呢度食物方面真係做得好好,我同老公都好鍾意呢度☺️有機會下次要再嚟🔶前菜+小食🔶🌱花枝魚餅+ 甘筍粟米湯🌱🌱鹽酥素雞髀+芒果柚子沙律🌱花枝魚餅炸得好香彈牙好好食,佢可以做到食落口感其實真係幾似平時嘅炸魚餅。鹽酥酥雞髀都做得好香脆,個沙律好清新芒果又好甜。🔶主菜🔶☘️四重芝士素肉醬流心蛋扁意粉☘️☘️芫荽香菜蝦卷扁意粉☘️兩款意粉都做得好好味,芝士可以有拉絲效果,加埋個流心蛋汁撈埋落去個意粉好正,芫荽控表示勁鍾意個芫荽意粉😚🔶飲品/ 甜品🔶🍹桂花烏龍茶🍹☕️凍美式咖啡☕️🍮朱古力心太軟北海道3.6軟雪糕🍮

🔶前菜+小食🔶
🌱花枝魚餅+ 甘筍粟米湯🌱
🌱鹽酥素雞髀+芒果柚子沙律🌱

鹽酥酥雞髀都做得好香脆,個沙律好清新芒果又好甜。

🔶主菜🔶

🍹桂花烏龍茶🍹
☕️凍美式咖啡☕️
🍮朱古力心太軟北海道3.6軟雪糕🍮

2023-05-21
OVO CAFE 位處灣仔道一號,响素食界唔使多介紹,連曾經茹素多年嘅真漢子太太都認識就可見一斑。👍🏼真漢子今次係第一次嚟食,見到餐牌都覺得花多眼亂。菜式以蛋奶素為主,每個項目有標籤清楚表明是否有蛋,奶,五辛,可轉純素等。餐廳環境好休閒,而且裝修好有園林景致嘅 feel。🌳🌲我哋今次點咗:🍝 不可能肉醬芝士牛角窩夫 $85未試過咸嘅窩夫,仲要配肉醬添,但食落都冇違和感,可能因為肉醬本身都唔係好咸,酸酸甜甜幾好味。😛🍌 笨朱窩夫配 3.6 牛乳軟雪糕 $88笨朱者 banana 是也,窩夫配埋香蕉同 3.6 牛乳雪糕食,唔會太甜,雪糕又好滑。🍦🍗 鹽酥素雞脾 + 川辣素杏鮑菇 $78呢個雞脾見到人哋 post 已經好好奇好想試,今次終於食到,超滾動。😭 條骨係雪條棍,雞脾肉就係由一層層嘅腐皮捲成,食落當然同雞脾風馬牛不相及,但都好美味。😋個杏鮑菇灑上辣粉,辣度都幾強勁吓,啲菇就好鮮味同 juicy 。題外話,「川辣素杏鮑菇」個素字係咪 redundant ?🤣🍛 日式咖哩吉列豬扒飯 $108咖哩同飯係正常發揮,重點係個吉列豬扒,又大塊又勁厚切,食落仲好鬆軟,愛食素肉嘅朋友會好滿意。😋🍔

餐廳環境好休閒,而且裝修好有園林景致嘅 feel。🌳🌲
我哋今次點咗:

鹽酥素雞脾 + 川辣素杏鮑菇

🍛 日式咖哩吉列豬扒飯 $108

🍔 徐伯天貝漢堡拼薯條 $120
徐伯天貝漢堡拼薯條
而家素漢堡好 hit,亦都算多餐廳供應,但天貝漢堡就唔係度度都有得食。呢個漢堡用菠蘿片加菠蘿醬汁配天貝,就算本身唔鍾意食天貝嘅朋友都會容易接受。天貝有素食者容易缺乏嘅維他命 B12,又有大豆蛋白同異黃酮素,好有益㗎。💪

🍉 西瓜沙冰 $46
西瓜沙冰
咁熱天時點可以唔飲凍嘢呢?西瓜本身已經消暑,變成沙冰就更冰涼啦。呢度仲有手工啤酒供應,唔太嚴格嘅素食者可以啤啤佢。🍺
手工啤酒
2023-05-20
不可能肉醬芝士牛角窩夫
笨朱窩夫配 3.6 牛乳軟雪糕
鹽酥素雞脾 + 川辣素杏鮑菇
徐伯天貝漢堡拼薯條
西瓜沙冰
📍#OVO CAFE (灣仔)灣仔灣仔道1號地下♡人均消費: $442 @ 2▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️今次到訪呢間灣仔素食cafe,周圍都佈置滿綠色植物,令人感覺好舒服同放鬆,而且樓底幾高,吊飾亦見心思,播放住輕鬆既鋼琴聲、大自然聲做背景,整體環境好舒服。本身已經對佢幾有期望❤️‍🔥 食完之後果然無令人失望😝 ✨四重芝士Impossible Meat肉醬流心蛋扁意粉💰$128超級推薦呢個素食即肉醬流心蛋扁意粉!超重芝士🧀🍝~ 好有拉絲效果 而係唔會好膩😝 肉醬用左素肉,但調味好夠香,完全唔覺得係素肉😆扁意粉口感亦幾煙韌。✨徐伯天貝漢堡💰$188呢個餐有沙律、餐湯、小食同埋飲品,性價比高。天貝漢堡好巨型,裡面有蘋果果醬,食落好Juicy 、好清新🤩🤩最特別係裡面塊天貝,用黃豆發酵,再加麵粉製成,有些少發酵味,食落冇油膩嘅感覺,而且超級高營養價值👍🏻▪沙律:鮮果沙律有芒果🥭、西瓜🍉、香蕉🍌、菠蘿🍍、火龍果,樣樣都好鮮甜,色彩繽紛。▪是日餐湯南瓜湯)有南瓜、粟米紅蘿蔔,超天然,飲落好香甜😛😛▪小食:忌廉芝士西蘭花(純素)另加$10忌廉芝士西蘭花(純素)熟度啱啱好,加埋忌廉芝士好香,唔會覺得

📍#OVO CAFE (灣仔)
灣仔灣仔道1號地下

♡人均消費: $442 @ 2

▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️

✨徐伯天貝漢堡💰$188

▪沙律:鮮果沙律

▪是日餐湯
南瓜湯)
有南瓜、粟米紅蘿蔔,超天然,飲落好香甜😛😛

▪小食:忌廉芝士西蘭花(純素)另加$10
忌廉芝士西蘭花(純素)熟度啱啱好,加埋忌廉芝士好香,唔會覺得肥膩😜

▪飲品:桂花烏龍茶

✨北海道3.6軟雪糕朱古力西多士💰$58
必食推薦! ! ! 呢份甜品都幾飽😋 西多士裡面塗上左朱古力醬(╹◡╹)做到外脆內軟既口感,點埋雪糕係超好食! 北海道3.6軟雪糕好香奶味,配撘埋一齊食有種冰火交融既感覺😻

✨竹筒百香果水晶麵💰$58
水晶麵有少少似啫喱既感覺,帶有少少煙韌,幾有咬口🍜🍹。水晶麵晶瑩剔透,配上竹筒上枱,成個甜品再level up左😆 加上百香果,感覺非常清新🍜🍹

▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️
Green Thursday 試試呢間素食餐廳。首先環境非常舒適,佈置令人感覺置身園林,觸目所及都係精緻嘅盆栽、園藝,令人可以放鬆心情食飯!今次試咗個套餐,有清爽嘅芒果沙律、石斑意粉、芝士西蘭花,配上熱茶同後上嘅牛奶雪糕,食物同環境一樣,都好用心擺設,令人食指大動~而且唔覺得自己係食緊素,呢個就係最高境界。食完飯仲可以喺入口個花店,揀下花同盆栽,食物照顧完你身體健康,都不忘用花藝調節你心靈感受。成個主題都好一致,忙碌嘅香港人可以去好好chill一chill~

2023-05-18
2023-05-18 41 浏览
這間餐廳位於灣仔街市大樓旁邊,全間餐廳日像個田園為主題,布滿綠色的植物盆栽,除了是餐廳外,還售賣各種特色盆栽和花。中午來到有個幾款不同午餐選擇,女士們可以選擇輕食的,餐廳是一間素食餐廳。᪥芒果柚子沙律這款柚子沙律,味道酸酸甜甜,芒果大大粒,有芒果的甜味,也有柚子的酸味,是開胃前菜。᪥甘筍湯餐湯是甘筍粟米湯,材料十足,濃濃的甘筍味外送,還有粒粒的粟米有嚼口。᪥忌廉芝士牛肝菌扁意粉虽然是忌廉芝士扁意粉,但是一点也不腻!牛肝菌豐富。᪥韓式野菜蟲草花粉絲平日韓式粉絲吃得多,這次加入蟲草花,口感煥然一新,令食物層次高了,既健康又有口感。᪥玫瑰岩鹽鮮奶咖啡絕對值得推介,平日喜愛吃玫瑰拿鐵的我,沒有想過加入岩鹽,原來可以令味道提升,香濃咖啡,配撲鼻清香的玫瑰花,大愛。᪥骯髒咖啡冰冷的感覺,香濃的咖啡撞入牛奶內,是骯髒咖啡的特色,咖啡豆味突出,以牛奶中和了咖啡,層次豐富。᪥紅豆抹茶麻糬豐富的午餐後甜品,三件抹茶蕨餅,造型就像天花板的圓形海苔擺設,清新的綠茶配上不太甜的蕨餅。᪥笨豬牛角窩夫配牛乳軟雪糕香脆可口的牛角窩夫,熱騰騰很鬆脆,加上牛乳軟雪糕,香蕉配料,絕對是一餐豐富午餐的美好終結。

᪥芒果柚子沙律

᪥甘筍湯

᪥忌廉芝士牛肝菌扁意粉
虽然是忌廉芝士扁意粉,但是一点也不腻!牛肝菌豐富。

᪥韓式野菜蟲草花粉絲

᪥玫瑰岩鹽鮮奶咖啡

᪥骯髒咖啡

᪥紅豆抹茶麻糬

᪥笨豬牛角窩夫配牛乳軟雪糕
2023-05-14
  • coffee
2023-05-17 39 浏览
健康素食者有口福灣仔有間OVO cafe一入門口已經見到一間精緻花店店內高樓底,大自然風挌裝修,打卡一流播放柔和音樂成個環境好舒服,好relax全間店舖只提供素食以蛋奶素食為主,相當健康除咗散叫之外,仲有特上套餐、輕食餐嘆一嘆Tea set,選擇算多!我哋食左個特上套餐包前菜+主菜+小食+甜品+飲品✨忌廉芝士牛肝菌扁意粉$158香濃牛肝菌,扁意粉硬度適中配新鮮芒果金柚有機沙律🥗,忌廉汁芝士焗西蘭花甜品食咗熱馬蹄蛋花糖水,馬蹄蛋花有一粒粒馬蹄好爽口✨ 不可能肉醬芝士窩夫 $88窩夫外外脆內鬆軟,不可能肉醬口感非常似傳統牛肉,濃郁牛肉味✨芒果冷萃白桃烏龍茶配上有幾粒超甜大份芒果🥭烏龍茶味濃帶有白桃清香
健康素食者有口福
灣仔有間OVO cafe
一入門口已經見到一間精緻花店
店內高樓底,大自然風挌裝修,打卡一流
播放柔和音樂成個環境好舒服,好relax

全間店舖只提供素食
以蛋奶素食為主,相當健康
除咗散叫之外,仲有特上套餐、輕食餐
嘆一嘆Tea set,選擇算多!

我哋食左個
特上套餐包前菜+主菜+小食+甜品+飲品
✨忌廉芝士牛肝菌扁意粉$158
香濃牛肝菌,扁意粉硬度適中
配新鮮芒果金柚有機沙律🥗,忌廉汁芝士焗西蘭花
甜品食咗熱馬蹄蛋花糖水,馬蹄蛋花有一粒粒馬蹄好爽口

✨ 不可能肉醬芝士窩夫 $88
窩夫外外脆內鬆軟,不可能肉醬口感非常似傳統牛肉,濃郁牛肉味

✨芒果冷萃白桃烏龍茶
配上有幾粒超甜大份芒果🥭烏龍茶味濃帶有白桃清香
午餐
2023-05-16 49 浏览
Vegetarian cuisine promotes healthy living and protects the environment by reducing carbon emissions, among other benefits. OVO Cafe uses plant-based meats such as tempeh and Impossible meat.Fun food fact: Tempeh is a superhero in the world of vegetarian cuisine and a savior of the world's food crisis. It is low in cost to produce but high in nutritional value, containing nutrients such as folic acid, oxalic acid, and aspartic acid that help fight against aging and provide antioxidant benefits.I

Fun food fact:

Impossible meat is primarily made of water, plant protein, sunflower oil, coconut oil, and heme. It contains high amounts of bioavailable iron and protein, similar to the amount found in ground beef. It is also free of animal hormones and antibiotics and has received relevant certifications.