2008-12-24 22 浏览
成日都會心思思想食outback的cheesy fries! 仲有佢的rib eye, 大件又好味!不過 service就麻麻, 我地唔夠牛油, 問佢可唔可以再俾, 佢拿到冇左影...加上我地比較遲食, d waiter/ waitress好似等收工咁食日圍埋傾偈.

• cheesy fries
2008-12-03 25 浏览
一行13人去我最喜愛餐廳之一既Outback食大餐....因為我地人多...所以點餐樣樣X2....好豪咁!!"唔該兩份Ribs oY...Full Portion 果隻~" 笑死 黑糖包要X3 tim~~hehe....係咪睇見都飽呢? (openrice 限登4張相, 我地緊係唔至叫得4款野咁少啦)我地仲要碟碟X2....飽到呢.....想特別講下個芝士薯條...實在太正喇!次次去都必叫!仲有Buffulo wings..食過咁多間american style restaurant..始終都係outback最好味~仲有呢度既甜品都好好味...雖然食到好飽...但都要食甜品架....正當我想叫之際.....嘩.......點了candle 既Chocolate Thunder送黎喇...仲X3 tim~~因有3個人生日..所以有3個送~~本來cheese cake 都好好味架...可惜太飽喇....惟有下次先叫啦!
一行13人去我最喜愛餐廳之一既Outback食大餐....
因為我地人多...所以點餐樣樣X2....好豪咁!!

黑糖包要X3 tim~~

我地仲要碟碟X2....飽到呢.....
想特別講下個芝士薯條...實在太正喇!
次次去都必叫!
始終都係outback最好味~
仲有呢度既甜品都好好味...
因有3個人生日..所以有3個送~~
惟有下次先叫啦!

• Cheese Fries
  • Baffulo Wings
  • Chocolate Thunder
2008-11-24 5 浏览
我想吃牛扒,因未試過紐約牛扒,便叫了一個紐約牛扒餐,配雞飯同甜蕃薯。雖然肉汁juicy,但牛的質地,失望,下次還是叫肉眼扒!雞飯同甜蕃薯都好香!魚扒反而有驚喜,肉好滑,煎得好香!但分量少了點。甜品是chocolate thunder,不要忌廉,可以要多一個雪糕球!Total 有兩個,好開心!底的brownie熱辣辣,有濃濃的朱古力味,配上凍的雪糕好好味阿!
,下次還是叫肉眼扒!雞飯同甜蕃薯都好香!
魚扒反而有驚喜,肉好滑,煎得好香!但分量少了點。
2008-11-15 23 浏览
六月初八‧晴兩年一度的大製作,今年是辛苦過上年好多,總結經驗,始終要好好準備才行。一行十三人,要找地方吃東西,一早已經訂了這裡,原因甚簡單,除了因為接近行動的地點,還要這裡是免切餅費的。訂了八時,先改了去八時半,再去九時,最後是九點七才到,店方有跟進亦儘量配合,在服務水平而言是非常好的。而一行人等給安排坐在餐廳後半部的一張長桌,自成一國,亦避免我們這班嘩鬼會嘈及其他客人,不錯;大家也未吃東西,就叫一堆可以一起分享的食物來吃。爆谷蝦很脆口,粉漿當然厚,蝦亦當然沒甚鮮味,但醮起醬汁來吃,也香口;炸洋蔥球比意料中小,也炸得腍腍的,不脆口,很一般;要了兩個沙律,雞肉凱撒沙律不錯,雞肉大大塊但有烤過的,點上凱撒醬汁也吃得過;另一個昆士蘭沙律則是碎濕濕的,吃了也沒有多大印象;燒肋骨與炸雞鎚雙併是勝在件件細細件,也供多人分吃,味道嘛~~也要靠醬汁;芝士薯條是在座幾位朋友的「飛弗」,但炸薯條還溶上了牛油上面,我嫌膩了一點;店員的推介是辣茄汁青口,青口本身幾鮮甜,但吃起來麻煩,十幾人吃一客也會有剩的,受歡迎的程度可想而知;炸魷魚圈也不夠脆,吃起來有點油瀝瀝,是油不夠熱吧;因為是晚沒有什麼澱粉質,所以要了
六月初八‧晴

因為是晚沒有什麼澱粉質,所以要了兩個意粉,一是蝦扁麵,另一個是茄汁海鮮意粉。但鑑於是晚對澱粉質的興趣不大,沒有多吃了;反而甜品環節是有點令人意外的,要了這裡最出名的Warm Chocolate Thurnder Cake及另一個Choco Choco Cookies,是晚人多,甜魔也有幾個,就每樣來兩客吧,但意外地,兩款也剩了不少。前者的大大舊忌廉,加上朱古力蛋糕又太膩口,加上之前已吃飽了crunch cake,所以不太受歡迎;Choco Choco Cookies情況更差,不知何解,有很濃重的肉桂味道,不太受同檯食友﹝除了其中一位甜魔﹞的歡迎。

幾位年青侍應服務態度好好,有求必應的,值得一讚。

是很好玩開心的一夜!
厚粉的爆谷蝦
好像是縮了水的炸洋蔥球
不錯的雞肉凱撒沙律
暖朱古力蛋糕是這裡的「名物」
(非会员)
2008-11-03 19 浏览
為了慶祝萬聖節,同男朋友無目的係尖咀搵野食…終於停左係尖沙咀outback steakhouse 第一次食outback,我地選擇左豬肋骨ribs全份、雞肉燒蝦寬條麵作為是夜晚飯。ribs份量好多,普通兩個人一定食唔哂。 只是寬條麵並不如我想像中的寬,頂多為之「扁意粉」吧,而且蝦太乾了…感覺不錯,因為係我們周遭的都是外國客。而且位置舒服,2個人食,佢俾夠4個人既檯我地,而且不會搭檯!一定會帶多幾個朋友來再食!
為了慶祝萬聖節,同男朋友無目的係尖咀搵野食…
終於停左係尖沙咀outback steakhouse

一定會帶多幾個朋友來再食!
  • 豬肋骨
2008-10-30 14 浏览
呢間起尖沙咀麼地道outback steakhouse確實唔算易搵..不過幾經辛苦終於搵到啦!我地BOOK左位所以都唔洗點等..仲有窗口位坐忝..^^..hehe之前起openrice睇過..銅鑼灣分店個間好似service唔係幾好..都諗住對service方面唔好太有期等啦..不過出乎意料之外..尖沙咀中心呢間service幾好喎..呢間店係一個staff負責某幾張檯..我地一坐低..佢就埋黎自我介紹..XD話我地知佢叫咩名.有咩都可以搵佢.. 算是不錯啦個黑糖包真係幾好味.而且好特別...不過都好多人upload過相~我唔upload luu..叫左d野食同野飲~ 全部都好好味.前菜叫左個肉醬味肋骨雞搥拼盆~ 好味^^不過d雞搥好似咸左少少..main course叫左燒牛肉餐既 明火燒烤 - 燒牛肉.. 叫左16oz 好大件~超正!哇哈哈! 真係好好味丫件燒牛肉..好香肉味.. 食落口又多汁~ 正**
不過幾經辛苦終於搵到啦!

我地BOOK左位所以都唔洗點等..
仲有窗口位坐忝..^^..hehe

都諗住對service方面唔好太有期等啦..
不過出乎意料之外..尖沙咀中心呢間service幾好喎..
呢間店係一個staff負責某幾張檯..
我地一坐低..佢就埋黎自我介紹..XD
話我地知佢叫咩名.有咩都可以搵佢.. 算是不錯啦

個黑糖包真係幾好味.而且好特別..

叫左d野食同野飲~ 全部都好好味.
前菜叫左個肉醬味肋骨雞搥拼盆~ 好味^^
不過d雞搥好似咸左少少..
叫左16oz 好大件~超正!
哇哈哈! 真係好好味丫件燒牛肉..
好香肉味.. 食落口又多汁~ 正**
前菜:) 肉醬味肋骨雞搥拼盆 好味~
明火燒烤 - 燒牛肉
DRINKS :)
前菜:) 肉醬味肋骨雞搥拼盆 好味~
明火燒烤 - 燒牛肉
DRINKS :)
(非会员)
2008-10-23 7 浏览
我去開黃埔果間 outback, 去過黃埔果間四、五次左右啦,次次去都好好味, 服務又好, 未試過食唔曬..上星期試下尖沙咀呢間..味道比起黃埔果間真係差d..咁我叫左個西冷牛扒餐啦, 要洋蔥湯, 個湯好鹵,面包就唔熱, 無乜味咁.前菜就都算數啦, 跟住塊扒黎了,我叫左7成熟的,但塊扒好明顯係熟曬,好硬,切唔開,又無乜味.咁我叫個 waitress 換左去啦.等左差唔多 20 mins, 換過塊新既,切開見倒應該差唔多 7 成了,但塊扒又係好硬,無乜味,最後食唔曬呀..好啦,跟佢埋單,個 waitress 比錯單,我見倒張單寫住三百幾蚊,無理由,應該二百蚊架,好彩有睇清楚張單,如果咪好唔抵雖然呢間係商場二樓,好近維港,感覺好似好d..但間野嘈過黃埔果間,d位又無黃埔果間咁闊所以,唔係好推介尖沙咀呢間
我去開黃埔果間 outback,
去過黃埔果間四、五次左右啦,
次次去都好好味, 服務又好, 未試過食唔曬..

上星期試下尖沙咀呢間..
味道比起黃埔果間真係差d..

咁我叫左個西冷牛扒餐啦, 要洋蔥湯, 個湯好鹵,
面包就唔熱, 無乜味咁.

前菜就都算數啦, 跟住塊扒黎了,我叫左7成熟的,
但塊扒好明顯係熟曬,好硬,切唔開,又無乜味.
咁我叫個 waitress 換左去啦.
等左差唔多 20 mins, 換過塊新既,
切開見倒應該差唔多 7 成了,但塊扒又係好硬,無乜味,

最後食唔曬呀..

無理由,應該二百蚊架,
好彩有睇清楚張單,如果咪好唔抵

雖然呢間係商場二樓,好近維港,感覺好似好d..
但間野嘈過黃埔果間,d位又無黃埔果間咁闊

所以,唔係好推介尖沙咀呢間
2008-10-08 19 浏览
昨天一班人同朋友慶祝生日,就揀左黎呢度食~~我地叫左兩個前菜同三份扒 share ~~前菜就有青口同炸洋蔥,但青口既味道就麻麻地,唔太建議~~而個炸洋蔥就燶左少少,不過都好香口~~跟住就食扒喇,叫左個紐約牛扒、原味燒牛扒 ( 2 個都係叫左 6 成熟) 同燒豬肋骨最好食都係兩份牛扒,紐約果份就夠哂入味,而原味果份又好夠肉汁,正~~ 至於個燒肋骨就一般,唔太特別,試一次都無妨既~~而出名既黑糖麵包總共叫左 4 個黎食~~
昨天一班人同朋友慶祝生日,就揀左黎呢度食~~
我地叫左兩個前菜同三份扒 share ~~
前菜就有青口同炸洋蔥,但青口既味道就麻麻地,唔太建議~~
而個炸洋蔥就燶左少少,不過都好香口~~

至於個燒肋骨就一般,唔太特別,試一次都無妨既~~
而出名既黑糖麵包總共叫左 4 個黎食~~

2008-10-03 16 浏览
是日﹐去完馬場看30週年紀念杯﹐就來呢度晚飯。說是晚飯其實係想食肉﹐補充下d能量嘛。點了杯啤酒﹐因為係HAPPY HOUR時間﹐所以買一送一﹐好大杯﹐好香的小麥味﹐果然係澳洲的風味。食物方面﹐一開始他們就送了兩件麵包來﹐小麥造的麵包﹐有點像黑糖麵包﹐不過個種好味的感覺﹐好鬆軟的感覺﹐配埋像羊奶般的配料﹐真係好好食。我們點了BBQ試的燒豬骨排﹐大大份﹐好有肉汁﹐配上好香的燒烤配料﹐一絕。我們還點了燒羊鞍﹐7成熟﹐有點過熟了﹐不過真係好香羊騷味﹐配上薄荷﹐中和了騷的味道﹐又唔會蓋過羊肉本身的香氣﹐好食。還有點了份牛肉﹐5成熟﹐其實看上去有點血﹐不過朋友就話剛剛好。還有份燒雞陪炸薯條﹐好脆的皮﹐雞肉保持的本身的鮮﹐肉身較實﹐很是美味。還有一份沙lu﹐有小小羊奶酪﹐配上新鮮的菜﹐正。餐廳都座位很舒服﹐每個位置斗好像好有私人空間﹐服務員態度很好﹐一有疑難他們都很樂意為你解答。環境好舒服﹐吃飽令人有睡意。價錢也唔貴﹐$600++ ( 4 人前) 甘多野食﹐都OK 啊。

還有一份沙lu﹐有小小羊奶酪﹐配上新鮮的菜﹐正。

環境好舒服﹐吃飽令人有睡意。

2008-09-16 25 浏览
琴晚同老婆去幫襯,諗住試吓之前有人推介菜式,先book定位,7點鐘度去到,有望街窗口卡位,環境都唔錯,不過稍嫌嘈咗d。order咗洋蔥花同14oz肉眼扒同老婆一齊share之後,最多人好評嘅黑糖麵包好快就到,唔知係咪因為肚餓同佢熱辣辣關係,特別覺得「正」!之後洋蔥花都好味,不過熱氣咗d,個扒過玌一陣來到,加埋side dish同個沙律,真係食得幾飽,水準都ok,係個扒放耐咗冇咁juicy,要扣番些少分,仲有個肚無乜空位,唔可以再試d甜品,要下次先試到。埋單都係$300落樓,唔算太貴,食物同服務都算幾好,都可以耐唔耐再番兜!
好好味「黑糖麵包
好好味「黑糖麵包
  • 黑糖麵包
2008-09-10 19 浏览
九時才找地方吃飯,印象中OUTBACK有很多分店,應該不會差到那裏,太太說不想吃太飽,點了:昆士蘭沙律(新鮮蔬菜加煙火雞肉,配上藍芝士醬,清濃相溶!)澳洲羊架(七成熟,分八件上,既有肉味,亦有肉汁,再加上兩三口咸香飯,正!)值得一提,每抬均奉上黑糖麵包,我們更老實不客氣地打包呢!見鄰桌的炸洋蔥,炸蝦仁均十分出色,留待下回!
昆士蘭沙律(新鮮蔬菜加煙火雞肉,配上藍芝士醬,清濃相溶!)
值得一提,每抬均奉上黑糖麵包,我們更老實不客氣地打包呢!
見鄰桌的炸洋蔥,炸蝦仁均十分出色,留待下回!
2008-08-30 13 浏览
同姐姐來到尖沙咀中心特登黎食OUTBACK原本想叫芝士薯條好似好正但我唔食豬肉呢!所以一人嗌左個SET LUNCH首先係個餐湯好好味好正!! 好CREAMMY!唔知係咩湯黎架呢??之後當然唔少得黑糖面包真係好好味熱熱地 想食多幾隻TIM呀! BLACK PEPPER STICK 我覺得冇乜特別 冇乜牛味反而D薯塊好味 另外個白汁雞皇寬條面估唔到呢度D雞都幾好味WORD汁好有芝士味 又有D香草味D面又岩岩好真係很好吃呢!!!!另外呢度既服務態度不錯侍應會主動幫忙但門口帶位既女人有D黑口黑面
同姐姐來到尖沙咀中心特登黎食OUTBACK
原本想叫芝士薯條好似好正但我唔食豬肉呢!
所以一人嗌左個SET LUNCH

首先係個餐湯
好好味好正!! 好CREAMMY!
唔知係咩湯黎架呢??

之後當然唔少得黑糖面包
真係好好味熱熱地 想食多幾隻TIM呀!

BLACK PEPPER STICK
我覺得冇乜特別 冇乜牛味
反而D薯塊好味

另外個白汁雞皇寬條面
估唔到呢度D雞都幾好味WOR
D汁好有芝士味
又有D香草味
D面又岩岩好
真係很好吃呢!!!!

另外呢度既服務態度不錯

侍應會主動幫忙
但門口帶位既女人有D黑口黑面
2008-08-30 34 浏览
月多前就早已籌備的生日飯局,今日到了進行的階段了。 5個人在6時就浩浩蕩蕩前住尖沙咀中心進餐。桌子訂了七時,為免遲到, 故早到了點6時45分就入座了。加上趕上了happy hour時段,酒水類特平。 餐前小食由我發版,簡單的點了炸洋蔥花球,及炸蘑菇好了。 本想點Awesome Rib and Wing Combo,但怕太heavy,所以沒有了。 因餐的份量也幾多的,故女生們就分享一個餐應該足夠了。 主菜如下: 我:8oz Sirloin(medium) 可以跟餐湯(是日的是cream potato)/caesar salad, 我選了後者。 伴菜是牛油雜菜及薯條。 友人的分別是:10oz rib eye (medium rare) 要了餐湯,伴菜是薯條,應該還有一樣的,但好像沒有上... lamb rack (medium well) 伴菜是雜菜及焗薯 這個餐是沒有湯的 10oz Fillet(medium well) 要了餐湯,伴菜是什菜沙律及甜薯。 另加了4round house wine, total 8杯 先來的是黑糖麵面,一向的水準,熱熱的,塗上牛油是可口的,可惜只有
月多前就早已籌備的生日飯局,今日到了進行的階段了。

餐前小食由我發版,簡單的點了炸洋蔥花球,及炸蘑菇好了。

因餐的份量也幾多的,故女生們就分享一個餐應該足夠了。

主菜如下:

伴菜是牛油雜菜及薯條。

先來的是黑糖麵面,一向的水準,熱熱的,塗上牛油是可口的,可惜只有一條...

之後來的是餐湯及我的凱撒。湯方面沒有試,但聽說是鹹了點,也有少少辣。

我的凱撒太多芝士粉了,有點過鹹,不過羅馬生菜也算新鮮,麵面粒脆脆的,可口。

碟子是凍凍的,是早弄好還是特意雪凍碟子呢?

再來的是兩個小食,炸洋蔥花球是一向的大,外脆內軟(也有些是內爽的),十分對辦,伴上微辣的醬,吃不停的。

炸蘑菇比較失色,外層不脆的了,但確是有不少汁的,伴微酸的醬,也算對辦。

小食部份大家也吃得慢一點,因為主菜需時,我們有的是時間。把酒談天,樂不過此。

先上的是男子組的主菜,我的sirloin 厚了一點,令肉質更為粗糙,切也有點難度。

但肉味濃郁,滿意的,雜菜是乏味的,也有小棠菜的出現...薯條炸得香口,可惜食不下了。

友人的rib eye 是巨型的,但部位有點不太好,不是肉眼的中間位置。

但肉質是不錯的,肉味也足夠,十分對辦的。

lamb rack 份量很多,有8塊左右。蘇味不重,肉質是出奇的彈牙...是點medium會比較好一點。

女子組的主菜遲來點,fillet要了medium well好像有點兒浪費,幸好肉質算是軟滑,不過肉味真的淡得可憐...

反而甜薯是出奇的好,肉桂的香味令薯仔更加可口,下次我也要甜薯好了!

食過主菜後,大家都出現疲態,看來休息一會才可繼續甜品的環節。

結尾的是chocolate thunder,是鮮忌廉,雪糕,加chocolate brownie,再淋上暖暖的朱古力漿,十分滿意。

朱古力漿不過甜,brownie有合桃味,如不是太飽,一個吃定是十分滿足!

見menu才發覺有新甜品推出,是Choco Choco cookie,是曲奇及brownie的合體,下次去要試試了!

餐廳的侍應有禮,環境也十分不錯。適合聚會訣天。

飲飽食醉,不錯的生日飯局,祝友人生日快樂!
  • chocolate thunder
  • 黑糖麵包
2008-08-29 8 浏览
話說係樓上邊食刺身頭盤邊等呢度點知埋單後落嚟而家過咗枱同 reception 小姐講聲唔該佢都好客氣咁補番俾我哋入去之後啲同事都好好笑容先拎咗兩大 menu 俾我哋再問我哋要唔要叫啲嘢飲先呢度普通奶茶咖啡檸茶都係無限 re-fill o架我原本就想嗌酒飲不過冇人陪一個飲就算…之後睇睇個 menu最想食o既有大牛排同埋 ribs硬係覺得嚟扒房要試試佢啲 ribs最後睇咗一陣就叫咗頭盤:Cesar Salad小食:ribs + 雞鎚 (小辣)主菜:14 oz 肉眼扒 (5 成熟) + 薯條 + 什菜飲品:水 x 2之後佢仲送多條黑炭樣子的麵包另加 cream真係好好食條麵包好熱又有少少穀籽味好香再加埋啲 cream 食~非常之好食我食多過半條之後就係個 Cesar Salad其實佢最早到但係我都係放佢係第二名次稍咸但非常冶味我覺得如果配個熱湯就剛剛好之後唔知係咪佢哋睇住我哋食完一個餸先會上另一個anyway, 之後就到呢個小食啲 ribs 真係好好好食我好鐘意個燒汁ribs 都好多肉唔係剩係燒條骨雞鎚小小辣真係幾唔錯刺激一下食慾為上主菜前加一份動力終於主菜嚟臨嚕俾想像中大份配以薯條等伴菜已
話說係樓上邊食刺身頭盤邊等呢度

先拎咗兩大 menu 俾我哋
再問我哋要唔要叫啲嘢飲先
呢度普通奶茶咖啡檸茶都係無限 re-fill o架
我原本就想嗌酒飲
不過冇人陪一個飲就算…

之後睇睇個 menu
最想食o既有大牛排
同埋 ribs
硬係覺得嚟扒房要試試佢啲 ribs

最後睇咗一陣就叫咗

頭盤:Cesar Salad
小食:ribs + 雞鎚 (小辣)
主菜:14 oz 肉眼扒 (5 成熟) + 薯條 + 什菜
飲品:水 x 2

之後佢仲送多條黑炭樣子的麵包另加 cream
真係好好食
條麵包好熱又有少少穀籽味
好香
再加埋啲 cream 食~
非常之好食
我食多過半條

之後就係個 Cesar Salad
其實佢最早到
但係我都係放佢係第二名次
稍咸但非常冶味
我覺得如果配個熱湯就剛剛好

之後唔知係咪佢哋睇住我哋食完一個餸先會上另一個
anyway, 之後就到呢個小食
啲 ribs 真係好好好食

主菜嚟臨嚕
俾想像中大份
配以薯條等伴菜已令我目不暇給
有磨菇汁同埋黑椒汁
可惜怕辣所以要咗磨菇汁 (真係有磨菇係汁入面)
waiter 仲好細心同我哋講
切一刀睇睇, 如果唔啱生熟程度可以更換
我哋以笑回應
一切
真係比預期熟咗少少
佢仲問我哋會唔會太生呀
係太熟先真
不過第一次食, 都俾多次機會人哋
冇理由哂咗份扒
一個人食埋佢
啲薯條都幾好
唔係太熱氣啫
哈哈~~
其間啲 waiter waitress 都好好 services
不時加水清枱 (食完)
最後我都有啲興趣
問問佢哋 join member 有咩優惠
有份 coupon 同埋一年 85 折
佢哋個 captain 都好有禮貌攞俾我哋睇
可惜啲 coupon 都係啱成大班人多啲
而我又少啲機會喎
所以都係冇 join 到

不過講真, 呢度食嘢有啲嘈
唯一方法就係同佢鬥嘈

唯有留番下次

不過幾時下次呢?﹗
  • Ribs
2008-08-21 9 浏览
七月中, 與E-籐babies食dinner~為我慶生晨@Outback我o地叫o左... Bloomin' Onion~ Aussie Cheese Fries~ Bushin Mushroom Queensland Salad Ribs on the Barble Alice Springs Chicken Shrimp and Musheoom Pasta還有我o既"生日蛋糕" Chocolate Thunder from Down Under Choco Choco Cookie仲有不得不提o既~竟係free refill o既 黑糖麵包真的好好食~ 我o地7個人先後refill o左3次lei~ 今晚所有菜式都ok~最好食o既~ 我會揀Ribs on the Barble~ 真的一流~
七月中, 與E-籐babies食dinner~
為我慶生晨@Outback

我o地叫o左...

Bloomin' Onion~
Aussie Cheese Fries~
Bushin Mushroom
Queensland Salad
Ribs on the Barble
Alice Springs Chicken
Shrimp and Musheoom Pasta

還有我o既"生日蛋糕"
Choco Choco Cookie

仲有不得不提o既~
竟係free refill o既 黑糖麵包

今晚所有菜式都ok~
Bloomin Onion
正 黑糖麵包