2006-01-02 10 浏览
就黎聖誕就約個fd出黎食下飯因為得我地兩個所以就上下d cafe見其他人d食評話呢間唔錯又有雜誌介紹過所以又黎一試入到去都係人地所講真係幾黑一開lift門好似未裝修好咁但轉左之後就見倒環境幾好架原來黑黑地d檯又唔會好迫我地坐左嚮窗口位叫左一個pizza二人餐食物唔算話好特別但個三文魚意粉整得幾香口初時以為唔夠食但黎埋個pizza之後就知道應該岩岩好勒因為個pizza幾大個架兩個人食就幾飽我地食得慢食到最後佢見我地留左兩件專燈走埋黎問我地駛唔駛包起佢或者叮返熱佢比我地~做到幾細心^^呢度真係幾好~服務幾體貼之前佢見我地張檯唔夠位放野食仲專燈拎多張檯比我地好好的服務~果度d人仲好好禮貌~令你感覺到幾舒服唔~食物唔算好特別但服務就值得再試~~
就黎聖誕

兩個人食就幾飽
我地食得慢
食到最後佢見我地留左兩件
專燈走埋黎問我地駛唔駛包起佢
或者叮返熱佢比我地~
做到幾細心^^
呢度真係幾好~
服務幾體貼
之前佢見我地張檯唔夠位放野食
仲專燈拎多張檯比我地
好好的服務~
果度d人仲好好禮貌~
令你感覺到幾舒服

唔~食物唔算好特別
但服務就值得再試~~
2005-12-27 0 浏览
Our Wonderland 的氣氛相當不錯。燈光較昏暗,適合一班朋友久留談天,seats 亦算舒服。可惜靠窗位置只供會員之用。投映電影來來去去都只有The Nightmare Before Christmas,有點求其有點悶。食物方面,水準OK。香草三文魚又香口賣相又好。main course 鴨胸層片又脆又香,加上蘋果汁拌碟,很新鮮。飲品質素十分高。我叫了一杯玫瑰朱古力,沒有了平時朱古力的濃味,淡淡的很清新。朋友點的愛爾蘭咖啡則一般,沒有酒味,但都正常,根本很少地方有好的Irish Coffee。Service 都ok,waiters 都好有禮貌,但有時則較大意,例如要我們提醒才會替我們斟水。
2005-11-28 3 浏览
日子改了又改,終於等齊人可以同娜姐、大偉聚一聚。環境真係好黑,與一般樓上caf沒有分別,而且越夜越噪。如果不叫套餐,散叫的選擇不多,最後揀了四人套餐,唔駛諗。香草煎蓉包-味道好淡,食唔出有蒜蓉味,只是比白麵包鹹了少少。千島汁菠蘿火腿薄餅-料十足,芝士味亦濃,而pizza是薄批,只是批邊脆,批中間唔脆外,仲有少少諗。炸海鮮籃-有魚、帶子、蟹鉗等,應該係急凍來貨再炸。蜜糖雞翼-我沒有食,不過買相似鹵水雞翼。煎餃子-食得出又係來貸。白汁煙三文魚意粉-意粉煮得唔錯,起碼不似茶餐廳意粉,諗pat pat,不過白汁煮得太”杰”身。甜品原本係brownie配雪榚,最後來了燉蛋加雪榚,極之失望。套餐每人包一杯餐飲,我試了少少咖啡,這杯咖啡可以話全晚最好,好香濃。食物與一般樓上caf差不多,好食有限,不過志在有個環境大家吹水。
日子改了又改,終於等齊人可以同娜姐、大偉聚一聚。
環境真係好黑,與一般樓上caf沒有分別,而且越夜越噪。
如果不叫套餐,散叫的選擇不多,最後揀了四人套餐,唔駛諗。
炸海鮮籃-有魚、帶子、蟹鉗等,應該係急凍來貨再炸。
蜜糖雞翼-我沒有食,不過買相似鹵水雞翼。
煎餃子-食得出又係來貸。
2005-11-15 0 浏览
上左our wonderland食2點幾食午餐~~呢個時間冇咩人~~都好靜下~~~原來set lunch都幾多野食~~仲有soup同沙津<-- 我唔知原來有, 送到黎先知...$40 唔駛加一~~ 呢d野食同服務, 抵~沙津唔求其- 有薯仔, 波蘿, 車里茄, 粟米, 提子乾, 炸左既麵包粒, 生菜~好味~~ 我like呢d沙津綠色既唔知咩湯, 但唔係忌廉湯黎, 底有好多洋蔥同好少既蒜容.個湯唔錯我要左3文治, 揀左煙3文魚~~~ 原本要香草包但佢冇晒, 揀左要白包同埋要佢"看"底. 少少炸薯角, 岩岩好, 太多會好熱氣野飲要左杯熱白咖啡上面用朱古力畫左wonderland個2隻眼
上左our wonderland食
2點幾食午餐~~
呢個時間冇咩人~~
都好靜下~~~

原來set lunch都幾多野食~~
仲有soup同沙津<-- 我唔知原來有, 送到黎先知...
$40 唔駛加一~~ 呢d野食同服務, 抵~

好味~~ 我like呢d沙津

我要左3文治, 揀左煙3文魚~~~ 原本要香草包

野飲要左杯熱白咖啡
上面用朱古力畫左wonderland個2隻眼
2005-10-15 1 浏览
與一班朋友想找處有飯吃之後又可坐耐點吹水的地方, 唯有去樓上CAFE。上星期六8pm無訂位的情況下仍有4~5張大檯, 原來9:30pm後才開始full。環境真的很暗, 看meun時絕對需要動用檯上營造氣氛的小蠟燭。一行5人, 點了4人餐:芝士焗薯皮薯角外有一層薄薄的薯片, 就是嫌太薄, 粗糙一點會好味好多。 蜜糖雞翼 日式煎餀子 OWL雜錦大pizza 煙肉蛋王汁墨汁麵[甜品] 朱古力browin 伴雪糕凍咖啡
一行5人, 點了4人餐:
煙肉蛋王汁墨汁麵
[甜品] 朱古力browin 伴雪糕
凍咖啡
2005-10-12 1 浏览
一入門口的確嚇一跳, 還以為已結業, 侍應帶位時我有一剎那想走, 燈光太暗及音樂太大聲, 坐下來, 朋友亦相計到達, 我們問他們要多一個蠟燭才能看清menu, 這間餐廳用了一個cd 盒作為套餐menu, 算有創意, 叫了四人套餐HK$388, 香草包不錯, pizza一般, 三文魚angel hair很creamy好滑, 算是最好味的, 飲品叫了latte, 薰衣草茶及蜜桃茶(加蜜糖), 全部非常有水準, Latte 還用朱古力粉洒上latte 一字(見圖)﹐海蘚炸藍size 細了點, 只有兩款海蘚, 此餐廳7:30 後己滿座, 証明了它的水準不錯!
(非会员)
2005-10-01 6 浏览
我叫左個二人套餐\$188+10%, 都幾多野食, 我地兩個女仔都食唔晒, 味道ok啦! 呢度最貴應該係食個環境囉, 雖然裝修冇乜, 但佢用傢俬燈光音樂整到個氣氛幾好! 但d service就普通, 好似我食唔晒要包走, 佢都唔識幫你包起個pizza, 就咁比個袋你就算....
2005-09-13 0 浏览
呢到既環境真係幾特別,似係俾年青人既駐腳既好地方。服務都唔錯,好諗來呢到都係食佢既氣氛多過啲食物。3個人叫咗個pizza、意粉、炸海鮮籃、雞翼、薯仔皮同cheese西蘭花。啲野食不過不失,無乜特別,pizza係比較好啲。不過就千祈唔好叫炸海鮮籃,炸得好差,似係炸完再炸嗰隻,好硬,啲魚炸到咬唔開,食唔到。多3杯野飲,3個人埋單要成4百蚊,咁既質素都幾貴。如果來呢到我諗都係鐘意呢到既氣氛,所以因為咁所以無俾喊面佢。
多3杯野飲,3個人埋單要成4百蚊,咁既質素都幾貴。
2005-09-06 0 浏览
朋友生日,見網友評價幾好,就試下,果然無失望!環境+SERVICE 都好好!一行六日,所以order左個6人set,唔駛煩嘛~由於有個fd未到,所以上左小食先:1)香草蒜蓉包: d香草好香,個包都好熱,好正,值得一試2)蜜糖雞翼: 冇咩特別,似鹵水雞翼都多d3)煎餃子: 味道一般4)豆沙香蕉酥:比想像中好,由於上檯時熱騰騰,所以好正,但只可食一件,不然會(流)食左上面4款,個fd黎到,開始食main course:5)芝士焗西蘭花:正,上時熱騰騰(d煙仲噴緊出黎),d cheese好多不過唔(流),而且有個似湯底既野--係鮮奶,好滑!6)煙肉紅蘿蔔意粉: 正~味道好濃,d意粉勁彈牙!又夠熱==>推介7)白汁煙三文魚波菜麵:本身轉左墨魚麵,不過冇晒,變左波菜麵,但係味道唔及(6)的意粉,但三文魚都幾多8)印度xxx pizza:好正,個餅底好脆,焗得好夠@而且仲要有10'大!嘩~好肚呀@<@9)dessert: brownie + chocolate ice-cream,兩樣都好好食,而且size都唔細.10)最後每人包一杯drink,個waiter好好人,同我地講如+$

一行六日,所以order左個6人set,唔駛煩嘛~

由於有個fd未到,所以上左小食先:
1)香草蒜蓉包: d香草好香,個包都好熱,好正,值得一試
2)蜜糖雞翼: 冇咩特別,似鹵水雞翼都多d
3)煎餃子: 味道一般

食左上面4款,個fd黎到,開始食main course:
10)最後每人包一杯drink,個waiter好好人,同我地講如+$10轉花茶抵飲d,最後壽星女轉左雜果味花茶,不過味道大家都覺得似(o者)(理)哈!

PS:開頭上去食野,一出升降機時,見到個廚房,仲以為去錯地方添@<@ 點知原來轉入先係!!
(非会员)
2005-08-30 5 浏览
上星期五與朋友2人上去食晚餐。都知星期五可能多人,所以特別星期3中午訂。上去時約6:30pm,大部份都末filled,但他們只肯安排我們坐近窗細。點了二人套餐,因太細Waiter好似不停在我們面前將杯杯碟碟玩砌圖。過了半個鐘Waiter覺得唔好意思話泊多張方過來。放好食物後唔夠5分鐘又話要拎走張。最離譜是數分鐘後又話隔離要加人,想搬我們去第二度。我朋友火都起埋同佢理論先唔洗搬。但他們就將隔離泊到好埋噪到我們根本傾唔到計。因為食得唔開心,所以唔覺得好味:<

因為食得唔開心,所以唔覺得好味:<
2005-08-25 7 浏览
order 蒜蓉包,三文魚pizza,印度pizza,xx天使麵,三文魚飯,白汁長通粉,肉醬薯角,海鮮籃,炸蟹鉗,豆沙香蕉酥,雞串燒,柚子蜜糖雞翼, brownie+vanilla, strawberry cake(150)雞翼勁好味,飯麵pizza都好香,好多芝士,d意大利飯好特別,每一粒都包住d類似芝士ge物體,唔知乜但係勁香. 我地13個人,pizza佢會分番13份,好方便. brownie勁甜唔o岩我. cake都ok,係貴左d,自己買個入去又要畀$50佢,條數都差唔多,叫做試下la.呢間野service超好,d人非常之有禮貌,令你覺得好舒服. 加水好密,係咁講唔好意思. 埋單$1310,同意粉屋差唔多,抵ar~另外試過lunch set, salad bar唔夠10樣,不過好新鮮.主菜就普通d,都係鍾意夜晚.

2005-08-12 0 浏览
20050811 8pm友人B小姐生日gathering, 看openrice 見這裡comment 不俗, 一試.Total 7 個人, order 了一個六人set-* 自家製香草包- 如其說是包, 不如說這是個pizza 餅底上面灑了香草焗, 淡而無味, 但吃出廚部在上面灑了鹽. 還可.* 蜜糖雞翼- 好吃, 但蜜糖雞翼做得難吃也有點難度的.* 芝士焗西蘭花- 芝士有些少羊的怪騷味.* 煎餃子- 99%是來貨, 你覺得會有幾好食? * 千島醬夏威夷菠蘿火腿pizza - 脆底, 味道不俗, 但作為招牌貨的話則沒想像中的好吃.* 和式炸海鮮盒- 就是急凍炸魚柳和炸帶子, OK 啦.* 豆沙香蕉酥- 不俗, 不會過甜.* 白汁煙三文魚意粉- 個汁又有些少羊的怪騷味.* 煙肉蛋黃汁唔知咩意粉- 這一味......個汁跟本就像是羊做出來的!!!!!! 我吃了兩口, 就立即停手, 問waitress 這個汁是用什麼做?? waitress 再去問廚房, 廚房回答是有Pamasen cheese, 但Pamasen cheese 何來羊味?!!! 這一味當然就吃剩了.(為何我對羊味如此執著,
20050811 8pm

Total 7 個人, order 了一個六人set-

* 蜜糖雞翼- 好吃, 但蜜糖雞翼做得難吃也有點難度的.

* 芝士焗西蘭花- 芝士有些少羊的怪騷味.

* 煎餃子- 99%是來貨, 你覺得會有幾好食?

* 和式炸海鮮盒- 就是急凍炸魚柳和炸帶子, OK 啦.

* 豆沙香蕉酥- 不俗, 不會過甜.

* 白汁煙三文魚意粉- 個汁又有些少羊的怪騷味.

(為何我對羊味如此執著, 因本人對羊肉嚴重敏感, 輕則全身痕癢, 重則發熱頭暈皮膚腫脹. 就算無看《妙手人心》也會知道, 敏感症, 係真係會死人的! )

*甜品- 本來是brownie 或者marble cheese cake, 但我們早四天已訂了蛋糕, 難道甜品要吃兩次蛋糕麼?? 廚師走出來跟我對話了一輪, 卒之給了我們麵包布甸+ 雪糕球, 味道不俗, size just right, 但這方面著實不夠helpful 和細心. 可幸廚子十分有禮, 我才沒有發火.

訂了個一磅士多啤梨cream cake, 電話裡頭說是約$100, 我check單時發現是$150, 味道一般, cream 質感較輕. 賣相則有點騎呢, 好......萬聖節feel lor =_= 淋o左o的血響上面咁.

酒水方面-
* 凍啡x 6 - set 包了六個飲品, 所以另加一杯凍啡. 啡來說就很一般.
* 可樂x 1
* 紅酒x 1 - $180, 百靚蚊quality o黎講算係咁啦.

環境不俗, 預早reserved 了窗口梳化位, 地方算大. washroom 的畫也蠻有趣. 音樂也不錯, 播了Norah Jones 和Air 的Live, 還有我相信無人會望住video wall 睇的《Before Sunrise》.

service 一般, 接電話訂座的男孩很有禮貌和helpful, 但我跟其中一個waitress 投訴食物有羊騷味時則獲得一臉茫然的對待. 廚師很有禮, 但對羊騷味食物則無回應. 另上菜時間太太太太太快, 堆得滿桌也是. 不足40 mins 竟把以上食物全數上齊.

幸好我家裡有敏感藥, 不然又要到急症室一趟, 但痕足一晚的滋味已經夠我受了, 大概是對我挑錯地方吃飯的懲罰吧!

有改進空間, 但overall 則只屬矣矣, 無論價錢和食物都比較適合teenages.

埋單$1060.
2005-08-11 1 浏览
見到食評話呢間唔錯,所以噚晚同班老死上去一試。感覺認真唔錯!起初侷住坐吸煙區,一個好似係老闆的肥哥哥非常好禮貌,知道我地唔鍾意,答應有位即刻轉。後來因為又多一班人,所以開咗另一邊俾我地,係6人沙發位...正!食物有1_ 蒜蓉條-- 好夠味,好熱好脆2_ 菠蘿火腿pizza -- 個底好薄好脆,small size有10吋大,三個女仔/一個男仔都會食得哂3_ 素食蕃茄香草pizza -- 食家話好味,d料足又唔會太多,味道唔會太剌激。4_ 三文魚柳意大利飯-- 算係唔錯,因為個飯唔會太粘,白汁唔會太膩,三文魚柳煎得好靚5_ 煙肉蛋黃醬意大利粉-- 意大利粉彈牙,但係small portion 相信只夠一人份量...飲品有:1_ 士多啤梨朱古力-- 好好味,2個味道都好出2_ irish coffee -- 雪糕好味道,配會咖啡好正3_ 玫瑰朱古力-- 開頭玫瑰花味太濃,但之後等d冰融咗都ok係d小食有d失望,冇得食柑桔雞翼,因為佢sell另一d新小食例如蔗蝦等...

食物有
1_ 蒜蓉條-- 好夠味,好熱好脆

飲品有:
1_ 士多啤梨朱古力-- 好好味,2個味道都好出

2005-08-05 0 浏览
Set Lunch $40 per person, 句一次salad bar, and 一個main course。今日main course 有日式咖哩牛肉飯、椰茶花煙肉意粉、豬扒薯茶。sald bar 有菠蘿、炸面包粒、生菜、蕃茄仔、提子、粟米...都唔錯,好清新!我和媽都是叫了日式咖哩牛肉飯。咖哩牛肉好味,又唔係太"un",咖哩辣得好香;飯裡有芝麻,但稍遜的是飯唔係日本米。環境好舒服,座位幾寬敞!

環境好舒服,座位幾寬敞!
第一次去.一心去試他的pizza.撘升降機, 一開門,仲以為出錯左去左一個未裝修好的地方睇真,完來無出錯喎.第一個感覺:太暗了.從升降機一出黎,對比太大.我想他應該在升降機前加多少少燈光.從生埋學來說,人要從一處光明地方去到另一處黑暗地方.應該要比對眼慢慢適應變化.我問佢可唔可以坐個光少少的位.仕應生同我講幫我較光少少d燈.但我覺得佢係無較過的.坐落左就唔覺得好暗.而佢播放的英文音樂都幾夾.你唔會覺得太浪漫,反而幾casual.食物:因為未食過,就即管叫一個二人餐.叫一個有pizza的.食物出得好快.一早整定的.1.自制香草蒜蓉包.無香草味又無蒜蓉味.2柚子蜜糖雞中翼.雞翼好細隻.有四隻.普通蜜糖雞翼味道.無乜特別.3.煙三文魚天使麵.幾香芝士味.幾多三文魚,而且唔太咸.幾好.4.OWL雜錦pizza.唔夠熱.太干身.如果多d汁,芝士軟d會好d.因為最遲黎所以食飽左先食佢.無想像中咁好食咁開心.加左廿元轉了兩杯特飲.埋單二百二十八元.食物咁普通來說都唔算平.不過佢地d 服務同態度真係好好.
第一次去.一心去試他的pizza.
撘升降機, 一開門,仲以為出錯左去左一個未裝修好的地方
睇真,完來無出錯喎.

1.自制香草蒜蓉包.無香草味又無蒜蓉味.