2006-10-23 11 浏览
係樓上cafe 呢個行業裏面,野食嚟講都算唔錯,環境冇咩特別,多啲自畫公仔,其他都係一般樓上cafe o既格局,三個人點左個二人餐加啲小吃二人餐(hkd208)有兩個湯雜綿pizza - 夠溥夠脆幾好味,但係又唔算好多料野菌雞絲長通粉- 勁creamy,但本人覺冇咩味道加左個春卷咖哩角- 超油唔夠乾身,普通跟住加左兩次cake (hkd40/pc)一件好似三式雪糕- 勁牛奶公司啲家庭裝雪糕味呀,完全唔好味一件tiramisu浸係啲咖啡中間- 幾特別

二人餐(hkd208)有兩個湯
雜綿pizza - 夠溥夠脆幾好味,但係又唔算好多料
野菌雞絲長通粉- 勁creamy,但本人覺冇咩味道
加左個春卷咖哩角- 超油唔夠乾身,普通
跟住加左兩次cake (hkd40/pc)
一件好似三式雪糕- 勁牛奶公司啲家庭裝雪糕味呀,完全唔好味
一件tiramisu浸係啲咖啡中間- 幾特別
2006-10-17 8 浏览
女朋友話今次佢話事,唔好成日張個波踢俾我,就選了這地方,佢話佢都沒有來過,不過聴聞好食,又知我喜歡食Pizza...上到去,個格局都幾特別架,無乜人,給安排了坐在二人窗口位。只點了兩味,芝士肉醬焗薯皮&和色海鮮Pizza。先來的薯皮,其實係薯角,幾香幾脆口,熱氣非常。呢D野最忌係涷左,所以Pizza未到就狂掃......個人覺得應落重D芝士,會更有特色......當然唔係個個都咁受得芝士啦。個Pizza,個底好脆,入口唔錯,不過D餡就一般啦,可能係口味問題,因為海鮮唔係我杯茶。環境,好可以很好,差的又幾差。裝修好有特色,又舒服,坐位間有點空間,唔會焗促,兼且有街境望下。另一方面,地方頗黑,音樂太大聲,仲要係播來播去果幾首。服務,因為唔多人,都算係咁。上菜時間適中;因為腳不平,我故意搖晃張,個小姐識自動幫我zip腳。係有時因為見人少,掛住自己企埋一堆,埋單時舉極手都無人見到。至於抵唔抵食......真係稱唔上抵,又稱唔上唔抵。乾淨呢~~黑得濟,難以評論,不過枝茄汁樽外圍應該不時抹下,唔使我隻手黏黏地。總結係晚餐氣氛唔錯,但除左個場既氣氛外,就唔關餐廰事,只係因為有我同女朋友見面就開心。有

上到去,個格局都幾特別架,無乜人,給安排了坐在二人窗口位。

至於抵唔抵食......真係稱唔上抵,又稱唔上唔抵。

總結係晚餐氣氛唔錯,但除左個場既氣氛外,就唔關餐廰事,只係因為有我同女朋友見面就開心。有機會,或者有掛,會再黎試試其他Pizza,因為我對Pizza真係有點辟好。
2006-10-07 7 浏览
一心想來吃比Pizza,怎知當晚沒有Pizza不及早在帶位時揚聲,有些不滿。還是散叫Pasta及小食:1)蒜蓉包估它不到蒜蓉包是麵包長條,但又不是長法包,只是三「大」條棍棒子,分量太少,$8一條太貴。如棍棒狀的麵包條也不脆的話,那怕很失敗,由於表面積不大,蒜蓉可偷工減料。脆脆的三條,兩個人很快就吞噬了。2)煎鹹湯丸很好奇這究竟是甚麼一回事,其實是一個圓圓炸過的餅,皮如湯丸般煙韌,內裡是一些肉碎等鹹餡料,但又不太鹹,口感與味道也不錯。3)煙肉蛋汁闊條麵個蛋汁做得幾杰,唔會出水變稀,料正如其名的單薄,也不要緊,煙肉煙得味稍淡,闊條麵的軟腍度適中。4)忌廉海鮮天使麵天使麵稍腍,不是清清脆脆的一條一條。忌廉汁的質地也是處理得好,海鮮有魚柳粒、青口、魷魚等常見材料。有點遺憾的是未能吃到當日好想吃的Pizza,食物方面真的不太差,但服務日走下坡,環境依然吸引,當日兩人坐的是最角的四人大梳化。西洋懷舊音樂一直的播,可讚。
1)蒜蓉包
2)煎鹹湯丸
3)煙肉蛋汁闊條麵
4)忌廉海鮮天使麵

2006-10-04 4 浏览
上星期五,悶悶地和一名朋友想找一間好店食pizza,見這裏所獲評價不錯,便訂座試試。電話訂座,店員在電話裏頭尚算客氣,還在預定入座時間的一小時前打電話給我confirm booking,算跟得幾足。到達此店,便被裝修吸引,第一印象不錯,可能因為早訂座,侍應生將我們帶到落地玻璃窗旁的座位坐下,我們看了看餐牌,因為肚餓,便立即點了「薯仔沙津」、「焗薯皮」和一個「三文魚pizza」。然後?然後沒有了下文!我們坐下時,還未滿座,只有幾檯客人,但我們等了四十五分鐘,催了又催,卻連「薯仔沙津」也還沒有到!差不多一小時後,先來的是「焗薯皮」,但這個根本便不是「焗薯皮」,而是「炸薯角加肉醬」,與坊間所共識的「焗薯皮」相去甚遠,味道不是不好,但在我們心目中已扣減了一大截的分數。再來的是「薯仔沙津」,也不是不好,但是薯仔出水,在碗底積了一大灘的醬汁混和了水,濕淋淋,食了上面的幾件薯仔之後便不想再吃下去。再等了幾分鐘,pizza還沒有到,那時我們已經等了一小時十五分鐘,召來侍應生,她說:「我們的單很多,您們的order還在排隊。」朋友說:「我們要去看戲,很趕急,請你們快一點。」她說:「好,我再去催催。」過了

然後?然後沒有了下文!

過了一會,又沒有了下文。這時,我們連手邊水杯的水也喝光了,卻沒有人來添水。我揚手想請侍應生來添水,卻聽到鄰座的客人問侍應生取一杯水,侍應生卻回應說:「唔好意思, d杯未洗好...」兩檯客人雙雙「啞掉」。雖然都算坐滿了客,但是這舖頭連剛剛好足夠客人用的水杯都沒有,這是待客之道嗎!?

好了,pizza還是沒有到。再催。侍應生說五分鐘後到,朋友太不耐煩,說:「你o個5分鐘同我o個5分鐘同唔同先,我依家同你對錶,5分鐘後都冇,你同我取消張單。」侍應生勉為其難說可以取消。8分鐘後pizza來到,唉,pizza仲有麵粉味,還未熟透。吃了兩件,算了,叫埋單。

等了十分鐘帳單才到,還夾附了一張九折優惠券,侍應生說因為讓我們久候,所以在帳單裏已免收加一,另外再送一張九折優惠,希望我們再光顧。

我明確地表示優惠券我們不要了,因為我想不到還有什麼藉口令我們還會在這裏吃飯,感覺太差。
2006-09-09 3 浏览
看到這裡的食評幾好,去開尖沙咀便來試試。可能早上來,唔算很多客人,我們選擇了在窗邊的位子,雖然唔高,但看出去感覺都幾開陽。我們選擇了欖杬油茄乾素菜意粉、意大利芝士藩茄素食薄餅和海鮮墨魚汁意大利飯。欖杬油茄乾素菜意粉- 意粉炒得幾合心意,唔會太硬又唔會太腍,味道也配合得幾好,只可惜份量都幾少,每人只可以試少少。意大利芝士藩茄素食薄餅- 加上很濃的香草味,直把芝士味完全蓋過,有點唔正宗的感覺,芝士味可說唔多感覺到;蕃茄幾新鮮,但份量偏少;餅底很薄很脆,有點餅幹的感覺,幾正宗也很好味。如香草不要放這樣多,芝士和蕃茄放多一點,就更好了。海鮮墨魚汁意大利飯- 海鮮只得一隻青口,幾隻細蝦,和一些切粒的墨魚,都算幾少;蝦還未清潔乾淨(很多沙,到完全食不到),飯本身就很香墨魚汁味,挽回不少分數。侍應剛剛見我們只叫得兩個菜,立刻面黑(可能見我們叫得這樣少,唔開心掛);之後再追加多一個菜後,才變回一點笑容,真係現實!這裡的人客,比例上女性多一點,可能因環境算幾舒服掛(如沒有人食煙)。以意大利菜來說,真係幾平,所以水準唔可能要求太高;以這價錢來說,已算食得過了。
看到這裡的食評幾好,去開尖沙咀便來試試。

2006-09-07 0 浏览
昨晚跟兩個朋友, 一行三人來到OWL吃晚飯..首先, 朋友們都未曾來過這裡, 是我介紹他們來的!三個人叫左以下食品,煙肉薯仔沙律$60 雖然貴左D, 但真係好好味, 朋友們都覺得好味! 我每次來都必叫的!夏威夷波羅...PIZZA (細) 呢個都好好味, 可能我地都鍾意食千島汁底, 好食過PIZZA HUT果D, 食完唔會得個好滯..肉將焗薯皮呢個都好味, 原來肉將可以叫佢落多D架@@唔知咩扒蝦(18蚊一隻) 叫左三隻, 一D都唔好食, 開頭以為成18蚊一隻都會OK大隻, 但係同酒樓食果D白灼蝦SIZE冇分別, 仲要冇味...勁唔抵煙肉番茄將意粉呢個都好好味, D汁好正@O@總括友人都好滿意呢間食店, 而我久唔久亦都會再來@O@
昨晚跟兩個朋友, 一行三人來到OWL吃晚飯..

首先, 朋友們都未曾來過這裡, 是我介紹他們來的!

三個人叫左以下食品,

肉將焗薯皮呢個都好味, 原來肉將可以叫佢落多D架@@

煙肉番茄將意粉呢個都好好味, D汁好正@O@

總括友人都好滿意呢間食店, 而我久唔久亦都會再來@O@
2006-08-21 11 浏览
Have gathering with fds in TST, we tried this restaurant 1st time.....The food is quite good & the most delicious dish is < Shrimp Salad>, Pizza is also good...The background music is really so loud...it makes us difficult to talk ........
2006-08-20 0 浏览
8月19日與朋友聚餐,看過食評後,認為可到此一試。到達後,真的有點意外。此餐廳的裝修的確讓人感到很raw,但頗有特色。我從未到過樓上cafe,那裏給我的感覺很新鮮。我們看過餐牌,發現很多不知名的食物名稱。我們不停的問,待應們仍不厭其煩地解答我們的問題,他們真的很友善。上菜後,因那些是純意大利菜,我真正體會到怎樣吃這國家的菜式,亦對意大利菜加深了認識。那些菜式的味道的確不俗。雖然那裏分非吸煙區和吸煙區,但二手煙大大破壞了那裏的環境。由於本人頗抗拒煙味,所以倍覺難受。服務和食物不錯,可是二手煙影響了享受的環境。若然能排除這個因素,可讓我們逗留久些,此餐廳會是很好的選擇。

2006-08-18 7 浏览
Yesterday have gathering with FDS here, food taste okay but need to wait a long long time...the most delicious dish is <Shrimp Salad>..........the background misic is too lous, it makes difficult to talk ......
2006-08-06 5 浏览
今次第二次去,感覺還可以呀﹗待應好有禮貌、食物都okay、環境都okay、...有個好似店長的人,他的記憶真好,第二次來的我已被他認得出。同朋友去坐坐、飲下drink、傾下計都几好;但background music 略為大聲了一點。廁所都okay, 但略為焗左D, 可能抽風機唔夠。值得下次再去呀~ ^^

同朋友去坐坐、飲下drink、傾下計都几好;
但background music 略為大聲了一點。

廁所都okay, 但略為焗左D, 可能抽風機唔夠。

值得下次再去呀~ ^^
2006-08-04 4 浏览
見到有成40個笑臉. 今天, 和友人來試了午餐又話個裝修精緻............一出LIFT, 我和朋友都以為是去錯地方----十分SURPRISE..........被它的地盤FEEL嚇壞了真的好似同坐係一個待裝修的地方食野, 只係無沙塵作餸叫了煙三文魚天使面, 完全唔掂, SIZE超細之餘又乾爭爭, 無厘味道.一定唔會再幫襯.
見到有成40個笑臉.
今天, 和友人來試了午餐
真的好似同坐係一個待裝修的地方食野, 只係無沙塵作餸
一定唔會再幫襯.
2006-08-02 0 浏览
見到網上食評都唔錯,就即管去試試。當晚叫了一個2人setA時日餐湯香草包吞拿魚意粉(伏特加番茄醬)OWL雜錦PIZZA個餐湯同個包唔算特別好食,但都算ok嘅,但個意粉就完全唔掂,林到冇牙都食到,又淡茂茂,完全食唔到伏特加番茄醬囉,個pizza脆就夠脆,但可惜又係冇味嘅,兩樣野我地都食剩大半,我地叫個waitress收左啲野佢,因為我地唔食架勒,佢好似好奇怪我地剩番咁多野冇食,我地同個waitress講,呢兩樣野好難食,佢話可能係因為佢地個廚師係新請嘅關係,佢會同我地反映下,下次會整好啲,見個waitress好有禮貎,我地笑笑口都冇再出聲,但佢行開左之後,我同個friend都異口同聲話,一定冇下次囉,因為我地一定唔會再去。
見到網上食評都唔錯,就即管去試試。

當晚叫了一個2人setA

時日餐湯
香草包
吞拿魚意粉(伏特加番茄醬)
OWL雜錦PIZZA

2006-07-31 7 浏览
唔係成日去食..但係已經支持左好耐~~我最鍾意佢地o既pasta,好多款都好好味!!仲有軟殼蟹都好正~~自己覺得pizza最弱...唔係好鍾意~~環境好舒適...d位一d都唔逼....同埋service都好好呀..好nice..好細心..
唔係成日去食..但係已經支持左好耐~~
我最鍾意佢地o既pasta,好多款都好好味!!
仲有軟殼蟹都好正~~
自己覺得pizza最弱...唔係好鍾意~~
環境好舒適...d位一d都唔逼....
同埋service都好好呀..好nice..好細心..

2006-07-29 0 浏览
Pizza是好薄嘅批,感覺似食餅乾,似小食多啲,唔啱口味;亦試咗意粉,都係普通。環境方面,啲位唔迫,都算舒適,氣氛casual,不過音樂開得太大聲,幾阻住傾偈。服務就相當好,個個後生仔女侍應都好快手有禮。尖沙嘴大把選擇,好難會encore。
服務就相當好,個個後生仔女侍應都好快手有禮。
尖沙嘴大把選擇,好難會encore。
2006-07-20 0 浏览
對'cafe'ge食物同對'餐廳'ge食物ge要求係咪唔一樣呢? 起碼對我黎講係,因為而家成行成市gecafe,如樓上舖那種,一般黎講只係提供客人一個hea,消磨時間的好地方,首要條件係環境舒服,大家對其食物的要求亦無咁高,一般小食,速食等都尚可滿足大家ge胃口.亦唔會expect在cafe找到很花巧新奇ge菜式...說完一大輪,還係要正正經經講番呢間CAFE的整體質素. 而且仲要認真講,仔細講.先講環境,比想像中精緻,水晶燈呢d唔少得,座位亦舒適,有一定的privacy.驟眼看見到門口放左個Kurt Cobain坐地紙牌,未有留意呢間cafe在玩什麼concept. 我地book枱時要求左近窗坐位,伙記們亦安排左,不錯.一邊望出外,熱天或雨天都有好唔同ge感覺,配合適當ge心情,份外寫意.食物方面從來都是重點,這個坦然令我地失望.食物portion頗細,雖然平心而論,這個價錢及這種地方可以offer的都是心中有數,不過食物送上枱時仍然係不大高興. ~~~我地三人,點了墨西哥栗米片, 鴨胸紅酒risotto, 雞肉寬條麵等.整體黎講食物並非難食,但無特別之餘亦談不上好食, 那個riso

我地三人,點了墨西哥栗米片, 鴨胸紅酒risotto, 雞肉寬條麵等.整體黎講食物並非難食,但無特別之餘亦談不上好食, 那個risotto酒味過濃,感覺怪左d.另外,可能廚房較細,人手亦或者有限,上菜速度慢,感覺似去飲.

由於熱食都唔impressive,我地選擇去左大路的Starbucks食甜品還好.

去一次已夠,亦唔會recommnd其他人去.