2006-12-31 14 浏览
這裡的晚餐$109包括有湯、沙律、主菜、甜品及咖啡或茶。是日的主菜有牛、羊、虎蝦及魚。我只試了蝦及魚,燒蝦一客有兩隻,上檯時香味吸引,但肉質及味道只是一般,不算爽甜。而魚則夠香滑,但份量真的可給我兩口吃完,可幸伴碟菜也不少,茄子、西蘭花、番茄也很鮮味,薯仔側是沒多有味道的品種。甜品共有三款可選,意大利餅的芝士味及酒味不特出,勝在夠滑,燉蛋不太香但質感夠嫩滑,怕甜者可棄掉面的蕉糖,那就較易入口。最後來的心太軟,雖然色澤不太討好,但上檯時香味撲鼻,似是很吸引的,切開時外層略帶脆,內裡沒有湧出的朱古力槳,很有衝動的立即吃一口…………….沒有朱古力味的?蛋糕的質感較濕軟,看上去還似未熟透,無論蛋糕及朱古力(糖)槳也不太吃到朱古力的味道,如男士來的話,我會提議他們選這個甜品,因為勝在夠飽肚餐茶試了這裡的土耳其咖啡,平時只喝普通咖啡或莫加咖啡的我,喝了幾口的土耳其咖啡,味道像是飲慣的苦茶加咖啡,不太難飲,但稱不上喜歡,另一款的蘋果茶,酸度足,夠醒胃之餘也可減去膩滯。主菜及甜品也不是太出色,反而跟餐的沙律很爽甜,鮮菜經咀嚼後真的可吃得出甜味,內裡的麵包粒則吸收了重重的油味,而餐湯是個人認為最吸引的,

主菜及甜品也不是太出色,反而跟餐的沙律很爽甜,鮮菜經咀嚼後真的可吃得出甜味,內裡的麵包粒則吸收了重重的油味,而餐湯是個人認為最吸引的,雖然只得一款周打湯,但香味及濃度適中,又夠滑,湯料也有蝦、魷魚、青口及入口即溶的薯仔粒,是當晚最可口的一味。

雖然地方不大,但坐落也感舒適,連我這種身形進出都有點困難,但勝在清潔乾淨,還有抹手紙提供,服務也夠細心。

總括而言,在附近逛街後沒頭緒吃什麼的話,不防一試。

2006-12-27 12 浏览
見到Lux 既食評,禁不住要加d 解說.個沙律相信係希臘沙律. 米色果d叫feta cheese,綠綠地色好咸o既係olive,好似豉油果d叫balasamic vinegar. 好健康gar! 我自己就係Greek Salad 既fans. 希望大家都會慢慢咁愛上啦!
見到Lux 既食評,禁不住要加d 解說.

2006-12-26
仲就得呢個鋪位原本係甘潮的,以往經過厚福街,都會遙望甘潮,見到晚市一個人無,個心有D up up 地,終於都做唔住,換來的是這家頗有特色的地中海餐廳。好!廢話少講!聖誕節,最令我驚訝的,是竟然有好多Booking,二十個位幾乎係book哂咁濟!絕對唔係無人幫襯。我地沒有book檯,但因為當時成六點幾,都算係早,可以俾我地食,但7:55分要交返張檯出來,於是我們決定在這裡吃飯。先來了一客二人份量的沙律,沒有水果和沙律醬,取而代之是蔬菜如紅椒、青瓜、生菜,仲有一粒粒好鹹的(唔知係咩果)同係一粒粒米白色貌似芝士但味道又唔似的物體,加入橄欖油同特別的醬汁(好似豉油),成個沙律都好fresh好特別,味道亦不算淡。但他說這並不是人人接受到囉,就好似我咁,就完全接受唔到粒好鹹的咩咩果,但唔想浪費都勉強食左幾粒;而他就接受唔到生洋蔥,吃後真是狂流眼水,超攻鼻,但俾佢的感覺真係幾好,食完之後陣沙律味在口腔中久久不散。之後有湯,清清地,有少許魚肉粒,加入大量香料。最後一碟前菜,就係炸唔知咩咩,不過有我所知既就係,白色的就是豆蓉,好綿好滑,個feel就好似食薯蓉咁;仲有矮瓜蓉。等左好耐,終於出左個Main
仲就得呢個鋪位原本係甘潮的,以往經過
厚福街,都會遙望甘潮,見到晚市一個人
無,個心有D up up 地,終於都做唔住,
換來的是這家頗有特色的地中海餐廳。

好!廢話少講!聖誕節,最令我驚訝的,是
竟然有好多Booking,二十個位幾乎係
book哂咁濟!絕對唔係無人幫襯。我地沒
有book檯,但因為當時成六點幾,都算係早,
可以俾我地食,但7:55分要交返張檯出來,
於是我們決定在這裡吃飯。

先來了一客二人份量的沙律,沒有水果和
沙律醬,取而代之是蔬菜如紅椒、青瓜、
生菜,仲有一粒粒好鹹的(唔知係咩果)同
係一粒粒米白色貌似芝士但味道又唔似的
物體,加入橄欖油同特別的醬汁(好似豉
油),成個沙律都好fresh好特別,味道亦不
算淡。但他說這並不是人人接受到囉,就
好似我咁,就完全接受唔到粒好鹹的咩咩
果,但唔想浪費都勉強食左幾粒;而他就接
受唔到生洋蔥,吃後真是狂流眼水,超攻鼻,
但俾佢的感覺真係幾好,食完之後陣沙律味
在口腔中久久不散。

之後有湯,清清地,有少許魚肉粒,加入大量
香料。

最後一碟前菜,就係炸唔知咩咩,不過有我
所知既就係,白色的就是豆蓉,好綿好滑,個
feel就好似食薯蓉咁;仲有矮瓜蓉。

等左好耐,終於出左個Main dish----
有大蝦伴牛油汁及羊架。

其實隻大蝦真係好大,大到我都唔知點食,
用刀叉切又嫌麻煩,所以決定不顧儀態用手
剝殼來吃。味道方面,大蝦並不算突出,但蝦
肉幾爽口。至於羊架,絕對並不是於下面的
食評所說,只有一蚊gum大!雖然不算大,亦
都唔算飽肚,但前菜夠多,已經填左少少肚,
而羊架的味道絕對係一流,羊肉非常美味嫩
滑,沒有羊的騷味,加入濃濃的醬汁(好似係忌
廉磨菇汁),下面有番茄薯蓉最底,真係好味
到暈!!

甜品有土耳其燉蛋,當時希望唔好係D好平
凡平時都食到的燉蛋喇。但呢個燉蛋,絕對
無令我失望。首先,用陶瓷盤裝住,已經好
特別;外表好似葡撻,面頭有一塊硬硬地的焦
糖,下面是溶溶地的燉蛋,燉蛋其實真係唔係
好多,粗略估計只有1.5-2cm 厚,但味道真係
唔識形容,真係好正!

老公還叫了心太軟,用匙想整開佢黎食時,
外面與普通的蛋糕無異,但就Feel到好軟,震
震下,好似有液體0係入面,形態就好似流沙
餡咁,顏色就好似「津」子醬咁,非常之正。

餐飲有土耳其咖啡同蘋果茶。土耳其咖啡不
用加糖,亦沒有匙俾你搞勻佢,杯咖啡的特色
就係沒有咖啡的香味,d咖啡粉最終會沉澱落
底,下次都係叫蘋果茶。

由於佳節關係,set dinner比平日貴幾十蚊,
不過唔駛加一,但真係唔會找錢俾你,預你俾
小費。不過都無咩所謂。
2006-12-22 16 浏览
餐廳裝修簡單,但很舒服很relax。接近6pm入座仍可點下午茶tea set, 由$39~$59不等。我吃的是凱撒沙律伴煙雞胸, 友達則點了個土耳其甚麽焗茄子的餐, 兩set都是$39, 有湯有餐包有野飲冇加一, 超抵食!!!服務態度不錯,只是反應慢了一些~=_= 間中要外籍老闆幫手招呼客人~ 總括而言,200%超值!!!極度推介!!!

總括而言,200%超值!!!極度推介!!!
2006-12-20 18 浏览
又細碟, 個羊架, 每件得1蚊咁大, 就收我$49, 個銀雪魚又得半張紙幣咁大, 個包又硬又乾, 個soup係野菌soup, 好似清水咁, 一d味都無, 總知就差差差!!!total $88, 我比$90, 佢仲唔找錢, 真係cheap到無人有!
2006-12-17 2 浏览
記得上次去到厚福街想揾呢間小店時,碰得一鼻子灰...揾嚟揾去都揾唔到,有冇攪錯>.<最後要打電話問,原來遠在天邊,近在眼前,吹脹...今次不容有失,帶埋女友嚟...望吓menu,選擇唔算真係太多。呢度主打係地中海菜,有部份係屬於土耳其菜,但反而地中海菜入面較常見嘅葡萄葉飯就唔見影。其他主菜如羊扒、魚屬於普通西餐廳菜式...叫兩個set dinner試試,有田園沙律、粟米湯加主菜及drinks,只賣約八九十大洋,係呢區嚟講真係算好抵食...waiter服務相當貼心,從介紹menu到推介菜式,全部做足,又唔會無理嚟騷擾你,一讚...係佢哋推介之下,叫多個土耳其荳蓉..睇見佢哋擺响counter嘅extra virgin olive oil及放於大罐內嘅自製Olive,對這間有heart嘅小店更加添幾分信心...麵包烤得底香脆,外面又軟綿綿,醮上extra virgin嘅olive oil ,正.. 土耳其豆蓉味不太濃,食落感覺好fresh,用嚟點麵包一流,女友讚不絕口,差唔多連我嗰份都搶埋湯比較稀身,唔太對我口味,但都幾香粟米味,ok la..主菜要羊扒及燒銀雪魚。羊扒煎至
記得上次去到厚福街想揾呢間小店時,碰得一鼻子灰...

揾嚟揾去都揾唔到,有冇攪錯>.<

最後要打電話問,原來遠在天邊,近在眼前,吹脹...

今次不容有失,帶埋女友嚟...

係佢哋推介之下,叫多個土耳其荳蓉..

湯比較稀身,唔太對我口味,但都幾香粟米味,ok la..

主菜要羊扒及燒銀雪魚。羊扒煎至六七成,火候剛好,幾tender,揸住食最好味嗰D黐响骨邊嘅肉,冇得頂...

銀雪魚煎得幾滑及juicy,不俗...

嘢飲就係普通貨色...

絕對試得過^_^
2006-12-15 8 浏览
友人介紹下同舊同事一行4人一試!!間鋪係細左d,同埋坐得入會有油煙味,扣左d分...但係waitresses d態度都幾好,係好似唔係好識英文,見有d外國客叫野食,佢地都要問返老細同cashier小姐,都係講返d食物.南瓜湯很讚!!!好甜仲好有南瓜味!沙律個sauce幾好~ d麵包home-made,不錯呀!我地點左一個2人set,牛柳拼羊,另一個set係魚,仲叫左個蝦盅同4人份量魚餅,所有食物都好新鮮,仲煮得好,無過火~甜品試左個布甸(唔記得個名)...有焦糖係面...好好味喎,有d意外!賣單300幾...好抵!!!
友人介紹下同舊同事一行4人一試!!
賣單300幾...好抵!!!
2006-12-12 8 浏览
經友人介紹,所以我一行四人走去試試。不過地方真係細d,雖然無乜特別裝修,但環境都乾淨,坐得舒服。 坐低后,個女侍應好好招呼,介紹佢招牌菜。最后我地都有點佢介紹豆蓉同羊脾(唔記得全名),另外叫多兩個set dinner。 set dinner個南瓜湯好香南瓜味,又甜。個包我塗上豆蓉一齊食,d味又夾到喎,好味!set dinner魚同扒都整得不錯,但入面蝦就嫌霉d,不夠爽口。沙律d蔬菜都幾新鮮。 最後,我再食埋甜品---焦糖布丁。真係好好味,面層焦糖脆,內層布丁滑滑滑。 至於唔好就係d選擇唔夠多同埋無得碌卡埋單。 埋單約$400,每人都不用$100,真係抵食。我一致通過,都會再幫襯!!!!
至於唔好就係d選擇唔夠多同埋無得碌卡埋單。
埋單約$400,每人都不用$100,真係抵食。
我一致通過,都會再幫襯!!!!

2006-12-09 3 浏览
同女朋友食左個set dinner 加Calamari (炸魷魚) 加Salad.同女朋友share個set dinner 係魚﹐又厚又唔腥又好味兼唔算油膩。個南瓜湯又甜又好飲。最正係個Calamari,未試過有一間既Calamari好似呢間甘有質感同熱辣辣。跟set有salad,我又叫左個side order 既salad.結果超多菜食。杯Ice Tea就差D﹐無乜茶味。地方企理但比較逼。廁所女朋友話幹淨。但係Dwaitress就麻麻地。有禮貌但係成日傾計玩手指。等我一台客都要Pro架麻。差唔多食完時﹐老闆番黎見我檯附近個冷氣無開即刻開番。加番分。埋單兩個人$134。晌尖沙嘴甘既價錢有甘既食物。我會比6分添~一定會再幫襯。

一定會再幫襯。
2006-11-25 20 浏览
從報章上看到此餐廳報導,隨即親往試試~原來只開了2個星期,餐廳裝飾不算堂皇,只有10多張,但十分整潔光猛。set dinner有羊,三文魚扒及steak,我點了羊,女朋友點了魚, set dinner包salad,湯,加$15可有cheese cake.salad算standard吧,餐湯十分好,是薯蓉湯,他們的麵包是自家製的.(起初以為是薯仔),入面加了olive,焗得不錯!main course時間有一點點久,可能人多關係,但羊十分新鮮,很好吃,我本身不太吃羊,只想試試,想不到比預期好很多!女朋友的三文魚都十分新鮮,配菜都很好!服務生態度不錯,面帶笑容,外國老闆亦有幫手招呼,店內有不少外籍食客~賣單不用$200,十分超值!!!推介~一定會再去!
從報章上看到此餐廳報導,隨即親往試試~
賣單不用$200,十分超值!!!推介~一定會再去!