OK德海南雞飯專門店

OK德海南雞飯專門店 (已搬遷)

新店位置
OK德海南雞飯專門店 (已搬遷)
獅頭魚身
雞肉入口香滑,再三回味
獅頭魚身
2016-06-28
关注
呢間係我午餐時其中一間必到的食肆,佢碟海南雞飯的雞肉,係我食過咁多間香港的海南雞入面,火候掌握得算係數一數二的︰- 雖然一定係用冰鮮雞,但佢可以整走雞的雪味及雞腥味;- 雞肉煮得不太老、又不會太生,你唔會見到有血咁恐怖,起碼放得上你隻碟果幾舊雞,一定係熟晒O既;而雞肉入口係滑O既,就算係最「鞋口」的雞胸肉,佢都處理得剛剛好,食完唔需要「了牙」;- 正如其他食評所講,上碟的雞肉不會夾住多餘的脂肪,一定係一舊雞肉連住一塊雞皮;- 雖然好似好多餘,但都要加句︰雞肉一定係全部去骨,正宗海南雞做法(我真係晌第二啲舖,食過成碟白切雞咁上的海南雞飯吖嘛~~~果日真係成日都灰晒);- 配雞果三款醬汁都算製作認真,唔似某啲連鎖快餐店咁求其用生抽、薑葱油代替;- 個飯都有用雞油做,係幾油吓,但好香;如果真係覺得太油,可以要求改白飯;個飯份量係剛剛一碗,大約係茶記碟頭飯的一半。- 佢午市時有免費例湯送,係用啲雞下欄(骨呀腳呀咁)加啲菜煲埋一煲,超足料,好好飲,太晏去就會無晒。如覺得太飽、飲唔晒都可以唔要。除咗海南雞飯之外,佢個口水雞都係超正架!真係辣到個人醒晒。(咁可以叫佢唔好咁重手O既~~~~~)查看更多
检举
在海南雞飯最著名的新加坡, 所有雞都係冰鮮雞, 點解人地做得好地地? 而香港就有 D 咁差.
2016-06-28
海南雞飯、口水雞飯
y4016259
恭喜賀喜50大篇之OK海南雞飯
y4016259
2016-05-11
1K 浏览
关注
今天和月巴去看牙科,看牙前善用機會先吃午餐,由於診所近宇宙商場附近,但附近都比較荒蕪,食肆商店都較少,最後找到有一間看似還不錯是吃海南雞飯的。本在附近轉了兩圈都找不到,打去店鋪問說是在中原地產隔壁這才好找些,不料旁邊的店鋪一直都在鑽牆,阿很煩人呢…... 加上店子頗細,店員只有廚師一個和樓面+廚房幫工一個(她真是超忙的!所以東西都放到沒人的枱上有時間才收捨,但她一直都沒有時間... )不過還好餐牌上的食品款式不算太多太複雜,於是點了一個海南雞飯午市套餐($46)和越式燒豬頂肉飯($46) 。點套餐真的很化算,主菜外還有例湯和飲品一杯,小店聲明他們是住家老火湯絕不含味精;這湯一喝便知有沒有,果然是不含味精而是濃濃的雞味(也有雞腳一隻~~~)。雖然人手不足店子小,但份量也不欺場,海南雞飯的飯看起來是黃油飯,但入口有點硬身,不過還可接受;主角雞肉十分嫩滑,亦不會有很多皮下脂肪;而調味料方面黑醬油不會太稠身及太咸、辣椒油不是一味辣到令人喝水,是那種點到即止剛剛好、而薑蓉反而蔥多於薑不夠正宗,但個人而言很喜愛。反而越式燒豬頂肉飯有點令我失望:(,澆上了酸辣汁的豬頸肉大約有十片,而飯則是滿滿一碗加豉油一匙,對於喜愛以汁撈飯的我來說就不足了。豬頂肉不是十分厚身,但亦未至於薄如紙張,而酸辣汁有點偏辣,用來送飯吃是再好不過!!!同樣只是飯粒稍為硬身,我個人而言不愛吃硬飯。雖然到過了更多的餐廳食肆,想不到口說討厭文字,但右手卻很誠實地打了50篇食評,真是跟著矛盾過人世…查看更多
+ 2
例湯
越式燒豬頂肉飯
lydiamy
令人再三回味的OK德
lydiamy
2016-05-10
关注
OK德的食物豈止ok得大家都愛它的海南雞飯,我獨愛它的雞絲撈檬!撈檬的調味酸度調得剛剛好好喜歡食,炎炎烈日一碗雞絲撈檬,可以消暑。令我再三回味,多麼希望再來一碗!朋友點的海南雞,都好好吃!雞有鮮味很喜歡Ok德,極力推薦查看更多
雞絲撈檬
Dog Gor
專程來吃
Dog Gor
2016-04-16
关注
不是說笑, 我們是專程來吃招牌貨的 ....Menu ~招牌去骨海南雞飯 $48香飯, 飯粒煙韌, 入口軟綿, 有充足的香茅味, 但略嫌未夠油香 ~海南雞, 肉質細緻, 嫩滑肉厚, 皮下無脂肪, 雞味濃, 皮爽少肥, 肉質白嫩 ~本篇完 ~查看更多
nitona
意料之外有驚喜海南雞🍚
nitona
2016-04-15
关注
咁岩去附近搵朋友就順便搵個地方食飯諗住普普通通一間小店食飽就算叫左個招牌去骨海南雞飯再加多個香煎手打墨魚餅 喂~ 個海南雞堅滑雞油飯好香但唔算油另外個手打墨魚餅都好彈牙估唔到一間小店咁用心整野食一定有下次再光臨😋😋😋老闆同伙記都好有禮貌最中意香港仲有有heart 做既食市yummy 😋😋😋查看更多
检举
個雞飯真係好少餸.
2016-04-15
臥虎藏龍去骨海南雞飯
AlanLi1314
2016-03-27
关注
我住在新界多年,很少踏足長沙灣,深水埗這地區。今日聽朋友介紹,遠赴而來,説這裡海南雞超正。這裡裝修很舊式,看似由老闆親自操刀。有卡位,坐下來店員服務很周到,有禮。叫了個海南雞飯同香煎咸魚蓉肉餅飯。有驚喜,好靚仔,即時想流口水!有三款醬汁,店員話自家秘制,不含味精。甜豉油,好味!橙色-酸甜辣,但好出色,好醒胃!綠色-薑蔥蓉,好似有d蒜蓉香味,撈飯食勁正!主角出埸,海南雞,好嫩滑,而且不失雞味。個黃油飯香而不油,高手!!係人生以來最出色的海南雞飯!仲有個好香好香嘅咸魚煎肉餅飯,用上新鮮豬肉,見到師傅即叫即躂,好扯飯,多d飯就更加好。特別一提,不要錯過這裡的老火靚湯,吾知係咪爐火問題。好濃好窩心!我問個店員,點解啖湯咁甜,佢話原來佢哋將每日幾十隻海南雞嘅雞殼加埋落去熬湯,吾怪之得咁濃郁啦!我對味精敏感,所以我肯定---絕不含味精。一食就知師傅好吾簡,臥虎藏龍。一定遠遠都再來。一間有❤️有力的小店!!!小店加油!!!查看更多
CalPang
感動的海南雞飯
CalPang
2016-01-18
关注
一間人情味小店,久違了的感覺!叫了一個招牌去骨海南雞飯,除了好味之外,還有一份感動,感慨用心製作食品的餐廳已買少見少。這裡沒有華麗的裝修,沒有整齊的制服,却有食得出用心機製作的出品。海南雞~好滑,好夠味,試下個三色醬~好正,我鐘意綠色果個好似薑蓉ge物體,撈飯一流!而且係即叫即切,勁juicy.連平時吾食雞皮ge我,都忍吾住食咗兩舊!仲有哩度ge老火湯,老闆話日日吾同,今日係南瓜豬骨湯,好濃,好窩心,好似真係無味精,飲完一d都吾口渴.另外,廚師及員工出奇地有禮貌,吾知是否都是老細。下次一定再來試其他嘢食!查看更多
招牌去骨海南雞飯
siuman9
有質素小店!
siuman9
2016-01-12
关注
LUNCH經過食O左個午餐海南雞飯,有湯有O野飲都係45蚊~覺得唔錯,物超所值!夜晚即刻帶埋肥太太黎食多次!晚餐168蚊,響A、B、C三set入邊各二選一,另包兩碗湯同兩杯野飲,凍飲加兩蚊!食物真係有水準,海南雞唔肥但夠滑,廚師(應該都係老細)火喉控制得好,雞肉唔會太熟亦唔會生,試過其他地方好多人讚o既海南雞飯,有o的肉根本未熟,咁唔止滑,仲好咬口添~嘔~~~~雞油飯睇落好乾身,食落又ok,淡淡油香都幾可口。醬油有三種,真係有誠意,每一種都唔算突出,普普通通,但配埋雞肉同油飯,真係特別開胃。豬頸肉有驚喜,外脆內嫩,加埋酸甜醬用黎配雞油真係多多都食得落,可惜分量太少,得十片左右,加上老細真係好好刀法,每一片都薄過5毫子硬幣,兩人些牙一碟真心唔夠。最後一碟肥太太揀o左上湯菜心,無咩特別,但合格有突,湯就好唔錯,每碗兩隻雞腳,飲唔出有味精,我鍾意!食o左3份1先醒起唔記得影相,係咁咦補一張算數啦~考慮到價錢,整體黎講真係非常滿意o既一餐!值得推薦!查看更多
二人套餐
海南雞、豬頸肉
Jan.Bee
普通小掂海南雞正
Jan.Bee
2015-12-09
关注
雖然距離地鐵站有d遠,但都同屋企人再來。來到一定要食鎮店海南雞飯!今次來仲叫左其他野食。 海南雞飯,d雞一d都唔肥,唔洗怕好多雞油。雞肉好滑 來左兩碟,一碟係雞脾肉,另一碟係雞翼仲配個雞油飯食海南雞有3種汁,薑蓉,甜豉油同酸辣汁,好好味覺得個飯冇乜味你可以撈d汁泰式鳳爪,冇骨架,今得好方便。泰式汁都幾辣下,本人唔太食得辣都覺得好好食 春卷撈檬,呢個菜就普通左d,但都ok。春卷得3粒仔要慢慢食😂食辣野冇野飲就爭d,每人加$10就有一碗例湯,店員話自己煲,冇味精架:)真係好好飲,飲完唔會好口喝架查看更多
jelly912
四川麻辣口水雞超正
jelly912
2015-11-09
关注
連續來兩次都食吾到,未到8點已沽清所有雞!!!!今次7點來,終於食口水雞飯喇,好興奮,麻辣師傅秘制,好香,好high,雞依然咁滑,不過我下次要小辣更好。:):):)小店可以做到咁出色,很難得!!查看更多
招牌去骨海南雞飯
四川麻辣口水雞飯
~PuiYee~
有誠意有質素
~PuiYee~
2015-08-05
关注
1. 海南雞飯都滑,不過有好多比佢更滑既店.但地點來講,可能算唔錯既選擇.最近好多店都無左3款汁點.依間仲有3色都仲幾開心.我老公最鐘意個薑蓉汁.個豉油雖然唔係住家用個款,但都有點普通.另一個就普通泰式雞醬.個雞油飯都幾有味.同埋幾黃色架喎...2. 豬頸肉飯份量偏少,,我又食唔飽啦..豬頸肉份量我都尚算滿意.我老公覺得少.不過飯量唔夠.我食唔飽.仲少飯過雞油飯..豬頸肉有點失望無咩燒香味,但個汁搭救,個汁好好味.用來點生蝦都好正.如果有就好啦.仲伴個少量紅蘿蔔,青瓜絲.加一小舊青檸.加點青檸再酸點我鐘意.感覺間店係有點誠意架.3. 無味精自家湯 $10咸左少少.不過真係拍得住屋企煲個D.飲得出足料.有雞腳,薇豆.花生等.其實湯好易煲..料又可以好平一煲,,點解出面世界搞成咁..比2個人坐卡位,感覺好奢侈~~HAHA!同場聽到叫個熟間下次想食沙律中午落定ORDER.唔知係咪木瓜沙律呢(我好喜歡),MENU 無沙律字眼呀.食完話淨返半隻雞叫咋~今時今日,,咩價叫正常我都開始分唔到.但如果份量再多點我會更喜歡.查看更多
CO飲CO食
薑蓉加左沙薑粉?
CO飲CO食
2015-03-31
关注
同朋友係附近唱完K, 搵下有咩好食, 發現討論區有CHING推, 一於去試下, 我地慣左早食飯, 費時人多等位, 5點幾已經去到食DINNER , 當時得2台單身男, 咁見佢海南雞出名, 就食海南雞啦, 好似一碟飯45蚊, 我地叫左個湯10蚊, 雞醬有泰式辣汁, 我覺得唔夠辣, 唔夠野味, 醬油, 正常, 薑蓉, 唔知有無食錯, 係落左沙薑粉....第一啖覺得幾香, 但食食吓又覺得好似遮左D雞味, 令我對D雞反而無咩印象, 不過幾特別, 都滑既D肉, 個湯好濃, 通常海南雞飯店個湯都好飲, 咁多雞骨煲出黎, 正!查看更多
陸月滋味行
好味海南雞,泊得住中環翠華海南雞專門店
陸月滋味行
2015-03-27
关注
位於長沙灣新樓盤-喜雅對面,夾雜於車房中間,環境一般,一啲都唔起眼,但海南雞飯值得一讚,無骨好滑,醬汁好好味,但個黃油飯小小硬,但整體好ok, 值得回頭再試!另外,呢度嘅泰式無骨鳳爪係我試暈長沙灣深水埗最好味嘅,老闆四眼哥哥好好人,可以配合客人,小甜小辣或多甜多辣都得,抵讚!我會成為呢度嘅常客!查看更多
海南雞
泰式無骨鳳爪
evanchauch
一間有質素的茶餐廳
evanchauch
2015-03-04
关注
今日有時間同友人去踢波,去左球場附近衣間餐廳食飯, 好想同大家推介佢地的招牌主打: 海南雞飯。肉質新鮮,比起平時食開的較嫩同滑,同埋佢地會比齊食海南雞用的三種調味醬甜醬、薑茸和辣椒醬,認真抵讚。老闆話平時好好賣的,有時晚市已經賣晒D雞,所以想提提大家如果去食夜晚的話,最好事前打電話去留定。查看更多
eran
震撼的“香茅豬扒飯”
eran
2014-09-02
关注
某日去開長沙灣這地方工作,到了下午當然要醫一醫肚啦,經過這茶仔入去試吓,我就唔鍾意食D例牌設定左嘅午餐,因為咁樣試唔到廚房哥哥嘅工架,打開餐牌一睇竟然有“香茅豬扒飯”就試吓,因為唔多茶仔有,有都未必好食,呵呵!有驚喜,估唔到豬扒肉質咁好再加上個配菜及醬汁配搭上嚟洽到好處,我輸左,完全征服了我的舌頭呀大佬,所以我真心推介,還有杯熱奶茶有茶味夠槳口,各位值得去試試……查看更多