Odelice! (海之戀商場)

餐厅: Odelice! (海之戀商場)
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2022-06-07 756 浏览
之前就吃過這間人氣法國菜餐廳,主打中價法國菜,想不到擴張到荃灣西的海之戀商場。店內環境比起灣仔店寬敞得多,氣氛和環境均很舒適,非常適合約會或慶祝等等。馬賽龍蝦海鮮鍋 Bouillabaisse - $368這是高級版的傳統法國菜馬賽魚湯。最奪目的半隻波士頓龍蝦,巨大的鉗每一口也是鮮甜多汁的龍蝦肉,龍蝦身的肉一拉便出,口感好紮實;有不少肥美的黑青口,肉質嫩滑鮮甜;鮮甜的盲槽魚完全沒有魚刺;還有魷魚和蜆等等;最重點的湯底十分濃厚,充份混合海鮮的鮮味,塗上薄脆的酸種麵包最好不過。香橙烤豬腩 Pork Belly - $218肥瘦相間的豬腩肉肉質十分軟腍,香橙的清新酸甜解去肥肉的膩感,豬皮烤得十分酥脆,有點像中式的燒腩仔;配富營養價值的羽衣甘藍沙律及綿密的牛油薯蓉。蕃茄茴香酒煮蜆 Clams Pastis - $135濃濃的蕃茄香,再加上茴香酒,有獨有的香氣,有少少甘甜,鮮甜的蜆肉吐沙也算仔細。椰香焦糖烤布蕾 Coconut Crème Brulee - $78一層香脆的焦糖,下面是滑嫩的布丁,有少少淡淡的椰香,綿軟輕彈,入口即化。Soothing Tisarom - $45這裡的草本花茶以不
馬賽龍蝦海鮮鍋 Bouillabaisse

蕃茄茴香酒煮蜆 Clams Pastis

蕃茄茴香酒煮蜆 Clams Pastis - $135

Soothing Tisarom

Soothing Tisarom - $45
這裡的草本花茶以不同的花朵、香草、水果和香料等等特調而成,功效有所不同,配上天然的蜂蜜,有滋潤甜蜜之效,更有一片餅乾。
Tradition Languedoc

Tradition Languedoc - $70
有多款的紅白酒等等,也標示每款的口感大約怎樣。店員推薦這款紅酒的口感比較甜,充滿果香,柔順容易入口。
2022-06-06
2022-06-05 85 浏览
星期日瞓到自然醒,已經過咗食早餐的時間,就去食過早午餐。當日陽光普照,就冇揀係露台用餐,如果係露台用餐,更舒適寫意。紅菜頭蘋果紅蘿蔔汁好耐冇飲過呢款果汁,紅菜頭味道夠,又唔會有草青味,仲有少少甜添,好飲又健康。熱帶風凍飲茶熱情果、芒果、菠蘿、羅勒,這杯熱帶風味嘅凍飲,酸酸甜甜,飲後零舍醒神。班尼迪克碗一切開雞蛋,已經有濃厚的蛋汁流出,麵包超軟熟,伴碟嘅牛油果、車厘茄、茄子和三文魚都幾新鮮。龍蝦芝士焗蝴蝶粉蝴蝶粉煙煙韌韌,龍蝦都幾彈牙。法式可麗餅香蕉船可麗餅超級脆,配新鮮的香蕉和士多啤梨,伴兩球半融雪糕,很美味。能夠在星期日食個早午餐,真係好寫意!
星期日瞓到自然醒,已經過咗食早餐的時間,就去食過早午餐。
紅菜頭蘋果紅蘿蔔汁
熱帶風凍飲茶
班尼迪克碗
龍蝦芝士焗蝴蝶粉
蝴蝶粉煙煙韌韌,龍蝦都幾彈牙。
法式可麗餅香蕉船
能夠在星期日食個早午餐,真係好寫意!
2022-06-05 114 浏览
曾經光顧尖沙嘴店,因為有期望,所以有些失望,不論意粉或餐湯也太鹹,班尼迪克蛋下的酸種包,硬得用牛排刀切開也感吃力甜品方面,tiramisu 太甜只有咖啡味的creme brulee 最出色回味所以就近的荃灣海之戀開分店也沒有光顧意慾,但有次途經店舖,發現她們推出weekend brunch餐牌,再看openrice食評是不錯的,又可以透過openrice 訂枱,很是方便,就決定三個女人趁端午節假期來個brunch,可以一邊閒聊一邊歎美食但用餐時段只有90分鐘😅實在不足夠談談新知舊話,只好剩點三個主菜,放棄她們好像很出色的甜品,再轉移地點才歎咖啡嚐甜品,繼續閒聊因為公眾假期,店舖太忙碌,所以服務上很難談上好不好!但一定較尖沙嘴的好了😂說說三個主菜吧!👇班尼廸克碗配哈羅米芝士$160沒嚐過哈羅米芝士,也不見有人評論,就試試看,芝士鹹香好出,但硬口些😅流心蛋正常地出色,份量夠大,配菜都不錯意式肉腸,牛肝菌蝴蝶粉$145正常發揮,肝味醬汁香濃度可以,蝴蝶粉口感正常紅點三文魚他他$155酸種包繼續失色😅像隔夜多士,別用刀义享受了,刀一落就全碎😂但三文魚他他少少甜,加上牛油果,竟然不錯吃😋但最好塗
甜品方面,tiramisu 太甜
只有咖啡味的creme brulee 最出色回味

說說三個主菜吧!👇

班尼廸克碗配哈羅米芝士

班尼廸克碗配哈羅米芝士$160
意式肉腸,牛肝菌蝴蝶粉

意式肉腸,牛肝菌蝴蝶粉$145
正常發揮,肝味醬汁香濃度可以,蝴蝶粉口感正常
紅點三文魚他他

紅點三文魚他他$155
酸種包繼續失色😅像隔夜多士,別用刀义享受了,刀一落就全碎😂但三文魚他他少少甜,加上牛油果,竟然不錯吃😋但最好塗放麵包上,用手拿起一拼吃,可彌補麵包不足

2022-06-03
班尼廸克碗配哈羅米芝士
紅點三文魚他他
2022-06-03 106 浏览
喺一個悠閒星期日,當然要配番個悠閒寫意Brunch!除左室內座位,仲可以坐室外露台對住靚海景添!Benedict Bowl 班尼迪克碗 $160有燒茄子,煙燻茄子蓉,牛油果,車厘茄,63°温泉蛋,荷蘭醬汁,市里歐修麵包配煙三文魚,呢個egg benedict都平時嘅唔同,個包好鬆軟,有少少牛油蒜蓉味,配埋雞蛋蛋黃汁好正!另外荷蘭醬汁都好特別,有少少孜然粉味道,用牛油果點荷蘭醬黎食可以豐富一下味蕾,係一個好豐富嘅brunch!Lobster Farfalle Bake龍蝦芝士焗蝴蝶粉 $258有半隻龍蝦,開咗邊好易拆啲肉出嚟,蝴蝶粉以芝士醬汁烤焗,多汁,個醬汁會令你食唔停口,食完好想再食多啖,份量頗多。Banana Split Crêpe 香蕉船可麗餅 $95Crepe cake整到好似一個碗嘅形狀,裝住香蕉,朱古力醬,焦糖醬,雲呢拿雪糕,士多啤梨雪糕,焦糖花生,令到Crepe cake所有味道都有,好均勻,係一個甜美嘅句號。Avocado, Banana & Oat Milk Smoothie 牛油果,香蕉,燕麥奶沙冰 $48好清新嘅smoothie,香蕉味好突出,配幼滑牛油果,有淡淡

Benedict Bowl 班尼迪克碗 $160

Banana Split Crêpe 香蕉船可麗餅 $95

好清新嘅smoothie,香蕉味好突出,配幼滑牛油果,有淡淡燕麥香味,呢個smoothie冇乜沙冰反而更好(一開始以為係沙冰),口感更加細滑。

Café-Coco-Crush 椰香咖啡沙冰 $46
超級出色,第一啖已經飲到椰子味,清新解渴,喜歡椰子同咖啡平衡得啱啱好,好喜歡呢個配搭!

2022-06-02 81 浏览
來到星期三,食啲好嘢獎勵吓自己!呢度燈光比較昏暗,氣氛唔錯~ 我哋食咗雙人套餐,都幾抵食,而且每樣嘢味道都唔錯!雜錦Cold cut有驚喜,法國鴨肝醬揸麵包好好食,口感細膩,味道香濃👍👍 然後點咗一杯白酒,一啖意大利火腿一啖酒,成個人即刻放鬆落嚟!主菜推介馬賽龍蝦海鮮鍋,材料非常豐富,龍蝦、大蜆、海魚、青口等等,湯汁味道豐富有層次,海鮮亦都好好食。另一個主菜要咗香橙烤豬腩,香橙嘅醬汁中和豬腩嘅油膩感,豬腩烤得香脆,伴碟嘅薯蓉非常幼滑,絕對係用心之作。甜品係士多啤梨Tiramisu,酸酸甜甜,為呢個晚餐畫上完美句號。

2022-06-01
  • 馬賽龍蝦海鮮鍋
  • 香橙烤豬腩
2022-06-01 87 浏览
今晚第一次嚟到呢間法國餐廳慶祝結婚週年。。。食咗一個$8xx, 2人晚餐,頭盤是一個主廚併盤,我喜愛佢嘅煙三文魚、三文魚醬、炸黑松露菇丸。然後主菜嘅龍蝦海鮮鍋,個汁好味,味道不錯,龍蝦肉彈牙,但整體份量不多。另一個主菜叫咗個香橙烤豬腩,加多$20, 菜式加入橙皮、洋蔥、牛油薯蓉及羽衣甘蘭,味道原來都可以好夾。。。不過由於豬腩嘅關係,2人食4件感覺比較飽濟。。最後嘅甜品係可麗餅伴一球云尼拿雪糕,碟上仲可以加字,當晚加了“happy anniversary”, so sweet....上枱後加了火煥酒,加咗酒嘅雪糕很好味。。這裏的環境幾好,伴candle night dinner, 感覺很舒服。。。服務員很有禮,值得一讚。。。

....上枱後加了火煥酒,加咗酒嘅雪糕很好味。。

服務員很有禮,值得一讚。。。

主廚併盤
主廚併盤
2022-05-30 77 浏览
今日天氣超好 天很藍,Odelice 可以坐落地玻璃旁邊或在露台吃brunch 簡直是棒!很放鬆班尼迪克碗:分離的蛋火候控制剛剛好,荷蘭醬香濃不會膩,跟流心蛋絕配。煙三文魚油香豐富而且份量足夠,非常大方,碟邊的豆蓉香料味濃,很有地中海風味。龍蝦芝士焗蝴蝶粉:芝士香濃有拉絲效果。龍蝦肉質算彈牙,肉容易分離,可惜龍蝦肉有點乾。趁熱吃比較好。香蕉船法式可麗餅:可麗餅香脆,加上雪糕上面有香脆花生、朱古力醬、焦糖醬及香蕉,每種材料的味道都能突出,配搭超邪惡但十分滿足。紅菜頭、蘋果、紅蘿蔔汁:新鮮清爽,喜歡紅菜頭和紅蘿蔔的人一定會喜歡這個。牛油果香蕉燕麥奶:香濃綿滑,甜度適中,香蕉和牛油果味道分明有層次。員工服務態度好,主動,當我正想說可以上甜品時,員工已主動問。

班尼迪克碗:

龍蝦芝士焗蝴蝶粉:

香蕉船法式可麗餅:

紅菜頭、蘋果、紅蘿蔔汁:
新鮮清爽,喜歡紅菜頭和紅蘿蔔的人一定會喜歡這個。

牛油果香蕉燕麥奶:
香濃綿滑,甜度適中,香蕉和牛油果味道分明有層次。

2022-05-29
  • 斑尼迪克碗
𝐎𝐝𝐞𝐥𝐢𝐜𝐞!係一間我經常回頭嘅餐廳,尖沙咀The One同荃灣海之戀分店都好就腳!食物味道唔錯,仲成日有新菜式,唔怕食到悶!平時都係食夜晚,今次嚟海之戀分店懶洋洋咁試吓逢星期六日11 am - 5:30 pm,推出嘅全新周末早午餐,價格由$75起,每款菜式都可以搭配湯或飲品!室外有得對住海景仲chill,但今次天陰陰無出去。➺班尼迪碗$160燒茄子、煙燻茄子蓉、牛油果、車厘茄、63度溫泉蛋、荷蘭醬汁、布里歐修麵包、配帕爾馬火腿,食材新鮮好味,連個麵包都有驚喜,布里歐修麵包由高比例奶油雞蛋製成,甜甜哋鬆軟好味!➺半隻龍蝦炒蛋$258龍蝦、牛油果莎莎、炒蛋、布里歐修麵包,係無可能唔好食嘅組合,龍蝦肉有半隻咁多,食到啖啖肉!➺香蕉船$95香蕉、朱古力醬、焦糖醬、雲尼拿雪糕、朱古力雪糕、焦糖花生,連脆脆碗成件甜品都食得,口感十足,可口消暑!假日午後唔係太肚餓時食都係唔錯選擇!➺奶茶茶、淡奶和糖,分開上枱,可以自行決定奶和糖嘅份量!

➺班尼迪碗$160

➺半隻龍蝦炒蛋$258

➺香蕉船$95

➺奶茶
茶、淡奶和糖,分開上枱,可以自行決定奶和糖嘅
份量!
每個weekend都一定要同老公好好禁過同CHILL下!🤍💛四圍去試新餐廳同美食絕對係我地其實最享受活動之一!🏝今日我地去左感受法式風情!💙❤️去左最近好多朋友去的法式餐廳Odelice📍少有食法國菜,要享受一個Weekend brunch😚-ODELICE有唔同分店,我地今日去左荃瀛海之戀呢一間📍因為交通好方便呢!☺️食物方面weekend 都以散叫為主!但都好多唔同選擇!❣️我自己選了Benedict bowl 班尼迪克碗🍳食物有燒茄子,煙燻茄子蓉,牛油果,車厘茄,63度温泉蛋,荷蘭醬汁,布里歐修麵包配煙三文魚!🥕🫒🌽我一向好鍾意all day breakfast, 不過第一次試法式的款!😍最特別係egg benedict內的麵包,係以布里歐修麵包做的!💝💝💝食落特別軟棉棉同好SOFT😋😋有必於平日食到的西式款!軟棉棉的麵包配上蛋汁更加好食!✔️✔️加上荷蘭醬汁好特別! 呢個一定要試!💯💯-老公點了Half-lobster scrambled eggs半龍蝦炒蛋😍食物有龍蝦,牛油果🥑莎莎,炒蛋,荷蘭醬汁,布里歐修麵包!🍞🥯同樣的布里歐修麵包,更軟熟同好食!🍳🍳而炒蛋上的龍蝦真係啖啖肉! 超級
四圍去試新餐廳同美食絕對係我地其實最享受活動之一!🏝
今日我地去左感受法式風情!💙❤️
去左最近好多朋友去的法式餐廳Odelice📍
少有食法國菜,要享受一個Weekend brunch😚
ODELICE有唔同分店,我地今日去左荃瀛海之戀呢一間📍
因為交通好方便呢!☺️
食物方面weekend 都以散叫為主!
但都好多唔同選擇!❣️
我自己選了Benedict bowl 班尼迪克碗🍳
食落特別軟棉棉同好SOFT😋😋
有必於平日食到的西式款!
軟棉棉的麵包配上蛋汁更加好食!✔️✔️
加上荷蘭醬汁好特別! 呢個一定要試!💯💯
同樣的布里歐修麵包,更軟熟同好食!🍳🍳
而炒蛋上的龍蝦真係啖啖肉! 超級足料!😋
食落真係好驚喜同滿足!
加上牛油果莎莎,更有小清新的感覺!💚
好滿足同豐富的一款!🥳
甜品方便,法式甜點當然要食crepe🧇.
所以我點了Banana split crepe香蕉船可麗餅🥨
雲呢拿雪糕同士多啤梨雪糕,加上香蕉同朱古力醬🍫
一定係絕佳配搭!
一啖啖配埋crepe 食,真係好邪惡!🤩🤤
飲品方面我就想來點小清新之選🍹
我點了Beetroot,apple,carrot juice紅菜頭,蘋果,紅蘿蔔汁♥️♥️
絕對係健康同清新選擇!
老公點了Tropical passion ice tea熱帶風凍飲茶🍊🍋
相對會帶酸一點🍊
兩杯都係小清新! 看看自己鍾意偏酸定偏果味!🍇🍓
超滿足的brunch time!♥️♥️
而且呢間仲有會個露台,可以選擇坐出去!🤩
風景超靚! 記住出去望下呀!🎈
2022-05-22
2022-05-29 167 浏览
Lunch 同朋友想搵間靚餐廳傾下計、食個飯咁,所以揀咗荃灣海之戀嘅 Odelice! Lunch menu 都好多選擇 👍🏻 (又係影咗 menu 俾大家😉)有沙律、pizza、主菜、意大利粉;但只包湯或者飲品比較失望,要飲湯或者沙律就要加 $15 一位。肉眼牛扒配黑松露薯條 $180點咗 7 成熟,都唔錯,肉質都好 chewy 😋 牛扒上面有枝黃色嘅棒寫住 Medium Well,都幾得意😎 黑松露薯條都係熱辣辣上碟,唔錯👍🏻 黑松露味都算突出。法國油封鴨腿 $168 估唔到幾驚喜!鴨腿外皮都有少少脆,鴨肉就好入味同嫩 😍 另外有少少配菜、薯仔咁。

肉眼牛扒配黑松露薯條 $180

法國油封鴨腿 $168
法國油封鴨腿

法國油封鴨腿
2022-05-27 134 浏览
餐廳佈置簡約時尚,充滿歐陸風情, 十分有情調, 主打食法國菜 式, 設有戶外露台用餐區, 配上舒適藤椅, 享受美食時亦可飽覽汀九橋無敵海景, 十分享受,令人食指大動。空運黑青口 (午餐) $150肥美挺身的黑青口,完全浸泡在惹味蒜香及番茜醬汁中, 肉質鮮味滑溜,咀嚼時,散發淡淡的酒香,不消一會,都給我通通吃光了, 跟配 的熱燙燙薯條 , 香脆可口, 讓人停不了口。肉眼牛扒配薯 (午餐) $165 (220g 新西蘭草飼肉眼牛扒配黑椒醬、 南瓜餐湯)南瓜忌廉餐湯, 口感creamy, 啖啖南瓜的香甜。大件的新西蘭草飼肉眼扒, 煎到剛剛好五成熟,深褐色的牛扒, 肉香四溢, 內裏保持粉紅色, 入口軟嫩, 充滿肉汁 , 再沾上黑椒醬汁, 惹味之餘, 更令牛肉鮮味提升,愈吃愈滋味。牛油果香蕉鮮奶沙冰 $48粉嫩的牛油果香蕉鮮奶沙冰, 賣相漂亮, 每口柔順濃稠,天然清甜的 果香瀰漫口腔, 香甜誘人。熱帶風凍飲茶 $40用上熱情果、 菠蘿、芒果汁混合而成,再加上羅勒葉, 帶來好清新的口感 , 味道融合, 十分清爽。香蕉船 $95香脆的 pancake 餅皮內,放上我喜歡的雲呢拿及士多啤梨雪糕, 及

空運黑青口 (午餐) $150

肉眼牛扒配薯 (午餐) $165
(220g 新西蘭草飼肉眼牛扒配黑椒醬、 南瓜餐湯)

牛油果香蕉鮮奶沙冰 $48

熱帶風凍飲茶 $40

香蕉船 $95
香脆的 pancake 餅皮內,放上我喜歡的雲呢拿及士多啤梨雪糕, 及配上新鮮士多啤梨和香蕉點綴, 賣相令人心心眼 ,雪糕香甜滑溜, 士多啤梨、 香蕉肉, 口感好清新, 加上朱古力醬及焦糖漿昇華,令人陶醉其中的飯後甜品

2022-05-25 55 浏览
去荃灣西行街,晚上食西餐先 Odelice!, 平日晚上都座無虛席!晚上是有2款set dinner 選擇,望落去都好吸引!「雜錦凍肉拼盤」先上,有意大利火腿,法式火腿,的最喜愛佢既法國鴨肉醬,配上酸種面包十分夾,油分十足!好想encore! 「馬實龍蝦海鮮鍋」新辣辣上桌,有龍蝦,黑青口,蜆,魷魚等!佢既醬汁用上蕃茄湯汁,酸酸甜甜,好開胃。擺盤也有心機,看上到好吸引,龍蝦肉也彈牙鮮味,不錯。「法國油封鴨腿」好耐冇食,是比較少見的菜式,配上了蘋果酒醬汁同黑醋,幾開胃!鴨腿肉都好juicy, 不會過火。最後緊係要加個甜品「椰香焦糖烤布蕾」比較special, 有好香既椰子味,不會過甜,完美的一餐。最後要個花茶「soothing」,有菩提樹,薄荷,感覺好清新。另外,友人飲Sassy Apple Cider, 是中性,不太甜的酒,不錯。

下午茶時段想吃一份高級漢堡包,最低的要求必須是多汁的熱漢堡扒,配上鮮炸薯條吧…上來見到的居然是兩塊乾到似牛肉乾的牛扒,不熱也算了,居然‘’慢煮”是等於‘’無肉汁‘’的嗎?????怎麼連薯條也是冷的,難免令人想到一定是中午炸好放涼了!這樣的漢堡包下午茶餐完全不能接受.....不想作比較,但感覺自己真有被騙的嫌疑!法國餐廳的質素和價錢,比麥記還要差,影響了餐廳格局,也影響一個下午的悠閒心情,吃完一肚氣!

慢煮牛肩肉漢堡
2022-05-23 139 浏览
餐廳雅致燈光柔和有情調,店員有禮,又會主動更換碗碟,很適合閨蜜談心或慶生 。蕃茄茴香酒煮蜆 $135蜆肉很肥美,醬汁香料味濃郁,如有麵包伴隨的話,剩下的醬汁可會一滴不留地吃掉,享用時亦要小心內有碎殼。馬賽龍蝦海鮮鍋 $368海鮮鍋有龍蝦(半隻)、黑青口、大蜆、盲槽魚及魷魚,蕃茄味香濃,另伴有2片酸種麵包,沾上海鮮汁更添美味。香橙烤豬腩 $218豬腩皮烤得脆脆的,腩肉肥瘦適中,咬落淡淡香橙味。面層有絲絲橙皮作點綴,底層有羽衣甘蘭、菇菌及薯蓉,食落顯得無甘油膩。士多啤梨提拉米蘇 $78美美的士多啤梨timramisu ,夠creamy又帶點酒香,作為晚餐完美的句號。花草茶 $45花茶含香茅、薰衣草、玫瑰花瓣及蘋果乾,飲完好舒服,有抗壓功效。White Wine $75友人想點杯白酒,店員亦會提供建議。

蕃茄茴香酒煮蜆 $135

士多啤梨提拉米蘇

花草茶 $45
White Wine

White Wine $75
友人想點杯白酒,店員亦會提供建議。
2022-05-19
蕃茄茴香酒煮蜆
馬賽龍蝦海鮮鍋
香橙烤豬腩
士多啤梨提拉米蘇
White Wine
2022-05-23 54 浏览
適趁今天是520,與女友到海之戀Odelice慶祝。由女友拍板揀頭盤、主菜和甜點。飲品就自己揀。頭盤-雜錦凍肉拼盤有意大利、法式火腿、法國風乾肉腸,已切片肉腸的口感一流,味道鹹得嚟又香,法國鴨肉醬配上多士。齒頰留香。主菜-海鮮鍋呢個海鮮鍋材料十分豐富,有龍蝦、青口、蜆和盲糟魚等,並以蕃茄湯做湯底。魚塊外皮煎得香脆,質地也較結實。而大蜆同青口都好鮮味,十足開胃。主菜-香橙烤豬腩預先切好既豬腩,方便怕肥女友一齊share 黎食。腩肉表皮脆口,中間夾些少油脂,食落冇咁乾。而豬腩肉肥瘦均勻,配上香橙同薯蓉是食落去好清新,又有juicy 。甜品-番紅花啤梨蛋糕表面烤得焦香既芝士,而中間芝士系凍的,入口雙重口感,甜度適中,女友話唔怕肥將成件食曬 !Anti-stress tisaromLanguedoc-R/Trad

頭盤-雜錦凍肉拼盤

主菜-海鮮鍋