Odelice! (海之戀商場)

餐厅: Odelice! (海之戀商場)
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2024-04-20 105 浏览
食咗佢咁多年' 食物質素越嚟越差! 今次直頭覺得好似去咗花園餐廳食意粉咁 個意粉嘅感覺就好似一啲唔識煮意粉嘅人去煮價錢仲要搞笑' 佢唔係花園餐廳 價錢 但質素 相比花園餐廳餐廳更差 個牛扒簡直好似 返 煮咁又硬又乾 離曬大譜!!!!!!!!!
個意粉嘅感覺就好似一啲唔識煮意粉嘅人去煮

價錢仲要搞笑' 佢唔係花園餐廳 價錢
但質素 相比花園餐廳餐廳更差
個牛扒簡直好似 返 煮咁
又硬又乾 離曬大譜!!!!!!!!!
2024-04-19
𝘖𝘥𝘦𝘭𝘪𝘤𝘦 一向係個人幾喜歡嘅一間法式連鎖店,菜式多元化,前菜主菜甜品都有不少選擇,質素也不錯。餐廳用餐環境舒適,裝潢佈置充滿法式感。🔸晚市雙人套餐 $𝟻𝟸𝟾(𝘚𝘰𝘶𝘱 + 𝘚𝘵𝘢𝘳𝘵𝘦𝘳 + 𝘔𝘢𝘪𝘯 + 𝘋𝘦𝘴𝘴𝘦𝘳𝘵)先來是日餐湯加小法包開開胃~𝘚𝘵𝘢𝘳𝘵𝘦𝘳 - 𝘊𝘢𝘯𝘢𝘱é𝘴 𝘗𝘭𝘢𝘵𝘵𝘦𝘳 +$𝟹𝟶頭盤選擇了法式點心拼盤,內含吞拿魚他他、煙三文魚蘸醬、迷你蛋批、炸黑松露蘑菇球、西班牙火腿。𝘔𝘢𝘪𝘯 - 𝘈𝘳𝘨𝘦𝘯𝘵𝘪𝘯𝘪𝘢𝘯 𝘈𝘯𝘨𝘶𝘴 𝘙𝘪𝘣𝘦𝘺𝘦 +$𝟹𝟻、𝘚𝘤𝘢𝘭𝘭𝘰𝘱𝘴 𝘙𝘪𝘴𝘰𝘵𝘵𝘰阿根廷安格斯肉眼牛排叫佐五成熟口感剛好,有肉感唔會太肥膩。帶子燴飯口感濕潤,粒粒分明,海鮮濃湯汁恰到好處地包裹每一顆飯粒。𝘋𝘦𝘴𝘴𝘦𝘳𝘵 - 𝘊𝘳𝘦𝘱𝘦 𝘚𝘶𝘻𝘦𝘵𝘵𝘦火焰橙酒可麗餅上桌時倒上橙酒再點火頗有儀式感,伴上雪糕冰火交融口感特別。🍸𝘊𝘰𝘤𝘬𝘵𝘢𝘪𝘭 $𝟾𝟶- 𝘓𝘦 𝘛𝘩é 𝘑𝘢𝘱𝘰𝘯𝘢𝘪𝘴(𝘨𝘪𝘯, 𝘬𝘺𝘰𝘩𝘰 𝘨𝘳𝘢𝘱𝘦 𝘭𝘪𝘲𝘶𝘦𝘶𝘳, 𝘱𝘦𝘢𝘤𝘩 𝘴𝘺𝘳𝘶𝘱, 𝘣𝘳𝘦𝘢𝘬𝘧𝘢𝘴𝘵 𝘵𝘦𝘢)- 𝘔𝘢𝘭𝘪𝘣𝘶 𝘈𝘯𝘢𝘯𝘢𝘴 𝘔𝘶𝘭𝘦(𝘮𝘢𝘭𝘪𝘣𝘶 𝘭𝘪𝘲𝘶𝘦𝘶𝘳, 𝘱

🔸晚市雙人套餐 $𝟻𝟸𝟾
先來是日餐湯加小法包開開胃~

𝘋𝘦𝘴𝘴𝘦𝘳𝘵 - 𝘊𝘳𝘦𝘱𝘦 𝘚𝘶𝘻𝘦𝘵𝘵𝘦

🍸𝘊𝘰𝘤𝘬𝘵𝘢𝘪𝘭 $𝟾𝟶
- 𝘓𝘦 𝘛𝘩é 𝘑𝘢𝘱𝘰𝘯𝘢𝘪𝘴
- 𝘔𝘢𝘭𝘪𝘣𝘶 𝘈𝘯𝘢𝘯𝘢𝘴 𝘔𝘶𝘭𝘦
(𝘮𝘢𝘭𝘪𝘣𝘶 𝘭𝘪𝘲𝘶𝘦𝘶𝘳, 𝘱𝘪𝘯𝘦𝘢𝘱𝘱𝘭𝘦 𝘫𝘶𝘪𝘤𝘦)
兩杯都係甜甜的酒味唔太重,適合小女生口味~
如果平時鍾意飲茶嘅要試 𝘓𝘦 𝘛𝘩é 𝘑𝘢𝘱𝘰𝘯𝘢𝘪𝘴,好似飲緊 𝘢𝘭𝘤𝘰𝘩𝘰𝘭 𝘷𝘦𝘳𝘴𝘪𝘰𝘯 𝘱𝘦𝘢𝘤𝘩 𝘵𝘦𝘢,味道小清新茶酒比例平衡得幾好無違和感。
𝘔𝘢𝘭𝘪𝘣𝘶 𝘈𝘯𝘢𝘯𝘢𝘴 𝘔𝘶𝘭𝘦 就帶有椰香,加上菠蘿汁會再甜多少少。
朋友中意北上外遊,唯獨是西餐要喺香港食先似西餐,所以今次揀法國菜,同預期中一樣execute得好好👍🏻!中意食黑松露既人不要錯改,好多菜都用上黑松露,黑松露味道亦好自然👍🏻。🍴法國油封鴨腿:✨推薦✨鴨腿皮酥脆,肉鬆軟,配埋酸甜橙香砵酒汁,唔好感到油膩。黑松露薯蓉味道好出。🍴阿根廷安格斯肉眼牛扒:因為朋友唔想食生,所以點了7成熟,但都好淋冇渣。🍴香煎帶子:✨推介✨sashimi grade 帶子厚肉煮得剛好,所以食落好彈好淋。椰菜花蓉好creamy 👍🏻。🍴呑拿魚他他:魚份量得多,夠二人分享,而且酸甜開胃。🍴蕉糖香蕉🍌朱古力crepe、Lemonade 味道 : 🔅🔅🔅🔅新鮮 : 🔅🔅🔅🔅分量:🔅🔅🔅🔅衛生:🔅🔅🔅🔅🔅服務:🔅🔅🔅🔅🔅(5🔅為滿分)

🍴呑拿魚他他:魚份量得多,夠二人分享,而且酸甜開胃。

🍴蕉糖香蕉🍌朱古力crepe、Lemonade

味道 : 🔅🔅🔅🔅
新鮮 : 🔅🔅🔅🔅
分量:🔅🔅🔅🔅
衛生:🔅🔅🔅🔅🔅
服務:🔅🔅🔅🔅🔅
(5🔅為滿分)
2024-04-13 2785 浏览
週末懶洋洋瞓到😴中午先起身,近近地去荃灣海之戀商場,嘆返個法國🗼Brunch 🍽️先!地點十分方便,荃灣西鐵站上蓋,餐廳景觀開陽,座位寬敞舒適,適合週末或晚上嚟享受一下👍🏻Brunch Set 餐湯或沙律+ 主菜 + 飲品🔸餐湯 : 蘑菇忌廉湯蘑菇味道濃郁,質地夠Creamy🔸沙律:牛油果🥑凱撒沙律有牛油果蓉、沙律菜、蕃茄仔、雞蛋、麵包脆、青瓜、加埋沙律醬,材料豐富🔸追加:巴斯克甜椒煮蜆蜆鮮甜冇沙,個醬汁酸酸甜甜好開胃🤤🔸主菜:🔹阿根廷安格斯肉眼牛扒🥩Medium ware 嘅牛扒,外層煮得焦香,入面Juicy,安格斯牛扒比較有咬口,牛味濃郁,配上脆炸薯條一齊食好正😋🔹法國油封鴨腿 法國餐必點,鴨腿皮剪得卜卜脆,鴨肉嫩滑保持肉汁,配黑松露薯蓉、橙香砵酒醬汁,食物同醬汁非常配合,推介推介😍🔸飲品:lemonade 🍋酸酸甜甜,醒胃又好飲🔸追加甜品:火焰橙酒可麗餅侍應先把白蘭地就燒熱,倒在可麗餅上,有點火效果香味四散,可麗餅底韌韌,放有橙皮橙肉還有雪糕,呢個甜品做得幾出色,食得非常滿足🥰

Brunch Set
餐湯或沙律+ 主菜 + 飲品

🔸餐湯 : 蘑菇忌廉湯
蘑菇味道濃郁,質地夠Creamy

🔸沙律:牛油果🥑凱撒沙律

🔸追加:巴斯克甜椒煮蜆
蜆鮮甜冇沙,個醬汁酸酸甜甜好開胃🤤

🔸主菜:
🔹阿根廷安格斯肉眼牛扒🥩

🔹法國油封鴨腿

🔸飲品:lemonade 🍋
酸酸甜甜,醒胃又好飲

🔸追加甜品:火焰橙酒可麗餅

2024-04-13
  • 法國油封鴨腿
2024-03-31 162 浏览
Easter 假期唔夠人手 廚房出菜非常之慢 main dish 等咗30分鐘以上⋯⋯⋯⋯侍應態度都好好有禮貌 食物都OK 但廚房efficiency比較差 …………………..
……………..
2024-03-30 149 浏览
全部侍應都沒有笑容,當日客人不多,工作亦不算忙,可能工作不快樂。主菜食物味道濃厚,偏咸。前菜沙律味淡,量少。前菜餐湯味淡,-般。餐廳環境不錯,空間感足夠。整體評價:食物一般,服務欠佳。

主菜食物味道濃厚,偏咸。
前菜沙律味淡,量少。
前菜餐湯味淡,-般。
餐廳環境不錯,空間感足夠。
整體評價:食物一般,服務欠佳。
2024-03-29
2024-02-19 663 浏览
農曆新年期間一直在吃中菜,星期日想吃西餐,訂了這間網評相當好的法式餐廳,和仔女撐枱腳。餐廳的環境令人覺得舒適,每枱之間有足夠的空間。落單時叫了一個性價比相當高的二人套餐,再叫了一客吞拿魚沙律。吞拿魚沙律 (Tuna Poke) 的賣相漂亮,色澤吸引,令我們急不及待地吃,忘記了打卡。雖然沙律汁放得不太多,但由於食材新鮮,大家都感到滿意。餐湯是紅菜頭,味道清新。套餐的頭盆是忌廉蘑菇炒蜆 (Clams Cocotte),令我有些失望。蜆肉缺乏鮮味,忌廉汁膩而沒有蘑菇味。可能我特別喜歡食蜆,對這個菜有過高的期望。主菜的安格斯牛扒(Ribeye Steak & Fries),是全晚最好味的菜,medim rare 的熟度恰到好處,伴碟的薯條也炸得剛剛好,要給一個讚!另一個主菜是燒雞伴薯蓉。燒雞有點過熟,薯蓉及醬汁則軟滑好味。甜品的菠蘿可麗餅加雪糕,味道也令人滿意。最值得讚賞的,是所有員工的服務態度,友善而有耐性,為餐廳加了不少分。
餐廳的環境令人覺得舒適,每枱之間有足夠的空間。

餐湯是紅菜頭,味道清新。

甜品的菠蘿可麗餅加雪糕,味道也令人滿意。

吞拿魚沙律
  • 菠蘿可麗餅
  • 三文魚沙律
  • 肉眼扒配薯條
2024-02-15 398 浏览
成日經過都想試,呢日終於抽到時間!環境舒服仲有梳化位,仲pet friendly,天氣好帶狗狗坐露台對住海景嘆咖啡so chill☀️.點了兩個set lunch ,兩份都勁大碟😆可麗餅絕對有驚喜,皮煙煙韌韌有咬口,大大塊煙三文魚,勁多菠菜和沙律菜,再加個太陽蛋,健康清新好味😋.另一碟法式漢堡一樣出色👍🏻 漢堡牛味濃厚,大大個啖啖肉,加埋醬汁香辣惹味🌶️仲有好多薯條🍟.最後嘆多球雪糕🍧估唔到咁綿滑我地搶住食🤣焦糖同士多啤梨口味都好正😋咖啡靚靚拉花,香濃細滑👍🏻.呢間估唔到咁出色,環境舒服😌店員人仲要超好👍🏻一定會再來!

呢間估唔到咁出色,環境舒服😌店員人仲要超好👍🏻一定會再來!
2024-02-10 317 浏览
之前在尖沙咀的分店吃過午餐 覺得這家店出品出色 環境舒適 這天在荃灣逛街 就決定來這裡吃晚飯雙人套餐菜品豐富 從開胃菜到甜品都有兩到三個選擇 開胃菜我們選了一個餐湯和一個poke沙律 沙律有不同蔬菜和雞蛋和麵包粒 色彩豐富 讓人食指大動頭盤我們選了醃紅鯛魚 用了tartare的做法 配上芒果 紅洋蔥和青檸醬汁 酸甜的醬汁點綴了鮮嫩的魚肉 不論視覺和味蕾都得到享受第一道主菜我們選了脆皮燒豬腩 外皮烤得非常乾身脆口 連著肥瘦均勻的豬腩肉 非常邪惡第二道主菜我們選了阿根廷安格斯牛脊肉 上菜時肉已經切成三份 熟度的把握剛剛好 中間是完美的粉紅色 配上香濃的鴨肝砵酒醬汁 味道更上一層樓甜品我們選了火焰橙酒可麗餅 雲呢嗱雪糕有驚喜 香草味非常濃郁 配上酸甜的橙肉和帶有酒香的可麗餅一起吃 為這頓晚餐畫上完美句號

2024-02-04 203 浏览
Odelice呢間真係週日brunch嘅好選擇,如果唔係今日落雨,餐廳嘅露台簡直係變身成度假feel 😍😍燒豬腩牛油果三文治🥪(焦糖洋蔥,煙燻辣椒沙律醬,酸種麵包,香草芝士薯條🍟)味道濃郁,口感好豐富,有各種嘅配菜,我好喜歡牛油果搭配豬腩嘅味道,酸種麵包係硬嘅,喜歡口感嘅人會鍾意呢種麵包!炒蛋牛油果多士 餐廳竟然有咁多啱啱熟嘅牛油果,好creamy,份量好充足,週日牛油果多士係休閒之選。👍🏻👍🏻炸黑松露蘑菇球呢個黑松露炸得好好,又香又脆啦,濃郁嘅黑松露味啦,都係我嘅至愛!法式多士三塊甜甜嘅多士,搭配鮮甜嘅士多啤梨🍓同埋有水果味嘅忌廉,入味又令人有幸福之感!伯爵夫人茶味清新濃郁👍🏻👍🏻👍🏻蜜糖瑪奇朵咖啡用蜜糖嚟代替咖啡糖嘅甜,飲落有蜜糖同咖啡嘅香味。正🫶🏻🫶🏻
Odelice

炒蛋牛油果多士

炸黑松露蘑菇球

法式多士

伯爵夫人
茶味清新濃郁👍🏻👍🏻👍🏻

蜜糖瑪奇朵咖啡
用蜜糖嚟代替咖啡糖嘅甜,飲落有蜜糖同咖啡嘅香味。正🫶🏻🫶🏻

2024-02-03 129 浏览
首先,蒜香蘑菇忌廉汁煮蜆嘅表現尤為出色。雖然蜆肉唔係特別大粒,但每一粒都非常肥美,而且完全無沙,顯示出了食材嘅新鮮度。濃郁嘅忌廉汁與蒜香完美結合,令人難以抗拒。若能配以麵包,將會是一個絕佳嘅搭配,令人能夠更好地享受到這個汁嘅美味。軟殼蟹墨汁意大利飯同樣令人印象深刻。原隻軟殼蟹炸至酥脆,與煙韌有咬口嘅意大利飯相搭配,不僅賣相吸引,而且口感豐富,是一個創意十足嘅美食選擇。法國油封鴨腿則展示了廚師對於傳統法式料理嘅深厚功底。鴨腿外層微脆,內裏肉質腍滑,搭配上綿密嘅黑松露薯蓉同紅桑子醬汁,酸酸嘅味道有效中和了鴨肉嘅油膩感,令整個菜式口感平衡,極富層次。最後,冧酒燒菠蘿可麗餅則是一個完美嘅結尾。可麗餅本身嘅蛋香濃郁,口感煙韌,加上焦糖醬同燒菠蘿嘅甜蜜,使得這個甜品不僅味道出色,而且充滿創意,令人難以忘懷。

2024-01-30 165 浏览
假期去了位於海之戀的Odelice,內裡環境寬敞舒適,以藍色的法國風情為主,更有戶外露台座位,頗寫意。週末的早午餐的餐牌,有甜品、班尼迪蛋、薄餅、意粉、牛扒、海鮮等,選擇眾多。是日餐湯大蔥薯仔湯,湯十分熱好暖胃,薯仔味濃。幼滑的牛奶咖啡及泡沫咖啡,為假日提神一下。炒蛋牛油果煙三文魚多士 $150三文魚肥美多塊,炒蛋幼滑,牛油果打成蓉塗在多士上,另外焗薯惹味。黑松露牛肉雜菌無麩質蕎麥薄餅 $145
賣相壯觀,打卡一流無麩質蕎麥薄餅質地帶點煙韌,薄餅塗上濃郁香味的松露忌廉汁,配料有牛肉漢堡、雜菇、埃文達芝士,每口滋味。

是日餐湯大蔥薯仔湯,湯十分熱好暖胃,薯仔味濃。

幼滑的牛奶咖啡及泡沫咖啡,為假日提神一下。

炒蛋牛油果煙三文魚多士 $150

黑松露牛肉雜菌無麩質蕎麥薄餅 $145
賣相壯觀,打卡一流

2024-01-26 225 浏览
好耐無食過西餐甘岩黎海之戀OP MALL 見到依間二人餐都幾抵食就入去試下🔅大蒜薯仔忌廉湯仲配埋餐包薯仔湯好熱辣辣依家天氣凍即刻暖番餐包應該係酸種包,比較硬身沾埋湯食就岩岩好🔅蒜香蘑菇忌廉汁煮蜆頭盤都估唔到份量甘足個汁好入味,蜆又夠肥美🔅軟殼蟹墨汁意大利飯意大利飯比想像中無甘硬身淋身d, 個汁唔算濃味但好creamy軟殼蟹偏鹹,一齊食反而岩岩好🔅經典燒雞好大隻雞脾真係半隻燒雞上外皮夠脆,入面都嫩滑就甘食都好夠味底下仲有薯蓉墊,口感都幾滑🔅蘋果派可麗餅面頭有雪糕同埋蘋果,仲有肉桂糖蘋果煮到淋哂所以口感都夾到🔅熱帶風芒果同熱情果味好出味道偏酸酸甜甜好解膩
好耐無食過西餐
甘岩黎海之戀OP MALL 見到依間二人餐都幾抵食
就入去試下

🔅大蒜薯仔忌廉湯
仲配埋餐包
薯仔湯好熱辣辣
依家天氣凍即刻暖番
餐包應該係酸種包,比較硬身
沾埋湯食就岩岩好

🔅蒜香蘑菇忌廉汁煮蜆
頭盤都估唔到份量甘足
個汁好入味,蜆又夠肥美

🔅軟殼蟹墨汁意大利飯
意大利飯比想像中無甘硬身
淋身d, 個汁唔算濃味但好creamy
軟殼蟹偏鹹,一齊食反而岩岩好

🔅經典燒雞
好大隻雞脾
真係半隻燒雞上
外皮夠脆,入面都嫩滑
就甘食都好夠味
底下仲有薯蓉墊,口感都幾滑

🔅蘋果派可麗餅
面頭有雪糕同埋蘋果,仲有肉桂糖
蘋果煮到淋哂所以口感都夾到

🔅熱帶風
芒果同熱情果味好出
味道偏酸酸甜甜好解膩

2024-01-22
朋友最近升左職,請我去呢間西餐食飯~我地叫左個2人Dinner Set🥳頭盤:法國田螺配辣肉腸(普羅旺斯蕃茄醬汁)麵包配上田螺同酸酸甜甜嘅蕃茄肉醬,口感幾豐富主菜:烤墨魚海鮮意粉意粉除咗墨魚,仲有蝦、蜆等等嘅海鮮,啱哂鍾意食海鮮嘅人~醬汁幾掛麵主菜:阿根廷安格斯肉眼牛排我地嗌左5成熟,烤得剛剛好,所以肉質唔會好柴。特別一提搭配嘅薯蓉好綿滑,同平時餐廳食嗰啲好唔同!我同朋友都好surprise甜品:蘋果批可麗餅蘋果嘅甜味同可麗餅鬆軟嘅口感好夾,不過我就覺得有少少太甜,朋友就好鍾意呢個甜度😹啤酒,甜白葡萄酒跟Set有八折優惠,叫左兩杯酒慶祝🍾️

頭盤:法國田螺配辣肉腸(普羅旺斯蕃茄醬汁)
麵包配上田螺同酸酸甜甜嘅蕃茄肉醬,口感幾豐富

主菜:烤墨魚海鮮意粉

主菜:阿根廷安格斯肉眼牛排

甜品:蘋果批可麗餅

啤酒,甜白葡萄酒
跟Set有八折優惠,叫左兩杯酒慶祝🍾️
喜歡去海之戀odelice 鍾意佢環境好、服務nice、食物好食所以每次朋友問我荃灣邊間西餐好食我都會大推odelice~最近餐廳推出2人晚餐$518有湯、前菜、主菜、甜品非常抵食好味👍🏻👍🏻🔸是日精選餐湯濃濃嘅新鮮番茄湯,酸酸甜甜,加上芝士香,成功打開了胃口,讚!🔸頭盤(3選1)一口燒豬腩外皮超脆,一層肥一層瘦嘅腩肉充滿油香肉香,軟而彈牙,連酸瓜一齊食平衡口味。. 🔸主菜(5選2)▪️法國油封鴨腿 (+$28)鴨腿好大隻煎得香口,肉味好香、唔肥。伴紅桑子砵酒醬汁,甜甜地帶果香,配菜有西蘭花苗、黑松露薯容都好好味。▪️阿根廷安格斯肉眼牛排(+$48)肉質好鬆軟、邊邊位帶點脂肪煎完好香!
薯條又脆又有薯仔味好食!🔸甜品(3選1)之前食過杏仁榛子焦糖布蕾覺得好味,質地好綿滑豐盈,有蛋、杏仁香味,仲有脆脆焦糖,忍唔住要再食。

喜歡去海之戀odelice
鍾意佢環境好、服務nice、食物好食
所以每次朋友問我荃灣邊間西餐好食
我都會大推odelice~
最近餐廳推出2人晚餐
$518有湯、前菜、主菜、甜品
非常抵食好味👍🏻👍🏻

🔸是日精選餐湯

🔸頭盤(3選1)
🔸主菜(5選2)
▪️法國油封鴨腿 (+$28)
鴨腿好大隻煎得香口,肉味好香、唔肥。
伴紅桑子砵酒醬汁,甜甜地帶果香,
配菜有西蘭花苗、黑松露薯容都好好味。
▪️阿根廷安格斯肉眼牛排(+$48)
肉質好鬆軟、邊邊位帶點脂肪煎完好香!
薯條又脆又有薯仔味好食!

🔸甜品(3選1)