2020-03-31 24 浏览
之前食過ocio既pancake 都覺得ok 原來葵芳都開咗分店!今日黎試下晚市~精選全日早餐($118)呢個all day breakfast都幾多料 有煙三文魚 雞胸肉 炒蛋 蕃茄同窩夫etc.🤭不過略嫌雞胸肉煎得有啲老 其他都可以👍🏼刺身帶子海膽明太子意大利粉($158)明太子醬好足夠 撈勻食岩岩好🤤帶子煎香咗底面 唔算好熟咁 好味~~蜜糖蒜香雞翼($38)呢個好好食🤤 雞翼皮燒得香脆 再淋上充足既蜜糖同埋炸蒜 好惹味!蜂蜜雪山梳乎厘班戟($78)蜜糖好夠再加上最頂個舊蜂巢同雪糕再加埋班戟暖暖地 好飽丫 呢餐完滿🤓最後仲叫埋野飲~只要加飲品既1/3價錢就可以飲到啦~叫咗杯焦糖鮮奶(+$12)都還好啦~有淡淡既焦糖味同鮮奶配搭 味道不錯!菠蘿士多啤梨沙冰(+$16)將菠蘿同士多啤梨打成雪糕狀口感 酸酸地幫助消化👍🏼由宜家至4月15日惠顧晚市套餐仲有全單85折優惠添🤭早早地食過early dinner 快啲返屋企休息啦☝🏽
今日黎試下晚市~
精選全日早餐($118)

不過略嫌雞胸肉煎得有啲老 其他都可以👍🏼
刺身帶子海膽明太子意大利粉($158)

蜜糖蒜香雞翼($38)

蜂蜜雪山梳乎厘班戟($78)

最後仲叫埋野飲~只要加飲品既1/3價錢就可以飲到啦~
叫咗杯焦糖鮮奶(+$12)

都還好啦~有淡淡既焦糖味同鮮奶配搭 味道不錯!
菠蘿士多啤梨沙冰(+$16)

將菠蘿同士多啤梨打成雪糕狀口感 酸酸地幫助消化👍🏼
1K
2020-03-31 25 浏览
星期日去葵芳搵食,行過新都會廣場,突然想食下西餐,見呢間OCIO 都幾多人等位,一於唔好執輸試下。Order 左兩份套餐,茄汁雜菌虎蝦意粉及芝士牛肉漢堡,包湯及餐飲,真係好抵食。先說虎蝦意粉,廚師好聰明,雖然番茄汁係好搶味既野,但其酸度和野菌非常配合,虎蝦彈牙且多汁,意粉回煱一燴又不失口感,正。再說芝士牛肉漢堡,從來漢堡的主角是配菜,薯條夠熱夠脆,肉醬夠惹味,看得出是用心出品。餐飲熱咖啡,即磨咖啡上桌時香氣四溢,餐廳用心之處,係鮮奶都是熱上,此舉足見其細心之處。

2020-03-16
2020-03-26 37 浏览
成日都好想落樓下食呢間細細間嘅西餐,見佢食物賣相好似唔錯,環境裝修又幾靚,所以今日就入咗嚟食下午茶!食物有好多款式,價錢都好相宜!招牌炸洋蔥圈,好香口,脆卜卜,仲有個醬,超邪惡!香煎香草汁鯛魚配薯菜,鯛魚熱辣辣,如果醬汁可以另上嘅話魚應該會更香脆!焦糖香蕉朱古力窩夫,窩夫用朱古力製成,面頭鋪上雲呢拿雪糕同忌廉,仲有兩條焦糖香蕉,下午茶來講好抵食一啲都唔貴!味道幾好食,不過略嫌窩夫唔係好夠熱。飲品叫咗焦糖咖啡同玫瑰鮮奶,焦糖咖啡唔使落糖都夠晒甜,玫瑰鮮奶淡淡的玫瑰香味,正!

食物有好多款式,價錢都好相宜!

招牌炸洋蔥圈,好香口,脆卜卜,仲有個醬,超邪惡!

之前已經很想嘗試旺角Ocio 原來不知不覺間葵芳已經開左這間店桌與桌之間有段距離環境舒適 佈置以雲石為主 配了綠綠草牆餐廳提供set dinner 套餐附上湯和一杯飲品🍲湯中規中矩 不像平常特別濃郁西湯🦀黑松露軟殻蟹意大利飯 ($138)軟殻蟹炸起很脆 熱哄哄意大利飯軟硬適中 極creamy散發出陣陣濃濃黑松露香味份量十足 有極多雜菌在飯中🐟香煎石斑柳配菠菜薯蓉 ($158)大大份石斑外脆內軟 若然再滑身些會更好薯蓉軟滑 味道一流 碎碎菠菜混在其中 🥛牛乳紅豆沙冰 (+$16)味道唔似平時牛奶味 有些似紅豆冰 但smoothie口感 頗特別
之前已經很想嘗試旺角Ocio
原來不知不覺間葵芳已經開左這間店

桌與桌之間有段距離
環境舒適 佈置以雲石為主 配了綠綠草牆

餐廳提供set dinner
套餐附上湯和一杯飲品

🍲湯中規中矩 不像平常特別濃郁西湯

🦀黑松露軟殻蟹意大利飯 ($138)
軟殻蟹炸起很脆 熱哄哄
意大利飯軟硬適中 極creamy
散發出陣陣濃濃黑松露香味
份量十足 有極多雜菌在飯中
黑松露軟殻蟹飯意大利飯

🐟香煎石斑柳配菠菜薯蓉 ($158)
大大份石斑外脆內軟 若然再滑身些會更好
薯蓉軟滑 味道一流 碎碎菠菜混在其中
香煎石斑柳配菠菜薯蓉

🥛牛乳紅豆沙冰 (+$16)
味道唔似平時牛奶味 有些似紅豆冰
但smoothie口感 頗特別

2020-03-23 38 浏览
之前去旺角oico食過幾次,今日放工發現原來葵芳有間ocio新開張,就去試下餐廳環境寛敞,比較舒適。點了黑松露軟殻蟹意大利飯,龍蝦汁原隻魷魚意大利飯,甜品:密瓜雪山熱香餅,餐湯:蘑菇湯蘑菇湯香濃鮮甜黑松露軟殻蟹意大利飯,飯的軟硬度適中及香濃黑松露和蒜香味,軟殻蟹炸得香脆龍蝦汁原隻魷魚意大利飯,原隻魷魚下是一條紫菜包飯,是龍蝦汁芝士飯,魷魚上舖滿木魚碎,感覺比較日式密瓜雪山熱香餅,好豐富的甜品,有一球雪糕,雪糕上是蜜糖星星,軟綿香甜既熱香餅,密瓜中間是啫喱糖,蜜瓜好甜好淋,值得一叫

蘑菇湯香濃鮮甜

2020-03-22 40 浏览
放工同男朋友去tea,諗住試新餐廳,又想飲杯咖啡.於是黎咗呢間野.入到去人唔多,因為男朋友食咗lunch,於是坐底就叫咗個小食雞翼同明太子意粉加杯black coffee. 等咗半個鍾,之後入黎既客人都食緊野,我地連野飲都未有.於是叫咗個待應問.點知佢睇完返轉頭同我地講無晒雞翼,於是我都嬲嬲地話如果無點解唔半個鍾前講.( 之後我望下其他人,新入嚟既都食緊雞翼)好啦,無雞翼,就問其他兩樣有冇落單.佢話有,但有唔知係另一個意粉定明太子意粉.個陣我男朋友都想走,但我好肚餓.於是我同個侍應講係明太子(但無特別再講叫咗咩野飲)再等. 終於意粉到了.一放落枱,我見到既係一pat紫菜cup住d意粉.明太子?有.不過少少咁囉. 一路食就只係覺得食緊紫菜撈意粉加少少明太子醬.意粉到,咖啡都未到. 咁我再問另一個待應啦.佢竟然好直接咁問係咩野飲,熱定凍.之後直接走去水吧落order.無野呀,咁姐係無落單啦,明知無落單咁點解再落個陣唔問我,仲要同我講話落咗喎.呢d係咩服務?一錯再錯再再錯. 仲要講晒大話. 我男朋友已經好嬲. 之後我飲咗一啖咖啡,我仲嬲. Black coffee其實都冇咩技術可言.7仔咖啡

意粉到,咖啡都未到. 咁我再問另一個待應啦.佢竟然好直接咁問係咩野飲,熱定凍.之後直接走去水吧落order.無野呀,咁姐係無落單啦,明知無落單咁點解再落個陣唔問我,仲要同我講話落咗喎.呢d係咩服務?一錯再錯再再錯. 仲要講晒大話. 我男朋友已經好嬲. 之後我飲咗一啖咖啡,我仲嬲. Black coffee其實都冇咩技術可言.7仔咖啡都用arabica 啦. 點知呢啖咖啡除咗極苦同怪味,係一d咖啡味都冇架. 放工勁攰都係想飲杯正常咖啡.個下真係嬲到傻.起身就話要走.

總結就係又唔尊重食物又唔尊重人. 學咩人開餐廳.
(ps 之後同朋友傾,原來佢都幫襯過,話叫親樣樣都唔好食. 睇到覺得誇張?有錢同時間同味蕾同卡路里去浪費,可以試試既)
明太子意粉(喎)
2020-03-21
下午茶
2020-03-21 26 浏览
Ocio出名waffle, 下午茶就一於點個焦糖香蕉朱古力窩夫食下啦😉。$64連飲品,唔貴,但冇話好驚艷。質感厚實,少許軟綿,接近麵包質感但幼滑,但少少脆都冇,如果做到外脆內軟會精彩好多。不過值得一讚個朱古力味冇太過份,少少香味,而唔似有啲窩夫做到成個深啡色,額頭鑿住「我係朱古力味」,但份量太多導致苦澀變成燶味同埋伴碟分量都唔錯,香蕉加焦糖脆面,好味咖啡中規中矩,我一般唔落糖,👌🏻只要唔酸唔澀我都可以接受
同埋伴碟分量都唔錯,香蕉加焦糖脆面,好味
咖啡中規中矩,我一般唔落糖,👌🏻只要唔酸唔澀我都可以接受
2020-03-19 28 浏览
最近進行家居清潔大行動🐇,專程去葵芳新都滙逛逛。呢個場真係幾好行,走🎏日系路線....除了連鎖,還有小眾嘅舖仔!重點係無印良品旗艦店,適合👩🏻‍🏫偽文青來看看家品!🤤行到攰了,開餐時間!今日揀咗小清新的OCIO,之前食過旺角店印象良好⋯⋯味道好,又不太Heavy! 🥘白汁海鮮焗飯~面層焗到少少焦香,材料豐富🐙🐟🦐,最正係啲飯粒,粒粒分明有嚼勁👉🏼真意大利飯質地!紐西蘭香煎羊架意粉🍝~ 兩支大羊架🐐......份量超預期!羊架質素亦不錯,外焦、內嫩、厚身、好肉,good good good!👩‍❤‍💋‍👨其實呢度嘅窩夫🧇 n 咖啡☕係招牌菜,有好多飲品選擇!我要了杯Cappuccino☕⋯⋯有個心心❤拉花⋯⋯呷一呷,打打卡,也打打氣!快樂就係如此!🐶
2020-03-17 1970 浏览
位於葵芳新都會廣場二樓270至271號舖的Ocio,主打西式菜。餐廳的環境明亮舒適,上菜速度也頗為快速。餐廳提供午市套餐,包餐湯、主菜及飲品,加一後約七十多八十元一位。侍應先送上兩碗甘荀湯,甘荀的味道頗為濃厚。熱騰騰的 燒汁牛肉粒意大利飯 (Diced Beef Risotto with Teriyaki Sauce) 來到了,份量頗為大份,相當飽肚。意大利飯的質感略為硬了少許,要慢慢咀嚼。燒汁的味道相當濃郁,每粒意大利飯都沾滿了充足的醬汁。牛肉粒約有六、七粒,肉味頗為濃郁。朋友點了一客 芝士白汁海鮮焗飯 (Baked Cheese Seafood Rice with Cream Sauce) ,賣相十分吸引。朋友是芝士控,所以十分喜愛這道菜式。芝士份量充足,整體味道鹹鹹香香。白汁令意大利飯的口感更滑溜。。配料有海鮮如魷魚、蝦仁,還有少量本菇及娃娃菜片。今次用膳和朋友分享了主菜,可以多試幾款口味。另外,也加配了一客隨餐小食 - 奧斯水牛城雞翼 (Ocio Buffalo Wings)。雞翼即點即製,熱騰騰的。略嫌醬汁酸了少許,但整體感覺也是相當香口的。旁邊還有少許沙律菜,可以吃少許,中

侍應先送上兩碗甘荀湯,甘荀的味道頗為濃厚。

配料有海鮮如魷魚、蝦仁,還有少量本菇及娃娃菜片。

今次用膳和朋友分享了主菜,可以多試幾款口味。

旁邊還有少許沙律菜,可以吃少許,中和一下膩感。

飲品則點了凍檸檬茶和凍咖啡,檸檬茶茶底的味道也相當濃。
2020-02-19
  • 餐湯
2020-03-16 25 浏览
同女朋友行過新都會廣場,見到間幾有格調嘅西餐廳,就同女朋友入嚟試吓。見到佢餐牌都有唔少dinner set可以揀,好多都好想食,我地都選左好耐先選到。我就揀咗個美國安格斯牛扒配薯條,女朋友就揀咗個炸軟殼蟹意大利飯。兩個都係餐配餐湯。首先個餐湯就係南瓜忌廉湯,唔會太稀好濃南瓜味唔錯。我哋都叫咗個小食,水牛城雞翼。個雞翼香辣得來又有小小酸,好惹味啱晒做前菜。之後就到主菜,美國安格斯牛扒配薯條,我叫咗三成熟,都煎得啱啱好。個餐份量好足,成塊扒都好大好厚,牛味都好濃,佢另外配埋個燒汁都好襯。薯條炸得啱啱好,唔會太淋,仲係好脆口。另外個黑松露軟殼蟹意大利飯,軟殼蟹炸到好脆,唔會好似出面果D咁軟淋淋,意大利飯煮得唔錯,好有黑松露香味。最後叫咗個甜品,心太軟,唔會太甜男仔食都岩!
首先個餐湯就係南瓜忌廉湯,唔會太稀好濃南瓜味唔錯。

最後叫咗個甜品,心太軟,唔會太甜男仔食都岩!

2020-02-23
2020-03-15 49 浏览
很耐沒在葵芳一帶出沒,葵廣因疫情導致小食鋪十室九空,而旁邊的新都會廣場早前裝修後新鋪臨立,逛著逛著看到一間價格親民,多款選擇的餐廳,決定進內試一試半開放式的鋪面設施,內裡以淺木和灰色為主,加上一幅長草牆,感覺隨意自在,加上平日午市人流有限,所以座位與座位之間在足夠空間午餐餐牌選擇頗多,主食款式齊全一共有13款,有意大利粉/飯、牛扒、漢堡及全日早餐,甚至特色咸食窩夫,套餐附送餐湯及餐飲,加錢可添加前菜。花多眼亂的我們也花了點時間才能作出決定並不是傳統羅宋或忌廉蘑菇湯餐湯,而是初品嚐之青豆薯仔湯,主要味道原於青豆但草青味不算濃烈,味道有如熟悉的青豆薯條味,青豆味中浸出淡淡薯蓉香,兩者混合創造出獨特滋味,可惜份量有點小,大約只有3-4匙豐富的全日早餐終於在眼前,包括放在中央的小雞扒、黑椒腸、炒蛋、窩夫、煙三文魚、薯條及沙律。多款食物中較喜愛炒蛋、黑椒腸及窩夫。炒蛋質感厚實,嗒嗒雞蛋相信無添加多餘牛油或牛奶等配料,加上表面有少許流動蛋液增加滑溜口感。黑椒腸腸衣透薄,黑椒與咸味適中,不會過辣及過咸,腸肉腍身帶爽口,亦不會過於油膩。窩夫外皮比預期中腍,但內面尚算屬軟,味道不算突出的窩夫適合沾上糖漿

青豆薯仔忌廉湯

特選全日早餐

豐富的全日早餐終於在眼前,包括放在中央的小雞扒、黑椒腸、炒蛋、窩夫、煙三文魚、薯條及沙律。多款食物中較喜愛炒蛋、黑椒腸及窩夫。炒蛋質感厚實,嗒嗒雞蛋相信無添加多餘牛油或牛奶等配料,加上表面有少許流動蛋液增加滑溜口感。黑椒腸腸衣透薄,黑椒與咸味適中,不會過辣及過咸,腸肉腍身帶爽口,亦不會過於油膩。窩夫外皮比預期中腍,但內面尚算屬軟,味道不算突出的窩夫適合沾上糖漿一同進食,糖漿甜帶起了整片窩夫的麵粉香。整體碟上食物比預期中遜色,雖然不算油膩所以吃光也不太感飽溜,但略嫌食物較乾身,欠缺水份或醬汁
香煎香草汁鯛魚意粉

好奇的我也嚐了數口朋友點選的意大利粉,意粉質感屬偏硬,帶有淡淡蒜蓉及牛油香,鯛魚味道清淡相信只添加少許調味,味道主要源於醬汁,香草汁有淡然香草味並浸出牛油香,若份量可撈勻整碟意粉會更佳

焗宇治抹茶班戟心太軟

食完午餐後甜品當然不能小,餐廳甜品款式同樣頗多,可分為熱香餅、窩夫及班戟心太軟三大類,而每款勻有4-6款口味,我們又再次陷入選擇困難之時,幾經掙扎終於選擇抹茶口味
焗宇治抹茶班戟心太軟

厚厚鬆軟的班戟質感恍如蛋糕,切開後抹茶醬隨即湧出,主要為白朱古力味中帶點抹茶香,較圍繞著班戟旁的抹茶醬甜,而放在頂上的抹茶雪糕慢慢隨著溫度溶化,冷熱溫度中和後再沾上抹茶醬令口感順滑及增加抹茶濃香,抹茶加朱古力確實容易飽溜,加上吃了豐富的主食,大家也撐著肚子回家

2020-03-05
青豆薯仔忌廉湯
2020-03-13 32 浏览
Ocio今日約左朋友係葵芳新都會Ocio食飯。Ocio内餐廳環境不錯,墻上的霓虹燈燈牌非常耀眼,十分有feel。一坐底,我和朋友便點左2個午市套餐,分別係特選全日早餐和黑松露野菌意大利飯。先上臺既係午餐套餐附送的是日粟米湯、凱薩沙律、餐飲奶茶和檸檬茶, 是日例湯粟米湯味道幾濃鬱,而前菜凱薩沙律$20,則酸酸甜甜,沙律菜食落幾新鮮,爽口開胃。隨後是主菜特選全日早餐$88。呢個全日早餐非常特別,分量十足。除了有香滑炒蛋、茄子焗豆、沙拉、大塊香番茄、煙三文魚,牛仔腸外,還有主角香煎鷄扒和窩夫!令我印象較深刻的是香煎鷄扒,外皮香脆,内裏嫩滑,口感十分好,而窩夫則外層微脆内層煙韌,剛剛好,不會太甜。早餐控真係可以一試。另外是黑松露野菌意大利飯$78,食落則飯粒較有嚼勁,黑松露味十分濃厚,野菌也很有彈感爽口。總括而言,食物質素不錯,價位中等,有機會會再約朋友試下其他主打甜品!
Ocio今日約左朋友係葵芳新都會Ocio食飯。

日粟米湯+凱薩沙律

黑松露野菌意大利飯
全日早餐
黑松露野菌意大利飯+ 全日早餐
2020-03-12 33 浏览
今天約了朋友在葵芳食飯在想葵芳呀好似好遠,但原來朋友選的這個Metroplaza 就正正在葵芳站E出口,挺方便的呀.他帶我去一定精緻西餐廳叫OCIO .晚餐的選擇不少,由意粉/飯,到牛排龍蝦都有!.我食最平的全日早餐,超豐富的!有雞排、煙三文魚、香草腸、窩夫等等,味道不錯,不會煎得太油膩!.我朋友的黑松露軟殼蟹意大利飯,軟殼蟹是原隻上!朋友說很香濃黑松露味,creamy 又清新。.附送餐湯是甘筍湯,酸酸地好開胃。.每個餐也有送飲品,檸檬茶、啡之類是免費的。不過如果想轉特飲就要加原本飲品三分之一的價錢,這個巨峰提子梳打就加了$16元。.另外加$20有一客沙律。.值得一題這裏人很多很旺,建議大家要訂座呢。
今天約了朋友在葵芳食飯

他帶我去一定精緻西餐廳叫OCIO

晚餐的選擇不少,由意粉/飯,到牛排龍蝦都有!
我食最平的全日早餐,超豐富的!

附送餐湯是甘筍湯,酸酸地好開胃。

每個餐也有送飲品,檸檬茶、啡之類是免費的。

另外加$20有一客沙律。

值得一題這裏人很多很旺,建議大家要訂座呢。
輕輕鬆鬆鄧梓峰🤪食住窩夫等放工🤗🤗今日去開葵芳做嘢,見有d餓就隨便搵d輕食啦!而家新都會廣場裝修咗之後食肆多咗好多選擇,菜式種類應有盡有!响二樓呢間餐廳燈光充足,裝修設計簡約,仲有all day breakfast 🍳 就吸引咗我去幫襯🤭🤭ALL DAY BREAKFAST($118)大大塊蕃茄🍅炒蛋🥚窩夫🧇香腸🥓雞扒(勁厚)薯條🍟沙律菜🥗仲可以追加,$20招牌炸洋蔥圈🧅!好大份!好脆而且勁香口👍🏽👍🏽最後仲忍唔住要多個甜品食😂揀咗蜜瓜🍈窩夫🧇($78),蜜瓜超甜夾埋雪糕🍦一齊食好sweet好滿足🥰🥰
2020-03-10 44 浏览
約左朋友黎到新都會既ocio食dinner🍴6點黎到唔算好多人,但係已經好肚餓要即刻落單。叫咗兩個小食,一個甜品同一個set dinner。😛炸洋蔥圈 🧅(3.5/5) $20 炸得好香脆,20蚊黎講份量都算多。香烤蟹肉釀大菇 🦀(4/5)$28 菇上面有好香濃嘅芝士🧀,仲有啖啖蟹肉🦀,味道同口感都好夾。刺身帶子海膽明太子意粉 🍝 (4/5) $138/set餐湯雖然有好多蘑菇粒,不過味道一般唔夠濃味。個意粉好好食,帶子好大粒🤩,都有三粒,海膽明太子醬好濃好香,真係好好食。🤤甜品伯爵茶雪山梳乎厘班戟 🥞(4.5/5)$78 梳乎厘好軟熟,再配埋個伯爵茶醬,唔會太甜得黎仲保持到個茶味,都幾高水準。梳乎里上面仲有一個雲呢那雪糕,一凍一熱,口感極佳。😌最後埋單300有找,晚餐黎講價錢可以接受👍🏻🌟🌟🌟🌟🌟價錢:3.5/5味道:4/5服務:4/5環境:4/5整體:4/5

約左朋友黎到新都會既ocio食dinner🍴
6點黎到唔算好多人,但係已經好肚餓要即刻落單。
叫咗兩個小食,一個甜品同一個set dinner。😛

炸洋蔥圈 🧅(3.5/5) $20
炸得好香脆,20蚊黎講份量都算多。

香烤蟹肉釀大菇 🦀(4/5)$28
菇上面有好香濃嘅芝士🧀,仲有啖啖蟹肉🦀,味道同口感都好夾。

刺身帶子海膽明太子意粉 🍝 (4/5) $138/set
餐湯雖然有好多蘑菇粒,不過味道一般唔夠濃味。

甜品伯爵茶雪山梳乎厘班戟 🥞(4.5/5)$78

最後埋單300有找,晚餐黎講價錢可以接受👍🏻