2021-09-06 84 浏览
炎炎夏天,喺旺角街頭行街,真係身水身汗😂,好想搵個地方吹下冷氣食個甜品。Openrice搵到呢間ocio,好似幾受歡迎,梗係要入去打個卡啦。蜜瓜刨冰🍧 炎炎夏日,梗係要搵返d冰涼啦。啖啖刨冰入口即溶,奶香濃郁,嘩!再加上蜜瓜嘅香甜,甜而不膩。來一個蜜瓜刨冰,絕對可以冰涼整個夏天。OCIC特選全日早餐見到網上 都幾多人推介呢間既 all day brealfast, 心思思想試下,食材幾豐富,有炒蛋、番茄、雞扒、芝士腸、黃豆同窩夫🧇等等。加入窩夫後味道特別d,因為好少食all day breadfast係甜的🤣。

蜜瓜刨冰🍧

OCIC特選全日早餐
旺角煙廠街頭都真係幾多嘢食地鐵站行過嚟又唔算太遠經過波鞋街shopping完過嚟坐下食下嘢啱曬啦 🍽️嗌咗個dinner set 細軟殼蟹黑松露意大利飯🦀🦀 軟殼蟹一件上啖啖肉黑松露都好多感覺好豐富 個餐係包埋餐湯同嘢飲嘅🥣今日餐湯係忌廉粟米湯有問我實在太眼瞓啦嗌咗個凍嘅即磨咖啡 🍧🍨好掛住日本嘅刨冰阿夏日炎炎梗係食 刨冰 啦我就叫咗佢個 🍈🍈玖瓏蜜瓜刨冰上面有好多 新鮮鮮甜 嘅蜜瓜 好綠色好吸引色彩繽紛仲有舊雪糕喺面 令我嘅少女心返曬嚟喇食得好開心我感覺好似去咗日本咁🦋🐞 呢度裝修ok比較西式重要係地舖好方便 適合閨蜜嚟食飯傾偈

軟殼蟹黑松露意大利飯

玖瓏蜜瓜刨冰
  • 粟米忌廉湯
  • 玖瓏蜜瓜雪山
2021-09-04 56 浏览
今晚同男朋友2個人撐枱腳😝話明撐枱腳就梗係要揀返啲啱feel嘅餐廳啦🙈路過Ocio嘅門口裝修都幾有feel就入去試吓🤩🦀🦀🦀軟殼蟹黑松露意大利飯($ 138):一上碟好吸引!聞落好香~😍入面有原隻軟殼蟹仔,個黑松露意大利飯整得好creamy同滑身,奶味會比較重,連男朋友本身唔鍾意食蟹都食咗好多就知好味啦評分:7.5/10🐝🐝🐝蜂蜜雪山熱香餅($79):簡直係打卡首選菜式之一!😍非常精緻滿滿少女心!入面有個蜂蜜熱香餅、雪糕同cream🤤用真嘅蜂蜜去制作,上面仲有個小蜂巢,非出面嘅假蜂蜜🍯。熱香餅鬆軟可口🤤配上一杯咖啡中和返甜味,簡直係人生一大享受💖評分:6.5/10整體評分-7/10

評分:7.5/10

評分:6.5/10

整體評分-7/10
2021-09-02 51 浏览
呢一間餐廳位於旺角煙廠街好容易搵得到環境比較西式感覺去咗食午餐佢哋亦都有分下午茶同埋set lunch 款式種類都係幾多 價錢合理份量都多特別係下午茶比較平首先嗌咗一個白汁意粉配上溫泉蛋唔會太過鹹亦都好入味 再配上熱辣辣嘅煙肉至於第二個我哋點左甜品香蕉朱古力窩夫配上焦糖味道不過就會等大約15分鐘如果時間比較趕嘅朋友就千祈唔好點同埋佢哋嘅窩夫口到十足配上香蕉味道唔會太甜特別係佢哋嘅香蕉亦都好香脆好味道 都幾飽肚
呢一間餐廳位於旺角煙廠街好容易搵得到環境比較西式感覺
同埋佢哋嘅窩夫口到十足配上香蕉味道
唔會太甜特別係佢哋嘅香蕉亦都好香脆
好味道 都幾飽肚
2021-08-30 82 浏览
星期日1點鬆d同朋友2個人黎到ocio 食lunch,即刻有得入,但入面其實都就full啦~同埋d位有d逼。不過午餐真係性價比比較高ge。人均100蚊有找有餐湯,主菜同飲品。服務就一般,冇人主動比餐具同茄汁我地,係隔離枱遞比我地ge。今日就試左以下2樣食物玫瓏蜜瓜刨冰$59 上面有雲呢拿雪糕,舊冰好大舊啊,倒左煉奶落去好味道,蜜瓜就得幾粒圍邊啦,但個冰都有d蜜瓜汁ge醬燒豬肋骨窩夫早餐$85肋骨都算大舊,下面仲有薯條,薯條仲脆。另外有沙律菜,沙律菜上面ge黑醋汁幾好味啊窩夫有2件,上面仲有隻可以流心ge荷包蛋有個蜜糖跟,點咩都得xd
今日就試左以下2樣食物

玫瓏蜜瓜刨冰$59

醬燒豬肋骨窩夫早餐$85
窩夫有2件,上面仲有隻可以流心ge荷包蛋
有個蜜糖跟,點咩都得xd

2021-08-29
2021-08-30 56 浏览
趁着休息日好好去放鬆一下今次嚟咗旺角呢間算係Cafe嘅一間餐廳入面食個午餐 雖然話想食午餐但係個人行到熱熱地食完午餐 決定最後都係加個刨冰作結午餐揀咗卡邦尼意粉 上面隻流心溫泉蛋好吸睛👀😍撈埋卡邦尼意粉簡直係絕配😋意粉有濃濃嘅洋蔥味 好creamy 奶味都比較濃 👍🏼朋友叫咗個紐西蘭8安士肉眼配薯條食得出牛肉唔係高級嘅味道 但仍然有保留牛肉嘅香氣我哋order左五成熟 出到嚟我諗應該都有七成 但係唔會好韌薯條方面就不過不失啦👍🏼重頭戲嚟啦 原來呢個 玫瓏蜜瓜刨冰 先係今日嘅主角首先當然要講吓佢嘅蜜瓜🍈好清甜好有夏天既感覺 好有驚喜💯夏天雪凍必食嘅生果之一以佢 $59呢個價錢來講我覺得系超值‼️除咗蜜瓜仲有大大嚿嘅雲呢拿雪糕🍨喺刨冰頂層🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♀️仲有不得不提 蜜瓜糖漿比例啱啱好 唔會過甜另外仲好貼心比多左一小碟嘅煉奶如果覺得唔夠甜嘅朋友 可以自行加入 調整甜度👀整體份量都好大 我哋差唔多兩個人都可以食得晒
趁着休息日好好去放鬆一下

如果覺得唔夠甜嘅朋友 可以自行加入 調整甜度
👀整體份量都好大 我哋差唔多兩個人都可以食得晒
  • 玫瓏蜜瓜刨冰
2021-08-27 98 浏览
呢間位於「甜品小巷」煙廠街既小店,食甜點就街知巷聞啦🤣但今次叫埋正餐試,只能說級數直迫甜品。我同朋友點左個招牌芝士牛肉漢堡配薯條套餐。首先上磨菇湯,味道香濃,有黑松露味,好開胃。漢堡份量十足,可喻為「巨無霸🍔」。我為左食甜品,所以兩人share🙈肉醬滿瀉,厚切蕃茄,配上脆香煙肉片同溶化嘅cheese,口感豐富多層次。旁邊熱辣辣既金黃粗薯條炸得脆口,非常滋味。天時暑熱食刨冰就最好不過了,我地試左個玖瓏蜜瓜刨冰🍧賣相吸引精緻,個人認為份量可以三個人食🙈蜜瓜芬香撲鼻,肉質細膩,水分足,甜度高!亦可按個人喜好加入煉奶,仲有球雲呢拿味濃郁嘅雪糕配撘,非常推薦。

2021-08-12
  • 奧斯芝士牛肉漢堡配薯條
  • 玖瓏蜜瓜刨冰
2021-08-27 85 浏览
Ocio(奧斯)餐廳位於旺角煙廠街,旺中帶靜,只要穿過百利達購物廣場,一出就見到大大塊好鬼搶眼嘅紅色火鍋店招牌,Ocio就響佢隔離。店內燈光柔和,啲嘢食質素唔錯,店員服務態度好好,每次同朋友買完模型,必定幫襯。今日都唔例外,各人叫了自己喜愛嘅套餐,有餐湯還包埋飲品,好鬼抵食!奧斯芝士牛肉漢堡配薯條$118漢堡飽好足料,麵飽夠鬆軟,𥚃面有香口煙肉,嫰滑牛肉,惹味多汁嘅肉醬,還有一大片嘅芝士,伴碟還有健康沙律菜和蕃茄仔,還有脆卜卜薯條,食完好飽好滿足😋👍香辣蟹肉手工闊麵伴溫泉蛋$118蟹肉拆碎,夠鮮甜;闊麵夠彈牙,還有滑溜溫泉蛋,加埋鮮甜蕃茄仔同幼嫩翠綠菜苗,辣的程度變得剛剛好!是日餐湯雜菌蘑菇忌廉湯忌廉湯夠滑,加埋香囗幼細㗎蘑菇粒,越飲越開胃😋飲料方面仲有伯爵紅茶同橙汁添👍🏻

奧斯芝士牛肉漢堡配薯條$118

香辣蟹肉手工闊麵伴溫泉蛋$118

是日餐湯
雜菌蘑菇忌廉湯
忌廉湯夠滑,加埋香囗幼細㗎蘑菇粒,越飲越開胃😋

飲料方面仲有伯爵紅茶同橙汁添👍🏻
2021-08-03
2021-08-25 170 浏览
行經煙廠街見到呢間Ocio,幫襯嘅人幾多,幾乎全場爆滿,於是決定係到食dinner😚Ocio特選全日早餐 - All Day Breakfast格外豐盛,有個迷你窩夫、綿滑嘅炒滑蛋、煎香咗嘅香腸、新鮮嘅蕃茄片、焦香嘅雞扒、香脆可口嘅粗薯條、沙律🥗等等咁多元嘅食材一次過呈現眼前,勁級滿足,另外食材完部都處理得好好,滋味滿溢🤤蜜瓜刨冰- 夏天食到呢杯透心涼嘅蜜瓜刨冰簡直係人生一大享受,蜜瓜香甜爽脆,鮮甜多汁,刨冰細滑綿密,入口順滑💛Ocio嘅menu都幾多元化,各式各樣嘅美食都有,而且上菜速度都幾快☺️

2021-08-24
2021-08-24 132 浏览
醬燒豬肋骨窩夫早餐🧇$75 (小編推薦)豬肋骨有四條,上面有滿滿嘅BBQ醬🥰豬肋骨亦都有唔少嘅肉,黐住少少脂肪,非常惹味👍🏻配菜同牛扒餐一樣,不過加咗窩夫🧇。窩夫水準高,外皮仲有少少脆👍🏻炭燒8oz 美國肉眼🥩配薯條🍟$98肉眼算厚切,仲有少少肉汁,跟餐配上黑椒汁👍🏻值得一讚嘅係薯條🍟幾脆🍟每份午市套餐配餐湯同埋飲品( $33以下)環境方面,餐廳有10幾張枱,座位比較迫夾,人流亦好多😂兩點入座都仲係好多人,所以想食嘅話就記得預約或者早啲排隊啦🤣總括而言,呢間餐廳午市時段食都幾抵食🌟除咗呢兩個餐,仲有唔少$60內嘅意粉餐🍝相信都提供到唔少選擇俾大家。如果喺旺角想食Cafe☕️同朋友chill下嘅話都係一個好選擇😄

醬燒豬肋骨窩夫早餐🧇$75 (小編推薦)
醬燒豬肋骨窩夫早餐

炭燒8oz 美國肉眼🥩配薯條🍟$98
炭燒8oz美國肉眼配薯條

每份午市套餐配餐湯同埋飲品( $33以下)
餐湯

• 粟米忌廉湯
  • 美式BBQ醬烤原條豬肋骨配薯條
  • 是日餐湯
2021-08-20 119 浏览
食完下午茶同朋友係旺角行街買完野覺得下午茶食得太多可以直接食個甜品結束依個回合朋友就帶左我嚟依間Ocio啦係入去之前係門口睇左陣menu先,見到佢個刨冰果陣已經好有興趣!蜜瓜同波子汽水口味都好吸引~最後就揀左蜜瓜口味🍈嚟到勁大份嚇親我🤣兩個人食食到頭痛~但蜜瓜甜!如果可以多d煉奶就更佳!🥰冰食到底唔夠碎,再打碎d就100分但So far係香港食到依個已經好滿足另外仲叫左個心太軟🍫❤️兩款都打卡一流❣️心太軟都好好食~會再幫襯
食完下午茶同朋友係旺角行街
買完野覺得下午茶食得太多
可以直接食個甜品結束依個回合
朋友就帶左我嚟依間Ocio啦

係入去之前係門口睇左陣menu先,
見到佢個刨冰果陣已經好有興趣!
蜜瓜同波子汽水口味都好吸引~最後就揀左蜜瓜口味🍈
嚟到勁大份嚇親我🤣
但So far係香港食到依個已經好滿足

另外仲叫左個心太軟🍫❤️
兩款都打卡一流❣️
心太軟都好好食~
會再幫襯
2021-07-26
2021-08-20 127 浏览
旺角好多cafe,見呢間都多人食,lunch set又好抵,就入去試吓。煙肉卡邦尼溫泉蛋意粉,$63 另加一意粉煮得唔會好爛,有嚼勁,份量唔少,個忌廉汁都幾濃吓,而且好多,溫泉蛋煮得啱啱好,撈埋啲意粉度好正,加埋煙肉咸咸地,以咁嘅價錢真係幾抵食。bbq無骨燒春雞配薯條,$79 另加一燒春雞份量好足呀,應該有半隻雞🤣雞肉都燒得幾嫩,肉好多,皮如果再脆啲會更好,除咗bbq醬,我仲加咗好多茄汁🤣好味好多㗎。凍奶茶 $0 始終鍾意飲茶餐廳嘅奶茶多啲,cafe嘅奶茶通常會偏淡,可能因為係自己加奶,我又貪心落多咗奶🤣下次試吓咖啡先。凍0水 $0自己加糖漿,甜度自己控制👍🏻另外仲配埋是日餐湯,真係好抵食。

煙肉卡邦尼溫泉蛋意粉,$63 另加一

bbq無骨燒春雞配薯條,$79 另加一

凍奶茶 $0

凍0水 $0
自己加糖漿,甜度自己控制👍🏻

另外仲配埋是日餐湯,真係好抵食。
2021-08-19 47 浏览
下午茶時段叫咗香蕉朱古力窩夫配雲尼拿雪糕可能只為茶餐關係,只有半份窩夫連飲品窩夫配雪糕係常見組合熱辣辣窩夫加一啖雪糕入口,完美配搭😋今次有意外驚喜係朱古力窩夫好濃朱古力味配埋雲尼拿雪糕同蜂蜜係好好食!另外面頭嘅香蕉除咗裝飾之外亦唔馬虎,上面有d焦糖好似有層玻璃咁🤣食落有口感,幾有趣另外叫咗菠菜蘑菇忌廉長通粉作為主食份量ok,連南瓜餐湯+飲品通粉有咬口唔會煮到淋晒,忌廉汁好好味成件事夾得嚟味道唔會好膩
下午茶時段叫咗香蕉朱古力窩夫配雲尼拿雪糕
可能只為茶餐關係,只有半份窩夫連飲品

窩夫配雪糕係常見組合
熱辣辣窩夫加一啖雪糕入口,完美配搭😋
今次有意外驚喜係朱古力窩夫好濃朱古力味
配埋雲尼拿雪糕同蜂蜜係好好食!
另外面頭嘅香蕉除咗裝飾之外亦唔馬虎,
上面有d焦糖好似有層玻璃咁🤣食落有口感,幾有趣

另外叫咗菠菜蘑菇忌廉長通粉作為主食
份量ok,連南瓜餐湯+飲品
通粉有咬口唔會煮到淋晒,忌廉汁好好味
成件事夾得嚟味道唔會好膩
2021-08-19 61 浏览
Ocio (煙廠街) (#旺角 )假日lunch time 同朋友食飯, 見到呢到Lunch Set既價錢同款式都幾多, 就擇咗呢間. 好彩前一日有book位, 因為去到都座滿晒. 位置之間係有啲迫.蒜香蜆肉意粉 $55蜆肉份量唔算好多, 但真係好香濃既蒜味, 而且帶有少少辣, 會越食越香個種. 意粉唔會過硬或者過軟, 煮得啱啱好.OCIO 特選全日早日餐 $89見到OpenRice 都幾多人推介呢間既 all day brealfast, 而朋友又想試, 就叫咗一個. 食料都幾多種類. 有雞扒, 芝士腸, 炒蛋, 燒蕃茄, 茄汁豆, 沙律, 窩夫同薯條. 各樣食物既味道都正常, 但就有咩特別好食咁. 但一份入面食到咁多嘢都係個唔錯既選擇.OREO曲奇雲呢拿奶昔 +$15套餐本身包咗一杯$33 以下既飲品, 但都可以加錢轉其他飲品. 食到有唔少既OREO碎, 奶味都好重, 略甜但好飲 蜜瓜刨冰配雲呢嗱雪糕 $59個甜品有啲失望, 個刨冰好硬 而且啲冰好粗, 除咗面個一層, 下面基本上都冇咩味. 蜜瓜係正常但唔多人均: $100-200📍旺角煙廠街33號朗廷軒地下B舖
Ocio (煙廠街) (#旺角 )

蒜香蜆肉意粉 $55

OCIO 特選全日早日餐 $89

OREO曲奇雲呢拿奶昔 +$15

蜜瓜刨冰配雲呢嗱雪糕 $59

人均: $100-200
📍旺角煙廠街33號朗廷軒地下B舖
2021-08-14 149 浏览
今日同朋友去咗油麻地覓食😋,我哋揀咗去一間Cafe度食個lunch。星期六嘅lunch,餐廳都有9️⃣成滿座,不過要注意有用餐時間限制⚠️,店員係我哋食完意粉,仲有杯飲品嘅時候同我哋講,有啲似想趕走我哋😖。希望店員下次係入座嘅時候一早告知會好啲🥺。-🍴蒜香蜆肉意粉🍝($65) - 個樣好靚,用蜆砌咗朵花出嚟,除咗邊邊外圍嘅蜆肉之外,都有啲蜆肉同意粉入面,所以都唔少。仲有啲蘆筍同車厘茄,顏色都幾靚!味道上有啲淡,有少少湯係底部,會食到蜆肉嘅甜,不過真係好淡🤭。-🍴菠菜蘑菇忌廉長通粉🍄🍝($68) - 超級好食😋!菠菜同蘑菇都幾多😚,個底有好多忌廉汁,好creamy,而且唔膩👍🏻。長通粉中間都充滿忌廉汁,一咬就湧出來🤩,唔會有乾嘅情況!相比蜆肉意粉,也米😍絕對會選擇依款長通粉💛!-🍴餐湯(粟米湯)(跟餐) - 味道正正常常,粟米似有整碎過🤔。-🍴凍咖啡🥤(跟餐) - 都幾大杯,奶同糖漿會分開給客人,方便食客隨自己嘅喜好落個份量,幾貼心😚!咖啡炭焙味道好重,比較燶同苦,真係要落翻少少奶調和吓。-🍴蜜桃紅茶☕️(跟餐) - 朋友嘅飲品🤣睇得出只係茶包。
🍴蜜桃紅茶☕️(跟餐) - 朋友嘅飲品🤣睇得出只係茶包。
  • 菠菜蘑菇忌廉長通粉