2019-10-05 16 浏览
Ocio,当初由一间窝夫小店做到今时今日嘅西餐厅,当中固然附出咗唔少嘅努力!同时亦证明咗佢地嘅实力💪🏻以前好钟意行街经过就买份窝夫食,自从佢哋搬咗去後面做西餐厅之後反而冇食过,因为成日经过都见餐厅入面好多人😂🙈呢日旧同学约食饭拣咗Ocio,相隔几年,终於嚟一嚐佢地嘅西餐。⭐️红酒汁烩牛舌意大利粉 $89牛舌厚切,啖啖肉,质感软腍有弹性,仲有红酒嘅葡萄香气;意粉烟烟韧韧,口感弹牙😋⭐️10oz西班牙有骨猪鞍伴薯条 $138猪鞍好大件,又厚肉,外皮焦香,内里肉质幼嫩,好滑仲好juicy;薯条炸得香脆内软,热力十足。⭐️餐汤忌廉粟米汤,好够热👍🏻粟米粒好多,食落爽脆,忌廉汤creamy。⭐️枫糖吐司 $59外皮焗得香脆,切开吐司质感软绵绵,好松软,枫糖浆香甜😋⭐️冻奶茶⭐️冻柠水

⭐️红酒汁烩牛舌意大利粉 $89
⭐️10oz西班牙有骨猪鞍伴薯条 $138
⭐️餐汤

⭐️枫糖吐司 $59
外皮焗得香脆,切开吐司质感软绵绵,好松软,枫糖浆香甜😋

⭐️冻奶茶
⭐️冻柠水
2019-10-02 430 浏览
餐厅四四方方比较细,但其实都容纳到40人左右, 枱同枱之间 都分隔得比较开,格局 非常舒适, 仲有位置空间可以摆放bb车/ 私人物品。6.芝士菠菜龙利柳意粉 63hkd 用清水勺过意粉,加咗少量盐,以及牛油, 几条波菜, 食得出有芝士味, 煎炸过既龙脷柳好香口送香浓磨菇汤 蘑菇汤有蘑菇口感,好多汤, 分量适中, 蘑菇汤上洒咗少量香草,牛油,香浓。Oreo 云呢拿奶昔 22hkd打碎咗嘅 Oreo, 加上云呢拿雪糕,mix後非常有口感, 最啱我呢啲雪糕迷 + 朱古力迷, 冰粒完全打碎用喺milk shake 入面11.香煎鲷鱼伴意粉 85hkd 鲷鱼两面都煎得香滑,冇骨头, 易入口,够香,唔油,用清水勺过意粉,加咗少量盐,以及牛油, 加咗啲蕃茄汁去调味,味道okay,伴送左少量沙律菜,有鱼又有菜食,平衡一下营养送香浓磨菇汤 送咖啡蘑菇汤有蘑菇口感,好多汤, 分量适中, 蘑菇汤上洒咗少量香草,牛油,香浓。蓝莓芝士蛋糕19hkd蓝莓芝士蛋糕,蓝莓层做得好厚身,较甜。 饼底松化,唔会过多牛油。

6.芝士菠菜龙利柳意粉 63hkd

蓝莓芝士蛋糕
Oreo 云呢拿奶昔
  • oreo vanilla milk shake
2019-09-28 289 浏览
It takes a long walk from mongkok, not easy to find out the shop too, when you get insides the shop, the decoration isn’t bad, comfortable seats hereThey offering cream soup for lunch set menu, but I found its pretty light and a bit too sweet, not putting enough ingredientsI expect Gillette Cheesed Pork cutlet with curry rice is in Japanese sweet curry flavor, bower it comes out so spicy ah, not really matching my stomach. But I do like Gillette pork cutlet with cheese filling insides, quite spe

cream soup
, quite special for me haa
Gillette Cheesed Pork cutlet
Mushroom Linguine with black truffle cream is quite ok with many mushrooms on the top of the plate
I’m a big fan of chocolate and Oreo, that’s why I ordered Oreo vanilla milk shake
, it’s really full to finish the whole drink, can taste so many Oreo chip insides my mouth haaaa, so satisfied!
Oreo vanilla milk shake
New York cheesecake is a bit too sweet for us too, not adding enough cheese insides, not rich enough
New York cheesecake
insides:
menu:
Not bad place for gathering but the food is just fine here though I do like the Oreo milk shake haaa
Gillette Cheesed Pork cutlet
Oreo vanilla milk shake
2019-09-26 337 浏览
同朋友行完旺角,睇完玩具同波鞋,又到晚饭嘅时间喇。今日行到广华街、烟厂街附近时打开apps,见Ocio评价几高,就一於去食下先😁😁 到咗Ocio,见店舖唔算大,而且都几full下添。好彩刚刚有人食饱饱离开,如果唔系都要等位😅😅 睇完餐牌,除咗叫两个dinner set,我同朋友都target咗一定要叫法式吐司🍞是日餐汤系磨菇忌廉汤,味道唔错,而且食到磨菇粒,真材实料👍🏻👍🏻红酒汁烩牛舌意粉 $89本身好中意食牛脷嘅我,见到有依个餐,当然会点佢啦。牛舌厚厚的,而且煮到腍一腍,夹杂住红酒嘅香味、非常好食。意粉份量适中,唔会话太饱或者唔够食。意粉都好够味,酱汁都可以挂哂上去。依个餐又平又好食,劲抵食🤑🤑焗芝士肉酱千层面 $128餐牌写住每日限量12份,我哋去到唔算早,好好彩仲可以点到黎食😆芝士落得好够,肉酱嘅番茄酱同肉嘅比例都调得好好,比起某集团薄饼店嘅有过之而无不及,而且即叫即焗,热辣辣咁上枱,仲可以拉到丝添😋😋铸铁锅仔法式吐司(配枫糖浆)$59大大厚厚嘅法式吐司,净系望到已经好治癒😚😚一切开,见到面同底都有层吉士,吐司劲软熟,加上吉士层同枫糖浆,作为饭後甜品,虽然会比较饱肚,但十分之满足

红酒汁烩牛舌意粉 $89

焗芝士肉酱千层面 $128

铸铁锅仔法式吐司(配枫糖浆)$59
大大厚厚嘅法式吐司,净系望到已经好治癒😚😚一切开,见到面同底都有层吉士,吐司劲软熟,加上吉士层同枫糖浆,作为饭後甜品,虽然会比较饱肚,但十分之满足☺️☺️

2019-09-25
2019-08-25 1198 浏览
同朋友系旺角朋行街,佢提议晚餐喺呢度食因为佢之前系我食过甜品觉得质素都唔错所以就我想试埋晚餐。餐厅位於波鞋街附近都算易搵,餐厅门面好有文清feel,我哋8:00入到去,餐厅坐满晒,好彩都有一张空枱。餐牌应有尽有,晚餐朋友点了芝士和牛汉堡,我点了焗芝士龙虾肉酱意粉和加钱点了一个奥斯焗芝士薯条。先来个是日餐汤,今日是粟米汤,香香甜甜的粟米味,不错。芝士和牛汉堡分量不少,跟朋友分半黎食都觉得已有半点饱。面包微微烤过,汉堡肉汁竹丰富,够厚身,有满足感。伴菜有薯条和沙律菜。奥斯焗芝士薯条 跟汉堡的是同类薯条但多添了芝士,芝士量尚算丰富,每候薯条都可以沾有芝士。焗芝士龙虾肉酱意粉,由镬仔上,意粉炒得香香,配料有香菇添味,配上半只龙虾,丰富的一顿晚餐。餐饮点了冻柠檬茶,搅拌棒是一只手掌✋🏼,很可爱。整体食物质素不错,下次会再来吃!

先来个是日餐汤,今日是粟米汤,香香甜甜的粟米味,不错。

餐饮点了冻柠檬茶,搅拌棒是一只手掌✋🏼,很可爱。
整体食物质素不错,下次会再来吃!
2019-10-11 0 浏览
提早在open rice订了位,有八折套餐优惠,餐牌有好多选择,我们有选择困难,哈哈我们最後叫了蕃茄大虾意粉 同猪鞍沙律配薯条。大虾煎得好香,好大只,好食。猪鞍烧得啱啱好,好软熟,好香,薯条新鲜炸,好香脆口。叫咗杯特饮+15, 埋单两个人total 260,好抵食。
2019-10-10
2019-10-06 32 浏览
夜晚行过见到好多人食ocio好热闹 所以就一齐黎排下队见到佢地既set dinner都好多选择!种类多 仲可以加钱配特饮同其他小食所以叫set就已经好够食-铺头面积较细枱与枱之间既距离好近但装修都几有feel用云石枱同啲碟 好靓😝-今次我地2个人就叫左2个set加左2杯特饮 食完饱到爆炸-👉🏿3. 奥斯特选早餐成个all day breakfast好丰富 有肉又有菜 一个人食唔哂最中意新鲜热辣既薯条😋👉🏿16. 香烤美国安格斯肉眼扒8oz配薯条美国安格斯肉眼扒好薄身 大大块叫左7成熟 但好似熟过头 有d韧点佢个汁 好好食 唔会好dry仲配左好多新鲜薯条 饱!-其他set都好吸引下次要试埋佢地🤤
夜晚行过见到好多人食ocio
好热闹 所以就一齐黎排下队
见到佢地既set dinner都好多选择!
种类多 仲可以加钱配特饮同其他小食
👉🏿16. 香烤美国安格斯肉眼扒8oz配薯条
美国安格斯肉眼扒好薄身 大大块
叫左7成熟 但好似熟过头 有d韧
点佢个汁 好好食 唔会好dry
仲配左好多新鲜薯条 饱!
其他set都好吸引
下次要试埋佢地🤤
2019-10-04 27 浏览
这几月都比较少来旺角吃饭了 今次在平日的晚上 来这间西餐厅跟友人聚一下 每人点了一个套餐 挺好的 有餐汤有餐饮有主菜《餐汤》粟米忌廉汤 不过不失 就像罐头汤 比较浓郁 饱满的粟米《芒果沙冰》挺不错 鲜芒果味只带点的酸 酸的程度可接受 沙冰喝到最後仍能保持到冰粒 正《蜜桃冰茶》哗 茶底很浓 有苦涩的味道 蜜桃的甜填补不了《奥斯特选早餐》感觉挺丰盛的 有茄汁豆 德国肠 烟三文鱼 薯条 炒蛋 沙律 窝夫 更有鸡扒 吃起来正正常常 味道不突出《肉酱千层面》卖相十分吸引 表面是焗到超级香的芝士 浓浓的味道 拉起来还有丝 最爱这种 如果层数更多会更开心 这只有3层 不够层次感最後 人均$140 以晚餐来说 有餐汤有餐饮 挺合理的

粟米忌廉汤

芒果沙冰
奥斯特选早餐
肉酱千层面
2019-10-03 27 浏览
呢间餐厅次次都好多人等其实,之前都有兴趣试排但最後都放弃左,难得好日早左放工,走去望望, 终於唔驶排咁我就即该试下啦我地叫左两个dinner set 今日既餐汤系忌廉汤 〰软壳蟹黑松露意大利饭〰$118最爱食RISOTTO既我点会唔叫呢个. 佢呢个系比较淋既意大利饭, 软壳蟹比预期系大只.佢都起码遮左个饭一半, 由於唔想成只食咁油腻,所以我将佢切开之後再捞埋D饭入面食. 一啖软既饭再加一口脆既,软壳蟹~焗芝士肉酱千层面~$128MENU写左系每日限定12份, 好彩我地仲叫到, 热呼呼新鲜焗起, 好香喷喷, 芝士系住个饭, 上及四周咁包围个饭. 啱晒我好钟意食芝士既老公.~OREO曲奇云尼拿奶昔~ & ~ 香蕉朱古力奶昔~两杯奶昔既味道都好浓郁, 而且又系真材实料, 真系有香蕉粒架, 而且大杯, 抵饮.

我地叫左两个dinner set 今日既餐汤系忌廉汤

〰软壳蟹黑松露意大利饭〰$118

~焗芝士肉酱千层面~$128

~OREO曲奇云尼拿奶昔~ & ~ 香蕉朱古力奶昔~

假日同蕃薯妈到旺角逛逛街~ 唔知点解每逢假期都好想叹杯咖啡食个All Day Breakfast~(可能系因为假日瞓到黄朝百晏已经食唔倒正常breakfast🤣)响烟厂街发现一间几靓嘅餐厅,有一般西餐厅/Cafe嘅食物仲有好多好靓嘅特式甜品。呢度嘅地方唔大,但系睇倒老板对装修设计风格都有要求同品味。我地叫咗两个Lunch Set,见倒餐牌上面仲有好多靓甜品谂住食完正餐再试,当然最後我地系计算错误,食唔倒甜品,因为佢地个Lunch Set份量实在太过足料同靓靓甜品无缘喇是日餐汤-磨菇汤好香浓嘅磨菇蓉忌廉汤,好好味冻朱古力咖啡(跟餐+$15)食全日早餐一定要叹杯咖啡☕️ 天气太热所以蕃薯妹叫咗冻饮,呢度嘅咖啡都相当香滑,唔会太甜。黑椒香煎羊扒伴意粉 $89个卖相都唔错,一嚟到见到系我最钟意嘅意粉做法 - 简简单单橄榄油同盐炒意粉加啲香草😋炒得够味而且意粉够烟靭。到主角香煎羊扒啦😬开头见个面煎得咁香口,仲担心入面会唔会熟过头,乾哂😵但系一切开已经feel到唔靭,仲唔系熟哂𠻹👏🏻👏🏻食落去真系煎得好香,好够味,仲唔会太骚,羊扒肉连埋层羊肥膏食起好味😋😋😋OCIO All Day Breakfas
假日同蕃薯妈到旺角逛逛街~

呢度嘅地方唔大,但系睇倒老板对装修设计风格都有要求同品味。

同靓靓甜品无缘喇

是日餐汤-磨菇汤
好香浓嘅磨菇蓉忌廉汤,好好味

冻朱古力咖啡

冻朱古力咖啡(跟餐+$15)

黑椒香煎羊扒伴意粉 $89

但系一切开已经feel到唔靭,仲唔系熟哂𠻹👏🏻👏🏻

OCIO All Day Breakfast $85
呢度个all day breakfast嘅嘢食同出面都大同小异啦,当中都有少少特别嘅。

OCIO呢度个全日早餐都有烟三文鱼,沙律,炒蛋,肠仔,窝夫,但系唔同在系薯条唔系其他餐厅多数配薯饼,而且竟然仲有块鸡扒😵

烟三文鱼几好食,唔会过醎,炒蛋入面都炒得好嫩滑,薯条又够哂脆同乾身。仲有兜蜜糖用嚟配窝夫食😋而块鸡扒层皮煎得好香,而鸡肉就同水牛城鸡翼一样唔会乾哂,我仲点埋蜜糖变蜜糖鸡扒𠻹🤣🤣

水牛城鸡翼

水牛城鸡翼(跟餐+$39)
味道酸酸辣辣咁好惹味,够香够味得嚟啱啱好,唔会好似有啲餐厅咁多酱到好似净系食紧酱咁。仲要焗到食落层皮仲有少少脆,鸡翼入面啲肉又唔会乾哂"鞋"哂👍🏻👍🏻正!

下次一定要嚟试佢地嘅甜品

2019-09-30
冻朱古力咖啡
水牛城鸡翼
2019-10-03 27 浏览
假日午餐 $65 + 奶昔 $22 + 10%1) 是日餐汤: 磨菇汤2) 吉列流心猪扒咖喱饭3) OREO曲奇云呢拿奶昔 (原价$49)磨菇汤甚稀, 有淡淡磨菇味, 唯略欠口感。 吉列流心猪扒咖喱饭, 咖喱偏辣, 幸好沙律菜和炒饭有助减少辛辣感。感觉部份沙律菜不太新鲜, 叶边已变色。猪扒由数块肉片加火腿堆砌而成, 裹上炸酱, 外表炸得与外间的吉列猪扒无异, 亦令我对猪扒有新的理解。唯猪扒没有流心效果, 只是juicy。饭以炒饭代白饭, 是诚意之处。午餐包$33或以下饮品一杯, 特饮加$15, 奶昔加$22。OREO曲奇云呢拿奶昔 (原价$49) 稀稠适中, 美味可口, 但要加$22, 比坊间只补差价还要贵$6。

假日午餐 $65 + 奶昔 $22 + 10%
1) 是日餐汤: 磨菇汤
2) 吉列流心猪扒咖喱饭
3) OREO曲奇云呢拿奶昔 (原价$49)
磨菇汤

磨菇汤

磨菇汤甚稀, 有淡淡磨菇味, 唯略欠口感。

2019-09-29
2019-10-03 25 浏览
朋友一向都喜欢食呢间Ocio,今次同佢出开旺角,照旧又黎到老地方啦其实一向欣赏佢嘅除左有西餐食、坐得舒服,同埋一半系因为佢嘅甜品!因为佢嘅甜品出色度比佢嘅正餐更高,所以想一次过又食正餐又食甜品,我地就会黎呢到。5人叫左3个dinner set加小食,每set有野饮同汤,加左钱做特饮荔枝冰茶-跟餐+$15清清地,荔枝味好香,唔错!餐汤系忌廉汤牛翼板$138要求5成熟,刚好5成。肉质唔错,juicy又有肉香,有埋沙律同薯条。肉眼扒$158好大块,肉质唔错,好淋又juicy炸软壳蟹磨菇意大利饭$118好大只软壳蟹,饭好creamy炸水牛城鸡翼-跟餐+$39有5大只,真系好大只,有啲酸酸辣辣嘅味,好开胃。芝士薯条-跟餐+$39有劲多,上台时热辣辣,份量好多都食唔晒~获仔抹茶红豆雪山$79好正,超多抹茶酱,加埋红豆真系好夹!仲有抹茶雪糕喺顶,厚pancake都系抹茶味,质感似海绵蛋糕,成件事好夹~士多啤梨刨冰$59好大份,一齐Share就最岩喇!呢个系大家一向都好钟意食,士多啤梨汁好够,啖啖冰都有满满嘅士多啤梨味,仲有几粒士多啤梨🍓喺旁边,山顶嘅vanilla ice cream可以中和番士多啤

荔枝冰茶-跟餐+$15
清清地,荔枝味好香,唔错!

餐汤系忌廉汤

牛翼板$138

肉眼扒$158
好大块,肉质唔错,好淋又juicy

炸软壳蟹磨菇意大利饭$118
好大只软壳蟹,饭好creamy

炸水牛城鸡翼-跟餐+$39
有5大只,真系好大只,有啲酸酸辣辣嘅味,好开胃。

芝士薯条-跟餐+$39
有劲多,上台时热辣辣,份量好多都食唔晒~

获仔抹茶红豆雪山$79

士多啤梨刨冰$59
好大份,一齐Share就最岩喇!呢个系大家一向都好钟意食,士多啤梨汁好够,啖啖冰都有满满嘅士多啤梨味,仲有几粒士多啤梨🍓喺旁边,山顶嘅vanilla ice cream可以中和番士多啤梨嘅微酸👏🏻刚刚好
2019-10-02
2019-10-02 22 浏览
最近周围都好静,好多餐厅都唔使等位,终於食到呢间西餐@旺角。晚餐Menu都几多选择,有10几个选择,选择困难症既我都谂左几分钟🙈每个晚餐Set都有餐汤(忌廉栗米汤)同$33楼下饮品配,如果想要饮特饮就+$15。⭐️西班牙有骨猪鞍配意粉($138+8)-真系真系好大件,好似块脸咁大,叫左8成熟,虽然好厚身,但仍然唔会觉得太硬👍🏻猪鞍用左香草+少少黑椒腌,味道都😋,因为另一个餐叫左薯条,所以择左+8要意粉,意粉都无hea我🙈系用蒜头炒过既意粉。$138咁大碟真系好好好抵食。⭐️香烤美国安格斯牛翼板肉8oz配薯条($138)-其实唔知道咩叫牛翼板肉,不过店员介绍就叫黎食下,我地叫左7成熟,果然煎得岩岩好,切开有少少红得黎又唔会好多血水,牛肉味几重,份量就真系好足磅。另外跟餐既薯条🍟又炸得几好味wor系自家制薯条👍🏻几有诚意。埋单都系300蚊多dd, 系旺角区黎讲真系算好抵食👍🏻🎉

⭐️西班牙有骨猪鞍配意粉($138+8)

⭐️香烤美国安格斯牛翼板肉8oz配薯条($138)

埋单都系300蚊多dd, 系旺角区黎讲真系算好抵食👍🏻🎉

2019-09-30
  • 香煎西班牙猪鞍伴薯条
2019-10-01 21 浏览
平时去旺角都好中意去呢条街食,乜都有得。但呢间小店真系食左好多年,真系要提提。到今日呢间餐厅仲人生人海,证明佢几有实力佢既餐牌设计得好精致,好有心思,睇图样样都想食。软壳蟹黑松露意大利饭$118软壳蟹好香脆,热辣辣似啱啱炸好,冇温益味。意大利饭几Creamy ,饭质都几烟韧。黑松露味适中,好食👍🏾香烤美国安格斯牛翼板肉8oz配薯条$138点左五成熟,牛扒肉质牛味几浓郁,一啲都唔韧。份量都几大,外面小小蕉入面肉质仲红红地好好食!薯条都几大条,热辣辣脆卜卜✨镬仔抹茶红豆雪山$79呢个诚意推介😍好香抹茶味,个样好似疏乎厘食落就冇疏乎厘咁松软,有点似海棉蛋糕嘅质感,配红豆真系绝配!红豆浸得够淋,咬落去啲红豆蓉浸晒出嚟🤩士多啤梨刨冰$59每次都会点呢个👻 可以五个人一齐食,好开心🥳士多啤梨味唔似药水味,会不自觉食上瘾,刨冰就唔系太棉,但就好有咬感。草莓冰茶(跟餐加$15)茶底几浓郁,唔会比草莓嘅味盖过似糖水,饮落几舒服。

到今日呢间餐厅仲人生人海,证明佢几有实力

佢既餐牌设计得好精致,好有心思,睇图样样都想食。

软壳蟹黑松露意大利饭$118

香烤美国安格斯牛翼板肉8oz配薯条$138

好好食!薯条都几大条,热辣辣脆卜卜✨

镬仔抹茶红豆雪山$79

士多啤梨刨冰$59

草莓冰茶(跟餐加$15)

茶底几浓郁,唔会比草莓嘅味盖过似糖水,饮落几舒服。