2020-09-09 178 浏览
約了朋友於大圍學車後聚聚但時間尚早便到城門河遊走,有點肚餓便到附近的OCIO 西餐廳歇歇腳了 😎這裡環境以簡約設計,柔和燈光但不會黑黑沉沉,很適合很三五知己聊天。午市套餐有多種款色,由HKD 59起餐湯 南瓜湯 先送上一碗南瓜湯,仍暖暖的😋 外出吃飯少菜點了忌廉波菜蟹肉飯 HKD 59 😬飯粒細細偏軟但不會像漿糊,而醬汁也足夠沾每粒飯上,碟底也不會水汪汪。再混合了深綠色軟棯棯波菜👍🏻隨餐 泡沫咖啡 打得厚厚的一層泡沫,入口幼滑最後回大圍地鐵站都只是6 分鐘,很方便呢 ~~

午市套餐有多種款色,由HKD 59起

餐湯 南瓜湯
先送上一碗南瓜湯,仍暖暖的😋

外出吃飯少菜點了忌廉波菜蟹肉飯 HKD 59 😬

隨餐 泡沫咖啡
打得厚厚的一層泡沫,入口幼滑

最後回大圍地鐵站都只是6 分鐘,很方便呢 ~~

2020-09-01 91 浏览
今次入大圍,先知依度都有一間Ocio。龍蝦汁炸軟殼蟹燴意大利飯,炸軟殼蟹口感外酥脆內軟嫩,味道鮮甜,食落好厚身;燴意大利飯食落有咬口,充滿龍蝦汁味道,味道咸鮮;配料有紅椒、青瓜、洋蔥,好新鮮,味道清甜。明太子帆立貝意粉,帆立貝口感厚肉,食落鮮味十足;意粉掛滿明太子,意粉口感軟硬適中;配料有雜菌、洋蔥、黃椒。忌廉湯2碗,口感濃稠,味道濃郁,配以黑胡椒飲用,味道更佳。鮮奶,奶味醇厚,口感順滑。蘋果汁,味道清香帶甜,飲落好清爽。
今次入大圍,先知依度都有一間Ocio。

忌廉湯2碗,口感濃稠,味道濃郁,配以黑胡椒飲用,味道更佳。

鮮奶,奶味醇厚,口感順滑。

蘋果汁,味道清香帶甜,飲落好清爽。
  • 餐湯
  • 明太子帆立貝意粉
2020-08-25 81 浏览
今日同朋友走左去大圍一間小店食個Lunch 😬見門口個餐牌價錢相當合理,款式都好多選擇,有餐湯、主菜同飲品,環境都唔錯👍🏻點左兩個Set Lunch : 有南瓜湯、好重南瓜味好濃郁.....正,龍蝦汁炸軟殼蟹燴意大利飯、成隻蟹上整得好好味仲有蟹膏堅正,飯嘅龍蝦汁都好好味,英式炸魚薯條、魚柳整得好嫩滑好味、薯條都炸得好脆,沙律菜都好新鮮,正呀喂.....飲品點左蜜桃冰茶,有粒粒嘅蜜桃肉好好飲呀,還有一杯凍檸茶。

2020-08-25
午餐
2020-08-24 71 浏览
今日難得有時間兩人撐台腳,想食西餐!但因為疫情關係冇晚市。所以五點就去左大圍奧斯!以前番工都成日黎e到食lunch...今日點左個燒汁牛柳粒意大利飯同埋香煎美國安格斯肉眼配薯條🍟個飯既汁好濃奶香味,個牛柳粒一d都唔會un👍🏻肉眼排五成熟食落牛味極香👍🏻特別一讚就係佢地每次個湯都好好飲 不是例湯 水稀稀果種❤️
2020-08-22 64 浏览
朋友話一齊去食個 brunch 聚下舊👭🏻帶左我去大圍 Ocio食🥘.醬燒柚子蜜豬仔骨窩夫早餐🍽有沙律🥗waffle🧇煎蛋🍳超多薯條🍟同埋豬仔骨🍖豬仔骨無乜柚子蜜味🤔不過表面嘅 BBQ 醬好開胃🤤肉質唔太柴,但唔夠淋🥺Waffle 外脆內軟,偏厚身☺️估唔到同煎蛋幾夾😱.黑松露蟹肉燴意大利飯🍚意大利飯入口軟硬適中有口感👍🏻黑松露同一絲絲蟹肉佈滿整碟飯🦀每啖飯都好 creamy😉又有好香濃嘅黑松露味😋仲有好多雜菌🍄同燈籠椒😆好足料呀.忌廉湯(2客)🥣唔會好稀🤗落咗黑椒好飲好多.英式奶茶🥤可按個人口味加入糖水同鮮奶🥛紅茶味濃香唔澀😌奶味重.橙汁🍊普通帶有少少果肉
忌廉湯(2客)🥣唔會好稀🤗落咗黑椒好飲好多
橙汁🍊普通帶有少少果肉
  • 餐湯
2020-08-19 73 浏览
大圍其實本身小店都幾多,積存街積信街都好多選擇。今次就黎左呢間位於積存街街尾既小店去試佢地既lunch,Ocio 係旺角同葵芳都有分店,而本身餐廳既評語都幾高,相信食物質素都有返咁上下。🍝明太子帆立貝意粉 ($78) 平時出街食既明太子意粉都會覺得咸,呢款意粉味道係偏重同多意粉醬,都知道有時未必會接受到偏重口味既意粉🍝,不過今次呢個味道我覺得可以接受。佢份量都算幾多,用料都唔錯🙌🏻,帆立貝都唔算細粒,整體味道都中規中矩👌🏻👍🏻。🍌🍫🥞焦糖香蕉朱古力熱香餅($69)佢既甜品賣相都相當唔錯,由於熱香餅製作需時等左大約20-25分鐘,但係試過之後都覺得係值得既。🍫🥞朱古力熱香餅上面配左自家製雲呢拿雪糕球🍨感覺唔會太單調。雲呢拿食落去都有驚喜,食得出唔係出面平價版既味道,而熱香餅餅與餅之間夾住香蕉片味道相當唔錯👍🏻😋😋。整體而言,呢間小店既食物質素都唔錯,Cp值個人黎講都幾高,同朋友另一半坐係度傾計都幾chill😊☺️

🍝明太子帆立貝意粉 ($78)

🍌🍫🥞焦糖香蕉朱古力熱香餅($69)

焦糖香蕉朱古力熱香餅
明太子帆立貝意粉
2020-08-16
焦糖香蕉朱古力熱香餅
明太子帆立貝意粉
2020-07-27 74 浏览
未禁堂食前假日同友人去咗呢間隱世餐廳,主打窩夫甜品超吸引特濃芝士焗龍蝦窩夫早餐$99-送餐湯,有龍蝦、窩夫、薯條、太陽蛋等超豐富,龍蝦面上勁多芝士超邪惡,香濃芝士汁點薯條咸咸地好正,窩夫好香點蜜糖,呢個餐一次過食到主食同甜品夠曬滿足焗鑊仔班戟心太軟$89-平時食心太軟外面係蛋糕,呢度就改用班戟包住,一樣咁流心,店員遞上嚟時個鑊仔仲有時滋滋聲咁,熱班戟同凍嘅雪糕一齊食好有對比OREO曲奇雲呢拿奶昔+$22-奶昔好香滑,有粒粒OREO碎食下好過癮希望疫情快啲完可以再去啦!
未禁堂食前假日同友人去咗呢間隱世餐廳,主打窩夫甜品超吸引

希望疫情快啲完可以再去啦!
2020-07-26
2020-07-13 2809 浏览
今日過開嚟大圍探一個好耐冇見嘅朋友,順便同佢食晚飯,傾吓計敘吓舊❣️佢帶咗我嚟呢間佢聲稱係「飯堂」嘅小店😯佢話不論係普通意粉/飯🍝🥗等,以至甜品🍮,呢度嘅性價比都幾高❗️所以佢就帶咗我嚟呢間食😋小店唔大,柔和嘅燈光、自然木色系嘅半工業風,入去已經俾人一種好舒服嘅感覺☺️今晚我哋點左兩個dinner set,本來仲諗住嗌甜品,點知眼闊肚窄🙈連個dinner set都差啲食唔晒😆Dinner set 跟餐配埋餐包、餐湯及餐飲,係幾抵食💕朋友仔飲橙汁💕我就加咗$15要fruit punch雜果賓治🍹奧斯特選窩夫早餐 $108同一般嘅all day breakfast有嘅嘢都係差唔多:雞扒、茄汁豆、雞肉腸、炒蛋、煙三文魚麻醬沙律、薯條同埋窩夫❣️沙律菜好fresh 好新鮮,完全冇爛菜❗️薯條🍟 新鮮即炸,香脆無比😍炒蛋同以前嘅高質麥當勞炒蛋味道非常之相似🤩 腦海裏面突然之間飄浮左一份昔日嘅懷舊感😌雞扒都煎得好香脆❗️皮脆肉嫩 💕係有啲位乾咗少少,不過整體來講唔差❗️窩夫牛油味好香,唔加任何醬料,就咁食都好好味👍🏻.奧斯芝士和牛漢堡 $108一樣配有新鮮沙律➕香脆薯條🤩食burger我都係鍾意咬落口感豐富嘅層
今日過開嚟大圍探一個好耐冇見嘅朋友,
順便同佢食晚飯,傾吓計敘吓舊❣️
佢帶咗我嚟呢間佢聲稱係「飯堂」嘅小店😯
佢話不論係普通意粉/飯🍝🥗等,以至甜品🍮,
呢度嘅性價比都幾高❗️
所以佢就帶咗我嚟呢間食😋

連個dinner set都差啲食唔晒😆

Dinner set 跟餐配埋餐包、餐湯及餐飲,係幾抵食💕

朋友仔飲橙汁💕

我就加咗$15要fruit punch雜果賓治🍹

奧斯特選窩夫早餐 $108

沙律菜好fresh 好新鮮,完全冇爛菜❗️
薯條🍟 新鮮即炸,香脆無比😍
雞扒都煎得好香脆❗️皮脆肉嫩 💕
係有啲位乾咗少少,不過整體來講唔差❗️
窩夫牛油味好香,唔加任何醬料,就咁食都好好味👍🏻
奧斯芝士和牛漢堡 $108

一樣配有新鮮沙律➕香脆薯條🤩
食burger我都係鍾意咬落口感豐富嘅層次感🙈
所以我每次都prefer用手食 🤪
包面到包底以至中間嘅餡料全部入口🤤
雖然感覺冇咁有儀態,但為咗食好嘢係要犧牲下😆
burger雖然只係帶有正常嘅配料,漢堡、芝士、茄汁、生菜,但份量配搭得宜,所以味道好好☺️ 咬落好Juicy,層次感十足❣️
  • 奧斯芝士和牛漢堡
  • OCIO全日窩夫早餐
2020-07-12 62 浏览
之前行葵廣時食過呢間既甜品,覺得都唔錯踩完單車🚴‍♀️係大圍還車後見到原來大圍都有,就唔洗左諗右諗食d咩,直接行入去先~因為踩完單車又累多過肚仔餓,所以就決定叫一個Dinner set同一個甜品ѕнare eaт la!🔸巴黎窩夫 $98因為甜品再來,就選擇上次無食過的!窩夫4個搭埋一齊,有原味和朱古力味呢2種口味😗最頂有士多啤梨🍓、藍莓和香蕉🍌而且也有雲呢嗱和朱古力口味雪糕🍦yummy yummy~~ 窩夫好香又脆,整嘅時候成間舖頭都聞到香噴噴嘅窩夫味🧇仲可以落埋朱古力醬同糖醬🥳🔸香草鮮露芛花聿蚌炒扁意粉 $88Dinner set會有餐湯、麵包🥯和一杯餐飲餐包既質感好似鬆餅咁係扁意粉喔!有3色蕉、露荀顏色好繽紛
之前行葵廣時食過呢間既甜品,覺得都唔錯

🔸巴黎窩夫 $98
因為甜品再來,就選擇上次無食過的!
窩夫4個搭埋一齊,有原味和朱古力味呢2種口味😗

🔸香草鮮露芛花聿蚌炒扁意粉 $88
Dinner set會有餐湯、麵包🥯和一杯餐飲
餐包既質感好似鬆餅咁
係扁意粉喔!有3色蕉、露荀顏色好繽紛
晚餐一個餐要百幾蚊,餐湯係忌廉湯,但真係得忌廉,味道很淡,連一粒粟米都冇。而帶子墨魚汁海鮮扁意粉實在太沒有誠意了。只有2隻小青口及2隻小帶子,和幾粒沒淹沒的蜆,扁意粉則太大份。雖然味道可以,但食了一半就放棄了。可推介的是大啡菇拼豬仔骨,薯條可接受夠熱。但係要注意個碟崩咗,雖然無關痛癢,但如果有人嚟查,或者有其他客人投訴就唔好啦!環境和服務都還可以,冇乜可以打卡嘅地方。總括嚟講,呢間都唔會再去了。。。

2020-07-11
2020-07-10 44 浏览
放假諗住黎新界呼吸下新鮮空氣Search 下有咩好野食見呢間好多like 同有折就黎試下龍蝦waffle ... 都幾好味但waffle 都比較淋🙉薯條好味的咖啡雖然無拉花 但味道ok的總結: 食物質素ok 但並不是超出色的那種 😂
放假諗住黎新界呼吸下新鮮空氣

咖啡雖然無拉花
但味道ok的

總結: 食物質素ok 但並不是超出色的那種 😂
2020-06-29 118 浏览
自己對食都好有要求,如果可以食到價廉物美嘅嘢其實就真係令人幾開心,夜晚嘅時候行經過大圍,見到有間細細間嘅Cafe,晚餐$100都唔使,所以就入咗嚟食,沒有令我失望。我叫咗一個煙三文魚卡幫尼意粉晚餐,晚餐一嚟嘅時候,店員會首先送上餐湯,餐湯是忌廉湯,幾好飲,我嚟過幾次,都幾鍾意飲呢個忌廉湯,因為一啲都唔稀。佢個餐包係醃好咗非常美味的包,他不是蒜蓉包,但就跟蒜蓉包的味道類似,我特別叫店員整多個牛油來,搽埋牛油一齊食,就更加好食。之後就係煙三文魚卡幫尼意粉,店員送上來的時候,並沒有黑椒,但是我加了黑椒以後,發現更加美味。卡幫尼意粉就像平時茶餐廳食的意粉一樣,但這裏的比較乾身,並不會很濕,意粉的質感也不錯,可能始終是扁意粉的緣故,所以食落的時候,汁同埋面都癡得比較均勻。最後餐飲我叫咗杯牛奶,作為這一餐的完結,因為晚餐只能夠叫$33樓下的飲品,否則便要加錢,所以其實選擇並不多,因此我就叫了一杯牛奶,算是比較解渴吧。

2020-06-29
2020-06-27 70 浏览
今次要介紹嘅係位於大圍嘅 Ocio,主打各種甜品同西式菜式。店內面積唔大,同鄰桌距離較近,私隱度略低。Ocio is located in Tai Wai, specializes in various kinds of desserts and Western dishes. The area of the restaurant is quite small, where you have to sit close to people next to you.◽️自家製鮮紫薯蜂巢窩夫 (Fresh Purple Sweet Potato Honeycomb Waffle) $68雪糕用上蜂巢作點綴頗為特別。惟窩夫質感較軟,未能做到外脆內軟嘅質感,蛋香亦較淡。紫薯難以均衡咁散佈甜味,令味道唔太均衡。It's quite special to integrate honeycomb into the ice cream. However, the texture of the waffle is too soft, that the surface is not crispy at all
◽️
自家製鮮紫薯蜂巢窩夫

It's quite special to integrate honeycomb into the ice cream. However, the texture of the waffle is too soft, that the surface is not crispy at all. The flavour of egg is also too mild. The taste of sweet potato is hard to spread through the whole waffle, which leads to an unbalanced taste.
◾️
鑊仔士多啤梨雪山熱香餅 (Strawberry Pancake) $79
鑊仔士多啤梨雪山熱香餅

切開熱香餅後,內裡嘅士多啤梨醬會湧出。可惜嘅係熱香餅略嫌唔熟,仲有麵粉嘅質感,且士多啤梨醬嘅味道過酸,令感覺唔太天然。
After cutting the pancake, the strawberry sauce inside will burst out. However, the pancake is slightly uncooked, that we could taste the powder texture of flour. Also, the strawberry sauce is too sour, which is not quite natural.
◽️
Ocio
📍大圍積存街74-76號地下A舖
📍Shop A, G/F, 74-76 Chik Chuen Street, Tai Wai
#fooodninja_hk_taiwai
#photoninjasis
2020-06-24 66 浏览
今日Lunch喺大圍搵食,呢度都有OCIO分店。門口見到Lunch Set好多款好吸引,先來每人一碗餐湯,香濃紅蘿蔔味道,好大碗。「黑松露蟹肉飯」好正👍🏻熱辣辣,個汁好香濃。啖啖都佈滿黑松露。意大利飯嘅口感剛剛好,唔會太硬。「明太子帆立貝意粉」最鍾意食扁意粉,配明太子味道好夾😋「鮮奶咖啡」賣相好靚,入口好香奶味😋「芒果沙冰」好滑,啲冰唔會一舊舊,見到有蜜瓜沙冰同埋其他甜品都好吸引,下次再要嚟試下。過哂Lunch Hour餐廳依然坐滿食客,絕對是大圍區數一數二嘅西餐👍🏻
今日Lunch喺大圍搵食,呢度都有OCIO分店。

「明太子帆立貝意粉」最鍾意食扁意粉,配明太子味道好夾😋

「鮮奶咖啡」賣相好靚,入口好香奶味😋

2020-06-23
午餐
  • 芒果沙冰
  • 鮮奶咖啡
  • 明太子帆立貝意粉
2020-06-23 58 浏览
單車遊到達大圍,想再吃 Ocio。先來一客黑松露蟹肉燴意大利飯,入口醬汁黑松露味道均衡,飯粒硬度適中,貪心的 L 覺得如果加多些蟹肉更好😋,另外加入青瓜都是一個好選擇,令飯入口爽脆之餘更不會感到太油膩。女友焦糖香蕉朱古力窩夫, 厚厚的、 暖暖的窩夫上鋪上焦糖香蕉及巧克力雪糕,冰火交融。加上一杯 cappuccino,為這個下午 添一份寫意。薄薄的菠蘿片上有一層難以抵擋的焦糖,那種酸甜的味道混合朱古力的苦甜很夾。是日餐湯為粟米忌廉湯,重拾童年時茶餐廳的餐湯。
單車遊到達大圍,想再吃 Ocio。

是日餐湯為粟米忌廉湯,重拾童年時茶餐廳的餐湯。

2020-06-14