2023-03-05
Hello 大家好👋🏻!今日我同友人嚟到位於鑽石山荷里活廣場嘅「Ocio」, 一間日式西餐廳。餐廳彩用日系簡約白色裝修為主,配上白木, 感覺和諧舒服。 三五知己聚在一起,飲嘢傾計食小食適合不過。美食攻略:餐廳都有唔少選擇,最值得一讚嘅係佢地有素食供應👏🏻👏🏻👏🏻。 素食者又可以多一個選擇。我今次選擇咗素食🥰「植物全日早餐」。 內容都幾大堆頭,有沙律菜配牛油果、滑蛋、蕃茄、粟米、焗豆、大啡菇、素漢堡扒、炸薯條及蜜糖窩夫🤤。蔬菜類新鮮、素漢堡扒個質感同味道都唔錯。整體上係開心嘅。「植物全日早餐」 @ $128佢地set dinner 有8款選擇,友人點咗「炸德國咸豬手拌自家製酸椰菜」。今日餐湯南瓜湯,友人表示南瓜味好香濃而且好滑。上主菜👏🏻👏🏻👏🏻! 咸豬手賣相好掂,齋睇都已經流口水🤤, 豬手算大隻,一個人未必食得晒。 所以我哋share食, 豬手皮脆,油脂平均, 肉質結實。 因為餐廳彩用安全西餐刀, 對於分割呢隻豬手係有啲難度😅,不過餐廳有提供分割服務,如果想輕鬆食,可以請服務員幫忙拎入廚房分割好先再上。 豬手配有蘋果醬及燒汁兩個Sauce , 蘋果醬可以解一解豬手嘅膩, 而燒汁又提升
美食攻略:
蔬菜類新鮮、素漢堡扒個質感同味道都唔錯。整體上係開心嘅。
「植物全日早餐」 @ $128
今日餐湯南瓜湯,友人表示南瓜味好香濃而且好滑。
豬手配有蘋果醬及燒汁兩個Sauce , 蘋果醬可以解一解豬手嘅膩, 而燒汁又提升豬手嘅肉味,各有特色。至於酸椰菜,簡直就係精粹, 開胃得嚟又唔會掩蓋豬手嘅味道👍🏻👍🏻👍🏻。
Set dinner有包餐飲,餐飲以西式咖啡及熱茶為主,亦有港式咖啡、奶茶及檸茶檸水。
「炸德國咸豬手拌自家製酸椰菜」 @ $198
今晚呢個晚餐集善良(素食)及邪惡(炸豬手)於一餐😆😆😆,對比大先有趣🤣。
不過最可惜嘅係,我哋俾隻豬手KO咗,今次太飽個肚無空間試佢哋嘅甜品, 搵日下午茶時段再嚟主攻佢哋嘅甜品🤤。
美食指數:5🌝最高
味道:🌝🌝🌝🌝🌚