2023-03-23 54 浏览
依間日式Cafe以自然風格為主題,望落舒服,但開揚既格局亦令到回音問題嚴重 😮‍💨 好難傾到計。好多人都係來食甜品為主,我就覺得西餐主食都唔差,主要係個價錢冇咁吸引。🍛 黑舞茸菌雜菌燴飯 $128一上菜就香氣撲鼻,飯粒濕度岩岩好,咬落有口感又濕潤,忌廉奶油同雜菌味道都幾濃郁,但舞茸、雜菌等配料唔多,主要係米飯多。另外晚市套餐亦有配飲品同餐湯,磨菇忌廉湯都算濃郁,係口感比較水。🍝 青醬意粉 $78意粉爽身入味,青醬味比橄欖油蓋過咗,都食到羅勒、松子仁粒粒口感。因為青醬份量少,所以比較乾身,如果配雞肉/三文魚會更加豐富。🥧 朱古力麻糬窩夫 $78窩夫上面鋪滿左朱古力醬同朱古力碎,味道冇想像中咁甜,食多幾啖都唔會太膩🤓裏面既麻薯份量都幾少,我諗只係得三分一,所以口感只係還好。OCIO 🍝🍔🍰📍 鑽石山荷里活廣場2樓283-284號舖💰 人均$150 另收加一

🍛 黑舞茸菌雜菌燴飯 $128

🍝 青醬意粉 $78

🥧 朱古力麻糬窩夫 $78

OCIO 🍝🍔🍰
📍 鑽石山荷里活廣場2樓283-284號舖
💰 人均$150 另收加一
2023-03-15
2023-03-22 24 浏览
鑽石山廣場最近有充氣嘉年華 玩完之後夜晚見到呢間餐廳ocio 設計日系有空間感 見有位唔使排隊就入咗去鍾意呢度嘅空間 有好多唔同嘅流線型設計柔和溫暖嘅黃色光線 再加上一棵樹喺中間仲有啲黑色線條嘅壁畫 感覺好休閒睇完Menu QR code落單 好快就有得食 ♥刺身珍寶帶子龍蝦汁雜錦海鮮意粉 $148包餐飲 湯 珍寶帶子刺身級嘅質素 食落去好鮮甜淡淡嘅龍蝦香味 喺每一條意粉度掛著加埋唔同嘅海鮮 清清地 都幾好食♥水牛城雞鎚 $58淡淡都係肉 脆卜卜 有啲似麥當勞嘅脆香雞翼仲加咗水牛城嘅醬汁 特別滋味 最可愛嘅係有啲蜜糖星星係面 好靚♥ 75% 朱古力心太軟 $72非常濃郁嘅朱古力味 加上雲呢拿雪糕球仲插着一支旗仔 加埋精緻嘅伴碟

鍾意呢度嘅空間 有好多唔同嘅流線型設計

♥ 75% 朱古力心太軟 $72
非常濃郁嘅朱古力味 加上雲呢拿雪糕球
仲插着一支旗仔 加埋精緻嘅伴碟

2023-03-19 57 浏览
想離開都市既感覺?一定要試下呢間新既日系cafe😊!因為真係環境好舒服同好放鬆!都市人壓力大大家都明,所以有得休息既時候一定想環境都可以好似心想甘放鬆一下!裝修完全癲倒左一貫cafe風格,感覺直情覺得有D似溫泉旅館休憩區甘,仲有青綠色既植物放鬆眼睛,位置亦都好舒適!餐廳主調為白色淺咖啡色!當日我叫左個午餐lunch😊烤南瓜熔海鮮燴飯!海鮮味道層次分明,唔會界因為南瓜肉汁味味道掩蓋左海鮮本來有鮮味!飯粒質感也剛剛好唔會過硬!仲有西式南瓜湯,二種南瓜肉汁的感覺都唔同,有唔一樣既味覺享受❤️最後叫多左個奧斯特色雞腿😊雞肉彈牙,好香既肉汁烤法唔會好油膩!估唔到都有附送薯條😊都幾驚喜!

當日我叫左個午餐lunch😊
2023-03-16 67 浏览
今天跟一班朋友來到了位於鑽石山的 Ocio オシオ,這家店甜品種類非常多,我們share了好幾款甜品,每款都有其獨特之處,無論是創意搭配還是口感層次都讓人驚喜。甜品控不妨一試。**朱古力布朗尼窩夫 ($78)** 布朗尼充滿香濃的朱古力味道和濕潤的口感。窩夫鬆軟有彈性,與布朗尼的綿密口感相互輝映,讓人回味無窮。**黑蜜紅豆刨冰 配雲呢拿雪糕 ($78)** 刨冰細緻入微,搭配上濃郁的黑蜜和鮮甜的紅豆,甘美滋味讓人回味再三。再加上雲呢拿雪糕的冰涼口感,為整道甜品增色不少,是夏日的最佳選擇。**奧斯蜜瓜雪山熱香餅 ($108)** 這款甜品將奧斯蜜瓜與疏乎厘熱香餅完美結合,梳乎厘鬆軟可口,搭配上新鮮的奧斯蜜瓜,清甜可口,口感層次豐富,值得一試。**鑊仔焦糖金寶雪山熱香餅 ($78)** 金寶雪山的口感綿密細膩,焦糖的香氣和甜味增添了無限魅力。

**朱古力布朗尼窩夫 ($78)**

**黑蜜紅豆刨冰 配雲呢拿雪糕 ($78)**

**奧斯蜜瓜雪山熱香餅 ($108)**

**鑊仔焦糖金寶雪山熱香餅 ($78)**
金寶雪山的口感綿密細膩,焦糖的香氣和甜味增添了無限魅力。
2023-03-15 57 浏览
今日收工就約咗朋友喺鑽石山食飯lu而家荷里活廣場泊車都幾抵玩消費滿$100就可以拍三個鐘啦經過門口見到有間白雪雪嘅Cafe 都比佢個環境吸引咗入去🤣🤣🤣佢裏面嘅環境都幾大雖然位置同位置之間唔係相隔好大不過有卡位嗰啲 其實都舒適嘅而Menu如下佢全部晚餐set都有跟餐湯既今次係南瓜湯 入口都好濃郁 唔會好有溝水嘅感覺之後我哋仲嗌咗比目魚扒都真係好大塊😂😂 我覺得佢剪得好好 入邊啲肉仲係好嫩滑而且仲有好滑嘅薯蓉伴底 不錯不錯😙另外我哋仲叫咗個芝士龍蝦全日早餐呢個絕對冇失望 芝士香濃 配龍蝦肉一流而且仲有咁大盆嘅炒滑蛋另外佢將平時嘅多士轉做窩夫🧇絕對一讚Tim另外驚唔夠飽 仲加多咗個小食添雖然單骨雞翼 但係炸起上嚟真係好大件佢用個小南瓜整咗啲芝士蓉 又真係幾特別原來加埋一齊都幾好味 haha兩杯梳打飲品~總括而言都幾唔錯㗎仲要呢度泊車又平 平日又唔太多人一個唔錯嘅好選擇 啱晒同朋友慢慢食嘢傾偈嘅好地方😆
今日收工就約咗朋友喺鑽石山食飯lu

仲要呢度泊車又平 平日又唔太多人
一個唔錯嘅好選擇
啱晒同朋友慢慢食嘢傾偈嘅好地方😆

2023-03-15 102 浏览
純白色的外牆、柔和燈光折射燙金的「Ocio」招牌,令人不禁多看兩眼。餐廳正中間有一棵童叟無欺的大樹作裝飾,雖沒有置身森林庭院間的恬靜,但足以令人放鬆。 (1) 石燒(8安士)加拿大3A + 優質艾伯塔西冷扒可以選擇熟成度,但5成變了7成。西冷扒不算厚身,加上石燒令表面更難咀嚼。反倒是薯仔及配菜更為出彩,有點喧賓奪主。 (2) Ocio扒老虎蝦全日早餐 肉眼可見,豐盛的All Day Breakfast。 (3) 黑松露大啡菇意粉 午餐配送是日餐湯/或沙律,以及一杯飲品。餐湯為煙肉薯蓉湯,感覺麵粉及味常太重。其次,在預訂座位的情況下,沒有安排到較為寬敞的位置。同時,員工的對答亦不是相當友好。 總括而言,主食與甜品並未能相輔相成的情況下,難怪只能夠是一間引人入勝的甜品Café。

(1) 石燒(8安士)加拿大3A + 優質艾伯塔西冷扒
石燒(8安士)加拿大3A + 優質艾伯塔西冷扒

(2) Ocio扒老虎蝦全日早餐
Ocio扒老虎蝦全日早餐
肉眼可見,豐盛的All Day Breakfast。

(3) 黑松露大啡菇意粉

2023-03-13
午餐
2023-03-14 46 浏览
呢間餐廳走日系裝修風格,予人悠閑放鬆感覺🤗餐點選擇都好多,除了打卡able 的waffle, 疏乎厘pancake 外,餐廳都不同set dinner 嘅選擇,什至impossible 植物肉系列架😊今次我就無試甜品🍮,反而試吓主食🤓Set dinner 包括餐湯🫕,主食🍽️和飲品🥤是日餐湯係忌廉湯,正常水準啦🫣٩(๑˃̶͈̀ ᗨ ˂̶͈́)۶ 💗黑舞茸菌雜菌燴飯平時餐廳多選用黑松露做雜菌燴飯,而今次呢個黑舞茸菌同樣都幾香。燴飯嘅汁好多,但飯仍做到粒粒分明帶少少口感😆第一次食燴飯有木耳🤭,而且份量都唔少,感覺好似幾健康甘😂٩(๑˃̶͈̀ ᗨ ˂̶͈́)۶ 💗刺身珍寶帶子龍蝦汁雜錦海鮮意粉意粉同燴飯一樣好多汁🫣,有細細粒魷魚🦑同蝦仔,意粉口感🍝偏軟身。

今次我就無試甜品🍮,反而試吓主食🤓
Set dinner 包括餐湯🫕,主食🍽️和飲品🥤
是日餐湯係忌廉湯,正常水準啦🫣

٩(๑˃̶͈̀ ᗨ ˂̶͈́)۶ 💗黑舞茸菌雜菌燴飯
第一次食燴飯有木耳🤭,而且份量都唔少,
感覺好似幾健康甘😂

👭🏻孖妹黎到呢間位於荷里活廣場日式Cafe,餐廳以簡潔白色同木系作裝修主調,整體感覺光猛舒適,👭🏻孖妹安排左較入位置,旁邊冇其他客人啱哂傾計,,隨後店員遞上2杯室溫檸檬水🍋餐廳採用QR Code落單👭🏻孖妹睇完order左1個dinner set + 1份小食+甜品🥢餐湯(跟餐)✨ 餐湯係忌廉南瓜湯,呈鮮橙色,以新鮮甘南瓜熬製成湯,清甜得黎又有南瓜蓉,加入少量忌廉點綴,撈勻後令質地更濃厚😇仲加入咗少少杏仁片,增加咗口感👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌕🌑🥢Impossible 炸植物雞肉 +💰58✨👭🏻孖妹細細個好鍾意食麥當勞嘅麥樂雞,但素食從來都未試過,惠顧晚餐就可以以優惠價加配,原價$78而家只要$58就可以食到喇❤️✨餐廳以不鏽鋼鑊仔上菜,除咗植物雞,仲有份量幾多嘅炸薯條🍟可能店員比較忙碌唔記得落鹽,不過唔緊要,可以點旁邊嘅他他醬/茄汁,好快就清晒點lu✨ 植物素雞炸得非常香脆,炸粉皮算幾薄,即是攤凍咗依然係外脆內軟,食到一絲一絲,👷🏻‍♀️細孖覺得仲好食過非素食食嘅麥樂雞😊👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌕🌑🥢刺身帶子蕃茄龍蝦汁意粉 💰148✨帶子屬低脂高蛋白質肉類,為咗保持刺身嘅鮮嫩,餐廳只係稍為將2粒

🥢餐湯(跟餐)
忌廉南瓜湯

👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌕🌑

🥢Impossible 炸植物雞肉 +💰58
Impossible  植物肉雞

👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌕🌑

🥢刺身帶子蕃茄龍蝦汁意粉 💰148
刺身帶子蕃茄龍蝦汁意粉

✨帶子屬低脂高蛋白質肉類,為咗保持刺身嘅鮮嫩,餐廳只係稍為將2粒刺身帶子係輕輕熟燒熟,嫩肉多汁
刺身帶子蕃茄龍蝦汁意粉

✨意粉掛滿龍蝦汁🦞夠哂濃郁,混合左酸酸甜甜番茄汁🥫食落更開胃惹味
刺身帶子蕃茄龍蝦汁意粉

✨其他配料有蜆肉、車厘茄、魷魚🦑蝦仁🍤等等,食完刺身帶子仲有好多餸

👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌖🌑

🥢鑊仔焦糖金寶雪山熱香餅💰89
鑊仔焦糖金寶雪山熱香餅

✨熱香餅用鐵鑊仔呈上🥘面鋪上朱古力焦糖醬、粉紅色糖衣白朱古力粒、杏仁脆片、牛油曲奇餅碎🍪
鑊仔焦糖金寶雪山熱香餅

✨熱香餅口感似偏濕潤既蛋糕🍰睇餐牌相以為會係扁身熱香餅🥧結果相反,高身濕潤又鬆軟🥞點埋焦糖🍬醬汁同脆口餅碎食好好味

👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌕🌖

🥢熱檸檬茶 (跟餐)

✨檸檬茶用印有餐廳名嘅黑色杯☕️比客人,紅茶底本身比較濃我有,有少少茶澀味,👷🏻‍♀️細孖本來就鍾情於濃茶,所以用食完用嚟燒製滯非常之好

👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌕🌗

Impossible  植物肉雞
  • 餐湯
  • Impossible 炸植物肉雞
2023-03-11 72 浏览
今日叫左兩個餐,一個系比目魚扒伴蟹肉三文魚籽忌廉汁,外面煎得幾好,魚滑,另一個系黑舞茸菌雜菌燴飯,做得唔錯,菌都多,叫左一杯熱香草洋甘菊 ,味道可以,一杯檸檬柚子茶,正常,重跟左兩個是日餐湯,應該系薯仔湯,不過環境舒適,可惜太嘈
2023-03-10 43 浏览
加班加到人都痴左, 好彩同事陪我去放鬆下。。。荷里活間ocio的甜品一直都吸引住我, 今晚終於都試到, 無令我失望。環境都清雅企理, 服務員年輕有活力。揀左晚餐C ($178)南瓜湯都幾抵濃郁, 好綿滑。柚子蘋果梳打(+$15)無苦味, 清香酸甜,份外清爽。香草燒春雞扒配什菜熟度剛好, 唔會好鞋,肉質滑。迷你薯仔外脆肉軟,有咸味,三色配菜, 配色唔錯。特濃朱古力鑊仔雪山熱香餅($89)特級香濃未到枱已經聞到朱古力香氣, 上凍下暖, 要趁快吃。。唔係就雪崩喇, 哈哈哈,熱香餅好軟熟, 好綿好滑,糟糕的心情治癒了。草苺刨冰($78)成8吋高的刨冰山, 變成雪花, 入口化開,雪糕球,士多啤梨粒, 酸乳爆球珠。。。冰粒幼細,令果肉,爆球味道更出,食完甜冰,怒氣撲滅了。暢談一輪, 心情回復, 明早又上班去。。香港人真係好愛工作。。。
加班加到人都痴左, 好彩同事陪我去放鬆下。。。

環境都清雅企理, 服務員年輕有活力。

揀左晚餐C ($178)
南瓜湯都幾抵濃郁, 好綿滑。
柚子蘋果梳打(+$15)

無苦味, 清香酸甜,份外清爽。
香草燒春雞扒配什菜
特濃朱古力鑊仔雪山熱香餅

特濃朱古力鑊仔雪山熱香餅($89)

草苺刨冰($78)
十月南
特濃朱古力鑊仔雪山熱香餅
  • 奧斯蜜瓜雪山熱香餅
  • 鑊仔麻糬雪山熱香餅
  • 鑊仔伯爵茶雪山熱香餅
呢間係用qr code落單嘅 上面仲有餐廳wifi.ᐟ 見到店家有啲籃仔俾客人放袋 唔使拎住/放地下 呢點幾貼心𖤐當日~14:00去到仲有午市套餐 包沙律/餐湯+一杯$33或以下嘅飲品(其他補差價)➸雜菜沙律沙律菜+番茄仔簡單嘅配搭加埋黑醋調味 幾清新➸黑松露大啡菇意粉 | $79 | 8/10除咗大啡菇之外仲有雲耳同埋秀珍菇.ᐟ大啡菇有啲驚喜 用蒜茸粒調味 食落去唔會膩´ㅂ`意粉都好掛汁 一個人嚟講份量都啱啱好𖤐➸茉莉綠茶 | 跟餐 (原價$33) 茉莉&綠茶嘅balance唔錯特別解膩~
呢間係用qr code落單嘅 上面仲有餐廳wifi.ᐟ

除咗大啡菇之外仲有雲耳同埋秀珍菇.ᐟ
大啡菇有啲驚喜 用蒜茸粒調味 食落去唔會膩´ㅂ`
意粉都好掛汁 一個人嚟講份量都啱啱好𖤐
黑松露大啡菇意粉

➸茉莉綠茶 | 跟餐 (原價$33)
茉莉&綠茶嘅balance唔錯
特別解膩~
2023-03-06 77 浏览
收工同朋友聚一聚,兩個女仔竟然食的哂🫣正餐一個胃,甜品另一個胃的說法係無錯的😂炸德國鹹豬手半自家製酸椰菜原隻上,好大份🫣店員見我們切唔到,立即協助👍外皮好脆,肉又夠厚,每一啖真係感覺到滿滿膠原,不過味道就略為唔多出!甜品擺盤靚靚。未食已不停拍照😍綠茶大福雪山熱香餅$89濃濃綠茶味~軟綿綿大福,夾住暖暖的香餅Yummy ~再食一啖雪糕,有冷暖交替的感覺奧思蜜瓜雪山熱香餅(+$10雪糕)$108一層層食落去,雪糕+星星形狀脆脆+梳乎厘,底部有驚喜😀係蜜瓜啫喱,裝滿清甜蜜瓜汁🍈玫瑰荔枝乳酸梳打$48草莓菠蘿香橙梳打(跟餐)如果怕甜可以少甜,果汁味都比較Sweet

炸德國鹹豬手半自家製酸椰菜

甜品擺盤靚靚。未食已不停拍照😍

綠茶大福雪山熱香餅$89

奧思蜜瓜雪山熱香餅(+$10雪糕)$108

玫瑰荔枝乳酸梳打$48
草莓菠蘿香橙梳打(跟餐)

如果怕甜可以少甜,果汁味都比較Sweet
2023-03-02
  • 奧斯蜜瓜雪山熱香餅
2023-03-05 90 浏览
今日同屋企人行完鑽石山附近嘅景點,順便過嚟荷里活廣場食個午餐,揀咗呢間環境比較舒服嘅餐廳試吓。點咗兩份午餐。🍽️煙腩肉伴63度温泉蛋卡邦尼長通粉 $85配是日餐湯或沙律(二選一)套餐包括$33或以下飲品1杯先講個餐湯先,入口超香磨菇味🤩,面頭有杏仁粒,個湯質地好濃好creamy,連屋企人都大讚好味👍👍👍由於屋企人唔食溫泉蛋,所以轉咗熟蛋。卡邦尼長通粉好濃芝士味,仲有好多磨菇粒同煙腩肉粒,煙腩肉有少少鹹,長通粉偏向有口感,比較硬身,如果在軟身少少就好啦!🍽️日式咖哩帆立貝海鮮燴飯 $89呢個飯真係超推💯💯分量多到食唔晒,而且料好足,咖喱🍛燴飯真係好開胃,入口好香濃辣辣地🌶️。入面配料有洋蔥、芝士粉、魷魚🦑、翠肉瓜、黃椒、仲有四粒細粒的帆立貝,每粒都好新鮮😍,另外入面嘅魷魚份量都好多。飯嘅面頭有柴魚片,同個飯好夾味😚☕️跟餐飲品:熱香草洋甘菊、熱檸水另外見到啲甜品都好吸引😍,不過食完個午餐set已經好飽,唯有下次再來!📍 Ocio オシオ (鑽石山)鑽石山龍蟠街3號荷里活廣場2樓283-284號舖🔍#nseat_鑽石山分店:Ocio (東港城) (將軍澳)將軍澳坑口重華路8號東港城2樓238號舖#

點咗兩份午餐。

🍽️煙腩肉伴63度温泉蛋卡邦尼長通粉 $85

配是日餐湯或沙律(二選一)

套餐包括$33或以下飲品1杯

🍽️日式咖哩帆立貝海鮮燴飯 $89

☕️跟餐飲品:熱香草洋甘菊、熱檸水

📍 Ocio オシオ (鑽石山)
鑽石山龍蟠街3號荷里活廣場2樓283-284號舖

🔍#nseat_鑽石山

分店:
Ocio (東港城) (將軍澳)
將軍澳坑口重華路8號東港城2樓238號舖

#hkig #hk #hkfoodie #foodie #foodpics #foodphotos #foodblogger #instafood #foodstagram #hkfood #hkfoodblogger #yummy #食好西 #香港美食 #相機食先 #吃貨 #食評 #美食推薦 #鑽石山美食 #鑽石山 #燴飯 #日式咖哩 #帆立貝
2023-03-01
2023-03-05 44 浏览
🥗跟餐沙律每個套餐都跟有沙律或者湯,呢個沙律唔單止有沙律菜,仲有洋蔥絲同埋小蕃茄做配搭,加上酸酸甜甜嘅黑醋汁🥰非常開胃🧀溫泉蛋卡邦尼長通粉呢個長通粉表面,用咗海量嘅煙肉蘑菇同埋芝士粉🤭每一條長通粉都沾滿左非常濃郁嘅卡邦尼忌廉醬,非常邪惡😈🍫特濃朱古力鑊仔雪山熱香餅餐廳用咗鐵鑊承載住熱香餅,非常吸睛😗打卡💯底層有唔少朱古力醬,味道唔會過分死甜,但係份量都唔細,建議同朋友一齊分享🥰🍹荔枝冰茶
🥗跟餐沙律

🧀溫泉蛋卡邦尼長通粉

🍫特濃朱古力鑊仔雪山熱香餅

🍹荔枝冰茶

2023-03-05 144 浏览
對上一次去Ocio原來已經係幾年前去旺角煙廠街,岩岩睇返原來已結業🥺好在仲有鑽石山同將軍澳分店😌今晚黎左荷里活廣場呢間Ocio,環境光猛又夠寬敞,感覺非常舒適。同朋友兩個人叫左一個set dinner+一個小食+甜品。珍寶帶子海鮮喇沙燴飯 $148(連餐湯及$33以下飲品)調味做得岩岩好,唔好過咸搶左海鮮嘅味。海鮮配料好新鮮,帶子鮮甜肉厚,特別鍾意佢入面嘅魷魚,煮得剛剛好鮮味十足,唔會overcooked,唔會咬極都未吞到!跟餐我地叫左迷李芝士流心蛋燒南瓜焗煱伴脆皮單骨雞翼 $108幾特別嘅一道菜!將一個mini南瓜入面放左隻流心蛋,鋪上芝士再焗,再將雞翼點埋啲流心蛋食,成件事幾夾!食到最後,仲可以食埋啲南瓜肉😂飽哂🫣甜品叫左朱古力心太軟$72,正正常常,無咩特別。
同朋友兩個人叫左一個set dinner+一個小食+甜品

珍寶帶子海鮮喇沙燴飯 $148(連餐湯及$33以下飲品)
甜品叫左朱古力心太軟$72,正正常常,無咩特別。
珍寶帶子海鮮喇沙燴飯
李芝士流心蛋燒南瓜焗煱伴脆皮單骨雞翼