2023-05-19 67 浏览
每晚都好熱鬧的西餐廳 餐廳環境舒適雅致,讓客人休閒享受美食,好適合約會或朋友聚會 食物方面提供多款多國菜、小食、甜品及飲料,質素高 有驚喜☺ 價格合理,份量多,值得一試晚市二人消費:$267 +10%⭐️⭐️⭐️新奥爾良煎羊扒 配是日餐湯 ($189) 大力推薦!三件羊架大約五成熟,好大件厚身 juicy餐湯係蘑菇湯,好香濃☺ 羊味濃郁,肉質非常嫩滑爽口焦糖香蕉朱古力窩夫 ($78)推薦 精緻擺盤 熱騰騰,新鮮出爐,窩夫好香脆,配上雪糕一流☺ 份量多 好飽肚 朱古力味特別濃郁,好好味! 配搭的焦糖香蕉亦好出色~

晚市二人消費:$267 +10%

⭐️⭐️⭐️

新奥爾良煎羊扒 配是日餐湯 ($189)
大力推薦!三件羊架大約五成熟,好大件厚身 juicy
餐湯係蘑菇湯,好香濃☺ 羊味濃郁,肉質非常嫩滑爽口

焦糖香蕉朱古力窩夫 ($78)
2023-05-18 105 浏览
今日同男朋友去鑽石山既荷李活廣場覓食~見到呢間餐廳裝修幾靚,餐廳名有日文,門口又好多人排隊或者睇緊,好似唔錯,就試下啦~雖然佢餐廳係日本但係佢menu有韓式炸雞😂其實係想食配菜薯條所以先叫,因為佢無淨炸薯條。呢個甜酸醬真係伏到爆炸⋯⋯佢係超級酸,酸到我呢個好鍾意食酸嘅人都覺得唔好食。最後我地係無食曬嘅。薯條就OK溫泉蛋忌廉汁雜菌長通粉非常普通,唔好食,啲菇好苦忌廉湯無咩特別牛扒都係好普通,我叫welldone都係有血水🥲裝修OK,食物非常普通,呢個價錢完全唔值得,唔會再嚟
今日同男朋友去鑽石山既荷李活廣場覓食~

溫泉蛋忌廉汁雜菌長通粉
非常普通,唔好食,啲菇好苦

忌廉湯無咩特別

牛扒都係好普通,我叫welldone都係有血水🥲

裝修OK,食物非常普通,呢個價錢完全唔值得,唔會再嚟
2023-02-18
2023-05-17 67 浏览
整間餐廳裝潢風格日系,以淺色木為主,環境簡潔舒適,Menu同埋牆上熊仔壁畫好可愛,中間放咗一棵真樹做裝飾,令人有置身日式庭院感覺。主打日式甜品、日式刨冰、西餐及多國菜等,菜式賣相精緻。今次試咗兩個甜品 朱古力布朗尼窩夫 窩夫再加brownie 同埋雪糕 食完好飽肚,賣相都唔錯,窩夫外脆內軟有蛋香綠茶紅豆麻糬窩夫 切開窩夫入面見到厚厚的麻糬,淡淡既綠茶味,加埋紅豆既甜,正!另外,員工亦主動提供協助,服務有禮,值得一讚,下次亦會再光顧。
主打日式甜品、日式刨冰、西餐及多國菜等,菜式賣相精緻。
今次試咗兩個甜品

窩夫再加brownie 同埋雪糕
食完好飽肚,賣相都唔錯,窩夫外脆內軟有蛋香

2023-05-07
2023-05-15 104 浏览
•ᴗ• 鑄鐵鑊仔法式吐司🍞 楓糖味🍁 $78(+$10+$10雲呢拿雪糕😝x2) 真係好鍾意呢間法式多士,之前將軍澳分店食過一次,今次黎鑽石山試埋楓糖味🍁一樣焗到包皮金黃色少少焦香,外脆內軟,包體浸咗牛奶,好soft順口,而且唔會太甜🥲🥲配埋雲呢拿雪糕🍨真係好好味🥲🥲根據經驗,雪糕要嗌兩球🥹配住麵包食,真係100分💯我諗要間唔中黎食一次止下癮•ᴗ• 珍寶刺身帶子南瓜汁雜海鮮燴飯 $158 有大粒好大粒嘅帶子✌🏻外皮煎到少少焦脆,內裡保持到個水份,幾嫩滑鮮甜🫧🐙仲有魷魚🦑蜆肉等等海鮮,口感幾豐富🥸意大利飯嘅南瓜汁唔算好濃烈,有淡淡嘅甜味,唔會好膩🎃意大利飯硬度岩岩好,唔會太淋,配上南瓜汁好清甜🧑🏻‍🍳Dinner set包餐湯同飲品,餐湯係南瓜忌廉湯,唔係好濃個種,甜甜地南瓜味加上忌廉🎃幾清淡🫧飲品嗌咗抹茶奶昔(+$20)抹茶味都幾濃,甜味適中,怕甜嘅朋友可以嗌少甜🍵 •ᴗ• 烤芝士肉丸伴自家制薯茸 $58估唔到小食咁大份😂有成6-7粒肉丸,薯茸好綿密,配上蕃茄汁🥫仲有芝士拉絲🧀
•ᴗ• 鑄鐵鑊仔法式吐司🍞 楓糖味🍁 $78
(+$10+$10雲呢拿雪糕😝x2)

•ᴗ• 珍寶刺身帶子南瓜汁雜海鮮燴飯 $158

•ᴗ• 烤芝士肉丸伴自家制薯茸 $58
2023-05-15 68 浏览
這天來到荷里活廣場,被門外的朱古力窩夫圖片吸引,決定嘗嘗這家日式西餐廳Ocio。餐廳裝潢走簡約路線,白色配搭木色,感覺很舒服。我們點了兩份午餐,份量挺足啊!卡邦尼意粉味道很不錯,意粉軟硬度適中,好吃另外也點了All Day Breakfast,這個份量更足!一個女生應該吃不完吧!食材也有點日式風格,很不錯。兩杯飲品也不錯其實我們也點了香蕉焦糖朱古力窩夫,但忘記了拍照。覺得甜品相當出色,甜品朱古力窩夫要比All Day Breakfast的plain窩夫好吃一點

餐廳裝潢走簡約路線,白色配搭木色,感覺很舒服。

我們點了兩份午餐,份量挺足啊!
卡邦尼意粉味道很不錯,意粉軟硬度適中,好吃

兩杯飲品也不錯

All  Day  Breakfast
泡沫咖啡
摩卡咖啡
2023-05-11 77 浏览
Oico オシオ (鑽石山)鑽石山荷里活廣場早幾個月前新開咗間餐廳,今次終於得閒去試。餐廳裝修風格以淺色木材為主,主打日系簡約風。入面以多國菜同甜品為主。今次我係平日Lunch Hour 去,都有好多人。如果大家想食,可能要早少少去排隊🙈🙈我今次叫咗Lunch Set,包沙律🥗或湯🫕同埋一杯飲品☕️,價錢都好合理。晚市款式會再多啲,如果想要更多選擇嘅朋友,可以去試Dinner Set煙腩肉伴63度溫泉蛋卡邦尼意粉 $89呢個卡邦尼意粉D汁非常濃郁,配埋溫泉蛋同蘑菇,令到成個意粉唔會太膩。安格斯漢堡扒全日早餐 $118呢個全日早餐非常豐富,好足料。除咗有安格斯漢堡扒之外,仲有炒蛋、腸仔、煙肉、蕃茄、茄汁豆、沙律、窩夫同埋哈密瓜Parma Ham🤤🤤我自己個人特別鍾意安格斯漢堡扒同窩夫🧇。塊漢堡扒幾Juicy唔會好乾,而窩夫配蜜糖味道一流。我見到好多人都有叫甜品🥞🍰,賣相都非常之靚,好適合大家用嚟打卡🙈🙈下次有機會都一定要試吓😝👅味道:4.1/5🌹環境:4.1/5💰性價比:4.2/5📍 Ocio オシオ (鑽石山)鑽石山龍蟠街3號荷里活廣場2樓283-284號舖🕰️ 1130-2230#foo
Oico オシオ (鑽石山)

煙腩肉伴63度溫泉蛋卡邦尼意粉 $89

安格斯漢堡扒全日早餐 $118

👅味道:4.1/5
🌹環境:4.1/5
💰性價比:4.2/5

📍 Ocio オシオ (鑽石山)
鑽石山龍蟠街3號荷里活廣場2樓283-284號舖

🕰️ 1130-2230

#foodie #hk #hongkong #food #hkfoodie #OICO #鑽石山 #荷里活廣場 #香港美食 #食評 #打卡 #吃貨 #foodreview #foodgram #foodguide #香港食乜好 #好西

2023-05-11 66 浏览
今天和朋友睇完戲後,經過商場一間外觀日系風格嘅餐廳,就被這吸引了。進入餐廳後,發現餐廳內環境唔錯,日式木系風格,設計有空間感,牆上有些簡單插畫,座位闊落,坐得舒服。😋餐廳使用QR code點餐,是日選擇:1️⃣煙腩肉伴63度溫泉蛋卡邦尼意粉 🔸南瓜湯 🔸熱香草洋甘菊🍽被溫泉蛋吸引,意粉配上煙腩肉,再加上溫泉蛋蛋汁一齊食好好味。2️⃣Ocio炸軟殼蟹漢堡 🔸南瓜湯 🔸熱茉莉綠茶🍽漢堡好多料、好大個,軟殼蟹不油膩。薯條外脆內軟,炸得好香口。

😋餐廳使用QR code點餐,是日選擇:
1️⃣煙腩肉伴63度溫泉蛋卡邦尼意粉

🔸熱茉莉綠茶
2023-05-11
午餐
2023-05-11 51 浏览
這間餐廳的甜品一直很想食,因為一直也很多人 所以找不到機會食.難得早收工去食晚餐不用等位直接入座.奥斯蜜瓜雪山熱香餅 $108賣相相當吸精🤩打卡超靚😍😍用上半個蜜瓜,中間掘空放入了啫喱,上面蓋著熱香餅連雪糕.蜜瓜的味道清甜爽口,甜度不會太高,而且還帶有淡淡的香氣。熱香餅內部柔軟且帶有一定的彈性,口感獨特,味道香甜。咬下去會有一種蓬鬆的口感.珍寶刺身帶子南瓜汁雜海鮮燴飯 $158晚餐套餐包餐湯和$33以下飲品.飯的份量很多,足夠2人享用😂帶子具有鮮甜的味道和柔軟的口感,南瓜汁則帶有濃郁的南瓜風味,海鮮的味道多樣😌海鮮的鮮味和米飯相互融合,再淋上南瓜汁作為調味,提升整道菜品的層次感和風味。

奥斯蜜瓜雪山熱香餅 $108

珍寶刺身帶子南瓜汁雜海鮮燴飯 $158
晚餐套餐包餐湯和$33以下飲品.
Intro: 上次試完Ocio覺得午市套餐普通,而今次同時間揀埋呢到嘅打卡甜品(梳乎厘),但其實午市只得60分鐘,但如果平時落午市套餐時候叫埋梳乎厘,店員都會即刻送上黎,仲要感覺食得好急,唔可以舒舒服服咁享受。___________________🍽 鑊仔焦糖金寶雪山熱香餅💰 89(加一球雪榚$10)(須加一)⭐️ 7.5/10✍🏻 賣相真係幾靚,適合打卡;✍🏻 雲呢拿雪榚甜度唔高,係靚嘅雪糕球:✍🏻 梳乎厘上撒上甜嘅餅乾碎,幾靚但就過甜;✍🏻 整體黎講梳乎厘太甜, 而加埋焦糖味更加甜,建議呢個梳乎厘分兩個人食,或者叫其他味。___________________🏠 Ocio📍 鑽石山荷里活廣場2樓283-284號舖⭐️ 7.5/10___________________
Intro:
🍽 鑊仔焦糖金寶雪山熱香餅
💰 89(加一球雪榚$10)(須加一)
⭐️ 7.5/10
✍🏻 賣相真係幾靚,適合打卡;
✍🏻 雲呢拿雪榚甜度唔高,係靚嘅雪糕球:
✍🏻 梳乎厘上撒上甜嘅餅乾碎,幾靚但就過甜;
🏠 Ocio
📍 鑽石山荷里活廣場2樓283-284號舖
⭐️ 7.5/10
___________________
有日去荷李活廣場行街 見到呢間cafe裝修係行日系清新風格 好似好舒服咁 餐牌又幾可愛 就入咗去試👀 試完就覺得 errr 應該唔會有下次😹 食物質素一般 檯與檯之間唔係好多空位 雖然當日唔算超爆滿 但係身邊所有客人係度講嘢 再加埋啲餐具不斷碰撞既聲 嘈到認真同酒樓無咩分別 講嘢要好大聲🤕 嘈到好唔舒服🤧✨ 朱古力布朗尼窩夫💲 78餐牌寫係招牌窩夫 於是就試試佢🤔 窩夫有四件 再加幾舊brownie 同埋雪糕 會飽肚+賣相幾靚 呢個價錢算係咁🫣 窩夫外脆內軟有蛋香 但係朱古力味一啲都唔濃郁 唔知係我唔好彩定點 啲brownie亦都偏乾🥲 ✨ 水牛城單骨雞翼(5隻)💲 78 (跟餐💲 58)到底係餐廳好有創意定我孤陋寡聞 真係未見過buffalo wings啲醬就咁舖喺面😹 同埋除咗裝飾用途 唔係好明白蜜糖星星既意義😹 炸粉偏厚 薯條唔算新鮮 唔可以話難食既 但係同我理解既水牛城雞翼好大出入😗

✨ 朱古力布朗尼窩夫💲 78

✨ 水牛城單骨雞翼(5隻)💲 78 (跟餐💲 58)

2023-05-08 59 浏览
係第二間餐廳食完晚餐唔夠飽,過黎食左3個甜品,甜品係用第2個胃放既🫡.🔸 特濃朱古力鑊仔雪山熱香餅用鐵鑊保持熱辣辣既朱古力熱香餅,keep住鑊中熱朱古力醬既溫度,熱香餅口感軟淋,朱古力味好濃郁,配埋朱古力雪糕,又熱又凍感覺好正😆🔸綠茶紅豆麻糬窩夫窩夫入面既份量麻糬唔少,淡淡既綠茶味,加埋紅豆既甜味,不錯!4大件都幾飽肚🤣🔸宇治抹茶心太軟一切開,抹茶流心好澎湃,唔會好甜,夠有抹茶香,配埋雲呢拿雪糕食,一流~ 記得要趁熱食,先有冷熱交融既口感🙈
係第二間餐廳食完晚餐唔夠飽,過黎食左3個甜品甜品係用第2個胃放既🫡
🔸 特濃朱古力鑊仔雪山熱香餅

🔸綠茶紅豆麻糬窩夫

🔸宇治抹茶心太軟
週末同屋企人鑽石山荷里活廣場行街,攰攰地搵間coffee shop食甜品先🍰,OCIO 環境唔錯喎,全店以木系裝修,牆身加有簡單插畫,四周加入綠色植物🪴的裝飾,感覺舒服簡約,甜品價錢💰仲幾抵食添😋🧡Freshly made Waffle with Honeydew Melon / 蜜瓜🍈雪山熱香餅🥞 半個蜜瓜上面灑上糖霜、放上熱香餅、cream、雲呢拿雪糕,裏面仲有幾粒啫喱,仲有粟米脆脆,瓜子及蜜糖等等,好味又豐富😋🧡Honeydew Melon Ice Crush with Vanilla ice cream / 蜜瓜刨冰🍧配雲呢拿雪糕🍨 冰凍蜜瓜味道嘅刨冰🍧,味道吾係藥水味,仲有幾片蜜瓜加乳酸波波,好味有口感👍🏻🧡Baked Pancake Chocolate Lava Cake / 焗鑊仔班戟🥞心太軟呢個幾特別,用班戟包住個朱古力心太軟,加上雲呢拿雪糕,吾喜歡食凍野嘅朋友就啱晒啦!

2023-05-02
2023-05-05 75 浏览
去荷里活商場睇完戲,經過門口見到張poster上面嘅all day breakfast好吸引😆女兒就話要食~餐廳樓底幾高😍設計好有空間感,坐得好舒服,好中意❤️午餐種類都多,首先一定梗係嗌返她想食嘅all day,lunch menu嘅仲係虎蝦all day🤩我就揀咗意式肉丸意粉,又可以俾啲佢食(怕佢食all day唔夠飽)食物賣相 & 味道都好好,而且份量都多,好岩share食💖女兒好中意all day個窩夫😋我就好欣賞個意粉,肉丸又好食!咖啡唔錯,如果有埋拉花就正🤣甜品都好吸引,不過今日得我同女兩個人,所以食唔到咁多🥹下次同爸爸再來😋PS餐廳內外好多位影相都好靚🥰

餐廳樓底幾高😍設計好有空間感,坐得好舒服,好中意❤️

食物賣相 & 味道都好好,而且份量都多,好岩share食💖
咖啡唔錯,如果有埋拉花就正🤣

PS餐廳內外好多位影相都好靚🥰
趁假日到鑽石山,路過這一間木系的cafe Ocio,友人說想吃甜品,於是就走進店內用膳。芝士流心蛋燒南瓜煱伴脆皮單骨雞翼$158單骨雞翼非常香脆,流心芝士蛋味道香濃。可以把雞肉配上蛋漿食用,會更有趣。唯一美中不足的是南瓜煱內沒有南瓜,令想吃南瓜的友人失望。來到甜品這個主菜,特濃朱古力的味道非常濃郁,鑊仔把棉花糖都燒溶,加上熱香餅上的碎朱古力,非常好吃。冷與熱之間的味道很夾,相信如果可以選擇雪糕口味的話會更好。(非餐廳試食)
迷你芝士流心蛋燒南瓜煱伴脆皮單骨雞翼

芝士流心蛋燒南瓜煱伴脆皮單骨雞翼

特濃朱古力雪山鑊仔熱香餅

冷與熱之間的味道很夾,相信如果可以選擇雪糕口味的話會更好。

(非餐廳試食)
特濃朱古力雪山鑊仔熱香餅
2023-05-03 76 浏览
餐廳位於鑽石山荷里活商場入面,但入到去就好似去咗一個新世界咁,必有洞天。餐廳環境走日式木系風格,中間有一棵大植物,感覺好似響日式庭園食嘢咁🤩👍🏻👍🏻🌟新奧爾良煎羊扒 $247今次叫左呢個晚市套餐,會配埋餐湯同飲品。是日餐湯係蘑菇湯,飲落香味頗為濃郁,湯料充足。主菜上菜時,我已經知:「愛羊者有福了!」羊既香味四溢,實在食指大動!食落羊味十足,難得既係食到肉質咁軟熟既羊架。配菜有薯蓉同蔬菜,撈埋羊架出黎既羊油更是一絕,更添一份美味!🌟水牛城雞鎚 (5隻) 跟餐+$58呢個小食有5隻雞鎚,配埋薯條。上菜嘅時候甜酸醬嘅味道已經撲向鼻哥。份量黎講,食完都飽得七七八八了。雞鎚食落外面略脆,肉質成功保持嫰滑,配上開胃既醬汁,水準喜出望外!醬汁唔會太濃,有酸酸甜甜嘅開胃味道,亦都食到雞鎚本身嘅味道,唔會喧賓奪主。😋是日總結🤩🤩🤩食物水準相當不錯,份量亦多,食得飽。對於響市區嘅打工仔嚟講,呢度不失為一個一齊傾偈吹水、食野打卡嘅好地方。員工亦主動提供協助,服務有禮,值得一讚。下次亦會再光顧餐廳,試埋佢嘅特色甜品👍🏻👍🏻😚

🌟新奧爾良煎羊扒 $247

🌟水牛城雞鎚 (5隻) 跟餐+$58

是日總結🤩🤩🤩
新奧爾良煎羊扒
水牛城雞鎚 (5隻)
蘑菇湯
橙汁
2023-05-03
新奧爾良煎羊扒
水牛城雞鎚 (5隻)
蘑菇湯
橙汁