2017-01-20 141 浏览
在時代廣場吃完了飯,兩個蜜瓜狂心血來潮要吃個甜品,二話不說一定跑到Nun試一試其No.1韓式綠寶石香甜蜜瓜雪奶。煉奶、雲呢拿雪糕加蜜瓜糖漿、還有蜜瓜雪奶,確實香甜無比。雪奶原來跟沙冰不同,較為軟滑,入口真的像雪,可能這就是其優勝之處吧。然而最吊詭的地方是明明看見照片有兩行砌得滿滿的肥厚蜜瓜塊,現場實物莫說可砌成一行,只有數片零零星星的薄瓜片鋪在雪奶旁,跟示範單位是個反比!小人唯有淺嚐兩口,讓朋友盡情地享用吧。即使朋友吃得較多,也覺得有被欺壓的感覺,更說不夠蜜瓜就乾脆不要做出來。

韓式綠寶石香甜蜜瓜雪奶
下午茶
韓風到處都有,甜品亦不少得。最近聽朋友提起有間甜品店「Nun Korean Dessert」新推出了巨型12吋特長窩夫,結果又剛好在附近有分店,當然要去品嘗一下。😻餐廳以外賣形式運作,要先去購買,再等待外賣器振動提示去拎取食物甜品,而店內亦有不少座位可供買餐後進食,少有甜品店以這種模式運作。🍽餐牌有食物及甜品選擇,種類亦很多。最後我們點選了:「海洋荒島$42」、「焦糖香蕉朱古力窩夫$68」、「芒果意大利粉雪糕$68」。🌊🍫🍌🥞🍝🍦「海洋荒島」賣相好像海洋世界一樣,藍色的是荔枝味的無氣飲料,味道較為淡。另再有一球雲尼拿雪糕,飲料中有兩件海豚形狀的軟糖。🌊「焦糖香蕉朱古力窩夫」最期待的甜品出現了,真係好長好巨型,目測應該都有12吋長。香蕉配上焦糖及朱古力味道好夾,底下的窩夫烤烘得剛剛好,不會乾身,入口外脆內軟。🍫🍌🥞「韓式迷人芒果意粉雪糕」賣相好像意大利粉一樣,食落有煉奶味道,口質幼滑,甜道恰到好處,配上朱古力蝴蝶及朱古力棒。最驚喜就是芒果肉完全不會酸,整個口感豐富,配合剛剛好。🍝🍦「餐牌」我已經影左上載至openrice既「餐牌」入面啦,方便大家查閱相關菜式。📋
海洋荒島
焦糖香蕉朱古力窩夫
芒果意大利粉雪糕

2017-01-11
等候时间
5 分钟 (堂食)
焦糖香蕉朱古力窩夫
芒果意大利粉雪糕
2017-01-15 103 浏览
六點幾食咗dinner後行cwb,未九點已經想再食野天氣有d凍,但唔忍心拒絕fd對雪花冰既狂熱。好喇,今年最後一次食冰lu!每張檯都有menu,食客揀好之後自己去職員工作區點餐,要俾埋錢。好似food court咁,揸住部機番去自己個位度等食物。係fd既推介下,揀咗甜蜜蜜麻糬雪奶。顧名思義,這份雪花冰會甜、有麻糬、有煉奶。果不其然,預想的都有。甜蜜蜜煉奶另配,便於食客依據個人喜好添加。粉質的花生粉配上剛製成的雪奶,冰未開始融化,單吃有些許單調,建議開動前便先淋上一些煉奶,增加濕潤度,亦調和花生粉的鹹味一甜一鹹,意外美味。麻糬比想像中多,軟而不黏牙,像是冰雪中的一粒棉花糖,豐富口感,頗有新意再來說說雪花冰中的奶,甜度適中,份量充足。以往,類似的刨冰常常徒有其表,中堅部分只有紮實且無味的冰。這次完全不會,食到中間仍有濃郁奶味餐單中亦有其他看起來不錯的雪花冰,下次再試。吐司類甜品。麵類主食。----------------------涼風習習的夜晚,兩人分享一份雪花冰,有些寒意,卻也不會太凍。甜中有鹹,一改平日對刨冰的既定印象,味道亦不錯。一人25元,毋需加一,是逛街疲累之時休憩之佳選呀
六點幾食咗dinner後行cwb,未九點已經想再食野
韓式甜蜜蜜麻糬雪奶
一甜一鹹,意外美味。

餐單中亦有其他看起來不錯的雪花冰,下次再試。
吐司類甜品
麵類主食。

----------------------

一人25元,毋需加一,是逛街疲累之時休憩之佳選呀
2016-12-15
$25 (宵夜)
韓式甜蜜蜜麻糬雪奶
2017-01-05 39 浏览
每次到銅鑼灣吃完飯,如果還有時間還是想到附近的nun吃個甜品上2星期去,去到有這個兔子雪奶系列這個冬天不太冷吃個冰也不是過份幻想的可愛造型 ...出來的實物 (XD)果然圖片只供參考沒辦法,這麼熱的冬天,兔子也要哭了!!!!曲奇味道的小兔子雪奶,上面有好多OREO粉每口都有滿滿的Oreo味道下面的雪花冰綿綿的,很細密加上奶漿,口感又甜又滑雪糕球及布甸帶有芝麻味道夠大份,同男友sweet sweet 一起吃就最開心了
每次到銅鑼灣吃完飯,如果還有時間

還是想到附近的nun吃個甜品
上2星期去,去到有這個兔子雪奶系列

這個冬天不太冷

吃個冰也不是過份
幻想的可愛造型 ...出來的實物 (XD)

果然圖片只供參考

沒辦法,這麼熱的冬天,兔子也要哭了!!!!

曲奇味道的小兔子雪奶,上面有好多OREO粉

每口都有滿滿的Oreo味道

下面的雪花冰綿綿的,很細密

加上奶漿,口感又甜又滑

雪糕球及布甸帶有芝麻味道

夠大份,同男友sweet sweet 一起吃就最開心了
$78 (其他)
2017-01-01 33 浏览
晚飯食得太夜,十點半後想食賣相靚小小又新潮嘅甜品選擇唔太多,有間細細地即管試試味好小見實物同相片相同,好靚雪糕唔太甜好滑,但軟雪糕真係好快溶,影相要快手好香咖啡味,又唔會甜到膩,個蛋糕好難食完全唔知咩味,餅底又唔脆,朱古力片都好好味俾圖片騙左以為係軟雪糕點知係cream仲要唔香,個雪花冰好勁食到尾都冇溶到,冰中層有朱古力餅碎太多好甜,3件蛋糕都超難食位置方便舖仔細細選擇都多
幻彩Macaron 韓式牛奶冰淇淋
幻彩Macaron 韓式牛奶冰淇淋
韓式特級香濃tiramisu雪奶
  • 幻彩Macaron韓式牛奶冰淇淋
2016-12-26 93 浏览
食咗個人氣no. 1 嘅招牌甜品,蜜瓜味嘅刨冰,幾大份,兩個人share會比較啱。佢嘅刨冰同台式嘅刨冰唔同,佢呢隻好綿,而且d冰都似甜甜哋,有淡淡奶味咁,唔知定雪糕溶咗落去,跟住放幾舊蜜瓜同雪糕仲有些少緑色嘅糖粉,講真如果唔係$68,我覺得都幾好食,不過成$70 我就覺得有d唔值,蜜瓜又唔係好似日本果種咁甜,而且店好細,食完就即係走個隻,所以如果你係韓風粉絲可以去一試,不過要以平常心去食,咁樣成件會好d
2016-12-24
趁今日得閒,梗係去下timesquare行下,因為知道九樓開左個ps4 pro showroom,可以趁冇咩人去下。個到展出好多新game試玩 ff, 人中之龍, 2k, fifa KOF ,仲有ps4 pro同vr試玩,不過最想試batman就冇得玩,好想試下做Bruce!玩完梗係去睇下附近有咩食,又未到dinner time 咁就去呢間韓式甜品店食下,係我既mindset 韓式甜品仲係蜂巢雪糕呀cake呀puff,估唔到除左台式綿花冰,原來韓國都有,但係就叫雪奶,好喇我承認我呢d大鄉里唔識野,以後搵機會食多d,佢呢到就自助形式,先點左甜品再等,好似food court咁。韓式綠寶石香甜蜜瓜雪奶 $68有睇我既openrice都知我介紹過蜜瓜豆腐花,咁佢寫住自己number one 又係我心愛蜜瓜,梗係要食下喇。佢就三部分組成:雪糕 雪奶 蜜瓜。大鄉里真係第一次食,雪糕其實都係普通雪尼拿雪糕,但係可以伴埋蜜瓜醬就唔同晒。佢個雪糕唔係外面d cheap cheap野,好憎個d雪到硬一硬或者都未上枱已經融左一半。蜜瓜都好多舊好大粒,粒粒都真係甜。雪奶應該就係今次重點,以為同綿花冰好似,一

韓式綠寶石香甜蜜瓜雪奶 $68

蜜瓜都好多舊好大粒,粒粒都真係甜。

雪奶應該就係今次重點,以為同綿花冰好似,一口會溶晒一啖風咁,呢個反而口感軟熟冇咁易溶,好似雪嘅形態,唔係實的的刨冰/食到一半水汪汪既棉花冰。佢加埋本身已經淋左上去煉奶,食落去甜甜地,真係食到停唔到口,因為冇飽個感覺,唔太甜又唔似冰咁無文無味。
榴槤白雪丸子雪奶 $68
都係用雲尼拿雪糕,不過呢款反而有雲尼拿籽喺入面,好濃而且夠滑。呢款主角反而覺得係榴槤,一係味夠搶,二嚟榴槤蓉同小丸子真係perfect match,一軟一靭,一濃一淡。榴槤蓉份量夠足,食到最尾食返清清地、淡香奶味嘅雪奶,可以中和返榴槤嘅重口味。
以各款雪奶都係咁上下價錢嘅話,我就覺得榴槤呢款食得過,大家都知榴槤甜品係貴啲,呢度冇貴啲又足料,榴槤迷至愛!
記得post相check埋in!
2016-12-12
  • 榴槤白雪丸子雪奶
2016-12-14 97 浏览
跟男朋友吃完晚飯的指定動作當然是吃甜點嘛,在時代廣場附近發現這間之前沒有試過的韓式甜點店,喜歡嘗試新事物的我當然又要進去一試究竟啦店裡大概有二十多個座位(照片不見了)需要自己到點餐區點餐,然後再到取餐區自己拿,是一個自助的形式啦~甜點選擇蠻多的,都很吸引害我選很久耶~~哈哈抹茶紅豆丸子韓式軟雪糕抹茶跟紅豆本來就是絕配嘛,加上超滑的軟雪糕....還沒吃完就已經想encore啦朱古力芝士蛋糕韓式雪粉雪粉比綿綿冰會再更細緻一點,再配上濃濃的朱古力粉,餅乾碎跟忌廉,真的會讓人忍不住一直吃!連不太喜歡吃冰的男朋友都吃了很多喔
跟男朋友吃完晚飯的指定動作當然是吃甜點嘛,
在時代廣場附近發現這間之前沒有試過的韓式甜點店,
喜歡嘗試新事物的我當然又要進去一試究竟啦
店裡大概有二十多個座位(照片不見了

需要自己到點餐區點餐,然後再到取餐區自己拿,
是一個自助的形式啦~
甜點選擇蠻多的,都很吸引

害我選很久耶~~哈哈
抹茶紅豆丸子韓式軟雪糕
抹茶跟紅豆本來就是絕配嘛,
加上超滑的軟雪糕....
還沒吃完就已經想encore啦
朱古力芝士蛋糕韓式雪粉
雪粉比綿綿冰會再更細緻一點,
再配上濃濃的朱古力粉,餅乾碎跟忌廉,
真的會讓人忍不住一直吃!
連不太喜歡吃冰的男朋友都吃了很多喔
2016-12-10 55 浏览
今日去左食韓冰,見而家天氣未到咁凍,仲可以食下韓冰呢間甜品店除左特色甜品,仲有炸雞同麵食添見韓冰好吸引,仲有榴槤味添我當然二話不就揀榴槤白雪丸子雪奶,而我妹妹話想試下紫薯係咩味道,所以佢就叫左個紫薯雪米糍雪奶呢個就係榴槤雪奶,榴槤味超香,好濃郁,連埋榴槤蓉一齊食,令到味覺好豐富不過丸子就遜色左,好腍,完全無煙韌既感覺而紫薯既顏色好靚呀,仲有3粒雪米糍添不過我對紫薯興趣不大呢杯唔記得叫咩名,係荔枝味,仲有椰果係裡面,仔細睇,好似一幅畫咁,感覺2隻海豚(橡皮糖)係海中暢遊開頭飲幾啖味道好好,好香荔枝味,不過再飲多d,就會好甜
今日去左食韓冰,見而家天氣未到咁凍,仲可以食下韓冰

呢間甜品店除左特色甜品,仲有炸雞同麵食添
見韓冰好吸引,仲有榴槤味添
不過丸子就遜色左,好腍,完全無煙韌既感覺
而紫薯既顏色好靚呀,仲有3粒雪米糍添
不過我對紫薯興趣不大
開頭飲幾啖味道好好,好香荔枝味,不過再飲多d,就會好甜
2016-12-10
2016-12-09 82 浏览
每次同朋友食完晚飯,都會習慣食甜品,本來諗住去聰嫂度,但人龍長到嚇親,跟住轉返出去就見到一間韓式甜品,既然大家都未食過什麼雪奶,就叫兩個share試下啦!密瓜雪奶 ($68+$18加大)既然係推介就梗係要試下啦,仲要加大佢,第一次食雪奶感覺特別,有種入口即溶既感覺,唔似綿綿冰,亦唔似沙冰,總之食過一次我就愛上咗!密瓜係我食咁多次都必叫既,密瓜香甜度爆燈,可以令你食不停,而所謂既雪,已經淋咗類似煉奶既糖漿,一齊食又香又唔會過甜,非常好味!仲有再加埋雲呢嗱雪糕球,簡直係無得輸!咖啡雪奶 ($68)呢個我哋評語係好苦,d咖啡粉好似即溶咖啡咁,雖然上面有雪糕同下層有雪,但都唔夠以抵消佢既苦味,所以唔值得一試呀!

密瓜雪奶 ($68+$18加大)

咖啡雪奶 ($68)
呢個我哋評語係好苦
2016-06-16
等候时间
10 分钟 (堂食)
$52 (宵夜)
  • 密瓜雪奶
1K
2016-12-05 142 浏览
食飽飯想吃甜品,一行過就見到佢有位即時座下,估唔到有其他美食,當然一心想吃甜品嘅我已經開始望主甜品個面,榴槤白雪丸子雪奶$68飯後又有甜美嘅果皇,榴槤肉雪糕味道濃郁,重好有口感,食真的,重有榴槤肉,喜歡吃榴槤就真係一定要試,而且又有煙韌嘅丸子,重有軟滑嘅雪奶,最重要係大大杯,幸好頭先唔係吃得太飽唔係就會食唔晒了!另朋友點了個韓式醉特級3球窩夫雪糕窩夫$72一出來個份量真係覺得超級大份,幸好先點兩個甜品,幾個人分,窩夫脆口,大大個雪糕球,當然夾埋香脆窩夫一起入口味道更加美味,又熱又凍,唯自己個口唔夠大唔可以好似夾心餅咁入口,但幾個人分真係一個不錯嘅選擇!最緊要係有不同選擇!差不多吃完時,見到隔離枱點了,個啲密瓜好似好正,今晚不能再吃了,唯留待下次要試試哈密瓜雪奶先!
另朋友點了個韓式醉特級3球窩夫雪糕窩夫$72
其他
2016-12-04 148 浏览
做完運動勁肚餓,途經一間韓國甜品店,發現除了甜品外,還有小食和麵類。由於太肚餓了,點了一客韓式炸醬麵。本以為麵豉醬一定好濃好膩,意外地清淡。麵質一貫韓式的質感,煙煙韌韌有彈性,配以紅蘿蔔絲,青瓜絲.....有嚼囗!來到甜品店無理由唔食甜品。季節限定的紫薯雪米糍雪奶,紫色的色彩非常吸睛。雪奶幼滑,入口即溶。紫薯茸綿滑,紫薯味濃厚,融入雪奶,非常滋味。

韓式炸醬麵
紫薯雪米糍雪奶
2016-12-03
紫薯雪米糍雪奶
2016.12.02【12.2 小秘書之日常生活1~食甜品平衡身心是常識吧】 本身攞咗半日假, 想Happy Friday更happy, 但老闆事忙,我又唔忍心一走了之。 結果一拖,拖到4點先走。 Lunch都冇食嘅我,就遊到銅鑼灣食Tea。 不過,一見到甜品店, 就打消食Tea念頭,改食甜品。 食甜品平衡身心是常識吧。 (陸生口吻:Ted就冇得妳食啦,食Tea啦) 韓式D24特濃榴槤軟雪糕 有新產品,梗要試試。 加上成個夏天冇食過榴槤。 呢個無疑係必選。 軟雪糕奶味香濃, 原來係採用新西蘭雪糕。 榴槤肉份量十足,軟滑香甜。 一人獨享,超正。 韓式芝士波波球 芝士愛好者,見芝士就會叫。 對不起,癮已上。 吉列咗嘅芝士波波,心動不已。 前幾日喺銅鑼灣已見阿Ted(陸生), 佢仲親口同我劇透,講佢果晚果集...... 但從此,我亦會怕咗陸生, 因為果日諗起佢,佢就出現喺我面前; 因為佢,佢會令我諗起某人...... 其實嚟呢度食甜品,其實有私心。 係想見“不知不覺愛上妳”嘅克勤先生, 因為呢間店Facebook成日見佢嚟 。 下次,下次一定見到。 請把您的名字默唸一百遍 好

本身攞咗半日假,

想Happy Friday更happy,

但老闆事忙,我又唔忍心一走了之。

結果一拖,拖到4點先走。

Lunch都冇食嘅我,就遊到銅鑼灣食Tea。

不過,一見到甜品店,

就打消食Tea念頭,改食甜品

甜品平衡身心是常識吧。

(陸生口吻:Ted就冇得妳食啦,食Tea啦)

韓式D24特濃榴槤軟雪糕

有新產品,梗要試試。

加上成個夏天冇食過榴槤。

呢個無疑係必選。

軟雪糕奶味香濃,

原來係採用新西蘭雪糕。

榴槤肉份量十足,軟滑香甜。

一人獨享,超正。

韓式芝士波波球

芝士愛好者,見芝士就會叫。

對不起,癮已上。

吉列咗嘅芝士波波,心動不已。

前幾日喺銅鑼灣已見阿Ted(陸生),

佢仲親口同我劇透,講佢果晚果集......

但從此,我亦會怕咗陸生,

因為果日諗起佢,佢就出現喺我面前;

因為佢,佢會令我諗起某人......

其實嚟呢度食甜品,其實有私心。

係想見“不知不覺愛上妳”嘅克勤先生,

因為呢間店Facebook成日見佢嚟 。

下次,下次一定見到。

請把您的名字默唸一百遍 好夢就會趁我睡醒實現

因為想見到邊個,就見到邊個。

因為12月,係夢想願望實現嘅月份。
2016-12-02
  • 韓式D24特濃榴槤軟雪糕
  • 韓式芝士波波球
2016-12-03 38 浏览
好多口味揀😍:抹茶🍵、榴蓮、芒果、Oreo、朱古力🍫、芝士蛋糕🧀等 但冰沫本身磨得唔夠細碎 而且味道淡薄🤔 榴蓮味會比較好食🙆🏻大大舊榴蓮肉 芒果肉都鮮甜份量足😳 反而抹茶Latte有驚喜😍 雖然抹茶味未至香濃 但加埋cream同奶又平衡得幾好❤️ 嗜甜者可以叫 而左下角既多士都烘得香脆 但年糕一粒粒冇得拉絲😗 加上紅豆同黃豆粉唔會出錯既 冰沫有時某d口味唔供應 去既要留意番!天氣涼記得食冰取暖啦🤘🏻🤗————————————————————
————————————————————
2016-12-02 634 浏览
話說某天我們到Time S 吃日本菜限時個半鐘交枱之後意猶未盡決定走過對面馬路食個甜品再繼續吹水朋友二話不說撲進 Nun佢Menu都唔使睇就order 綠寶石咁我就講笑話我要食紫水晶其實即係韓式紫薯雪米糍雪奶咁解 $68一見到咁靚嘅紫色我個心就溶化了買相真係攞足一百分係Nun新推出嘅系列首先食咗三粒紫薯雪米糍先然後就開始慢慢嘆香甜嘅紫薯蓉雪奶上面灑滿我最愛嘅紫薯粉香甜誘惑仲有濃郁的紫薯味道口感豐富真的很討人歡喜有位女士唔食得冰冰索性叫一個色香味俱全嘅韓式OREO雪糕 waffle $62我食左一啖窩夫外脆內軟大家都表示好滿足喔
話說某天我們到Time S 吃日本菜
口感豐富真的很討人歡喜
有位女士唔食得冰冰
我食左一啖窩夫外脆內軟

大家都表示好滿足喔
$65 (宵夜)