餐厅: noc (黃埔天地)
优惠: 国泰会员经「连结里赏」绑定信用卡,于指定伙伴餐厅消费赚取高达HKD4 = 2里数。受有关条款约束。
条款及细则:
  • 如國泰会员希望使用「连结里赏」赚取里数,必须将符合要求的 Visa 和万事达信用卡或借记卡绑定至其会员账户。
  • 通过绑定支付卡经由 Apple Pay、Google Pay 或 Samsung Pay 进行符合要求的消费,國泰会员可通过「连结里赏」累积「亚洲万里通」里数。然而,通过第三方平台(如支付宝、微信支付或 PayPal)进行消费,将无法通过「连结里赏」累积「亚洲万里通」里数。
  • 会员凡于国泰伙伴餐厅作合资格消费,每港币4元可赚取1里数。而渣打国泰Mastercard®客户凭卡消费可享每港币4元赚取2里数,包括合作伙伴餐厅合资格消费之餐膳里赏(每港币4元赚取1里数)及基本餐饮类别之合资格签账奖赏(每港币4元赚取1里数)。
  • 惠顾特定推广套餐或不可赚取「亚洲万里通」里数。请预先向个别餐厅查询。
须受其他国泰条款及细则约束。
2020-07-17 230 浏览
黎開呢區教學生,見黃埔開左新coffee shop就黎試下。星期五中午時間黎有八至九成座滿,店內格局不錯,坐得幾闊落。先黎左杯nutty咖啡豆沖既flat white,一飲入口有陣似燒燶左既roast味,而唔係香既dark roast,有少少失望。再黎vegetarian breakfast, 首先係食物唔夠熱,已經扣左分,個炒蛋炒得偏硬,呢個價錢應該俾番個好d質素既食物。

Skim  milk  flat  white
Vegetarian  breakfast
2020-07-17
2020-07-17 157 浏览
We came here for a nice weekend brunch and as usual, the queue was rather long. In the end, it was all worth it, the coffee they suggested was delicious (the name of the coffee bean was a number can't remember what it was). The barista told me to get a half shot since they don't do decaf My friend had that banana toast looked fab I had the avocado toast with egg white and I think crab meat the portion was pretty substantial

2020-06-06
午餐
2020-07-13 247 浏览
一杯凍齋啡少冰 想加少少奶 其實唔難解讀丫同我落order嘅服務員又冇問我要咩豆 咁我就自己同佢講要邊款豆我一收到杯咖啡 勁多奶 我就問奶唔係可以自己加? 我接受唔到哩杯咁重奶味 要求換過杯職員有解釋 如果我叫少冰會落多啲奶 咁我表示唔介意杯咖啡細杯啲 我淨係想自己加少少奶 同唔想飲咁凍嘅嘢飲重新做過一杯 沖沖下咖啡嘅職員去咗收錢 另一位俾咗一杯都係好多奶嘅咖啡我 我只係擰頭咁走我唔係冇表達自己要d咩 幾十蚊一杯嘢飲都唔可以有要求 d員工冇溝通咁佢做嘢 俾唔到客人想要嘅嘢好差
一杯凍齋啡少冰 想加少少奶 其實唔難解讀丫

我唔係冇表達自己要d咩 幾十蚊一杯嘢飲都唔可以有要求
d員工冇溝通咁佢做嘢 俾唔到客人想要嘅嘢
好差
外卖自取
2020-06-28 540 浏览
今日心血來潮好想再去紅磡食 NOC 😍 所以特登揸車再去 😝 去到先記得原來係星期日,門口勁多人排隊 🤦🏻‍♂️ 不過好彩門口排隊果啲係坐裏面既,如果坐出面就無咩人揀,加上今日帶咗我個皇帝仔出黎,所以只可以坐出面。🌞 🌞 🌞 🌞 🌞 🌞 🌞 🌞 🌞 🌞 🌞 🌞 🌞 🌞 🌞 🌞因為係下午四點既關係,所以都幾猛太陽,開頭以為會熱死,不過點知坐咗落去之後餐廳凹咗果個位,啱啱遮住個太陽其實一啲都唔熱。☺️ALL DAY BREAKFAST ($148) : 價錢比出面既貴咗少少,不過份量係大碟既,有大啡菇、蘆筍、櫻桃番茄、香腸、煙肉、牛油果蓉麵包、薯餅、水波蛋,水波蛋都竟然有兩隻 👍🏻 薯餅超級好食,高質既全日早餐。SCRAMBLED CRAB TOAST ($128) : 多士上面有波菜同滿到瀉出嚟既蟹肉炒蛋白,再加半個牛油果,每啖蛋白都食到咸香既蟹肉 😋 超滋味呀。朱古力幾好飲唔太甜,不過冰比較多,下次可以叫少冰。呢度有 Dog Parking 👍🏻 屋企既皇帝仔 Rambo 仔。
朱古力幾好飲唔太甜,不過冰比較多,下次可以叫少冰。
2020-06-28 251 浏览
最近朋友極力推介呢間餐廳,叫我點都要去試下,同埋又係佢公司附近,所以今日就特登揸車去同佢食下午茶。餐廳係紅磡碼頭附近,如果搭車去會有啲隔涉,不過好彩小弟衰衰地都有四個轆 😝 餐廳對出就係公園同海邊,環境唔錯而且重見到有人釣魚跑步,成個人即刻正能量都返哂嚟,有一種好舒服好休閒嘅感覺。餐廳採用落地大玻璃,採光度一流,善用大自然資源夠環保 👍🏻 內裏裝修以白色為主,放既枱亦唔多,感覺一啲都唔侷促,約返幾個三五知己係度慢慢嘆返個下午茶,都咪話唔正。LOADED POTATO WAFFLE ($78) : 呢個係朋友叫既,朋友分咗啲比我食 😱 估唔到呢幾樣食物加起嚟食可以好味到咁,真係超超超超級正呀 😍 好味得嚟又健康。SQUID AND SHRIMP TOAST ($108) : 賣想好精神,見到都想即刻食,不過相機食先 📸 多士硬咗少少,上面啲餸食起上嚟有啲麻煩,一路食一路跌 😢 而且啲石榴又有核,食起上黎超級麻煩。🥴

2020-06-27 324 浏览
朋友介紹黃埔花園有間文青 feel的打卡coffee shop, 一行四人去試試看,果然沒令我們失望🤩我地大約1點去到,有條隊龍,以為要等好耐,好彩排大約半個鐘不到就有位了,我點了份Vegetarian breakfast ,茹素的朋友很值得一試,坊間難得找到素食的full breakfast呢!的確很滿足,朋友點的Avocado smash也很精彩,賣相和味道也值得一讚👍🏼咖啡☕️也不錯,下次會試下他們家的其他分店
2020-06-27
  • Vegetarian  breakfast
2020-06-25 383 浏览
呢間純白咖啡店位於海邊,環境十分不錯。中午時分到,除門口要排隊,之後點餐又要排隊。我哋點咗個Loaded potato waffle 同mocha 。potato waffle香口,好似食薯餅咁,另外的煎蛋同牛油果其實無特別。份量比較少,男人食可能唔飽。Mocha其實同其他咖啡店一樣,好飲好creamy,不過朋友覺得太甜,我覺得正常。由於可能開業不久,人手培訓同應對能力都不足,食物出得比較慢,令到食嘢體驗不夠好。
呢間純白咖啡店位於海邊,環境十分不錯。
中午時分到,除門口要排隊,之後點餐又要排隊。

2020-06-23
午餐
2020-06-23 283 浏览
同肥仔拍拖🥰肥仔話想帶我黎呢到可以涼住冷氣望到海景仲有陽光曬落黎 好放假feel 開心🥳佢無得book 位 只可walk in 咁我地唯有曬住等😂都等左成半個鐘 除左前面有3個ABC好煩咁大聲講野之外 其餘所有野 包括等都唔係問題 終於等到入座 佢地有限時 1個半鐘 咁呢到我當食lunch 因爲都真係肚餓😂😂 我叫左班尼迪配三文魚 肥仔叫左個雞肉沙律 雞肉沙律:望落好大碗望同埋賣相好靚 好豐富呀成碗野 又Colorful 而且仲好營養均衡 唔止買相靚而且仲要好好食 班尼迪配三文魚:相對之下被比下去😂 雞係吸引好多 佢個蛋做到好流心 配埋塊包夾住三文魚咁食好開胃 因為班尼迪個汁本身係酸酸甜甜

2020-06-21 236 浏览
Weekend 終於天氣好,去左係紅磡海傍的NOC . 十二點幾到左都要排一陣隊,不過有海風吹住。落地玻璃design 令到日光可以透視入去,影食物相一流。而室內簡約設計令人好舒適除了有室內座位,仲有室外座位俾大家望住個view 食野食主打係健康良品,我叫左個smoked salmon toast , d 煙三文魚好肥美,絕對係厚切足料, 配左baby spinach & guacamole 醬, 仲有少許洋蔥🧅。 而咖啡點左latte , 佢地咖啡豆係自家烘焙,味道不錯👍

除了有室內座位,仲有室外座位俾大家望住個view 食

2020-06-20 359 浏览
周圍發掘一下可以舒舒服服傾吓計嘅餐廳。咖啡。食物。環境。 三樣我都睇重IG成日見到呢間餐廳,好似幾得咁,終於夾到時間可以過嚟食個Tea,Chill返陣平日下晝2:30到餐廳,啱啱有位唔駛等,我哋坐低咗之後見到開始有人等位。呢間餐廳位處碼頭附近,簡單啲來講即係戶外地方啦,環境好開陽好舒服,可以望住個海等位係正嘅。不過呢,大熱天時要喺戶等,要有心理準備會變黑人👩🏿揀咗最穩陣嘅cappuccino ☕️杯咖啡幾香喎,唔錯架👍🏻👍🏻都唔記得咗呢個係咩喇太燶喇,則邊嘅位置直頭食唔到,硬骨骨又苦我想叫佢哋換過份俾我㗎,但係個朋友話算喎有1/5食唔到,有啲失望囉我估呢個別情況嚟嘅,我唔好彩姐Apple Toast蘋果甜甜地唔酸,加埋塊包,麻麻哋啦餐廳嘅環境幾闊落樓底高,空間感一流,同朋友過嚟呢度飲杯咖啡傾吓計絕對係一個好選擇我哋兩個揀咗嘅嘢食就一般般啦,下次再嚟可以試吓其他餐廳對出嘅環境堅靚!
周圍發掘一下可以舒舒服服傾吓計嘅餐廳

。咖啡。食物。環境。 三樣我都睇重

IG成日見到呢間餐廳,好似幾得咁,終於夾到時

間可以過嚟食個Tea,Chill返陣

平日下晝2:30到餐廳,啱啱有位唔駛等,我哋坐

低咗之後見到開始有人等位。呢間餐廳位處碼頭附

近,簡單啲來講即係戶外地方啦,環境好開陽好舒

服,可以望住個海等位係正嘅。不過呢,大熱天時

要喺戶等,要有心理準備會變黑人👩🏿

揀咗最穩陣嘅cappuccino ☕️

杯咖啡幾香喎,唔錯架👍🏻👍🏻

都唔記得咗呢個係咩喇

太燶喇,則邊嘅位置直頭食唔到,硬骨骨又苦

我想叫佢哋換過份俾我㗎,但係個朋友話算喎

有1/5食唔到,有啲失望囉

我估呢個別情況嚟嘅,我唔好彩姐

Apple Toast

蘋果甜甜地唔酸,加埋塊包,麻麻哋啦

餐廳嘅環境幾闊落樓底高,空間感一流,同朋友過

嚟呢度飲杯咖啡傾吓計絕對係一個好選擇

我哋兩個揀咗嘅嘢食就一般般啦,下次再嚟可以試

吓其他

餐廳對出嘅環境堅靚!

2020-06-20
2020-06-16 632 浏览
NOC是榜上有名的亚洲50佳咖啡店之一,必打卡地标~黄埔分店与其他分店不同的地方是,这里有360度咖啡吧枱~整个店铺都以纯白色为基调,是我喜欢的北欧风而且店铺坐落海边,还有户外座位,带狗狗来海边散步是也可以来这里喝一杯咖啡☕️可以一边喝杯咖啡一边享受海景,应该是周末放松的不二选择!除了咖啡之外,这里还有轻食、甜品、多士等。***All day breakfast食材很丰富,有香肠,小法包配Guacamole(墨西哥的一种牛油果色拉酱),烟肉,蘑菇,芝士焗土豆,两只太阳蛋(可以选择要炒蛋还是煎蛋) ,小番茄等。自认为最好吃的是蘑菇和芝士焗土豆!其实All day breakfast都大同小异,不过这家店的环境和摆盘给它加分啦~***NOC Benedict班尼迪蛋上面加了牛油果酱,很特别!可以选择要烟三文鱼或者培根。牛油果酱+蛋液配上sourdough toast~松软可口***Matcha Latte浓郁抹茶香满分💯拉花很好看💚专做咖啡的这些饮品肯定没话说!
NOC是榜上有名的亚洲50佳咖啡店之一,必打卡地标~
除了咖啡之外,这里还有轻食、甜品、多士等。
All day breakfast
All  day  breakfast

NOC Benedict
NOC  Benedict

Matcha Latte

浓郁抹茶香满分💯拉花很好看💚
专做咖啡的这些饮品肯定没话说!
All  day  breakfast
NOC  Benedict
2020-06-15 260 浏览
去開紅磡做啲野,想搵個地方hea下就發現呢間NOC,門口都幾多人排隊。鋪頭幾近海邊,好光猛~每個客都會量體,就算坐岀面都要量,但因為我怕曬,所以唔坐岀面,下次無咁曬嘅話,有機會再去坐下出面~ 咁見到有好多港女係度打卡,其實我本人唔係好熟咖啡,所以揀咗隻冇咁酸嘅咖啡豆,希望可以易入口啲~ MochaFlat White唔錯 都幾好飲~
鋪頭幾近海邊,好光猛~

Mocha

Flat White
唔錯 都幾好飲~
2020-06-14 297 浏览
約左朋友星期六早上10:30黎到呢到,打算吹水stay 到Lunch time 係海邊,環境唔錯~我10:45到時,大約坐左6成滿! 入到黎環境好舒服,裝修嘅顏色比較以淺色為主,環境空間都算大,唔會好迫夾:)今日order 左幾樣野,有Hot chocolate、potato waffle 同 egg toast ~ Hot chocolate 賣相好靚,濃味都算滑,但$50杯真係唔太抵,覺得值$30。飲到最尾先記得要搞,所以飲到最底好濃😂要加水再飲~ 朋友叫左potato waffle, waffle 個味好有驚喜,真係好似食緊薯餅咁樣,好香薯仔味,外脆內軟☺️牛油果都諗身;蛋可以再煎燶少少嗰邊,咁就Perfect啦~ 整體來講呢件食物味道唔錯,值7.5/10分。我叫左free range eggs toast, 意思係你可以揀scrambled / sunny-side up / poached egges. 我都係鍾意食炒滑蛋多啲,所以叫左scrambled egg。前排係IKEA買左酸種麵包黎食,感覺幾特別同埋健康😁 ,所以今次呢個toast 係sourdough toast (
係海邊,環境唔錯~

Hot chocolate

LOADED  POTATO WAFFLE

FREE  RANGE  EGGS  TOAST

我叫左free range eggs toast, 意思係你可以揀scrambled / sunny-side up / poached egges. 我都係鍾意食炒滑蛋多啲,所以叫左scrambled egg。前排係IKEA買左酸種麵包黎食,感覺幾特別同埋健康😁 ,所以今次呢個toast 係sourdough toast (酸種)炒蛋唔會太咸,味道適中配埋大有少少酸嘅麵包唔錯!整體來講中規中矩,我比佢6/10

大約去到12點,鋪頭開始多人,要等位先入到~ 所以想星期六你嘅朋友盡量喺12點前到喇☺️ btw 間舖頭喺紅磡碼頭嗰間附近,食飽飽可以行吓海邊散步!
2020-06-13
$80 (早餐)
Hot chocolate
LOADED  POTATO WAFFLE
  • Loaded  Potato  Waffle
2020-06-08 285 浏览
想試NOC好耐不過一直唔就腳, 咁岩有事到黃埔, 就約左朋友一齊過來打卡等位ge時候見到佢門口都有幾個位係可以比人帶埋狗狗一齊坐真係好好呀~香港都好少餐廳可以咁室內個環境好簡潔好清新, 感覺幾舒服都見到好多人帶住書或者電腦係度做野order咖啡時佢會有唔同ge咖啡豆比你選擇員工都會好nice咁介紹, 話你知有D咩唔同我唔太識飲咖啡la~不過都覺得好香好滑, 值得一試all day breakfast 三文魚牛油果野食無論味道或者賣相都唔錯見到食物有好好咁display被廚師認真對待食ge人都會感受到而覺得開心

等位ge時候見到佢門口都有幾個位係可以比人帶埋狗狗一齊坐
真係好好呀~香港都好少餐廳可以咁

室內個環境好簡潔好清新, 感覺幾舒服
都見到好多人帶住書或者電腦係度做野

order咖啡時佢會有唔同ge咖啡豆比你選擇
員工都會好nice咁介紹, 話你知有D咩唔同

我唔太識飲咖啡la~不過都覺得好香好滑, 值得一試

all day breakfast

三文魚牛油果

野食無論味道或者賣相都唔錯
見到食物有好好咁display被廚師認真對待
食ge人都會感受到而覺得開心
2020-06-08 203 浏览
Recently they changed their bakery menu and you would get different pastries or dessert at different times of the day. This time I got there when they had their creme brûlée cheesecakes out. I mean who can resist it?However to my disappointment the cheesecake was a bit too moist and not dense and cheesy enough as expected. It wasn’t bad, like I still finished the whole thing but I really wouldn’t recommend or order it again.