2017-02-11 3068 浏览
Buffet控嘅我!一早留意到noble spice 有lunch buffet 食。無意發現又有團購。約埋好友去試試先!$148 二人再加$15每人都係$82無抱太大期望。11點10到。未開始。人客亦不多。隨便揀位。12點幾開始喇。陸陸續續都開始多人。大部份都係買左團購嘅客人。有一款湯。但我無飲。有四款小食。香料雞。外表好似好乾。但其實裡面又有啲汁。加埋香料味道。幾好食架喎。炸雞蛋。無特別。春卷。都係普通。無咩味。炸雞肉。有啲鞋!炒蛋。同羊肉碎(應該係羊肉)都係略咸。椰汁咖哩魚。呢個好食。魚幾滑。又香椰汁味。唔食得辣嘅人都岩!下面呢兩款都好食。左面係有粟米,青豆,紅蘿蔔,印度芝士。印度芝士唔會好重芝士味。但口感有啲似硬豆腐。右面係雜豆? 好似係!沙律同胡椒脆片。香料印度飯同印度飯。長長。粒粒分明嘅印度飯。配埋咖哩。好食!當然唔少得naan有四款naan揀!揀左蒜茸同薯仔。兩款都好食。薯仔就qq啲!蒜茸就香口同脆啲。但又唔會唔q。Encore左多份蒜茸!佢地嘅naan 真係好好食。我一人食左兩份!仲包杯野飲。揀左士多啤梨酸奶。但唔酸嘅!?味道幾好。但少甜啲會更岩我!支持環保。一碟食到尾
Buffet控嘅我!
無意發現又有團購。
約埋好友去試試先!
$148 二人再加$15
每人都係$82
無抱太大期望。

11點10到。
未開始。人客亦不多。
隨便揀位。
12點幾開始喇。
陸陸續續都開始多人。
大部份都係買左團購嘅客人。
有一款湯。但我無飲。
有四款小食。
炸雞蛋。無特別。
春卷。都係普通。無咩味。
炸雞肉。有啲鞋!
炒蛋。同羊肉碎(應該係羊肉)都係略咸。
下面呢兩款都好食。
左面係有粟米,青豆,紅蘿蔔,印度芝士。
印度芝士唔會好重芝士味。但口感有啲似硬豆腐。
右面係雜豆? 好似係!
沙律同胡椒脆片。
香料印度飯同印度飯。
長長。粒粒分明嘅印度飯。
配埋咖哩。好食!
當然唔少得naan
有四款naan揀!
揀左蒜茸同薯仔。
兩款都好食。
薯仔就qq啲!
蒜茸就香口同脆啲。但又唔會唔q。
Encore左多份蒜茸!
佢地嘅naan 真係好好食。
我一人食左兩份!
仲包杯野飲。
揀左士多啤梨酸奶。
但唔酸嘅!?
味道幾好。但少甜啲會更岩我!
支持環保。一碟食到尾!
2017-02-11
  • 蒜茸naan
  • 薯仔薄餅
2016-07-27 4386 浏览
昨天在Rang Mahal吃完一餐美味的印度菜後,今天對印度菜的熱情沒有冷卻下來.所以今天再出發尋找美味的印度菜.在openrice上見到了Noble Spice,而評價也不錯,所以決定來試試.Noble spice地方比Rang Mahal更光猛而且人流較小, 我到達時1點15分, 都係得幾台食客.HK$ 85 的Lunch buffet食物有沙律, 湯, 熱盤及甜品.而每位客人再可選擇飲品及印度薄餅.因為我對沙律及甜品都沒有太大的留意,所以我只是主打食熱盤.佢地既熱盤有素菜,磨姑, 綠豆,烤雞, 咖哩雞, 炒雞, 咖哩旦,炸魚及春卷等.食物味道來說, 佢地既熱盤夠熱, 咖哩夠香及只是微辣, 完全啱曬我黎啲唔食得辣既人.Mango lassi –好味只係唔夠凍.再凍小小就好了.牛油印度薄餅 – 好味, 有粉香, 夠咬口及夠熱辣辣.
昨天在Rang Mahal吃完一餐美味的印度菜後,
今天對印度菜的熱情沒有冷卻下來.
所以今天再出發尋找美味的印度菜.
所以決定來試試.
Noble spice地方比Rang Mahal更光猛
而且人流較小, 我到達時1點15分, 都係得幾台食客.
而每位客人再可選擇飲品及印度薄餅.
因為我對沙律及甜品都沒有太大的留意,
所以我只是主打食熱盤.
Mango lassi –好味只係唔夠凍.再凍小小就好了.
牛油印度薄餅 – 好味, 有粉香, 夠咬口及夠熱辣辣.
2016-02-22 4144 浏览
早前購買了這間的團購,花了點時間才找到這間,中環的路真的很崎嶇呀~ 電梯一到,就見到大大的招牌首先不能不讚貼心友善的老闆 (身後男仕),本來一聽到是2位,他想安排我們坐門口的 (離食物區遠),但一見到我母親就改為讓我們坐食物區 (母親只是胖, 但沒有行動不便啦~),跟我說: for your mother然後拉開座椅給我母親坐~ 真心不大,只有7, 8枱而已 (我們食用期間竟然見到有泰國人及內地人享用喔~ 也許也是買了團購券啦)Naan有4、5種口味,都是即叫即製的,先叫了薯仔薄餅的口味,好好食呀~~ 真的想不到,其後試了蒜味的,不過還是薯仔那款比較好食 ^^ Lassi 選了芒果口味,母親選了熱咖啡,咖啡味道一般,試過我的Lassi,她說後悔沒有點這種的,微酸的口味,又不會太甜,挺開胃呢~ 雖然之前看食評已有網友稱讚,但仍要表示一下我的喜歡~午市自助餐的款式真的不多,熟食只有7,8樣左右,湯品只有忌廉湯 (稀稀的湯水,好像連罐頭湯都不如...) 有薄脆餅任取,還有一款甜品 - 椰汁甜奶油 (真的超甜 @@ 用椰汁水浸著的甜奶球,質地似白糖糕? 幸好只試了一粒...)味道其實挺不錯,可
然後拉開座椅給我母親坐~
味道其實挺不錯,可惜款式不多,也許晚市會更好~
有汁的咖哩當天只有羊肉那一款,不過咖哩的香草味不會很濃,也沒有很辣,但味道挺足,用來點Naan一流~
2016-02-13
用餐优惠
團購
最近吃了個多月韓燒日本菜吃得胃口也有點膩了~~~剛好媽媽今天路經中環說可以與我一起晚飯我們二話不說就是選擇印度菜因為上次吃過了都覺得味道不錯可以再試~~~在OP搜索了一下就決定選這間名叫Noble Spice的印度餐廳打電話book枱時接聴電話的印度服務員超有禮貌給我的第一感很好喔!!! 坦白說, 平日的晚上時間人真的不多訂枱和walk in都頗容易呢~~餐廳環境清靜裝修很富印度特色呢~~到達后,笑容滿面的印度服務員細心的領我們到位子就座又為我們添好水, 感覺服務不錯~看看餐牌, 選擇亦有很多大路的印度菜如Naan, 咖喱等等固然有另外我發覺它的小食類都有很多炸雞鎚, 疍炒飯這些都有提供喔~~~點好菜后, 侍應送上免費的薄餅來開開胃口不少得還有熟口熟面的三色醬喔~~薄片非常香脆是新鮮熱熟立即烘好上碟沾些微辣的青咖喱來吃相當美味又開胃呢~~~由於媽媽想吃羊扒我們點了這個薑汁燒羊仔扒上桌時是以鐡板上好熱度能夠好好控制又香又惹味的羊肉陣陣飄來........羊扒細心的以小件扒好用上小錫紙封好羊架口位客人可以拿起鍚紙就吃真的很細心~~~本來以為羊扒都會有少少酥味但這個一點難受的酥味都沒有它是用
最近吃了個多月韓燒日本菜

吃得胃口也有點膩了~~~

剛好媽媽今天路經中環說可以與我一起晚飯

我們二話不說就是選擇印度菜

因為上次吃過了都覺得味道不錯

可以再試~~~

在OP搜索了一下

就決定選這間名叫Noble Spice的印度餐廳

打電話book枱時

接聴電話的印度服務員超有禮貌

給我的第一感很好喔!!!
坦白說, 平日的晚上時間人真的不多

訂枱和walk in都頗容易呢~~

餐廳環境清靜

裝修很富印度特色呢~~

到達后,笑容滿面的印度服務員細心的領我們到位子就座

又為我們添好水, 感覺服務不錯~
看看餐牌, 選擇亦有很多

大路的印度菜如Naan, 咖喱等等固然有

另外我發覺它的小食類都有很多

炸雞鎚, 疍炒飯這些都有提供喔~~~

點好菜后, 侍應送上免費的薄餅來開開胃口
不少得還有熟口熟面的三色醬喔~~

薄片非常香脆

是新鮮熱熟立即烘好上碟

沾些微辣的青咖喱來吃

相當美味又開胃呢~~~
由於媽媽想吃羊扒

我們點了這個薑汁燒羊仔扒

上桌時是以鐡板上好

熱度能夠好好控制

又香又惹味的羊肉陣陣飄來........
羊扒細心的以小件扒好

用上小錫紙封好羊架口位

客人可以拿起鍚紙就吃

真的很細心~~~

本來以為羊扒都會有少少酥味

但這個一點難受的酥味都沒有

它是用上少少薑汁來燒成

皮很脆很滑之餘

羊肉亦夠嫩滑,能保持肉汁之餘

沾上燒烤汁的羊肉更覺美味

一碟有5-6塊

感覺不錯呢~~
也點了炒飯和炒面~~

這款雜菜炒面看似有點油膩

但吃下去很滑亦夠爽身

面條夠彈, 而且味道不會太咸

用上很多雜菜來炒成更能增添一點清新感覺

總括來說佷能飽肚而且相當美味呢~~
也試了疍炒飯~~~

起初以為是極普通簡單的雞疍炒飯

但原來它是放進了很多不少配料如青豆, 紅蘿蔔粒和疍粒

整個飯香味四溢

令人口水直流呢~~
米粒比我們平時吃開些為尖

比較有咬口~~~

另外整個飯的味道真的很好

充滿疍香的味道

而且入口不會太咸

再加上脆卜卜的紅蘿蔔粒青豆粒

個人覺得它是三個餸最美味的呢~~

我和媽都覺得這個超級好味!!!!

大家來這裡一定要試這個喔!!!

2015-11-04
等候时间
1 分钟 (堂食)
2015-12-19 2141 浏览
同chicken行行下中環見到有間印度菜,係我地痛苦緊諗食咩既時候,二話不說就上左去食~我最中意就係印度薄餅~配搭咖哩汁真係一級捧呢!六點剛入座一個人都冇呢~好似包左場咁,廚房亦都準備緊,不過大約到8點既鐘數就開始多人,大多數係外國人為主環境佈置都花左幾多心思,營造到浪費既氣氛,感覺唔錯喔~坐低左就當然睇下食咩好喇~最後嗌左二人套餐再加啲小食,二人餐抵食好多呢~印度的胡椒餅,除薄荷醬之外,其餘兩個對我黎講都太辣喇~~所以每次既胡椒餅我都係配薄荷醬xd薯仔沙律,主要既材料有薯仔、青瓜、蕃茄、洋蔥,味道酸酸甜甜,同平時食開既沙律好唔同,食落去都幾開胃,而且薯仔可以墊下胃餐湯,望落好似中湯既色水,但飲落就似西式,有濃濃既蔬菜味,而且再帶點胡椒味,材料係青豆同紅蘿蔔為主串燒五香雞件,又香又惹味既菜式,遠處已經聞到好香既燒雞味,食落又夠嫩口,真心正!雜菜tikka,chicken話見嗌左雞所以就嗌左雜菜tikka,食落好素呢,而且口感較硬身,如果係雞的話相信好味好多q_q炒雜菜,出去食野都唔少得蔬菜呢,套餐包埋都幾貼心!炒得好入味,而且有我愛食既西蘭花~唔錯呢~蕃茄牛油雞,唔食咖哩既必選小鍋!雖
同chicken行行下中環見到有間印度菜,
係我地痛苦緊諗食咩既時候,二話不說就上左去食~
我最中意就係印度薄餅~配搭咖哩汁真係一級捧呢!
六點剛入座一個人都冇呢~好似包左場咁,廚房亦都準備緊,
不過大約到8點既鐘數就開始多人,大多數係外國人為主
環境佈置都花左幾多心思,營造到浪費既氣氛,感覺唔錯喔~
胡椒餅
印度的胡椒餅,除薄荷醬之外,其餘兩個對我黎講都太辣喇~~
所以每次既胡椒餅我都係配薄荷醬xd
薯仔沙律
薯仔沙律,主要既材料有薯仔、青瓜、蕃茄、洋蔥,
味道酸酸甜甜,同平時食開既沙律好唔同,
食落去都幾開胃,而且薯仔可以墊下胃
餐湯
餐湯,望落好似中湯既色水,但飲落就似西式,
有濃濃既蔬菜味,而且再帶點胡椒味,材料係青豆同紅蘿蔔為主
串燒五香雞件
串燒五香雞件,又香又惹味既菜式,
遠處已經聞到好香既燒雞味,食落又夠嫩口,真心正!
雜菜tikka
食落好素呢,而且口感較硬身,如果係雞的話相信好味好多q_q
炒雜菜
炒雜菜,出去食野都唔少得蔬菜呢,套餐包埋都幾貼心!
炒得好入味,而且有我愛食既西蘭花~唔錯呢~
蕃茄牛油雞
蕃茄牛油雞,唔食咖哩既必選小鍋!雖然我地食xd但貪新鮮嗌左蕃茄,
一食之下好驚喜~蕃茄夠晒濃,而且雞肉又夠香滑,配飯食簡直開晒胃,愈食愈想食,
冇乜辣味,所以怕辣既人真係可以放心點佢呢~推薦一食!
烤餅
食印度菜又點少得烤餅呢?配埋個蕃茄牛油雞鍋已足矣~~
薯仔沙律
餐湯
串燒五香雞件
炒雜菜
蕃茄牛油雞
烤餅
2015-12-09 1327 浏览
唔知點解成日去左食泰國野、印度野印度野仲要成日係中環、上環、西環呢D 地方食其實到底香港中西區呢邊有幾多間印度野自己又食左幾多間 lol 不過今次呢間離地比較高七樓呀,離晒地 XD入到去好似同平時D 印度菜店有少少分別感覺上佈置簡單少少同埋入面D 職員識(聽)廣東話架落單方便少少,因為有時唔識佢地D 菜點讀一坐低就自動黎左個胡椒餅先同埋都係比較少有咁有三個醬但個人都係偏好綠色個個中間橙橙地個個比較辣另外,佢個胡椒餅比外面食好似淡味D食完胡椒餅之後,叫左個薯仔沙律($42)沙律底加左D 蓄茄汁,不過酸左少少同埋個薯仔沙律,桀左薯仔、青瓜同蓄茄仲有無數既青豆 lol (利申:唔鍾意食青豆) 食完薯仔(青豆)沙律,叫返個串燒芝士($86)平衡下條脷同心理!!! 不過第一次食印度菜既烤芝士入口幾得意,少少結實、唔會散有D 似老左身既卷蛋味道上都偏淡既芝士味食完幾飽肚下,同埋係可以用刀切佢 理所當然地叫埋個咖哩食下腰果濃汁滑羊($118)配個羊肉薄餅($28)咖哩本身比較濃味,腰果味唔算好出要入口係舌頭上停留一陣先食得出味道都算幾特別另外個薄餅本身都幾好食薄餅中間有烤羊肉同少量汁係入面就咁唔配
唔知點解成日去左食泰國野、印度野
印度野仲要成日係中環、上環、西環呢D 地方食
其實到底香港中西區呢邊有幾多間印度野
自己又食左幾多間 lol

不過今次呢間離地比較高
七樓呀,離晒地 XD
入到去好似同平時D 印度菜店有少少分別
感覺上佈置簡單少少
同埋入面D 職員識(聽)廣東話架
落單方便少少,因為有時唔識佢地D 菜點讀
一坐低就自動黎左個胡椒餅先
同埋都係比較少有咁有三個醬
但個人都係偏好綠色個個
中間橙橙地個個比較辣
另外,佢個胡椒餅比外面食好似淡味D
食完胡椒餅之後,叫左個薯仔沙律($42)
沙律底加左D 蓄茄汁,不過酸左少少
同埋個薯仔沙律,桀左薯仔、青瓜同蓄茄
仲有無數既青豆 lol (利申:唔鍾意食青豆)
食完薯仔(青豆)沙律,叫返個串燒芝士($86)
平衡下條脷同心理!!!
不過第一次食印度菜既烤芝士
入口幾得意,少少結實、唔會散
有D 似老左身既卷蛋
味道上都偏淡既芝士味
食完幾飽肚下,同埋係可以用刀切佢
理所當然地叫埋個咖哩食下
腰果濃汁滑羊($118)配個羊肉薄餅($28)
咖哩本身比較濃味,腰果味唔算好出
要入口係舌頭上停留一陣先食得出
味道都算幾特別
另外個薄餅本身都幾好食
薄餅中間有烤羊肉同少量汁係入面
就咁唔配咖哩都ok
2015-12-03
  • 羊肉薄餅
2015-12-06 1121 浏览
我有個口味獨特的姐姐,竟然愛吃一些香港人很少喜歡的菜式-印度菜!作為一個好妹妹的我,偶爾都跟姐姐去“撐枱腳”,她就選中一間位置中環的印度餐館,帶我去見識見識!Noble Spice位於中環蘭芳園對面,乘MTR行步10至15分鐘左右就到達!位置大廈7/F,不是找Openrice也不知道這裡有間食店!進店後,人客不多,只有幾位客人,所以不用等位就可以坐下來~而之前都去過幾間印度菜館,這間俾我感覺好西餐廳Feel,只有少許位置是有印度的特色~而牆身有不同的油畫,好美!旁邊亦有酒吧!在點菜之前,職員先送上餐前小吃薄脆片,再現以不同的特製醬料沾上一併食用,好開胃!我自己都最喜歡淺綠色的醬汁,有少許薄荷味也點微辣!菜單上的選擇也很多,主要以印度菜及尼泊爾菜為主~Lassi(酸乳)HK$30之前去過幾間印度菜食店都飲過印度的特式飲品Lassi(酸乳),除了一般的原味、甜味及咸味之外,這間竟然還有芒果、香蕉、士多啤梨及椰子味可選~我和姐姐就分別點了士多啤梨及椰子味的Lassi試下!我的是士多啤梨味!果真不錯wor!又不甜,帶有淡淡的士多啤梨,微酸,幾好味!白菌忌廉湯 HK$36好奇心之下就點一碗白菌忌
進店後,人客不多,只有幾位客人,所以不用等位就可以坐下來~
而牆身有不同的油畫,好美!旁邊亦有酒吧!
我自己都最喜歡淺綠色的醬汁,有少許薄荷味也點微辣!
菜單上的選擇也很多,主要以印度菜及尼泊爾菜為主~
Lassi(酸乳)HK$30
我和姐姐就分別點了士多啤梨及椰子味的Lassi試下!
我的是士多啤梨味!果真不錯wor!
又不甜,帶有淡淡的士多啤梨,微酸,幾好味!
白菌忌廉湯 HK$36
好奇心之下就點一碗白菌忌廉湯,是否跟平時飲到的白湯差不多呢?
原來在印度菜下的白菌忌廉湯,忌廉及奶味不多,可以話基乎完全沒有~
味道反而是白菌味比較多,好特別,味道適中不太咸!
尼泊爾菜-香辣炸雞鎚 HK$68
我本身比較怕辣,都怕這個菜式會受不了辣~
但上碟時新鮮炸起熱辣辣,而且已經起哂骨,炸粉不太厚,味道好惹味,辣度比我想像中低少,好易入口~
本身以為好多,點知食下一隻食下一隻就清哂啦!放涼左就不太好食了!
蒜蓉烤餅 HK$28
食印度菜唔食烤餅總係差咁D野,所以必點的!
個人口味,蒜蓉比較香口惹味,上面加點蔥花更加香口!
沾上醬汁吃更加好味!
瑪沙拉燴蝦 HK$128
瑪沙拉是印度菜中特色的醬汁,跟咖哩汁差不多,但這過甜味較多一點,怕辣的朋友極度建議點這個,一試愛上的味道!
而燴蝦是已經開邊拆殼,真係認真體貼呀!

後記:
整體來說都是好味的一間印度菜,好多人覺得印度菜是比較重口味的,大部人好怕濃濃的味道~
這間的食物整體黎講算是溫和的一類,味道不重,咸度適中,辣也不會太辣,當然如果愛吃辣的朋友可以叫他們加辣吧!
所以好推介想想印度菜又怕重口味的話,這間確是不二之選,是入門級的印度菜!
2015-11-24
2015-12-04 916 浏览
星期六嘅晚上, 相約左朋友去蘭桂坊飲野兼睇波。係開懷暢飲之前, 當然就要先食個晚飯, 始終空肚飲酒傷身嘛。 朋友係港島區居住, 對呢一帶嘅食店都相當熟悉, 所以佢就推介左呢間係擺花街附近嘅印度菜。呢間餐廳係商業大廈嘅7樓, 係大堂等一陣'車立', 就展開呢次印度味道之行。餐廳佈置頗有異國風情, 但table setting依然都係偏向西式, 始終都要方面香港人嘅飲食習慣嘛。呢度嘅價格定得一啲唔貴, 絕對係中環區便宜之選, 所以更加唔駛慳住個銀包, 可以隨自己心意點菜。先黎杯充滿印象風情嘅飲品, 分別係芒果同香蕉乳酪。酸酸甜甜嘅味道, 除左令人開胃之餘, 更加係有助解辣!侍應先送上胡椒脆餅作餐前小吃, 脆口非常, 而且胡椒味道香, 加上印度嘅3色香料, 味道倍感滋味!接著就係我地order嘅小食, 炸洋蔥圈。洋蔥圈不油不膩, 炸得乾身香脆, 洋蔥亦唔會苦, 點埋個醬, 甜甜地, 又同洋蔥圈幾合拍!!鐵版燒雞亦係我當晚嘅至愛, 雞件絕對係上等嘅食材, 完全食唔到任何雪藏味之餘, 雞肉嘅質感亦是鮮嫩無比, 如果份量再多一點就更好XD味道方面, 因為佢用鐵版上碟, 加上洋蔥作伴碟, 香味定必

味道方面, 因為佢用鐵版上碟, 加上洋蔥作伴碟, 香味定必豐盛。雞件亦用上左些微嘅南亞風味嘅香料醃製, 味道固然係可口之外, 唔會奪走雞肉鮮味至為重要!
最後我地叫左咖哩燉羊肉同埋一客牛油烤餅。咖哩燉羊肉絕對係適合香港人嘅口味, 咖哩味香濃, 但辣味適中, 絕對唔會令人吃一啖就卻步~~
羊肉亦燉得質地鬆軟, 食嘅時候唔駛花過多嘅力氣, 都食得出咖哩味已經滲進羊肉入面, 證明廚師確實用不少時候去烹調呢個餸菜, 誠意度爆燈!
牛油烤餅係即叫即整, 上枱時係熱辣辣, 麵包質地軟綿綿, 加上適量嘅牛油香, 就咁食已經夠滋味! 不過點埋咖哩汁, 味道會更加令人難忘!
一餐相當豐富嘅印度菜, 而且坐落中環鬧市, 兩個人都唔駛$400, 絕對係物超所值!!
2015-11-28
2K
2015-11-26 1136 浏览
某天, 我和太座途經中環, 11:30 .... 要吃午飯了 ~ 從天橋向下看, 眼見一個熟口熟面的黃色招牌 Noble Spice ....曾經光顧這家 Noble Spice 好幾次, 發現其水準甚為不俗, 尤其是晚餐 ....何不試一試午市的食物質素如何 ~ go, go, go!上到餐廳後, 侍應生告知要正午 12:00 才開市, 他們正在準備中 .... 侍應生也誠懇地請我們先坐下, 並端來凍水, 服務態度非常良好 ~餐廳有 lunch buffet 供應, 食物款式多但我們來並非想吃自助餐 .... 時間一到正年, 侍應生立即捧上一碟印度 appetizer .... Papadum (胡椒餅) 鹹味及胡椒味適中, 夠乾身夠脆口, 好吃 ~Kashmiri Naan $28中文譯作 "雜果烤餅" 真奇怪, 這種烤餅是 Kashmiri 喀什米爾 地區的特色餅食, 在印度的其他地方也不容易吃得到 ~  軟熟的麵包內填有椰蓉、乾果、果仁, 甜度輕, 是可以當為甜品的 naan bread ~ 正 !Chicken Tikka $98香料味道足 (但仍可強一點) 烤得火喉剛好,

何不試一試午市的食物質素如何 ~ go, go, go!
餐廳有 lunch buffet 供應, 食物款式多
但我們來並非想吃自助餐 ....

Papadum (胡椒餅)
鹹味及胡椒味適中, 夠乾身夠脆口, 好吃 ~
Kashmiri Naan $28
Chicken Tikka $98
香料味道足 (但仍可強一點) 烤得火喉剛好, 雞件的肉質夠 tender 也沒坊間店子的偏鹹的通病~
伴薄荷乳酩醬同吃會有第二種味道走出來 .... 算是高水準 ~
Masala Tea $28
要喝當然並非要求她似港式奶茶 ..... 反而香料及糖的配合才是我著重的味道 !
茶味香濃不澀, 但, 我認為香料的部份是可以落重手, 在 印度 就是嬰兒也會嫌這杯茶不夠味了 ~
真回味在 印度 喝得到的味道 ..... 幸好, 2016年 我又會到 印度 辦貨了 ~
餐後小點給我們清爽一下味蕾 .... 口腔內部頓感一陣清爽 ! Perfect !

這家餐廳的午市的食物頗有水準 ~ 我是香料商人, 我說有水準, 就是有水準 ~

只在乎閣下是否懂得怎去欣賞而已 ~

本篇完~
2015-11-21 1151 浏览
尋幽探秘的感覺實在爽, 好不容易才排隊乘搭升降機升上來。一梯一伙的格局, 打開門口後看見室內挺開揚。午市有做自助餐, 想吃精緻可點 a la carte。侍應生送上胡椒脆餅作餐前小吃, 摸上手覺得不油, 吃著脆口, 胡椒味道香。Noble Spice 有賣印度菜及尼泊爾菜, 先來一客惹味香噴噴的 串燒免治羊肉卷 $128一客四卷, 單純用羊肉經香料醃製, 泥爐烤熟卻保留肉汁的卷卷, 吃在口裏不但沒有羊膻味, 還吸收了香料的味道, 如此味道也教人食指大動!有賣尼泊爾菜的食店, 我定必點 Momo (尼泊爾蒸餃)  $56上檯時卻驚奇於為甚麼隻隻 Momo 的外表也相同 (clone 嗎?), 後來看見 Momo 厎部有些凹凸印位, 我肯定相信Noble Spice 賣的 Momo 是機製雪藏貨 (即是好像在超市裏賣的微波爐點心一樣)。倒是第一次吃機製雪藏Momo, 蒸熟後當然是沒有人手包製Momo的軟熟, 內餡是雞肉、蔬菜, 不油不膩也挺多肉汁呢!滑汁芝士球  $78芝士球軟綿如豆腐, 伴著帶果仁香的醬汁, 有點甜卻好送飯。Jeera Pullao  $48香料與牛油, 一起對付basm
尋幽探秘的感覺實在爽, 好不容易才排隊乘搭升降機升上來。
一梯一伙的格局,
打開門口後看見室內挺開揚。
午市有做自助餐, 想吃精緻可點 a la carte。
滑汁芝士球  $78
芝士球軟綿如豆腐, 伴著帶果仁香的醬汁, 有點甜卻好送飯。
Jeera Pullao  $48
香料與牛油, 一起對付basmati rice, 炒了它!  澱粉質輕盈的basmati rice無懼牛油衝擊, 所得出的結果是乾爽卻含香料的伴護。

終於來到甜品環節, 以下配搭是最令我感放鬆:
Gulab Jamun  $28
吃一啖甜入肺的芝士球,
Masala Tea  $28
再喝一口無糖但香料重的奶茶, 味道是互相輝映。(味道的喜好是很個人的)
Namaste ~
题外话/补充资料: 味道 4 環境 3.5 服務 3 衛生 4 抵食 4
2015-11-11 832 浏览
呢間印度菜o係大廈入面, 餐廳幾有feel 因為太早食所以仲未有人, 聽waiter講原來lunch成日爆哂,Vi今次都幾好彩 好有異地風情,餐廳仲一直播住印度同尼泊爾歌 雖然唔識聽,但都幾有氣氛落單前會有脆餅小食, 咸咸地味道ok, 但好熱氣炸蔬菜餅($42)Lam脷: 4/5抵食: 3/5相機: 3/5呢個炸蔬菜餅賣相比menu上見到ge好入面有薯仔+蔬菜粒, 應該係炸薯餅多d 不過好香口,少少辣, 幾好味 同埋即炸好新鮮 香辣炸雞鎚($68)Lam脷: 4/5抵食: 4/5相機: 4/5隻隻雞鎚都有個錫紙包住, 方便食用, 幾細心ge design雞鎚又係新鮮炸, 熱辣辣, 肉質幾滑,個炸粉薄薄地幾鬆化, 好食 不過無咩辣味, 岩哂唔食得辣ge Vi XDXD椰汁咖哩魚($108)Lam脷: 4/5抵食: 3/5相機: 3/5因為唔太食得辣, 所以叫左椰汁咖哩,椰汁偏甜, 有椰汁味, 用黎沾烤餅好正 魚係炸左ge魚塊, 得5-6件, 適合2個人share烤餅都有好多種牛油+蒜蓉烤餅($28 each)Lam脷: 5/5抵食: 5/5相機: 4/5叫左2款烤餅
呢間印度菜o係大廈入面, 餐廳幾有feel

好有異地風情,餐廳仲一直播住印度同尼泊爾歌
雖然唔識聽,但都幾有氣氛
落單前會有脆餅小食, 咸咸地味道ok, 但好熱氣
炸蔬菜餅($42)
抵食: 3/5
相機: 3/5
呢個炸蔬菜餅賣相比menu上見到ge好
入面有薯仔+蔬菜粒, 應該係炸薯餅多d

不過好香口,少少辣, 幾好味

同埋即炸好新鮮
香辣炸雞鎚($68)
抵食: 4/5
相機: 4/5
雞鎚又係新鮮炸, 熱辣辣, 肉質幾滑,個炸粉薄薄地幾鬆化,

好食
不過無咩辣味, 岩哂唔食得辣ge Vi XDXD
椰汁咖哩魚($108)
抵食: 3/5
相機: 3/5
因為唔太食得辣, 所以叫左椰汁咖哩,
椰汁偏甜, 有椰汁味, 用黎沾烤餅好正

魚係炸左ge魚塊, 得5-6件, 適合2個人share
烤餅都有好多種
牛油+蒜蓉烤餅($28 each)
Lam脷: 5/5
抵食: 5/5
相機: 4/5
叫左2款烤餅, 估唔到烤餅都係即整

熱呼呼,拎上手已經流哂口水
外脆內軟, 用黎沾咖哩好好味

不過牛油同蒜蓉味唔夠突出,
可能係咖哩太濃蓋過左

總括黎講呢度野食不錯, 而且可以慢慢坐,好岩傾計
2015-11-10
1K
這天上班的時候,爸爸便告訴我傍晚將與媽媽到中環維修手錶,由於不想兩老趕回家預備晚飯,所以決定帶他們外出吃飯。這間Noble Spice 已經不是第一次來,平日中午我也會和同事來吃飯,覺得餸菜味道不錯,而且價錢合理,加上爸爸愛吃印度菜,就帶他們來試試。 由於不是五、六、日的關係,人客不會很多,所以不用訂位,直接拖著他們到來,坐下後,職員送上烤餅及醬汁給我們,個人最愛是中間紅色的辣椒醬,味道帶點微辣及酸,應該是加了點蕃茄吧,蘸點在烤餅上享用,會給得更加惹味。 先點了一杯椰汁smootie 來喝,椰香味道挺香濃,而且入口冰冰涼涼,口感細滑,非常解渴,正好為印度辣菜最好預備。首先是我最愛吃的香辣炸雞鎚,一碟大約有6件雞鎚,全都炸得非常甘香,每一口都是啖炎肉,而且外層炸得非常鬆脆,但內層的雞肉肉質仍能保持細滑,肉汁亦相當豐富,絶對是必食推介。沒想到印度餐館會有餃子吃的,所以便點了一客試試,這款尼泊爾蒸餃子的味道會中國全統的餸子味道大致相同,不過餡料挺豐富,放了滿滿的蔬菜及碎肉,而且肉汁挺多,餃子皮口感亦帶點煙靭,一碟8隻非常抵食。由於這裏的咖喱選擇並不多,所以我點了南印椰子雞來試試,個人認為醬汁

由於這裏的咖喱選擇並不多,所以我點了南印椰子雞來試試,個人認為醬汁味道偏鹹了點,不過,咖哩味道卻非常香濃,味道亦不會很辣,而且內裏的雞塊蠻多,不過雞肉不算很嫰滑。
另外,我還點了絲苗白飯及蒜蓉烤餅來送咖哩。一向都知道印度餐館的白飯與平日在家吃到白飯分別很大,飯粒偏向尖細,而且吃起來口感較單薄,不過這裏卻剛好相反,絲苗白飯的口感挺像泰國米,而且飯粒非常爽身,口感亦較厚,相當不錯。

蒜茸烤餅的味道相當不錯,沒有任何苦澀的發粉味道,而且蒜香味道濃郁,烤餅亦做得相當乾身,不入口不會有痴笠笠的黏稠感覺,值得向大家推介。
2015-11-03
2015-10-16 1265 浏览
I have always wanted to try the buffet here but it ends at 2pm which is a rush on Saturdays and I don't work in Central during the weekdays.Finally made it on a Saturday, the food was good as expected but it doesn't get refilled and they had a groupon offer when I went so people were like starved animals.
2015-10-07 901 浏览
The National Day holiday of this year, my friend and I went shopping in Central and surfed the Internet to look for a comfortable place for chatting and dining quietly. We saw some positive comment on this restaurant called “Noble Spice”, so we decided to try its Indian food.I was surprised by the romantic dim light with decent atmosphere with in spite of the fact that the restaurant is located in an old commercial building and difficult to be found.Before we ordered the food, we did love the cr
Before we ordered the food, we did love the crisp appetizer, the papadum complemented with three type of sauce, which are the perfect match. I must emphasize papadum with mint yogurt is really wonderful.
My friend and I are really fascinated in Indian Naan Bread so we ordered two basket of naan complement to Aloo Baingan Masala (Spiced potato and egg plant), Chicken Makhani (Butter Chicken), and Chicken Kadhai.
Chicken Makhani is my favorite Indian cuisine. It was made as mild but not too spicy as I wish. Rich butter sauce with curry made the chicken much more yummy.
Chicken Kadhai was mildly flavored with spices and capsicums that makes this dish enticing and it was perfectly served with naan bread.
Aloo Baingan Masala was an amazing combination of vegetable and spices. My friend really hates the mouthfeel of eggplant. But he ate a lot this time in this dish.
We tasted a nice northern indian cuisine this time and were impressed by the delicious flavor.
2015-10-01
2015-09-15 980 浏览
A lovely Monday night after a busy day,Me and my buddy visit Noble Spice for dinner,It is my first time to come and we both had a very high expectation.Staffs explained the menu to me in a friendly way,We ordered a Momo for starterIt actually quite like Chinese dumpling but it serves with spicy source which make it very Nepalese.There are 8 pieces and I think the portion is enough for 3-4 peopleThen we ordered mushed eggplant and Chicken tikka masala for main,Mush eggplant is always my favorite
We ordered a Momo for starter
Mush eggplant is always my favorite dish and it is very good to eat with naan
Chicken tiika masala is very aromatic
The source is good and the meat came from the thigh part so the texture is very soft,
Finally we ordered a basket of Kashmiri Naan
It is sweet and soft which made of nuts and dry fruit.
We enjoyed the dinner so much and the whole bill cost us 350 which is very reasonable.
2015-09-14