2023-05-12 69 浏览
呢排愛上咗泰國菜,正宗泰國菜就食得多,fusion菜又有冇食過呢如果想食下泰式,又想打吓卡,仲要係黃店,可以考慮嚟旺角嘅no money so lonely呢一間位於top商場4樓,一出地鐵站就喺,位置勁方便,佢係zipzip嘅姊妹店,所以菜名同樣地玩味濃,就咁睇menu傾下笑下,都差啲唔記得咗要點菜貧窮是寂寞拼盤 No money so lonely combo半份可以揀3種,全份就6種齊哂,拼盤份量都幾多,4人叫半份都好夠食,今次叫咗蝦餅,腐皮札肉同春卷,配埋蛋白醬,傾計小食一流原條燒八爪魚沙律要你慢慢切本住想知要點慢慢切,會有幾大條呀,有啲誇大嘅心態叫咗嚟試,嚟到真嚇親,八爪魚相當大條,食落去好淋,有炙燒嘅香味,配上沙律菜,健康之選,又有蛋白質又有纖維青咖喱海鮮pizza有青咖喱薯蓉做base,再加上茄子同紅椒,味道特別,從來未試過pizza係咖喱味,可以一試蜜味酸辣豬肋骨半條份量有3條骨,整到好淋,骨肉輕輕一切都已經分離咗,再點埋泰式酸辣汁,甜得嚟有點酸同辣,幾特別咁啱坐卡位,仲有啲長頸鹿等動物放喺枱旁,打卡影相一流

原條燒八爪魚沙律要你慢慢切

青咖喱海鮮pizza

蜜味酸辣豬肋骨

咁啱坐卡位,仲有啲長頸鹿等動物放喺枱旁,打卡影相一流
2023-05-07 57 浏览
意外来到这个商场,上到4楼,本来家人中有人不喜欢no money这个名字,但架不住小朋友喜欢,直接点套餐,但套餐晚餐才供应,故单点吃饭,强烈推荐猪肋骨和冬阴功大虾pizza!和必点的担担饭相比,更加赞,小朋友吃的很多!
  • 冬陰公大蝦比薩
  • 蜜味酸辣豬肋骨(半份)
2023-04-25 76 浏览
WEST ⇦ 西 feature:  No Money So Lonely 💸 Showcasing their Easter tea set! Special🐰 hungryfoodbaby featured here for the occassion 👼🏼Price: HK$400Quality : 👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳Recommend : 💖💖💖💖Service : 💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️(Ratings out of 5)OVERALL: loved the wooden private booth that we dined in, feels like you’re not even in HK 😜 They’re part of the same group as  (previously Mamaday), which explains the quirky decor and slogans. Located in the hip  shopping mall 🔝DISHES:🌈🐣Rainbow x Easter tea set - super in

Price: HK$400
Quality : 👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳
Recommend : 💖💖💖💖
Service : 💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️
(Ratings out of 5)

DISHES:
🌈🐣Rainbow x Easter tea set - super instagrammbale with Easter themed bites. Particularly liked the melon mousse🥕which is refreshing & rich melon flavour, mango mille-feuille 🐣 is delicious, with the mango mousse on top, taste well with the crunchy layers. Matcha crumble 🍵 is super rich 👌🏼

☕️Tiramisu latte - latte with a twist! The ladyfingers🥖 and tiramisu cream make this drink extra enjoyable, like having an extra dessert 😋
2023-04-22 103 浏览
旺角一向多款式揀。今次食泰國菜揀左呢間餐廳。旺角東站行5-10分鐘即到。除左交通方便,地理位置一流,食完飯四周圍行下👍🏻。等候時間一D都唔長,約5分鐘就入得。餐牌款式選擇多樣,今次揀左泰式全日早餐同羅望子虎蝦意粉。全日早餐極有泰式風味,食物質素唔錯。上枱大大份,值得打卡。羅望子虎蝦意粉食落唔覺得辣,怕辣既朋友都唔需要擔心。而且意粉食落唔太乾,值得一讚。兩位人均$150,環境乾淨企理,能夠坐得舒適兼食到泰國風味料理👍🏻。

2023-04-15 221 浏览
尋晚我地三個人一齊去食,我地都係盲中中搵個地方食野一開始我地最不滿嘅,係員工態度,兩個員工都好差:- 朋友問職員有無位,對方語氣已經好差咁話要等45分鐘左右;跟住佢係counter前面等左20分鐘,先發現原來要掃QR code等位,但完全無職員話佢聽- 問職員有咩嘢飲係signature佢推介,佢黑面🙄咁樣,「下」左一聲。我重複再問有咩推介,佢指住menu成頁飲品,「嗰度嗰啲囉」。我明白有時waiter未飲過,可能真係唔知點推介,但唔需要咁樣黑面呀,笑笑口話「我地杯杯都好好飲㗎」,或者介紹下邊杯最有特色/最多人叫都得姐……😓不過,野食上到黎,一放入口!!真係超級好食😍!!即刻下左火🤣🤣個火山黃咖哩配法包,無諗過係成個面都用塊包包住,我地本身仲叫左兩碗飯送咖喱,結果都食唔完。我仲好鍾意個甜酸雞pizza,有薯蓉做底,啲芝士都好多,真係好鍾意食!雖然啲staff態度差,但都真係諗住再返黎食呢。離開後,本身諗住食甜品,但我個胃有啲頂,有種隨時要嘔出黎嘅感覺,於是就無食了。我仲以為係頭先食得太full啦(始終有好多澱粉質)。點知!!第二日(今日),我地三個人都肚瀉肚痛,我仲要瀉左四次……😭😭好
尋晚我地三個人一齊去食,我地都係盲中中搵個地方食野

一開始我地最不滿嘅,係員工態度,兩個員工都好差:

離開後,本身諗住食甜品,但我個胃有啲頂,有種隨時要嘔出黎嘅感覺,於是就無食了。我仲以為係頭先食得太full啦(始終有好多澱粉質)。點知!!第二日(今日),我地三個人都肚瀉肚痛,我仲要瀉左四次……😭😭好彩都係輕瀉,但感覺仲未瀉完😩

可能我地三個都腸胃差啦,不過搞到咁真係要blacklist。我就覺得好可惜嘅,因為真係好好食,但唔敢再試了,肚瀉都幾煩😢
2023-04-14
2023-04-14 121 浏览
昨日放工同班同事去旺角行下商場,點知上到扶手電梯頂,看到這間店舖個名咁搞笑,咁啱我又去完旅行荷包真係有些空虛,咁應景就去試下啦。入到去發現環境幾得意,又老虎、猴子、長頸鹿,加埋植物裝飾,成個森林咁。去餐廳環境當然重要,但最重要當然要講食物啦。呢個蟹肉炒飯就真不錯,材料足,味道夠,蟹肉有蟹味先好食。這個拼盤就麻麻地啦,沒有特色之餘味道一般,而且食物炸到偏乾。跟住呢個大蝦pizza就最好食,皮薄脆料足。呢個豬肋骨又係好麻麻,肉冇咩味但好咸。呢杯芒果可以,但要等佢整成差不多1小時才整到,我哋都食晒嘢準備走先到。
咁啱我又去完旅行荷包真係有些空虛,咁應景就去試下啦。
去餐廳環境當然重要,但最重要當然要講食物啦。
呢個蟹肉炒飯就真不錯,材料足,味道夠,蟹肉有蟹味先好食。
拼盤
這個拼盤就麻麻地啦,沒有特色之餘味道一般,而且食物炸到偏乾
大蝦pizza
跟住呢個大蝦pizza就最好食,皮薄脆料足。
豬肋骨
呢個豬肋骨又係好麻麻,肉冇咩味但好咸

大蝦pizza
2023-04-05 160 浏览
好嚴謹的餐廳,訂位要經WhatsApp,之後會send訊息有條link,早1-2日又要再confirm個出席。一早嚟到,六點已入座,安排座位都幾好,可以坐卡位,可能一早預訂,原來呢度有得訂蛋糕,好漂亮,下次有機會可以試吓。環境都幾好,好有特色,不過餐牌主要係字為主,好少食物相,可能係餐廳嘅style。但就難想像食物的款式,所以就上OpenRice度看看食家提供的食物照片。叫咗一個拼盤,炸蝦餅幾好食,熱辣辣,幾彈牙,叫咗個細,原來份量都多嘅,每人有兩件。Pizza有驚喜,有啲辣辣地嘅碎肉,幾惹味。不過份量比較多,可能我哋兩個人食,所以都好飽,食唔晒打包拎走。仲叫咗個蟹肉飯,同埋一杯芒果特飲,朋友話芒果飲品幾好味。不過用餐時間太短啦,只限90分鐘。而且催促你走,就算未有人。不過都冇辦法啦,因為係星期六嘅晚上,餐廳可以做多轉。

Pizza有驚喜,

仲叫咗個蟹肉飯,同埋一杯芒果特飲,朋友話芒果飲品幾好味。

2023-04-01
庆祝纪念
生日
  • 貧窮是寂寞拼盤
  • 泰式肉碎豬頸肉比薩
2023-04-03 111 浏览
📍旺角復活節造型teaset‼️• 睇得又飲得嘅tiramisu😋 -- No Money So Lonely💰•Follow @pigfoodiexhk for more food!#pigfoodiexhk_旺角#pigfoodiexhk_甜品=======================適逢easter holiday,今日就同大家介紹下no money so lonely嘅期間限定嘅easter teaset!!😋🤍------------------------------Teaset賣相好精緻~甜品仲有兔仔造型,夠晒應節!😆⭐️迷你冬甩⭐️蜜瓜慕絲⭐️芒果拿破崙⭐️抹茶金寶⭐️牛油果水波蛋⭐️蝶豆花藍莓芝士蛋糕⭐️紫薯咸蛋黃肉鬆飯團仔以下係小編幾中意嘅item~第一樣就係芒果拿破崙,酥皮香脆,內餡嘅芒果custard香甜軟滑😛蝶豆花藍莓芝士蛋糕蛋糕體細滑,餅底富牛油香😙 紫薯咸蛋黃肉鬆飯團仔入面真係有一粒鹹蛋黃,加埋肉鬆好有鹹香🤪·⭐️海鹽熱情果啫喱乳酪 味道幾特別,酸酸甜甜又有少少海鹽嘅鹹味😙·⭐️泰奶提拉米蘇鴛鴦拿鐵呢杯好好飲!😙面頭有三塊手指餅再加上香滑嘅mascarpone chees

#pigfoodiexhk_旺角
#pigfoodiexhk_甜品
=======================
Teaset賣相好精緻~甜品仲有兔仔造型,夠晒應節!😆

⭐️迷你冬甩
⭐️蜜瓜慕絲
⭐️芒果拿破崙
⭐️抹茶金寶
⭐️牛油果水波蛋
⭐️蝶豆花藍莓芝士蛋糕
⭐️紫薯咸蛋黃肉鬆飯團仔

⭐️海鹽熱情果啫喱乳酪
味道幾特別,酸酸甜甜又有少少海鹽嘅鹹味😙
⭐️泰奶提拉米蘇鴛鴦拿鐵
呢杯好好飲!😙面頭有三塊手指餅再加上香滑嘅mascarpone cheese,點埋咖啡好match!
賣相:3.8/5
味道:3.8/5
性價比:3/5
推介度:3/5
店舖資料
名稱:No Money So Lonely
地址:旺角彌敦道700號T.O.P This is Our Place 4樓406-408號舖
前往方法:旺角站B3出口
《旺角森林系餐廳推出復活節下午茶》୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ୨୧今次介紹依間位於旺角T.O.P嘅《No money so loney》,睇個名就知啱哂我去。餐廳用左森林嘅設計,旁邊有好似樹洞嘅卡座,仲用左好多樹木做裝飾,令人好似去左森林一樣。西瓜士多啤梨迷你冬甩粉紅兔仔造型好得意,兔仔下面係士多啤梨迷你冬甩,好鬆軟又帶士多啤梨嘅香甜。蜜瓜慕絲依款係橙色嘅心形蛋糕,末端加上香草,睇落去真係好似紅蘿蔔一樣。心形蛋糕內層其實係蜜瓜慕絲,食落好香蜜瓜味,底層仲有脆脆嘅餅乾,好有層次。抹茶金寶抹茶慕絲加上白色兔仔朱古力和餅乾碎。食落好香抹茶嘅回甘味。芒果拿破崙黃色嘅圓形慕絲公仔坐落左芒果拿破崙上面,點解可以咁得意。慕絲公仔嘅內餡係芒果醬,另外拿破崙餅身又香牛油味又鬆脆,好特別呀。蝶豆花藍莓芝士蛋糕藍白色嘅忌廉同埋色彩繽紛嘅復活蛋朱古力,加上藍莓芝士蛋糕,藍莓嘅酸甜味,可以中和芝士蛋糕嘅甜味,芝味十足。紫薯鹹蛋黃肉鬆飯團仔食完甜野最適合食返個鹹點,紫色嘅飯團其實係飯團吸收晒紫薯汁,內餡嘅鹹蛋黃肉鬆充滿鹹香味。牛油果水波蛋最後食落個沙律清下腸胃。飲品海鹽熱情果乳酪上面係橙色嘅啫喱
《旺角森林系餐廳推出復活節下午茶》

୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ୨୧

西瓜士多啤梨迷你冬甩

蜜瓜慕絲

抹茶金寶
抹茶慕絲加上白色兔仔朱古力和餅乾碎。食落好香抹茶嘅回甘味。

芒果拿破崙

蝶豆花藍莓芝士蛋糕

紫薯鹹蛋黃肉鬆飯團仔

牛油果水波蛋
最後食落個沙律清下腸胃。

飲品
海鹽熱情果乳酪
上面係橙色嘅啫喱,中間白色嘅係熱情果果汁、最底層係深藍色嘅海鹽乳酪,味道都幾清新。

提拉米蘇鴛鴦拿鐵
好適合打卡嘅一款飲品,拿鐵面頭係提拉米蘇,可以用提拉米蘇嘅手指餅點一下拿鐵一齊食,別有一番風味。

如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘
多謝大家!!!

∴ ∴∵∴
2023-03-28 81 浏览
座落於​​​​​T.O.P This is Our Place的No Money So Lonely有著森林系的氛圍,令人耳目一新。這裡道道美食獨具匠心,色香味俱全,有超多的創意料理是我第一次初嚐,我更是念念不忘。我非常喜愛喝牛油果蜂蜜芫荽沙冰,特別是盛產時期的牛油果,牛油果與蜂蜜的黃金比例濃醇甜美,有著芫荽的清香,好喝度爆表,牛油果蜂蜜芫荽沙冰極速被我呼嚕呼嚕地喝光光,讓我一直想念這幸福的味道。媽媽私心很愛這杯石榴檸檬熱情果沙冰,沙冰基底是現打的石榴,加上檸檬與熱情果,石榴檸檬熱情果沙冰喝起來甜甜酸酸,還有超多新鮮的熱情果籽,口感清脆又涮嘴。來到No Money So Lonely必吃泰鐘意青檸凍的蜆莫屬,No Money So Lonely嚴選蜆隻,再搭配青檸汁和泰式香料,交織出獨特酸甜風味,蜆肉表現優秀,飽滿大顆又甜鮮,泰鐘意青檸凍的蜆作為冷盤前菜最適合不過,令人一口接一口。No Money So Lonely的意大利麵醬汁種類挺多樣的,除了西式外,也有日式和泰式,我蠻喜歡煙三文魚秘製泰式海鮮醬意大利麵,煙三文魚秘製泰式海鮮醬意大利麵呈現淡橘色,泰式海鮮醬緊緊纏住麵條,濃濃的香辣

No Money So Lonely的意大利麵醬汁種類挺多樣的,除了西式外,也有日式和泰式,我蠻喜歡煙三文魚秘製泰式海鮮醬意大利麵,煙三文魚秘製泰式海鮮醬意大利麵呈現淡橘色,泰式海鮮醬緊緊纏住麵條,濃濃的香辣味化在口中,煙三文魚滑嫩鹹鮮,每一口都相當誘人。

No Money So Lonely的比薩走薄脆路線,最外緣的比薩餅皮口感焦脆焦脆的,好不可口。冬蔭公大蝦比薩上桌時頗為吸睛,肥美的大蝦爽口彈牙,具厚度的芝士味道濃郁,冬蔭公的酸辣則有畫龍點睛的開胃效果,冬蔭公大蝦比薩深得媽媽歡心。

2023-03-26 92 浏览
呢間fusion cafe位於旺角站樓上商場,地點方便,店內擺滿左各式各樣嘅盞鬼擺設同充滿玩味嘅霓虹燈,環境闊落,坐得舒服~大阪燒配章魚海鮮意大利麵估唔到大阪燒醬汁配意大利麵都幾夾,醬汁惹味,豐富足料,有章魚等海鮮同木魚絲等等配菜,充滿日式風味~人人都嗌的擔擔蟹肉擔擔飯意大利飯吸收咗中式擔擔醬汁,微辣中帶花生的香麻,配上鮮甜蟹肉同爽脆蟹籽份外驚喜~整體菜式好創新盞鬼,睇得出餐廳喺設計菜式方面嘅心思;環境舒適新潮;服務態度友善;地點方便~

大阪燒配章魚海鮮意大利麵

人人都嗌的擔擔蟹肉擔擔飯

旺角T.O.P這個商場開了幾年,每次都是去逛街,未試過在商場的食肆進餐。今天發現商場4樓有間玩味感重、頗攪笑的餐廳。原來是間泰式fusion餐廳。餐廳範圍很大,分了不同區域。平日下午客人不多,客人集中在最漂亮的區域用餐。聖誕節雖然過了很久,但踏進滿佈聖誕裝飾的用餐區,還是會很興奮。午餐有餐湯或沙律、主菜和餐飲,還可追加小食和甜品。泰式燒春雞雞肉醃得非常入味而且味道有層次,不用蘸醬汁已經很好吃。醬汁甜甜的帶微辣,用來伴沙律菜一起吃很美味。泰式全日早餐有焗薯仔,天婦羅蝦,煙三文魚、雜菌奄列和香蕉pancake,非常豐富😊 有兩個焗原隻小薯仔,表面加了黑椒和鹽調味,還細心地切開了幾刀,吃的時候輕輕切一下就是一片片的薯仔,把一小塊三文魚和沙律菜夾著一起吃很滋味👍🏼 香蕉pancake伴朱古力醬真的很有泰國feel呢。避風塘雞翼雞翼亦醃得十分入味,但味道與泰色燒春雞不同,雞翼的檸檬草味很突出。加上炸蒜很惹味。咖央麻糬椰絲窩夫雖然已經吃飽飽,但看見他們有咖央麻糬椰絲窩夫,感覺頗特別便心思思想試。餐牌上寫著lunch set追加的窩夫是waffle mini,應該份量不會太大份吧,所以還是點了。店員

今天發現商場4樓有間玩味感重、頗攪笑的餐廳。

原來是間泰式fusion餐廳。餐廳範圍很大,分了不同區域。

午餐有餐湯或沙律、主菜和餐飲,還可追加小食和甜品

泰式燒春雞

泰式全日早餐

避風塘雞翼

咖央麻糬椰絲窩夫
雖然已經吃飽飽,但看見他們有咖央麻糬椰絲窩夫,感覺頗特別便心思思想試。餐牌上寫著lunch set追加的窩夫是waffle mini,應該份量不會太大份吧,所以還是點了。店員把窩夫端上的時候還以為他落錯單!這個份量怎會是mini ?我想normal size應該要4個人才吃得下了😂😂

這個窩夫賣相很不錯,很少見到rose Mary在甜品中出現。咖央醬和椰絲交織在一起是一種⋯熟悉的味道⋯對了,是雞尾包!
這個是雞尾包和窩夫的crossover,味道也不錯,值得一試,但記得要跟朋友開心share🤗

在這裡吃飯真的很忙:
眼睛忙著欣賞每一個角落的漂亮佈置;
嘴巴忙著吃美味的食物
吃飽更要忙著打卡
因為這裡幾乎每個角落都是打卡位

下次要做足準備,打扮的漂漂亮亮再來😎
2023-03-23 81 浏览
同朋友喺旺角行街行到攰攰地,就搵間餐廳入去食少少嘢。見呢間餐廳個名幾得意就入咗去😆我哋唔太肚餓就只係點咗兩款嘢食試吓,估唔到呢間餐廳環境都幾靚幾舒服,我哋未安排坐嗰個卡位好靚,成個北歐小木屋咁,仲有靚靚燈飾😍食物都幾好味😋記得抹嘴呀 墨汁卡邦尼配香煎帶子 $138呢個真係用墨魚汁做嘅,真材實料,唔係就咁用黑色嘅墨汁意粉就算,墨汁好香鮮味,加上一啲蒜香好惹味😍香煎帶子size就雖然唔係好大,但係都煎得香,帶子有鮮味👍🏻呢個意粉食完真係要記得抹咀😆食完直程嘴唇中毒咁樣😆泰式肉碎豬頸肉pizza $138泰式口味嘅pizza好少食,上面鋪面既豬頸肉火候啱啱好,肉汁好豐富,肥美甘香爽口😋配秘製泰式辣肉醬好惹味,加上一啲芝士奶香搭配,真係好正😍pizza餅底係薄薄脆脆嗰種,食晒成個都唔會好膩。

記得抹嘴呀 墨汁卡邦尼配香煎帶子 $138

泰式肉碎豬頸肉pizza $138
午餐
2023-03-23 71 浏览
餐廳喺T.O.P商場,仲要大,有三個區域,三個區域嘅裝修風格都唔同,三個都非常打卡able😍😍,而且餐廳玩味十足,周邊嘅擺設、餐具,甚至每道食物嘅名都好搞笑,都同主題「No Money So Lonely」一致,認真搞鬼除此之外,食物都非常好食,唔係呢個樣記得抹嘴呀墨汁卡邦尼配帶子意粉個墨汁汁好正,意粉煙韌彈牙,好好食,食完唔夠喉,真係要抹嘴😝好鬼惹味豬頸肉胡椒飯個飯好有特色,落左醋,酸酸地,胡椒味好濃烈,但唔會太辣,豬頸肉爽口,唔錯

除此之外,食物都非常好食,唔係呢個樣

記得抹嘴呀墨汁卡邦尼配帶子意粉

好鬼惹味豬頸肉胡椒飯
今天我來到了一家旺角泰國風Cafe, 同老公hea下,我叫左鹹蛋黃雞翼和海鹽焦糖脆脆芝士蛋糕。鹹蛋黃雞翼,炸得金黃酥脆的雞翼搭配著濃郁的鹹蛋黃醬汁,讓人一口接一口停不下來。雞翼肉質鮮嫩,搭配鹹蛋黃醬汁的味道非常搭,讓人感受到了鹹蛋黃的獨特風味,整道菜非常適合作為開胃菜,讓人回味無窮。接下來,我要介紹的是海鹽焦糖脆脆芝士蛋糕。這款蛋糕看似簡單,但吃起來卻有著非常豐富的口感和層次。脆脆的焦糖裹著柔軟的芝士蛋糕,讓人在咀嚼的過程中感受到了不同的口感,而且還有淡淡的海鹽味道,讓整道菜式更加有層次感。這道蛋糕非常適合作為甜點,搭配一杯Soda (我叫咗夏日麼麼茶,有新鮮熱情果、接骨木花、青檸、烏龍茶,我老公就叫咗杯-甜蜜蜜,裏面有蜂蜜、糖漬橙、柑橘同紅茶),讓人感受到一種慵懶而又甜蜜的氛圍。

• 海鹽焦糖脆脆芝士蛋糕