2019-05-31 85 浏览
今日有人問我點解要特登放工去灣仔食晚飯,我諗起今晚去呢間特色的餐廳,就答左佢灣仔又好多特色餐廳啦! 呢間cafe 裝修好型好有外國感,入到去環境好舒服,慢慢嘆下咖啡,好chill咖啡可以揀用邊種豆,黑 (純咖啡)、白 (加奶)、濾。 有寫邊度烘培👍🏻可以知多d 自己飲d 咩☺️Flat White - 咖啡飲落都好重味,配埋奶香,很好味👍🏻👍🏻👍🏻 另外仲有張卡寫番剛才揀左的咖啡豆資料,知多一點點👍🏻👍🏻👍🏻另外一定要讚一讚個拉花, 好特別🥰Lamb & mash $228 - 好大舊! 羊膝整得好淋👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 一d 羶味都無,配埋薯蓉,薯蓉入面帶點薯粒,增加口感👍🏻👍🏻👍🏻Wagyu beef burger $198 - 旁邊蕃薯片好脆,而且好薄,同平時配薯條的感覺一d 都唔一樣,一d 都唔會熱氣👏🏻👏🏻👏🏻 burger 的汁甜甜地,食落感覺都好fresh,有beetroot & kale,食完都唔會膩。

2019-05-28 166 浏览
之前已黎過飲咖啡同食brunch,覺得咖啡同食物都幾好,所以今次再黎食晚餐.平日晚上都有唔少人黎食,好彩我地有訂位所以即刻可以入坐。Black truffle pasta佢地用呢隻平時較少見的意粉,應該係同螺絲粉好似樣的gemelli.呢款意粉比螺絲粉煙韌少少,都好掛汁。雖然睇落唔係好多汁,但其實條條意粉都沾滿好香濃的黑松露cream sauce,加埋面頭的芝士,鹹鹹香香幾好食Wagyu beef burgerBurger個size都幾大,兩個人share啱啱好!幾鍾意佢係夾左羽衣甘藍同紅菜頭絲,食落感覺好健康。和牛patty煎到7成熟,唔會太乾同太嚡口,如果牛味再強烈啲會更好味。佢地用左隻甜甜地的醬,加埋紅菜頭本身的清甜味,成個burger食落係甜的,幾過癮~Coffee cotta之前黎飲咖啡已覺得佢地啲咖啡幾得,所以就叫呢個咖啡甜品試下。呢個咖啡版panna cotta係2層牛奶布甸夾住一層咖啡啫喱而最底係oreo餅碎。店員話要一啖食晒4層咁食先至正~咖啡啫喱味道超香濃,牛奶同咖啡層基本上係無咩甜味,所以要夾埋oreo碎一齊食先會甜甜地,幾啱我唔太鍾意食太甜的甜品的口味

平日晚上都有唔少人黎食,好彩我地有訂位所以即刻可以入坐。

Coffee cotta

• CoffeeCotta
  • Wagyubeefburger
  • Blacktrufflepasta
2019-05-28 104 浏览
今晚搵約左舊同學食飯,佢帶我黎 NINETY ~ 一去到環境舒服,光線充足,而且裝修都幾靚!由於我地夜晚黎,所以個MENU 係night menu 黎既~我先點左 milk chocolate,奶味重就唔會好甜,聽講朱古力係佢地自家blend 出黎~而朋友飲flat white;  牆上價目表寫上Black、White、Filter三種,意思係餐廳有三種咖啡選擇~揀好款式後,咖啡口味再細分為Choco和Fruity,兩款都係自家配方,咖啡味道特別,正!另外一人一個main ,要左銷魂飯同八爪魚烏冬~銷魂飯真係好得,佢個西班牙黑毛豬慢煮左5小時,係义燒部份,食落肉質嫩滑又juicy, 而且好香, 正~而個八爪魚烏冬係凍食既,烏冬又爽又滑溜,八爪魚新鮮,D 湯有D 酸酸甜甜既感覺,食落好滋味!最後仲叫左個甜品,POMME POMME CRUMBLE,係木糠雲呢拿CRUMLE雪糕,賣相好OK!
今晚搵約左舊同學食飯,佢帶我黎 NINETY ~

另外一人一個main ,要左銷魂飯同八爪魚烏冬~

銷魂飯真係好得,佢個西班牙黑毛豬慢煮左5小時,
係义燒部份,食落肉質嫩滑又juicy, 而且好香, 正~

2019-05-27
1K
2019-05-27 75 浏览
同fd 之前試過呢間coffee, 覺得很不錯. 上次黎見到食物都好像唔錯幾有水準咁. 今次終於同fd 黎試下黎到發現原來佢地剛轉新menu 無耐,多左好多新main好像有short ribs, 不過成1kg 岩多d 人share. 仲有pork, lamb. steamed cod, mille crab 等.其實我對lamb 幾有興趣,不過朋友唔食lamb 所以最後order 左隱陣派wagyu beef burger 同truffle pastabeef patty 選左medium 熟切開中間仲係嫩紅色,帶肉汁都頗juicy. 牛肉味都有,不過未算好濃郁. 中間veggie 係健康既羽衣甘藍. 另外好欣賞佢落左紅菜頭蓉係beef patty 上方. 甜甜味道加上其獨有香味,同整個burger 好夾. 另外亦蠻喜歡個burger sauce, 應該係佢地特調唔係common 常見 mayonnaise / tomato sauce . 而係帶甜度, 幾香. 一邊係紫薯乾. overall 成個burger 選材都幾特別健康.black truffle pasta 用既係少見既ge

黎到發現原來佢地剛轉新menu 無耐,多左好多新main

beef patty 選左medium 熟

black truffle pasta 用既係少見既gemelli,口感帶點煙韌0 black truffle 香味無想像中濃郁,不過有唔少既野菌.

dessert 我地選左個新item, coffee cotta

層次分明,由奶凍同深啡色coffee 凍分夾住而成,coffee 唔算好濃,應該係大部分都會接受到,有coffee 淡香卻無苦澀味. 不過作為coffeeholic 其實我會想coffee 味再濃d, 然後有杯 espresso 係一邊倒落去咁🤣 底層係oero 碎增添其口感香味. 一邊仲有raspberry, blueberry ,strawberry 等. 拼得相當漂亮,較酸味道其實同cotta 唔太match,建議分開食就好.

2019-05-25 599 浏览
一直有留意 NINETYS 咖啡店, 因為少有咖啡店又做到好咖啡又做到正菜,好開心今次唔洗食物同咖啡的味道取捨。一知到佢地有新食品推出當然心動不如行動。我同朋友都叫左CHOCO BLEND, 朋友叫 FALT WHITE 我要 LONG BLACK, 店員好有心思咁送埋張卡仔說明 CHOCO BLEND.CHOCO BLEND 就係香味濃點, 適量的甜度, 飲完仲有少少 AFTER TASTE. 回甘。識飲一定飲 LNG BLACK 先飲到最真的原味。跟咖啡有藍梅乾, 店員提示先食藍梅乾, 再飲咖啡, 增加風味。BENEDICT 配龍蝦真係第一次見, 咁足料真係好有驚喜。有半隻龍蝦, D肉仲幾爽加添。最特別就係個BENEDICT 上面加左咸蛋, 有少少咸香係幾醒胃吊味。正。甜品叫左 COFFEE COTTA 同 MANDARIN SORBET. 個 COFFEE COTTA 真正. 又軟滑又香。真心推介。 2個甜品蹶賣相都好靚, 真係食到心心眼, 好有心思設計, 原來d花係食用花, 配合埋水果配埋好似藝術品一樣。MANDARIN SORBET 又唔會太甜, 少少酸, 中和返個龍蝦 TO

Lobster benedict

Coffee Cotta

MANDARIN SORBET 又唔會太甜, 少少酸, 中和返個龍蝦 TOAST 的飽肚感。
Mandarin Sorbet

真是回味無窮的一餐。
2019-05-22
Lobster benedict
Mandarin Sorbet
2019-05-24 133 浏览
我平時都好鐘意似咖啡☕️但係香港普遍嘅連鎖咖啡店嘅咖啡通常都係好一式一樣,dark roasted coffee嘅味道🤭今日放假就同朋友去小型咖啡店去試下佢地d咖啡👍🏻咖啡店裡面既裝修係簡約文青風💁‍♀️頭頂上掛滿左一個個吊起既燈泡💡好靚💕Menu上有得揀埋choco-blend定fruity-blend,仲介紹埋roasting partner👏🏻Fruit Romance 朋友本身不太喜愛coffee 店員推介了這款半茶半水果嘅Fruit romance~ 先喝一啖,是甜甜的 是蜜糖、蜜桃的味道;再喝一啖 是微酸的橙汁,再喝第三啖,反而喝到清清淡淡的茶香。三種味道混合唯一,各有各風味,時而甜時而酸時而香🥰 另外亦要一讚小店十分環保 選用鋼鐵飲管👍🏻Latte (Fruity-blend)我本身都係咖啡狂熱fans😆當然係要叫番杯試下🥰首先,一見到杯咖啡就覺得真係澳洲咖啡店嘅風格🇦🇺 有果仁擺係咖啡隔離送咖啡👍🏻拉花都好有心思❤️有兩個小💕係有d tulip pattern嘅latte art🌷 淺嘗第一啖,真係要讚下👍🏻完全拍得住咖啡之都-Melbourne 飲到嘅咖啡☕️好耐冇試過飲到呢

Fruit Romance

Latte (Fruity-blend)
我本身都係咖啡狂熱fans😆當然係要叫番杯試下🥰首先,一見到杯咖啡就覺得真係澳洲咖啡店嘅風格🇦🇺 有果仁擺係咖啡隔離送咖啡👍🏻拉花都好有心思❤️有兩個小💕係有d tulip pattern嘅latte art🌷 淺嘗第一啖,真係要讚下👍🏻完全拍得住咖啡之都-Melbourne 飲到嘅咖啡☕️好耐冇試過飲到呢個味😍咖啡味同奶味並存,絕對唔會比奶味蓋過咖啡隱約嘅苦澀同少少嘅酸味👍🏻👍🏻

Avocado Toast
賣相真係一流🤟見到個笑哈哈既擺碟😃心情都靚d😆首先,一定要讚下d avocado🥑 真係食到好香嘅牛油果味🤤聽店員講佢地係用左好新鮮嘅牛油果整😙貨真價實🤩可能大家會驚一次過食兩隻蛋會唔會好膩🍳 不過設計呢到菜式嘅廚師好有心思咁用左d酸酸地嘅sauce去balance番個味道同口感🤗所以唔會有咁嘅感覺㗎!

Wagyu Patty Panini
這個是和牛肉餅意大利包,先說說Panini,原來是意大利一種傳統三文治,外皮鬆脆而麵包內裡不失它的柔韌。底層的麵包被沾上了和牛流出來的牛肉汁,同時當你一刀切開流心蛋時,蛋黃醬一下子流出來如泉湧,經過爽脆的羽衣甘藍,融合在Panini 上面,令Panini 變得外脆內軟🥰 和牛以肉餅形式烹煮,令和牛變成和牛粒,食落十分juicy,再配合酸酸甜甜的柚子source,在味蕾中繞梁三日🤤🤤🤤
  • Latte
2019-05-20 103 浏览
與朋友小聚,本打算去新開的中環店, 卻發現不開晚市,唯有轉到灣仔店。當晚由於落雨,人客並不多,店員也加水加得適時,總體服務尚算周到。 食物也很好食。前菜的open sandwish 用烘過的中式麵包加上泰式木瓜沙律和大蝦,的確開胃, 如果木瓜沙律瀝乾水份,麵包不那麼soggy的話,口感上會更好呢!朋友的黑松露意粉十分有嚼勁,菌類也調味得恰到好處。慢煮叉燒漢堡請求廚師幫我走包換沙律也沒有拒絕,是很友善的餐廳呢! 叉燒一點點的油膩配很酸的granny smith也的卻很清爽。 但是紅菜頭好像沒有存在的意義呢🤔雪糕就是雪糕啦 漂亮啱打卡~總體吃得很開心呢。☺️

食物也很好食。

朋友的黑松露意粉十分有嚼勁,菌類也調味得恰到好處。

雪糕就是雪糕啦 漂亮啱打卡~

總體吃得很開心呢。☺️
2019-05-08
2019-05-18 107 浏览
很差很失望點了lobster toast 賣相差,不新鮮,肉質不鮮不爽口,比之前吃份量少了一半,然後點了avocado toast 也是,賣相差,味道普通。整體而言,相比之前來,質素退步了很多。
很差很失望

整體而言,相比之前來,質素退步了很多。
想念NINETYs嘅靚啡☕️奈何我唔想夜晚飲咖啡🌙所以我今次嚟到只係乖乖哋食正餐,然後偷飲咗幾淡友人order嘅flat white🤪唔太鍾意食一大舊扒,覺得好heavy, 所以點咗steamed cod. 哩道菜式加入唔少泰式甚至港式元素,賣相同味道都幾好!.大西洋鱈魚柳用錫紙包住✨慢慢打開時會聞到清香嘅香草味,因為入面放咗香茅、檸檬、薑蔥等等配料,可以僻腥,配搭又有新鮮感👍🏻.🐟魚嘅肉質韌韌哋,份量唔算好多😂建議食嘅時候點一點碟邊嘅薑蓉🍀估唔到薑蓉除咗同白切雞係絕配,同魚類都幾夾!我最鍾意個薑蓉一啲都唔鹹(你知啦平時燒味檔嗰啲幾咁鹹),清清哋唔會喧賓奪主💛.🥒旁邊係青木瓜沙律,仲有啲蕃茄同香草🥗同樣係清清哋無咩調味,如果可以加辣味/酸味就會更開胃,更有泰式風味啦🇹🇭😝.順帶一提,咁啱我哋去食嗰日係五月第一個星期一,原來餐廳每月嘅第一個星期一都會將賣咖啡嘅收益捐去無國界醫生,幾有意思👍🏻
Steamed Cod

Steamed Cod
2019-05-11 113 浏览
每次路過這間店都看到很多人在排隊,終於有時間可以親身去試一試為什麼那麼多人排隊,我們晚上去吃晚餐餐牌食物選擇少,價錢一點都不大眾化,對於這樣的一間Cafe來說真的是有一點貴,可能這間店其實是咖啡比較出名,可惜那天我們沒有嘗試到,食物來說算是真的要下一點苦功。
平日在港島上班的你總會有以下的經歷:- 每天都經過的街道,卻沒有發現原來這個角落有一間好餐廳;- 放工後希望在附近找一間好味而有特色的餐廳,但總發現唔夠貨。今晚特意找了一間主打澳洲咖啡的西餐廳NINETYs 與友人共聚晚餐。餐廳的面積中等但佈置頗細膩,餐牌上的主食主要是Pasta, Burger, Veggie, Meat 同Seafood。愛咖啡的我當然不會錯過一杯好咖啡。主打兩種House-blend Coffee, Fruity Blend & Choco Blend. 平日主要飲齋啡的我特意點選了一杯Choco Blend Latte,好好一試她們咖啡師打奶的功力!- 奶泡頗為細滑- 咖啡與牛奶的混和感不錯- 但咖啡的層次一般- 整體水準中上之作而本晚餐的主菜是羊鞍和泰式蒸焗鱈魚扒,水準一般。較為有驚喜是魚扒以泰式風味來處理,口感清新!全晚最喜歡的是服務員的服務,仔細介紹菜單特色,不時主動添水,上菜特意提醒小心蒸氣
平日在港島上班的你總會有以下的經歷:

- 每天都經過的街道,卻沒有發現原來這個角落有一間好餐廳;

- 奶泡頗為細滑
- 咖啡與牛奶的混和感不錯
- 但咖啡的層次一般
- 整體水準中上之作

• Coffee
2019-04-27 151 浏览
下雨天約了朋友在灣仔午餐,朋友選了這間澳式Cafe. 本人喜歡吃魚,所以二話不說點了烤鱈魚,一開始staff說魚要等20分鐘即做,中途說魚烤壞了,問我要不要改其他食物。好在我堅持,因為最好食到的魚外脆內滑,水準比酒店又出色,價錢偏貴,但完全值得。
2019-04-20 207 浏览
之前係ig見到依間cafe, 好似幾靚幾型咁喎!又係灣仔,所以今日好耐無見既友人約我食晏,就決定去依間試試。友人食過佢話ok, 但提我話要早d去要排隊,結果12點半去已經排緊幾張,等左半粒中先入到去。見到環境同menu等等都好有design感覺仲不錯,不過睇完menu同友人都覺得其實cafe黎講野食都算貴喎!普遍avg都百5至二百(未計野飲)你食一個lunch咁就閒閒地兩舊幾水一個人落樓。所以得都係揀返d百零既算,求其叫左個三文魚他他同杯flat white。Flat white味道係ok既,因為揀左fruity d佢就比左幾粒nuts吊味,賣相仲好岩打卡tim!至於個主角亦係令我好失望既位,黎到見到佢有4塊烘左既包係咩料?咬落係脆得濟d料擺上去係食到跌晒,跟住又加埋d唔個乜乾落去(個人已經好憎提子乾之類既野)個他他呢又9唔搭8配橙,結果只係到無味既三文魚+牛油果配9唔搭8既橙,我真心食唔落覺得好L難食,點解佢地出依個菜式唔試下先?未食過唔正宗(都算)又難食既他他。友人聽到我咁講都忍唔住試左啖,結論都好認同我,唔係我主觀。埋單每人兩舊,又排得耐又唔好食又貴,真係唔會再黎。
2019-04-20 230 浏览
一直都係灣仔區出名嘅coffee shop, 終於搵到一個weekend 去試下。其實食物唔算好平,叫左一個blueberry granola bagel,一個炒蛋三文魚子toast,同埋兩杯咖啡。👍🏿Bagel 夠chewy, yogurt sauce 令到好fresh, 不過granola 咁加就好硬。炒蛋toast好香牛油味,同埋好滑,不過太重牛油,share都覺得好漏。😂叫咗兩杯咖啡,而咖啡確實唔錯,香得黎唔會酸。

叫咗兩杯咖啡,而咖啡確實唔錯,香得黎唔會酸。
2019-04-19 128 浏览
一試愛上呢間cafe咖啡種類唔多 牆上大大隻字寫上black/white/filter但可以選擇choco blend/fruity blend對咖啡認識唔深 所以唔太清楚兩隻有咩分別但餐牌介紹有個chart 可以睇到兩款喺酸度/aftertaste等等嘅指數分別作參考兩個人去 嗌咗一杯black一杯white(latte)兩杯都試咗choco blendWhite coffee可以揀latte/cappuccino/flat white另外會有藍莓乾送埋店員服務好好會介紹埋要食完藍莓乾再飲咖啡可以帶出咖啡味White coffee嘅latte好重奶味 似飲緊奶多啲Black coffee味道無平時嘅咁苦同酸可能係因為choco blend 下次試埋fruity blend🤪
一試愛上呢間cafe
但可以選擇choco blend/fruity blend
對咖啡認識唔深 所以唔太清楚兩隻有咩分別
兩個人去 嗌咗一杯black一杯white(latte)
兩杯都試咗choco blend

另外會有藍莓乾送埋