店名:niji bistro地址:中環士丹利街11號2樓好味指數:7.9/10價錢:$168熔岩奄列配三文魚籽鮑貝飯伴菠菜汁雞蛋是採用上等泰國雞蛋混合忌廉、油和牛奶,味道香滑濃郁,食落有滑溜的感覺。飯是用鮑貝炒製而成,炒飯粒粒乾爽,三文魚籽放在飯的上面,配合炒飯一同放進口中,粒粒鮮甜,非常享受。店員拿著奄列蛋飯,放在桌上,在我面前打開奄列的第一層,奄列切開了兩邊,露出了有蛋汁的一面,這是半熟的奄列。驚喜陸續有來,當打開第二層時,出乎意料外香濃的菠菜汁從蛋裏爆出來,一湧而出。菠菜汁是灌落腸衣,受到加熱,所以就造成這個雙重流心的視覺效果。菠菜汁散發在蛋和飯上面,更是錦上添花,不但突出它的貴氣,吃下別有一番風味。店內的裝潢環境舒適簡潔,讓人感到很輕鬆。店員服務態度有禮,認真,亦會細心介紹食品的資料,能配合每個客人需要。店名:niji bistro地址:中環士丹利街11號2樓好味指數:8/10價錢:$52紫心蕃薯芝士蛋糕很特別的甜品,配合日本紫心蕃薯與芝士蛋糕融合在一起,是一個不錯的配搭。
店名:niji bistro
紫心蕃薯芝士蛋糕
2014-03-09
  • 熔岩奄列配三文魚籽鮑貝飯伴菠菜汁
2015-11-21 1966 浏览
其實niji呢間就食過好多次,不過今次呢就覺得差左幾多下,所以想講一講~蛋包飯係呢度特式,所以個質素係KEEP到的~個蛋都仲係夠好嫩滑,少少半生熟咁同埋係有濃郁的蛋味~墨魚汁冇味,個蝦係梅到一咬就忍唔住吐出來,帶子ok冇咩特別的,同行朋友說沒有咖哩味~個湯係ok的,一直呢間個湯都唔錯,包就第一次食到可以咁林,記得之前食個牛角包係脆架~不過今次係超林同埋係好凍好似係隔左一段時間然後仲要好油同林咁.,食唔到~
墨魚汁冇味,個蝦係梅到一咬就忍唔住吐出來,帶子ok
冇咩特別的,同行朋友說沒有咖哩味~

2015-09-14 2783 浏览
同老公係中環行完街後搵野食,見到d間餐廳。之前食過尖沙咀間分店都唔錯就決定食佢啦。上到去...一個人都冇...但可以係中環搵到咁寧靜嘅地方都唔錯呀。叫左兩個主菜已經好飽啦!

叫左兩個主菜已經好飽啦!
炸蠔芝士蛋包飯
Cabonara
2015-09-12
Cabonara
下星期公司聚餐原本選左呢間餐廳,不過同佢地book張枱仲複雜過咩咁 真係老土啲都要講句劉華金句囉!!事緣前日Call去Book位for 20多人食Lunch, 有位L?o哥仔話要落訂, OK fine, 今日中午就去落訂啦。點知佢話20幾人算小型Party,「公司政策」話點餐只能選餐牌上最貴果3個Set lunch, 理由係公司難預食材,兼且我哋揀咗其他人無得揀 (心諗: 咩料呀,我真係從來無聽過咁嘅公司政策wor),仲有話到時個waiter難認人wor。聽到佢咁講,雖然開始有啲火,但我都保持慈母一樣的克制,心諗: 好,行多一步支持小型企業。於是我話可以叫同事點定餐先,等佢可以預定食材喇~ waiter認唔到人亦可以搵我,佢都堅持拎個「公司政策」出黎繼續講!我心諗我哋有選擇的權利,又唔係唔俾錢,又唔係搞到廚房預唔到食材,所以,佢上述的理由我完全接受唔到囉。如果佢的「公司政策」係唔想做我生意大可以早啲講囉!!但佢條友在電話度完全冇提過果啲「政策」,等我山長水遠去到俾定時先咁講。唔想做生意早響啦!唔係一定要食呢間野,佢又唔係一定要做我地生意ge,不過有咩都可以係電話度老老實實講清楚先囉,大
 真係老土啲都要講句劉華金句囉!!

),仲有話到時個waiter難認人wor
。如果佢的「公司政策」係唔想做我生意大可以早啲講囉!!
。唔想做生意早響啦!

唔係一定要食呢間野,佢又唔係一定要做我地生意ge,不過有咩都可以係電話度老老實實講清楚先囉,大家好做野囉。而家搞到咁,服務體驗仲worse過的士拒載。
2015-08-28
  • 大家party book 場請三思。
2015-08-06 2956 浏览
跟舊同事相約中環午膳,選址Niji Bisto因為中環要找個能夠好好地坐下談話的地方實在太少了。Niji Bisto地點就在Coach背後的街,非常方便。店內亦是卡位,位子亦不會過少,坐得頗舒服,而且感覺能有自己的私人空間,邊吃午餐邊閒聊。Niji Bisto原來售賣西餐之外,亦有賣日式午膳,我選擇吃魚生飯。餐湯味道一般,隨餐附送的Crossiant 亦算得過去。主菜的魚生飯份量足夠,魚生亦算新鮮,但只有4片略嫌少了一點。整體來說,以價錢、環境及食物質素來考慮,是很不錯了!

整體來說,以價錢、環境及食物質素來考慮,是很不錯了!
2015-07-30
2015-04-20 5021 浏览
今天因事入中環,順道在中環搵食。一行二人,選了這間頗有格調的餐廳。之前看過日本流心蛋包飯的影片,已一心想試,再看到 open rice對這餐廳的流心蛋包飯評價不錯,於是順道來試試。星期六晚上出奇地人客不多,只有兩三枱客,所以一到已經有位。蛋包飯有兩個選擇,一是普通的蛋包飯,一是熔岩蛋包飯,要加十蚊。我選了一個墨魚汁海鮮蛋包飯,當然加十蚊轉了熔岩蛋包飯,再加一個 deluxe特長 pizza,就是有 smoked salmon跟三文魚子的那個,二人 share。蛋包飯先到,但來了一個普通的炸蝦蛋包飯,切下蛋中央時亦不見流心,於是請侍應換掉 然後來了特長 pizza。pizza 算是不錯,批脆,但餡料再多一點就好。到期待已久的墨汁蛋包飯出場!可惜賣相跟之前來錯的蛋包飯沒兩樣,蛋不夠豐厚且過熟了一點,侍應切開時不但沒有蛋槳流下,還要特地用刀將蛋攤開…好失望 我懷疑之前被我一刀切下的那個蛋包飯其實也是熔岩的…但實在弄得太熟…結論:我不會再為蛋包飯來這餐廳…失望
來錯了的炸蝦蛋包飯
deluxe特長 pizza
到期待已久的墨汁蛋包飯出場!
墨汁熔岩蛋包飯
結論:我不會再為蛋包飯來這餐廳…失望
2015-04-18
2015-03-06 5719 浏览
來過這處數次,必吃福崗明太子汁扁意粉伴溫泉蛋,可以說是一試難忘,因此重臨。是晩家不開餐又再度回味,多試了一道明太子小吃,同樣出色,另外兩款pizza就不過不失。明太子秋葵 (3.5/5)秋葵又名羊角豆,是中外暢銷的營養保健蔬菜,但有甚麼優點,我現在又說不出來!粗身圖柱形,外有茸毛,香味獨特,我亦是近年認識偶而也會買來做菜。見有此健康小吃菜式,而且配以明太子,好奇地點了。果然不失所望,秋葵脆嫩多汁,潤滑口感,配合杰身的白色不明醬汁,增添滑溜,明太子脹脆爆汁,配搭得宜。 福崗明太子汁扁意粉伴溫泉蛋 $98 (4.8/5)外型日式風格,溫泉蛋紫菜及明太子,此意粉好吃之處在於明太子汁及溫泉蛋,也許就是溫泉蛋來自福岡,因而取名,又果真蛋香味濃,蛋黃流心,杰𤇍的蛋汁流出掛在意粉上,口感香滑,味蕾的喜悅傳到心中,開心滿足!明太子汁又另有一番風味,微細粒子潻爽口,非一般的甜美口感,同樣令意粉昇華,滋味無窮!而紫菜就增加脆口及鹹香,亦令賣相更討好。 所有比蕯都稱為特長,不詳非特長可有幾短!燒鰻魚特長比蕯 $118 (3/5)有點失望,未有想像中燒鰻魚的香及鰻魚汁的濃郁甜美!味道跟一番比蕯差不多,

明太子秋葵 (3.5/5)
明太子秋葵

福崗明太子汁扁意粉伴溫泉蛋 $98 (4.8/5)
福崗明太子汁扁意粉伴溫泉蛋

所有比蕯都稱為特長,不詳非特長可有幾短!

燒鰻魚特長比蕯 $118 (3/5)
燒鰻魚特長比蕯
有點失望,未有想像中燒鰻魚的香及鰻魚汁的濃郁甜美!味道跟一番比蕯差不多,芝士豐富,蓋過了鰻魚,所以鰻魚在此並無用武之地,不及配一般的腸仔火腿好味。

帞爾瑪火腿火箭菜特長比蕯 $128 (3/5)
帞爾瑪火腿火箭菜特長比蕯
味道回歸正常,鹹味火腿配芝士,互相的鹹香交替,為薄餅添味,火箭菜有獨特香味,為溶化了漿糊狀的芝士減膩,加一點清爽,合乎水準。薄身批底,餡料相對豐富,足料!

最後附上主餐牌,以作大家參考。
價錢合理,無硬推食品,服務水準合格,環境不擠迫,是相約友人聚會的好地方。
明太子秋葵
福崗明太子汁扁意粉伴溫泉蛋
  • 福崗明太子汁扁意粉配溫泉蛋
2015-01-07 6829 浏览
我們是三人在除夕夜光顧他們的美國牛柳放題,牛柳很軟,肉質鮮嫩,很好吃。其他任點的菜,有美味的鰻魚蛋包飯、鮮甜的鐵板美國黑豬柳、parma ham沙拉、海鮮意粉和鮮甜的北海道帶子,還送啤酒或每人一杯不含酒精的Sangria,每位$258, 是平時的價錢,在除夕夜來說很超值!
2014-12-31
除夕
  • 美國牛柳
2014-10-09 9284 浏览
友人約了吃飯的地點是蛋包飯專門店「niji bistro」,這餐廳早已落戶在海港城,現在開分店在中環,是走較輕鬆的小店形式,反正我主店也未吃過,也很久沒吃過蛋包飯,我當然是樂得嘗試。以一身濕透的打扮終於遲到到達,對不起友人們喇,要他們乾等,我們就立刻點菜。鄙人一看見餐牌,第一個印象是覺得全部菜名都很長,大部分都起碼超過十個字。其實我覺得蛋包飯是帶點神秘感的食物,若菜名畫公仔畫出腸,就感受不到揭開蛋塊去品嚐內餡部份驚喜感,大家同意嗎?「雞肉燒洋蔥茄汁蛋包飯伴鮮茄醬」$108此乃店方的主打,一如菜名,味道全是蕃茄汁味,蛋皮的厚薄是恰到好處,質感也滑,但就完全吃不到蛋味,口感比較像豆腐那類。「美國牛肉粒伴燒洋蔥照燒汁蛋包飯伴青芥末忌廉醬」$108非常長的菜名,我只吃到牛肉、洋蔥及燒汁的味道,外在的忌廉醬味道全被濃味的燒汁淹沒了,更何況是雞蛋味。「海鮮墨汁蛋包飯伴福岡明太子醬汁」$118鄙人的選擇,這個一定要趁熱吃,因為涼了會帶腥。明太子一向的味道都是會太搶太霸道,這個我是意料之中的,反正這天想吃海鮮,那我就不太介意這點。其實整體不難吃,海鮮份量就不算多,簡簡單單一碟飯就是了。整體來說,每個蛋

「雞肉燒洋蔥茄汁蛋包飯伴鮮茄醬」$108
「美國牛肉粒伴燒洋蔥照燒汁蛋包飯伴青芥末忌廉醬」$108
「海鮮墨汁蛋包飯伴福岡明太子醬汁」$118
整體來說,每個蛋包飯都不難吃,但說真就是不夠蛋味,始終我是來吃「蛋」包飯嘛,現在變了有蛋與無蛋對味道也沒有太大分別。不過在中環旺區以人均$100多就有一個晚飯來説,總算是一個不太差的選擇吧?!

2014-05-09
2014-08-11 9066 浏览
依稀記得小時候想日子過快一點的心情~日望夜望想快些大一歲,但過了廿五歲的日子真的眨眼就過~~Kawai 是一等的飯人, 所以生日都最好有飯落肚!!!同斷食朋友來到中環的 Niji Bistro,它們最出名的就是不同的日式蛋包飯!!星期四的晚上,客人不多,基本上一位侍應服務兩台的顧客吧!煙三文魚沙律看來我真係有Side Salad Illusion, 點都要叫碟沙律來看一下~~其實沙律的東西,食物新鮮就沒投訴了吧,這個做到的,但無特別之處....最特別應該是伴沙律上桌的七色醬汁(包括芝麻、芥末、廣島府中味噌、梅子、千島、凱撒、意大利香醋)對呀!Order 一個沙律會一次上七個醬汁,可以根據各人口味自己混醬,Kawai 就唔多食濃味沙律醬,所以混醬的試了味噌及意大利香醋,感覺還不錯幾好玩~Niji 咖啡煙黑豚肉特長比薩 ($108)侍應說豚肉用咖啡煙煙燻過,所以或多或少會有少少的咖啡味!!就憑呢句話,我決定試一下是什麼鬼,要知道我的人生重點就是破地獄嘛!剛上桌熱食時,我們都食不到丁點咖啡味,但我食得慢,食到半涼時,咖啡味出來了!其實不是好濃的咖啡味,只是有少少香味而已脆炸吉烈大蝦配鮮蝦煙肉
依稀記得小時候想日子過快一點的心情~
日望夜望想快些大一歲,但過了廿五歲的日子真的眨眼就過~~
Kawai 是一等的飯人, 所以生日都最好有飯落肚!!!
同斷食朋友來到中環的 Niji Bistro,
它們最出名的就是不同的日式蛋包飯!!
星期四的晚上,客人不多,基本上一位侍應服務兩台的顧客吧!
煙三文魚沙律
煙三文魚沙律
最特別應該是伴沙律上桌的七色醬汁
Niji 咖啡煙黑豚肉特長比薩 ($108)
侍應說豚肉用咖啡煙煙燻過,所以或多或少會有少少的咖啡味!!
其實不是好濃的咖啡味,只是有少少香味而已
脆炸吉烈大蝦配鮮蝦煙肉牛油蛋包飯伴芝士忌廉汁($138)
飯人有飯落肚了,幼嫩的蛋皮配上炸得香脆的吉烈大蝦,樣子超吸引!
蛋皮好滑,吉列蝦炸得剛剛好不油膩,不過汁就淡左少少,而且食唔出係芝士忌廉汁,
入面的蝦仁彈牙,但沒有蝦味,不過有人陪食飯已覺得好okay!!
脆炸吉烈大蝦配鮮蝦煙肉牛油蛋包飯伴芝士忌廉汁($138)
食有時,斷食有時,才是身心平衡之道!!
這晚交換了很多不同情報,還有送很多好的健康食品!!
新一年大家身體健康,開開心心! my friend i love u <3

2014-08-07
生日
2014-07-28 8345 浏览
如果每日都可以食2點半後的話…一個月應該可以慳番唔少~wakakaka!!!!因為下午茶真係抵好多o架~!!~ 有時大快活、大家樂、美心既快餐店…佢地既炸雞脾 + 紅豆冰都好吸引下的。百忙之中…中間可以有90分鐘break…而且又係2點半喎~!!~ 我又點可以唔再黎拜訪Niji呢haha~ 因為2點半後佢地o既套餐係50% off. 如果lunch time時間黎食連加一都起碼要$130蚊左右~ 心理上50% off係好抵o既一件事~食物值唔值呢個價就見仁見智呢~~~~~我地今次大概2點9去到…大概只有3-4枱客人~~靜靜地幾舒服今日我就order左Carbonara (套餐包餐湯 + 牛角包 + 餐飲) 首先黎既係餐湯…好稀吖….飲左兩淡已經放棄=.=” 幸好牛角包還有點脆脆的主菜就係Carbonara味道比較濃正正合乎我既胃口不過可惜隻蛋太熟了…太熟了….整體黎講….半價後連加一每份餐大概$65蚊可以接受..除左Carbonara, 重有幾款唔同既蛋包飯~之前試過一款墨魚蛋包飯~!!~味道唔錯~蛋面上既沙律醬就配合得剛好.食完個Carbonara...可能太流既關係~夜晚個餐都食唔
主菜就係Carbonara味道比較濃
正正合乎我既胃口
不過可惜隻蛋太熟了…太熟了….

食完個Carbonara...可能太流既關係~夜晚個餐都食唔落~
2014-06-11
有幸得到try it既邀請..一試熔岩奄列配三文魚籽鮑貝飯伴菠菜爆汁起初聽到名字都唔知道到底係點樣既只係知呢間係日本人開既餐廳, 新出左雙重流心奄列飯Niji bistro環境寧靜,我揀左平日夜晚上去, 一上到去得我一個客人待應好快安排我坐在一個角落先比左個MENU同一D前菜我揀之後等左10分鐘倒…就上左呢個蛋包飯開頭望到個樣…我有少少嚇親..因為佢插把刀落去, 有D黑色既汁噴出黎..黑色有點唔討好食落口....有三文魚籽的鲜味. 加蛋味爆開的三文魚籽有點點腥味飯軟綿綿易入口…食好好味好多蛋.. 奄列好幼滑, 味道好好最後…覺得菠菜汁唔夠濃郁, 鮑貝較少我食唔哂成個…太飽了..成肚飯+蛋
有幸得到try it既邀請..
一試熔岩奄列配三文魚籽鮑貝飯伴菠菜爆汁
起初聽到名字都唔知道到底係點樣既
只係知呢間係日本人開既餐廳, 新出左雙重流心奄列飯

Niji bistro環境寧靜,
我揀左平日夜晚上去, 一上到去得我一個客人
待應好快安排我坐在一個角落
先比左個MENU同一D前菜我揀
之後等左10分鐘倒…就上左呢個蛋包飯
開頭望到個樣…我有少少嚇親..
因為佢插把刀落去, 有D黑色既汁噴出黎..
黑色有點唔討好
食落口....
有三文魚籽的鲜味. 加蛋味
爆開的三文魚籽有點點腥味
飯軟綿綿易入口…食好好味
好多蛋.. 奄列好幼滑, 味道好好
最後…覺得菠菜汁唔夠濃郁, 鮑貝較少
我食唔哂成個…太飽了..成肚飯+蛋
熔岩奄列配三文魚籽鮑貝飯伴菠菜爆汁
2014-04-30
試食活動
2014-07-03 7668 浏览
無論裝修, 食物和尖沙咀店分野很大。尖沙咀店較elegant, 店員也較專業, 制服也穿得四正。中環店反而是走Casual 一點, 沿用上一手Pizza 店的裝修,相比而言, 小妹喜歡尖沙咀店。今晚和兩位朋友晚餐, 當然一人一個Omelette Rice雞肉燒洋蔥茄汁蛋包飯件鮮茄醬 $108賣相欠一般, 蛋色差, 不說還以為是蛋白皮, 厚薄適中。沿用了米本珍珠米, 加入洋蔥, 非常小量的粒雞肉粒。以茄汁炒過, 鮮茄醬略甜。味道單一沒有驚喜, $108+10% 半飽也未達, 沒有下次。
無論裝修, 食物和尖沙咀店分野很大。
相比而言, 小妹喜歡尖沙咀店。
雞肉燒洋蔥茄汁蛋包飯件鮮茄醬 $108
賣相欠一般, 蛋色差, 不說還以為是蛋白皮, 厚薄適中。
沿用了米本珍珠米, 加入洋蔥, 非常小量的粒雞肉粒。
以茄汁炒過, 鮮茄醬略甜。
味道單一沒有驚喜, $108+10% 半飽也未達,

沒有下次。
2014-05-23
等候时间
0 分钟 (堂食)
芝士拉麵配北海島帶子,唐心蛋,湯底濃濃芝士味,有d芝士痴住麵條,食到底還食到一舊舊芝士粒。但拉麵麵質真的不太好,太林,一點也不彈牙,略差。帶子味道新鮮只有2粒,唐心旦一般,總結……不算好好食。
2014-06-19
用餐时段
團購
2014-06-11 22 浏览
雖然這已經是3月份的試食,幸好手機拍照有記錄日期的功能才能準確提供用餐日,當然我對食物的味道牢牢記在心裡所以應該可以寫出有用的食評。這次試食活動我借花敬佛當作是同學的生日慶祝,其實當中的試吃只有一項,可那是當晚最貴的餐點,也讓最後的帳單變輕許多!還記得當天因為同學不能太晚回家,所以預約了6:30的兩人座,一到達的時候只有我們一桌(雖然到離開時也算是冷清的,可能是平日的緣故),因此侍應的反應可算殷勤。在點餐的時候,除了試吃項目以外還點了另外兩樣,本來Kirin啤酒買一送一非常吸引,無奈同學身體不適不宜喝酒就此作罷。三文魚沙拉(4/5): 我們選了輕怡的沙拉作為晚餐的頭盤,可是分量絕對不少,一大碗新鮮的蔬菜配上四大塊三文魚讓人賞心悅目,但這不試唯一的驚喜,搭配沙拉的7種醬料才讓人覺得是心機之作,同時滿足多心的我們!在味道方面,煙三文魚的油脂足夠,而沙拉菜也算新鮮,另外在那云云醬料中包含了黑醋,千島醬,沙拉醬,柚子醬,味噌醬(忘了一種)等,但獲得我們一致青睞的時芥末沙拉醬,就連原本討厭沙拉醬的我也不能停口!鰻魚玉子燒(3/5):在晚餐之前我有做過調查功課,發現蛋製品乃是店中名物,愛吃蛋的我們

三文魚沙拉
豐富的7色醬料
鰻魚玉子燒
鰻魚玉子燒(3/5):在晚餐之前我有做過調查功課,發現蛋製品乃是店中名物,愛吃蛋的我們當然不能錯過這個吸引的餐點,但可能是期望過高,吃起來雖然玉子沒有過熟,可也說不上有濃郁的蛋香,加上鰻魚分佈不夠均勻,讓沒有鰻魚伴吃的玉子味道不足,與我們的預想有所落差。
熔岩奄列配三文魚籽鮑貝飯伴菠菜爆汁
到了晚餐的重頭戲,也是中環分店的限定物,侍應先讓我們把原本的樣子拍下才有技巧地界開......
界開後的澎湃
熔岩奄列配三文魚籽鮑貝飯伴菠菜爆汁(3.5/5):當他手起刀落一瞬間,裡面沒有全熟的蛋漿徐徐流出,這經典的場面謀殺了不少菲林
 菜名中的菠菜爆汁其實是把一個菠菜囊剝開才出現的效果,經過侍應的解釋讓我們恍然大悟。即使一出場已經驚喜萬分,可味道仍然是可圈可點。先說好的吧,先為十足的三文魚籽和預先炮製的味噌飯是這道菜的高分處,兩者相互配合讓我們差點爭吃;到了失望的地方則是原本讓人驚喜的部分:跟鰻魚玉子燒同樣有著蛋味不足的缺陷,另外菠菜汁分量不足拌飯品嘗,有著可有可無的評價。總括而言,這道菜雖然味道不賴,但若以正價$168品嘗則讓人卻步。

總結:這次的笑臉主要是給7色沙拉和"免費"的奄列飯

2014-03-20