2022-08-20同女朋友去尖沙咀☺️行到美麗華廣場,見到有好多人😮就去八卦下,原來有明星去咗見fans🤭八卦完就肚餓了,睇吓廣場有乜食👀有間MUTA Restaurant,決定試吓😉排咗15分鐘到就有位💺餐廳用日式木系裝修,內有榻榻米,好有日本感覺🇯🇵店員安排我哋坐兩人圓枱,都幾闊落2️⃣我哋點了,壽喜燒牛肉蛋汁意大利飯 ,178蚊碟,擺盤好用靚,蛋汁令燉飯更腍口感,加上壽喜燒牛味濃郁,成個飯超好食😋七味芝麻火炙吞拿魚海鹽菠蘿莎莎,188蚊碟,依度菜式做頭盤非常好,有海鹽同埋菠蘿夾住吞拿魚一齊食,完全去除魚腥味,吞拿魚食得出有鮮味,食落酸酸甜甜,相當開胃🍍月見雞肉棒串,88蚊碟,雞肉棒啖啖肉,雞肉味重,沾上生蛋黃個感覺幾特別,連撈埋蛋汁食夠惹味,啖啖肉好滿足😋巧克力咖啡,48蚊杯,賣相幾好拉哂花,味道偏苦帶少少甜味☕️檸檬紅茶,36蚊杯,味道偏甜帶有少少酸味🍋整體環境好靚,空間好足夠,坐得舒服唔會太逼夾,榻榻米位置一定要打去訂位😅服務非常好有禮貌,會主動介紹食物😁食物價錢偏貴,但味道同外型都非常好👍🏻會再去幫襯試吓其他食物❤️#MUTARestaurant#壽喜燒牛肉蛋汁意大利飯#七味芝麻火
2022-08-20

同女朋友去尖沙咀☺️
行到美麗華廣場,見到有好多人😮
就去八卦下,原來有明星去咗見fans🤭
八卦完就肚餓了,睇吓廣場有乜食👀
有間MUTA Restaurant,決定試吓😉
排咗15分鐘到就有位💺
餐廳用日式木系裝修,內有榻榻米,好有日本感覺🇯🇵
店員安排我哋坐兩人圓枱,都幾闊落2️⃣

檸檬紅茶,36蚊杯,味道偏甜帶有少少酸味🍋

服務非常好有禮貌,會主動介紹食物😁
食物價錢偏貴,但味道同外型都非常好👍🏻
會再去幫襯試吓其他食物❤️

#MUTARestaurant
#壽喜燒牛肉蛋汁意大利飯
#七味芝麻火炙吞拿魚海鹽菠蘿莎莎
#月見雞肉棒串
#巧克力咖啡
#檸檬紅茶
2022-08-22 65 浏览
MUTA————————————1. 壽喜燒牛肉蛋汁燉飯而個搭配好有驚喜,口感好creamy,壽喜燒既甜味同加埋忌廉汁好夾再撈埋蛋汁,飯入面仲撈咗啲蒜片增加口感,層次勁豐富,牛肉份量唔少,整體嚟講係好好嘅配搭,必試!2. 北海道帶子明太子奶油燉飯北海道帶子都幾厚肉,煮得啱啱好,明太子奶油燉飯充滿奶油香氣,配埋三文魚籽,都係食到停唔到口。3. 松露芝士薯條配七味蛋黃醬勁大兜薯條🤣松露味好香,越食越多,好啱一路吹水一路食,鍾意蛋黃醬加左七味粉,少少辣幾惹味嘢飲叫咗一杯法式鮮奶油朱古力同橙香甜酒朱古力,兩杯都好好味~ 鮮奶油邪惡感勁大🤣🤣————————————MUTA Restaurant (尖沙咀)📍尖沙咀彌敦道132號美麗華廣場1期地庫B131號舖#yummyfood #hkfood #hkig #hkfoodie #foodie #delicious #hkgirl #hkrestaurant #hkfoodblogger #foodiehk #hkfoodshare #delicious #instafood #hkfoodlover #hkfood #instagram #mir
MUTA
————————————

1. 壽喜燒牛肉蛋汁燉飯

2. 北海道帶子明太子奶油燉飯

3. 松露芝士薯條配七味蛋黃醬

————————————
MUTA Restaurant (尖沙咀)
📍尖沙咀彌敦道132號美麗華廣場1期地庫B131號舖

#yummyfood #hkfood #hkig #hkfoodie #foodie #delicious #hkgirl #hkrestaurant #hkfoodblogger #foodiehk #hkfoodshare #delicious #instafood #hkfoodlover #hkfood #instagram #mirrorweare #lovefood #相機食先 #手機食先 #吃貨 #美食日記 #尖沙咀美食 #尖沙咀 #fusion #日本菜 #cafe #牛肉 #帶子 #壽喜燒 #muta
2022-08-21 48 浏览
咁啱喺尖沙咀附近就同朋友去咗呢間餐廳試吓。餐廳整體環境好舒適,店員安排咗我哋坐榻榻米,更有日式風味😆-🍛大阪燒豚肉燉飯 (set lunch) $138冇諗過佢個樣真係成個大阪燒咁,賣相唔錯🤣 面頭有大阪燒嗰啲醬汁同木魚,加上忌廉燉飯,層次好豐富。豚肉都煮得恰到好處,唔會太韌。但可能因為醬汁偏多,食食到一半會覺得有啲漏。呢個菜式的確係幾特別,值得一試😋🍝檸檬蟹肉奶油意大利麵 (set lunch) $138呢個意粉就普普通通。蟹肉比得算多,但就唔太食到蟹肉嘅鮮味。而檸檬嘅味道同忌廉意粉唔太夾,有時仲會覺得有少少澀。🍋Fruit tea + lemon tea呢兩杯跟餐飲品都比較淡,飲到少少水果味,但茶味就唔夠出,所以就唔推薦呢兩杯飲料整體來講,食物冇我想像中咁出色,但服務同環境都唔錯,店員好有禮貌,而且會主動問我哋有咩需要,環境都好寬敞舒適。-味道: 6/10服務: 9/10環境: 8/10回頭率: 6/10總評: 7.5/10💰人均消費: $150

🍛大阪燒豚肉燉飯 (set lunch) $138

回頭率: 6/10
總評: 7.5/10
💰人均消費: $150
2022-08-20 64 浏览
Bookmark咗Muta好耐,周末中午去都排咗一陣隊,塌塌米打卡位長期爆滿,今次嚟主要想試佢個壽喜燒牛肉飯,本身覺得應該都係啲普通cafe貨色,冇諗過又幾好食喎🤭。✏️月見雞肉棒串 $88 🍎9.5/10外皮帶微微嘅焦脆,咬開雞軟骨同雞肉嘅比例啱啱好,配埋蛋汁夠曬雅惡,一碟有三串,性格比係絕對符合港情👍🏻。✏️壽喜燒牛肉蛋汁燉飯 $178 🍎10/10本身覺得伏伏地,點知一擺入口竟然驚為天人🖖🏻,薄牛肉片軟嫩入味,飯粒唔會過硬,食落口有少少似達文西意粉,合理懷疑係用Mascarpone Cheese(應該係除非唔係)。濃郁奶味,配埋日式料酒同醬油嘅香甜,再用芝士個微微嘅酸中和返,偶爾仲會食到香酥嘅蒜片,真係detail做足食到停唔到口,相信好快就會掛住哩個味道而回頭,建議嗌,唔嗌真係唔好嚟🥹🤟🏻。✏️Ladies’ Breakfast $148 🍎8/10個蛋非常綿滑,一定落咗好多忌廉煮🥹,手作紅莓果醬好食又大兜🥹,可惜麵包得嗰4塊仔,完全唔夠喉,但個麵包又真係酥脆內軟,睇嚟下次真係要試埋個烤麵包set🥹,至於其化side dish都係正常all day貨色,不過不失。✏️Cappuccin

✏️月見雞肉棒串 $88 🍎9.5/10

✏️壽喜燒牛肉蛋汁燉飯 $178 🍎10/10

Ladies’ s  Breakfast

✏️Cappuccino $48 🍎8.5/10
咖啡質素出奇地唔錯,奶泡幼滑,入口帶甘。

✏️Salt carmel Latte $48 🍎7/10
飲到焦糖味,但就冇咩海鹽嘅味道🤥。

嘢食比想像中出色,不過人流較多,比較嘈雜,裝修偏日式連鎖cafe風格,都係以木質同綠色植物為主。下次會再去試下其他菜式,希望一樣唔會失望啦。😝
Ladies’ s  Breakfast
Bookmark這間餐廳一段時間最後決定同朋友walk in 排隊結論等了個半鐘都是值得的😍先從日式裝潢而評四處都使用木系傢俬還有人氣tatami 打卡位店內的每個角落可說是為打卡而設🌟壽喜燒牛肉蛋汁燉飯零售價﹕$178充滿驚喜的日式燉飯除了有意大利飯的creamy 口感更有壽喜燒帶甜的燒汁味而且牛肉口感嫩滑 十分入味最後配上溫和蛋汁更無可挑剔的地方🌟蟹肉海膽奶油意大利粉零售價﹕$188偏重奶油味的一道菜式個人認為如果蟹肉份量更多海膽味更濃厚會更吸引不過整體質感香濃幼滑金黃外觀都很誘人🌟月見雞肉捧串零售價﹕$78這個MUTA人氣最高的菜式不是沒有原因手打雞肉捧相比來貨質素分別十分明顯口感做到外脆內軟之外每一口都能食到爽口雞軟骨配上蛋漿更上一層樓👍🏼味道:9/10環境:10/10性價比:8/10回頭度:10/10
Bookmark這間餐廳一段時間

回頭度:10/10
蟹肉海膽奶油意大利粉
月見雞肉捧串
  • 月見雞肉棒串
📍 MUTA Restaurant📍 尖沙咀 𝗧𝘀𝗶𝗺 𝗦𝗵𝗮 𝗧𝘀𝘂𝗶 • 美麗華廣場1期地庫B131號舖〔 follow me on instagram @sikbaobaola ! ^^ 〕-Another restaurant under the ATUM Group!Conveniently located in Mira Place, < MUTA Restaurant > serves Japanese-Western cuisine (yōshoku (洋食)).Just like other siblings under ATUM, food here is both pretty and delicious.The restaurant is spacious and decorated in a warm, earthy tone and features elements like wood and green plants. The tatami area is certainly one of their Instagram spots! N
📍 MUTA Restaurant
No wonder they have attracted crowds ever since their opening in early 2022.
(On the day of my visit, there was a line before the shop even opened! (Friendly note: They take reservations though!))
(𝗦𝗲𝗲 𝗽𝗶𝗰𝘀 𝗯𝗲𝗹𝗼𝘄! ☟☟)
=
MUTA Restaurant》是ATUM集團旗下的一間人氣餐廳

看著兩家餐廳的名字... 有看到其中的關係嗎?😝
這集團一向注重食物味道跟賣相,同時餐廳的裝潢擺設也用心設計
一定不會令人失望!
MUTA主打日式洋風菜式,而且採用日式木系裝潢,還有榻榻米座位呢~讓人感覺置身日本🇯🇵
整家餐廳都非常適合打卡!
難怪開業至今,一直很受歡迎 ᰔᩚ
部分食客更是在餐廳開門前已排隊呢!
幸好他們也接受訂座,想坐在榻榻米座位的朋友也要預先預約喔!
(雖然這天未有預約榻榻米,但也來打打卡😆)
他們的烤麵包套餐最適合打卡,也是麵包控必點的🍞
可是澱粉質不可以吃這麼多... 所以就放棄了🥺
月見雞肉棒串 ($88)
Meatball yakitori with teriyaki sauce • Egg yolk
這道是最最最多人推薦的吧!☆☆☆
雞肉彈牙可口,還吃得到脆脆的軟骨,口感一流
沾上蛋香味濃的蛋黃,超級滿足♡,真想多吃幾件😋

明太子雞翼 • 七味蛋黃醬 ($78)
Mentaiko stuffed chicken wings •  Shichimi mayonnaise
明太子雞翼 • 七味蛋黃醬
另一道小吃也是雞~
雞翼煎的外皮微焦,很香,而且肉很juicy
裡面釀入滿滿的明太子餡料,很喜歡其鹹鮮香味
單吃或蘸上蛋黃醬都同樣滋味 ♡

和風醬油蜂蜜烤三文魚 ($188)
Soy sauce & honey glazed salmon
和風醬油蜂蜜烤三文魚
這個三文魚超級嫩滑~
調味帶淡淡的蜂蜜甜味,味道清清的,不濃味
(不過不知道為什麼,吃起來,舌頭有點刺痛LOL)
三件三文魚,很慷慨的份量呢 🫶
另外還有柿粒、紅菜頭,感覺健康🥗

烤蘋果 • 蜂蜜蛋糕 • 甜番薯雪糕 ($88)
Roasted apple • Honey cake • Sweet potato ice cream
烤蘋果 • 蜂蜜蛋糕 • 甜番薯雪糕
烤蘋果 • 蜂蜜蛋糕 • 甜番薯雪糕
最後的甜品是三道甜點的組合~
蘋果圓潤、紅噹噹的,彷彿是從畫作中跳出來的🍎,所以我以為是假的😂😂
其實是以低溫慢煮過的鮮蘋果啦~溫度微暖,質感軟腍,味道略嫌不夠鮮甜
蜂蜜蛋糕口感鬆軟,味道太好吃,小小的一件,實在不夠!
最後還有一球放在焦糖蘋果粒上的甜番薯雪糕,口感沙沙的,很特別!而且味道剛剛好,不太甜

抹茶拿鐵 ($52)
Matcha latte
抹茶拿鐵
享受一頓休閒的brunch,總少不了一杯飲料~
這杯抹茶拿鐵帶茶香味、微微回甘,不會太甜,拉花也很精緻

血橙果粒茶 ($46)
Blood orange tea
血橙果粒茶
血橙果粒茶裡帶淡淡茶香味,血橙的酸甜味道加添微微清新感

Menu:
2022-08-19 278 浏览
筆試成功後其實趁著假期餘下時間到處奔走辦理個人事務,忙碌了一整天,趁著假期更要對自己好一點要來吃美食,故此假期晚上跟男友到一間我們想吃而久的餐廳 月見雞肉棒串 $88幾乎是99%每檯必點的signature food,我們也來一份吃吃看~ 一碟三大串,每串size也不少,外層煎得硬硬脆脆很香口,一咬雞肉肉質紮實不會過硬,肉汁很多沒有煎得太乾,加入雞軟骨令口感變得更豐富,個人來說如果可以加入更多份量的雞軟骨增加咬感會更好自身調味做得不錯,外層有醬汁燒過而滲透的味道但不過過份濃郁,再沾一下由店家提供的蘭王蛋生蛋黃,雞肉串加上生蛋黃汁絕對有畫龍點睛的作用!惹味到不行,難怪這麼受歡迎海膽奶油燉飯(期間限定)$228飯類跟意粉種類也不少,其中這個期間限定絕對吸引到我倆~ 單看整碟燉飯都是粉橙色的顏色已經覺得用料充足,擺盤精美,還要放上食用花瓣跟新鮮的海膽刺身,就這個畫面已經叫心情大好,絕對IGable!自己很害怕吃到risotto因為要煮得好吃實在非常講求廚師的功力,這個真的要大讚!risotto煮得軟綿,每一粒都十分飽滿,又吸收了滿滿的海膽跟奶油醬汁,沒有半點海膽腥也沒有太油膩的感覺,每一口飯
月見雞肉棒串 $88
海膽奶油燉飯(期間限定)$228
自己很害怕吃到risotto因為要煮得好吃實在非常講求廚師的功力,這個真的要大讚!risotto煮得軟綿,每一粒都十分飽滿,又吸收了滿滿的海膽跟奶油醬汁,沒有半點海膽腥也沒有太油膩的感覺,每一口飯都是又甜又濃的海膽味,不膩又好吃,令人回味!絕對是誠意之作~
和風醬油蜂蜜烤三文魚 $188
很少會吃煮熟的三文魚因不愛其質感,會點這個全因是聽到店員介紹後才要吃的
主菜來說份量實在不少,作為share dish實在適合,外表看來三文魚扒煎得太乾身令肉質變得不好吃,但這個的咬感跟味道完全超出我想像!肉質鮮嫩,是呈半生熟的狀態口感超好吃~ 三文魚先用日式醬油醃過後再煎,色澤均勻煎得剛好,最後加上蜂蜜令味道更出色!第一口或者會覺得味道有點奇怪因為是想像以外的味道,但多吃幾口就覺得這個真的很好!另外還有蕃茄跟紅菜頭組成的伴菜,配三文魚感覺清新又健康!
烤蘋果・蜂蜜蛋糕・甜番薯雪糕 $88
店家的甜品類也有很多很想嘗試的款式,這個「烤蘋果・蜂蜜蛋糕・甜番薯雪糕」就是我倆其中一款非常期待要吃的甜點!
從名字就已經知道這道甜點是一款甚麼樣的組合,向店員了解過後才得知這個烤蘋果是用了類似紅酒燉雪梨的做法烹調,不過這個用了雜莓汁跟糖水燉煮至一個小李子的樣式,味道帶少許莓酸且甜甜的,果肉烤得軟軟的;而甜番薯雪糕是由店家自行研發最合店家形象的味道,番薯味濃郁,非常好吃的一款,再配甜而不膩又帶濃郁蜜味的蜂蜜蛋糕一起吃,這個絕對大推!是沒令人失望的甜點
板栗拿鐵 $56
烤甜番薯拿鐵 $56

早在試業時我倆已經計劃好來到訪時要喝哪款飲品好了,這次終於喝到板栗拿鐵跟烤甜番薯拿鐵~ 賣相雖然一般,不過真的非常推薦大家來喝這兩杯!完全沒有令我倆失望,而且必定要喝熱的才喝到這兩杯的精粹
前者在香港沒有多少地方可以喝到,絕對有驚喜,店家也板栗切粒磨成栗子蓉再拌入奶香十足的全脂牛奶,所以栗子味濃郁到不得了,感覺就像把一個栗子撻變成飲品般喝進肚裡~ 底部還有栗子粒粒增加口感!
而男友就選了他最愛的烤甜番薯拿鐵,這個的味道就跟甜番薯雪糕的味道一樣!只是這個是熱的呈液體狀,但男友更愛這個,入口柔滑綿密,加上底部的番薯粒粒更加風味十足!
店家設於尖沙咀某商場地庫,旺中帶靜,裝潢以清新自然的日式風格作為主調,亦劃分幾個類別的進食區域,每一個都是打卡位,設計不一但不會感覺不和諧不统一;加上鋪面面積蠻大,讓客人感覺環境頗寬敞舒適,令人放鬆,很適合跟知己和另一半來用餐呢
要一讚店員的服務態度,非常殷勤而樂意解答問題,跟男友看著餐牌時有不少疑問,店員都一一耐心地向我們詢問的菜色講解,讓我們清楚明白每道菜的烹調方式,非常仔細!食物資素非常高,也讓我們期待下次到訪~ 因為我倆已經選好下次要吃什麼了
早在去年聖誕已知這店在試業,不過一直未有親身到訪,經歷過第五波疫情再開放食肆堂食後,店家每晚都是客人滿滿,連平日用餐也最好提前預約會比較好,walk in的話就如碰碰運氣
2022-08-04
2022-08-18 63 浏览
❝ ❝ ❝MUTA Restaurant by ATUM❞ ❞ ❞已數不清第幾次回訪訂了平日的12:00,意外獲得榻榻米。😁店員的服務態度能媲美酒店,當然我認為是雙向的。作為客人有禮,店員也會以禮回應!•牡蠣菠菜奶油義大利飯 HKD138Risotto 的質地煮得剛好,軟硬適中。配上三隻牡蠣🦪,菠菜亦與奶油混在一起👍🏻·煎海老 蟹肉餅 青芥末蛋黃醬 HKD198意想不到的效果,青芥末蛋黃醬中和了蟹肉餅本來的鹹鮮味 👍🏻海老已經預先去殼☺️·季節限定 HKD 88 ( 白桃 與 焙茶 )淡香的白桃雪葩配焙茶奶凍 搭上珊瑚🪸脆片十分吸睛🥰🥰🥰·烤蘋果、蜂蜜蛋糕、甜蕃薯蛋糕 HKD 88身為半個蕃薯🍠控的我,不能放過這道甜品。像蕃茄般的烤蘋果 甜滋滋,入口隨即成為了蘋果蓉☺️蕃薯雪糕是真材實料的味道!可以來多一球嗎?😆·

已數不清第幾次回訪
訂了平日的12:00,意外獲得榻榻米。😁

•牡蠣菠菜奶油義大利飯 HKD138

·煎海老 蟹肉餅 青芥末蛋黃醬 HKD198

·季節限定 HKD 88 ( 白桃 與 焙茶 )
淡香的白桃雪葩配焙茶奶凍 搭上珊瑚🪸脆片
十分吸睛🥰🥰🥰

·烤蘋果、蜂蜜蛋糕、甜蕃薯蛋糕 HKD 88
身為半個蕃薯🍠控的我,不能放過這道甜品

2022-08-18
  • 烤蘋果  蜂蜜蛋糕  甜蕃薯雪糕
  • 煎海老  蟹肉餅  青芥末蛋黃醬
之前係ig見到海量人po呢間cafe☕️皆因入面裝修的確幾啱打卡📸而且某啲座位仲係榻榻米🇯🇵夠晒日本feel食物方面就日式帶點fusion 味道仲幾唔錯😉想食既朋友記住早啲去攞位啦~無得book㗎——————————————————🍴Gentleman’s Breakfast($148)All Day Breakfast控既我又岀沒啦既然有Gentleman’s Breakfast👨🏻當然有Ladies’ Breakfast啦👩🏻😌對比起Ladies既ADB🥗Gentleman 當然豐富啲啦淨起個炒蛋🥚份量已經巧大份而且佢哋既廚師👨🏻‍🍳十分要求👍🏼岀第一碟個陣見個炒蛋老左就叫侍應同我地講返炒過碟新既比我地 值得一讚☺️蛋汁係極多 食落都幾creamy配埋個toast🍞一齊食 超正🤤此外 入面仲有肉骨腸🍖煙肉🥓炒蘑菇🍄薯條🍟腸仔偏係有咬口個款 有些少咸而煙肉唔會煎到乾柴柴 肥瘦分明蘑菇用牛油🧈炒過 好香😉薯條係麥當勞個啲幼薯條 炸得好脆😆整體都幾值得推介‼️不過就好少見其他人叫呢款——————————————————🍴壽喜燒牛肉蛋汁燉飯($178)Risotto款式嚟講 呢款都算係幾日式🇯🇵
之前係ig見到海量人po呢間cafe☕️
皆因入面裝修的確幾啱打卡📸
而且某啲座位仲係榻榻米🇯🇵夠晒日本feel
食物方面就日式帶點fusion 味道仲幾唔錯😉
想食既朋友記住早啲去攞位啦~無得book㗎
Gentleman’s  Breakfast

🍴Gentleman’s Breakfast($148)

All Day Breakfast控既我又岀沒啦
蘑菇用牛油🧈炒過 好香😉
薯條係麥當勞個啲幼薯條 炸得好脆😆
整體都幾值得推介‼️不過就好少見其他人叫呢款
壽喜燒牛肉蛋汁頓飯

🍴壽喜燒牛肉蛋汁燉飯($178)

Risotto款式嚟講 呢款都算係幾日式🇯🇵
壽喜燒汁十分濃味👍🏼牛肉都好入味
而且唔會煮到好淋 仲幾香牛味
加埋隻生蛋黃係上面🤩
合埋眼食真係以為自己食緊真正既壽喜燒😂
呢款都幾多人叫㗎😌食落都真係有驚喜
烤甜番薯拿鐵

🍴烤甜蕃薯拿鐵($56)

n年前曾經係觀塘飲過杯紅薯Latte 好好飲☺️
之後對蕃薯🍠Latte都好有好感
佢哋蕃薯拿鐵☕️面頭會有啲蕃薯碎
飲落不會太甜 連埋蕃薯碎一齊飲仲有啲咬口添
喜歡試新嘢既朋友 值得一試~
Gentleman’s  Breakfast
壽喜燒牛肉蛋汁頓飯
烤甜番薯拿鐵
2022-08-15 112 浏览
美麗華地庫空間感十足的西日輕食餐廳,店內面積超廣闊,不會有一般cafe肩貼肩的感覺,裝修充滿木系和風,更有打卡度十足的榻榻米長廊,就連食物也同樣精緻。蟹肉蟹膏甲羅燒燉飯 - $178絲絲雪白的蟹肉甘鮮又多汁,內藏香軟細膩的蟹膏,配軟硬適中的意大利飯,感覺好Creamy。和風醬油蜂蜜烤三文魚 - $188三文魚掌握得恰到好處,剛好七成熟不會太熟,保留三文魚的水份和鮮味,外皮塗滿香甜的蜜糖略帶脆香,裡面軟嫩的魚肉充滿魚油香,還配一粒粒紅菜頭和柿粒好健康。蜜柑雪葩.柚子蛋白霜.檸檬醬 - $88冰凍綿密的雪葩充滿蜜柑的酸甜,幼滑的檸檬醬帶微微的酸甜,蛋白霜輕快又甘甜。板栗拿鐵 - $56充斥著綿軟香甜的粟子碎,散發著豐溢的粟子香,加上鮮奶和奶泡好順滑,入口又香又甜潤。血橙果粒茶 - $46一粒粒血橙果粒,慢慢滲出酸酸甜甜的果香,健康又醒胃。

蟹肉蟹膏甲羅燒燉飯 - $178

和風醬油蜂蜜烤三文魚 - $188
蜜柑雪葩.柚子蛋白霜.檸檬醬
蜜柑雪葩.柚子蛋白霜.檸檬醬

蜜柑雪葩.柚子蛋白霜.檸檬醬 - $88
板栗拿鐵

板栗拿鐵 - $56

血橙果粒茶 - $46
一粒粒血橙果粒,慢慢滲出酸酸甜甜的果香,健康又醒胃。
2022-08-14
Bookmark已久嘅人氣和風餐廳小編終於黎喇~餐廳佔地面積超大🤩, 座位間隔闊落, 整體以和式木調裝修為主, 中間縈繞綠植🌿, 彷如嚟到一個日式小庭園✨, 坐在榻榻米上享用精緻美食, 真係一秒飛回日本🇯🇵~🍽️🅕🅞🅞🅓&🅕🅔🅔 💸🎁野餐小木盒 Picnic Box $468/2pp♦️鹹點♢三文魚子吞拿魚他他最中餅: 新鮮吞拿魚他他堆到小山狀, 好可愛, 三文魚籽飽滿鮮美, 底部脆米餅令口感更多層次👍🏻♢蟹肉柚子啫喱: 蟹肉梳梳幼細, 搭配柚子啫喱, 開胃清新 ♢鵝肝慕絲最中餅: 打成蓉嘅鵝肝收埋係可愛嘅熊仔餅殼裡, 幼滑濃香, 睇得又食得🥰♦️甜點♢ 抹茶泡芙、忌廉泡芙、紅桑梅蛋糕、朱古力蛋糕 同檸檬撻~賣相精緻, 味道可口~♢英式抹茶鬆餅: 好鬆化, 香氣滿溢, 搭配幼滑抹茶cream同酸酸甜甜嘅自家製紅莓醬, 也回味無窮!♦️每日精選湯, 咖啡, 雲呢拿蘋果茶♦️ 培根蛋黃奶油貓耳麵🐱($138)貓耳麵形狀可愛, 粒粒有咬口, 仲可以兜住醬汁真係好正吖!鹹香培根🥓加濃郁奶油味, 無得輸嘅組合!💁 🅢🅔🅡🅥🅘🅒🅔 🛎 店員很用心介紹每樣食物, 亦細心建議食用次序由下而上, 仲會根據客人口味

🍽️🅕🅞🅞🅓&🅕🅔🅔 💸

🎁野餐小木盒 Picnic Box $468/2pp
♦️鹹點
♢蟹肉柚子啫喱: 蟹肉梳梳幼細, 搭配柚子啫喱, 開胃清新

♦️甜點

♦️每日精選湯, 咖啡, 雲呢拿蘋果茶

♦️ 培根蛋黃奶油貓耳麵🐱($138)

💁 🅢🅔🅡🅥🅘🅒🅔 🛎
店員很用心介紹每樣食物, 亦細心建議食用次序由下而上, 仲會根據客人口味推薦飲品, 而且好溫柔吖!服務溫暖, 值得回顧!
2022-08-13 86 浏览
八點幾到都幾full榻榻米當然無 得返外圍嘅位坐想坐記得記得要book好味道 對得住個價錢必叫 食多碟都得添呀卡邦尼貓耳朵 一般 可以不試免治雞肉棒 見個個都叫 無理由唔試下都係普普通通
八點幾到

見個個都叫
無理由唔試下
都係普普通通
2022-08-12 77 浏览
簡約的日式裝修,內有榻榻米座位,感覺幾舒服幾好坐。無花果 •風乾火腿 •布拉塔芝土沙律,食物放得幾靚,食材也新鮮好味。壽喜燒牛肉蛋汁燉飯,牛肉入口嫩滑,配上壽喜燒蛋汁,幾美味,令我本來不餓也清晒整碟飯。
簡約的日式裝修,內有榻榻米座位,感覺幾舒服幾好坐。

2022-08-11 125 浏览
呢間西日系fusion人氣餐廳,我終於抽到時間去試喇!🥳見到喺IG d post個個去到都食得咁開心咁嘅,本來我冇咩感覺架,但去咗之後令我幾驚喜啊!🤩 對佢改觀 ❤️MUTA Restaurant 其實係 ATUM 嘅姊妹店嚟,相信大家對ATUM 都唔陌生對吧。睇嚟 ATUM 邁向多元化發展,由元祖店嘅藝術創意西餐廳 ATUM、泰國菜 ATUM 青花、再到西日fusion嘅MUTA,仲有近期新開以露營為主題嘅火土燒肉!🔥其實咁樣開店都幾型喔... 😃講返 MUTA 先,佢位於尖沙咀 Mira Place一期地庫,唔難搵!餐廳以和式木系主題,係我至鍾意❤️最人氣嘅就係佢設有塌塌米座位區,啱哂需要儀式感嘅人可以來一個偽日本用餐體驗 🤩開心一下都好!塌塌米區好爆場架!訂座嘅時候睇下留唔留到檯啦!成間餐廳地方都大又夠寬敞,共分3個區域,詳情請睇相,每個座位都好舒適 👍❤️講到食物方面,見好多人都會叫toast set,反而令到我同朋友會想試下佢個 "野餐小木盒 Picnic Box" 😙🍱 "野餐小木盒 Picnic Box" $468 for 2注意:餐廳會定期轉換某些食物嘅口味,所以大家呢刻睇到
呢間西日系fusion人氣餐廳,我終於抽到時間去試喇!🥳

其實咁樣開店都幾型喔... 😃

餐廳以和式木系主題,係我至鍾意❤️

注意:餐廳會定期轉換某些食物嘅口味,所以大家呢刻睇到嘅相,未必同你地當日去到食嘅一樣喔。

🥞 英式鬆餅 Scones
➡️ 係抹茶味,好香!好鬆軟❤️
我打包咗舊喺屋企用焗爐翻叮一陣仔,都係好香濃 🤩

🍯 抹茶奶油 Green Tea Cream
➡️ 超滑而不膩,高質😋

❣️ 自家製果醬 Handmade Jam 🏆
呢個一定要讚!🔥 我成餐最開心係食呢個醬!真心!
呢期應該係紅莓 Raspberry 主題
佢做得好fresh啊救命!😍
出面多數都做得有d酸,又或者食得出落咗好多糖,MUTA呢度打到個醬好幼滑,又食到果蓉有口感,因為好fresh,係自然嘅果甜味 ❤️❤️❤️❤️ 我果下想問佢有冇得買一樽返屋企慢慢嘆😂
因我食朱古力pancake仔,係成舊掉入個果醬兜度浸滿哂嚟食 🤣🤣🤣

🍲每日精選餐湯 Daily Soup:
🥔🧄大蒜馬鈴薯凍湯
老實講,凍湯我少機會飲。起初第一啖就冇咩感覺嘅,飲下飲下愈嚟愈出喇,唔好見大蒜2個字就好驚飲完個口一陣味,冇d咁嘅事,反而薯仔比例多d,幾creamy又滑,又唔會好濃,飲完唔覺漏 👍😀

🦢 鵝肝慕絲最中餅 Foie Gras Mousse Monaka
➡️ 呢個係我至愛 😍❤️
因為私心鍾意食鵝肝 😂 鵝肝係打成蓉嘅,而外型係可愛嘅🐻仔,賣相吸引😘
不過食咗一件已經飽咗半個肚 😂
所以大家應該放心,呢個picnic box真係夠食會飽肚嘅!😆

🐟 吞拿魚、三文魚籽最中餅 Tuna, Salmon Roe Monaka
➡️ 成個picnic box 最搶鏡嘅 item 🔥
因為佢顏色搶過🐻最中餅!整到好似d果撻嘅形狀,撻底係糯米,上面係吞拿魚粒粒,面頭放咗d三文魚籽 😄
⚠️ 提提大家,建議食咗呢款先。
因為吞拿魚刺身擺得耐會出水,整到個撻底淋咗,呢件鹹點比較蝦人d,打卡要儘快啦 🙂

🦀🍊蟹肉柚子啫喱 Crab Meat with Yuzu Jelly
➡️ 蟹肉搣得好幼細,不過覺得份量少咗DD, 好似掂咗2啖就冇咗 (定係我口大?🤣)
配柚子啫喱,味道幾開胃,食果陣又聞到柚子清香 🧡

精選小甜點
➡️ Puff / Cakes 類
都有 Raspberry mini cakes! 好開胃架!酸酸甜甜,又食到果籽!
又有朱古力千層蛋糕仔 🤩 做得好好,唔馬虎,同埋好夠味,濃郁但又唔會過甜👏

🍹鮮果汁/ 茶或咖啡
➡️ 揀咗:
🍵抹茶拿鐵 Matcha Latte
抹茶質素唔錯,夠回甘,唔會話落超多奶👍

☕ 楓糖肉桂咖啡 Cinnamon & Maple Syrup Coffee
啖啖肉桂香😚 夠幼滑

我同朋友見到隔離一檯二檯都叫以下呢碟,睇嚟係人氣,又唔抵得跟住叫🤣

🍗 月見雞肉棒串 🔥
呢個必叫item!超香呀唔係講笑 🤩
又邪惡 😈 整到脹卜卜肥嘟嘟
睇到真係要一大啖咬落去呀!😋
呢碟會附上蘭王蛋俾你點,點埋一齊食,係好juicy 🤤 雞肉真係燒到好香口,你唔叫會後悔 😌

講完食物,呢度嘅服務都唔錯,侍應都有禮貌好nice,我哋食唔哂個picnic box 要打包,佢會幫我pack得好靚好細心,綠茶奶油cream 都自動幫我整埋,搞到我都唔好意思🤣🤣🤣🙈

呢次用餐體驗唔錯,下次會再試下MUTA嘅其他菜式 😊
吞拿魚、三文魚籽最中餅
大蒜馬鈴薯凍湯
  • Matcha  Latte
  • 野餐小木盒
2022-08-10 79 浏览
星期四六點半入座,唔洗排隊,坐喺灰色水泥牆個area,幾寬躺舒適!月見雞肉棒串~入面應該係雞肉雞軟骨,肉味同醬汁都夠濃夠惹味,沾上生蛋黃個感覺幾特別,似中和返個濃味咁壽喜燒牛肉蛋汁燉飯~燉飯偏腍,愛食軟飯嘅我就幾鐘意啦!牛肉沾生蛋黃又係無敵嘅!真係有食緊壽喜燒嘅感覺帕爾馬火腿 朝鮮薊 毛豆 馬鈴薯丸子~丸子同朝鮮薊都係第一次食,丸子就係硬硬地嘅薯仔麵粉丸,本人唔太好但幾新奇嘅,朝鮮薊本身就偏酸,本人都麻麻,fd覺得個白汁底嘅芝士太多太膩,我就覺得還可以三個女仔居然叫左兩個甜品,因為甜品menu樣樣都幾吸引🍰法式奶油多士~似麵包多過多士,偏腍身嘅,淋上糖漿點埋忌廉食,好有幸福嘅感覺!巧克力班戟~估唔到班戟都好勁朱古力味,班戟質地似蛋糕多過班戟,唔係空氣感嘅質地,不過都好食!整體感覺大部分食物都偏濃味嘅

整體感覺大部分食物都偏濃味嘅
2022-08-04