話說本身以為Mr. Crab淨係得shake shake海鮮食🦞🐟,但原來lunch都有啲Set食吓喎🙊,所以我哋一於試吓啦Brunch Set🍱蟹先生全日早餐 $128🥓整體都幾豐富,除左平時有既炒蛋🥚、薯餅🥔、煙肉🥓、蕃茄豆、炒蘑菇🍄、豬肉腸外,最特別係有蟹餅,成個餅真係一絲絲既蟹肉😍同有牛油果、芝士粒粒、煙三文魚沙律🥗,擺盤唔錯,食材新鮮,味道OK👌🏻蟹肉卡邦尼扁意粉 $128🍝蟹肉都幾多🦀,而且仲有一片片芝士刨喺面🧀,好少食完餐飯飲埋嘢喺街個口仲有陣芝士味🤤🤭卡邦尼汁非常掛麵而且Creamy🥰,意粉軟硬適中🍳整體嚟講都幾好食,個人比較中意呢款主菜😝另加配是日餐湯🍲&甜品🥧 $45忌廉湯配麵包🥘 & 泡沫咖啡芝士蛋糕🍰建議大家必加❗忌廉湯細細碗配封麵包仔,湯顏色雪白🥛,飲落好濃好濃奶香味🍼😋原本以為是日甜品係普通雪糕果d,點知係泡沫咖啡芝士蛋糕🍰幾有驚喜,蛋糕面頭係奶泡,芝士蛋糕有頗濃郁咖啡味☕,蛋糕口感味道都唔錯,睇menu見到呢款甜品單叫要$68,即刻抵返晒😂Overall環境算闊落,裝修類似地中海藍白色風格,當日假日lunch唔算多人,價錢合理,食物質素亦都唔錯🤙🏻,想試吓

Brunch Set🍱
蟹先生全日早餐 $128🥓

蟹肉卡邦尼扁意粉 $128🍝

另加配是日餐湯🍲&甜品🥧 $45
忌廉湯配麵包🥘 & 泡沫咖啡芝士蛋糕🍰

Overall
環境算闊落,裝修類似地中海藍白色風格,當日假日lunch唔算多人,價錢合理,食物質素亦都唔錯🤙🏻,想試吓Mr. Crab個brunch set 嘅朋友仔可以參考吓
2022-01-16
午餐
📍Mr. Crab by The Captain's House📮灣仔莊士敦道74-78號一樓及地下C號舖.早排Christmas食左好多肉類, 烤雞, 牛扒, 雞翼, 決定要食返餐海鮮平衡下🤭.誰不知搵搵下又黎左The Captain's House collection既灣仔分店Mr. Crab by The Captain's House.餐廳位於電車路旁邊, 港鐵站行過去亦只係5分鐘, 地點非常方便, 而且門口有大大隻蟹, 唔怕睇漏眼搵唔到😎.黎得呢度點可以唔叫法式煮青口 龍蝦濃湯Create Your Own Hot Captain’s Seafood Platter🍴一樣係分左3個size, 3/ 5/ 7款海鮮, 之前去左另一分店試過呢款海鮮袋既我地決定分散投資, 揀左3款既Platter A HKD418, 留肚食其他野Clams 8-10pcsBaby Octopus 10pcsSeawhelk 6-8pcs店員將所有野ready之後就會拎海鮮袋係你面前再shake多一次, 確保所有調味料已經完全拌勻, cajun sauce調味過既海鮮味道辣辣地好惹味🔥八爪魚仔大大
📮灣仔莊士敦道74-78號一樓及地下C號舖

Clams 8-10pcs

Baby Octopus 10pcs

Seawhelk 6-8pcs

八爪魚仔大大隻好有咬口, 翡翠螺爽口彈牙, 蜆肉索晒啲汁好入味, 配埋粟米, 薯仔同脆皮腸, 又有肉又有菜

法式煮青口 龍蝦濃湯 HKD168
一向喜歡青口既我地剛剛叫Shake shake海鮮袋既時候無揀到青口, 目的係想order一份完整既法式煮青口😌除左一般既白酒牛油汁同香草忌廉汁之外, 竟然有龍蝦濃湯既口味, 咁特別當然要試下啦
法式煮青口 龍蝦濃湯

店員未拎到埋黎已經聞到好香既龍蝦味, 一放低我地已經即刻要開動🤤青口肉質好嫩, 隻隻都開晒口, 濃濃既龍蝦汁同青口味道好夾, 食落更鮮味, 一邊食青口一邊用旁邊既蒜茸包再點汁食, 邊有得輸

黑松露海鮮忌廉汁闊條麵 HKD138
濃郁既黑松露汁完美掛係闊條麵上面, 麵條煮既時間控制得好好硬度適中, 醬汁creamy美味, 配埋爽口既大蝦, 雜菌同洋蔥絲, 成個combination好夾😚
黑松露海鮮忌廉汁闊條麵

成餐飯無論食物同服務質素都好滿意, 絕對係一間值得推介既餐廳👏🏻
整體環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
#nonstopeatingdiarywanchai
#nonstopeatingdiary灣仔

2021-12-29
黑松露海鮮忌廉汁闊條麵
  • Create Your Own Hot Captain’s Seafood Platter
2022-01-11 96 浏览
呢晚專登同朋友再訪Mr crab, 帶佢來食shake shake seafood, 呢度二人餐好抵食,包括前菜,飯/意粉,主角seafood combo, 仲有兩杯house wine, 只係$768。先來前菜:路易斯安那爆谷蟹餅 (須加$10)酥炸蟹餅外脆金黃,餡料蟹肉一絲絲,啖啖肉,仲配埋洋蔥,雙重口感又惹味。配搭特製沙律醬吃一流。黑松露海蝦忌廉汁寬條麵好香濃黑松露味,海蝦都滑但味無咁濃,寬條麵係我喜愛的口感 有嚼勁,掛上忌廉汁是非常夾。主角:seafood combo 可選三款海鮮,我地揀左:海蝦:大大隻,新鮮肉質爽彈,配醒胃嘅檸檬清香醬汁,特別又惹味。馬尼拉蜆:size比較大,蜆肉肥美,多份爽口感,完全沒有沙。翡翠螺:比平時吃的大,肉厚且甚有嚼勁彈牙有鮮甜味,配醬汁提升鮮香。醬汁:lemon dill cream 檸檬刁草醬汁,醒胃唔膩。另外仲有啲配菜,薯仔配醬汁吃一流,豬肉腸和香甜粟米。豐富配搭,兩人吃非常夠飽。另外可加錢選松葉蟹腳/阿拉斯加蟹腳/原隻龍蝦。整個set 好滿足,食到出面比較少嘅shake shake 海鮮,材料新鮮,性價比高,下次會再嚟!

先來前菜:
路易斯安那爆谷蟹餅 (須加$10)

黑松露海蝦忌廉汁寬條麵

主角:seafood combo
可選三款海鮮,我地揀左:
另外仲有啲配菜,薯仔配醬汁吃一流,
豬肉腸和香甜粟米。豐富配搭,兩人吃非常夠飽。

另外可加錢選松葉蟹腳/阿拉斯加蟹腳/原隻龍蝦。

2022-01-10 85 浏览
Shake呀Shake呀~~唔係Shake Shake薯條!係海鮮!🤩 係Mr.Crab既招牌!點可以唔食!我地係叫左二人餐,裡面包Shake Shake海鮮(揀3款海鮮)、一道前菜同一碟主菜同兩杯白酒🥂..Shake Shake海鮮袋有多種海鮮俾你選擇自由組合,我地就揀左比較少有既龍蝦仔🦞翡翠螺🐚同海蝦🦐 配搭Lemon Pepper sauce😋裡面仲配有粟米腸仔同薯仔!..一來到係用大袋裝住海鮮,然後店員會幫你shake,一開就勁香🤤 醬汁好惹味!翡翠螺比想像中大件🤩 龍蝦仔肉唔多但肉幾鮮!海蝦就好爽😋..我地仲叫左🦀蟹膏蟹肉南瓜意大利飯,金黃色既risotto中間擺左一個蟹鉗好吸引!蟹膏勁濃郁,而且幾多蟹肉😍 而另一道係🍗水牛城雞翼,雞翼控既小肥妹我表示好滿意😋 雞翼炸得香,水牛城醬好味呀!..鍾意試特別野既朋友可以來玩下食下🤪
鍾意試特別野既朋友可以來玩下食下🤪
2022-01-03
  • Seafood Combo
  • 水牛城雞翼
2022-01-09 61 浏览
冬天真係令人好想食蟹,所以今晚就去咗一間專食蟹嘅西餐廳,唔想諗太多要揀食咩,所以就揀咗個二人套餐。😮‍💨〈Seafood Combo〉🦞🐙🦑喺云云9至12款海鮮裏面,我就揀咗小龍蝦、八爪魚仔,同埋原隻去頭魷魚。小龍蝦平日比較少機會食到,所以都想趁呢個機會食,小龍蝦嘅蝦膏都有唔少;八爪魚仔嘅份量都唔少㗎,有10隻;至於原隻去頭魷魚就超大隻,餐廳仲預先切開一條條,方便我哋摵嚟食,啖啖肉㗎。至於醬汁方面,我就揀咗個唔算太辣嘅檸檬胡椒汁,呢個汁同啲海鮮都幾夾,不妨一試。〈路易斯安那爆谷蟹餅〉🦀🥧呢款前菜好抵食,呢個套餐加$10就可以升級呢款前菜。蟹餅每一啖都係飽滿嘅蟹絲,揸得好脆口,不過食嘅時候要注意,因為真材實料嘅關係,都夾雜左少量蟹殼,要小心。〈蟹肉蟹膏南瓜意大利燴飯〉🦀🎃🍛呢款燴飯我都幾推介,因為蟹膏嘅味道好濃厚,每一啖飯都沾滿住蟹膏同埋蟹肉,可見餐廳毫不吝嗇材料,樽個飯住得好出色。我同朋友一啖一啖咁食,好快就將個飯食晒。〈House Wine〉🥂餐廳包兩杯House Wine,所以我哋揀咗一杯white wine同一杯sparkling wine,而另外一款就係red wine。

〈Seafood Combo〉🦞🐙🦑

〈路易斯安那爆谷蟹餅〉🦀🥧

〈蟹肉蟹膏南瓜意大利燴飯〉🦀🎃🍛

〈House Wine〉🥂
2022-01-09 48 浏览
餐廳設計特別 有啲海洋同夏威夷既感覺?🦀🦞🐠🐡🐟🐙chill and comfortable〰️🌊整體好有新鮮感 值得一試❣️🦀SET FOR TWO🦀 $768◾️SEAFOOD COMBO (CHOOSE THREE)▫️PRAWN(海蝦) 8-10pcs▫️CLAM(海蜆) 8-10pcs▫️BABY CUTTLEFISH (小墨魚仔) 8pcs*Sauce:Mr. Crab Cajun Sauce (Spicy)🌶我最期待既海鮮拼盤 上枱既時候係一個藍色網袋咁 一舊波波 店員係我哋面前搖咗幾下 再幫我哋打開🤣海鮮選擇都算多 藍青口 馬尼拉蜆 呢啲就再特別啲 海鮮整體都新鮮 我就中意小墨魚仔🦑咬落噴曬啲汁出黎💦好爽kuku〰️💘除咗海鮮外 仲有啲🌽🥔配料 意想不到既係 🥔配落啲類似沙嗲醬到又幾啱味🥰◾️APPETIZER▫️ LOUISIANA CRAB CAKE POPPERS5pcs (路易斯安那爆谷盤餅) 5PCS ➕$10唔見到好多人推薦嗌呢個蟹球 想講 超yummy💓咬落成口都係蟹肉 好濃蟹味 而且熱辣辣 食完好有滿足感 我同👦🏻要🖐🏻✌🏻✊🏻先決定到最後一舊邊個食😂◾️PASTA OR

🦀SET FOR TWO🦀 $768

▫️PRAWN(海蝦) 8-10pcs
▫️CLAM(海蜆) 8-10pcs
▫️BABY CUTTLEFISH (小墨魚仔) 8pcs

◾️APPETIZER

◾️PASTA OR RISOTTO
▫️ SHRIMP AND MUSHROOM BLACK TRUFFLE FETTUCCINE(黑松露海蝦忌廉汁寬條麵)
又係見到黑松露就忍唔住嗌😎黑松露味唔算好重 好濃 海蝦都爽口😛唔知大家中意普通幼意粉定寬條麵呢?😙

◾️ WITH TWO GLASS HOUSE WINE🥂🍷
2022-01-07 56 浏览
👩🏻👧🏻本身自己就鐘意食海鮮,網上見有灣仔有間係食shake shake海鮮的餐廳,就約埋朋友一齊去試試間餐廳有兩層,下層外賣二樓堂食。餐廳的裝修別具心思,就好似走入左一艘船上,充滿海洋風味上,特別在上二樓樓梯轉角位擺放左一個木櫈,加上其他船上裝飾,好適合打卡。🌊🌊🌊🌊今次食物方面我地就選擇左一個二人套餐($768)套餐包括了一個shake shake seafood combo(有16款海鮮供選擇,自選三款)、一個小食、一個意粉或飯及兩杯house wine~~~~~~~~~我地就選擇左 seafood combo : 馬尼拉蜆、小墨魚仔及小龍蝦配以mr. crab cajun sauce(spicy)黑松露薯條黑松露海蝦忌廉汁寬條麵~~~~~~~~~💃🏻🕺🏻💃🏻🕺🏻💃🏻🕺🏻海鮮包送到後店員會將佢左右搖動,確保包入面既海鮮同醬汁變得均勻首先試左個馬尼拉蜆 (店員介紹時話馬尼拉蜆比海蜆細隻但味道比較鮮甜),size唔算細,蜆肉好嫩而且完全唔會有沙,加上少少辛辣但非常濃烈既醬汁變得好惹味小墨魚仔爽甜可口,一口一隻,size剛剛好小龍蝦肉質彈牙,但鮮味一般海鮮包除了三款海鮮食材外,仲有薯仔
🌊🌊🌊🌊
今次食物方面我地就選擇左一個二人套餐($768)

~~~~~~~~~
我地就選擇左
黑松露薯條
黑松露海蝦忌廉汁寬條麵
~~~~~~~~~
💃🏻🕺🏻💃🏻🕺🏻💃🏻🕺🏻

小墨魚仔爽甜可口,一口一隻,size剛剛好
小龍蝦肉質彈牙,但鮮味一般
海鮮包除了三款海鮮食材外,仲有薯仔、粟米及腸仔,粟米最能吸到海鮮包醬汁味道,鐘意重口味濃味食物既朋友必定要試試

黑松露薯條份量好多,外脆內軟,每條薯條都充滿松露,啖啖松露香

黑松露海蝦忌廉汁寬條麵醬汁非常濃厚,而且寬條麵軟硬程度適中,煙韌可口

整體黎講係非常不錯的,推薦鐘意食海鮮的朋友黎品嚐一下

2022-01-03 35 浏览
聖誕節,想去利東街睇下燈飾,記得附近有間餐廳好似幾吸引,就約埋朋友黎試下!呢間餐廳其實幫襯過尖沙咀分店,但感覺銅鑼灣更舒服,成個裝修好似去左主題公園既海盜船咁,非常有feel🙈🍴Seafood Platter雖然唔係第一次見到呢個巨型海鮮波波,但每次都覺得好開心好想再合照一次😂侍應易都好貼心咁問我地要唔要先影相😛一開袋海鮮既香味即刻湧出黎。我地叫左比較特別既檸檬刁草忌廉汁,酸酸地又creamy,海鮮更加鮮甜呀!😋呢個已經搭配好左蝦、青口、蜆,全部都好新鮮。仲有粟米同豬肉腸,都幾飽肚🤫🍴蟹肉蟹膏南瓜意大利飯南瓜淡淡既香甜味配上濃郁既蟹膏,再加上一絲絲鮮甜既蟹肉,令人食唔停口🤤呢度既飲品都幾抵飲,叫左杯cocktail同生啤,開心🥳

🍴Seafood Platter

🍴蟹肉蟹膏南瓜意大利飯

呢度既飲品都幾抵飲,叫左杯cocktail同生啤,開心🥳
2022-01-02 52 浏览
已經食過好多次,狂熱到之前staycation都特登嚟外賣自取,每次食都咁滿意,難怪屹立多年都咁旺場。Lobster Combo ($698)一直食開lemon pepper sauce,今次試Cajun garlic sauce好有驚喜,揀咗中辣,平時食得辣都覺得有料到,惹味得黎唔會蓋過海鮮鮮味。 龍蝦好新鮮彈牙,絕對有酒樓龍蝦伊麵嘅水準,雖然唔算好巨型但都啖啖肉。蝦同八爪魚仔好似唔使本咁食極都仲有,同樣夠新鮮,有種另類嘅樂趣係成餐都係帶住手套落手食,大家幫大家搣蝦殼點下汁咁,幾有情趣。 最後食埋薯仔同豬肉腸,基本上已經飽咗八成,薯仔亦都好有誠意地係似北海道薯仔咁有薯味,軟糯香甜。芝士蟹肉薯條新鮮炸起,重點係嗰醬配搭好出色,比起單純芝士加千島醬以外,仲多咗啲獨特嘅香味。 醬汁分量亦好夠,食到尾都有味,仲食到呢度炸蟹餅嘅味道,感受到一絲絲嘅蟹肉,好足料。

Lobster Combo ($698)

2022-01-02 48 浏览
原先想晚上買外賣海鮮set 同朋友慶生,但中午行灣仔時唔知食咩,見有下午茶set 一D都唔貴,就入去先食個下午茶,晚D再返來買外賣,由於位置近喜帖街,可能順路影聖誕節相。點了卡邦尼意粉,同牛肉法包連沙津。意粉足料,好多煙肉,洋蔥,而且份量大,似中午份量,另外,牛肉法包都好足料,3大片牛肉,連薯片,似利事薯片原味道😋,佢少少既沙津有加入黑椒,味道很特別,又清新,很喜歡。飲料order 了dirty chocolate with marshmallow,同cappuccino, 飲料方便無食物咁出色,味道平凡。最後,晚上都有再來賣海鮮set外賣(無影相tim),之前食過1次,好好味,好新鮮所以再回購,第日都會再食。PS, 食tea期間都見到一直有新鮮海鮮運到🤩🤩
點了卡邦尼意粉,同牛肉法包連沙津。

PS, 食tea期間都見到一直有新鮮海鮮運到🤩🤩
2021-12-23
  • Seafood Combo
  • 海鮮袋
  • 蟹肉卡邦尼意粉
2021-12-29 48 浏览
門面同埋餐廳環境都幾靚叫左個水牛雞翼,  酸酸辣辣脆卜卜幾好味。bbq chicken nacho, 個汁都唔錯  係略嫌D 即炸既NACHOS 唔夠脆姐。見個樣咁過癮好似土著叫款就叫左杯試吓,  係每日唔同既, 問左waiter 話今次係菠蘿茶, 夠菠蘿味又唔太甜, 岩我口味。叫左個burger 七成熟, 肉入面仲有少少粉紅色唔錯, 個包面烘到脆卜卜咁。叫左個羊膝要等耐少少, 老實說個酥皮個樣真係好唔吸引,  可以唔食, 但入面個羊膝平時少見D, 一試都幾林有少少酥味, 羊都係要有返少少酥味先似樣既,  入面D 紅蘿白同埋馬蹄好入味好味。

門面同埋餐廳環境都幾靚

叫左個水牛雞翼,  酸酸辣辣脆卜卜幾好味。

2021-12-27 39 浏览
利東街一向好多美食,今日又搵到一間主打海鮮既餐廳,就約左好朋友一齊食!餐廳樓高兩層,每一層樓梯既轉角位都佈置得好有聖誕氣氛!坐低後打開餐牌,朋友因為今日皮膚敏感既關係,最後就決定唔揀咁多海鮮類!Baked Cajun Octopus HK$148八爪魚好有彈性,咬落好煙靭,配上醬汁蕃茄濃味得黎帶辣辣地,都好惹味!蟹肉蟹膏意大利飯 HK$158蟹膏味好濃,飯粒都比較creamy,而且食到南瓜味!豬肋骨 HK$288薯條好粗,但炸到好脆,所以超好食!豬肋骨炭燒味都幾濃,而且煮到骨肉好易分離,肉質都好嫩!燒烤醬既份量恰到好處!

Baked Cajun Octopus HK$148

蟹肉蟹膏意大利飯 HK$158

蟹膏味好濃,飯粒都比較creamy,而且食到南瓜味!

豬肋骨 HK$288

薯條好粗,但炸到好脆,所以超好食!
2021-12-26 56 浏览
海鮮拼盤A • HKD$418可以自選三款海鮮,我哋揀咗青口、八爪魚仔同海蝦🐙🦐汁就揀咗卡疆醬汁,食落有啲沙薑味,叫咗少辣就好惹味~所有海鮮同醬會放喺個袋入面,上菜前店員會幫手搖個海鮮袋令醬汁平均鋪滿啲海鮮入面除咗海鮮,仲有薯仔、腸仔同粟米🌽份量都幾多,兩個人食完都有啲飽煙三文魚凱撒沙律 • HKD$118估唔到都幾大碟,而且仲配咗流心蛋😍食個海鮮拼盤食到辣辣哋就可以用呢個沙律去解辣🤣美式蘋果批 • HKD$78外皮係曲奇皮,食落都厚實,但略嫌唔夠牛油香味蘋果餡就煮得剛好,唔會太淋,可以保持返少少蘋果肉嘅口感,而且唔會死甜👍🏽
海鮮拼盤A • HKD$418
可以自選三款海鮮,我哋揀咗青口、八爪魚仔同海蝦🐙🦐
汁就揀咗卡疆醬汁,食落有啲沙薑味,叫咗少辣就好惹味~
入面除咗海鮮,仲有薯仔、腸仔同粟米🌽
份量都幾多,兩個人食完都有啲飽

煙三文魚凱撒沙律 • HKD$118
估唔到都幾大碟,而且仲配咗流心蛋😍
食個海鮮拼盤食到辣辣哋就可以用呢個沙律去解辣🤣
煙三文魚凱撒沙律

美式蘋果批 • HKD$78
外皮係曲奇皮,食落都厚實,但略嫌唔夠牛油香味
煙三文魚凱撒沙律
2021-12-24 38 浏览
本身係諗住夜晚去食海鮮餐,3點幾 一路未搵到食咩好,就試埋佢個下午茶門口一入去要上一層,有老人家就吾係咁方便啦嚟緊聖誕節嘅關係門口擺放一棵聖誕樹打卡唔錯環境寬躺慢煮西冷片三文治 $88一碟仔係黑椒洋蔥沙律法包配西冷片 熱辣辣都幾好味芝士味濃郁,配料較多,下午茶來講算抵食飲品方面就有啲貴,雖然吾係特別好飲員工服務好好,仲會有推介今日海鮮夜晚仲叫咗呢個海鮮嘅外賣食食咗$418 揀咗三種有蝦,旋螺,蜆肉,仲有啲薯仔同埋粟米配搭咁啱聖誕節去都幾有聖誕氣氛
本身係諗住夜晚去食海鮮餐,
3點幾 一路未搵到食咩好,
就試埋佢個下午茶

門口一入去要上一層,有老人家就吾係咁方便啦

嚟緊聖誕節嘅關係門口擺放一棵聖誕樹
打卡唔錯

環境寬躺

慢煮西冷片三文治 $88
一碟仔係黑椒洋蔥沙律
法包配西冷片 熱辣辣都幾好味

芝士味濃郁,配料較多,下午茶來講算抵食

飲品方面就有啲貴,雖然吾係特別好飲

員工服務好好,仲會有推介今日海鮮

夜晚仲叫咗呢個海鮮嘅外賣食
食咗$418
揀咗三種
有蝦,旋螺,蜆肉,仲有啲薯仔同埋粟米配搭

咁啱聖誕節去都幾有聖誕氣氛
2021-12-23
  • Seafood  Combo
  • 卡邦尼意粉
好味指數😋😋😋😋回頭指數 ⭐️⭐️⭐️⭐️開心指數🤗🤗🤗🤗Shake shake 海鮮一直都想試好耐,今日約咗朋友食晚飯,就揀咗呢間試下!用餐區響二樓,沿樓梯上見到以船為設計嘅主題,由於接近聖誕,都有好多唔同嘅聖誕小擺設迎接,擺設都幾精緻!本身見其他人寫過呢度有二人套餐,不過今晚見唔到有呢個menu,我哋食量唔大,就揀咗三款 shake shake 海鮮加一個意粉…🍴香煎刺身級帶子扁意粉($198)開頭以為會先上Shake Shake 海鮮,但原來意粉先上,見到有三大粒好厚嘅帶子,果然同餐牌嘅相一樣,帶子兩邊煎到好香,中間唔會太熟,生熟度剛好,好味,因為刺身級帶子係絕對唔可以全熟,咁樣就會似橡筋㗎啦~ 扁意粉係煮到我最鍾意嘅 al dente,個汁係自家製青醬汁,再加紅蔥頭、洋蔥、意大利青瓜絲、車厘茄,醬汁好香好濃厚,包到每一條意粉,而意大利青瓜係似麵條嘅絲狀,混合意粉一齊食,增加咗一層爽口感同清爽度,好味!🍴Seafood Combo A ($418)佢有16款海鮮可以選擇,當中蟹類(4款)同埋龍蝦就要加錢,我哋揀咗翡翠螺(6-8pcs)、扇貝(3pcs)、海蝦(8-10pcs),醬汁方面有
好味指數😋😋😋😋
回頭指數 ⭐️⭐️⭐️⭐️
開心指數🤗🤗🤗🤗

🍴香煎刺身級帶子扁意粉($198)
香煎刺身級帶子扁意粉

🍴Seafood Combo A ($418)
佢有16款海鮮可以選擇,當中蟹類(4款)同埋龍蝦就要加錢,我哋揀咗翡翠螺(6-8pcs)、扇貝(3pcs)、海蝦(8-10pcs),醬汁方面有4種,兩款係辣嘅,另外兩款係 lemon base,雖然我好鍾意食辣,但係考慮到有機會蓋過海鮮味,我哋就揀咗檸檬刁草忌廉醬汁,呢個汁係好多廚師用嚟配海鮮用嘅~

落單後店員已經放低圍裙、手套、濕紙巾、海鮮殼盤,差唔多食完個意粉,海鮮包就出現,海鮮包脹卜卜,有更多空間令海鮮響入面翻動,店員輕輕拋拋搖搖撈好個海鮮包就慢慢揭開,先試下翡翠螺,好大隻,好容易脫殼,因為醬汁唔會入到殼入面,我只係輕輕蘸咗好少量醬汁,螺肉好新鮮!跟住就試扇貝,剛剛好熟度,配上檸檬刁草味,提升咗扇貝嘅鮮甜味!海蝦都大大隻,蝦頭有少少膏流出,肉質爽口彈牙,正!三樣海鮮都非常新鮮!另外仲有配有薯仔、粟米、豬肉腸,食咗個面嘅海鮮,就見到個底有好多醬汁,我將大量creamy 嘅lemon dill 醬汁放上薯仔度食,真係超好味呀~

Seafood Combo

我後尾終於知道點解會先上意粉,到食到差唔多先上海鮮包,呢個係有用心嘅安排,因為如果先上海鮮,戴咗手套掛住食海鮮,就唔會得閒理個意粉,咁樣就唔會食到熱辣辣嘅意粉啦!因為有D餐廳係唔會理用餐次序咩都一鑊過上晒,係就係打卡會成檯食物好開心,但同時亦都可能D嘢食會凍晒~

飲品方面,我哋揀咗兩款沙冰類嘅酒精飲品,而佢哋都可以做不含酒精嘅 version!
🍴Pina Cool Lala- Alcoholic ($78)
呢款顏色好靚,唔知點解我同 soul sister 都覺得佢係好夢幻獨角獸嘅顏色!入面有 Rum, Malibu, Pineapple juice, Coconut milk, Grenadine syrup, Curacao Bleu syrup,兩款 syrup 就變成咗上層嘅藍色同底層嘅紅色,中間嘅黃色就係菠蘿汁,沙冰主要係菠蘿味,帶輕微嘅椰子味,好清新好飲~

🍴Falling Snow - Alcoholic ($78)
呢個係朋友飲嘅,嚟到見到雪白嘅顏色,入面有 Kwai Feh, Vodka, Lychee, Apple Juice, Lime, 主要係荔枝味為主,帶輕微嘅酸味~

開頭我哋仲諗緊叫唔叫小食,諗諗吓都係食到中間再決定,後尾發現海鮮份量都多,加上薯仔同粟米,原來叫咗兩樣嘢尾已經好飽,餐廳環境都幾舒服,成餐飯食得又滿足又開心!
香煎刺身級帶子扁意粉
Seafood Combo