2009-11-10 31 浏览
原來MOS Burger 都有早餐架,仲好正添!不過早餐平日先有!之前放假同朋友去食早餐,見到MOS Burger比佢的餐牌吸引住,火腿雞蛋漢堡我當然叫咗呢個買相吸引的Burger,而朋友就試咗照燒雞肉漢堡,早餐唔駛加錢可配粟米湯添!火腿雞蛋漢堡送來的時候簡直有意外驚喜,比餐牌的份量還要豐富,雞蛋同包面一樣厚而且還要大,MOS Burger的包配上雞蛋、火腿、生菜同沙律醬,味道唔錯!加埋我最愛的粟米湯,簡直係正! 粟米湯同我係日本飲過的一樣,雖然都冇粟米粒,但係味道同樣吸引,好香濃好難忘的味道!食完呢個餐好飽,令我覺得超滿足!以呢個價錢,有咁好的質素,真係超值!而朋友試的照燒雞肉漢堡味道都唔錯,照燒雞肉加上生菜同沙律醬,好野味!

原來MOS Burger 都有早餐架,仲好正添
!
不過早餐平日先有!
火腿雞蛋漢堡
照燒雞肉漢堡
2009-11-02
火腿雞蛋漢堡
  • 粟米湯
2009-11-09 25 浏览
Went there with bf on Saturday night, didn't have that much expectation because I dont' think there's a lot of good burger places in HK, but the burgers we had here was quite good, out of my expectation.I ordered the MOS burger, and my bf ordered the MOS cheese burger, both were very good, not too greasy and had just enough sauce. Price were ok too, wouldn't say it's cheap, but at least it feels more healthy after eating it.We had the set, so had coke and chips with the burger. Chips were good

We had the set, so had coke and chips with the burger. Chips were good too but the size is a little small. I think the meal size is fine for girls, but guys might need to have a second dinner later...

Anyway, I think it's worth going there again.
chips are good but portion a little small...
2009-11-07
  • MOS burger
2009-11-07 94 浏览
很少很少寫食評在餐廳之間比較,但食漢堡包不禁一定會以某叔叔賣的作比較!因為其產品,實在太根深柢固,大部份港人都會由細食到大吧(笑),所以相信以某叔叔賣的作比較會更具指標性.閒話少說,在屯門的這一間分店也開了一段時日,剛開業的時候曾向朋友提議一試新口味的漢堡.也又是某叔叔的效應影響了,我與那幾位朋友自小就吃著二十餘塊就有交易的漢堡餐,對於價錢貴過廿塊錢的"漢堡"餐什有抗拒!!也難怪,要多付接近一倍的價錢,才能享用一個漢堡套餐,是對於一個從小到大都只試著同一種品質的人是一種奢侈品.一定會覺得不化算.不過,那樣的價錢真的也只能得到某叔叔賣給你的那種質量?不試又怎知呢?所以在一悠閒的中午,午飯無著落的日子......不妨由我身先士卒一試吧.該店其實入口位置不佳,夾在中間一層.一來中層不是主要人流所在,沒有什麼其他店鋪,而且中層亦面對兩間其他食肆的競爭.所以全層也冷冷清清的.對於該店也許不是一件好事,但對我來說卻不然.正正就是因為人流少的關係,該店一大列的靠窗位長期也空著.十分容易的就可以佔坐!在未曾試過食物水準之前至少可以享有不差的位置呢mos標榜著"日式"漢堡的原故,所以第一次也偏向選擇和風

不試又怎知呢?

mos標榜著"日式"漢堡的原故,所以第一次也偏向選擇和風味重些的黑醋sakusaku 雞肉漢堡而且跟set A的薯條連可樂.在櫃位落了order後,拿著號碼牌子往大大玻璃窗邊的位子,一邊看著途人一邊悠閒地等食.

數分鐘後,侍應送上了我的套餐,也是一點禮貌也沒有的服務喇,只是放下了餐拿了牌子連一句話也沒有的就走了......

也罷也罷,先嚐我的餐吧.黑醋sakusaku 雞肉漢堡:自送上以後,濃香的日式黑醋汁香氣撲鼻而來.厚厚的麵包經己烘過,而且單單只吃麵包就會吃到牛油的濃香!再吃一口連著雞肉的漢堡,黑醋汁味近似淡身的日式照燒汁,但多了一份醋香.微酸配合照燒汁的濃味,更能配合香口的炸雞肉.炸雞肉厚,外層金黃香脆,雞肉算是炸得剛好,不會太乾.而且還有小許香料味,雖然不及那些以炸雞作招徠的快餐店,但至少比叔叔賣的完全無味,炸得乾乾硬硬的雞肉要好吃得多了.加上配合沙律醬,爽爽的幼切生菜絲配合下,這個黑醋雞漢堡給了我一個很滿足的下午.

吃完了雞堡,再試那個跟餐的粗薯條!
粗粗的薯條感覺與叔叔賣的很不同.該店的,沒有那種炸得透,全條薯條都充滿油色的那種感覺.咬下去......
薯條內十分軟身,根本就是在吃一口十分軟滑的薯蓉!又滑又軟!確實與叔叔賣的那種炸得很脆口的霸道感截然不同!吃著吃著亦不會吃得喉乾舌燥.
......
悠閒地飲可樂,看途人之際.回味著這種改變我固有概念的日式漢堡.無論在那些電視攻勢多麼強大,一直也以百份百juicy純牛肉作招徠的漢堡.當你吃入口時,往往也覺得貨不對版.但今次的漢堡,至少在賣相,外觀上也和宣傳單上的有九成相似!
黑醋sakusaku雞肉漢堡
set A 的粗薯條!又香又軟!
全set套餐,盛惠$37
2009-11-05
黑醋sakusaku雞肉漢堡
set A 的粗薯條!又香又軟!
全set套餐,盛惠$37
2009-10-10 174 浏览
摩斯漢堡 (單點)芝士漢堡可樂(細) TEA SET元氣漢堡 (單點)脆雞漢堡可樂(細) TEA SET自從進註到屯門後,就成為了我和朋友之間最愛去光顧的店之一,陸陸續續把菜單上的包點都差不多食了一遍,最好的時候就是下午之後的時間,人流不多而且安靜,選了近落地大玻璃窗的位置就更見舒服!脆雞漢堡的脆香的雞塊很厚身,生菜絲很多很足料!至於跟摩斯漢堡相比,芝士漢堡就顯得很細少,熱騰騰的漢堡令人而且厚身足料!因為是跟下午茶餐的所以可樂是屬於小杯裝,份量不多!
摩斯漢堡 (單點)
芝士漢堡
可樂(細) TEA SET

元氣漢堡 (單點)
可樂(細) TEA SET

自從進註到屯門後,就成為了我和朋友之間最愛去光顧的店之一,
陸陸續續把菜單上的包點都差不多食了一遍,
最好的時候就是下午之後的時間,人流不多而且安靜,
選了近落地大玻璃窗的位置就更見舒服!

脆雞漢堡的脆香的雞塊很厚身,生菜絲很多很足料!
因為是跟下午茶餐的所以可樂是屬於小杯裝,份量不多!
左:摩斯漢堡
右:芝士漢堡
2009-09-06 13 浏览
尋日,同左男朋友出屯門行下街...初初打算食小巴黎,但係要等位等到唔耐煩,決定轉左去MOS BURGER!!!!!!!!!!!!!我諗左好耐.......決定要MOS CHEESE BURGER($22)+SET A(+$15)加大薯條(+$3),飲COKE最普通都係最好味既塊牛又夠厚男朋友要香辣板燒雞BURGER($22)+SET B(+$19)要蝴蝶蝦,飲COKE個蝴蝶蝦唔多掂,少都不在話,太多粉喇..............食落啖啖粉咁唔多好味,D薯條就仍然咁粗咁正喇男朋友係鋪頭出面個度拎左個傳單,有個COUPON可以-$5,係FOR新出個個辣雞包用其實價錢我覺得係偏貴........但冇辦法啦要食呢隻BURGER度度都差唔多咁貴!!!
等到唔耐煩
,決定轉左去MOS BURGER!!!!!!!!!!!!!

最普通都係最好味既
塊牛又夠厚

唔多好味,D薯條就仍然咁粗咁正喇

2009-09-05
2009-08-20 13 浏览
MOS進駐屯門區後,成日都好想試好想吃,想了幾個月仲未去因為每次來市廣場又不想吃包。今天去完銀行剛好下午一點半,午飯和下午茶之間,不如去MOS吃個包包餐好了。點了金平牛蒡珍珠堡配C餐,即有個綠田園沙律和飲品,我選熱檸茶。這間分店的位置,除了收銀處旁邊的店舖外,連接通往商場的巷子都是他們的,不過此巷經常有遊人/其他公司的職員出出入入,剛好坐正那邊,其實感覺不太好的說。等了5分鐘,終於可以開餐了。估不到賣最貴的C餐,這沙律份量未免少得驚人過頭了吧!一個大大碗子內,有十零塊雜色已切段生菜加十粒切粒蕃茄和一條火箭菜,事先說明不需要任何醬汁,輕易地吃出菜蔬的新鮮和清甜。而牛蒡珍珠堡,除了主角牛蒡外,還帶有紅蘿蔔絲和黑芝麻,未吃已經覺得夠哂健康!哈哈~三樣材料本身都是淡味道的,好在當中的醬汁帶出甜味來,都算幾好食,珍珠米好煙韌,有咬口。紅茶用上現成茶包,是TWININGS的BREAKFAST TEA,之前我都有買過這款茶喝,覺得沒特別,但原來加入檸檬片後,才突出到其香純的茶味呢﹗始終認為,用40元食一個素食餐,真的好貴好貴呀。(鬼叫自己要戒口咩T_T)

,剛好坐正那邊,其實感覺不太好的說。

始終認為,用40元食一個素食餐,真的好貴好貴呀
。(鬼叫自己要戒口咩T_T)
走汁
全菜
溫馨提示 XD
2009-08-04
走汁
全菜
溫馨提示 XD
今日叫左烤雞扒漢堡同蝴蝶蝦,可惜兩樣都唔係好得。先講漢堡,塊雞既色有D似鹵水隻色,賣相唔係咁好,咬落去,偏乾,味道亦偏淡,沙律醬唔夠多,令到個包都乾,唯一好既係生菜,爽脆鮮甜。蝴蝶蝦,由於佢D肉整得好薄,所以相對黎講炸粉就變得好厚,咁太厚炸粉梗係唔好食LA~食到成口粉,影響口感,蝦肉都叫夠彈牙,可惜冇咩味道食完成個餐,好似唔覺食個野咁,包既份量真係好少好少,下次都係叫返牛肉既漢堡好D.....
今日叫左烤雞扒漢堡同蝴蝶蝦,可惜兩樣都唔係好得。

2009-08-15
(非会员)
2009-07-14 21 浏览
本人對漢寶包都有些偏愛, 先前在九龍灣Maga Box與上Mos Burger, 都算ok, 最近在屯門再遇上, 那天買了一個包+$20田園沙拉套餐, 已經不能回到 Mos Burger這個品牌的水準, 個包尚算ok, 果盒田園沙拉, 有被騙的感覺, 裡面只有幾片生菜加蕃茄粒, 只有三份一容量, 與門口收銀處的圖片差得太遠, 以這份量一個生菜可以做20個田園沙拉....., 店舖是不是自付營運 ??? 我當然拿回去問個何解, 那店員即時收回我個盒, 並二話不說在柜裡取另一盒田園沙拉給我, 這與圖片就差不多. 這間Mos Burger經營手法不合理

這間Mos Burger經營手法不合理
2009-07-05
2009-07-10 39 浏览
第一次寫食評:暑假流流長,又找不到暑假工,無所事事,除了睡就是食.最近成日在Riso Cafe食到有D厭,昨晚上OpenRice找定目標,就去MOS Burger!!今日起床,見太陽禁曬,拖到成三點先出門.去到鋪頭門口,禁多種包我真即難以決擇.最後決定食在呢到有人提過,好次好正的黑醋SakuSaku雞漢堡.想了很久,見係第一次黎,就食個餐試下D薯條啦~~買左飛後拿個號碼牌入店,見到人不是太多,大約一半位有人.是旦找個位坐下,見D環境都唔錯,光潔整齊.D職員仲OK後生,個個載曬口罩,令人放心.不久D食物就會送嚟啦.一見到個包我就知我叫多左,一個包飽對女仔來說真係多左D,兩個人share都OK.個飽熱騰騰,飽皮鬆軟又夠厚,實非M記又乾又肩的貨仔可比!!D醬汁甜甜夠開胃,剛剛炸好的雞, 外脆內嫩,好好味!!!可惜不夠多生菜,美中不足~~D薯條雖然質地同味道都好特別,但就唔係好啱我口味,而且食完個包我己超飽,但為左唔好浪費,只有硬食,所以真係唔覺好食.下次再去,一定要試試其他款式的漢堡,單叫就夠啦~~而且仲可以平D, 正!推薦!!!
第一次寫食評:

份量多多的一個餐
好味,但不夠多生菜
  • 黑醋SakuSaku雞漢堡
2009-07-07 11 浏览
帶媽媽黎試mos burger先~自己之前多數都係去黃埔o個間~水準同裝潢都差不多…先o係餐廳入口處落order 同俾錢~再拎牌仔埋位等~呢間有window seat, 雖然位置唔多~但都幾好座…約5mins侍應生將set送過黎~只要左一個mos cheese burger+大薯條+粟米湯~因為我地仲有下場要食甜品呢…唔明白點解唔可以幫我地切開一半呢...waier既答覆係:佢地既刀係切生既食物...吓~唔多信喎...如果真係~我會建議買多一把刀係切熟既食物囉.....先飲粟米湯...好熱..濃濃既粟米味~但冇粟米粒~令我諗番起o係日本街頭好凍既時候o個罐罐頭粟米湯..雖然唔錯~如果有埋粟米粒就更加好.....Mos cheese burger依舊好食~連媽媽都話塊牛唔錯~夠juicy..而且厚蕃茄好新鮮多汁~不過~似乎佢就唔太鍾意肉醬入面既生洋蔥喇~我就幾鍾意呢~加$3將套餐薯條轉大size~我覺得呢$3係抵加既, 一來好食~二來份量多好多架...我地都鍾意薯條夠粗~有薯味~同埋薯條係挺身款~夠新鮮..冇焗到淋晒...但媽媽話好熱氣~食完口腔入面即刻腫左d~......好誇張呢...
帶媽媽黎試mos burger先~
自己之前多數都係去黃埔o個間~
水準同裝潢都差不多…
先o係餐廳入口處落order 同俾錢~再拎牌仔埋位等~
呢間有window seat, 雖然位置唔多~但都幾好座…

約5mins侍應生將set送過黎~
因為我地仲有下場要食甜品呢…

唔明白點解唔可以幫我地切開一半呢...
waier既答覆係:佢地既刀係切生既食物...

先飲粟米湯...好熱..

濃濃既粟米味~但冇粟米粒~
令我諗番起o係日本街頭好凍既時候o個罐罐頭粟米湯..
雖然唔錯~如果有埋粟米粒就更加好.....

而且厚蕃茄好新鮮多汁~

不過~似乎佢就唔太鍾意肉醬入面既生洋蔥喇~
我就幾鍾意呢~

加$3將套餐薯條轉大size~
我覺得呢$3係抵加既, 一來好食~二來份量多好多架...
我地都鍾意薯條夠粗~有薯味~同埋薯條係挺身款~
夠新鮮..冇焗到淋晒...
但媽媽話好熱氣~食完口腔入面即刻腫左d~
......好誇張呢...

食嫌m記~呢個係不錯的選擇~
但如果屯市有burger king的話,就好難講喇~嘻嘻~
令人懷念既粟米湯..
薯條夠脆..又唔燶~
新鮮即製夠新鮮~
自行用膠刀切開share黎食
令人懷念既粟米湯..
薯條夠脆..又唔燶~
新鮮即製夠新鮮~
  • Mos cheese burger set
  • 粟米湯
28/6好耐都冇返黎屯門同朋友玩今日約左佢地睇變形金剛買左6點50場, 個時間真係唔上唔落見餓餓地更加冇理由等睇完先食野呢間mos burger新開都未黎過見個環境都幾乾淨就去食了叫了個脆雞漢堡, 其實之前都係旺角同荃灣食過最鐘意就係呢個 唔會太heavy但又好好味拎起手唔知點解特別熱喎d包都有少少脆, 之前都未試過係咁, 真係好新鮮整起喎個雞都好脆, 咬落都仲有d汁入面有好新鮮既生菜, 仲有d醒胃沙律醬食落感覺真係好fresh, 話咁快比我鯨吞左薯條粗粗的都好熱好脆, 點左茄汁又係好好味呢度都staff執野都幾快手, 又有禮貌, 抵讚呀!!
28/6

好耐都冇返黎屯門同朋友玩
今日約左佢地睇變形金剛
買左6點50場, 個時間真係唔上唔落
見餓餓地更加冇理由等睇完先食野
呢間mos burger新開都未黎過
見個環境都幾乾淨就去食了

叫了個脆雞漢堡, 其實之前都係旺角同荃灣食過
最鐘意就係呢個
唔會太heavy但又好好味
拎起手唔知點解特別熱喎

d包都有少少脆, 之前都未試過係咁, 真係好新鮮整起喎
個雞都好脆, 咬落都仲有d汁
入面有好新鮮既生菜, 仲有d醒胃沙律醬
食落感覺真係好fresh, 話咁快比我鯨吞左

薯條粗粗的都好熱好脆, 點左茄汁又係好好味
呢度都staff執野都幾快手, 又有禮貌, 抵讚呀!!
2009-07-04 33 浏览
在六月尾前用了剛開張時送的半價熱狗餐優惠券, 半價後$16, 確實好抵。熱狗賣相精緻, 麵包熱烘烘, 味道與平常吃的MOS Burger 漢堡麵包是相同的, 甜甜的奶味很重, 而且非常鬆軟, 配合上熱辣辣脆皮腸和適量的芥末和茄汁, 好味道, 只吃熱狗已很滿足。可惜她們的薯條還是滿足不了我, 味道總沒Burger King 吸引, 亦是只吃一點點作罷。個人對於MOS Burger 出品的包包十分有好感, 但對於她們的小食和飲品相對上總覺得欠缺吸引力, 如果可加入雪糕、奶昔或smoothies之類就更加好。已幫襯屯門分店數次, 但每次都覺到她們的服務十分好, 每位員工有禮又很親切, 而且還十分helpful, 在此要特意讚賞吓。

熱狗好味
熱狗套餐
2009-06-25
熱狗好味
熱狗套餐
  • 熱狗
  • 黑醋SakuSaku雞漢堡
2009-07-02 117 浏览
早2日同我家人去食..佢食元氣漢堡..我就食脆雞漢堡脆雞漢堡醬可以再多d就好食啦...不過好脆lo真係,,今日再去食自己食左個摩斯芝士漢堡..可能我唔係太鍾意食佢既生番茄啦..所以都係覺得脆雞漢堡好食d薯條:好粗..食完真係好飽諗住聽日再去食個吉列蝦漢堡好似好正甘..本身減開肥的我-0-放棄了xd
早2日同我家人去食..
佢食元氣漢堡..我就食脆雞漢堡
脆雞漢堡
醬可以再多d就好食啦...不過好脆lo真係,,

今日再去食自己食左個摩斯芝士漢堡..

薯條:好粗..食完真係好飽

2009-07-01
2009-06-29 17 浏览
係日本已經食過呢間架啦,香港都開分店添,真係好Y~~上次係日本就食蝦漢堡,諗住今日都係食返蝦漢堡,但點知下午4點幾蝦漢堡已售罄啦!!!!!所以轉食黑醋雞扒漢堡,黑醋雞扒漢堡都相當好味,因為買飛後會收到個號碼牌,只要係位坐吓,D職員就會送嚟架啦~因所有食物都係現做,所以送上給客人的食品都是超新鮮和熱架,呢間既薯條又好條好唔太鹹,very good~~~除了包涵內是熱既連個包本身都整返熱架,連D菜都新鮮又切得好幼細和爽脆呢~~同M記和肯x基 D包比,真係超班勁好食,同呢兩間比連D菜都差幾倍啦,M記既西生菜又唔新鮮切得又大塊,肯x基仲攞唐生菜當西生菜整包,味道同觀感差好遠~~~
係日本已經食過呢間架啦,香港都開分店添,真係好Y~~

上次係日本就食蝦漢堡,諗住今日都係食返蝦漢堡,

但點知下午4點幾蝦漢堡已售罄啦!!!!!

所以轉食黑醋雞扒漢堡,黑醋雞扒漢堡都相當好味,

因所有食物都係現做,所以送上給客人的食品都是超新鮮和熱架,

呢間既薯條又好條好唔太鹹,very good~~~

黑醋雞扒漢堡
薯條
2009-06-28
黑醋雞扒漢堡
薯條
2009-06-15 32 浏览
最近錦薈坊開左間Mos Burger, 第一次食Mos burger, 質量好新鮮, 尤其係吉列蝦堡, d蝦好鮮, 醬汁好夠, 咬落好有質感, 而且個餐仲可以自選配搭, 有薯條, 薯餅或者沙律揀 (不過配唔同野就當然唔同價啦), 我個friend就試左薯餅, 最初以為同麥記一樣, 原來質地同味道都好唔同, lee個好有日本風味, 偏甜同軟身, 好正!推介大家可以試下. 成個餐份量唔算好爆, 最啱想食好野又唔想肥既人, 價錢比麥記多十蚊到, 但係至緊要夠鮮, 正!