餐厅: Morokok (家樂坊)
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
  • 会员凡于国泰伙伴餐厅用膳,每消费港币4元可赚取2里数。
须受其他国泰条款及细则约束。
2023-03-11 193 浏览
今日選擇咗下午去食lunch,因為唔使好似夜晚咁有時間限制(當然經OpenRice訂檯就唔怕無位啦),咁叫咗四道菜分別有蠔仔蛋餅、蝦木瓜沙律、冬陰功螺絲粉同埋原隻燒魷魚筒,都好食嘅,尤其是呢個螺絲粉啲粉剛剛好包住啲冬陰功汁,又唔會話好辣,所以係好食嘅;而魷魚筒都好好食,唔會話燒到好乾身同埋唔會好唔會好韌幾好有𡁻口;蠔仔蛋餅都算大份分享一齊食就剛好;但個沙津就非常之一般,同九龍城嘅泰菜一比之下就爭好遠囉!
蝦木瓜沙津
燒魷魚筒
冬蔭功螺絲粉
蠔仔蛋餅
冬蔭功螺絲粉
蠔仔蛋餅
2023-03-08 178 浏览
整體食物味道一般朋友想坐outdoor、 就選了這間餐廳。 我們坐outdoor 二人枱,太細張枱! 來了三牒餸枱面好迫。戶外的椅子好硬 食到中途已坐到好唔舒服!!!食物味道:西餐覺得不好味~整體食物一般🍕1.菠蘿Pizza不好味,帶子好大粒 、但非常雪藏味、太多白沙律醬~約HK$170🥬2.泰式肉碎生菜包:一般 🍡3.沙嗲串燒:有六串可以三款雞、牛、豬每款兩串。 覺得肉質好肥 不好吃~ 🍮4.朱古力甜品反而甜品有點驚喜🙃雖都不算好好味 但算是便宜,五十幾蚊、味道不錯~
整體食物味道一般

食物味道:西餐覺得不好味~整體食物一般
🥬2.泰式肉碎生菜包:一般
2023-03-07 150 浏览
水牛雞翼 有d咸小食拼盤 👍呢個抵食 推薦冬蔭功湯 👍味道正宗菠蘿炒飯 味道一般 得咸味黑松露pizza👍野食 真係太甜了 青檸梳打 半杯都係糖水…朱古力奶 無朱古力完全豬頸肉👍真係好食
水牛雞翼 有d咸

2023-03-07
  • 泰式小食拼盤
  • 野菌巴馬火腿黑松露薄餅
2023-03-05 206 浏览
Morokok📍旺角家樂坊8樓❇️環境/位置家樂坊位置方便,約朋友係中間點就岩哂餐廳一入門口好似花花世界咁,似粉色做主題,好fancy 餐廳仲有室外同埋室內揀,所以如果唔係太熱都可以坐室外❇️食物當日小編係單叫食物:1️⃣西班牙豬胺扒 $158豬安入邊肉質嫩,時間煮啱啱好,以外面嘅皮煎到小小脆豬胺係配上蜜糖蘋果醋汁,酸酸甜甜,中和返肥膩感覺2️⃣珍珠蠔蛋餅 $88感覺食落去似煎蠔餅,毫肉都算大粒,有咬感啱晒鍾意食煎炸食物嘅朋友3️⃣芝士焗薯條 $88雖然係熱辣辣,但係薯條偏幼身,所以唔係好特別4️⃣玫瑰檸檬紅茶 $38紅茶係包裝茶底,再加上少少兩片玫瑰同檸檬所以其實飲落係冇玫瑰味,只係裝飾,唔推介總括而言餐廳裝修唔錯,嘢食就正正常常
Morokok
📍旺角
家樂坊8樓

❇️環境/位置
家樂坊位置方便,約朋友係中間點就岩哂
餐廳一入門口好似花花世界咁,似粉色做主題,好fancy
餐廳仲有室外同埋室內揀,所以如果唔係太熱都可以坐室外

❇️食物
當日小編係單叫食物:
1️⃣西班牙豬胺扒 $158
豬安入邊肉質嫩,時間煮啱啱好,以外面嘅皮煎到小小脆
豬胺係配上蜜糖蘋果醋汁,酸酸甜甜,中和返肥膩感覺
西班牙豬胺扒

2️⃣珍珠蠔蛋餅 $88
感覺食落去似煎蠔餅,毫肉都算大粒,有咬感
啱晒鍾意食煎炸食物嘅朋友
珍珠蠔蛋餅

3️⃣芝士焗薯條 $88
雖然係熱辣辣,但係薯條偏幼身,所以唔係好特別
芝士焗薯條

4️⃣玫瑰檸檬紅茶 $38
紅茶係包裝茶底,再加上少少兩片玫瑰同檸檬
所以其實飲落係冇玫瑰味,只係裝飾,唔推介
玫瑰檸檬紅茶

總括而言餐廳裝修唔錯,嘢食就正正常常
用餐时段
西班牙豬胺扒
珍珠蠔蛋餅
2023-03-04 150 浏览
🇹🇭網紅打卡餐廳Morokok新派西泰fusion菜❗️食物質素中等❗️上菜速度超快❗️.裝修好靚,如果想坐打卡位,就要預先book位講定 😛.👷🏻‍♀️戴番個頭盔,唔係專業foodie,純粹個人主觀分享🙏🏻.—————————————————————————🍴Morokok📍 旺角登打士街56號家樂坊8樓801號舖—————————————————————————💁🏻‍♀️主觀記錄1️⃣ 雙色芒果糯米飯-糯米飯太實淨,真係一舊野-椰漿太甜2️⃣泰式小食拼盤-不過不失,炸得脆身同香口-鍾意佢嘅泰式酸甜醬3️⃣泰式黃咖喱牛腩配香酥餅 -menu話辣,但其實好少,唔食辣嘅朋友都接受到-幾好味,個汁好下飯-美中不足係香酥餅會預先浸係咖喱汁裏面,會令到個香酥餅淋左少少,如果可以分開上就更好📝整體而言,以網紅打卡餐廳嚟講,食物質素OK,係可以一試,唔係得個裝修😛不過個價就包埋裝修,另外加一,單就食物質素而言,性價比唔太高。個人覺得食物都係預先整好,order完後幫你翻炸或者整返熱,所以唔使10分鐘就上晒菜。—————————————————————————#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogge
🇹🇭網紅打卡餐廳Morokok
新派西泰fusion菜❗️食物質素中等❗️上菜速度超快❗️
裝修好靚,如果想坐打卡位,就要預先book位講定 😛

🍴Morokok
📍 旺角登打士街56號家樂坊8樓801號舖
💁🏻‍♀️主觀記錄

1️⃣ 雙色芒果糯米飯
-糯米飯太實淨,真係一舊野
-椰漿太甜

2️⃣泰式小食拼盤
-不過不失,炸得脆身同香口
-鍾意佢嘅泰式酸甜醬

3️⃣泰式黃咖喱牛腩配香酥餅
-menu話辣,但其實好少,唔食辣嘅朋友都接受到
-幾好味,個汁好下飯

—————————————————————————
#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodblog #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodieblogger #hkfoodporn #hkfoodies #hkfoodshare #hkfoodig #旺角 #旺角美食 #香港美食 #香港美食指南 #morokok #泰國菜 #泰國餐廳 #fusion菜 #topcitybites #topcitybiteshk
2023-03-02 189 浏览
依間地點係旺角 家樂坊樓上空間大 有露天天台(係旺角來講算係大) 4 人聚會 冬陰功烏頭王冬陰功湯單獨飲係好飲,烏頭魚食到係新鮮,但魚唔入冬陰功味套餐+$20 有蒜蓉包 ,好細心,因為我地有4 個人所以切開左四份給我們。 豬肉生菜包 平時豬肉就食得多了,所以試一下雞肉。 口感似豬肉, 味道雞肉味蛋包金邊粉伴扒大虎虾依個幾出色, 外表好睇, 好味,我個人比較中意juicy 既面, 無咁干 泰式炒椰菜依個麻麻地, 比較梗d ,個汁味道幾好。
依間地點係旺角 家樂坊樓上
空間大 有露天天台(係旺角來講算係大)

4 人聚會

冬陰功烏頭王
冬陰功湯單獨飲係好飲,烏頭魚食到係新鮮,但魚唔入冬陰功味

豬肉生菜包
平時豬肉就食得多了,所以試一下雞肉。
口感似豬肉, 味道雞肉味

蛋包金邊粉伴扒大虎虾

泰式炒椰菜
依個麻麻地, 比較梗d ,個汁味道幾好。

蒜蓉包
泰式炒椰菜苗
冬陰功湯烏頭
雞肉生菜包
蛋包金邊粉配大頭蝦
  • 泰式炒金邊粉配鮮蝦
🧡打卡之選靚靚泰式餐廳💛環境舒服又夠大😆環境佈置又夠少女味💐如果對食物要求唔高,三五知己搵地方聚下傾下計都係唔錯既選擇😉泰北海南雞香油飯🐔個醬夠開胃 酸辣酸辣配油飯一流,但個雞就麻麻地,好似唔夠新鮮,肉味怪怪地🙈招牌泰式椰奶雞湯金邊粉🥥個湯都正正常常,無特別驚喜,椰味唔算重,但湯底味唔會太濃太淡岩岩好,配左雞肉,肉質一般,不過不失奇異果檸檬薄荷特飲🍋薄荷味重,有點似藥水味飲品 ,建議試飲其他飲品粉紅佳人🍓藥水味重,味道未如理想,建議試飲其他飲品Espresso配vanilla ice cream 🍨mix埋黎食唔錯的,正常發揮,不過小心落太多espresso 會有點苦
🧡打卡之選靚靚泰式餐廳💛
環境舒服又夠大😆環境佈置又夠少女味💐

泰北海南雞香油飯🐔

招牌泰式椰奶雞湯金邊粉🥥

奇異果檸檬薄荷特飲🍋
薄荷味重,有點似藥水味飲品 ,建議試飲其他飲品

粉紅佳人🍓
藥水味重,味道未如理想,建議試飲其他飲品

Espresso配vanilla ice cream 🍨

2023-02-20 311 浏览
首先,有位小姐姐帶我們一行四人遊咗一排卡位後唔知點解唔比我哋坐兜咗去另一邊餐枱給我們坐下,想講的是服務員態度差,叫比水叫咗兩次,要餐碟都叫咗兩次,無碟搵咩盛飯菜。 跟住我們點餐有泰式炒金邊粉、菠蘿炒飯、冬蔭公湯、泰式炒菜苗和泰式無骨鳳爪沙律。 第一樣來的是炒金邊粉,第一啖食落好失望可以形容為茄汁炒河粉唔好食,再來無骨鳳爪是灼完加落啲配菜度,唔入味兼唔酸唔辣仲要加送兩條長頭髮,諗起都想嘔,挑完一條又一條。 冬蔭公湯好咸又唔辣,而炒菜苗和菠蘿炒飯都是一般,真的是差到一個點。
2023-02-19
2023-02-11 383 浏览
今日去開MK咪睇吓附近有咩食,見到呢間泰菜都幾ok咪試吓😆真係無揀錯😋首先店內坐位很多,檯與檯之間不會再近,重有戶外坐😃今日星期六我哋lunch時間都吾算多人,有lunch set不過我哋選擇散叫(生蝦刺身、七味燒魷魚筒、泰式炒通菜、柚子蘋果梳打 同 Pizzlato Moscato 白酒)様様都好味,尤其係生蝦刺身個汁(正😋😋😋)$88有10隻比出面其他泰店偏平👍🏻所以我哋忍唔住叫多一碟食😂🤣
生蝦刺身
七味燒魷魚筒
泰式炒通菜
柚子蘋果梳打
2023-02-08 279 浏览
今日嚟到位於旺角家樂坊朋友就極力推介呢一餐廳佢話上次食完之後回味無窮、想帶我去食多次今日係平日晚市時間,客人可以選擇室內座位或者室外座位朋友極力推介刺身蝦,醬汁野味蝦醬炒通菜 夠晒鑊氣大大碟青咖喱豬頸肉酥餅豬頸肉肉質好林酥餅鬆脆 配埋濃郁嘅青咖喱 情不自禁地叫多碗白飯撈汁青芒蘆筍黑橄欖炒飯裏面分別有其他配菜,紅蘿蔔,粟米心,蘑菇,腰果,食落好多層次,最後呢款甜品一定要叫黎食芒果椰汁糯米飯糯米飯仲有暖暖地 芒果超甜唔會酸值得推介嘅一間餐廳
今日嚟到位於旺角家樂坊
朋友就極力推介呢一餐廳
佢話上次食完之後回味無窮、想帶我去食多次
今日係平日晚市時間,客人可以選擇室內座位或者室外座位

朋友極力推介刺身蝦,醬汁野味

蝦醬炒通菜 夠晒鑊氣大大碟

值得推介嘅一間餐廳

• 雙色芒果糯米飯
  • 泰式生蝦刺身
2023-02-06 259 浏览
Morokok ❤️pad thai 作為一個泰菜fans, 每次去食泰國菜一定會叫pad Thai😋😋 呢間嘅pad Thai賣相非常OK 有個蛋網 打開入面就係熱辣辣嘅pad Thai. 味道來講 個人認為係心中排行只能算中上水平。味道比較偏甜,而且炒得太濕,個人覺得麻麻地。但係我朋友就大讚佢足料,非常抵食!🧡串燒拼盤呢個拼盤有齊豬牛雞 一次滿足3個願望!係串燒來講肉質算嫩 唔柴 而且有炭燒香!佢嘅沙爹汁偏甜 好濃花生味。如果係鍾意食辣嘅朋友 應該覺得唔夠過癮。💛小食拼盤咩都有嘅拼盤,適合成堆朋友一齊share食。睇個樣都大概估到係咩味道,中規中矩,襯熱食係唔錯。💚生菜包 呢個生菜包抵讚👍🏻👍🏻👍🏻 平時食生菜包最驚炒得唔夠香辣 無曬泰式香料味。呢個生菜包食得出有香茅未 辣得黎又唔會改過豬肉本身嘅味道。再加上一d都唔乾,包埋生菜一啖咬落去bi曬d汁,好食!😋😋💙芒果糯米飯🥭食泰國野點少得糯米飯!呢個有綠色藍色2款糯米飯,我估應該係斑斕同蝶豆花。雖然食落無咩分別,但係最緊要打卡able! 🤣🤣 🥘整體黎講不過不失 無話一定要黎食。香港有其他更好嘅泰國菜選擇。但係如果咁啱路過,都可以一試
Morokok
❤️pad thai

🧡串燒拼盤

💛小食拼盤

💚生菜包

💙芒果糯米飯🥭

🥘整體黎講
不過不失 無話一定要黎食。香港有其他更好嘅泰國菜選擇。但係如果咁啱路過,都可以一試嘅~
2023-01-22 422 浏览
年三十約咗朋友食午餐,搵到呢間泰+西式嘅餐廳😊 環境闊落裝修幾chill,室外有露天位又可以打卡又方便帶埋毛孩一齊食~🍽芝士手打和牛漢堡配沙律菜($138)牛肉唔係好多汁但唔會煎到太乾,另外有煙肉青瓜蕃茄等。整體個漢堡上枱都只係暖,質素正正常常~🍽慢煮雞胸凱撒沙律配藜麥($78)沙律菜只有生菜,上碟已經撈好凱撒沙律醬,配料有麵包粒同藜麥。雞胸肉份量幾多,不過佢完全冇調味食落都幾dry,整體一般😮‍💨🍽焙茶鮮奶咖啡(+$23)上面有厚厚一層奶泡,感覺好滑有少少期待😚 不過呢杯野係完全冇焙茶味道,成杯好似飲緊齋牛奶咁。 🍽蘑菇湯配餐包(+$12)食到係用蘑菇打碎煮嘅,但整體唔太濃味,湯上枱唔熱😮‍💨🍽雙色芒果糯米飯($88)一開始我哋已經叫定呢個糯米飯做甜品😚 估唔到佢個飯上枱係暖暖哋,配埋椰汁食落都ok,芒果份量幾多,不過就完全唔甜😂

🍽芝士手打和牛漢堡配沙律菜($138)

🍽慢煮雞胸凱撒沙律配藜麥($78)

🍽焙茶鮮奶咖啡(+$23)

🍽蘑菇湯配餐包(+$12)

食到係用蘑菇打碎煮嘅,但整體唔太濃味,湯上枱唔熱😮‍💨

🍽雙色芒果糯米飯($88)

2023-01-20 250 浏览
提早食晚餐嘅好處就係唔洗等同迫人,雖然一入去佢話限時90分鐘。我哋叫左3個餐加小食同埋飲品。泰式豬肉炒金邊粉豬肉質素普通都係用左梳打粉醃過,份量都可以,最緊要有辣粉。好多時都係太多茄汁偏甜,所以整體來講味道都算唔錯!跟餐加小食: 薯條,串燒同埋香茅雞翼薯條正常水準串燒都ok香茅雞翼就一般,冇咩味同埋比較乾。飲品方面好普通:特濃朱古力都唔濃,D cream 唔夠香滑另外叫左凍檸茶,咖啡,焙茶豬鞍我覺得個豬肉質地有少少淋,都係醃製過。 但係味道都算ok, 冇雪味。如果薯餅轉用新鮮嘅薯蓉會好d!黎麥雞肉沙律🥗沙律d生菜新鮮,雞肉都可以嘅,感覺好似健康d,沙律整體唔錯!

我哋叫左3個餐加小食同埋飲品。

泰式豬肉炒金邊粉

跟餐加小食: 薯條,串燒同埋香茅雞翼
薯條正常水準
串燒都ok
香茅雞翼就一般,冇咩味同埋比較乾。

飲品方面好普通:
特濃朱古力都唔濃,D cream 唔夠香滑
另外叫左凍檸茶,咖啡,焙茶

豬鞍

黎麥雞肉沙律🥗
2022-12-31
$150 (其他)
2023-01-20 376 浏览
◌ ◍Morokok◍ ◌ 旺角有唔少打卡餐廳今次介紹嘅餐廳就好似鬧市中嘅摩洛哥花園相信好多年青人一定拜訪過餐廳主打泰式fusion菜店鋪環境都好寬敞仲有卡位平時好適合約埋三五知己黎邊食邊傾而食物方面種類都幾多選擇特別係主食份量都好足夠食得好滿足呀➽海膽慕絲焗扇貝➽泰式生蝦刺身➽黑松露醬杏黃菌青炒意大利泰式香茅雞翼➽泰式香茅雞翼➽香煎鵝肝野菌意大利飯➽雙色芒果糯米飯➣ 旺角登打士街56號家樂坊8樓801號鋪
◌ ◍Morokok◍ ◌

香煎鵝肝野菌意大利飯
黑松露醬杏黃菌青炒意大利麵
泰式香茅雞翼
2023-01-07 259 浏览
🎄今年聖誕同daddy mammie同埋細囡喺Morokok 過得好浪漫開心啊🎉! 同daddymammie同囡囡shopping完,知道喺旺角家樂坊嘅人氣餐廳Morokok💥期間限定【Twinkle,Twinkle,Morokok】2022 Snowing Christmas Afternoon Tea Set🥂 ,即刻去試下先!   Morokok 室內正門掛滿燈飾的圓拱隧道、佈滿松果裝飾的室內沙發位置好吸引啊!環境好寛敞,枱與枱之間好闊落,坐得好舒服!而室外環境空曠,仲有別緻嘅佈置!閃鑽燈飾和8尺高巨型聖誕樹,仲有日落飄雪❄️,仲送即影即有一📷,好有聖誕氣氛,感覺好浪漫啊! 而期間限定【Twinkle,Twinkle,Morokok】2022 Snowing Christmas Afternoon Tea Set🥂 仲好好味添啊! 💗巧手咸點🥚聖誕溏心彩蛋🍤一口凍蝦杯 配 泰式冬蔭公汁🫔海膽青瓜 配 豬背煙肉小卷🥙黑魚子 配 煙三文魚酸蒜蓉包🍥黑松露蟹籽伴帶子 💗精緻甜點🍰迷你聖誕樹蛋糕🧁紅絲絨馬德連🥧迷你雪山撻🍪迷你薑餅人曲奇🍨奶油柑橘迷你杯 💗冬日聖誕特飲☕️聖誕榛子朱古力(熱)

環境好寛敞,枱與枱之間好闊落,坐得好舒服!

💗巧手咸點

🥧迷你雪山撻
🍪迷你薑餅人曲奇
🍨奶油柑橘迷你杯

💗冬日聖誕特飲
☕️聖誕榛子朱古力(熱)
🍵夢幻抹茶鮮奶(熱)

款款都好有特色好精美啊!

#twinkletwinklemorokok
#morokokteaset
#morokokwinter

#旺角美食 #旺角 #afternoontea #afternoonteaset #afternoonteahk #hkteaset #美食推薦 #下午茶 #下午茶推薦 #hkxmas #xmas2022 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodieblogger #hkkol #親子kol #親子blogger #香港打卡 #親子好去處 ##打卡好去處