Moreish & Malt 位於觀塘工廈區內,不過係地舖,唔洗上樓。從外面看,餐廳用大型落地玻璃作閉窗,個人幾喜歡日光可照射到餐廳內既感覺~ 餐廳入面貼左一些懷舊posters,仲有個open bar,環境幾舒服。星期六下午brunch meun都幾多款色,all day breakfast, pasta, burger, salad等等,共有十三款嘅選擇。Burger賣相好吸引,成為必叫之一。另外仲叫左個all day breakfast~ Burger好好味,包依然脆脆地,牛肉漢堡有厚度仍然juicy (仲可揀幾多成熟)! Side dish薯條粗身,好有potato分量係入面,唔會炸到好乾!All day breakfast都不相伯仲,板上每樣食物都有heart, 味道唔錯,特別個薯餅粒,食到唔停口!!! 加$38可以飲埋monster shake! 雖然好邪惡,不過唔理喇,炎炎夏日,飲番杯特飲先夠爽! Monster Shake有三款口味,朱古力丶士多啤梨同香蕉。今次我點左士多啤梨狂迷,味道就不過不失~依間餐廳可以encore,下次想試佢個steak!此篇用餐絕對非試食/優惠

依間餐廳可以encore,下次想試佢個steak!

此篇用餐絕對非試食/優惠券,係我自己真金白銀去光顧!

環境氣氛: ★★★★☆

2016-07-02
Moreish牛肉漢堡
Moreish全日早餐
2016-08-18 218 浏览
好耐無去美國,距離再出發紐約仲有成個月咁滯,實在有點Home sick的感覺,當然作為一個吃貨,美式食物大大份才是我最想念的所以呢日就叫埋大少陪我黎觀塘重溫美式狂熱,一解思鄉之苦餐廳是地鋪,成間落地玻璃,都幾易搵由於店面好大,檯嘅數量都幾多,加上我地7點度就黎到,仲有幾張檯未有人坐,但都有留座嘅牌,我地好好彩唔洗點等位就可以入座lu坐低之後,店員為我地送上兩杯水同餐牌。我同大少今日都忙到一個點,無咩時間食野,所以其實係相當肚餓點完餐就有時間睇下餐廳入面嘅佈置我個人就好喜歡佢地啲波波燈,店內牆上亦有不少相片作裝飾,環境唔算好黑暗,但足夠relax,同朋友飲住啤酒,吹下水食下野而且佢地仲有HAPPY HOUR 時段添~ 我地首先就叫左個波菜忌廉湯,不過不失,湯入面有真.波菜!忌廉湯亦不是開粉罐頭湯基於出街食飯要找素嘅原則,所以我地點左個溫泉蛋凱薩沙律溫泉蛋恰到好處,不太生不太熟,就是剛好,刺穿蛋後,蛋黃流出,剛好為沙律菜多了點潤澤,因為這個沙律是沒有沙律醬的除左好耐無去美國之外,其實亦好耐無去韓國啦!好掛住陣泡菜味呀!所以就點左個Kimchi Cabornara呢個crossover係咪好
點完餐就有時間睇下餐廳入面嘅佈置
基於出街食飯要找素嘅原則,所以我地點左個溫泉蛋凱薩沙律
溫泉蛋凱撒沙律
呢個crossover係咪好特別呢?
Kimchi味唔係太濃,亦唔會好辣,唔會搶曬啲味
Carbonara 個汁夠杰身,我鐘意
雖然係有啲「漏」,但我真係好鍾意食Carbonara架!所以成碟我清曬~ HAHA
另一樣主菜就點左豬肋骨,又係我至愛!
呢個Ribs嘅份量好大份,每人平均食到起碼5條骨
而肉質方面亦好淋好juicy
食咁重口味嘅食物,當然要叫返啲特飲啦!
左上: Kanom
右上: Blueberry mint soda
左下:Ice mint tea
右下:Riesling
除左杯Riesling,其他都係無酒精飲品
飲品中加入新鮮水果,夠曬fresh
香蕉船 / 暖碎朱古力曲奇配是日雪糕
食完飯咪即管叫多兩個甜品食下,咁先叫完滿架嘛
叫左個香蕉船(上)同埋 Cookies & cream(下)
香蕉面加左焦糖後燒到少少燶,再配雙球雪糕,好滿足
另外大少就點左個cookies & cream, 餅底淋淋地,有啲似食緊淋左嘅加大牌曲奇餅
不過就略嫌甜左啲
题外话/补充资料: 店內環境舒服,好岩一大班人黎HAPPY HOUR~ 店員好勤力幫我地加水~ 個別菜色於上檯時仲有略為介紹添~ GOOD!!!
2016-06-29
2016-08-18 156 浏览
父親節,選址觀塘,又要來一點特別,所以選了這間位處工業區開業數個月的西餐廳.餐廳裝修簡潔且樓底高,每張檯之間有適當的空間,環境頗適合三五知己聊天暢飲,建議店方可再調暗光度.主菜由百元(意粉類)至二百五十元(扒類)不等,價錢合理,可放心點選任何食物.總括而言由入座到上菜前的感覺確實不錯.先來幾杯飲料.一杯可樂三十大元,其他含酒精或非酒精類杯裝飲品四十多至百多元,這裡很明顯為聊天暢飲的地方,所以飲品價格較高也可以接受.我選了Blue Orange Squash,家人選了Lime Soda,想像得到的味道,正常沒有特別,但既然這裡開宗名義為聊天暢飲的地方,店方是否應選擇使用更美觀的杯,配合水果作裝飾,而非現在用這種茶餐廳set lunch加兩元轉凍飲一類的膠杯...隨喜好選了頭盤,沙律,主菜(意粉,漢堡,牛扒,洋扒),一家六口共享食物.餐前麵包: 需主動向店方詢問才送上麵包...麵包不熱但尚算鬆軟.喜愛醋汁~Potato: 焗薯熱騰騰的上桌當然不會太差,調味足夠亦不感乾口,不錯.Chicken Wings (BBQ & Buffelo): 一客五件,一家六口所以點兩客.印象中menu上沒有味

Ceaser Salad
Ribeye
Lamb Rack Half

Chicken Wings (BBQ & Buffelo): 一客五件,一家六口所以點兩客.印象中menu上沒有味道選擇,但店方主動上了兩款口味.熱騰騰但太咸了!!!

Ceaser Salad: 以接近一百元來說份量未免太少...看得出沙律即時製作因為上桌時的賣相不太好(如圖)...味道正常沒有特別.

Beef Burger: 夠熱,漢堡保存肉汁,推薦.

Lamb Rack Half: 我不愛羊但還是試了一點點...總括而言就是不愛羊肉就不要吃...家人說一般.

Ribeye: 五成熟剛剛好,肉味還不錯...但!!!因為主觀印象此牛扒先錯配給鄰桌,所以不願致評(詳情請看下段)...

Marinara Seafood: 意粉來說太濕了!!!

衡量環境及價錢,其實對飲品食物的質素頗滿意,不評笑面的原因,因為用膳中途有四十分鐘無故沒有任何食物上菜,等待期間又得不到合理的回覆.過程是這樣的,我們七時十五分準時入座,花了十分鐘點菜,而飲品前菜相繼送抵,我們亦開心用膳.大概由八時開始沒有食物送上,最初還認為是店方細心,先上前菜再上主菜...到八時二十分開始感到不妥,因為同一樣的意粉牛排,相繼送到旁邊二十人的大夥兒台面上...別人當然可以選吃同一樣的食物,我們只能夠向店方查詢,店方第一次的回覆為"準備中",第二次的回覆為"因為廚房多單"...又再多等二十分鐘,說實話"廚房多單"絕不是可接受的答案...後來又再給我看到,店方在遠處某桌收走了已放下的牛扒並拿入廚房,然後再五分鐘左右我們點的牛扒送抵......原諒我的假設,反正我為此質問店方也不會得到意外的答覆...

好端端的一餐飯就在三摧四請的情況下破壞了,還好店方主人送上免費甜品,還特意走過來道歉,而我們父親節的主角亦頗滿意,雖不完美也算劃上句號,也願意下次再光臨或推薦給朋友.
题外话/补充资料: 我沒有享用此餐廳任何的款待或試食!!!
2016-06-18
庆祝纪念
父亲节
2016-07-26 214 浏览
經常睇到報導介紹觀塘海濱係浪漫聖地,襯住拍拖週年紀念,決定一於去浪漫下,再揀一間浪漫餐廳先點了小食是雞翼,店員誠懇親切地介紹左一款藍芝士雞翼,真係好正 先說個醬汁,酸酸地有少少黏,再配合埋藍芝士,由於藍芝士可以中和返個甜酸醬,所以都幾好味,食落口感好full嫁 另外又點了Burger, 呢個burger真係好正,係用自家制既牛肉,塊肉都好厚,但不會太生,反而非常Juicy, 但其實亦都幾油膩的! 但夾住個包一齊食就好正啦!除左塊肉餅,仲有藩茄,生菜係底,生菜可能吸左好多肉汁同油,所以令到塊菜都有少少油既感覺再點了一份西冷牛扒5成熟,上碟的外貌好令,切了一塊看看,真係好鮮嫩,睇到紅紅的肉質,咬了一口好鮮好入味,的確在控制火侯上控制得好好,所以都幾正 最後就是飲品,我地點了一樽黑啤share飲,黑啤一開,香氣滿溢,而且口感亦好濃烈,的確係正! 下次就會泥試下佢地手工啤

2016-07-21
真想像不到放工時還是三十多度的天氣, 實在熱得沒有心機煮飯, 所以這陣子都在"無飯夫婦"。這次放工後本來想到APM 搵食, 經過這間餐廳後決定改變主意, 來個HAPPY HOUR。其實之前也有經過 MOREISH & MALT, 知道年初時這兒開了一間新餐廳。看見餐廳越來越多客人, 應該不錯, 所以便有"勇氣"試試。餐廳內裏簡單舒服, 都是CASUAL DINNING 為主, 而且更有不少外國人在HAPPY HOUR, 在觀塘區真的較少有這類餐廳。難得身邊那位會點個手工啤酒, 於是我又點了杯COCKTAIL 來個HAPPY HOUR。應該是天氣太熱, 工作想又遇到些"煩人", 想飲杯冰凍飲品RELAX 下吧~這兒的啤酒都有很多選擇, CRAFT BEER 都有八款。他點的來自日本的COEDO SHIKOKU, 是款SCHWARZBIER 黑啤, 麥味重。而且還帶有少少咖啡的香, 是款幾"男人"的啤酒。我也八卦地試了兩啖, 發現都幾易入口, 不太有酒味, 不錯。這杯緑色COCKTAILS MIDORI CAPRIOSCA, 新鮮青檸汁加上蜜瓜酒, 甜中帶點酸, 十分青新, 都很適合女士在

這兒的啤酒都有很多選擇, CRAFT BEER 都有八款。

這杯緑色COCKTAILS MIDORI CAPRIOSCA, 新鮮青檸汁加上蜜瓜酒, 甜中帶點酸, 十分青新, 都很適合女士在夏天飲。

除了飲返杯外, 我們也在這兒食晚飯的。店員在我們點餐後即時送上餐包, 想不到質素很高。
陳醋配olive oil , 再配意大利蕃茄香草包, 味道十分香濃有味。其實淨吃面包的味道已經相當不錯。
先送來是香辣吞拿魚藜麥沙律, 紅紅綠綠的十分漂亮。用上煎香了帶微辣的吞拿魚, 黑醋汁, 沙律菜和芝士等, 混起來就已經開胃美味, 口感多層次。之後加的即磨黑椒, 令味道提升, 更為惹味。而吞拿魚經外層略煎, 內裏的內汁仍留鎖着, 與平時日式刺身的質感分別不大。難得的它沒有太多筋, 吃起來就更為滑溜了。而且沙律加了近年很多人談論的藜麥, (含10種氨基酸, 低熱量但高蛋白) 除了令吃起來更有口感外, 亦更加健康和飽肚。
水牛城雞翼真是不吃不厭, 亦是上佳的伴酒小吃。

雞翼帶點辣, 又帶點酸, 不上麵粉油炸後加汁完成。每隻都炸得外脆內軟, 雞肉嫩滑。
伴碟的西芹加上特調的沙律醬, 味道更為清新, 可以中和了水牛城雞翼霸道的肉香, 令口腔REFRESH。
主菜我們點了濃番茄肉醬蜆殼粉。

這個蜆殼粉真的很濃番茄, 除了有大量新鮮番茄肉外, 還加入茄膏加強濃度和香味。而且蜆殼粉煮得不會太軟, 還有點點煙韌, 很好咬。點點香草除了令賣相更靚, 亦為味道添上層次, 真是簡簡單單的已經很好味。

最後我還了個LAVA CAKE 配是日雪糕做甜品
每次吃"心太軟"都最少要等15分鐘焗製, 但可以吃到即做又熱哄哄的甜品, 是值得等待。
這兒的軟心蛋糕不算太"流心", 較為"蛋糕", 但朱古力味道十分濃郁。反而我覺得那球蕉糖雪糕更好吃, 奶味十足, 而且一點也不膩 。

真正飲飽食醉後, 又是倆口子散步回家的好機會了。

2016-06-22
2016-07-02 7836 浏览
觀塘的工廈一向出名多野食在APM 直出工廈區就可以見到有這一家Moreish & Malt在門口的時侯還以為滿貴的看看Menu 後還是確定進去舖頭人流還滿多的我等位的時間看到食物還大盤的大概等十分鐘左右就有位了環境也不錯的, 雖然人流滿多但卻沒有太大的壓迫感好讚呢! 有點在SOGO區食飯的感覺半放開式廚房我們點了餐後就呈上了麵包 ( 還配黑醋和欖橄油)雞胸什錦沙律 $98平時凱撒沙律食得多好少地方可以食到胸!平常好怕食雞胸肉的, 都是不太喜歡不嫩滑的感覺但驚喜唷! 這裏的雞胸好滑呢! ♥必生菜也好新鮮! 每一口都是脆脆加上配牛油果 , Blue CheeseSauce !My Favorite ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ 墨西哥芝士雞肉餡餅 $68配上的Sauce 分別是蕃茄 , 酸忌廉 , 牛油果我覺得本來的餡餅已經好濃味, 配酸忌廉的感覺比較好同時也可以去膩感 , 直接食而不點醬也不錯唷餡餅本來是蕃茄芝士雞肉,輕輕的蕃茄味也夠開胃了!有骨豬扒 配 芝士通心粉 $218 / $38豬扒十分嫩滑 ♥ 推介!肥和瘦的比例分佈平均而且烤得剛好! 每一口都鎖住一口一口肉汁而 芝士通心粉 是芝士控必必
觀塘的工廈一向出名多野食
在門口的時侯還以為滿貴的
看看Menu 後還是確定進去
舖頭人流還滿多的
我等位的時間看到食物還大盤的
大概等十分鐘左右就有位了
環境也不錯的, 雖然人流滿多
但卻沒有太大的壓迫感
好讚呢! 有點在SOGO區食飯的感覺
半放開式廚房
我們點了餐後就呈上了麵包 ( 還配黑醋和欖橄油)
雞胸什錦沙律 $98
平時凱撒沙律食得多
好少地方可以食到胸!
平常好怕食雞胸肉的, 都是不太喜歡不嫩滑的感覺
但驚喜唷! 這裏的雞胸好滑呢! ♥必
生菜也好新鮮! 每一口都是脆脆
加上配牛油果 , Blue CheeseSauce !
My Favorite ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
墨西哥芝士雞肉餡餅 $68
配上的Sauce 分別是蕃茄 , 酸忌廉 , 牛油果
我覺得本來的餡餅已經好濃味, 配酸忌廉的感覺比較好
同時也可以去膩感 , 直接食而不點醬也不錯唷
餡餅本來是蕃茄芝士雞肉,
輕輕的蕃茄味也夠開胃了!
有骨豬扒 配 芝士通心粉 $218 / $38
豬扒十分嫩滑 ♥ 推介!
肥和瘦的比例分佈平均
而且烤得剛好! 每一口都鎖住一口一口肉汁
而 芝士通心粉 是芝士控必必必必點! ♥♥♥♥♥♥
每一口都是芝士
不要覺得一少碗太少 ! 這份量也剛好了!
太多反而會膩
材料簡單但好好食!
裏面是少許忌廉汁去保持濕潤
其他的都是芝士 ! 加上這通心粉是小小的那種
口感和飽膩感都比較出色!
而飲料方面 , 我們叫了一個手工啤叫 "鬼佬"
水果味好香 ! 我比較喜歡嗅它! (哈哈! ......)
泡泡比平時的細膩多了! 口感也比較滑 ~~~
Mint with blueberry Soda
甜甜的 , 女孩子一定喜歡 !
如果Mint 的味道重一點更棒
2016-06-21
  • 芝士通心粉
  • 雞胸什錦沙律
2016-07-02 616 浏览
朋友剛去完歐遊, 佢話出黎食飯順便比手信我, 見佢買左野比我, 就下佢約左佢公司附近, 唔洗咁趕.佢提議呢間西式餐廳, 街角地鋪好易搵, 落地玻璃好開揚, 而且燈光悠和啱晒收工既輕鬆心情.除左主食之外, 仲有手工啤, 特飲之類.不太好杯中物, 所以要左杯全以薑為主, 加入梳打水既Fresh Ginger Soda. 特飲來了, 睇來好清, 飲一啖真係好薑, 加左少少糖, 所以唔會太辣, 飲左好醒神, 好刺激.主菜要個日本穀飼豬扒, 肉厚而肥美, 外表煎到微燶特別香口. 肉質帶點點脂肪, 入口軟嫩而入味. Side dish既燒栗米好驚喜, 以為普通燒粟米, 但面層加左芝士一齊燒, 加埋粟米本身滲出既甜味, 兩樣配合非常夾, 好美味.另外仲有個頭盤小吃, 吉列炸蝦, 蝦炸至金黃色好脆口, 配埋沙律醬口感無咁肥膩, 蝦爽口, 食落好開胃.

除左主食之外, 仲有手工啤, 特飲之類.
2016-07-01 5997 浏览
雖然搬離了觀塘區有一段時間了,來觀塘多數是跟朋友食飯或作轉車地點. 但妹妹上班地方仍舊在這裡.大忙人好多時都要OT, 相約食飯多數會遷就她.這晚帶我來到一家新餐廳, 在工廠區內竟有一家外國風餐廳, 確實少見.餐廳環境真的很不錯, 就是給人休閒的感覺.星期五晚客人很多, 大家都是收工完過來HAPPY HOUR一下.餐牌上的食物選擇不算多, 沒有太大驚喜或特色的款式基本上大路穩陣的款式如蕃茄肉牆意粉、牛扒、凱撒沙律都可以找到不過不可不提就是這個優惠套餐, 只需要$98就有一份水牛城雞翼, 外加90分鐘任飲SAPPORO啤酒. 喜歡啤一啤的朋友, 這個真的相當抵.星期五就放肆一下, 我當然Order了這個套餐, SAPPORO啤酒味道比較淡, 不會太苦澀, 很易入口, 女生應該會比較喜歡.而妹妹就單點了一杯Raspberry Mojito HK$58. Mojito薄荷味很濃, 而莓味淡淡的, 沒有太大驚喜, 味道還可以.套餐的水牛城辣雞翼有3只, 入口帶有微辣, 有香濃的芝士醬香味, 還帶有少少酸味. 口感豐富, 味道不錯.另配有剛炸起的薯條, 熱辣辣的, 沾上茄汁味道更好. 不過換上是粗

餐廳環境真的很不錯, 就是給人休閒的感覺.
餐牌上的食物選擇不算多, 沒有太大驚喜或特色的款式
而妹妹就單點了一杯
另配有剛炸起的薯條, 熱辣辣的, 沾上茄汁味道更好. 不過換上是粗薯條的話會更吸引.
美國西冷牛扒 8(oz) HK$218

牛扒份量很多, 而且賣相相當吸引.
要的是7成熟, 切開內里只有微微的粉紅色, 是我想要的生熟程度.
肉質不會嚡, 食落有彈性, 配上特製的醬汁, 很惹味.
配菜是炒什菜, 而選用菜芯, 這個配搭在西餐廳比較少見.哈~
蕃茄蜆肉汁扁麵 HK$128
我個人比較偏愛扁意粉, 因為口感比意粉更煙韌
這個扁麵的軟硬度剛剛好, 不會太生及太硬. 醬汁不算多比較乾身. 但味道很好.
內里的蜆肉也不少, 啖啖肉的, 可增加意粉的鮮甜味.
蕃茄汁配海鮮可是不敗的配搭, 這個很值得推介.

2016-05-20
C+搵食團||置身工廠區格調餐廳,盡訴心中情 - Moreish & Malt--又黎到觀塘工廠區食飯喇觀塘近呢幾年變天有唔少特式餐廳進駐打造九龍東小SOHO--以前ms.C係呢邊返工既時候就冇乜朋友係九龍東呢邊返工但依家搵親朋友都話係呢區返工順理成章觀塘成為我地另一個開飯熱點--今次ms.C & Friend 又去左觀塘搵食因為同友人都好耐冇見想搵個地方可以飲下野傾下計黎一晚盡訴心中情--所以我地今次就揀左 Moreish & Malt--Moreish & Malt位於「較」入既工廠區所以唔熟路既可能難搵d不過沿途都有易拉架 & 指示--Moreish & Malt 採用開放式設計對街落地大玻璃可以睇到街景不過最方便就係FOR揸車人士可以睇到架車--我地7點鬆D到都冇乜人但越夜越多人--由於出面天氣實在太熱坐底左先叫兩杯Drinks過一過冷河先--Moreish & Malt主打Bar & Restaurant有唔少潮流興既手工啤酒、紅酒、白酒、Cocktails都一應俱全不過今次得我地2個女仔為左唔好飲左酒嚇親人所以我地就叫左2杯MocktailBlueberry Mint S

又黎到觀塘工廠區食飯喇

不過今次得我地2個女仔

為左唔好飲左酒嚇親人

所以我地就叫左2杯

Mocktail

Blueberry Mint Soda $45 (右)

Kanom $40 (左)

我果杯加左菠蘿汁 + 橙汁

所以服務生主動介紹有咩好野推介

頭盤 || Appetizers

小食拼盤 || Snasks Platter $128
小食拼盤
有西芹、水牛城辣雞翼、芝士燒汁薯條、芝士雞肉薄餅

其實每款既份量唔多

ms.C平時係屋企唔多食菜

但出街食飯就成日要叫沙律食

唔通隔離菜香d

沙律 || Salads

溫泉蛋凱撒沙律 || Poached Egg Caesar $88
ms.C係一隻蛋怪

所以點呢個加左溫泉蛋既「變種沙律」
基本既凱撒沙律底

加上溫泉蛋

可以一次過滿足晒我兩個願望

精選意粉 || Pasta

白酒牛油汁大蝦扁麵 || Praen Linguine $128
一碟意粉

原來甜品係有另一份Menu的

因為前面既份量都好夠

所以我地只係點左一個Dessert兩份食

甜品 || Dessert

軟心朱古力蛋糕 + 是日雪糕 || Chocolate Lava Cake, Vanilla Ice-Cream $60
寫到明係軟心朱古力蛋糕

有少少類似心太軟

但就冇澎湃流心
朱古力味濃

配埋雪糕食

好滿足

加多杯靚靚咖啡

Happy Ending!

同場加映

都係一個唔錯既選擇
2016-05-31
小食拼盤
2016-06-26 716 浏览
以往在觀塘區上班,雖然公司附近的餐廳都算多,但以茶餐廳為主,晚餐想找一間令人坐得舒適又好味的餐廳,選擇似乎比較少。Moreish & Malt以休閒風為主,座位寬敞,不設限時。很多餐廳現時都會提供餐包,我個人還是喜歡蘸油醋吃,味道酸酸,更見開胃。Happy hour時間,只要在8點前,用$98就可以無限任添Sapporo,並附上一碟炸雞翼粗薯條,組合很吸引。雞翼炸得脆口,表皮沾滿水牛城芝士汁,味道帶點酸辣,惹味!穩陣之作,沙律菜新鮮,加上水煮蛋的蛋汁,吃落更添香味。點了這款特色飲品,微微甜酸,又帶點薄荷的清新感。網紋妝的牛肉5成熟,頗厚身,切開時,粉嫩的牛肉滲出肉汁,吃落果然夠juicy,而質地易嚼不嚡口。芝士粟米夠香口,粟米本身都帶甜味。意粉蒜味又香又濃,汁比較多,加上落了少少黑椒,味道帶點微辣。大蝦爽彈,雖然配料不多,但整體都好好味。
Unlimited Sapporo with Snack Platter
雞翼炸得脆口,表皮沾滿水牛城芝士汁,味道帶點酸辣,惹味!
溫泉蛋凱撒沙律
穩陣之作,沙律菜新鮮,加上水煮蛋的蛋汁,吃落更添香味。
Blueberry Mint Soda
點了這款特色飲品,微微甜酸,又帶點薄荷的清新感。
美國西冷扒
大蝦扁麵,碎蝦乾白酒汁
2016-06-06
2016-06-23 2667 浏览
觀塘都算係我地o既飯堂, 成日都會黎食野, 不過工廠區呢頭就比較少黎, 估唔到都有好野食初初以為工廠區的食肆都係哂樓上鋪,行行下竟然發現左有呢間餐廳,門面都幾大,主要係美式為主, 就入黎試下晚上客人都幾多, 除左眼見既位, 原來轉左個彎仲有其他位, 可以客納到好多客人menu 有好多手工啤, 本來想叫之前飲過o既Brewdog, 可惜咁o岩無貨叫老細推介啖口d o既啤俾我, 老細推介左 COEDO SHIRO德國啤,有陣香蕉味,都幾得意另外仲叫左杯mocktail, 叫kanom, 係橙汁加菠蘿汁特飲, 不過就唔記得影相叫曬野食後,侍應就主動送上麵包,麵包軟熟,加上黑醋+橄欖油,好味小食係珍寶車打芝士腸, 外皮煎得有少少燶,好香口,入面見到粒粒芝士,不過入口反而芝士味唔太重主菜叫左烤豬肋骨條, 上菜等得有d 耐, 問左waiter幫手追之後,真係有追,隔一陣好快熱辣辣上枱,上得耐都唔係件壞事, 至少真係新鮮整起既然係美式餐廳,份量都幾大,配上香脆薯條,肉質又夠稔又入味食ribs 最怕就係太乾, 好似樹皮咁, 呢度都算水準之上, 唔錯另一個主菜,煙薰肉意粉泡菜忌廉蛋黃汁, 即 carbo

既然係美式餐廳,份量都幾大,配上香脆薯條,肉質又夠稔又入味
另一個主菜,煙薰肉意粉泡菜忌廉蛋黃汁, 即 carbonara, 同食開外面其他carbonara 唔同, 明顯蛋黃汁較重,意粉麵質質煮到al dente,有口感又爽口,忌廉蛋黃汁又夠多, 仲真係食到有泡菜係入面
本來想食甜品, 不過食曬d 野已經好飽, 唯有下一次先黎試
2016-06-21 723 浏览
工作需要,經常要到觀塘,工作完後也自然地要找一間餐廳好好休息,因此觀塘的工業區中的餐廳便成為了我的首選。午餐的選擇不多,只有單純的幾款,但我早早就比其中一款吸引了。先來的時餐湯和包。湯是番茄湯,十分的香濃,帶著點點的酸甜,湯中還帶有一粒粒的芝士粒,更是多了一重口感。餐包的牛油香很重,略帶點點的麵包甜香,吸汁力一流,點上油醋,更是惹味。主菜是這一款燒豬排。肉質軟淋,不會很乾身,還帶有一點點的肉汁。薯蓉軟淋之餘,還有粒狀的薯粒,又帶多了一層的口感。要是旁邊再加上少許的雜菜更佳。
2016-06-18 1923 浏览
朋友是西餐愛好者,她知道我也很喜歡,相約我一起到這間位於觀塘工業區的西餐廳食晚飯!我們大概七時到達,被安排坐近窗邊座位,窗外雖然是人聲鼎沸的鴻圖道,安坐於餐廳內聽著節奏明快音樂,形成強烈對比。我們先點了兩杯飲品,我這杯是Raspberry薄菏冧酒特飲,微酸的莓味中帶著冧酒的甜,還有薄落葉的清涼,很refresh!朋友的飲品叫Kanom 40,混和了菠蘿、橙和紅莓三種果汁,味道很清新,在炎炎夏日,暑氣全消!店員隨後送上香草麵包,附上一小碟黑醋,麵包混和了黑醋後有一種奇妙的化學作用,吃了後令人更開胃!頭盤是Parma ham配蜜瓜,這裡的蜜瓜是波波型的,Parma ham包著蜜瓜粒和火箭菜,像花一樣,賣相精美!Parma ham味道不會死咸,油脂分怖平均,肉質嫩口沒有筋,身為火腿愛好者,一吃便知是優質菜式!然後是主食Salad,我們選了香辣吞拿魚藜麥沙律,沙律菜爽脆新鮮,呑拿魚外面經過燒烤,外面很香,入面還是鮮嫩的口感,基本上只有微微的辣味,不能吃辣的也可以吃!加了藜麥令本身健康的沙律更健康!主菜是美國肉眼扒,我們點了七成熟,奉上桌時看到牛扒表面烤得微焦,用刀切開時已感覺非常輕鬆,果然肉質
主菜是美國肉眼扒,我們點了七成熟,奉上桌時看到牛扒表面烤得微焦,用刀切開時已感覺非常輕鬆,果然肉質保持得很鮮嫰,仍保留了肉汁沒被烤乾,廚師這方面拿捏得很準確!
配菜是美式薯條,比坊間一般薯條粗很多,表皮炸得香脆,內裡薯條仍保留新鮮薯味,很好吃。

吃完所有食物,我們仍留在餐廳繼續聊天了一陣子才結賬離開 ,過了一個滿足的晚上。
2016-06-16
  • 美國肉眼扒
2016-06-18 571 浏览
尋晚同幾個朋友黎左呢間食晚飯。之前已經聽另一個朋友講過同老闆既一間樓上餐廳都好有水準,今次試下呢間新開既睇下點先👍🏻我地分別叫左蜜瓜parma ham, 焗薯皮,chicken caesar salad, 肉眼扒,心太軟☺️☺️☺️每道菜都好滿意!特別係個扒烤得剛剛好,外面有d脆口同香味,入面肉質又juicy,仲好飽肚tim! 今次無咩映相因為掛住talk又掛住食。食完好開心滿足既一餐!另外一提,服務方面都好周到,每個員工都好有禮貌難得有間好餐廳,不仿行多幾步啦😋😋😋
!另外一提,服務方面都好周到,每個員工都好有禮貌
難得有間好餐廳,不仿行多幾步啦😋😋😋
2016-06-17
  • 美國肉眼扒
2016-06-17 1695 浏览
跟友人在apm逛街,又到覓食時候!醒起上次在重新裝修的觀塘工業區食過,今次又諗住去搵下野食啦。行下行下,就到左今次既餐廳,Moreish & Malt。Moreish & Malt位於觀塘鴻圖道48號地下B號舖,於港鐵觀塘站 A1 出口, 穿過apm,步行約7分鐘。店內燈光光亮,播放著多首流行歌。而且店內提供酒類飲品,適合三五知己小聚會。每枱會附送餐前小食香草麵包配黑醋及橄欖油,香草麵包沒什麼味道,不過嘗試點了黑醋,又太酸了~小食拼盤( $138 )包括水牛城辣雞翼,芝士雞肉薄餅及芝士煙肉焗薯皮。薯皮焗至脆身香口,薯皮上的酸芝士醬更開胃。薄餅中的餡料是芝士雞肉,不過反似是茄汁雞肉,都是酸的。雞翼醬汁比較辣,即時通鼻,對於能吃少辣的我還是可以接受。朱古力奶Choco Milk( $45 ),杯中添加了兩塊oero餅,而杯上的奶油牛奶味香濃,可與朱古力混和。朱古力內更含有朱古力餅乾碎,飲用時滿有口感的。日本榖飼有骨豬扒(14orz)( $218 ),配菜點了炸薯條。豬扒雖然厚身但想不到竟然肉質嫩滑,切開後有肉汁流出來,脂肪與肉層分明。燒汁味道不濃,淡淡的,不會搶了豬肉味道。炸薯條亦有驚喜,
日本榖飼有骨豬扒(14orz)( $218 ),配菜點了炸薯條。豬扒雖然厚身但想不到竟然肉質嫩滑,切開後有肉汁流出來,脂肪與肉層分明。燒汁味道不濃,淡淡的,不會搶了豬肉味道。炸薯條亦有驚喜, 估計應該是原隻薯仔自家製薯條,淡淡薯香。
煙薰肉意粉,泡菜忌廉蛋黃汁( $118 ),蛋黃,泡菜,巴馬遜芝士及濃忌廉汁的混合醬汁。奇怪的配搭,但卻想不到的配合。因為添加了意大利風乾火腿,香口脆身。
其實仲有甜品供應,但實在係飽飽啦~惟有等下次再有 quota 時再食啦~
2016-06-09
  • 日本榖飼有骨豬扒