2022-03-26 55 浏览
長洲地鐵站姊妹店👭🏻相信大家對長洲角酪都好熟悉,去長洲必打卡地點之一,原來佢係太子都開左間cafe,室內以Pantone色調為主題,柔和優雅既顏色令人感到舒服!你又係唔係入面搵到屬於自己既色呢💟今次每一道菜都會搵到店名Moontone既蹤影,多個角落都有打卡位,igable得黎味道都唔錯,絕對會再黎❣️.角酪卷蛋 HKD52藍色既卷蛋第一次見,隻藍色調得好靚💙老實講第一眼係度諗會唔會係藥水味,食落又ok窩,卷住微酸既乳酪味食落好開胃✨焦糖布甸吐司 HKD68呢款甜品必點🍮吐司係用左口感豐富既丹麥麵包,食落酥軟帶點甜,重奶香既布甸帶點苦澀既焦糖,連埋一齊食啱啱好🥰鰻魚滑蛋吐司 HKD98呢份吐司睇落好似細細份,但三個人分意外地啱啱好,吐司都係用左丹麥麵包甜甜地,蛋好滑,鰻魚都唔錯,連埋自家調配醬汁、蟹籽芝士生菜呢個combo好夾!焗和牛肉醬手工千層麵 HKD148呢個千層麵都係睇落細細份食落又飽肚之一🤣和牛肉醬好彈牙,連埋芝士同唔會好酸既新鮮番茄醬,係我鍾意既味道🍅下次再黎絕對會encore!蜂蜜玫瑰雞翼 HKD68雞翼被帶玫瑰花香味既蜂蜜包住,食完口吐芬芳🌹莓莓角酪 HKD45芒芒角酪
長洲地鐵站姊妹店👭🏻

角酪卷蛋 HKD52

焦糖布甸吐司 HKD68

鰻魚滑蛋吐司 HKD98

焗和牛肉醬手工千層麵 HKD148

蜂蜜玫瑰雞翼 HKD68
雞翼被帶玫瑰花香味既蜂蜜包住,食完口吐芬芳🌹

莓莓角酪 HKD45
芒芒角酪 HKD40
呢兩杯特飲都係黎自長洲角酪自家製signature之二,每日用新鮮水果入饌,草莓個杯切左兩片心型,超可愛💕外表咁夢幻既漸變色,原來入面仲有紫糯米同果肉,多重口感,酸酸甜甜,好開胃!

Moontone
地址 |
太子砵蘭街440號地舖
  • 角酪卷蛋
2022-03-25 86 浏览
記得之前去長洲既時候飲過依間店既乳酪飲品印象已經吾錯,今次放假同友人黎到佢既姊妹店位於太子界限街,環境舒適,好relax地過了一個下午,食物方面,點選了幾款試下,軟殼蟹滑蛋吐司好好食軟殻蟹炸得剛好配上滑蛋同丹麥吐司好正炙烤原個椰菜花健康又好味,配上辣醬感覺好搭,食下食下成碟食晒,牛肉碎蕃茄扁意粉,賣相吸引,食落有濃濃既牛肉茄汁香味,非常開胃甜品方面,角酪卷蛋好吸睛,內餡係草莓乳酪酸酸甜甜,甜而不漏整體不錯,會再回訪
記得之前去長洲既時候飲過依間店既乳酪飲品
軟殻蟹炸得剛好配上滑蛋同丹麥吐司好正
甜品方面,角酪卷蛋好吸睛,內餡係草莓乳酪酸酸甜甜,甜而不漏
整體不錯,會再回訪
2022-03-24 48 浏览
Moontone應該係長洲角酪嘅姊妹店 都以乳酪為主打特色😜唔想過離島的話可以黎呢到一試角酪招牌卷蛋同埋乳酪飲品位置亦好容易搵 由太子站D出口出去 再轉右行約3分鐘左右就會到😉室內環境充滿Pantone色調 設計柔和又簡約仲有榻榻米同埋木枱座位可以揀 每個位都可以影到不同感覺📸另外原來逢星期一仲係寵物友善日嚟客人可以帶埋毛孩🐶同主子🐱一齊黎添!⭐️⭐️角酪卷蛋🍰 HKD$52⭐️⭐️成日見到好多人都有試角酪卷蛋 所以都一試賣相頗精美 顏色夢幻🤩 但味道方面反而無咁有驚喜🙈藍色卷蛋部份係由碟豆花製成 因碟豆花其實沒有味所以卷蛋都無咩特別味😂不過食落都算鬆軟🤪而內餡的士多啤梨乳酪cream好濃郁 質感較濃稠整體酸酸甜甜的 但個人覺得甜咗少少😛味道:🌕🌕🌕🌗🌑⭐️⭐️軟殼蟹滑蛋吐司🍞 HKD$98⭐️⭐️烘熱了的鬆軟丹麥吐司夾住熱焫焫軟殼蟹🦀同滿滿的滑蛋🍳軟殼蟹不算太大 但炸得香酥脆口 滑蛋充滿牛油香🧈都幾飽肚 不錯的😜味道:🌕🌕🌕🌕🌑⭐️⭐️芒芒角酪 Mango Yogurt🥭HKD$40⭐️⭐️ 顧名思義便是芒果加乳酪打成的飲品芒果汁唔酸好清甜😋口感微微濃稠 酸甜酸甜的 味道:🌕🌕🌕🌗🌑⭐️⭐️季節限定-日本香印提
唔想過離島的話可以黎呢到一試角酪招牌卷蛋同埋乳酪飲品
室內環境充滿Pantone色調 設計柔和又簡約
仲有榻榻米同埋木枱座位可以揀 每個位都可以影到不同感覺📸
另外原來逢星期一仲係寵物友善日嚟
客人可以帶埋毛孩🐶同主子🐱一齊黎添!

⭐️⭐️角酪卷蛋🍰 HKD$52⭐️⭐️

顧名思義便是芒果加乳酪打成的飲品
芒果汁唔酸好清甜😋
口感微微濃稠 酸甜酸甜的

味道:🌕🌕🌕🌗🌑

⭐️⭐️季節限定-日本香印提子拿破崙 HKD$118⭐️⭐️

其實呢款係季節限定甜品嚟㗎😆
所以呢個moment menu上已經冇得叫 希望之後會出返啦!
日本香印提子其實係由歐洲麝香及美國提子混種而成
香印提子圓潤又大大粒 攞嚟整甜品真係無得頂!😎
呢道正正以鬆脆嘅拿破崙酥皮交疊夾著軟滑甜忌廉同香印提子粒
每一啖都食到提子的清香 提子的果汁在口中爆開😝
令整道甜品帶點濕潤不會乾 大推介呢個!❤️

味道:🌕🌕🌕🌕🌖
Gnocchi Carbonara $98卡邦尼煙肉薯糰香氣濃郁 食落非常creamy加埋蛋汁同煙肉真係無敵既組合😍 薯糰非常煙韌、熟度剛好🥔 不過整體味道偏鹹 如果冇咁濃味會更加出色✨Gnocchi Carbonara had a rich aroma, and it was super duper creamy and perfectly matched with the silky egg yolk🥚 & smoky bacon🥓 Gnocchi was Al Dente & cooked just right but the whole dish was quite salty, it would be much better with a lighter sauce😆評分: 7.5/10🌟Creme Brulee Toast $68焦糖布甸吐司雖然售價頗高 但味道方便非常高質 連男朋友都大讚🤩 焦糖布甸食落好有蛋香同軟滑 夾埋香甜鬆脆既吐司真係非常出色🍞 而且配埋楓糖醬就加倍甜蜜 值得一試🍯Although the price wasn’t friendly enough,
Gnocchi Carbonara $98
評分: 7.5/10🌟

Creme Brulee Toast $68
Although the price wasn’t friendly enough, it had a nice taste(coz my bf said it was great too😛) Crème Brûlée Pudding denoted a sweet, milk based liquid in consistency with the egg based custard and came out with a eggy, milky & smooth taste🍮 Flakey toast was crispy but not heavy yet, with a hints of sweetness from the maple syrup was worthy to try🤎
評分: 9/10🌟

Strawberry Yogurt Roll Cake $52
好啱打卡既角酪卷蛋賣相好吸引😚 食落先知原來係士多啤梨乳酪味😌 卷蛋表面唔夠濕潤有少少乾身🥲 不過內裏都夠鬆軟 夾埋酸酸甜甜既乳酪cream就冇咗呢個問題👌🏻
Colourful roll cake, which was designed to the signature Pantone Colours, was mouth watering🎨 Roll Cake was a bit dry outside but fluffy inside, with adding the sour & sweet strawberry yogurt cream just solved the above problem😎
評分: 7/10🌟

Moontone Limited Edition蜜瓜Latte $58
可愛月亮造型的蜜瓜加用上4.3特濃牛乳製作面成既蜜瓜拿鐵表面有啖啖新鮮果肉🥰 蜜瓜食落清甜軟滑🍈 不過飲落就好淡味 冇乜奶味同蜜瓜香 成杯主要係俾人打下卡的🥺
Moontone Limited Edition had an ig-able presentation with the cute moon shaped melon & 4.3 Deluxe Milk🥛, the melon was fruity, juicy and sweet while the latte was quite bland😮‍💨 Melon Latte was more suitable for photo-taking instead of drinking🤪
評分: 5/10🌟
————————————————————————————
Moontone (太子)
太子砵蘭街440號地舖
  • 焦糖布甸吐司
👹上次聽過富妹講想試吓滑蛋多士,熊妹知道太子開咗間由長洲過嚟嘅特色咖啡店《Moontone》,招牌菜就係食滑蛋多士,All Day breakfast同埋乳酪飲品,一於午餐嚟呢度chill下先。📌中午一點黎到, 剛剛開門未有人, 可以任坐。《Moontone》以單一粉色為主題,主要以天藍色為色系,然後仲有深藍色同埋粉紫色,全部都係少女心💕嘅pantone顏色,感覺好柔和,令人即刻賞心悅目👀。📌成間咖啡店嘅裝修格局都好年輕化,除咗顏色係粉色系之外,仲有一大幅牆喺社交平台打卡位,都係食正年輕人鍾意影相打卡呢條路。📸📌連餐牌都係社交平台化,有#㗎。除咗招牌盒子吐司之外,仲有沙律、意粉同甜品,飲品方面當然唔少得主打嘅乳酪飲品啦。📌另外,仲有期間限定嘅甘露系列,睇相都非常吸引。超豐盛全日早餐, $118港女嚟到港女餐廳梗係食港女常餐--全日早餐,熊妹見到諗都唔使諗就叫咗啦。全日早餐份量都幾多,又幾大份,包括有煙三文魚、煙肉、大啡菇、薯巢、黑松露炒滑蛋、雞肉腸、德國腸、沙律菜、大番茄、茄汁豆、蜂蜜同丹麥吐司。煙三文魚食落冇渣,都算正常貨;煙肉煎到乾身咗啲,比較有點硬;大啡菇同大蕃茄上面都鋪咗啲芝士

📌另外,仲有期間限定嘅甘露系列,睇相都非常吸引。

超豐盛全日早餐
超豐盛全日早餐, $118

煙三文魚食落冇渣,都算正常貨;煙肉煎到乾身咗啲,比較有點硬;大啡菇同大蕃茄上面都鋪咗啲芝士黎焗,多重味道,煎烤過好香,唔係就咁白烚hea 你,切落去好多汁,食材好新鮮;雞肉腸德國腸咬落去啖啖肉,肉質唔霉,仲有油脂標出嚟,唔算普通貨仔。

比較特別嘅係用上薯仔絲砌成左一個鳥巢嘅薯巢,薯巢上面仲擺放左一團炒蛋,十足十一個雀仔巢咁,造型非常特別。薯巢因為用好幼細嘅薯仔絲造成,炸到好脆口,超級香口,超級惹味,炒滑蛋有蛋汁又嫩滑又有實淨位,好實在嘅一款炒蛋,中間仲放咗一啲黑松露醬,點少少口腔已經充滿咗黑松露味,絕對係港女恩物。

丹麥吐司可算係嘅《Moontone》招牌產品,首先吐司上面印有《Moontone》招牌名,有個人特色又靚幫店舖做宣傳,賣相已經好得。丹麥吐司嘅味道非常可口,食得出有好多層牛油酥皮,重牛油味之餘,想甜啲又可以再淋上側跟跟上嘅蜂蜜🍯,變成蜂蜜吐司,有咸有甜有鬆脆,就係丹麥吐司可口嘅味道。

食咁多澱粉質同肉類,就真係要食啲沙律菜清一清腸胃。沙律菜🥗拌上黑醋汁,好開胃又可以中和返肉類嘅油膩,配撘得非常好。

鰻魚滑蛋吐司, $98
一心來梗係要試吓滑蛋吐司呢個招牌菜啦!有軟殼蟹同鰻魚揀,熊妹覺得鰻魚襯滑蛋會比較好味啲。

首先招牌吐司上又係印上《Moontone》招牌名,真係到處都做緊店鋪宣傳。丹麥吐司搽上蜜糖再焗烤過,又甜又香牛油味又鬆脆,呢個丹麥吐司真係做得非常出色,果然係招牌菜。

餡料有兩厚身的鰻魚🐟,面頭浸滿鰻魚燒汁,超級惹味,鰻魚肉質軟腍無骨,就係想像中嘅味道,再連埋有蛋汁嘅嫩滑炒蛋🥚,濃味鰻魚再加淡味滑蛋,味道非常夾,配料仲有少少生菜絲同埋芝士片,成件事就好似一份公司三文治咁🥪,咩材料都有,幾重材料,幾重口感,幾重味道,

角酪
飲品就一定係揀母店嘅角酪飲品啦。角酪其實即係乳酪飲品咁解。

甘露角酪(左), $58
富妹想試吓期間限定,又好芒果,楊枝甘露角酪就真係啱晒啦。

甘露嘅主題係秋季,飲品杯側邊都有片楓葉做裝飾,顏色主題以紅色嘅紅柚🍊同黃色嘅芒果🥭為主,設計方面已經頗有心思💗,值得一讚。

杯底又真係有紅柚粒同芒果肉,紅柚同芒果本身都係酸甜嘅味道,同乳酪一定好夾,識得用楊枝甘露嘅諗法配合自己嘅主題品牌角酪飲品,呢個做法真係非常聰明又恰當。✨
百香果角酪(右), $38
熊妹本身都好好飲酸嘢,百香果加落乳酪一定勁夾勁好味。

果然有粒粒百香果果子,味道酸甜清甜,非常解渴,母店嘅角酪飲品果然做得非常出色。

角酪卷蛋,$52
《Moontone》的招牌卷蛋-角酪卷蛋,勝在顏色鮮艷用上同《Moontone》一樣嘅天藍色,好靚呀!伴碟又係印有《Moontone》招牌字樣,果然係到處都係《Moontone》。

蛋糕質感軟綿,味道就係青清蛋糕咁,唔好以為天藍色會有啲咩味道,因為天藍色係一種色素唔係一種味道。以為入邊係普通卷蛋配合嘅牛奶忌廉?食落去又有驚喜喎!係加咗忌廉芝士同乳酪混合嘅芝士忌廉,中間紫色饀料仲有藍莓味添,變成口感實少少,唔係忌廉嗰種入口溶化嘅感覺,係好簡單嘅一款下午茶茶點。

焦糖布甸吐司,$68
其實一人一份正餐再加一杯嘢飲都好夠飽,不過既然一場黎到,就真係唔爭在試埋佢啲甜品

焦糖布甸🍮好滑溜,入口軟滑,重雞蛋味,底部嘅吐司就係蜜糖丹麥吐司🍞,可能因為要成托住雞蛋布甸,所以用上麵包包皮嗰塊,變成厚實啲,硬正啲,再有咬口啲,吐司依然係印有《Moontone》招牌名,貫徹始終。

其實雞蛋布甸同吐司又唔係話算好夾,一個就係軟滑口感,一個就係鬆脆口感,好難兩樣嘢夾埋一齊食,始終都係分開兩樣食材嚟食,熊妹認為咁樣嘅設計其實都係一個賣相gimmick野,造成一個特別嘅甜品,價錢正常都可以一試。

📌《Moontone》,一間由年輕人主打嘅社交平台店,由內到外都係社交平台打卡嘅地方,食物飲品都係正常咖啡店嘅價錢,大眾化的食物配合母店的招牌角酪飲品,絕對可以喺城中站得住腳,掂!
2022-01-26
超豐盛全日早餐
角酪
2022-02-28 53 浏览
💛黃店📜” Moontone (太子)📍地址:太子砵蘭街440號地舖🤍 分店地址: 太子📝評價💬📢 莓莓角酪 $45角酪卷蛋 $52係長洲角酪既姊妹店💛仲要係太子方便大家😗又可以打卡又靚😍😍坐得舒服 吾怕多人😍清新感覺食物可打卡 地方又打卡😏食物都係以士多啤梨為主題😍啱晒我💛見到仲有主食可以試 不過當日都係想揾個地方可以坐下💛其他甜品都想試😍🏵環境指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️🏵味道指數:👅👅👅👅🏵抵食指數:💰💰🏵回購指數:❤️❤️❤️
💛黃店
📜” Moontone (太子)
📍地址:太子砵蘭街440號地舖

🏵味道指數:👅👅👅👅
🏵抵食指數:💰💰
🏵回購指數:❤️❤️❤️
2022-02-14 84 浏览
太子呢間柔和色調嘅木系cafe 特點係佢哋嘅pantone色牆 仲係"長洲角酪"嘅姊妹店 想飲佢哋嘅角酪系列就唔洗去到長洲咁遠啦😚店內中間有棵大樹 左邊有一列榻榻米 右邊有唔同高矮嘅木枱櫈 雖然唔係好多位但環境都算寛敞😉可惜呢日下午4點幾去到最想食嘅卷蛋已經賣晒 唯有食住其他先🥲 🍞鰻魚滑蛋吐司 💰98丹麥吐司烤得好鬆脆 有啲甜甜哋 鰻魚都好嫩滑但就唔係太大份 炒蛋好滑仲好澎湃 加埋粒粒蟹籽一齊食更有口感😋 🍞焦糖布甸吐司 💰68焦糖布甸蛋香味濃而且好滑 同樣係用焗過嘅丹麥吐司 上面仲有粒大草莓點綴😆 🥤莓莓角酪 💰45乳酪味道酸酸甜甜 加埋士多啤梨果肉 口感豐富🥰

🍞鰻魚滑蛋吐司 💰98

🍞焦糖布甸吐司 💰68

🥤莓莓角酪 💰45
乳酪味道酸酸甜甜 加埋士多啤梨果肉 口感豐富🥰
下午茶
2022-02-14 46 浏览
而家疫情期間,都傾向搵d企理嘅餐廳食野,係太子其實唔多,今天偶然經過,發現呢間靚靚餐廳,試埋d食物,有驚喜! 值得推介!佢d碟,Napkin同濕紙巾d color都好靚推介軟殼蟹Toast, d toast應該搵牛油煎過,好香,呢隻包係我favorite飲品賣相好又唔會太甜,好味!

佢d碟,Napkin同濕紙巾d color都好靚

飲品賣相好又唔會太甜,好味!
2022-02-12
💛環境超靚!藍調Pantone正中我杯茶💙店內仲有一棵到天花板嘅假樹 又有榻榻米坐位餐紙巾&濕紙巾都特登印咗Pantone色+名 超靚✨味道質素幾好 不過整體份量細 性價偏低🙈-🦀【軟殼蟹滑蛋吐司】$98呢個係上枱後最吸引嘅~ 吐司搽咗蜜糖 甜甜哋 又烘至香脆 牛油味香😋軟殼蟹size正常 炸得夠香脆 蛋夠滑~-🥔【卡邦尼煙肉薯糰】$98係cafe比較少見嘅薯糰~ 好味~薯糰少少煙韌 口感好好!卡邦尼醬+蛋黃 好creamy 超香😋不過份量就真係好少 男仔會唔飽 性價比低🙈-🍮【焦糖布丁吐司】$68上枱見到塊包嘅厚度 hmm… 會唔會太薄(?)🙈個toast 同軟殼蟹toast一樣 甜甜脆脆 好味~布丁都滑 蛋味 焦糖味香~整體味道係okay 不過又係性價比偏低-🖤【白桃碳焙烏龍】$42本身想飲乳酪 但當日冇糯米🙈 覺得唔抵飲改飲茶 都唔錯 有少少果肉 茶味香~-✨推薦指數:7.5/10
💛

環境超靚!藍調Pantone正中我杯茶💙
店內仲有一棵到天花板嘅假樹 又有榻榻米坐位
餐紙巾&濕紙巾都特登印咗Pantone色+名 超靚✨
味道質素幾好 不過整體份量細 性價偏低🙈
🦀【軟殼蟹滑蛋吐司】$98
呢個係上枱後最吸引嘅~
吐司搽咗蜜糖 甜甜哋 又烘至香脆 牛油味香😋
軟殼蟹size正常 炸得夠香脆 蛋夠滑~

🥔【卡邦尼煙肉薯糰】$98
係cafe比較少見嘅薯糰~ 好味~
薯糰少少煙韌 口感好好!
卡邦尼醬+蛋黃 好creamy 超香😋
不過份量就真係好少 男仔會唔飽 性價比低🙈

🍮【焦糖布丁吐司】$68
上枱見到塊包嘅厚度 hmm… 會唔會太薄(?)🙈
個toast 同軟殼蟹toast一樣 甜甜脆脆 好味~
布丁都滑 蛋味 焦糖味香~
整體味道係okay 不過又係性價比偏低
🖤【白桃碳焙烏龍】$42
本身想飲乳酪 但當日冇糯米🙈 覺得唔抵飲改飲茶
都唔錯 有少少果肉 茶味香~
✨推薦指數:7.5/10
2022-02-07 42 浏览
📍香港📍太子📍Moontone📍太子砵蘭街440號地舖📍星期一至日 12:00~22:00星期六嘅下午竟然唔多人仲有空位😱😱啱晒兩個女仔瘋狂打卡😹店員態度好好👍🏻🦄 焦糖布甸吐司 $68🦄 評分: 8.5/10丹麥吐司烘到好脆身 上枱已經聞到勁香🤤 布甸當然嫩滑🍮整體唔會太甜易入口👏🏻但價錢偏貴🧐🦄 角酪卷蛋 $52🦄 評分: 6.5/10蛋糕部份幾鬆軟👍🏻乳酪味既Cream酸酸甜甜 個人覺得少膩🤫 🦄 莓莓角酪 $45🦄 評分: 9/10為咗打卡而叫嘅🥛 估唔到個味又幾好飲!!! 濃郁奶酪味🍼仲有紫米喺底 令到口感更加豐富😍#foodieschu太子~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~#hk#hkfood#hkfoodie#hkfoodies#foodies#foodie#moontone#太子#乳酪#長洲#砵蘭街#焦糖布甸吐司#丹麥吐司#卷蛋#莓莓角酪#草莓#士多啤梨#紫米牛奶#蛋糕#igable#打卡#cafe#hkcafe#toast#creambrulee#yogurt#rollcake#cake#strawberry#straberryyogurt
📍香港📍太子

🦄 評分: 6.5/10

🦄 莓莓角酪 $45
🦄 評分: 9/10

#foodieschu太子
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
下午茶
  • 莓莓角酪
1K
在太子搵食,多在酒吧街那邊,甚少會繞入太子砵蘭街這一段,而MOONTONE就開業於這一段路。木系裝潢與柔和的粉系色調,彷彿與這街道的店舖格格不入,並不像深水埗大南街那邊連同附近幾條小街,一連開了數間Cafe,形成一股小小的文青Cafe風潮。MOONTONE在這裡經營是鮮明突出的選擇。到達MOONTONE的時候,發現原來逢星期一是寵物友善日,食客可帶同毛孩一起光顧。即使沒帶毛孩的客人,只要不怕與毛孩共處,當然也歡迎內進用膳!店內的座位有普通桌椅及矮桌cushion座,穿裙的女生坐cushion位就要小心奕奕啊!秘製黃金香脆雞翼,即咸蛋黃味,還有蜂蜜玫瑰味及蜜柚子醋味可選。雞翼熱焫焫,皮脆肉嫩,但咸蛋黃味不夠香濃。鰻魚滑蛋吐司,賣相澎湃,炒蛋又香又嫩滑,鰻魚夠大件,加上爽脆蟹籽,增添口感豐富度。吐司的部份用丹麥吐司,香脆得來還帶點微甜。鹹鹹甜甜的,配上芝士及醬汁,滋味得來又不會膩滯。軟殼蟹泡菜蟹籽忌廉扁意粉,意粉份量不多,細細隻的原隻軟殼蟹放在意粉上。軟殼蟹香脆不油膩,意粉軟硬度適中,加上泡菜微微的辣,幾香口惹味~~~惟價錢略略偏貴!甜品選了角酪卷蛋及焦糖布甸吐司。角酪卷蛋,是長洲角酪的招

秘製黃金香脆雞翼
軟殼蟹泡菜蟹籽忌廉扁意粉
角酪卷蛋
甜品選了角酪卷蛋及焦糖布甸吐司。角酪卷蛋,是長洲角酪的招牌甜點,藍色外層的卷蛋,顏色萃取自蝶豆花的汁液,並非化學色素。餡料是士多啤梨乳酪。卷蛋的質感鬆軟帶濕潤感,士多啤梨乳酪的味道輕盈,不會過甜,吃完也不覺膩滯,整件卷蛋予人健康之感!角酪卷蛋是怕甜者之選~
焦糖布甸吐司
焦糖布甸吐司,以丹麥吐司做底,放上焦糖布甸及士多啤梨,紅彤彤的士多啤梨作點綴,賣相討好。焦糖布甸富蛋香,口感順滑,焦糖漿香濃又不會過甜。焦糖漿滲進吐司,令吐司的味道更為香甜!
飲品也選了featuring長洲角酪的莓莓角酪及藍莓角酪,還有一位朋友選了期間限定的蜜瓜Latte。三杯飲品的色彩繽紛,與店舖的色系匹配!
莓莓角酪
莓莓角酪,士多啤梨切成心形,更能滿足少女心!!味道酸酸甜甜,乳酪的味道與質感調配得令人客易入口,除了嚐到啖啖果肉外,還有軟糯的紫米,口感豐富,與卷蛋一樣,同樣會令人感覺健康輕盈。
藍莓角酪
藍莓角酪與莓莓角酪一樣以紫米作底,藍莓會稍稍酸一點,沒士多啤梨那陣香甜。
的蜜瓜Latte
蜜瓜Latte,杯上掛著一大片彎彎的蜜瓜片,杯內是4.3特濃牛乳及粒粒香甜蜜瓜果肉,牛奶香滑,味道不錯。

在MOONTONE除了可享受一陣悠閒的時光,還能品嚐一份溫和的美味。
2021-11-22
軟殼蟹泡菜蟹籽忌廉扁意粉
藍莓角酪
上次去長洲嘅時候,有間賣乳酪飲品嘅小店最令我印象深刻,一黎飽肚又冇負擔,二黎又有一個放滿著時代回憶嘅架。而今次去到呢間長洲角落嘅姊妹店,食物就唔止得乳酪飲品咁簡單。 老闆自小鍾情於乳酪,前身任職客戶服務經理,因工作過於繁冗,結果決定放棄工作回鄉,於長洲創立乳酪飲品店。 過了不久,便大受歡迎,從而擴展業務至太子界限街。 餐廳裝修極為注重於打卡,一入到去就感覺到一種文青清新嘅風格,店內以Pantone 嘅顏色佈滿每個角落,但最主要都係以淺藍色為主。店內亦設有多張tatami及矮枱,無論坐喺邊度都有個獨特嘅地方去影相。 餐廳主打乳酪飲品之餘仲有盒子吐司/意粉/卷蛋/布甸吐司等,各有各特色,而個名前面都有個pantone顏色格暗示食物嘅色澤。 軟殼蟹滑蛋吐司$98 賣相就真係幾靚,尤其係個盒/袋,又標有好多店名,咁就唔會認錯餐廳。但以性價比嘅角度去諗就偏低,只食呢樣野嘅話係未夠飽嘅,呢樣真係要減分。 軟殼蟹嘅種類有大有細,但呢隻細得黎身體支架又非常之靚仔,因外層冇任何嘅炸漿,色澤紅潤,而最脆嘅部分在於腳,個身就偏淋,內裏嘅蟹膏都唔算少,creamy而冇腥味。蟹肉就水嫩鮮甜,冇任何殼遺留着,但始

軟殼蟹滑蛋吐司$98

軟殼蟹嘅種類有大有細,但呢隻細得黎身體支架又非常之靚仔,因外層冇任何嘅炸漿,色澤紅潤,而最脆嘅部分在於腳,個身就偏淋,內裏嘅蟹膏都唔算少,creamy而冇腥味。蟹肉就水嫩鮮甜,冇任何殼遺留着,但始终個人認為,有返層炸衣就更好。

麵包用上丹麥吐司,size偏厚但就好細件。兩邊都有烘過,牛油香甚高,軟熟而有一絲絲嘅效果,而且非常之甜,好似放咗D糖喺面咁。如果麵包切到一半多少少,就可以確保可以包裹住所有醬汁同食材。

炒蛋炒得滑溜,但份量就唔多,唔多講啦。芝士就完整無缺(有次食盒子吐司只得半片芝士,激到我死死吓),但如果熱溶過就更好啦,令佢更為融和。

沙律醬味道就有D太搶,過於甜膩,而且又複蓋於蛋/包/生菜中,我就麻麻lu。沙律菜就真係少到呢,不如唔好比仲好。

百香果角酪$38

望落就雪白一片,店員提醒要先將沉底嘅百香果汁混合,如果唔係就變咗飲齋乳酪🤣。一口中混合著百香果嘅酸味,乳酪嘅奶香與乳酸味,大大粒爽口硬脆嘅百香果籽,清新而爽快。但如果奶味更重就好,同埋又有少少過酸。
2022-01-31 61 浏览
🌍Moontone (太子)我開始放大假啦 當然要好好善用假期啦 平時我都會同朋友周圍打卡影相 今次黎到一間餐廳 佢既紅葉🍁特飲好吸精 打卡一流!味道都唔錯!▫️豆腐牛油果沙律: 為左打卡而點 估唔到豆腐味道同牛油果好夾! 而且都夠大碗 同朋友share啱啱好▫️紅葉(特飲)🍹白色係yogurt :底部仲有袖子果肉同黃桃既果肉 飲落好有口感🍹橙色係soda :要攪拌先飲 但一攪就瀉晒出 大家點既話記得小心兩杯個紅葉都係真架!痴係杯內 打卡勁靚又好飲!▫️雞翼(黃金):雞翼面同底都佈滿炒香左既咸蛋碎 超香!而且好好食▫️薯團:卡邦尼醬同薯團好夾 加上煙肉同蛋黃match返單調既薯團 💵消費:400✨環境:8/10 🙋🏻‍♀️推介:7.7/10📍太子砵蘭街440號地下
🌍Moontone (太子)

▫️豆腐牛油果沙律:

▫️紅葉(特飲)
兩杯個紅葉都係真架!痴係杯內 打卡勁靚又好飲!

▫️雞翼(黃金):
雞翼面同底都佈滿炒香左既咸蛋碎 超香!而且好好食

💵消費:400
✨環境:8/10
🙋🏻‍♀️推介:7.7/10

📍太子砵蘭街440號地下
2022-01-25 47 浏览
🌼放假想找個舒服嘅地方嘆番個午餐🥣呢度的確係一個唔錯嘅選擇❤佢係位置方便得黎又🈶️遠離煩忙嘅街道的感覺🥰而且食物好味道😋賣相又靚😍仲好好服務呢👍打卡一流呀📷我就輕輕鬆鬆係呢度過咗個好relax嘅moment喇🥰🍮🍝🦀🍞🥤🦀軟殼蟹滑蛋吐司🍞$98👑..❤呢個軟殼蟹滑蛋吐司好好食😋隻軟殼蟹炸到熱辣辣🔥加埋滑蛋👍再夾埋落個邪惡嘅丹麥吐司入面🦀wow~啖啖都好滋味😋必食呀👍🍝羅勒配蕃茄乾雞肉意粉🍀$98..🍝意粉炒得好香羅勒味🔥而且份量都唔少👍足夠兩個人分享😋我自己本身係好喜歡羅勒嘅香味💛所以呢個意粉🍝我就好鍾意喇❤🍮甘露布丁$98..❤️呢個超好食呀😋如果你平時都鍾意食楊枝甘露嘅話呢❤️咁呢個「甘露布丁」🍮你就一定唔可以錯過喇😋好正呀👍🥤甘露角酪$58..❤️呢杯甘露角酪😋又靚又有內涵👍一定要孖住「甘露布丁」🍮一齊叫呀❤食過你就知🥰係一定唔會你失望架👍😋yummm🥰💰$196 (2 ppl)..🚩monotone ..📍太子砵蘭街440號地舖

🦀軟殼蟹滑蛋吐司🍞$98👑

🍝羅勒配蕃茄乾雞肉意粉🍀$98

🍮甘露布丁$98

🥤甘露角酪$58

💰$196 (2 ppl)
🚩monotone
📍太子砵蘭街440號地舖

2022-01-18 258 浏览
呢間位於太子嘅cafe非常igable💕 bookmark左好耐一直都好想去打卡 今日終於都去左喇 仲可以同埋好朋友同🐶🐶一齊去㖭 開心😊 餐廳以Pantone作主題 色調柔和設計簡約 用餐座位分左三個區域 一邊設有comfy榻榻米area🧘🏼‍♀️ 另一邊則設有清新木系餐桌area🪑 而我地就選擇左座位比較矮嘅pantone粉色樓梯底area🪜 呢間cafe 打卡位多不特止 食物同飲品造型別緻有心思 味道亦另人好滿意 最鍾意係呢度逢星期一係pet-friendly㗎 仲提供狗狗小食雞肉啫喱布丁 🐶食得勁滋味呢💗˜”*°•軟殼蟹滑蛋吐司($88)🦀•°*”˜小盒子裝住嘅原隻軟殼蟹滑蛋toast 賣相非常吸引✨ 最驚喜嘅地方係 吐司麵包唔係普通烘過嘅白方包🍞 而係丹麥條味道同質感嘅酥皮麵包🥨 甜得黎帶點奶油酥香🧈 非常香甜酥脆 加埋原隻香口juicy軟殼蟹🦀️ 同嫩滑炒蛋🍳 仲有沙律醬同好多好多椰菜絲㖭🥬 非常豐富惹味😋👍🏻˜”*°•鮮羅勒配番茄乾雞肉意粉($98)🌱•°*”˜青醬味道清新香濃 意粉軟硬適中夠晒入味 雞肉又夠彈牙 好味道😋˜”*°•甘露布丁($98)🥭🍮•°*”˜秋季限定甘露

˜”*°•軟殼蟹滑蛋吐司($88)🦀•°*”˜

˜”*°•鮮羅勒配番茄乾雞肉意粉($98)🌱•°*”˜

˜”*°•甘露布丁($98)🥭🍮•°*”˜
秋季限定甘露系列其中一款甜品🍂 布丁極滑溜🍮 奶味超濃👍🏻 加埋滿滿芒果肉🥭同柚子粒粒🍊 酸酸甜甜口感豐富又清新 好味😋

˜”*°•甘露角酪($58)🍁&甘露梳打($55)🍹•°*”˜
兩杯同樣係秋季期間限定飲品 以香甜芒果同清爽柚子為主 加上楓葉作裝飾 秋意濃濃🍁 甘露角酪酸酸甜甜乳酸味濃郁 甘露梳打唔會太甜清爽解渴 各有特色👍🏻