2010-02-28 9 浏览
週日下午三點,跟大力女王在皇后大道中閒逛,由於肚子裡還裝著前一晚的火鍋,不餓的情況下實在不知道該吃些甚麼好,晃呀晃地在石板街看到「Monster Burger」的廣告,於是便繞了進來。店裡的位置不多,約莫僅有十個。不過下午三點的店裡人當然不多,所以一進到店裡就輕鬆的找到一個位置。很快的點好一份「一吋手打牛肉之士漢堡」以及「奇趣雞腿堡Combo」,Combo比單點多14元,有一份薯條與飲料一杯。真為難了大力女王,因為敝人不吃牛,所以平時她必須要壓抑想大口咬開帶血牛肉、狠狠吞落肚的慾望。吃個大塊帶血牛肉漢堡應該是她近期的釋放吧!店裡的漢堡應該是即叫即整,所以要等約莫5分鐘才叫到我的號碼。拿著漢堡回到座位,打開包裝紙一看我忍不住皺眉,「怎麼這個『奇趣雞腿堡』醜成這樣,而且還有裂痕!」我心想。而且漢堡夾的生菜與雞腿肉的顏色也讓我不太起勁,試著咬一口看看吧,果然漢堡包太硬、雞腿肉不夠Juicy、生菜不夠脆。瞄了一眼大力女王的「一吋手打牛肉之士漢堡」,漢堡包形狀歪七扭八,也好不到哪裡去。「就一個『乾』字,」大力女王說。草草結束漢堡後,咬了一根「薯條」。薯條是連皮下去炸的,很硬、很脆,但不是回鍋再炸

「就一個『乾』字,」大力女王說。

草草結束漢堡後,咬了一根「薯條」。薯條是連皮下去炸的,很硬、很脆,但不是回鍋再炸一次的那種難吃硬法,只是炸的很「用力」,炸到連薯條的中心都變硬了。看著節儉的我還是一根接著一根努力的吃,大力女王出聲說:「你就不要再吃了,很油耶!不用節儉成這樣,不准再吃了!」

以這樣的價錢我覺得是可以接受啦!只是這完全不是我想要吃的漢堡。

菜色很簡單。
一吋手打牛肉之士漢堡。漢堡包形狀歪七扭八,就一個『乾』字。
奇趣雞腿堡。漢堡褒有裂痕,夾的生菜與雞腿肉的顏色也讓我不太起勁。
薯條。炸的很「用力」,炸到連薯條的中心都變硬了。
2010-02-21
菜色很簡單。
2010-02-26 4 浏览
我係一個漢堡包粉絲,今日卒之試呢個BURGER喇!本來想食雞,但第一次當然揀牛肉,再加芝士!唔算好多人,但可能即整,都等咗10分鐘。D員工好似口黑面黑,但快餐又唔駛佢哋SERVE,無所謂,最緊要好味~舊牛都算夠肉味,同埋好JUICY呀!塊牛都好厚!不過無咩驚喜;相比吓,我鍾意WOW!BURGER多D,因為我鍾意佢哋個汁。不過總算係一個唔錯值得一試嘅BURGER!
我係一個漢堡包粉絲,今日卒之試呢個BURGER喇!

本來想食雞,但第一次當然揀牛肉,再加芝士!

唔算好多人,但可能即整,都等咗10分鐘。

舊牛都算夠肉味,同埋好JUICY呀!塊牛都好厚!

不過總算係一個唔錯值得一試嘅BURGER!

2010-02-24
2010-02-26 15 浏览
是日到中環搵食....搵搵下見到呢間餐廳...鍾意食煎炸野快餐的我當然要試一試..與同伴叫了一客一吋厚牛肉芝士漢堡餐..似乎是即叫即整...因等了好一陣子...賣相不錯..不過聲稱一吋厚的沒有一吋厚..牛肉味又不重...味道一般般...反而薯條好脆..可能即炸啦...我們一條接一條...本來想再來一客薯條...但喉嚨似乎頂不順熱氣...唯有等下一次吧!
薯條最正!
你覺得牛肉有一吋厚嗎?
2010-01-17
下午茶
  • 薯條
2010-01-19 4 浏览
公司無野做...繼續係openrice 一邊搵食一邊寫下common,今日lunch 本身約左人...比無良老細call左入房搞到甩左飯腳...一支公唔想食飯, 去左食monster 啦, 已經唔知係第幾次泥,食過呢度既漢堡包之後..m記之流只能以難食形容, 哈哈牛肉漢堡飽仍然係my飛佛, 塊肉仲有ddd紅, 又有肉汁, d 薯條亦都好脆, 陣味有d 似以前哈迪斯至愛既薯圈...仲之就正啦!呢度坐就唔係舒服架啦, 始終都係細, 不過價錢ok, 食物質素以漢堡包泥講都係好ok
食過呢度既漢堡包之後..m記之流只能以難食形容, 哈哈
牛肉漢堡飽仍然係my飛佛,
塊肉仲有ddd紅, 又有肉汁,

2010-01-19
2009-12-20 17 浏览
家住九龍,甚少到中環,上次經過時已經飽餐一頓,與Monster Burger無緣這次再次路過又怎能錯過小小的鋪面,小小的座椅和餐桌,明顯是專攻外賣客到達時沒有座位,天氣又寒冷,在外頭吃外賣似乎是件辛苦事在附近繞一個圈,回來時就有位子了磨菇煙肉牛肉漢堡 餐 $50打開包裝紙,好大的一個漢堡啊!我把口張到最大也只能咬到最外層的麵,再咬幾口才吃到材料漢堡肉和煙肉煎得香脆,肉汁充足肉汁多得滴出包裝紙弄髒了我的手呢配合磨菇和新鮮蕃茄生菜,不會覺得因為有厚厚的漢堡肉而很膩不過肉已經很多了,煙肉分量其實可以更少來平衡菜肉比例薯條是剛炸起的喔,很燙口還是我最愛的連薯皮薯條!看到鄰桌小朋友的雙層牛肉漢堡有整個手掌高真的好羨慕啊
這次再次路過又怎能錯過

小小的鋪面,小小的座椅和餐桌,明顯是專攻外賣客
到達時沒有座位,天氣又寒冷,在外頭吃外賣似乎是件辛苦事
在附近繞一個圈,回來時就有位子了

磨菇煙肉牛肉漢堡 餐 $50
打開包裝紙,好大的一個漢堡啊!
我把口張到最大也只能咬到最外層的麵,再咬幾口才吃到材料

漢堡肉和煙肉煎得香脆,肉汁充足
肉汁多得滴出包裝紙弄髒了我的手呢

配合磨菇和新鮮蕃茄生菜,不會覺得因為有厚厚的漢堡肉而很膩
不過肉已經很多了,煙肉分量其實可以更少來平衡菜肉比例

薯條是剛炸起的喔,很燙口
還是我最愛的連薯皮薯條!

看到鄰桌小朋友的雙層牛肉漢堡有整個手掌高真的好羨慕啊
側面
咬開
剛炸起的薯條
2009-12-16 3 浏览
Monster Burger真係同WOW Burger相當似,d餐都差唔多一樣,而且主打都係個厚牛肉漢堡包。口感方面兩者都差不多,但WOW Burger就有肉味多d,而且WOW Burger平d tim,但Monster Burger就d醬汁好d,而且d薯條好食d。總括黎講,都係推介黎
牛肉漢堡餐
牛肉漢堡
一吋厚
2009-11-11
牛肉漢堡餐
牛肉漢堡
一吋厚
上次食完monster burger佢俾左張 $20 現金卷我,係無限你食幾多錢的,但就一定要係11月用左佢,所以今日黎開中環又得自己一個人就決定用埋佢啦。唔係太肚餓,我今次只係要左個包咋,要左個煙肉磨菇牛肉漢堡,原本要$36,但用左coupon只係 $16,非常之抵,嘻嘻 =)估唔到我兩點幾去到都仲咁多人食緊同幫襯,睇黎佢都幾受歡迎,不過你問我我都係覺得monster burger係咁多間之中平衡質素價錢最好的! 等左都大概 10 分鐘個包先黎到,真係熱辣辣的,而且你見到好多料係入面。入面有成4-5塊煙肉,好似食極都有咁,D煙肉好在唔係好肥膩。磨菇都有好多架,上面有D黑椒幾香,但就掩蓋左D磨菇既香味。牛肉依然好食,好多肉汁同有肉味,唔係好厚但因為佢已經有幾塊煙肉所以都覺得ok。個包有好多汁,但我就搞到隻手周圍都係,唔知點解我次次都好論盡。Anyway,今日呢個包又好味,$16真係好抵食,大家得閒都試下呢間monster burger啦,真係好味架。

間野好細,想坐低既有時要等位如果有多d坐位就好,唔係個個都想拎走兩個人叫左個魚柳包同唔知咩包餐d暑條好脆,好好味,包入面既醫都好正,佢兩隻醬我都試過,都好好味,配合起個包更加正天婦羅都幾好味價錢都唔算貴,又好食
間野好細,想坐低既有時要等位
如果有多d坐位就好,唔係個個都想拎走
兩個人叫左個魚柳包同唔知咩包餐
天婦羅都幾好味
價錢都唔算貴,又好食
2009-10-09
2009-10-20 18 浏览
剛剛註冊,寫返個食評先,雖然都成半年前,不過仍然覺得好好食。想當日想搵漢堡食,咪又係上來openrice搵下,見到好多人介紹嘅moster burger,就咁話,即刻走去中環試一試,間鋪頭都唔係好難搵,不過估唔到間鋪都幾細,我諗主要係做外賣生活有關,咁睇下meun,太多選擇,不過咁遠來到,都係食d誇d嘅burger,好快就揀左個,太耐啦!唔記得左個名,double cheese monster burger呱,錯左咪鬼話我,hahaha.....,一見到,嘩!咁大個點食呀,最後都係要慢慢切開來食,一切開就發覺塊漢堡好多肉汁,正!食完成個飽之後,都係發覺唔夠暢快,可能要用切來食有關,下次都係唔好食個咁大嘅,可能會開心D,成日都想食第二次,可惜有D懶,仲未去,睇下幾時再去啦!
漢堡SET
好厚嘅漢堡呀!
2009-04-21
漢堡SET
好厚嘅漢堡呀!
  • 唔好咁厚嘅漢堡啦!
2009-09-21 3 浏览
來這裏吃漢堡飽已經是第二次了,上一次在金鐘食,感覺良好,今次在威靈頓街食, 漢堡飽依然好味但環境同金鍾比較差很遠呢,首先,座椅是不舒適那種吊腳櫈,服務員是只會收食物盤,盤以外的垃圾是不會清理的所以地下牆邊會有很多零星的垃圾,證明員工一日只掃一次地,其餘時間得閒都只會企係度打發時間,相對那些大型的漢堡飽快餐店的整潔程度相差很遠,大型快餐店服務員時薪比這些獨立經營的一定低很多但做到無停手,所以本人對在”麥記”默默耕云的員工是比較尊重的,尤其是有障礙的或者年紀比較大的,沒有他們”麥記”的套餐價錢沒有可能這麼低,雖然經常性地/暗地裏加價兩三毫子,說回這裡的食物:*一吋厚牛肉漢堡飽仍然是暫時來說以這個價錢無可置疑它是最好的,疏菜的份量同肉汁都配合得宜,*今次特地叫魚柳飽試試, 脆魚柳不夠大件, 反而發覺這裏的脆魚柳底下加了塊炸得很脆的簿脆次類的東西增加口感,這個是比較新穎而且食腦的做法又幾得意喎,*薯條是番炸的,這個可以理解因為小店流量少,先將一大堆炸七成熟,到有柯打時才將之番炸咪夠熱又脆囉,但如果有得揀炸物還是喜歡一氣呵成的好,總括是食物OK,服務/環境有待改善
來這裏吃漢堡飽已經是第二次了,上一次在金鐘食,感覺良好,
雖然經常性地/暗地裏加價兩三毫子,
說回這裡的食物:
疏菜的份量同肉汁都配合得宜,

做法又幾得意喎,

總括是食物OK,服務/環境有待改善

2009-08-29
I have previously been to Monster Burger before and thought the burger was 'strange' somehow, although all along I would have picked it over Pro-Burger. In the past, the meat was a bit too 'firm' and 'solid' despite advertising that its hand-beaten, it was like a Chinese steamed 牛肉球! It was grinded too fine and also quite thick and nearly exactly the opposite of Shake'em Buns experience, which is very loose. I would have given here an OK '3' before.Fast forward a few months - I keep seeing pe
Fast forward a few months - I keep seeing people giving really positive reviews to WOW! Burger, its sibling. So I was here again giving another try:

CHEESE 1 INCH THICK BEEF BURGER:
When I started unwrapping this, the first thing I noticed is that the pattie was way-way smaller than before but perhaps more flattened. Its now only around 1.2-1.4cm thick at most - that's nowhere near 1 inch at all. That's the Bad News.
The Good News is that the Beef Pattie nowadays is slightly more fluffier and juicier, grilled better, it also has a meatier texture that resembles fresh beef. It does not suffer from the other Hong Kongnised shops which sells patties with so much gap fillers, its like eating dough. I like this now - its finally more like a real burger! My only problem is that the Pattie is very salty somehow.

SWEET POTATO FRIES:
Wanted to try their Sweet Potato fries, requiring around $6.0 for upgrading? Its previously frozen but after frying its a bit sweetish as expected, though a bit dry and too hard, rather than having a fluffy centre with a crispy outer-shell I was expecting. I don't eat this usually but that hungry day I was just a bit curious!

OVERALL - A High '4' yet somehow, Restaurants Still Sell Better Burgers...
Overall - 1 of the Best Independent Burger Shops!
2009-07-13 2 浏览
近一年來, burger非常泛灠, 單是辦工室十里內, 已有超過十間漢堡店! 這類超Heavy的食物, 本來不是我柸茶, 不過, 偶然機會下, 嘗試過一次後, 便一試難忘!原來, 份量足, 用料靚兼即叫即制可以令我對burger令眼相看, 有些以貴價高級靚牛作招徠; 有些則以平價取勝; 有些以住家口味作噱頭, 各式其色.最深得我心的, 亦是最就近辦工室的Monster Burger, 她隨佔地利之外, 熱騰騰, 新鮮, 足料, 中間夾了一塊脆脆, 加上帶少辣的mayo - 地獄醬汁, 諗起都流口水.試過她的芝士牛, 雞, 豬, 炸什菜及炸魚柳, 通通都好吃, 另外, 她的milkshake及薯條也是一絶. 唯一貼士, 是無論點任何一款burger, 請特別向店員要求加上地獄醬, 會為burger增不少分數.她的缺點是實在太膩, 所以我決定以後每一次光顧只會選burger, milkshake或薯條其一, 因為一次過吃下這三款超級junk food, 內疚感叫我跑三小時也未能消減!

2009-07-08
  • 地獄醬
2009-07-09 4 浏览
兩頭怪獸在中環吃晚飯走呀走MOSTER BURGER?PRO BURGER?老地方?最終,走回我們的星球點了一吋手打牛肉芝士漢堡餐($47)&奇趣雞腿堡餐($43)加$12就可以將可樂升級做奶昔正興奮之際只有椰子味,朱古力味賣光了"想唔想食一啖?""唔喇........試一啖!"在怪獸漢堡上演牛肉漢堡真的一吋厚呢!!雖然如此,略嫌牛肉味不太夠可以更好呢!!我的雞腿堡為甚麼叫奇趣雞腿堡呢?原來是因為雞堡裡有一塊脆脆對我來說可能有一點油膩我想如果配地獄汁會好些可惜落單時我看不到呢!!其實好想點吉列素菜堡的,但是她價錢比芝士手打牛貴不得不提的就是她的薯條!!很好味呀!!!!!是有薯皮的薯條呀!!單買只是$12,好抵呢環境其實都是舒服的就是因為她的感覺比PRO BURGER舒適所以怪獸先生才挑她呢沒有早上的人煙喧鬧兩頭怪獸可以慢慢的吃下美滿的晚餐
兩頭怪獸在中環吃晚飯
走呀走
MOSTER BURGER?PRO BURGER?老地方?
最終,走回我們的星球
加$12就可以將可樂升級做奶昔
正興奮之際
只有椰子味,朱古力味賣光了

"想唔想食一啖?"
"唔喇........試一啖!"
在怪獸漢堡上演

牛肉漢堡真的一吋厚呢!!
雖然如此,略嫌牛肉味不太夠
可以更好呢!!
我的雞腿堡為甚麼叫奇趣雞腿堡呢?
原來是因為雞堡裡有一塊脆脆
對我來說可能有一點油膩
我想如果配地獄汁會好些
可惜落單時我看不到呢!!
其實好想點吉列素菜堡的,
但是她價錢比芝士手打牛貴

不得不提的就是她的薯條!!
很好味呀!!!!!是有薯皮的薯條呀!!
單買只是$12,好抵呢

環境其實都是舒服的
就是因為她的感覺比PRO BURGER舒適
所以怪獸先生才挑她呢
沒有早上的人煙喧鬧
兩頭怪獸可以慢慢的吃下美滿的晚餐
2009-07-03
2009-07-08 6 浏览
遊走在中環街頭...經過了幾家Burger店.最後選了這間.店堂光鮮企理. 十來個座位. 坐滿了安靜的享受美食的食客.第一印象良好.然後...Monster Burger的招牌公仔很cutie令到成張poster都好吸引.叫了最original的Monster Burger$5x的set 有burger, chips, soft drink. 加錢可轉飲smoothies. 不過我無轉到..Burger雖然唔係超超超大 (好似去Outback 唔, Fat Angelos呀食個d咁)不過塊肉真係幾厚! 多汁! 而且唔係煎到全熟....好正chips 就普通.會再去的....下次試雙層的惟一的敗筆.....竟然俾我見到牆上爬過一隻蟑螂.... 下次希望見唔到啦.....
遊走在中環街頭...經過了幾家Burger店.
最後選了這間.
店堂光鮮企理. 十來個座位. 坐滿了安靜的享受美食的食客.
第一印象良好.

令到成張poster都好吸引.
叫了最original的Monster Burger
不過塊肉真係幾厚! 多汁! 而且唔係煎到全熟....好正

chips 就普通.
會再去的....下次試雙層的

惟一的敗筆.....竟然俾我見到牆上爬過一隻蟑螂....
下次希望見唔到啦.....
So Cute :)
Monster Burger Set
近鏡睇下....so juicy*
2009-07-02
Monster Burger Set
近鏡睇下....so juicy*
  • Burger
(非会员)
2009-05-30 5 浏览
burger 以呢個價嚟講 ok la... 但d牛肉入面有d紛紅色, 攪肉喎, 會唔會唔係幾好呢? 有d擔心. 但唔會好乾 (唔會似M記個足3両咁)最好味o既係個薯條, 好脆, 好熱, 新鮮熱辣, 好好味呀.. 不過微咸咗少少.... 但都好好味.

2009-05-30
  • 薯條