6天前 50 浏览
尋日約咗朋友去太古城食lunch同行街,順便試吓呢間新開嘅crepe。我哋比較晏先去,原本想試嘅炙燒焦糖吉士鮮忌廉同牛油沙糖已經賣晒。我哋分別叫咗白桃吉士鮮忌廉同焦糖肉桂杏仁片。等候期間我睇吓其他人嘅食評,見到有一個😢,睇完已經有心理準備塊皮會係淋同好薄,結果真係咁!一望到我哋嗰兩個crepe已經覺得好淋。我先試咗一啖朋友個焦糖肉桂杏仁片,塊皮又凍又淋又冇蛋香。唔知點解叫焦糖因為完全冇落糖。食到尾朋友話啲肉桂粉好苦。我嗰個淋到要用🥄食(好彩有提供,如果唔係真係搞唔掂)。啲白桃好甜,但就唔係好食到我最鍾意嘅吉士味。整體嚟講我同朋友都失望,呢個價錢同等侯時間我哋expect會有好食嘅crepe,但估唔到新開冇耐質素已經咁差。朋友嘅comment係「毫無生氣」😂
2025-08-24
2025-08-23 65 浏览
聽到過江龍確實有點卻步😅通常過了江都成不了龍😆店舖就在附近,也很喜歡吃可麗餅,就給自己和店家一個機會吧!可惜還是失望😏整個圓圓長長的紙卷,可麗餅只佔一半,完全不是其他食評見到頂部像小小花朵般,或是日本的三角形狀般,像是將所需材料卷在一塊又薄又軟的麵粉餅上,即時被賣相嚇一跳😮 (可能這款過江龍可麗餅不是微脆餅底的那款,我不敢妄下判斷😜) 忘記說我點的是香蕉朱古力鮮忌廉🍌💡從未試過寫食評是沒有影相的📸原因是拿到手的可麗餅實在是太狼狽了,吃了一口,已掉出一小堆忌廉在商場的地上,趕緊用紙巾清潔地磚🙈不知我冒失?還是店員卷得不理想?😅至於服務🤔在香港消費飲食方面,服務態度最好不要評論了,香港人應該習慣了吧!大家心照不宣😁重點是$43的一個可麗餅,鮮忌廉這個大配角做得一點都不好吃,既不香又略甜👎還好的算是很滑身,但一點都不像日本做得那麼出色👍給兩星⭐️是因為真的不忍心再重力打擊香港飲食業,但請從事飲食業的朋友們多點敬業樂業,努力加油吧💪💪💪

2025-08-16
10 分钟 (外卖自取)
喺太古城角落搵到呢間日本🇯🇵「Momi & Toy’s」,目前全日本大約有30間分店,一到就見人龍排隊!😍香港店沿用日本店 Menu,超過20款可麗餅選擇,甜咸任揀!落單即叫即整👩🏻‍🍳,等咗20分鐘左右~入口即溶嘅「とろけるクレープ」真係名不虛傳,味蕾瞬間飛去東京!✨🇯🇵草莓香蕉朱古力吉士鮮忌廉我全都要!🍓🍌🍫草莓酸甜、香蕉軟糯,配絲滑吉士鮮忌廉同濃郁朱古力醬,柔軟餅皮輕輕包住,入口即化!😋每一啖都係幸福感爆棚!灸燒焦糖吉士鮮忌廉Crème Brûlée🍮店員力推,好多人叫,果然打卡神器!📸望到焦糖脆面,又有吉士鮮忌廉,餅皮軟糯!太古搵食必試,甜咸控同打卡族快mark低!🔖下次試灸燒焦糖吉士鮮忌廉Crème Brûlée!😉

灸燒焦糖吉士鮮忌廉Crème Brûlée🍮

太古搵食必試,甜咸控同打卡族快mark低!🔖
下次試灸燒焦糖吉士鮮忌廉Crème Brûlée!😉
2025-08-19 63 浏览
我平時超級鍾意食crepe去到等叫飛嘅時候睇下廚房點準備見到佢地d料落得喺個邊邊位度,中間空曬(左邊係草莓香蕉朱古力鮮忌廉、右邊係creme brulle)如你所見d忌廉同餡料得邊邊有,好少水果咬落去嘅時候冇任何驚喜個可麗餅好腍啤啤,唔係平時會食到嘅口感我哋都見到廚房係會先將塊餅整完之後攤凍但係效果就係單純係好冧,而且塊餅完全冇味忌廉都係我哋以為會似日本啲鮮忌廉好好味但係忌廉都係無味,令人失望朋友話冇諗過佢嗰份草莓嘅水果餡料咁少而我嘅cream brulle都只係有一塊薄薄焦糖皮面喺上面下面基本上純cream都係完全無特別我平時非常鍾意食crepe,但我食得一半唔夠都覺得晒quota唔食lu真係失望🥲
我平時超級鍾意食crepe
去到等叫飛嘅時候睇下廚房點準備
見到佢地d料落得喺個邊邊位度,中間空曬

如你所見d忌廉同餡料得邊邊有,好少水果
咬落去嘅時候冇任何驚喜
個可麗餅好腍啤啤,唔係平時會食到嘅口感
我哋都見到廚房係會先將塊餅整完之後攤凍
但係效果就係單純係好冧,而且塊餅完全冇味
忌廉都係我哋以為會似日本啲鮮忌廉好好味
但係忌廉都係無味,令人失望
朋友話冇諗過佢嗰份草莓嘅水果餡料咁少
下面基本上純cream
都係完全無特別
真係失望🥲
外卖自取
身為甜品控🍮,經過太古城點可以錯過 MOMI&TOY’S 嘅招牌「炙燒焦糖吉士鮮忌廉可麗餅」!次次見到都忍唔住要買,即叫即整,睇住店員喺面前燒緊塊焦糖已經超吸引🤤。呢塊可麗餅嘅餅皮做到好薄身,口感軟熟又輕盈,包住滿滿軟滑嘅吉士同鮮忌廉,內餡超足料但又一啲都唔膩!最精彩嘅靈魂一定係面頭塊炙燒焦糖🔥!燒到金黃色嘅焦糖面,食落去係「卜卜脆」嘅口感,焦糖獨有嘅甜得嚟帶少少甘苦嘅味道,成個配搭簡直係完美💯,即刻令味道層次昇華!一啖咬落去,先係焦糖嘅香脆,跟住係冰涼軟滑嘅吉士忌廉,再配埋柔軟嘅餅皮,三重口感大爆發💥!成件事就好似食緊一個可以拎係手嘅 Crème brûlée🍮,但又多咗可麗餅皮嘅蛋香同軟糯,幸福感滿瀉☺️!無論係自己一個慢慢歎,定係同朋友 share 打卡,呢個甜品都係打卡一流,絕對係視覺同味覺嘅雙重享受!😋

炙燒焦糖吉士鮮忌廉可麗餅
炙燒焦糖吉士鮮忌廉可麗餅
2025-08-17 216 浏览
係太古食完午餐 朋友話想試新開嘅日式可麗餅 午餐時間都幾多人 要等成20-25分鐘~灸燒焦糖吉士鮮忌廉~個crème brûlée 唔夠挺身,但味道幾好,上面個層焦糖唔夠脆(可能繁忙時間 太多人關係)。佢個餅似軟薄身嘅熱香餅,唔係我鍾意嘅口感;而下層鋪滿忌廉及砂糖,加砂糖可能想增加層次感,但本人覺得口感有點怪😳!一杯高級版嘅珍珠奶茶價錢就可食倒,都冇咩可以投訴!~草莓朱古力吉士鮮忌廉~士多啤梨份量唔多,其餘味道、口感同crème brûlée個款差唔多,但落咗朱古力就偏甜D,當然呢款冇落砂糖~

~灸燒焦糖吉士鮮忌廉~

~草莓朱古力吉士鮮忌廉~
2025-08-17 45 浏览
岩岩新開, 好耐冇係香港見過crepe 店就想試一試, 畢竟岩岩係日本番黎, 食左好多想再回味一下. 星期日等左1個鐘先可以取餐 (25張單等左我1個鐘, 明明店內有好多人做緊野), 滿滿既期待點知一咬落去真係好失望. 個皮太薄, 薄得黎又好濕, 好快就痴住張包裝紙, 食落冇乜味. 好食既Crepe 食到最後塊皮又厚又軟又香, 會令你好想再買多個, 但呢個我只係我快d 食完佢走人, 因為同一時間d cream 開始滴出黎了. 見到店員都好忙, d 煎好既餅底就好似一件件未摺好既衫咁堆左係度, 加Cream 果時先好似開面膜咁攤番開吱cream (日本果d 一煎好如果唔用住會一張張攤好疊起), 有d 皮見到一攤番開就已經爛左, 好彩我見到佢整我果個果時係完整既, 如果唔係滴Cream 情況會更嚴重. 可能因為咁, d 皮先唔太好食, 吸番哂d 倒汗水, 變得唔脆唔乾身. 性價比黎講算低, 因為咁既價錢會有期望, 有一刻我寧願俾同一價錢買個性價比高少少既兩餸飯.

香蕉雪糕朱古力
题外话/补充资料: 有部分員工冇帶口罩, 特別係叫號既員工, 如帶番會衛生少少, 始終要叫號碼. 另建議落粉醬既分量要多少少, 煎耐少少至金黃色脆身會比較好. 但而家既味道應該唔會再有第2次了.
2025-08-17
60 分钟 (外卖自取)
近排喺太古城新開咗間來自東京過江龍可麗餅嘅舖頭,見佢新開張咁多人排心思思就去試吓。同朋友揀咗兩款口味,分別係炙燒焦糖吉士鮮忌廉同埋草莓香蕉朱古力鮮忌廉味。落咗單之後即叫即整,可能因為得一個店員整,每次淨係整一個可麗餅,所以等緊整第二個嗰陣,第一個可麗餅就會好快凍咗。可麗餅食落去係名副其實嘅薄,好軟腍腍,可能因為咁,食完頭幾啖之後,打開個包裝食埋餘下嘅部份就有啲狼狽。草莓味嗰款食落正常發揮,沒有太大驚喜。cream brulee嗰款會再甜啲膩啲,同埋唔知係咪燒得唔夠,會不停食到砂糖夾雜喺可麗餅裏面。整體嚟講質素還好,價錢算合理,店舖仲係新開張冇耐,仲未有鹹食味供應。會再等佢出埋鹹食味再試多次。

2025-08-11
20 分钟 (外卖自取)
2025-08-12 0 浏览
又一日本過江龍,每次去親日本都見到好多可麗餅店,呢間之前喺原宿見過,但未有機會試,而家竟然喺香港都有得食!開幕以來每次行過都超多人排隊,今次等佢開舖,等咗一陣就有得食喇☺️餐牌有近30款款式,真係好難揀😆我鍾情水果,最後揀咗呢款日本人氣no.1。草莓香蕉朱古力鮮忌廉 $53crepe皮係軟身的,唔怪得知話入口即化,cream打得輕身,食落唔漏😋 生果都好足料,食到底都仲有,加埋朱古力醬真係好滿足!

草莓香蕉朱古力鮮忌廉 $53
2025-08-11
15 分钟 (外卖自取)
2025-07-30 1533 浏览
有驚喜嘅可麗餅😆🫶🏼好耐都冇食過可麗餅,見新開咗間就即刻過嚟試吓😆😆食完晚餐去到見到已經有好多人等緊,都照買咗先,等咗40分鐘左右終於有得攞🫣🫣🫣急不及待即刻試食😳😳😳個焦糖面好脆🤤然後就係滿滿嘅吉士醬😍繼續食落去就係普通忌廉,最驚喜嘅係忌廉入面有落咗啲估計係黃糖嘅嘢,口感即刻提升咗好多🤩🤩🤩整體嚟講係好食嘅🫶🏼🤤 但美中不足之處就係食咗頭兩啖就好容易咬到張包裝紙🫣🫣
有驚喜嘅可麗餅😆🫶🏼
好耐都冇食過可麗餅,見新開咗間就即刻過嚟試吓😆😆
2025-07-30 1531 浏览
太古城又有新嘢試! 今次係嚟自日本嘅日式可麗餅~平時去日本旅行都會食日式可麗餅,依家起香港都食到呢種comfort food,開心仔!原來今日啱啱開張,今朝黑雨攪到心情低落,所以叫咗個好邪惡「香蕉雙重朱古力鮮忌廉」($49)呢間日式可麗餅嘅餅皮係薄薄的,同佢句slogan 「入口即溶」都幾貼切,餅皮有一浸nut味,好似係杏仁,幾特別雖然係雙重朱古力,但都唔會好甜,加埋香蕉呢個絕配,食完真係大滿足! 可能因為新開張,都幾多人買,所以要等10-15分鐘希望佢快啲出咸嘅款式,就可以當lunch食啦
太古城又有新嘢試! 今次係嚟自日本嘅日式可麗餅~
香蕉雙重朱古力鮮忌廉

可能因為新開張,都幾多人買,所以要等10-15分鐘

希望佢快啲出咸嘅款式,就可以當lunch食啦
2025-07-29
15 分钟 (外卖自取)
香蕉雙重朱古力鮮忌廉