2021-12-16 22 浏览
銅鑼灣百樂中心新開一間主打日式料理的餐廳,店內每角落睇得出用心設計,充滿聖誕裝飾,好有聖誕氣氛。火鳳凰 $118即係味增蜆肉烏冬,鍋底放住蠟燭保持溫度。除咗有蜆肉,仲有日式魚蛋、豆卜同菇,烏冬頗入味。聖誕彩帶麵是聖誕季節限定的梅素麵,賣相好吸引,粉紅色好搶眼,岩曬打卡。梅素麵是幼身麵條配清新柑橘子汁,非常之開胃。熱蕎麥茶 $38常去吃日本料理店的人都知道,日式料理店常配就是蕎麥茶,有一股清新解膩的香味。

火鳳凰 $118

聖誕彩帶麵
梅素麵是幼身麵條配清新柑橘子汁,非常之開胃。

熱蕎麥茶 $38
聖誕彩帶麵
火鳳凰
下午茶
用餐优惠
試食活動
好耐好耐之前🤭曾經介紹過一間由新界開到黎銅鑼灣既💛小店cafe早幾日同男朋友去開百樂中心就發現到以下哩一間新開既姊妹店之前係偏向西式🍴而哩間就係偏向日式🇯🇵—————————————————@miss.japjap__ 火鳳凰🦩🦚個名好威風咁😂其實原來係味噌蜆肉烏冬☺️好貼心咁有個爐💛仲有蠟燭🕯️俾大家一路加住熱一路食🔥慢慢食都唔怕會凍晒👍🏻———————————————-聖誕🎄彩帶麵🍜我地兩個都最愛💛既一道菜酸酸甜甜既柑橘🍊柚子汁🤪同梅素麵非常夾👍🏻愈食愈開胃味道好之外😋外形仲好吸晴👀👀—————————————————焦糖雞翼🐓🍗味道同外形都無咩太大驚喜不過食落都係皮脆肉嫩架👅因為有脆脆既焦糖表面同埋有嫩滑滑既雞肉☺️做餐前小食都唔錯👍🏻
好耐好耐之前🤭曾經介紹過一間

因為有脆脆既焦糖表面
同埋有嫩滑滑既雞肉☺️

做餐前小食都唔錯👍🏻
2021-12-15 39 浏览
倒數11日就係聖誕節喇,周圍都好有節日氣氛!星期日晚黎到銅鑼灣耀華街樓上食店,一間新開而且充滿聖誕裝飾佈置的日式樓上Cafe,來個聖誕theme打卡照!整幅牆都係聖誕裝飾,隨便一個位置都可以影到聖誕氣氛feel的相!餐廳是跟White House同一間公司,在銅鑼灣的另一邊新開和洋食屋。店內位置不多,還是建議去之前先book位~梅素麵配清新柑橘柚子汁聖誕彩帶麵 ($138) 梅素麵作冷麵配以酸酸甜甜柚子汁,食落好開胃!梅素麵是有梅味的麵條,麵身呈粉紅色,少女心爆燈~櫻花蝦忌廉什菌烏冬 ($106) 忌廉的醬汁濃郁適中,櫻花蝦令個汁畫龍點睛超級香,而且是即叫即煮熱辣辣+好新鮮!日本櫻花可樂 ($42)粉紅色的可樂好可愛!而且味道很清,有氣似波子汽水!整體食物用料有質素,但注意分量偏少,要叫多幾樣喇!
倒數11日就係聖誕節喇,周圍都好有節日氣氛!

梅素麵配清新柑橘柚子汁聖誕彩帶麵 ($138)

櫻花蝦忌廉什菌烏冬 ($106)

日本櫻花可樂 ($42)
粉紅色的可樂好可愛!而且味道很清,有氣似波子汽水!

整體食物用料有質素,但注意分量偏少,要叫多幾樣喇!

梅素麵配清新柑橘柚子汁聖誕彩帶麵
櫻花蝦忌廉什菌烏冬
日本櫻花可樂
又就快到聖誕節啦🥳,上網見到呢間係新開既和洋食餐廳,用左聖誕主題去佈置,即刻同閨蜜去試試👭🐽火鳳凰 $118其實係味噌蜆肉烏冬,冬天最好就係食啲熱辣辣既野,會用個鍋上同蠟燭座住,湯底好夠味,除左蜆肉同烏冬,另外仲有啲日式魚蛋、豆卜同菇,所有配料都好入味🙈🐽聖誕彩帶麵 $138呢個係梅素麵配清新柑橘柚子汁,首先賣相已經好吸睛,真係充滿視覺衝擊,麵條半空懸浮左係筷子上,真係好有趣🤣而個碗上就有啲柑橘柚子汁,味道係比較偏酸,幾清新🐽焦糖雞翼 $79雞翼多數都係用蜜糖黎整,呢度就比較特別,係用焦糖整,食落去成日營住好似食緊爆谷咁🤣,但都冇違和感,味道都唔會太甜🤩

🐽火鳳凰 $118

🐽聖誕彩帶麵 $138

🐽焦糖雞翼 $79

2021-12-11
2021-12-15 26 浏览
餐廳新開無耐,面積唔算大,裝修好有聖誕節既氣氛,好靚好適合約埋三五知己同閨蜜去打卡🎄主打日式輕食。今次試左主打菜之一「火鳳凰」,其實係新鮮蜆配上味增湯烏冬,天氣凍凍地食一流。另外試咗酸梅汁冷麵,味道好fresh好開胃,賣相亦都好有趣😙。另外,仲食咗一份小食,wasabi 餃子,如果你好鍾意食Wasabi,叫依款小食就實冇錯啦❣️咬咗幾啖啲Wasabi味就出哂黎,眼淚水都流晒出嚟🤣好正呀❣️❣️
外卖送餐
用餐优惠
試食活動
  • 火鳳凰
2021-12-12 51 浏览
上網睇到啲kol介紹呢間餐廳, 見到個環境好似幾靚,俾個小木頭之路吸引住.. 點知現實往往都係令人失望去到餐廳,環境比現實中細得好交關,當時有好多空位,見到有個特色牆角,其實除咗嗰個特色牆角之外,成個環境都唔係特別佈置得靚,職員只安排俾我哋坐一張小小的二人枱, 張枱都幾細,要自己攬住個袋嚟食嘢,要收+1服務費嘅話根本都唔值得😂之後職員安排打手坐喺嗰個特色牆附近,比佢哋影靚仔啲食物(明白嘅) 食物質素不過不失,價錢真係幾貴, 另外仲有收+1 服務費,應該唔會有下次。
2021-12-12 35 浏览
真開張嘅Miss Jap Jap !!!!多謝佢地邀請我呢個foodie 去試食呀🥰🍝🥢呢個梅素麵柑橘柚子汁聖誕彩麵真係好有創意😂😂👍🏻啲麵凌空飛起,餵到埋口,好啱打卡用。柚子汁加木魚碎,味道酸酸甜甜,感覺好清新😋🔥🍜火鳳凰蜆肉烏冬都好好食,湯底好夠濃👍🏻蜆肉都好大粒😋蕎麥茶都好清香,好啱配襯個梅素麵😋😋😋👍🏻而家啱啱有聖誕佈置,成個感覺都好warm 添!🎄🎅🏻➡️ @miss.japjap__ ⬅️
真開張嘅Miss Jap Jap !!!!
多謝佢地邀請我呢個foodie 去試食呀🥰

🍝🥢呢個梅素麵柑橘柚子汁聖誕彩麵真係好有創意😂😂👍🏻

🔥🍜火鳳凰蜆肉烏冬都好好食,湯底好夠濃👍🏻蜆肉都好大粒😋

蕎麥茶都好清香,好啱配襯個梅素麵😋😋😋👍🏻

而家啱啱有聖誕佈置,成個感覺都好warm 添!🎄🎅🏻

➡️ @miss.japjap__ ⬅️
🏃🏻‍♀️今日又黎到百樂中心搵食,去左呢間6樓新開既Miss.JapJap試下,🎄一入去聖誕氣氛濃厚, 🎶周圍播緊聖誕歌同佈置得好靚, 啱曬鍾意打卡既你🎅🍊梅素麵配清新柑橘柚子汁 ($138)🍊🍝呢款節日限定既聖誕彩帶麵一上檯就好吸睛, 🥢梅素麵嚮筷子上感覺似凌空懸浮, 好有噱頭! 🍋用黎撈麵食既柑橘柚子汁味道偏酸, 🤪而個人都鍾意食酸口味既, 所以食落好清新又開胃👏🍜火鳳凰 ($118)🍜🤔火鳳凰即味噌硯肉烏冬, 個硯肉鮮甜, 烏冬同湯底亦屬正常發揮.🔥佢地仲好貼心用個小蠟燭熱住個鍋, 🧣等你食到最後個啖都係暖笠笠既! 🤏🏻整體黎講佢地食物既份量都比較少, 男士就可能要叫多幾款食物試試啦📜🥤日本櫻花可樂 ($42)🥤🇯🇵淺粉紅色既可樂, 🌷顏色吸引之餘飲落更有淡淡既櫻花香, 唔錯!😎😋總體 (味道, 性價比, 環境, 服務態度) : 7.5/10——————————————————————————————🏃🏻‍♀️Today I go to Bartlock Centre again to search for good food, this time I try out a newly

🍊梅素麵配清新柑橘柚子汁 ($138)🍊
🍜火鳳凰 ($118)🍜

🥤日本櫻花可樂 ($42)🥤

🏃🏻‍♀️Today I go to Bartlock Centre again to search for good food, this time I try out a newly open restaurant located at 6/F - Miss.JapJap. 🎄This restaurant is so christmassy and cozy, 🎶its full of Xmas decoration which is pretty good for photos🎅

🍊Plum Noodle with tangerine and yuzu sauce ($138)🍊
🍝This is a seasonal dish which available around Christmas time. 🥢The presentation is stunning as the chopsticks and noodles are like hanging in the air, which easily catches our 👏eyeballs! 🍋I love the tangerine and yuzu sauce as its sour enough, 🤪it taste refreshing and appetizing!

🍜Phoenix From the Ashes ($118)🍜
🤔This is actually the miso clams with Udon, the clams are sweet while the broth and udon taste good.🔥They are thoughtful as they use a candle to keep the pot hot when serving it, 🧣so people can enjoy warm food even in the last bite. 🤏🏻Overall the food portion is not too big, so gentleman could have order more to fill the stomach📜

🥤Sakura Cola ($42)🥤
🇯🇵This light pink color cola looks attractive and🌷have a mild taste of sakura, not bad!😎

😋Overall (Taste, CP value, Environment, Service): 7.5/10
2021-12-09 65 浏览
銅鑼灣百德中心新開嘅小店店內裝修每個角落非常用心 而且好有聖誕氣氛🎄坐落亦好舒服💯店員服務態度好好🤩食物方面主打日式料理 款式都算多同味道亦不錯👍🏻🌟粉紅聖誕呢個係聖誕特別版 其實係梅素麵配柑橘柚子汁一上枱賣相已經勁吸引🤩絕對係打卡之選而梅素麵即有梅味既幼身麵條 麵身係呈粉紅色食落有淡淡梅香味 而且通常用來做冷麵都非常之夾😋加埋柑橘柚子汁 真係好清新 酸酸甜甜甘好開胃🙌🏻🌟火鳳凰其實係味噌蜆肉烏冬覺得店家好窩心 鍋底有放住蠟燭坐熱住🔥新鮮嘅蜆肉配以味道鮮香濃郁既味噌湯同煙韌彈牙既烏冬同日本魚蛋同雜菌啱晒呢個天氣食完真係暖笠笠🤩🌟日本櫻花可樂🌸日本Kimura木村櫻花風味可樂係以櫻花為概念既淡粉色可樂個樽都已經夠晒靚 飲落帶點櫻花既香味 幾好飲😋🌟蕎麥茶帶有醇香既麥香味飲落好清香👍🏻
銅鑼灣百德中心新開嘅小店

個樽都已經夠晒靚 飲落帶點櫻花既香味 幾好飲😋

🌟蕎麥茶
帶有醇香既麥香味飲落好清香👍🏻

2021-12-09 52 浏览
今次嚟到位於銅鑼灣嘅餐廳內充滿聖誕氣氛⛄️🎄,店內佈滿白綠色聖誕裝飾🎊,絕對係與摯愛家人享用,十分推介。🙌🏻火鳳皇(味增蜆肉烏冬):濃郁嘅味增湯加入油掦豆腐,菇🍄及蜆肉,令到整鍋鮮味突出,真係百喝不厭。聖誕彩帶麵(梅素麵配清新柑橘子汁):有驚喜,冷麵配柑橘汁,估唔到咁開胃。👍🏻熱蕎麥茶:絕對係新一代健康減肥消脂嘅飲品📍銅鑼灣耀華街3號百樂中心6樓03號舖📍Shop 03,6 / F,Bartlock Centre,3 Yiu Wa Street,Causeway Bay Hong Kong Hong Kong

熱蕎麥茶:絕對係新一代健康減肥消脂嘅飲品

📍銅鑼灣耀華街3號百樂中心6樓03號舖
火鳳皇(味增蜆肉烏冬)
聖誕彩帶麵(梅素麵配清新柑橘子汁)
2021-12-08
火鳳皇(味增蜆肉烏冬)
聖誕彩帶麵(梅素麵配清新柑橘子汁)
2021-12-09 75 浏览
銅鑼灣百樂中心6樓新開咗間和洋食餐㕔Miss 𝕵𝖆𝖕𝕵𝖆𝖕 ! 店內充滿聖誕裝飾,好有節日氣氛😄試了餐㕔signature火鳳凰!其實係味噌蜆肉烏冬。蜆肉鮮美厚肉,湯底香濃,烏冬夠晒入味!配上熱辣辣鐵煱暖笠笠😁再來一個季節限定梅素麵,配清新柑橘柚子汁!酸酸甜甜好開胃!柚子醬汁好清香,比較偏酸但我中意!凍凍地同剛才烏冬一個對比!口感頓時清爽醒神!小食試吓特别的芥辣餃子,細細隻一口咬,中意芥辣嗆鼻感一定有驚喜!

2021-12-07 63 浏览
今日嚟咗呢間新開嘅Cafe呢間Cafe嘅裝潢好心有心思天花板整成好似落緊雪嘅場景☃️而牆身就係滿滿嘅聖誕氛圍佈置講下我食咗啲咩先首先係 小食 焦糖雞翼🤤🤤✨$79OMG! 可能因為我焦糖控嘅關係我覺得呢個雞翼真心好好食!!!如果有同我一樣嘅焦糖控們 呢個必嗌✨然後就係主食🍲分別係火鳳皇(味噌蜆肉烏冬) $118呢個會一路用蠟燭保溫連煲甘上枱幾鮮味 不過最好盡快食 如果唔係收乾晒啲水會變得有少少咸最後就櫻花蝦忌廉什菌烏冬$106呢個一上枱就好吸引 顏色好靚之餘重好香 食落忌廉好滑而且唔會太膩都幾唔錯😋
今日嚟咗呢間新開嘅Cafe
呢間Cafe嘅裝潢好心有心思
天花板整成好似落緊雪嘅場景☃️
而牆身就係滿滿嘅聖誕氛圍佈置

講下我食咗啲咩先
首先係 小食 焦糖雞翼🤤🤤✨$79
OMG!
可能因為我焦糖控嘅關係
我覺得呢個雞翼真心好好食!!!
如果有同我一樣嘅焦糖控們 呢個必嗌✨

然後就係主食🍲