2009-11-11 12 浏览
由於女友的 Misocool $50 coupon 快將到期,順理成章收工後一齊去食個拉麵。中環的分店位於陸羽茶室斜對面,奇怪是我明明找對了位置也看不見餐廳,最後經女友提示下抬頭一望,原來係樓上鋪,此刻覺得自己好蠢。餐廳的裝修相當新潮,環境夠光鮮,半開放的廚房,面向街外的單人位,設計概念獨特,牆上掛了不少公認的「Mr. Cool」,可來個集體回憶,感覺有別於比一般日系拉麵店。自選麵食,加十五蚊可以轉套餐,附送有兩個前菜及餐飲,於是決定一人一 set,價錢不貴,又可順道試齊四款前菜。前菜先上,沙律類的份量少得可憐,只得聊聊三小口,賣相更加有點無稽,南瓜醬沙律,在紅蘿蔔、青瓜、洋蔥加上鮮橙色的南瓜醬,一點也不開胃,味道如何亦不敢想像,結果淺嚐一口即停;粟米沙律也好不了那裡,只得一些蟹柳絲、青瓜絲,粟米又少之有少,的確有「呃秤」感覺。另外兩款前菜是卷物及日式蒸蛋,卷物是較普通的款式,內有蟹柳青瓜玉子,切得厚身,米粒帶丁點醋味,勉強可以;日式蒸蛋被一片鳴門卷覆蓋著,加入不少蟹柳絲、冬菇絲在內,本應不錯的,可惜質地較稀,仍有不少的進步空間,難道這些前菜是用來趕客的嗎?主菜方面,女友點了北海道海鮮

主菜方面,女友點了北海道海鮮奶湯炒墨魚汁麵 ($68),相信是這裡的招牌之一,墨魚汁麵淥熟後,先落鑊與帶子、蝦及魷魚等材料兜一兜,再放落奶湯內,此做法可令麵質保持彈性,不易浸淋,口感更加豐富。嚐了少許,湯底奶味比想像中輕,卻煮得十分香濃,配料有明顯炒過既味道,感覺幾特別的。至於我的日式芝麻醬海鮮冷麵 ($44),冷麵時間掌握得好,入口夠凍又彈牙,所謂「海鮮」其實只得兩只小蝦與數片北寄貝,加上新鮮爽脆的露筍及青瓜絲,賣相精緻,份量卻不多,幸麵撈上芝麻醬後,令人愈吃愈開胃,欲罷不能。

最後加兩蚊要杯凍奶茶,本不寄厚望,但入口奶與茶比例對辦,比不少茶餐廳沖得更好。Misocool 供應的食物款式相當有創意,除了前文提及的墨魚汁麵外,另有一款以蒟蒻製成的啜啜麵,不如效果如何,下次有機會再吃吧!
北海道海鮮奶湯炒墨魚汁麵
北海道海鮮奶湯炒墨魚汁麵
日式芝麻醬海鮮冷麵
凍奶茶
2009-11-05 5 浏览
中環食飯雖然貴,但卻係名店雲集,堪稱美食天堂。要係依區殺出一條血路,淨係靠門面裝潢同埋將傳統菜系做好係唔夠ge,所以菜色一定要創新。Misocool 就係其中ge表表者! 佢地個Lunch menu 配搭自由度大,菜色以「日菜西做」為主,選擇亦多。今餐試左個豚肉沙薑燒飯 + 前菜餐飲($20) 前菜: 卷物及蒸蛋 --------- 可以五選二。卷物水汪汪咁,無味度,下次唔會叫。蒸蛋係ok ge。 豚肉沙薑燒飯 ---------- 豚肉是豬頸肉,炒得頗夠鑊氣的。新派做法,同其他日本料理ge製作好唔同,鍾唔鍾意就見仁見智啦 奶茶 ---------- 出乎意料地好飲 必叫!總結,小弟最欣賞MisoCool 「日菜西做」ge 創新精神,雖然食物質素唔算出眾,但仍給個笑面予以鼓勵! 有下次

奶茶 ---------- 出乎意料地好飲
必叫!

前菜: 卷物及蒸蛋
豚肉沙薑燒飯
奶茶
2009-10-28
奶茶
2009-10-28 9 浏览
friend took me for the first time on a friday night and with not much of an expectation, turned out i was not disappointed because they offer no plus.the decor is bright compare to typical japanese noodle restaurant, but i personally not fancy the seating setting as it reminded me of a canteen of an university.food was not particular brilliant as i have ordered the sashimi rice set, fish choices and freshness are not great

2009-10-06 7 浏览
係 lunch 呢 d 時間一直與呢間野緣慳一面。今次意外比翠河更快搵到位!坐左海鮮胡麻汁冷麵 - 幾好味,上面有 d 類似櫻花絲鋪係蝦既上面,個汁不會太 over,個麵勁似公仔麵卷卷的。個 menu 同環境都好 G.O.D. feel。加左錢試埋特色卷物 - 無特色可言!普通的黃瓜青瓜解柳卷!聽同事講個蒸蛋都無乜味,反而南瓜 salad ok。佢落單真係有少少慢同 service 都係有少少唔 醒目,要外賣杯上,比錯,結果飲唔切。佢個魚生辣冷麵個汁就麻麻地,個個唔好食的。有緣再會。
係 lunch 呢 d 時間一直與呢間野緣慳一面。

今次意外比翠河更快搵到位!

佢個魚生辣冷麵個汁就麻麻地,個個唔好食的。

有緣再會。
2009-10-02
2009-08-26
這一頓飯吃得男友不開心,因為餐廳不讓用大機拍照。反而可以用傻瓜機喎,是什麼道理呢?點了兩個麵,一個是天婦羅啜啜麵,一個是魚生冷辣麵,另加錢轉了一個餐,可以選兩個小食和一杯飲品。餐小食點了蒸蛋和玉米沙拉。蒸蛋夠熱不過味道稍淡,玉米沙拉就不值一提,就是沙拉醬友玉米和青瓜絲。啜啜麵我們選了地獄湯底,其實不是很辣的。啜啜麵就是透明的,不知為什麼我覺得像紅薯粉。天婦羅有兩隻蝦和兩件蔬菜,是普通水準。魚生冷辣麵︰魚生有三文魚、八爪魚和北寄貝。三文魚無味,八爪魚出水,只有北寄貝稍算正常。而冷辣麵就是平時在元綠食到的那些,你就有多特別?其實服務是不錯,不過食物又平庸,加上拍照事宜,令我們難以絡笑臉。還是去吃個乳酪開心下好了﹗

2009-08-01
2009-08-26 4 浏览
上日吃過無味意粉後, 心靈實在非常空虛, 同晚更看見食友在fb的美味冷麵照片, 決定今日無論如何都要溝貨補數.雖正正位於陸羽對面, 但這大廈由於是新建關係, 並未有其他餐廳進駐或廣告牌之類, 樓下全無一人, 幾乎就此行過龍.當電梯門打開之際, 原來是坐無虛席!! 熱鬧得趁虛一樣, 挺吵耳的.由於是日目的是冷麵, 所以懶理餐牌上吸引的滑蛋豬扒/鰻魚飯 /湯炒麵..... 在芝麻醬海鮮冷麵及中華冷麵中, 我選了後者, 感覺上較健康及清新. 店員更提示冷麵要即煮所以要稍等片刻. 另外只要加$15 更可選小食兩款, 有卷物, 麵豉湯, 沙律...有這個特別優惠當然不會錯過, 最後選了自製南瓜醬沙律及日式蒸蛋. 最快到枱的先是蒸蛋., 經理說是非常燙熱的, 要小心慢用. 打開蓋子方見到熱呼呼的蒸蛋, 若不是先拍照一下舌頭早已被辣熟了~ 蒸蛋做得頗滑身, 但略嫌啖口一點. 裡面的冬菇及鳴門卷當可算是點綴物, 沒甚味道 後來的南瓜醬沙律份量則少得驚人, 賣相更不太討好, 一條條橙色什菜顯得雜亂無章.入口一剎那差點大叫出來!! 因為最搶的味道竟是我最怕的生洋蔥! 細仔檢查一下, 原來除了少量

最快到枱的先是蒸蛋., 經理說是非常燙熱的, 要小心慢用. 打開蓋子方見到熱呼呼的蒸蛋, 若不是先拍照一下舌頭早已被辣熟了~ 蒸蛋做得頗滑身, 但略嫌啖口一點. 裡面的冬菇及鳴門卷當可算是點綴物, 沒甚味道 後來的南瓜醬沙律份量則少得驚人, 賣相更不太討好, 一條條橙色什菜顯得雜亂無章.入口一剎那差點大叫出來!! 因為最搶的味道竟是我最怕的生洋蔥! 細仔檢查一下, 原來除了少量甘筍, 青瓜條, 西芹其餘大部份是洋蔥,我只能盡力憑肉眼挑出來吃, 到一半仍是放棄

喝過清水沖淡味蕾後, 就開始試試中華冷麵. 配料是簡單不過的青瓜, 火腿絲 , 蟹柳絲, 蛋絲, 漬冬菇絲伴以冷麵汁而成. 對小女子來說, 份量很足夠了,何況要做腹部運動前更不宜吃得太飽. 我起勢把碟內所有的材料撈起就大口吃下去, 怎料, 很咸! 應是冷麵汁太多次故, 我立即把剩下在碟底的都倒進另一隻小碗去, 效果相當理想. 拉麵冰涼彈牙,尤其做成冷麵時口感其佳. 多吃幾口後, 始覺得配料味道單薄, 又向店員取了wasabi增加味道. 那一小撮的wasabi 可不是平日的牙膏狀 , 入口有少許渣, 又不太攻鼻, 就算伴勻整個冷麵都幫不了很大忙.

吃畢後找來店員問問, 原來這個 wasabi 是開粉而成的, 說是比牙膏狀口感更好, 真的嗎?????

以60幾元這個水位, 又有前菜, 麵及飲品, 可以接受, 中環區工作的人又多一個選擇了
7時已近爆滿~
簡約味道
熱辣到不得了
滑滑蒸蛋
沒有南瓜味, 只有生洋蔥味~~
冰涼冷麵夠彈牙
滑滑蒸蛋
冰涼冷麵夠彈牙
  • 拉麵
2009-08-24
第一次黎朋友話想試. 叫左個鰻魚飯, just ok.. 朋友叫左個面, 佢話冇味. 今次叫餐, 有d 前菜,.但我都係覺得麻麻..同埋唔知點解間野好嘈, 根本傾唔到野, 又唔知點解咁鬼多人等位, 坐唔耐, 於是埋單走人. 我覺得我唔會再黎, 附近其實都有唔少日本野, 雖然服務都係一啖啖, 但係野食好得多
2009-08-24
2009-08-24 11 浏览
星期五的中午, 如沒有什麼特別事, 老鳳都會食一餐好D既. 而今次, 選中了新開的Misocoll, 無懼排隊的, 1點鍾到達, 等了3個字, 安排了一個窗口吧檯位. 望著士丹利街, 食麵也.等了3個字, 有的一行4至5人的, 更加等了45分鐘之久. 曾經有人說, 不要在中午時段來, 是日一見, 我都可以話, 中午不要來, 除非你有 1.5 hour long lunch.因為等, 我們一早已翻閱了menu, 基本上一坐底, 已經準備好要叫乜食乜. 點下一個豬軟骨拉麵, 同一個叉燒拉麵. 加了少少錢, 每人多了兩個小點及一杯飲品.由小點說起吧, 我的麵豉湯 同 蒸蛋, 同事仔的 中華沙律 同 卷物. 看樣子, 已經感覺到是一分錢一分貨既東西. 麵豉湯, 感覺有點過咸, 而蒸蛋就冇味. 沙律, 卷物, 看落只是普通貨色. 這裡主打是拉麵, 麵既質素同湯底, 始終有保證. 濃濃的豬骨湯, 帶有麵豉味. 叉燒, 是一粒粒的厚切叉燒粒, 不像那些什麼拉麵鋪的中華叉燒, 薄切一片片, 食左都唔覺. 豬軟骨, 連骨頭都炆到淋哂. 而且非常入味. 這裡的麵, 果然不錯.地方, 因為中午人太多, 迫迫

地方, 因為中午人太多, 迫迫的, 不太舒服. 而且我們亦知道, 為何一些人不肯坐窗口位. 太陽直哂啊, 而且人氣多, 令到冷氣唔夠. Miso (Cool 嗎?) 我們越食越熱....Miso (Hot) 才對.
2009-08-20
八月十八日(星期二)之前吃過首間分店後,覺得一般,不過由於有coupon就再試!看過食評後,知道要早點來!時間比較早了,但是都差不多滿座,老公還見到他的朋友呢!幸好有兩個向街的位!我就要了大家都讚好的海鮮芝麻醬冷麵老公要了鰻魚飯加set($15),要了燉蛋和卷物(兩件),要了凍檸茶坐坐下先發現原來coupon是只可以在星期六日用的!如果不好吃的,就賠了夫人又折兵!吃了卷物不錯,而燉蛋都有水準!試主菜了!海鮮芝麻醬冷麵果然好吃!芝麻醬味濃,拉麵彈牙!海鮮有蝦,北寄貝等,味道不錯,很鮮!老公的鰻魚飯很多飯!鰻魚都好吃!很肥美!
八月十八日(星期二)

時間比較早了,但是都差不多滿座,老公還見到他的朋友呢!

幸好有兩個向街的位!
我就要了大家都讚好的海鮮芝麻醬冷麵

坐坐下先發現原來coupon是只可以在星期六日用的!
如果不好吃的,就賠了夫人又折兵!

吃了卷物不錯,而燉蛋都有水準!
試主菜了!
老公的鰻魚飯很多飯!鰻魚都好吃!很肥美!
前菜
海鮮芝麻醬冷麵
鰻魚飯
2009-08-18
前菜
海鮮芝麻醬冷麵
鰻魚飯
2009-08-17 3 浏览
Today I ordered fried chicken ramen in miso soup.We had 1 hour lunch time and my friends told us to order as soon as possible as the delivery time is long in this restaurant.However, I did not expect that a bowl of noodles would take half an hour to cook!! That's ridiculous! I urged the waiters 3 times to follow up my order and I was very anxious as not much time is left. It's so frustrating that you see your friends nearly finish thier meals while you are still waiting for yours. The waiter
Today I ordered

The waiter said that the chicken were freshly cooked and that it akes time. We laughed that the chicken must be very tasty because we had waited for so long!

The miso sinks at the bottom and it's getting more and more salty when you eat.

Overall speaking, the ramen is good but too salty. The most disappointing thing is the service.
2009-08-17
2009-08-16 5 浏览
「自由」的最後一天,來這間(如人數多過2)起碼要等15分鐘入座的地方。今天大家都食一D上次未叫過既野。日式蒸蛋(無試)。南瓜醬沙律(好失望,全是切絲蔬菜,紅蘿蔔、洋蔥,南瓜味差唔多被洋蔥蓋過),特色卷物(壽司飯好腍,飯又無醋味)。粟米沙律(嘩!o個pat沙律醬嚇親,唔洗試味喇)我的脆炸芝士魚柳日式咖喱飯$50,好大條魚柳呀!吉烈得很脆很乾爽,一點也不油膩。咖哩有點失望係,咖哩無芝士味,亦有點辣,期望係日式甜咖哩麻!同事說鰂魚涌店,好有芝士味,好正wor!食食吓,才發現,原來「芝士」在炸魚柳內架咋!西京豚肉拉麵(茄底),上次同事食番茄牛肉拉麵,佢勁鍾意個茄底,今次建議佢試吓豬啦!點知那豚肉雖似豬頸肉般爽爽腍腍,但係很有羶味,very no good!!魚生冷麵,試了同事幾條麵,撈的那個醬好味!千島沙律醬嗎…?又唔係….秘製….!?炸雞拉麵,炸雞無味。豬軟骨地獄啜啜麵,都幾辣吓,唔知點解,湯好有奶香。即磨咖啡,齋飲一口,都唔錯,唔苦,加左少少奶,仲正!!88折後價錢可接受
「自由」的最後一天
上次未叫過既野。
),特色卷物(壽司飯好腍,飯又無醋味
)。粟米沙律(嘩!o個pat沙律醬嚇親,唔洗試味喇)
我的脆炸芝士魚柳日式咖喱飯$50,好大條魚柳呀
!
魚生冷麵,試了同事幾條麵,撈的那個醬好味
!千島沙律醬嗎…?又唔係….秘製….!?
炸雞拉麵,炸雞無味。
豬軟骨地獄啜啜麵,都幾辣吓,唔知點解,湯好有奶香。
即磨咖啡,齋飲一口,都唔錯,唔苦,加左少少奶,仲正!!

88折後價錢可接受
西京豚肉拉麵(茄底)
豬軟骨地獄啜啜麵
魚生冷麵
脆炸芝士魚柳日式咖喱飯
左上:炸雞 右:餐咖啡 (正!)
2009-08-14
魚生冷麵
2009-07-31 20 浏览
新開在中環的日本麵店所以昨晚和友去試吓. 門一便可看晒全餐廳, 可以算是開放式, 中間有兩三張大枱, 全是share的. Menu 內也有很多選擇,價錢不貴, 食品也不差. 兩個食了兩碗 麵, 一個salad, 連tips也只是$130.唯一不好便是超級嘈, 人客聲已很嘈很大聲, 還有個巨型ipod可以自由選歌, 音樂 好rock和好大聲. 環境不舒服, 麵還未上枱, 因為太嘈巳想快要離開. 快快食完便立即走. 這點有可能是一種手法, 一定無客人會坐 得耐.相信我不會 再去, 因為可能 是target年輕人, 像我這老餅便 不合了! 是次消費: 每人約HKD$60 (晚餐) 評分: 味道 3 環境 1 服務 3 衛生 3 抵食 3

是次消費: 每人約HKD$60 (晚餐)
評分: 味道 3 環境 1 服務 3 衛生 3 抵食 3
2009-07-29
2009-07-30 20 浏览
lunch 12點到, 12:15落order, 朋友叫番茄牛肉拉麵, 豬軟骨拉麵, 我叫烤蠔, 亞麻餃子.番茄牛肉拉麵$40 (加$15有set = 2款小點+drink) - 出奇野味, 有驚喜, 講真, d 麵同味x差不多豬軟骨拉麵$40 (加set) - 無特別, 味x仲好好多添烤蠔$32 - 先天婦羅蠔先,再烤喎, 麻麻O羅亞麻餃子$30 - 好遲到未黎, 催完又催, 追完又再追, 等到1:15先到O羅, 吹脹講到難頂係門口亞姐,有客到時, 但亞姐用佢又尖又高O既聲叫'伊啦謝馬謝' (係many times 架), 救命呀!! lunch 都係想食安靜d 吱麻, 都唔係行高檔,cut 吧啦!

烤蠔$32 - 先天婦羅蠔先,再烤喎, 麻麻O羅

2009-07-29
  • 番茄牛肉拉麵 亞麻餃子
2009-07-29 7 浏览
喔...我地竟然...覺得間店好難找呀...原來我地係個門口pass 左幾次...都睇唔到個street #...結果係行左去對面...先睇到高掛左個11號...仲有店的大大玻璃窗!上到去...又唔係好多人喎...店員好有禮咁招呼!好neat n tidy 的店面...仲有個open window kitchen...見到裡面d人~但係我地坐左sofa 位...有d迫...同埋好似好noisy...人多了...談話聲就trap 住了?!?!我地叫左:日式叉燒湯炒麵e...又唔係好覺得佢d麵係炒過喎...不過就覺得好香...有一個香口的感覺...仲幾彈牙...個湯好濃...叉燒粒都埋藏在湯裡...愈食愈多...芝麻醬海鮮冷麵上木台好靚靚呀...以後唔係好多喇...點知散開左...好足麵量喇...嘻...其實我好like芝麻醬的...不過佢太多了...變得糊口了...好'傑'...海鮮就有2只蝦同一絲絲的貝...2個都幾爽口的...但太少了...E度D碗好得意架...有曬佢地既LOGO~
上到去...又唔係好多人喎...店員好有禮咁招呼!

我地叫左:
日式叉燒湯炒麵
e...又唔係好覺得佢d麵係炒過喎...
不過就覺得好香...
有一個香口的感覺...
仲幾彈牙...
個湯好濃...
叉燒粒都埋藏在湯裡...愈食愈多...

芝麻醬海鮮冷麵
上木台好靚靚呀...
以後唔係好多喇...點知散開左...好足麵量喇...
嘻...其實我好like芝麻醬的...
不過佢太多了...變得糊口了...好'傑'...
海鮮就有2只蝦同一絲絲的貝...
2個都幾爽口的...但太少了...

E度D碗好得意架...有曬佢地既LOGO~
要抬頭望!
2009-07-24
2009-07-28 6 浏览
今天TEA TIME來到, 竟然有SET WOR. $28有一碗拉麵, 一個飯團及飲品, 真係好平呀.我叫了蕃茄雞排拉麵, 蕃茄味的湯跟個麵好像有點不配, 雞排當然都係一般啦(無咩味). 不過個飯團就真係幾好味, 飯是軟軟的. 而拉麵入面有很多配菜也是令我好滿意的(有波菜,芽菜及蔥等等).除了食物以外, 店內的裝修也蠻好的. 燈光有做到功課, 很柔和. 不過最唔點既係個music, hip hop music都暈, 開頭5分鐘都ok, 不過你再坐多10分鐘就真係想死. 大家都係來食野, 又唔係去disco like dragon i. 個music真係令人有點頭痛. 希望日後能改善.
今天TEA TIME來到, 竟然有SET WOR.

$28有一碗拉麵, 一個飯團及飲品, 真係好平呀.