2014-12-20 2011 浏览
兄弟姊妹搵場地開聖誕Party,食評話呢間有空間任坐,最後一行三十幾人,包了全廳,每位兩舊左右,可以加其他野食,我地就加個藍青口,廚師推介喎,聖誕節搵到空間,初初覺都差唔多啦。Cafe好好人,一早問定場地點安排,因為夠空間,我地都圍到圈坐,可以玩到咁上下先上菜,有埋Projector,聚會夠哂方便。係要上三樓同舊少少。食物來講,整體三十幾人都好夠食,凱撤沙律、煙三文魚沙律,足料兼且菜都幾新鮮,最過癮係加溫泉蛋,溫泉蛋糖心做得啱啱好,食得出係用日本既沙律汁,溝埋食原來咁得意,我未試過出面有得咁配搭。最正係個法式藍青口,呢個要預訂,個汁係大廚親自秘制喎,酸酸辣辣開胃又香口,大家仲話要encore,問佢點整,話係秘方......不過大廚好好人好玩得,原來之前喺酒店、高級餐廳做,估唔到Party餐都可以有咁高級享受,最驚喜,呢個係必食!不過大廚話唔係時時有得食,......下......平 日要問佢啦芝士焗蠔就瘦左少少,勝在芝士搭夠。炸野小食拼盤就一家唔小得,我訂既時候千叮萬囑要啲炸野唔好油,自己就最鍾意炸物,叫佢地要俾足料,卒之都冇失望,成盤份量足有洋蔥圈、咖喱角,仲有小丸子,洋蔥圈最香口,

芝士焗蠔就瘦左少少,勝在芝士搭夠。炸野小食拼盤就一家唔小得,我訂既時候千叮萬囑要啲炸野唔好油,自己就最鍾意炸物,叫佢地要俾足料,卒之都冇失望,成盤份量足有洋蔥圈、咖喱角,仲有小丸子,洋蔥圈最香口,小丸子就普通啦!

主菜要左卡邦尼意粉同海鮮炒飯,卡邦尼意粉比較好,唔怪得大廚係做過高級餐廳,意粉硬度適中,唔係稔稔果啲快餐意粉,果汁有啲人話偏淡,個人就覺得夠香夠味。炒飯一般,但出奇唔會太油,大家兩盤都食哂,又冇話唔夠。我就覺Party餐咁足份量,堅飽!

甜品,向來對Party甜品冇寄予厚望,出左泡芙、窩夫,感覺清新,焗得夠脆唔會膩,大家都話OK,令成晚Party完美結束!

服務來講,就好窩心,由Booking到Set場都安排周到,最緊要態度好,Cafe工作人員都玩得,仲借埋頭飾、Projector!埋單兩舊左右,今次Party真係好抵,作為多次Party搞手,今次係最滿意一次!

题外话/补充资料: 未試過寫食評,都係唯讀多,冇諗過Party包場餐可以咁有誠意,做Party, Gathering搞手最怕啲人話啲野難食,呢個場係少少舊,但係夠warm,人又nice,野食有水準!
2014-12-18
庆祝纪念
圣诞节
  • 溫泉蛋凱撤沙律
  • 卡邦尼意粉
  • 法式藍青口
2014-12-18 1629 浏览
要係旺角搵個地方靜靜地食野,真係要考慮樓上cafe呢個個位置好方便,係地鐵站附近,而且食既野係日式,感覺比較新鮮叫左個唐揚炸雞丼,套餐跟一客田園沙律,雖然細細份,但都好fresh特別係配炸雞,感覺無咁油。田園沙律材料新鮮,不過如果多D就更好了炸雞一d都唔乾,咬落仲好juicy,外層香脆,配炸雞既汁都好好味,攪到想追住食,個飯軟硬適中, 有咬口!最好既係,2:30前離座可以免加一
要係旺角搵個地方靜靜地食野,真係要考慮樓上cafe
田園沙律材料新鮮,不過如果多D就更好了
最好既係,2:30前離座可以免加一
2014-12-11 1599 浏览
午餐時間唔知食咩好,醒起朝早經過彌敦道時見到Miracle Cafe的易拉架,所以就試一試去到易拉架所示的地址,原來是一間樓上的小餐廳。睇睇餐牌叫咗個温泉蛋肥牛丼。好快就來咗個田園沙律前菜(生菜、蕃茄粒、粟米粒、芝麻沙律醬)味道一般,材料還算新鮮。5分鐘後 温泉蛋肥牛丼出現在我眼前,丼飯賣相不錯,首先夾起肥牛一嚐估唔到外表乾乾,但估唔到口感是嫩嫩彈牙的,而令我讚賞的是肥入口不油膩且有牛肉味温泉蛋生熟比例剛剛好,整體上值得推薦。

温泉蛋生熟比例剛剛好,整體上值得推薦
田園沙律
温泉蛋肥牛丼
温泉蛋肥牛丼
2014-11-26 1522 浏览
同女友約左攝影師傾野最後在朋友介紹之下離左呢間Cafe~一入去感覺好普通既樓上Cafe feel不過都算舒服既, 係牆紙有d舊 女友叫左個大蝦沙律同甜品而我就叫左廚師推介每日限量發售既奇蹟小島sandwich~呢個套餐首先上左個南瓜湯~賣相幾靚, 女友試過話好飲, 但對我離講淡左小小...之後就上主菜--奇蹟小島!!估唔到賣相咁驚喜, 第二枱客見倒都議論紛紛大蝦三文治夠甜美, 而煙三文魚我至愛當然好食啦~但估唔到最正係個蛋醬三文治, 整得好正~本來有諗過夠唔夠食, 但最後岩岩好~同廚師阿Sam吹水, 原來佢之前做左7,8年西廚難怪d野食有返咁上下水準啦佢問我地有無興趣試下個珍寶芝士焗生蠔佢話半價咁梗係試下~叫得珍寶真係好大隻~超正最後埋單$250以上仲送左張免費雪糕waffle coupon~總括離講呢間cafe感覺幾warm, 野食好過好多樓上cafe下次離旺角傾野一定再離幫襯~
同女友約左攝影師傾野
最後在朋友介紹之下離左呢間Cafe~
一入去感覺好普通既樓上Cafe feel
不過都算舒服既, 係牆紙有d舊

女友叫左個大蝦沙律同甜品
而我就叫左廚師推介每日限量發售既奇蹟小島sandwich~
呢個套餐首先上左個南瓜湯~
南瓜湯
賣相幾靚, 女友試過話好飲, 但對我離講淡左小小...
之後就上主菜--奇蹟小島!!
奇蹟小島
估唔到賣相咁驚喜, 第二枱客見倒都議論紛紛

大蝦三文治夠甜美, 而煙三文魚我至愛當然好食啦~
但估唔到最正係個蛋醬三文治, 整得好正~

本來有諗過夠唔夠食, 但最後岩岩好~

廚師阿Sam吹水, 原來佢之前做左7,8年西廚
難怪d野食有返咁上下水準啦
佢問我地有無興趣試下個珍寶芝士焗生蠔
佢話半價咁梗係試下~
珍寶芝士焗生蠔
叫得珍寶真係好大隻~超正

下次離旺角傾野一定再離幫襯~

2014-11-25
奇蹟小島
珍寶芝士焗生蠔
2014-10-25 1958 浏览
因為多人,所以一早下了訂金訂枱,不用等。叫了八至十五人餐,十二個人,每位99未加一環境還不錯,都坐得幾逼,未算舒服,但無咩所謂。切餅費50一個cake.野食算係可以,但份量有點小和重覆。選擇亦不多,滑蛋咩咩飯呀,溫泉蛋咩咩意粉甘。全都是蛋。 沙拉也很小,很快沒了。上菜速度還好,野飲就食到主菜先出,好渴。連水和收碟也是提佢先做。可能他們忙吧,野飲都好淡,唔夠味。但總括黎說,都ok既。
因為多人,所以一早下了訂金訂枱,不用等。

叫了八至十五人餐,十二個人,每位99未加一

野食算係可以,但份量有點小和重覆。

上菜速度還好,野飲就食到主菜先出,好渴。
連水和收碟也是提佢先做。可能他們忙吧,野飲都好淡,唔夠味。

但總括黎說,都ok既。