Meraviglia Bar e Ristorante今日入咗去科學園探朋友,個朋友喺科學園返工,佢就話呢間意大利餐廳好好食,於是就入咗去食。科學園係我第一次入去,話遠唔遠,話近唔近,係等巴士會耐少少,不過入到去餐廳真係環境好優美,餐廳又大,好啱吹水,又有地方比小朋友放電,適合一家大細嚟,仲歡迎帶寵物入去,真係好唔錯嫁!1.炸本地走地雞籃 配熱咖啡$208(8/10)呢碟炸雞有4件,應該有4分1隻雞,係本地走地雞,雞質嫩滑,仲有1件雞柳,雞柳少油唔鞋,旁邊仲有有機沙律菜,沙律菜鮮甜多汁!💦💦💦咖啡香滑好飲!👍👍👍2.自家製蕃茄醬,水牛芝士及羅勒薄餅 配熱咖啡$228(9/10)呢個薄餅有十吋大,用想自家製蕃茄醬,加埋水牛芝士及羅勒令到薄餅好香,水牛芝士又唔漏,又拉到絲,好好食!😋😋😋咖啡香滑好飲!👍👍👍2人總共價錢$479.6,有加一服務費!個人口味總評分:8.5/10地址:沙田白石角香港科學園第二期科技大道西10號浚湖樓地下S040號舖Please follow me🙆‍♂️ @wheelchaireatinhongkong 如果鍾意我嘅分享,麻煩請follow我,仲有記得Like同S
Meraviglia Bar e Ristorante

1.炸本地走地雞籃 配熱咖啡$208(8/10)
咖啡香滑好飲!👍👍👍

咖啡香滑好飲!👍👍👍

2人總共價錢$479.6,有加一服務費!

個人口味總評分:8.5/10

#MeravigliaBareRistorante #科學園美食 #薄餅 #炸雞 #意大利菜 #科學園好去處 #寵物友善 #相機食先 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong
2023-04-11 49 浏览
【科學園•Meraviglia 】————————————————————————情調西餐,適合情侶或家庭聚會,「親子玩樂友善餐廳」,可以讓小朋友放電之餘家長輕鬆吃一餐。食物高質,拍拖紀念可以考慮,內有兒童遊樂設施,燈光浪漫,有情調音樂。🍯|Mussel White Sauce with Garlic Bread|HKD 328白洒香草煮青口配蒜蓉包。青口肥美大隻,口感有層次,配以高濃湯非常入味,好yummy😍😍🍯| Roasted Free Range Half Chicken|HKD 328外脆內嫩農場雞🐥連雞胸都覺得嫩滑先犀利,口感夠滑夠多汁,有濃郁雞味,有番茄等配菜,食落一啲肥膩感覺都冇 。🍯|House Red Wine -Glass|HKD 88🍯|Prosecco|HKD 88情調餐酒 為浪漫一餐加點色彩。🍯|Tiramisu Clssic|HKD 168餐後甜品,濃郁咖啡及酒味,質感香滑,外貌精美,為美好一餐劃上完美句號🥰。
【科學園•Meraviglia 】
————————————————————————

🍯|Prosecco|HKD 88
情調餐酒 為浪漫一餐加點色彩。

🍯|Tiramisu Clssic|HKD 168
2023-04-05 815 浏览
日落西山下👫拍拖踩單車🚴‍♀️嚟到📍科學園,在次到訪Meraviglia Bar e Ristorante呢道環境寬敞舒服,落地玻璃對住湖景音樂噴泉⛲️享受晚餐之餘仲充滿着浪漫氣氛💕🥖餐廳喺等食物期間奉上一份手作意式脆卜卜餅乾條及熱辣辣軟熟麵包🥗意式田園沙律及牛油果🥑,好愛沙律嘅我亦不可決少,沙律菜內有鮮果亦加入一些混合有機堅果乾果,帶點黑甜醋,入口清新🌿又開胃🍽️白酒煮蜆意大利扁意粉新鮮大蜆無沙,同埋粒粒脹卜卜鮮甜有肉,意粉軟身帶酒香,喺整個烹調上控制得好好🍽️"家鄉風味乳豬"配鮮松露薯蓉及有機蔬菜,全碟色香味俱全烤有機蔬菜🥦6-7款,乳豬外皮油光明亮薄得脆口,肉質達到柔嫩多汁,風味獨特🥂House White Wine呈淡黃色,清爽中帶點微酸🧊Ice Cappuccino自調理配糖漿,整杯咖啡香醇幽韻;滑溜奶香;徘徊在口中🍰Handmade Tiramisu Classic質地Creamy 重酒味,還有桑莓味馬卡龍做襯托,食落甜而不膩

🍽️白酒煮蜆意大利扁意粉

🥂House White Wine呈淡黃色,清爽中帶點微酸

🍰Handmade Tiramisu Classic

2023-04-03
☆ 𝙈𝙚𝙧𝙖v𝙞𝙜𝙡𝙞𝙖 𝘽𝙖𝙧 𝙚 𝙍𝙞𝙨𝙩𝙤𝙧𝙖𝙣𝙩𝙚沙田白石角香港科學園第二期科技大道西10號浚湖樓地下S040號舖✦ 意式燒走地雞半隻 配有機時令蔬菜及串茄燒雞雖然係半隻,但都幾大隻,啖啖肉得黎又滑,同埋塊皮又薄又脆,無多餘肥膏,真心唔錯。另外我個人幾喜歡d配菜,好清甜。✦ 白酒香草煮青口 配蒜蓉包青口好大隻,隻隻都肥嘟嘟,白酒香草汁好香好惹味,蒜蓉包脆卜卜,就咁食或者點下d汁食都好好味。✦ Homemade Tiramisu Classic 幾得意面頭係朱古力碎,變左口感會多d,一層一層咁好好睇,酒同咖啡味都有,但唔會好搶,我覺得整體幾好食。✦ Organic Mango Lemonades酸酸甜甜咁,明顯得生果嘅甜味,幾好。✦ Organic Grapefruit Juice有西柚少少嘅苦澀味,喜歡西柚味嘅一定鍾意(๑˃̵ᴗ˂̵)呢到用嘅都係全天然無激素肉,蔬菜大部份係有機,仲自家種植香草,成個感覺好天然健康,然後又有室外位置,係寵物友善餐廳,環境好舒服,非常之適合一家大細黎Gathering或者慶生。

☆ 𝙈𝙚𝙧𝙖v𝙞𝙜𝙡𝙞𝙖 𝘽𝙖𝙧 𝙚 𝙍𝙞𝙨𝙩𝙤𝙧𝙖𝙣𝙩𝙚
✦ 意式燒走地雞半隻 配有機時令蔬菜及串茄
另外我個人幾喜歡d配菜,好清甜。
✦ 白酒香草煮青口 配蒜蓉包
✦ Homemade Tiramisu Classic
✦ Organic Mango Lemonades
酸酸甜甜咁,明顯得生果嘅甜味,幾好。

✦ Organic Grapefruit Juice
有西柚少少嘅苦澀味,喜歡西柚味嘅一定鍾意(๑˃̵ᴗ˂̵)
  • 意式燒走地雞半隻 配有機時令蔬菜及串茄
2023-03-24 57 浏览
趁放假去左科學園嘅Meraviglia 食個dinner餐廳地方好大,有兒童遊樂設施,同場都見到有人搞生日party係一個聚會或者帶寵物來嘅好地方👍🏻 呢間餐廳只用全天然無激素肉蔬菜大部份係有機,仲用自家種殖香草今次叫左個燒春雞,外表燒到好香口咬落啖啖肉仲非常juicy😍而配菜有烤番茄🍅、翠肉瓜同三色椒🫑,味道鮮甜另外仲叫左個白酒煮青口配蒜蓉包青口份量超多!食落充滿白酒嘅香味加埋蒜蓉包食真係perfect啊
趁放假去左科學園嘅Meraviglia 食個dinner
係一個聚會或者帶寵物來嘅好地方👍🏻

呢間餐廳只用全天然無激素肉
蔬菜大部份係有機,仲用自家種殖香草
今次叫左個燒春雞,外表燒到好香口
咬落啖啖肉仲非常juicy😍
而配菜有烤番茄🍅、翠肉瓜同三色椒🫑,味道鮮甜

另外仲叫左個白酒煮青口配蒜蓉包
青口份量超多!食落充滿白酒嘅香味
加埋蒜蓉包食真係perfect啊
這間意大利餐廳相信有到訪過科學園/在那工作的朋友都會認識~😆 雖然在這裡上班經已一段時間 但還是沒太多機會到訪用餐 最近終於有機會前來♪(´ε` )〰️ -餐廳環境舒適 對出便看到音樂噴泉湖景🪴 戶外擺放了遊樂設施🛝 適合周末親子聚會、慶祝/帶毛孩來邊吃邊玩樂呢🍹🔻🔻🔻🔻🔻 ✨ Vongole White Wine Sauce with Garlic Bread ($328)白酒煮大蜆 用蕃茄仔、洋蔥、牛油、蒜蓉、自家種植香草調製🌿味道就偏濃 對個人來說有點鹹 大蜆肥美飽滿~ 配上香脆蒜蓉包 如果焗得再脆身更好🥖-✨ Roasted Free Range Half Chicken ($328)全天然無激素意式燒走地雞🐣 半份份量依然非常豐富 雞皮燒過脆卜卜 雞肉嫩滑肉味濃 旁邊有青椒紅椒等已調味的有機蔬菜 整體水準不錯 但價錢較為進取~-✨ Organic Orange Juice/ Apple Juice ($58)有機蘋果汁和橙汁 味道水準正常🍹🔺🔺🔺🔺🔺 📍 Meraviglia Bar e Ristorante (沙田)🗺️ 沙田白石角香港科學園第二期科技大道西10號浚湖樓地下S0

🔻🔻🔻🔻🔻

有機蘋果汁和橙汁 味道水準正常🍹

🔺🔺🔺🔺🔺
🗺️ 沙田白石角香港科學園第二期科技大道西10號浚湖樓地下S040號舖
2023-03-22 48 浏览
話時話放假冇嘢做我都好鍾意來科學園我覺得呢度個環境好大好舒服而且都有好多食肆今次就來呢家意式餐廳Meraviglia😊Cold Cut Platter意大利火腿拼盤👍🏻👍🏻👍🏻💰268Mixed Seafood Risotto雜錦海鮮燴飯👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻💰308Roasted Free Range Half Chicken燒春雞👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻💰328Coca Cola 💰35Latte💰48Organic Lemon Soda💰58
話時話放假冇嘢做

Coca Cola 💰35
Latte💰48
Organic Lemon Soda💰58

2023-03-08 64 浏览
入咗去香港科學園嘅Meraviglia Bar e Ristorante,佢嘅環境好舒服,好岩傾偈食飯!⭐️有機堅果同埋乾果 意式田園沙律前菜仲有除咗餐包之外,我仲叫咗個沙律裏面加埋芒果好新鮮又爽口,酸甜啱啱好,幾開胃!⭐️白酒煮大蜆配蒜蓉包職員特別推介,話蜆肉好新鮮超級大隻。上到枱真係嚇親,因為好少見到咁大隻蜆🤣煮得剛剛好,加埋白酒同蒜蓉,味道好濃郁,配埋蒜蓉包又香脆又好食。⭐️家鄉風味嘅乳豬配有機蔬菜配薯角呢個非常之鍾意,因為乳豬烤得好酥脆,口感好嫩,沾佢少少醬汁食幾惹味。加埋有機蔬菜,味道好滿足,特別係薯角,烤得好香脆味道超好食。最後我食咗一份tiramisu,好香濃又好大件,完美ending 🤪總括黎講呢間都幾值得推薦,環境舒服,食物好味。見到餐廳都有唔少玩樂嘅設施,好啱一家大細過嚟玩同食嘢。

⭐️有機堅果同埋乾果 意式田園沙律

⭐️白酒煮大蜆配蒜蓉包

⭐️家鄉風味嘅乳豬配有機蔬菜配薯角

2023-03-04 54 浏览
今日去科學園開會,結果開到晚飯時間都到,唔想煮嘅關係就順便同同事揀間餐廳食。見到有間意大利餐廳非常吸引,於是就入去坐底!科學園好食嘅餐廳真係唔多,好在呢間都好正! 🥰🥰同行人數唔多,簡簡單單叫左3樣野再加個甜品1️⃣白酒煮大蜆配蒜蓉包🐚🍶🥖一上枱已經有陣陣嘅白酒香味😍,而且每隻蜆都勁大粒厚肉😋,仲要隻隻無沙👍🏽,加埋足料嘅蒜粒調味,帶出大蜆嘅鮮味!蒜蓉包勁鬆軟又夠蒜蓉🤤,去連埋白酒汁一齊食勁正😆2️⃣意式燒走地雞半隻配有機時令蔬菜及串茄🍗🍅🍆走地雞炸到金黃色脆皮,切開雞時d聲勁清脆😌!隻走地雞肉質比我想像中易入口同嫩滑😋,配埋燒左嘅蔬菜同茄子,食完都唔膩口呀!3️⃣有機堅果及乾果意式田園沙律伴牛油果🥑🥗沙律材料都非常足料,而且用料新鮮,牛油果配埋nuts 口感好夾😋4️⃣Tiramisu🍰最後個甜品都好好食呀!Tiramisu cream 香甜,蛋糕底又唔會太重咖啡苦味😋今餐非常滿足,可惜人數唔夠,否則可以叫個pizza食!唯有下次再黎啦🤪

同行人數唔多,簡簡單單叫左3樣野再加個甜品

1️⃣白酒煮大蜆配蒜蓉包🐚🍶🥖

2️⃣意式燒走地雞半隻配有機時令蔬菜及串茄🍗🍅🍆

3️⃣有機堅果及乾果意式田園沙律伴牛油果🥑🥗

4️⃣Tiramisu🍰

2023-02-22
2023-02-25 54 浏览
近期係科學園有Project,於是乎就係園區開發下有乜嘢食。經過一間餐廳門口放咗一座高孝午紅色嘅標準時代,但係居然係一間意大利餐廳,就引起我興趣入去試下。入面都幾大,樓底好高,好有空間感。有戶外位,可以帶埋毛孩嚟一齊食,旁邊仲種咗唔少花添。天氣咁好,叫咗杯cocktail 嘆下。問waiter有乜嘢出名好食,介紹咗呢一隻意式燒雞俾我,話係用新鮮走地雞同埋有機蔬菜整。咁我一個人就叫半隻就夠。原來點燒雞已經有埋餐湯同飲品。燒雞上枱時已經幫你分好四份。面頭仲有塊焗到好似薯片咁薄嘅雞皮,好脆好好食。雞肉嫩滑多汁,好少喺西餐廳食到咁高質嘅燒雞。蔬菜亦都好新鮮,佢哋唔會有過多嘅調味食得出原本嘅味道。如果四個人嚟強烈建議叫一隻嚟分享。整體所有食物都好高質,啱晒假期帶啲小朋友/寵物過嚟食嘢。

2023-02-22
午餐
  • 意式烤雞
2023-02-22 76 浏览
雖然雪嵐寶寶就嚟考試,不過週末都希望同佢外出鬆一鬆,早前朋友介紹科學園有間親子餐廳,環境、食物、設施都唔錯,所以上星期就去試下😊呢間餐廳在科學園巨蛋側邊,室外有靚靚湖景、兒童吹氣彈床滑梯等玩樂設施,室內也有幼童遊戲空間,的確係小朋友放電嘅好地方。食物方面,都唔錯,意大利餐廳餐前好多時都配有麵包,先來一籃麵包,暖暖的、軟軟的,雪嵐寶寶非常喜歡😋🥗有機堅果及乾果意式田園沙律伴牛油果材料豐富,醒胃之餘仲好健康嘅沙律👍🐷家鄉風味乳豬配炸薯角及烤有機蔬菜乳豬皮脆卜卜,乳豬肉好有層次,脂肪與肉的比例十分好,會覺肥,又唔會好乾;薯角熱辣辣,有小小辣,好惹味;烤有機蔬菜中和返乳豬嘅肉膩感👏🍕水牛芝士巴馬火腿火箭菜松露薄餅巴馬火腿味道唔太鹹,配上拉絲嘅水牛芝士,及鬆脆嘅薄餅,yummy 😋有小小眼闊肚窄,不過店員都好nice,最後他們提供外賣盒比我哋帶返屋企食😅

🥗有機堅果及乾果意式田園沙律伴牛油果
材料豐富,醒胃之餘仲好健康嘅沙律👍

🐷家鄉風味乳豬配炸薯角及烤有機蔬菜

🍕水牛芝士巴馬火腿火箭菜松露薄餅

午餐
2023-02-17 1003 浏览
The weather is fine today. My sister and I took the opportunity to have a walk along Pak Shek Kok Promenade. Afterwards we enjoyed afternoon tea at Meraviglia Bar e Ristorante at Science Park.We like this Italian restaurant as the food is fresh and healthy and many food ingredients are organic. The ambience is cosy and relaxed. It is suitable for family and social gathering. You may enjoy your meal indoor or dine at the outside seating area.Afternoon tea sets with wide choices are offered f

Afternoon tea sets with wide choices are offered from 3:00 pm to 5:00 pm at reasonable price. You may have fresh mussels, chicken basket, salad, BBQ pork spare ribs, burger, fish and chips, pasta, dessert, pizza, etc.

We shared two sets. Both sets were made to order. Quality and taste were very good.

We had local free range chicken basket. The size is generous. There are six pieces of chicken, including breast, chicken legs and wing. The fried chicken is juicy and tastes very well. The green salad is very fresh.

We also ordered a 10 inches Hawaiian pizza.
The pizza smelled good when served. The pizza with mozzarella cheese, ham and pineapple is cheesy and super yummy. The dough and tomato paste were made by the restaurant with organic ingredients. It is superior to those supplied at chain stores.

Iced lemon tea is refreshing.

We enjoyed our afternoon tea very much.

Service is very good.

• Hawaiianpizza
  • freerangechickenbasket
呢間餐廳有indoor同outdoor座位個日去食咁岩有小朋友搞緊生日party有波波佈置加上餐廳內外都有遊樂設施大人可以食野傾計小朋友就放電帶埋寵物齊齊同樂又得望到都覺好開心趁天陰陰又唔熱揀左坐outdoor望住條人工河又吹下自然風好chill好relaxing環境真係冇得輸🌟Organic high protein garden mixed green salad🌟🌟🥗有機堅果及乾果意式田園沙律伴牛油果🥑🌟餐廳大部份既蔬菜都係有機所以特別點款沙律黎refresh 下攝取多啲綠色食物🌟Italian roasted local free-range chicken with mixed organic vegetables with vine tomato🌟🌟意式燒走地雞半隻配有機時令蔬菜及串茄🌟呢款燒雞用既係走地雞雞皮燒得香脆有多餘油脂好香脆好味雞既肉質比平時既更多一份口感好推!必試🌟Pizza prosciutto e rucola with Italian truffle sauce🌟🌟🍕巴馬火腿配松露薄餅🌟一上碟已好香松露味😍輕輕一拉已拉出芝士絲加埋每塊pizza上面都鋪左大
呢間餐廳有indoor同outdoor座位

一上碟已好香松露味😍
輕輕一拉已拉出芝士絲
加埋每塊pizza上面都鋪左大塊巴馬火腿
勁滿足!

不論係設施、餐廳觀景定食物材料同質素都好出色😍
Weekend一家大細又多個好去處

• Pizza
  • 意式燒走地雞半隻配有機時令蔬菜及串茄
2023-01-26 94 浏览
早排一家三口去踩單車🚴‍♀️,踩到去科學園估唔到夜晚嘅科學園咁靚,當然要喺嗰度打卡順便食埋晚飯啦,喺金蛋打卡完咗之後見到有間親子餐廳,比卡喺門口已經見到裏面好多嘢玩🤩,好明顯走唔甩我哋就揀呢間🤣裏面環境好大好靚👍仲有大大副蘋果棋相當吸引⭐️白酒香草煮青口配蒜蓉包青口肉質鮮甜,相當新鮮👍👍蒜蓉包趣卜卜😋小朋友至愛⭐️意式燒走地雞半隻配有機時令蔬菜及串茄估唔到燒雞都肉質嫩滑,配上時令蔬菜,已經夠晒飽⭐️意大利煙肉配忌廉蛋汁意大利麵呢個勁好味😋意大利麵做得剛剛好唔會太淋,醬汁亦都好濃厚,個仔差唔多成碟食晒⭐️特色芝士餅呢個不單止賣相靚😍而且個cheese cake真係好好食cheese cake芝士味極度香濃口感豐富配上雪糕簡直幾層享受😎價錢亦都唔算貴😉下次可以同其他朋友一齊再嚟

裏面環境好大好靚👍仲有大大副蘋果棋相當吸引

⭐️白酒香草煮青口配蒜蓉包
青口肉質鮮甜,相當新鮮👍👍蒜蓉包趣卜卜😋小朋友至愛

⭐️意式燒走地雞半隻配有機時令蔬菜及串茄
估唔到燒雞都肉質嫩滑,配上時令蔬菜,已經夠晒飽

⭐️意大利煙肉配忌廉蛋汁意大利麵

⭐️特色芝士餅
呢個不單止賣相靚😍而且個cheese cake真係好好食
價錢亦都唔算貴😉下次可以同其他朋友一齊再嚟
2023-01-25 118 浏览
今天年初四入科學園。2:30pm 本身想找西餐廳簡簡單單食一個意粉。見到門口食直身餐牌有意粉一百多元,人不多,沒有細看就入內座。裏面的餐牌和外邊擺放的不一樣。下午兩點多明明沒有lunch但餐廳門口放一個比較便宜餐牌(沒有標明其實是lunch set)實有點誤導成份。最後點了一份大的carbonara $329 加一杯咖啡 $40, 因為裏面餐牌下邊寫着每人最低消費$200。Carbonara 好-般,杯咖啡正常. 堆單成$400(兩個人)很不值。不推薦這間餐廳除非你有小孩要在餐廳兒童部玩玩具,因為價錢收了這個遊玩的費用了,不過小孩最低消費也是$200。