16.07.2022 星期六MARKA HOUSE 這一晚約了朋友一行三人到荃灣聚舊,其實在這次爆疫前已預約了這間MARKA HOUSE,豈料疫情嚴峻惟有延期,終於今晚開心地去吃好西。這間餐廳位於荃灣如心廣場,乘搭西鐵,穿過行人天橋,非常方便快捷。到達門外,透過玻璃清楚見到餐廳內,地方寛敞舒適,光亮簡潔,沒有多餘的裝飾,而且座位之間有充足的間隔。餐廳用Apps落單,晚餐有套餐,包前菜可選沙律、意式法包或餐湯;主菜有多款天使麵、濶條麵、意大利飯/麵;或可選西冷、羊架、黑毛豬肉眼、白鱈魚扒等;另外可半價特選飲品或小食如鴨肝烤法包、八爪魚下足等;之後又有三款甜品選擇。烤南瓜湯香濃南瓜味,好喝智利野生白鱈魚扒 配薯蓉+露筍卷鱈魚甜滑,完全無腥味,薯條加錢轉薯蓉+露筍卷,推介這個主菜。意式泡沫咖啡雖然沒有漂亮的拉花,但香濃不錯香草蕃茄帆立貝蟹籽天使麵賣相漂亮,朋友說好吃紅酒燴荷蘭牛仔肉意大利飯朋友也說好吃原本是有限時,但由七時開始,一直坐至九時半,跟朋友可慢慢閒聊,實在很寫意;食物美味又不昂貴,是一間值得推介的餐廳。

16.07.2022 星期六
MARKA HOUSE

香濃南瓜味,好喝

意式泡沫咖啡
雖然沒有漂亮的拉花,但香濃不錯

香草蕃茄帆立貝蟹籽天使麵
賣相漂亮,朋友說好吃

朋友也說好吃

玫瑰花蘋果茶

2022-07-16
玫瑰花蘋果茶
2022-07-12 361 浏览
同媽咪行街,媽咪見呢間幾舒服就入去試下。2點入座,仲有lunch set,就叫兩個sets 試下。Starters 分別French Chestnut Soup 同Lemon Vinaigrette Salad。兩樣就係正正常常,沒咩特別。Main Course 就揀左Egg Benedict with Smoked Salmon同Australian Angus Beef Burger with Cheddar Cheese, French Fries。Egg Benedict 既係做得好流心,但荷蘭醬既味道好淡,煙三文魚好鹹,質感都麻麻,English Muffin 偏硬,整體黎講就麻麻。Burger 既偏重味,肉質同肉味都普通,個包好韌,薯條都普通。最終我沒食晒...
同媽咪行街,媽咪見呢間幾舒服就入去試下。
2點入座,仲有lunch set,就叫兩個sets 試下。

2022-07-12
午餐
2022-07-01 485 浏览
成日經過如心廣場見到呢間西餐廳都想試下 今日約埋屋企人一齊去食個lunch 中午去到餐廳門口已經排緊隊 不過好快就可以入座 用餐時間70分鐘 餐廳係用QR code落單 我哋已經諗好食咩 即刻可以落單 原來lunch唔包餐湯同沙律嗰啲 全部要另外加 飲品特飲都係 我地就咁叫左兩個主菜加一杯飲品巴馬火腿班尼迪蛋 賣相好令 荷蘭醬食落好滑身 完全食唔到酸味 個醬整得好好 平時出面食會食到好重好酸既醋味 但呢度完全冇 好好味 流心蛋一切即刻流心 配埋巴馬火腿好夾伊比利亞黑毛豬肉眼 揀左七成熟 賣相又係好令 有兩大件黑毛豬肉眼 廚師整得好好 岩岩好七成熟 冇過熟 一切就會切到 食落好淋身好嫩滑 仲有好多肉汁 好好味 仲有配菜薯條 係粗身既薯條 炸到熱辣辣鹹鹹地好好味飲品叫左杯蜜桃石榴香橙梳打 飲落酸酸甜甜 好清新整體黎講 環境好大好令 坐得好舒服 食物高質素 下次會再黎試其他野

飲品叫左杯蜜桃石榴香橙梳打 飲落酸酸甜甜 好清新

蜜桃石榴香橙梳打
巴馬火腿班尼迪蛋
伊比利亞黑毛豬肉眼
蜜桃石榴香橙梳打
巴馬火腿班尼迪蛋
伊比利亞黑毛豬肉眼
Marka House🍷🍽……….荃灣如心大玻璃屋西餐廳,空間感大,環境夠chill。用QR code落單,好方便。食物質素唔錯,價錢合理,服務態度都好好。當向waiter反映問題,佢哋都有禮貌,有正面回應同處理,值得一讚😝……….🌰法式栗子濃湯 •呢碗湯係Dinner menu配送嘅前菜,仲有其他前菜可選擇㗎!足料濃湯,成碗湯入面有好多微細嘅栗子顆粒,有口感又有足栗子嘅味道🤤🦆匈牙利鴨肝法包 $126/2 pcs•鴨肝size適中,外表煎得到金黃色,食落香口,熟度適中,配已烘嘅法包,有一脆一軟嘅口感,同鴨肝嘅油香滲落嗰法包,依然香脆,好味😚🐏紐西蘭嫩羊架 $198•羊架揀咗七成熟,另外將薯條加$20升級至薯蓉加露荀。羊架肉質鮮嫩,有肉汁,無羊臊味,啖啖肉,不覺油膩,薯蓉食落綿滑,有薯味🤪🍅香草蕃茄帆蟹籽天使麵 $138•帆立貝熟度啱啱好,無過火,外面煎到金黃色。面頭仲有蟹籽點綴下,入面有啲白蘑菇,味道頗淡。蕃茄汁酸酸甜甜幾開胃,仲有洋蔥,蒜,香草同芝士調味,意粉份量大,整體不錯🤣🍷特選法國玫瑰酒 (1杯) $38……….💰人均 $286/per person (2人)
Marka House🍷🍽

🌰法式栗子濃湯

🦆匈牙利鴨肝法包 $126/2 pcs

🐏紐西蘭嫩羊架 $198

🍅香草蕃茄帆蟹籽天使麵 $138

🍷特選法國玫瑰酒 (1杯) $38
……….

💰人均 $286/per person (2人)
2022-06-02 521 浏览
📍 📍 MARKA HOUSE (荃灣)荃灣大河道98號如心廣場二期1樓119號舖MARKS HOUSE餐廳採光設計好似間半玻璃屋咁,,非常透光,座位間又夠寬落,座椅又舒服,有種高級感,而且午市餐牌有好多選擇,但價錢又唔貴。👉 芝士烤雞全日早餐💰78😋😋😋😋/5見到真係哇一聲,好大份呀!首先賣相非常出色,好多顏色,多種配菜組合而成。個雞烤得很香,雞肉留有一點肉汁,芝士又焗得香,個菇炒得很香一點洒味,蘆筍煙肉卷都好香,炒蛋都好滑,菜又新鮮,good😆😆👉 澳洲安格斯牛肉車打芝士漢堡,薯條 💰85😋😋😋😋/5又係好大份😆😆個薯條熱辣辣,個包又係熱辣辣又軟熟,牛肉好有牛味又juicy,再加上芝士半溶,個蕃茄唔係一片上,係攪碎變茄蓉,有誠意🤤回頭:yes,好食又抵食!!!真係絕對會回頭😆😆😆#kermit食在荃灣

📍 📍 MARKA HOUSE (荃灣)
荃灣大河道98號如心廣場二期1樓119號舖

👉 芝士烤雞全日早餐
💰78
😋😋😋😋/5

👉 澳洲安格斯牛肉車打芝士漢堡,薯條
💰85
😋😋😋😋/5

回頭:yes,好食又抵食!!!真係絕對會回頭😆😆😆
#kermit食在荃灣
2022-05-29 490 浏览
次次經過如心廣場必定見到呢間玻璃屋餐廳,有次好奇行去門口望下餐牌覺得幾岩食就約朋友去lunch🍽午市價錢只係for主菜,唔包沙律、餐湯、飲品,想要嘅話要逐樣加錢。我淨係加$10 要是日餐湯,係栗子忌廉湯,真係好濃栗子味,好飲👍🏻🔸蜜糖青芥末豬柳意大利飯第一眼見到以為份量好少,但食到尾就知道係岩岩好!朋友一開始聽到「青芥末」以為壽司wasabi 勁攻鼻,佢誤會晒囉😆 其實係好易入口淡淡地嘅青芥末味,但最最最敗筆係豬柳,完全可以用「乾柴」黎形容👎🏻我比左朋友食都話唔掂,勁乾!乾柴豬柳👎🏻

🔸蜜糖青芥末豬柳意大利飯

乾柴豬柳👎🏻

2022-05-07
午餐
2022-05-07 812 浏览
All day breakfast 魚柳大份 好食 夠飽略嫌炒蛋可更入味虎蝦蕃茄意粉都係大份好食 唔太酸 自己鍾意食軟身啲嘅意粉 略嫌意粉可更軟身環境好坐 舒服 落地玻璃 景觀開揚 服務員態度和藹 非常好
All day breakfast 魚柳大份 好食 夠飽
略嫌炒蛋可更入味
虎蝦蕃茄意粉都係大份好食 唔太酸
自己鍾意食軟身啲嘅意粉 略嫌意粉可更軟身
環境好坐 舒服 落地玻璃 景觀開揚
服務員態度和藹 非常好
<荃灣玻璃屋西餐廳 價錢親民更有質素>每次經過如心廣場既𝗠𝗔𝗥𝗞𝗔 𝗛𝗢𝗨𝗦𝗘都覺得好靚🥰餐廳設計簡約,玻璃屋既設計環境相當開揚😍枱相隔都有一定既位置,坐得好舒服😆午市性價比好高,食物相當有質素🤭食過幾次都冇失望呢~➣ 芝士烤雞全日早餐(💰𝟳𝟴)𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 𝟰.𝟯/𝟱每次必點✨超推介♥️價錢抵食之餘都好高質!!呢份𝗔𝗗𝗕有芝士烤雞🐥炒蛋🍳蘆筍煙肉🥓蘑菇同沙律菜🥗芝士烤雞做得好嫩滑,健怡人士可以走芝士添🧀其他野食炒得香滑又唔會太油膩✨蘆筍煙肉炒得香口🤤配番加上黑醋既沙律菜簡直係💯分🤭➣ 煙三文魚班尼迪蛋配馬鈴薯沙津(💰𝟴𝟴)𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 𝟯.𝟱/𝟱烘熱過既英式𝗺𝘂𝗳𝗳𝗶𝗻外脆內軟✨荷蘭醬做得好滑順𝗰𝗿𝗲𝗮𝗺𝘆☺️切開蛋後蛋黃醬即刻流出黎😆煙三文魚份量都好多唔會過咸🥰馬鈴薯沙津味道都幾𝗶𝗺𝗽𝗿𝗲𝘀𝘀𝗲𝗱🤭不過個人較喜歡烤雞的𝗔𝗗𝗕🤤➣𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲記得要加番少少錢但唔記得幾多😆味道正常但冇拉花的🙈少少失望😛
<荃灣玻璃屋西餐廳 價錢親民更有質素>

➣ 芝士烤雞全日早餐(💰𝟳𝟴)
𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 𝟰.𝟯/𝟱

➣ 煙三文魚班尼迪蛋配馬鈴薯沙津(💰𝟴𝟴)
𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 𝟯.𝟱/𝟱

➣𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲
2022-04-20 568 浏览
➸ 𝐄𝐠𝐠 𝐁𝐞𝐧𝐞𝐝𝐢𝐜𝐭 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐒𝐦𝐨𝐤𝐞𝐝 𝐒𝐚𝐥𝐦𝐨𝐧 & 𝐏𝐨𝐭𝐚𝐭𝐨 𝐒𝐚𝐥𝐚𝐝 煙三文魚班尼迪蛋配馬鈴薯沙律班尼迪蛋的靈魂配角荷蘭醬調得適中,質地稠而滑順👍🏻。先用刀子把水波蛋切開,流心蛋黃汁緩緩流出✨。再將雞蛋、煙三文魚、烘過的英式馬芬,切成一小份放入口中。口感鬆軟的英式馬芬,配上煙三文魚的微咸,再有水波蛋的加持,好味道😋!
2022-04-09 731 浏览
見到如心廣場呢度有間西餐廳,餐廳採光設計,好似間半玻璃屋咁,有種高級感🥰呢度既午市餐牌有好多選擇,當中最吸引我地既就係佢地既全日早餐,唔洗一百蚊就食到。另外仲有班尼迪蛋、意粉、意大利飯、扒類等等選擇,價錢唔算好貴,而且質素都唔錯。1⃣️北海道帆立貝忌廉菠菜寬扁麵($128)呢個麵好特別,佢係菠菜闊麵黎,帶微微綠色,食落口感唔錯🤩意粉好creamy而且好掛汁🤤仲有芝士片、蟹籽同埋四大粒帶子係面👍  2⃣️脆香魚柳全日早餐($88)個全日早餐幾抵食!有脆魚柳、蘆筍煙肉、炒蛋、蘑菇、沙律菜。魚柳好脆🐟魚肉都幾厚😋另外其他配料都幾好食。  3⃣️香烤自家製蟹餅($90) 呢個好好味!入面係滿滿既蟹肉絲,食落蟹好有鮮味😍要試!  4⃣️法式栗子濃湯(午餐+$10)有粒粒栗子蓉,幾足料幾好味。

1⃣️北海道帆立貝忌廉菠菜寬扁麵($128)
北海道帆立貝忌廉菠菜寬扁麵

2⃣️脆香魚柳全日早餐($88)
脆香魚柳全日早餐

3⃣️香烤自家製蟹餅($90)

香烤自家製蟹餅
呢個好好味!入面係滿滿既蟹肉絲,食落蟹好有鮮味😍要試!

4⃣️法式栗子濃湯(午餐+$10)
法式栗子濃湯
有粒粒栗子蓉,幾足料幾好味。
北海道帆立貝忌廉菠菜寬扁麵
香烤自家製蟹餅
2022-03-19 724 浏览
我每次經過呢度只係望望吓,完全冇意欲想入去一試,有次八卦睇吓個餐牌,冇乜特別。又走了。今天唔知神推鬼擁,望吓個餐牌,又覺得價錢非常合理,咁就入咗去一試。高科技,手機點餐,非常好,我喜歡。叫了炸魚柳,配凱撒沙律及凍朱古力,嘩,味道,擺切,配菜,賣相,色澤,好明顯係用心做的。非常之滿意,如照片,我掃晒!不過總有點不完美,就是魚柳一般,因為比較硬身而巳,其他可以。另外服務也不錯 非常值得推介,來親自試試。
Egg Benedict w/ Parma Ham (8.25/10):蛋煮得生熟剛好,蛋香不帶酸,荷蘭醬調得香滑,配合嫩滑的Parma Ham吃,很不錯。All-day breakfast w/ fish (6.75/10):炸魚太薄,魚肉沒有油份以致肉質不滑,比起在一間正常British pub吃的fish and chips都要差。其他items中規中矩。———————————————————————————⭕️總評:環境不錯,Lunch價錢合理,間中或會翻食,但要點對的食物✅ 💵Budget: $100 pp (lunch)
Egg Benedict w/ Parma Ham

All-day breakfast w/ fish

———————————————————————————

💵Budget: $100 pp (lunch)
Egg Benedict w/ Parma Ham
  • Egg  Benedict
2022-02-06 552 浏览
佢冇下午茶menu, 因為 lunch menu 有 all day breakfast, 所以吸引左我在下午茶時段入去食。純粹睇門口餐牌同餐廳門口,就行咗入去餐廳乾淨整潔,用QR code 落單,過程簡單順利。點咗 $88脆香魚柳全日早餐+$10是日餐湯(栗子湯) 再加一服務費,全單$100多少少首先,下單後,栗子湯好快送上,分量正常,有栗子甜味,我特別喜歡它有栗子碎粒,增加口感同飽肚感跟著,我的期待的 脆魚柳All day breakfast!!!!好大份呀!當然樣樣都好美味啦: 魚柳外脆內滑,蘑菇有調味,蘆筍新鮮,燒熱的蕃茄,係寒冷的天氣下特別好吃,沙律菜有帶甜嘅沙律汁,吃後感覺唔會肥,最後個炒蛋 加多少少黑松露醬,代替鹽,感覺高質😜
純粹睇門口餐牌同餐廳門口,就行咗入去

餐廳乾淨整潔,用QR code 落單,過程簡單順利。

,最後個炒蛋 加多少少黑松露醬,代替鹽,感覺高質😜
2022-01-18 585 浏览
-MARKA HOUSE-位於荃灣西如心廣場二期既cafe 店內設計好簡約 仲有個大玻璃 夠晒開揚 坐係到同朋友傾下計 就最chill 店內位置都多 星期六晏就都唔洗點等位 就入左!食物性價比都幾高!安格斯牛肉車打芝士漢堡配香脆薯條($85)唔好見佢芝士好似好多咁 🧀因為上面放左層蕃茄碎🍅所以食落都唔係好漏👌🏻佢既安格斯牛肉漢堡 牛肉味重🤤食落都好juicy 中意食漢堡既可以一試! 仲要啲薯條上枱時熱辣辣 好正😍美味程度(4/5): ⭐⭐⭐⭐性價比(4/5): ⭐⭐⭐⭐芝士烤雞全日早餐($95)呢份全日早餐比起同區既 性價比算高!👍🏻蒜香炒蘑菇勁香 又多汁🤤黑松露炒蛋質感不過不失 👌🏻但黑松露味可以重啲 烤蕃茄都幾岀色😍 芝士烤雞 雞肉夠嫩滑🤤不過芝士味都可以重啲🥲 美味程度(4/5): ⭐⭐⭐⭐性價比(4/5): ⭐⭐⭐⭐#foodieshk荃灣西—------------------------------回頭指數(4/5): ⭐⭐⭐⭐️私心因為個環境我會再回頭!
-MARKA HOUSE-

安格斯牛肉車打芝士漢堡配香脆薯條($85)
美味程度(4/5): ⭐⭐⭐⭐
性價比(4/5): ⭐⭐⭐⭐

芝士烤雞全日早餐($95)
美味程度(4/5): ⭐⭐⭐⭐
性價比(4/5): ⭐⭐⭐⭐

#foodieshk荃灣西
回頭指數(4/5): ⭐⭐⭐⭐️
私心因為個環境我會再回頭!
澳洲安格斯牛肉車打芝士漢堡
芝士烤雞全日早餐
2022-01-18
澳洲安格斯牛肉車打芝士漢堡
芝士烤雞全日早餐
掃QR code二維碼下單: 湯水▪️野菌忌廉湯味道剛剛好,有蘑菇粒,有口感▪️干邑龍蝦湯 HK$78有點苦,但喝得出來真的是真材實料主食▪️紅酒燴荷蘭牛仔肉意大利飯 HK$148沒想到那麼好吃,飯粒軟硬度適中,茄醬很入味,微微的酸很開胃,飯裡夾雜著洋蔥和蘑菇片,有口感牛肉有三大塊,很入味而且肉質都很嫩口juicy,極力推薦▪️香煎虎蝦忌廉芝士闊條麵 HK$138蝦有5隻,麵條算軟,但味道卻很普通,實在說不上好吃。。。結果也沒吃完~小吃▪️香烤自家製蟹餅 HK$90滿好吃,外皮薄,裡頭有飽滿的蟹肉,鹹度剛剛好,本身也夠味,不過沾了些奇妙醬加點蟹籽一起吃也更美味飲品▪️蜜桃石榴香橙梳打 (左▪️香橙菠蘿梳打 (特飲) HK$53不會太甜,味道適中,很清爽解渴,兩種都不錯 甜品▪️法式焦糖燉蛋 HK$40份量也不少,味道恰好,他們做的燉蛋很滑溜,我喜歡這種質感的▪️紅絲絨蛋糕 HK$48賣相好看,但說不起來是什麼味道,就是一件味道還可以的普通蛋糕 總括:食物賣相味道都不錯環境寬敞舒適餐廳的裝潢給人感覺也是簡樸整齊衞生服務周到,上菜也算快
掃QR code二維碼下單:

湯水

▪️野菌忌廉湯
味道剛剛好,有蘑菇粒,有口感

▪️干邑龍蝦湯 HK$78
有點苦
,但喝得出來真的是真材實料

主食
▪️紅酒燴荷蘭牛仔肉意大利飯 HK$148

沒想到那麼好吃
牛肉有三大塊,很入味而且肉質都很嫩口juicy
,極力推薦

▪️香煎虎蝦忌廉芝士闊條麵 HK$138

小吃
▪️香烤自家製蟹餅 HK$90

飲品

▪️蜜桃石榴香橙梳打 (左
▪️香橙菠蘿梳打 (特飲) HK$53
不會太甜,味道適中,很清爽解渴,兩種都不錯

甜品
▪️法式焦糖燉蛋 HK$40

份量也不少,味道恰好,他們做的燉蛋很滑溜,我喜歡這種質感的

▪️紅絲絨蛋糕 HK$48

總括:
食物賣相味道都不錯
環境寬敞舒適
餐廳的裝潢給人感覺也是簡樸整齊衞生

服務周到,上菜也算快