1K
2021-09-26 101 浏览
午餐再來mamaday, 因為呢度既午餐set有特色又好食,午餐時間都幾爆下,所以話真係要book 位。今次點了兩個lunch set, 一個係生姜燒豚肉蛋包飯,一個係春武里府是拉差醬雞腿肉比薩個名夠曬長。生薑燒豚肉蛋包飯份量挺多的,有賣相又夠好味。滿滿的豚肉同非常吸引的滑蛋,撈埋一齊食真係超級開胃啊。我也特別喜歡這里的比薩,皮薄脆脆的,這是微辣的雞肉比薩,這個味道也是我第一次試,少少辣真係好刺激味蕾,又唔算太辣,食開小辣的會覺得剛剛好。兩個lunch set 都豐富吸引,包埋野飲,我們就點了蜂蜜紅茶和美式咖啡。吃飽飽正餐,少不了甜品,這次要試試他們這裡的自家制手工蛋糕,這次的手工蛋糕是巧克力夾雜cream, 鬆鬆軟軟好好味,下次也要試試其他甜品。
2021-08-05
💡 裝修精緻玩味十足「麻麻地」尖沙咀餐廳非常多,但搵到一間裝修咁比貨,玩味十足嘅餐廳真係好少見,而且味道又好食,岩曬同朋友聚舊chill下。🍽 點解個個都叫軟殼蟹比薩架軟殼蟹就食得多,但原隻係pizza上面真係第一次見,真係好吸睛。軟殼蟹炸到好香脆,入面仲係好多肉🦀pizza係薄批,好香脆,而且表面滿佈芝士同千島醬,加上菠蘿、蟹柳等,口感好豐富。🍽辣架傻豬豬豬頸肉泰式肉碎日本蛋包飯一開始比佢個名吸引左,傻豬豬!蛋包飯比我想象中大,份量好多。上枱已經嗅到陣陣香味。豬頸肉好入味,配料有九層塔同辣椒,所以食落辣辣地好惹味,愈食愈開胃。另外,有好多肉碎鋪起面,夾雜泰味,fusion得嚟好食。而且,雞蛋係用上日本,所以食落好幼滑,好香蛋味。🍽Dirty個杯好精緻,整得好靚。奶同啡層次分明,咖啡香濃,幼滑,表現出色!ps/平日去都幾多日,而且有限時1.5hrs。建議可以預早book位。餐廳裝修亦非常特別,雖然價錢有少少貴,但份量相對都好多,覺得物有所值。
💡 裝修精緻玩味十足「麻麻地」

🍽 點解個個都叫軟殼蟹比薩架

🍽辣架傻豬豬豬頸肉泰式肉碎日本蛋包飯

🍽Dirty

• 點解個個都叫軟殼蟹比薩架?
2021-09-25 74 浏览
鹹蛋黃牛油果蟹肉pizza🥑Very evil avocado crab salty egg pizza每次食mamaday都一定會食pizza,因為款式幾多夠晒特別! 鹹蛋黃味唔濃,好多牛油果,pizza低香脆可口! 豆腐豆腐豆腐咖啡Tofu tofu tofu coffee已經唔係第一次叫豆腐咖啡,因為真係好好味,一定要encore! 豆腐雪糕香滑濃郁,好耐都唔會溶,唔會食唔切! 咖啡味香濃得嚟唔會苦澀,夾埋豆腐食好特別👍🏻 基本嘢:素食者沙律Basic yeah salad: vegetarian沙律好大碗😀 同朋友兩個人分都好多,麻醬唔錯不過多啲會好味啲! 菜好fresh,仲有多種水果,菠蘿,raspberries, blueberries 好甜好juicy!
鹹蛋黃牛油果蟹肉pizza🥑

豆腐豆腐豆腐咖啡
Tofu tofu tofu coffee

基本嘢:素食者沙律
Basic yeah salad: vegetarian
2021-09-20 107 浏览
又食 Mamaday 喇 😋 今次去尖沙咀加連威老道分店,已經食匀所有 Mamaday 😂.地方大,座位闊落,同樣超多打卡裝飾餐廳喺2樓要行樓梯上去唔知有冇 lift 嘅呢.叫咗個 lunch set 全素漢堡 ($88) 加日本雞蛋 ($10),最有驚喜係裏面個茄子,有炸過同調味過,好食 😋.Hot cappuccino ($48,跟 lunch set 可以減$20) 唔係好夠熱,再熱少少會好飲啲,nutty嘅咖啡味,順口、平衡.

地方大,座位闊落,同樣超多打卡裝飾
餐廳喺2樓要行樓梯上去
唔知有冇 lift 嘅呢

2021-09-19 78 浏览
今日同朋友去咗尖沙咀食特式西餐🍽️,叫咗個蒜蓉虎蝦pizza🍕同肉眼扒沙律🥗。個pizza好足料,面頭有六隻虎蝦🦐同大量蒜蓉。此外,pizza面頭加咗芝士🧀同車厘茄、洋蔥🧅, 令成個pizza口感更清新。另外, pizza批邊加咗少少薯蓉🥔,令pizza更香口。至於個肉眼扒沙律,鮮嫩蔬菜同香脆蝦片配上juicy細嫰肉眼扒🐂同芥末醬,令人回味無窮。下次一定會同朋友再嚟呢間佈置咁有特式嘅餐廳食飯!!😋😋
這一間餐廳,我一直都bookmark咗,想搵日嚟食,但佢長期都book滿,好彩朋友主動打電話去訂枱,都要約一星期後的週日中午12點😒 去到餐廳,才剛開門,要排隊等安排入座,好彩排到我哋入座時,可以坐窗口位,影相都靚啲✌🏻好邪惡嘅咸蛋牛油果蟹肉比薩咩叫減肥 (нк$132).薄餅皮薄脆口,上面超多料.牛油果和咸蛋這個配搭,真係好味,不過真係好邪惡有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵 (нк$128).好多已拆殼蟹肉和蟹籽和意粉.牛油醬汁就不太creamy質地,不過味道不錯ѕωєєт ρσтαтσ ℓαттє (нк$48).真紫薯肉溝鮮奶,唔太甜,有紫薯味тσƒυ тσƒυ тσƒυ ¢σƒƒєє (нк$56).一shot espresso 配絲滑豆腐和豆腐雪糕.呢個,真係好味,令我覺得咖啡同豆腐可以永遠在一齊👫🏻.另外配有的糖漿,這個一滴都不用加今日咩心情嘅蛋糕… (HK$58).嗰日應該係芋頭芝士撻(?).沒有想到朋友那麼貼心,一早同店員講要寫字在蛋糕碟上,好有驚喜!.芋頭和忌廉芝士,這個配搭獨特,不太甜也不太漏,不錯👌🏻

好邪惡嘅咸蛋牛油果蟹肉比薩咩叫減肥 (нк$132)
.薄餅皮薄脆口,上面超多料
.牛油果和咸蛋這個配搭,真係好味,不過真係好邪惡

好邪惡嘅咸蛋牛油果蟹肉比薩咩叫減肥

有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵 (нк$128)
.好多已拆殼蟹肉和蟹籽和意粉
.牛油醬汁就不太creamy質地,不過味道不錯

有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵

ѕωєєт ρσтαтσ ℓαттє (нк$48)
.真紫薯肉溝鮮奶,唔太甜,有紫薯味

Sweet  Potato  Latte

Sweet  Potato  Latte  &  Tofu  Tofu  Tofu  Coffee

тσƒυ тσƒυ тσƒυ ¢σƒƒєє (нк$56)
.一shot espresso 配絲滑豆腐和豆腐雪糕
.呢個,真係好味,令我覺得咖啡同豆腐可以永遠在一齊👫🏻
.另外配有的糖漿,這個一滴都不用加

Tofu tofu tofu Coffee

今日咩心情嘅蛋糕… (HK$58)
.嗰日應該係芋頭芝士撻(?)
.芋頭和忌廉芝士,這個配搭獨特,不太甜也不太漏,不錯👌🏻

今日咩心情嘅蛋糕…
2021-08-01
庆祝纪念
生日
有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵
Sweet  Potato  Latte
Tofu tofu tofu Coffee
今日咩心情嘅蛋糕…
2021-09-17 135 浏览
期待咗幾個月 一路都想去試嘅vintage cafe😍😍去到第一樣就係比佢嘅裝修吸引,好靚好有性格其次就係佢嘅menu,好fun 樣樣都話mamaday但係有搞到人好想試🤣🤣 睇下係咪真係麻麻地🦀🦀作為蟹嘅愛好者 叫咗軟殼蟹pizza 同蟹肉意粉軟殼蟹pizza 真係可以話係食過最好食嘅pizza🤤 成隻軟殼蟹放喺面 真係超吸引咬落去外殼好脆 入面啲蟹肉就軟軟哋 重要係會有肉汁咇出嚟!!! 而家諗返起都好想食多次蟹肉意粉相對就冇咁有記憶點,不過都係好食嘅😋,有輕微嘅辣味,夾埋蟹肉令到個意粉唔會好滯總括嚟講係絕對值得食嘅餐廳,睇得出無論係食物定係環境等細節都好用心一定會再去食😋 下次想試下個鰻魚飯🤤🤤
期待咗幾個月 一路都想去試嘅vintage cafe😍😍
去到第一樣就係比佢嘅裝修吸引,好靚好有性格

🦀🦀作為蟹嘅愛好者 叫咗軟殼蟹pizza 同蟹肉意粉

一定會再去食😋 下次想試下個鰻魚飯🤤🤤
2021-09-16
  • 有蟹Go又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵
  • 點解個個都叫軟殼蟹比薩架?
呢間cafe系樓上舖位,都好易搵,令我印象最深刻係入到店內既裝修,真係睇裝修都回本!!店內有好多唔同既特色擺設,尤其係啲惡搞擺設真係好抵死🤣講返啲食物,食完之後特別推介係蜜糖芥末雞翼(我係雞翼控),其次係個蟹肉意粉。個雞翼沾滿適當份量既蜜糖芥末醬,令到唔會太攻鼻/辣,食完一件又一件,真心正!!!下次再去都會叫返呢個雞翼黎食!!!蟹肉意粉都唔錯,蟹肉都唔算少,份量適中,仲有啲蟹籽同埋蟹柳添呀!真足料蟹味
TEA
2021-09-17 84 浏览
樓上咖啡店  張貼各種有趣金句,裝修大玩幽默風格菜式名字亦極有幽默感 使用的食材也較獨特如奶油燉飯改用豆漿口感更滑更健康,Pizza更設有鹹蛋口味等選擇午市抵食 小食盤加 蟹肉忌廉意粉 野莓沙律先上前菜沙律 改用野莓同藍莓代替肉食 另有鳳梨肉粒 最後加埋芝麻醬特別香又清新健康小食拼盤 有炸蝦 魚片 魷魚圈 薯條 份量夠大碟又抵食 仲要炸到好脆口蟹肉意粉 忌廉汁香滑濃郁意粉吸收了 每一條麵條都彈牙又夠濃味 蟹棒同蟹肉份量都幾多凍咖啡又濃又香好飲地址: 尖沙咀加連威老道29號信基商業中心2樓消費$200評分8/10
樓上咖啡店  張貼各種有趣金句,裝修大玩幽默風格
菜式名字亦極有幽默感 使用的食材也較獨特
午市抵食 小食盤加 蟹肉忌廉意粉 野莓沙律
凍咖啡又濃又香好飲

地址: 尖沙咀加連威老道29號信基商業中心2樓
消費$200
評分8/10
2K
一個人喺尖沙咀想食個 early quick dinner,咁當然亦都想要好味😋,即刻腦袋急轉一下,就決定嚟呢度開餐,呢間餐廳我耐唔耐就想去食下😆叫咗 $124嘅「唔好抱咁大期望蒲燒鰻魚蛋包飯 Mamaday Unagi Omurice」,加 $28「升級原條鰻魚 Upgrade to Extra Large Unagi」😆好快「鰻魚蛋包飯」就嚟到,原條鰻魚大大條,好似一條拱橋咁樣放咗喺飯面上邊,炒雞蛋完全覆蓋飯面,亦都加咗有好多鰹魚乾,賣相好得🤩;食一啖先,鰻魚厚肉,肉質軟熟鮮味,日本🇯🇵雞蛋🥚有蛋香,鰹魚乾亦幾滋味,一啖裏邊有鰻魚➕炒蛋➕鰹魚乾➕撈咗蒲燒汁嘅米飯,幾好食😋

2021-09-14 82 浏览
Mamaday頗有名氣,出名多打卡位,食物擺設又特別,而且食物質素都廣獲好評,所以就同朋友book位黎試試餐廳裝修風格好出位,好多好得意有意思嘅畫同文字,啱晒打卡沙律🥗:沙律菜好新鮮好爽甜,唔算好多dressing,但加咗水果,成件事好清新開胃炸墨魚🦑墨汁意大利飯:炸墨魚圈熱辣辣,好香脆,墨魚又好彈牙肉眼扒沙律:肉眼扒肉質高質,好有牛肉味道,而肉質係嫩口,唔會好老好柴飲品好推介lemon tea frappe,好地道嘅港式飲品

餐廳裝修風格好出位,好多好得意有意思嘅畫同文字,啱晒打卡

炸墨魚🦑墨汁意大利飯:炸墨魚圈熱辣辣,好香脆,墨魚又好彈牙

一直都好想去呢間人氣度好高既玩味打卡餐廳🍴放大假就係一個好好既機會去😆 平日既2pm去到都好full~兩個人餓餓地叫左兩個lunch set再加一份甜品😆🧇➿ 每日都唔同的湯 (+$8)➿ 每日都一樣的沙律 (+$8)➿ 有得食手打漢堡仲想點? ($88)漢堡包🍔烘到脆卜卜,加上半溶芝士🧀 手打漢堡帶點厚度,仲帶點肉汁,薯條🍟都好香脆,份量都多~➿ 冬蔭公虎蝦扁意粉 ($128)虎蝦有3大隻咁多🦐 冬蔭公味道超級濃郁,辣度有驚喜,辣都有後勁架😆 所以扁意粉都幾入味~➿ 比利時窩𝑭𝒖𝒍𝒍 *紫薯 (+$42)除左有一大督紫薯蓉之外,連Wraffle🧇 入面都有紫薯啊,好足料👍🏽 又可以點雪糕食,又可以點帶鹹香味既奶蓋一齊食,雖然有d邪惡,但係我忍唔住啖啖都點奶蓋食🤭➿ 蜂蜜紅茶➿ 美式咖啡兩個人食下食下發現都幾飽,有少少眼闊肚窄既感覺~ anyway,食完美食,心情當然唔再麻麻地啦😌

兩個人餓餓地叫左兩個lunch set再加一份甜品😆🧇
➿ 每日都唔同的湯 (+$8)
➿ 每日都一樣的沙律 (+$8)

➿ 有得食手打漢堡仲想點? ($88)

➿ 冬蔭公虎蝦扁意粉 ($128)

➿ 比利時窩𝑭𝒖𝒍𝒍 *紫薯 (+$42)

➿ 蜂蜜紅茶
➿ 美式咖啡

2021-09-12 1249 浏览
我想試呢間好耐㗎啦!呢間網上好多人討論又玩味十足嘅餐廳,聽講好full booking,我平日下晝行開附近,本身都係諗住去碰下運氣,竟然等咗15分鐘就有位,超開心🤩唔好抱咁大期望蒲燒鰻魚蛋包飯($124) (+$28可升級原條鰻魚)個蛋份量好多,夠滑有蛋香,飯就幾重麻油味,珍珠米煮得好綿,加埋醬汁同木魚有啲似食緊章魚燒😂我無升級到原條鰻魚,鰻魚夠厚身,半條都已經好夠份量,煮得嫩滑又好入味~有蟹Go又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵($128)食落有少少辣,意粉煮得偏乾身同有少少硬,不過有好多🦀蟹肉同蟹子,好足料,鍾意食蟹嘅朋友可以一試~唔甜的紫薯蛋糕($48)有三層嘅紫薯芝士蛋糕,紫薯蓉好細滑,食到紫薯本身淡淡嘅甜味,芝士幾light,唔會好實好膩,整體感覺幾清新,有驚喜🤤環境﹕7/10抵食﹕6/10味道﹕7/10回頭指數﹕7/10

唔好抱咁大期望蒲燒鰻魚蛋包飯

有蟹Go又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵($128)
有蟹Go又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵

唔甜的紫薯蛋糕($48)
唔甜的紫薯蛋糕

唔好抱咁大期望蒲燒鰻魚蛋包飯
唔甜的紫薯蛋糕
1K
2021-09-12 93 浏览
尖沙咀食個特色午餐,能滿足香港女人打卡心態,第一時間就諗起mamaday。呢度簡直打卡天堂,周圍都被特色的裝潢同擺設所吸引住,連餐牌的名子都特色過人,今次又有新野試,真係開心又期待。呢排mamaday 有lunch set選擇,睇個餐名都幾唔錯,我地今次就點了「吉列石斑一定要配芒果他他醬架!配炒蛋多士」同埋「生姜燒豚肉蛋包飯!好味」。第一次試這個「吉列石斑一定要配芒果他他醬架!配炒蛋多士」,吉列石斑炸得幾脆,外脆內滑,成個賣相都相當吸引,有紅莓沙拉🥗好健康,又有炒蛋同多士,成個combination 都好有西式風味而又不失健康配搭。我就偏愛「生姜燒豚肉蛋包飯!好味」,之前都食過,岩重口味的我、喜歡滿滿的生姜豚肉同滑蛋,見到都流晒口水,蛋控都真係忍吾住會點,而撈埋一起食味道更佳,十分推薦。兩個餐都會配set drink, 蜂蜜紅茶同美式咖啡都唔洗加錢而且大大杯好夠飲。另外加$8仲可以有餐湯(每天都唔同的湯),而今天就係濃郁的南瓜湯,厚實的口感很不錯。食完主食,點少得甜品,午餐加$42 就有比利時窩夫🧇配焦糖,呢個焦糖真係唔講得笑,好味道不得了,極力推薦呢個甜品,一定要試啊。最後建議到ma
最後建議到mamaday 前訂位,因為都幾旺場,大家訂好位就唔洗等咁耐啦。
2021-07-28
2021-09-12 88 浏览
去過一次銅鑼灣mamaday,今次試下尖沙咀。尖沙咀比銅鑼灣大,不過一樣大至裝潢小至餐具都玩味十足,令人心情都開朗d。有蟹膏又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵 $128有好多蟹肉同蟹籽,還有兩隻蟹鉗同四條蟹柳。意粉有蟹膏味,意粉creamy而不會過淋。避風塘雞翼 $68雞翼上桌是真的熱辣辣,好香脆,肉質鮮嫩有肉汁。避風塘好惹味,帶少少辣。有6-7隻好抵食。手工紫薯窩夫 $78甜品可以後上。四件窩夫大大件,上桌還脆口,要趁熱食。窩夫不會過甜,可以配雪糕同紫薯蓉一起吃。豆腐豆腐豆腐咖啡 $56濃厚的咖啡配豆腐雪糕,幾特別。你今日飲左益力多柚子沙冰未呀?$48柚子味較重,不會太甜。可惜胃太少,下次想試下饅魚飯🤣

有蟹膏又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵 $128

避風塘雞翼 $68

手工紫薯窩夫 $78

豆腐豆腐豆腐咖啡 $56
濃厚的咖啡配豆腐雪糕,幾特別。

你今日飲左益力多柚子沙冰未呀?$48
柚子味較重,不會太甜。

可惜胃太少,下次想試下饅魚飯🤣