2023-05-07 28 浏览
尖沙咀有一間好得意嘅cafe,不論裝修好多搞鬼完素、定係啲菜式名好有趣,嚟到呢度食飯會令你好開心!今次就約咗朋友喺度慢慢食飯傾偈。海龍皇比薩 🌟#SeafoodPizzaPizza上面除咗有大大嚿龍蝦肉,仲有青口同埋帶子,真係好足料!佢係我最鍾意嘅薄底嘅pizza,咬落去脆卜卜,食多幾嚿都唔會好滯。來自舊金山的斧頭豬🌟 #PorkChopSalad去食Cafe一定要叫啖啖肉嘅扒,見到佢係連骨頭嘅斧頭豬,知道啲肉會好滑所以就叫咗試下。香蕉朱古力奶昔🌟 #BananaMilkshake我會飲品上面,真係有一條焦糖香蕉,而且杯奶昔入邊打咗香蕉蓉同朱古力,飲落好有口感,仲有飽足感添。73.5%朱古力最好味 🌟#HotChocolateLatte呢度嘅碗碗碟碟,真係好有心思,望到杯上面嘅字,忍唔住會笑,真係好多細緻位都帶到歡樂俾你。而且用咗黑朱古力做材料,令到杯黑朱古力更加香滑,但係飲落一啲都唔死甜。手工紫薯窩夫🌟#SweetPotatoWaffle食完飯點少得甜品,呢個紫薯醬係佢自家製,鍾意佢食落有一粒粒紫薯蓉嘅口感,窩夫配奶蓋同埋豆腐味雪糕,中和返啱啱好唔會好漏。

海龍皇比薩 🌟#SeafoodPizza

來自舊金山的斧頭豬🌟 #PorkChopSalad

香蕉朱古力奶昔🌟 #BananaMilkshake

手工紫薯窩夫🌟#SweetPotatoWaffle
2023-05-05 32 浏览
呢間MAMADAY真係想去好耐了, 今次終於同朋友們有機會去試啦!!!一入去餐廳裝修好吸引!! 係玩味十足的設計,令我印象深刻, 真係必去打卡餐廳之一連枝水都用酒瓶來盛著,好特別我地一行3人叫左一個海龍皇PIZZA勁大個龍蝦頭係個PIZZA上面,好足料,仲有大量龍蝦肉切成顆粒係PIZZA上, 味道十分好芝士粉炸雞翼雞翼夠脆夠嫩,配埋芝士粉夠晒味, 仲要熱騰騰玉子豆腐無乜豆漿味既豆漿燉飯驚唔驚有淡淡的豆漿香味, 玉子好惹味,仲有好多菇同蟹肉,risotto 黎講真係唔錯求其是但乜都炸D啦有好多炸物, 真係好有surprise ,有薯條, 炸芝士, 炸蝦, 一次滿足晒我地幾個願望最重要炸得脆得嚟唔會好油唔甜的紫薯蛋糕有好香濃嘅紫薯味, cheese 香得嚟甜度亦控制得唔會好甜, 岩晒大眾口味,餅底都好脆口是是但但窩夫係綠茶紅豆口味呀香脆又鬆軟的, 還有大大粒紅豆, 連雪糕和奶蓋一齊吃. 邪惡得來卻好好吃呢最後我地點左2壺水蜜桃花茶解解渴不會太甜剛剛好
係玩味十足的設計,令我印象深刻, 真係必去打卡餐廳之一
連枝水都用酒瓶來盛著,好特別
我地一行3人叫左一個海龍皇PIZZA
芝士粉炸雞
雞翼夠脆夠嫩,配埋芝士粉夠晒味, 仲要熱騰騰
玉子豆腐無乜豆漿味既豆漿燉飯驚唔驚
求其是但乜都炸D啦
最重要炸得脆得嚟唔會好油
唔甜的紫薯蛋糕
是是但但窩夫
係綠茶紅豆口味呀
最後我地點左2壺水蜜桃花茶解解渴
不會太甜剛剛好
朋友推薦尖沙咀食飯好地方,環境的確令人眼前一亮除了被入型入格的装環吸引外,盞鬼又抵死的潮語金句,四處打入眼球,霎時令人豁然開朗餐牌上的菜名,也是妙筆生輝,創意横生,第一次看餐牌看得那麼開心海龍皇比蕯成隻龍蝦放 pizza 上面,好明顯是相機食先吧!餅底是脆邊的薄皮底,鋪滿了芝士及大大粒龍蝦肉,還有其他海鮮,青口、凡立貝,每一啖都是濃郁的芝士及海鲜,口感十分豐富。最後,別忘了龍蝦頭,入邊有很多蝦糕。有蟹go又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利麵看名字都知有蟹膏又有蟹肉,但原來也有好多蟹籽。餐廳也毫不吝嗇,蟹膏 、蟹肉、蟹籽多得好像一座山,蟹膏绵滑又濃郁的口感,與意大利麵緊緊的癡纏在一起,蟹籽密集式在口中爆破,先被濃郁的蟹膏征服,繼而被蟹籽衝擊,滋味口感層次鮮明且突出,令人十分難忘法蘭西火辣清䓤雞用細火翻滾著的香辣燒春雞,不斷傳來熱烈的香料味,上面有三塊薄餅,用來沾汁吃的。與別不同充滿香料香味的醬汁,以成隻燒春雞烹調,雞肉竟然很嫩滑,只是辣味稍為後勁凌厲,惹味得來會讓人愛不釋口,十分欣賞這個香料辣汁,用來送飯或麵包多士一流。(左)花生醬咖啡沙冰(右)你今日飲咗益力多柚子沙冰未啊?其實好欣賞餐廳改名的創意

朋友推薦尖沙咀食飯好地方,環境的確令人眼前一亮

海龍皇比蕯

成隻龍蝦放 pizza 上面,好明顯是相機食先吧!

(左)花生醬咖啡沙冰

(右)你今日飲咗益力多柚子沙冰未啊?

其實好欣賞餐廳改名的創意,特別是飲品,這杯花生醬咖啡沙冰,意想不到竟然可以用花生醬做咖啡沙冰,味道竟然出奇的夾。
益力多柚子沙冰,很重柚子味,加上益力多酸甜,很清新很開胃,解辣之餘更消濟。
2023-04-27
  • 花生醬咖啡沙冰
2023-05-04 35 浏览
🧇本土風玩味餐廳🍕-讀書嗰陣成日同fd約喺Mamaday食飯 igable嘅裝修加上幽默嘅餐牌 好啱gathering😝 經典菜式有水準 仲會成日有限定款 好啱重刷😌-🦪白汁忌廉煮青口 配紅酒/白酒 $198呢個係限定餐牌菜式🤓 白酒忌廉再加埋大量洋蔥蒜蓉煮成香濃白汁 藍青口份量夠又唔會嚡😍 仲配埋兩杯house wine 好味又抵食🤤-🐖來自舊金山的斧頭豬 $260斧頭豬有啲似燒烤店食嘅炭燒豬肉咁香口🥹 厚肉得嚟keep到軟稔 外面醬汁香甜幾有水準😎 side dish配咗沙律同麻醬烏冬🙌🏻-🦀蟹蟹蟹意大利扁麵 $145蟹肉幾乎多過意粉 有啲震撼🤣 大大碟好豐富 食落仲有卜卜脆蟹籽 冇嘢挑剔😚-🍰今日咩心情?_? $62是日蛋糕係焙茶芝士蛋糕😋 面層配上豆腐味嘅cream 焙茶味濃郁 比得上蛋糕店嘅質素🥰-☕豆腐豆腐豆腐咖啡 $56Mamaday嘅signature飲品之一😉 豆腐味同咖啡好夾 杯底有啲滑豆腐 好得意架🤭 仲有一球豆腐雪糕 真正嘅大滿足🤗-📍#Mamaday尖沙咀加連威老道29號信基商業中心2樓
🧇本土風玩味餐廳🍕

☕豆腐豆腐豆腐咖啡 $56

📍#Mamaday
尖沙咀加連威老道29號信基商業中心2樓

• 豆腐豆腐豆腐咖啡
今次去咗𝓶𝓪𝓶𝓪𝓭𝓪𝔂 食𝓭𝓲𝓷𝓷𝓮𝓻🍴餐廳食物質素𝓴𝓮𝓮𝓹到水準,色香味俱全𝓶𝓮𝓷𝓾同環境都玩味十足,好有趣好吸引❤️而且坐得好舒適,好享受ต( ິᵒ̴̶̷̤ ﻌ ᵒ̴̶̷̤ )ິ ♬♠︎ 海龍皇𝓹𝓲𝔃𝔃𝓪 ($𝟐𝟔𝟖)𝓢𝓮𝓪𝓯𝓸𝓸𝓭 𝓟𝓲𝔃𝔃𝓪🍕就係比佢哋啲個𝓵𝓲𝓶𝓲𝓽𝓮𝓭 𝓮𝓭𝓲𝓽𝓲𝓸𝓷 𝓹𝓲𝔃𝔃𝓪吸引咗即刻要衝嚟𝓽𝓻𝔂𝓽𝓻𝔂 😍 賣相勁吸引,大大個龍蝦頭係中間🦞𝓟𝓲𝔃𝔃𝓪上鋪滿大大舊嘅龍蝦肉,同大量海鮮有扇貝同青口⁽(◍˃̵͈̑ᴗ˂̵͈̑)⁽仲有拉絲芝士🧀️ 配上薄脆底𝓹𝓲𝔃𝔃𝓪 超級滿足,好鍾意好正~♠︎ 有蟹𝓖𝓞又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵 ($𝟏𝟒𝟓)𝓒𝓻𝓪𝓫 𝓒𝓻𝓪𝓫 𝓒𝓻𝓪𝓫 𝓜𝓮𝓪𝓽 𝓒𝓻𝓪𝓫 𝓑𝓾𝓽𝓽𝓮𝓻 𝓕𝓮𝓽𝓽𝓾𝓬𝓬𝓲𝓷𝓮一上枱已經聞到超濃蟹膏蟹肉香🦀睇到都流晒口水🤤 每條扁意粉都夾住滿滿既蟹肉,蟹膏同蟹籽‼️配料份量十足,意粉超入味╰(✿´⌣`✿)╯♡一啖啖蟹膏蟹肉,好鮮香🧡♠︎ 美利堅合眾國草肉眼扒($𝟏𝟕𝟖)𝓜𝓮𝓭𝓲𝓾𝓶 𝓡𝓪𝓻𝓮 𝓤.𝓢.𝓐 𝓡𝓲𝓫 𝓔𝔂𝓮 𝓢𝓽𝓮𝓪𝓴肉眼扒肉味香濃,肉質有嚼勁🥩而且帶有粉粉嫩嫩嘅顏色,都幾𝓳𝓾𝓲𝓬𝔂幾嫩仲有兩大塊酥脆的蝦片同芝麻醬沙律🥗🥢加埋煙韌彈牙芝麻醬冷烏冬,

今次去咗𝓶𝓪𝓶𝓪𝓭𝓪𝔂 食𝓭𝓲𝓷𝓷𝓮𝓻🍴
餐廳食物質素𝓴𝓮𝓮𝓹到水準,色香味俱全
𝓶𝓮𝓷𝓾同環境都玩味十足,好有趣好吸引❤️

♠︎ 海龍皇𝓹𝓲𝔃𝔃𝓪 ($𝟐𝟔𝟖)
𝓢𝓮𝓪𝓯𝓸𝓸𝓭 𝓟𝓲𝔃𝔃𝓪🍕

𝓟𝓲𝔃𝔃𝓪上鋪滿大大舊嘅龍蝦肉,同大量海鮮
有扇貝同青口⁽(◍˃̵͈̑ᴗ˂̵͈̑)⁽
仲有拉絲芝士🧀️ 配上薄脆底𝓹𝓲𝔃𝔃𝓪
超級滿足,好鍾意好正~

♠︎ 有蟹𝓖𝓞又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵 ($𝟏𝟒𝟓)

一上枱已經聞到超濃蟹膏蟹肉香🦀
配料份量十足,意粉超入味╰(✿´⌣`✿)╯♡
一啖啖蟹膏蟹肉,好鮮香🧡

♠︎ 美利堅合眾國草肉眼扒($𝟏𝟕𝟖)

肉眼扒肉味香濃,肉質有嚼勁🥩
而且帶有粉粉嫩嫩嘅顏色,都幾𝓳𝓾𝓲𝓬𝔂幾嫩
仲有兩大塊酥脆的蝦片同芝麻醬沙律🥗
🥢加埋煙韌彈牙芝麻醬冷烏冬,真係幾清爽

♠︎ 焦糖脆脆窩夫($𝟗𝟎)
𝓒𝓪𝓻𝓪𝓶𝓮𝓵 𝓒𝓻𝓾𝓷𝓬𝓱 𝓦𝓪𝓯𝓯𝓵𝓮
焦糖•焦糖脆脆•海鹽雪糕•奶蓋

🤣雖然好飽,但係都係忍唔住要𝓸𝓻𝓭𝓮𝓻 𝔀𝓪𝓯𝓯𝓵𝓮𝓼甜品🧇
全份嘅𝟒大塊口感外脆內鬆軟嘅窩夫
旁邊配有大量焦糖脆脆&奶蓋🍮
同超冰凍嘅海鹽雪糕~ 鹹鹹甜甜
整體味道好和諧,好夾🩵🧡
唔會過甜過膩ヽ(*≧ω≦)ノ

♠︎ 天然紫薯唔太甜($𝟒𝟖)
𝓢𝔀𝓮𝓮𝓽 𝓟𝓸𝓽𝓪𝓽𝓸 𝓛𝓪𝓽𝓽𝓮💜

♠︎ 甜甜酸酸的洛神花柚子茶($𝟓𝟔)
𝓘𝓬𝓮𝓭 𝓗𝓲𝓫𝓲𝓼𝓬𝓾𝓼 𝓣𝓮𝓪 𝓦𝓲𝓽𝓱 𝓒𝓲𝓽𝓻𝓸𝓷💙

幾鍾意兩杯都唔會過甜,而且賣相都幾𝓲𝓰-𝓪𝓫𝓵𝓮💕💕

📍𝓜𝓪𝓶𝓪𝓭𝓪𝔂 (尖沙咀)
🐰: 𝟒.𝟔/𝟓

#eatwithkeikei #mamadaycafe
#sweetiedaily_tst #mamaday
  • 美利堅合眾國草飼肉眼扒
2023-05-02 49 浏览
在麻麻哋嘅日子就要嘆番個令人心情愉悅嘅晚餐,好味嘅食物總係有一種治癒力。於是乎我就去咗食我最鍾意嘅全日早餐❤️呢度嘅全日早餐款式特別,一上枱見到兩大塊炸蝦片就知行泰式feel!翠綠嘅新鮮蔬菜同埋雜莓水果酸甜開胃,仲有一碗仔胡麻醬烏冬,低卡路里之餘又好味👍 主菜係二想不到嘅蜜汁香茅豬頸肉😍啖啖肉口感之餘,肉質仲好嫩滑,配埋香甜嘅蜜汁,無得頂!Pizza都好鬼正!呢款🍕又係黑松露野菌比薩。。。好悶呀🍕食落一啲都唔悶,薄脆嘅批底上層鋪上厚厚的如積雪一樣的芝士😍然後你會見到一條條黑松露路軌,哇,正到呢!一放入口香氣撲鼻,味覺大爆發,好食到手上面嗰件未食完隻眼就望住下一件了🤣!老公就好鍾意呢款有蟹go又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁面,的確蟹肉同埋蟹膏呢個配搭鮮味十足,仲要成個意大利面係蟹膏嘅加持之下變咗青啡色,食起嚟完全feel到嗰種濃郁同埋鮮甜😋仲加咗蟹籽增加口感。飲品叫咗法式焦糖咖啡同香蕉朱古力奶昔,咖啡不過不失啦,香蕉奶昔造型幾靚,好啱打卡!

尖沙咀嘅💛良心玩味餐廳🌟Mamaday🌟,推出咗期間限定嘅Menu📖,限定菜式出品🍕同樣高質穩定,值得推薦👏🏻!🦞海龍皇比薩 $268期間限定嘅菜式之一,成個🦞龍蝦頭鎮住個🍕Pizza,賣相夠晒氣派😎!餡料包含大量🦞龍蝦肉,配搭🌟Mamaday🌟嘅招牌薄脆批底,真係鮮甜濃香美味😍!🥗唔算基本野:海洋生物沙律 $110內含大量🍤炸大蝦、帶子、🦀蟹柳、蟹籽等,鮮味十足✨!爽脆嘅🥗蔬菜仲有大量嘅沙律醬汁,好食到lam lam脷😋!🦑普通到無得再普通嘅炸魷魚圈 $72炸到外脆內爽彈嘅🦑魷魚圈,做出了水準,絕不普通👍🏻!🐓記住,期望愈大,失望愈大⋯雞翼 - 微辣原味 $72香脆可口又美味嘅🐓雞翼,完全超出咗期望值🤩!🧇焦糖脆脆窩夫 $90即叫即製嘅🧇窩夫,中間夾住麻糬,份外煙靭美味😋!有大量嘅焦糖脆脆,當零食咁食都幾正🤪!仲可以自由配搭🍨雪糕同埋酸忌廉一齊食!🍹自家製草莓果Jam梳打好鬼Fresh $56真係好鬼Fresh兼夾爽🤪!🍓士多啤梨奶昔 $56粉紅色🩷夠迷人,仲好鬼死香滑!

🦞海龍皇比薩 $268

🥗唔算基本野:海洋生物沙律 $110

🦑普通到無得再普通嘅炸魷魚圈 $72

炸到外脆內爽彈嘅🦑魷魚圈,做出了水準,絕不普通👍🏻!

🐓記住,期望愈大,失望愈大⋯雞翼 - 微辣原味 $72

香脆可口又美味嘅🐓雞翼,完全超出咗期望值🤩!

🧇焦糖脆脆窩夫 $90

🍹自家製草莓果Jam梳打好鬼Fresh $56

真係好鬼Fresh兼夾爽🤪!

🍓士多啤梨奶昔 $56

粉紅色🩷夠迷人,仲好鬼死香滑!
2023-05-01 31 浏览
一間會被環境吸引既餐廳,因為所有佈置都好有趣,其中一句講得好岩:「A Hungry Woman is an angry one.」正正就係我啦,餓得濟會燥底,都話女人好易氹架啦,仲有Menu入面每道菜式,都有個好特別既名,睇黎店主花左好多心思係設計餐廳內外,一點都唔馬虎。▫️都算基本野:肉食者沙律So Call Basic Yeah Salad: Carnivor店主好誠實,係基本野,但係基本野都好容易被忍略,好食都唔係必然,但佢真係好食,雞肉係脆皮架,少少detail足夠提升左成碟既觀感▫️玉子豆腐無乜豆漿味既豆漿燉飯驚唔驚Egg Tofu Crab Risotto with Soy Milk Sauce淨係個名已經吸引左我叫,店主再次食左誠實豆沙包,真係無咩特別其他味道,正正就係好似個名咁講,係好專一好濃郁既豆味呀,反而令我覺得好奇廚師點解要設計呢個飯出現呢!?▫️有蟹Go又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵Crab Crab Crab Meat Crab Butter Fettuccine呢個真心推介,好好食,啖啖肉,蟹膏混埋左係d creamy sause入面,真係啖啖都好濃郁既蟹味,係會令人

▫️都算基本野:肉食者沙律

▫️玉子豆腐無乜豆漿味既豆漿燉飯驚唔驚

▫️有蟹Go又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵
呢個真心推介,好好食,啖啖肉,蟹膏混埋左係d creamy sause入面,真係啖啖都好濃郁既蟹味,係會令人留戀既同想再食既一款。

▫️藍毛毛演唱會開始啦
Blue Curacao Lemon Gin
黎到已經眼睛唔捨得離開,半球體氣泡,細心睇裡面d 氣係度流動,咁好濃慢慢散開,見到d煙係度流動好治癒,到最後爆開之後,就開始品嚐杯cocktail啦。不過檸檬味未算好濃烈,怕酸既人都可以試下,因為blue curacao本身既柑橘味加上gin,會變左由少少苦澀味主導既飲品。

▫️Avocado Frappe
飲左朋友一啖咁多,好濃郁既牛油果味呀,但係唔知加左d咩覺得一d都唔膩,想fresh既朋友要試唷

▫️紫薯Cheese Cake
覺得好特別所以order左黎試,紫薯同芝士
味道balance得不錯,飽肚感滿滿

▫️今日咩心情?是日甜品
原來就係Oreo Cheese Cake,心情是黑是白,係廚師定係我呢?
2023-05-01 51 浏览
尖嘴OMG MAMADAY呢間咖啡店將港式懷舊同玩味元素完美融合👍🏻 每個角落都有驚喜設計😍正到爆‼️連啲菜名都用趣味廣東話,搞笑得嚟要諗下先知係咩嚟😂 要搞清楚到底食乜都要花D時間先😝食物質素值得讚嘆,份量重要幾大👍🏻🔸有蟹膏又蟹肉的蟹蟹意大利粉呢個意粉真係蟹味滿滿,蟹膏肥美又唔濃郁,意粉亦都煮得彈牙,每一啖都係享受🔸記住,期望愈大,失望愈大•避風塘雞翼費事「期望愈大,失望愈大」,餐廳唔想我哋抱咁大期望😂不過我覺得呢個雞翼都好唔錯,香脆外皮,雞肉都煮得好啱口✌🏻避風塘風味辣度啱啱好,食完想再食嘅感覺!🔸唔算基本野:海洋生物沙律呢個沙律除佐有新鮮兼大大隻嘅海鮮,好似帶子,海蝦,三文魚籽等~一啲都唔基本㗎😂仲加咗啲芒果,令味道更加清爽,一試難忘㗎😍🔸墨魚仔薄餅配海鮮莎莎薄餅好特別,好似薯片咁香脆❤️再配埋墨魚海鮮莎莎,香口得嚟又有驚喜!🔸嗜甜之選豆腐奥利奥沙冰真係有創意,豆腐同奥利奥竟然可以咁融合,非常清爽又唔會太甜,夏天食最正啦!🔸提拉米蘇咖啡唔係普通提拉米蘇,係一杯提拉米蘇咖啡!咖啡、甜酒同芝士奶泡搞埋一齊,好濃郁好香濃,真係夠晒特別🔸黑芝麻芝士蛋糕芝士蛋糕同黑芝麻結合,好滑好香,仲有濃

食物質素值得讚嘆,份量重要幾大👍🏻

🔸有蟹膏又蟹肉的蟹蟹意大利粉

🔸記住,期望愈大,失望愈大•避風塘雞翼

🔸唔算基本野:海洋生物沙律

🔸墨魚仔薄餅配海鮮莎莎

🔸嗜甜之選豆腐奥利奥沙冰

🔸提拉米蘇咖啡

🔸黑芝麻芝士蛋糕
芝士蛋糕同黑芝麻結合,好滑好香,仲有濃厚芝麻香味,芝麻同芝士嘅味道好夾,入口即化,唔試真係會後悔㗎❤️

🔸綠茶紅豆窩夫
呢個窩夫鬆軟到震撼,正正😝綠茶味濃郁,加埋紅豆,好滋味㗎!

OMG MAMADAY真係好值得一試,設計同菜式都好有心思❤️ 如果你鐘意港式懷舊同玩味元素,真係幾推介㗎😉

之前多次到訪MAMADAY的兄妹店GOOD DAY BAD DAY質素穩定滿意,倒是首次來到同樣位於尖沙咀的元祖店,食物水準毋庸置疑亦不負所望。除了店內裝潢擺設玩味十足外,餐牌設計亦會令人會心微笑。求其是但乜都炸啲啦 ($102)當日有炸蝦、吉列蠔、一口芝士及薯條,每一款都炸得酥脆可口。黑到爆炸魷魚圈墨魚滑墨汁燉飯 ($135)整體蒜香特別出眾而芝士香醇厚,質感比正宗意大利飯稍軟一點較迎合大眾口味,除了飯面加上炸墨魚滑之外就連飯中亦混入粒粒彈牙墨魚滑。辣架傻豬豬豬頸肉泰式肉碎日本蛋包飯 ($128)豬頸肉肉質爽嫩且香辣入味,厚厚一層炒蛋保持嫩滑,若然白飯底改為炒飯更必更上一層樓。美利堅合眾國草飼肉眼扒 ($178)五成熟熟度拿捏恰到好處,肉質鮮嫩且肉味香濃並帶適量油香,配上鮮果沙律、炸蝦片及烏冬相當豐盛,烏冬加入日式芝麻醬及木魚花簡簡單單充滿和風滋味。手工紫薯窩夫 ($90)窩夫蛋漿加入綠茶散發陣陣甘香,自家製紫薯醬及紫薯蓉味道香甜自然,加上奶蓋及雪糕冷熱交融,惟窩夫可更香脆。香蕉朱古力奶昔 ($56)奶昔鮮果比例較高所以入口會以香蕉味道為主,隱約能嘗出淡淡可可香,口感綿密細滑,甜而不
除了店內裝潢擺設玩味十足外,餐牌設計亦會令人會心微笑。

求其是但乜都炸啲啦 ($102)
求其是但乜都炸啲啦
當日有炸蝦、吉列蠔、一口芝士及薯條,每一款都炸得酥脆可口。

黑到爆炸魷魚圈墨魚滑墨汁燉飯 ($135)
黑到爆炸魷魚圈墨魚滑墨汁燉飯

辣架傻豬豬豬頸肉泰式肉碎日本蛋包飯 ($128)
辣架傻豬豬豬頸肉泰式肉碎日本蛋包飯

美利堅合眾國草飼肉眼扒 ($178)
美利堅合眾國草飼肉眼扒

手工紫薯窩夫 ($90)
手工紫薯窩夫

香蕉朱古力奶昔 ($56)
香蕉朱古力奶昔
奶昔鮮果比例較高所以入口會以香蕉味道為主,隱約能嘗出淡淡可可香,口感綿密細滑,甜而不膩。

焦糖脆脆沙冰 ($58)
焦糖脆脆沙冰
焦糖咖啡甘甜香醇加上焦糖脆脆及OREO別具口感,不過雖說是沙冰但質感與一般咖啡無異,令人百思不解。
求其是但乜都炸啲啦
香蕉朱古力奶昔
2023-04-30 3245 浏览
餐廳裝修玩味十足, menu菜式名字&製作鬼馬創新,性價比又高,個名雖然叫mamaday,實際佢一啲都唔“麻麻地”🤭🍕海龍皇比薩新品菜式當然要試下啦~材料有龍蝦肉、青口、八爪魚同厚厚嘅芝士😍,材料滿滿非常滿足比薩係薄批底,咬落好脆口~🐷蜜汁香茅豬頸肉豬頸肉燒得好香好惹味,咬落仲好有口感添配有胡麻醬烏冬和沙律菜🐥記住,期望愈大,失望愈大⋯雞翼揀咗蜜糖芥末味,係單骨嘅脆炸雞翼,用辣味醃製過,味道好香口🥗唔算基本野:海洋生物沙律有椒鹽帶子、炸蝦、蟹籽、紅桑子、藍莓、沙律菜,食落好fresh好健康~炸蝦仲可以連殼咬唔洗碌🤭🫖夠唔夠薑蜂蜜菊花茶菊花味道好清香,加咗蜂蜜就好似飲緊健康版嘅菊花茶🍹黃金阿婆塊皮即係青蘋果沙冰,仲有啲青蘋果蓉喺入面,清甜香口又足料🧇手工紫薯窩夫有4塊外皮香脆又厚厚的窩夫,用紫薯蓉造成,所以切開係紫紫藍藍色💜💙伴有一個雲呢拿雪糕球、忌廉、大量紫薯蓉,真係好滿足而且好飽肚~🍰今日咩心情?是日係焙茶味道蛋糕,焙茶味道極濃厚

🍕海龍皇比薩
新品菜式當然要試下啦~
材料有龍蝦肉、青口、八爪魚同厚厚嘅芝士😍,材料滿滿非常滿足
比薩係薄批底,咬落好脆口~

🐷蜜汁香茅豬頸肉
豬頸肉燒得好香好惹味,咬落仲好有口感添
配有胡麻醬烏冬和沙律菜

🐥記住,期望愈大,失望愈大⋯雞翼
揀咗蜜糖芥末味,係單骨嘅脆炸雞翼,用辣味醃製過,味道好香口

🥗唔算基本野:海洋生物沙律
炸蝦仲可以連殼咬唔洗碌🤭

🫖夠唔夠薑蜂蜜菊花茶
菊花味道好清香,加咗蜂蜜就好似飲緊健康版嘅菊花茶

🍹黃金阿婆塊皮
即係青蘋果沙冰,仲有啲青蘋果蓉喺入面,清甜香口又足料

🧇手工紫薯窩夫

🍰今日咩心情?
是日係焙茶味道蛋糕,焙茶味道極濃厚
2023-04-18
2023-04-28 24 浏览
今次叫左蟹肉蟹膏扁意粉,豬頸肉泰式肉碎日本蛋包飯,炸洋蔥圈,明太子炸薯條,尤達的體液(調酒),焦糖脆脆沙冰😋 食物食材新鮮,意粉淡淡都係蟹肉蟹膏,不過有少少失色嘅位置就係用咗假蟹柳做伴碟🦀 蛋包飯又香又滑,但泰式既味道吾夠出。而洋蔥圈超級脆!再配沙律醬食😍過咗一陣食都依然脆口,炸薯條配有明太子醬,有少少辣味吊味。飲品方面,調酒果味好重,第一下唔係好飲得出酒勁,但後勁會有淡淡地既rum🍷仲有沙冰啖啖都係好香既焦糖咖啡,因為係沙冰所以味道會比平時淡👌

2023-04-28 20 浏览
💛 幾年前同媽咪和🐼去食過~ 記得嗰時食咗杯豆腐咖啡幾特別,啲嘢都好好味😁 隔咗一段時間再過嚟,都冇失望😍💛 大家睇地址嘅時候要睇清楚啲,我同媽咪一開始行錯咗去隔離嘅Goodday Badday Mamaday,原來係兩間唔同嘅舖頭😂💛 上到去仲係同記憶中嘅差唔多☺️ 有玩味甚濃既裝修同埋Menu 🤣 好有記憶點👍🏼💛 Limited Edition Menu~海龍皇Pizza 🍕 $268好好味呀!😍 Pizza上面放咗個龍蝦頭,上枱果下覺得好震撼😆 批底係薄底,夠脆,又唔會太濟,可以留返個肚再食其他嘢😉上邊有蠔,同大大嚿龍蝦肉,加上超級多芝士,邪惡又好食!😈💛 來自舊金山的斧頭豬🪓 $260首先讓我驚嘆嘅位係,豬扒舊骨原來唔係好大,所以食到肉既份量都好多!😍豬肉肥瘦均勻,會食到油脂香☺️ 調味亦都剛好,更可以配埋芥末醬食~伴碟有木魚沙律烏冬,沙律🥗 和巨形蝦片。本身媽咪擔心冇菜食,有番個沙律佢就安心了😂😂💛 手工紫薯Waffle $90用甜品胃試埋個waffle!! Waffle 有四件,中間有雪糕同芝士奶蓋醬,個醬少少鹹鹹地,幾特別。除咗伴碟嘅手工紫薯,waffle入邊都夾咗紫薯㗎!

💛 Limited Edition Menu~
海龍皇Pizza 🍕 $268
上邊有蠔,同大大嚿龍蝦肉,加上超級多芝士,邪惡又好食!😈

💛 來自舊金山的斧頭豬🪓 $260
伴碟有木魚沙律烏冬,沙律🥗 和巨形蝦片。
本身媽咪擔心冇菜食,有番個沙律佢就安心了😂😂

💛 手工紫薯Waffle $90
甜品胃試埋個waffle!! Waffle 有四件,中間有雪糕同芝士奶蓋醬,個醬少少鹹鹹地,幾特別。除咗伴碟嘅手工紫薯,waffle入邊都夾咗紫薯㗎! Waffle走軟熟style,個人略嫌外層未夠脆。

💛 香蕉朱古力奶昔 🍌🍫 $56
見到網上好多人都推薦嘅香蕉朱古力奶昔!好大杯~ 上邊仲擺咗條焦糖香蕉😆
飲落唔會太甜,推薦!
💛 你今日飲咗益力多柚子沙冰未啊?$56
呢個名係真係佢Menu上嘅名🤣 好正
呢杯係媽咪揀嘅,佢話夏天飲凍嘢最醒神!
2023-04-28 25 浏览
第一次去尖沙咀嘅mamaday!menu主打以攪鬼名稱嘅特式意粉🍝,pizza、沙律🥗、炸物小食、甜品🍮等。裝潢港味有特色, 座位濶落舒適,氣氛好好!🦞🍕海龍皇比薩 $268試下新menu,賣相吸晴中間放左個龍蝦頭嘅pizza,將龍蝦肉分拆放係pizza上,大量拉絲cheese 加上啖啖龍蝦肉,味道調教得恰到好處!配料有青口、帆立貝等,芝士香濃而不膩,配左帶點香辣嘅特製醬;配料有青口、帆立貝等,足料又滋味!🍗🌶️法國火辣青葱雞 $158同樣係新menu嘅青葱雞,熱辣辣滾住上枱;辛辣香氣撲鼻!足足有一隻春雞嘅份量!配上火辣醬汁,雞肉嫩滑啖啖肉!配菜仲有薯仔、洋蔥、香蒜等,滋味滿分!🍤求其是但乜都炸啲啦 $102 面層滿滿芝士粉,炸到金黃色嘅拼盤有炸蠔、炸蝦、炸芝士粒同薯條;炸粉輕薄,口感香脆唔油膩;配埋沙律醬或茄汁一齊食更香口同惹味! 🍰甜品點了唔甜的紫薯蛋糕🍰 入口綿滑嘅紫薯蓉🍠果然唔係好甜,味道温和好啱我!🥤飲品點了: 非一般一般檸檬果皮烏龍茶沙冰 $56 及 Tiki $88,兩杯都清甜可口,唔錯!OMG Mamaday 地址📍:尖沙咀加連威老道29號信基商業中心2樓

🦞🍕海龍皇比薩 $268

• 法國火辣青葱雞
  • 求其是但乜都炸啲啦
  • 唔甜的紫薯蛋糕
2023-04-27 114 浏览
相隔幾年再黎呢間分店,又多左唔少新野,真係永遠都唔會食得曬佢成個餐牌😙▪️ 海龍皇比薩(8/10)💲268第一次係度食比薩,叫左期間限定既口味🤫大大個龍蝦頭插喺中間已經好吸睛,味道亦都幾有驚喜😳海鮮落得足,有好多龍蝦肉、帶子、青口粒,全部都新鮮爽口🦞批底係薄脆身,加上左啲芝士同埋千島醬,有炙燒過既香氣,估唔到仲會有啲蒜香,整個配搭好夾夠曬惹味😍▪️ 可能會失望溫泉蛋明太子意大利扁麵(7.5/10)💲125蟹棒個邊帶點香脆,鋪滿大量既木魚絲,中間有隻流心既溫泉蛋🥚食落扁意粉軟硬適中,麵條掛滿明太子醬,同埋香濃蒜味,尾段會覺得少鹹膩,係重口味之選🤏🏻▪️ 是是但但窩夫(6.5/10)💲90當日係抹茶紅豆窩夫,窩夫口感軟綿綿,不過蛋香同埋抹茶味都比較薄弱,亮點係煮到啱啱好嘅紅豆粒,甜甜地幾匹配🫘芝士奶蓋會較為稀身,帶點微鹹,同雲呢拿雪糕球一樣,都係比較重奶味🥛▪️ 記住,期望愈大,失望愈大⋯雞翼 避風塘(7/10)💲72雞翼外皮薄脆,但肉質略乾🐣雖然餐牌上有兩隻辣椒,不過辣度其實輕微,同埋如果炸蒜味再濃烈啲就更好🧄▪️ 噢⋯⋯呀⋯⋯(7.5/10)💲108面頭有層可可粉,飲落大致順滑,以咖啡味為主,會

▪️ 海龍皇比薩(8/10)💲268

海龍皇比薩

▪️ 是是但但窩夫(6.5/10)💲90
是是但但窩夫

記住,期望愈大,失望愈大⋯雞翼 避風塘

▪️ 噢⋯⋯呀⋯⋯(7.5/10)💲108
噢⋯⋯呀⋯⋯

面頭有層可可粉,飲落大致順滑,以咖啡味為主,會偏苦一點,反而酒味就唔太重,但整體配搭我都幾鍾意🍾

▪️ 焙茶牛奶無咁澀(7.5/10)💲48

焙茶牛奶無咁澀

想講呢套杯碟不得了,見到邊度有得賣既記得話我知🤡個拉花比較隨心,焙茶味就濃既,會帶點回甘😌

🔎 整體評分(7.5/10)
海龍皇比薩
記住,期望愈大,失望愈大⋯雞翼 避風塘