2006-06-07 13 浏览
介紹一下太座先,其實原本佢最喜歡吃鬼佬的垃圾食物,如漢堡、炸雞等等,當然識左我之後就無咩機會再吃那些,一來我不喜歡吃,二來又周圍去吃其他食物,自然會知什麼是好,至少食十餐日本料理都不會吃一餐美式垃圾食物。不過有時她還是會要求吃漢堡包。好似是日,慢了一步,買不到心頭好,當然又入我數,自動自覺的在這裡訂了檯,因為她一定喜歡吃。地方好好,裝修得幾靚,大大張卡位,金黃色的吊燈,配上爵士音樂,不知何解,坐落真的好有身在紐約大街車站的感覺。先來兩杯Hoagaarden,這裡的用最大的杯,相當有份量,Hoagaarden無咩泡,味道清新爽口,飲得好開心。美式食物份量不小,就只要了The Ultimate 54 Burger同埋招牌菜Our very own Reuben。前菜是例牌的酸菜、醃青瓜及醃蕃茄,鬼佬前菜,是酸到不得了,當然沒有亞洲人醃菜般有深度。不過呢一餐沒有蔬菜,所以都清了兩碗前菜;三文治及漢堡包大大份,即叫即做又香噴噴,賣相又夠大埋頭,太座都好滿意。味道方面,以美式食物來說,亦幾出色。My very own Reuben是兩片烘厚麥包夾著雞肉及燒牛肉,燒牛肉非常的鮮嫩美味,厚厚的一疊足

前菜是例牌的酸菜、醃青瓜及醃蕃茄,鬼佬前菜,是酸到不得了,當然沒有亞洲人醃菜般有深度。不過呢一餐沒有蔬菜,所以都清了兩碗前菜;三文治及漢堡包大大份,即叫即做又香噴噴,賣相又夠大埋頭,太座都好滿意。味道方面,以美式食物來說,亦幾出色。My very own Reuben是兩片烘厚麥包夾著雞肉及燒牛肉,燒牛肉非常的鮮嫩美味,厚厚的一疊足足有三/四吋厚,加入雞肉及一點點的酸菜絲,又塗滿牛油又烘得熱脆的,吃得相當的滿足;The Ultimate 54 Burger就更大堆頭,厚厚的漢堡牛肉,加上生洋蔥圈、蕃茄、生菜、酸菜、車打芝士、烤煙肉、蘑菇等等,上面再舖一隻煎蛋,足足有五吋厚。吃落味道也不錯,牛肉要了五成熟,鮮嫩有肉汁,還有點點迷迭香的香味,亦是很有水準,比其他美式餐廳如Ruby Tuesday、TGI Friday等的漢堡又再高一級。這兩款食物,都值得推薦。

份量足夠,加上兩杯大啤酒,吃完已飽得不想動。甜品就只要了那個用5塊錢換來的迷你芝士餅,雖然份量不大,但二人分吃就剛好,味道也交足功課的。

侍應們招呼不錯,幾位靚姐姐都快手又醒目,有酒店水準的。

埋單四百七十蚊,當然幾百蚊食漢堡及三文治是有點貴,但這裡的出品,又是幾有水準的,值得一試。

當然幾好食都係假,間唔中食一下就無所謂,食多幾日就頂唔住,仲記得當年流落大蘋果,頭一個星期無咩野,食到第三個星期,就拿拿林去買個飯煲自己煮飯食~真係大鄉里。

想看多一點食物相片,可以來這裡:
2006-04-20 6 浏览
自從北京道封o左地面行人路之後,再加上佢門面+廣告唔o係當眼處,Main St. Deli 俾人感覺比以前更加「隔涉」...查實佢o係正北京道一號正對面。點o左百食不厭既Reuben Sandwich 跟salad(可以跟粗薯條或者幼薯條...粗薯條好好食兼唔係度度serve,只不過係我一定食唔哂所以無叫):剛烘好既Rye bread 夾住corned beef、pastrami、turkey、sauerkraut 同半融既swiss cheese...一serve 到o黎已經急不及待咁塞o左入口,所以張相只show o左半份Reuben...||| 仲有佢D 7 吋高(無錯,係7 吋高)既Mud cakes 同cheesecake 都係超大份兼超濃味;某程度上都幾貴($80@),但係酒店價o黎講,就叫好平。當然,貪心既我則推薦"Doll's House" Dessert Sampler($98):一次過滿足哂食勻cheesecake、chocolate babka、blintze 同apple brown betty 咁多個願望。

2006-04-16 21 浏览
今天想食大大件o既o野,飲大大杯o既啤酒,便找來三五知己來擦一餐。開放式廚房,能看見廚師們為你/妳烹調美食。是典形美國菜式,有沙律、奄列、湯、三文治、漢堡麭、意粉、pizza及一些扒類食品。先來沙律及湯,或要水牛芝士配蕃笳,忌廉湯都幾濃郁。o黎呢度o緊係食三文治同漢堡麭啦,大大件跟巨型薯條,朋友的孩子看見那些薯條,即時目定口呆,那些三文治同漢堡麭真係要用刀叉來享受,因為實在太…厚,三文冶料多漢堡麭牛肉有肉汁,但記得要五成熟呀。跟住來個牛肋骨及雪魚扒,牛肋骨條條大大舊,而雪魚亦非常軟滑,不會太乾。再來意粉及pizza ,意粉煮得o岩o岩好,但pizza 就比較硬唔夠「in un」。到最後o緊係食甜品,眾所周知呢度o既芝士餅出名,但係crepe 都好好味,一定要試。食大大件o既o野,飲大大杯o既啤酒,嘻嘻哈哈,人生一大快事。
開放式廚房,能看見廚師們為你/妳烹調美食。
先來沙律及湯,或要水牛芝士配蕃笳,忌廉湯都幾濃郁。
2006-02-01 19 浏览
年初二晚在海運停車場看完煙花滙演, 失望而回, 離開時處處是人海, 真的有點幸苦.逼下逼下, 終於來到廣東道, 人潮處處, 肚子亦開始投訴, 枱亦無訂, 想想下, 就來這裏碰一碰運氣. 好彩這裏不但有開而亦不是很多人.已不是第一次來, 吃什麼已不用多想. 記得上次來時點了招牌三文治, 份量大得幾乎吃不下, 今次便決定一試漢堡飽吧.一坐下待應便奉上一碟酸青瓜和一碟酸菜, 用來開開胃口是不錯的. 之後便點了:-煙肉漢堡飽- 漢堡扒有八安士亦有十二安士選擇, 是次選了八安士, 已覺份量很大. 漢堡扒牛肉味濃, 但味道卻不及outback或San Francisco的. 煙肉是炸不是煎的, 炸得有點兒乾, 但炸得很脆. 芝士用了瑞士芝士, 味道略咸但和漢堡扒非常配合. 配菜有生菜, 酸青瓜和蕃茄. 醬料沒有茄汁和芥辣, 卻配上了燒烤汁, 味道頗特別.French Dip –是一種像潛艇般的三文治. 中間夾的是很多很多的燒牛肉, 足足有成三層. 燒牛肉造得有水準, 我要本求五成就真的是五成. 上枱的同時亦配了一碗燒牛肉汁, 讓人們食一啖點一下來食, 好好味! 值得一試.飲品價錢很貴, 果汁要成五

飲品價錢很貴, 果汁要成五十蚊杯, Stella Artois就要成五十五蚊一細支. 所以只叫了一罐extra dry ginger ale 成四十八蚊罐, 超貴.

埋單三百二十八, 略貴, 但以一間純售賣美國式三文治和漢堡飽的地方, 又即叫即做, 香港已很少有的, 間中一吃亦無訪.

值得一提的是, 無論漢堡飽或三文治, 份量都是很大的, 建議食量不太大的食友們叫一份已足二人飽肚.
好耐都無黎過呢度食野, 上星期日突然心血來潮, 就同bf黎呢度食左一個非常豐富既午餐!點左一個Zorba's Greek Salad-有feta cheese, 羅馬生菜,青瓜, 燈籠椒, 紅洋蔥etc... 無咩特別, 但材料新鮮!水牛芝士Omelette - omelette有當然有水牛芝士, 仲有蕃茄, 兩片sour dough 同3舊炸著仔...... 一向都幾鍾意呢度既omelette, 唔太熟, 有返少少蛋汁, 加埋d芝, 好好味呀!!Little Italy Club 三文治- 有parama ham, salami, 水牛芝士同法包再加三舊炸著仔... 法包雖然烘過, 但由於麵包唔新鮮, 烘過都好似淋淋地, 不過味道都算ok~食完野雖然好飽, 但見到佢地個雪櫃有個超大件既芝士蛋糕$75 (有成4"高, 最闊個邊有成3"闊)我未見過咁珍寶既芝士蛋糕, 真係好紐約style!! 好想食, 於是我地就向難度挑戰!! 佢既蛋糕好creamy, 牛油味好重, 我本身較鍾意輕芝士味既, 呢個食落好似食緊牛油咁! 呢個芝士蛋糕對我黎講味道只係一般! 但bf就好鍾意! 而最後我地都成

食完野雖然好飽, 但見到佢地個雪櫃有個超大件既芝士蛋糕$75 (有成4"高, 最闊個邊有成3"闊)我未見過咁珍寶既芝士蛋糕, 真係好紐約style!! 好想食, 於是我地就向難度挑戰!! 佢既蛋糕好creamy, 牛油味好重, 我本身較鍾意輕芝士味既, 呢個食落好似食緊牛油咁! 呢個芝士蛋糕對我黎講味道只係一般! 但bf就好鍾意! 而最後我地都成功消滅左呢件野!! 好勁呀!!

加埋一柸西柚汁同咖啡, 埋單$520, 飽足一日, 底晒!

ps 其實都好鍾意呢度既裝修, 好懷舊美式快餐店feel!!! 服務仲非常好添!!