2015-11-15 895 浏览
今晚嚟到沙田河畔一帶探朋友,晚餐時間係時候要醫下肚,最後黎到呢間食意大利菜啦!餐廳以冷色設計,夾埋偏暗嘅燈光,幾有浪漫情調,連餐牌都用上啡色。點菜後,侍應就比左個餐前麵包,麵包焗到熱辣辣。煎鵝肝賣相整得幾靚,鵝肝外面煎得幾香,入口即溶又唔膩。旁邊嘅龍眼肉以果醬醃製,酸酸地都幾好味。之後叫左個海鮮意大利飯,D配料幾新鮮,有帶子、青口、蜆、大蝦同墨魚仔! 個蕃茄汁整得好好味,加上個飯硬到適中,真心推介。全晚嘅主角莫過於肉眼扒,叫左五成熟,肉質鮮嫩同好juicy,完全無難咬既地方,而配合上面嘅菜,可以中和膩感。最後叫左個Tiramisu 作為完美總結,個cake有好香咖啡味,加埋少少酒味, 甜度適中,入口軟淋淋,可以說入口即溶嘅感覺。整體而言,環境舒服,服務及食物亦唔錯,唯獨係上菜比較耐一點,不過等一下有咁好味嘅食物,都係值得再試嘅!

點菜後,侍應就比左個餐前麵包,麵包焗到熱辣辣。

煎鵝肝賣相整得幾靚,鵝肝外面煎得幾香,入口即溶又唔膩。

旁邊嘅龍眼肉以果醬醃製,酸酸地都幾好味。

上次黎食過一次,就一直念念不忘,終於又來食好味的意大利菜。因為唔係成日有時間來沙田,今次我地叫左好多上次無食過又想食的菜式。啤梨藍芝士焦糖合桃沙律呢個是男友點的,其實我唔太喜歡果仁類同芝士,但上次食過四式芝士薄餅我又接受到藍芝士,所以就試下。味道相當清新,而且調味亦相當出色,混合焦糖合桃,更為菜式增添香氣。鮮帶子海膽煙三文魚他他很開胃的前菜,味道十分清新且品嚐到海鮮的鮮甜味。鮮帶子跟海膽十分鮮甜而且味道很協調。煙三文魚他他調味亦出色,洋蔥及沙律醬準令煙三文魚不會太膩,味道更提升。Parma Ham 火箭菜薄餅薄餅跟上次一樣酥、脆、薄,配上我最愛的Parma Ham跟火箭菜,香氣更是十足。番茄海鮮配意大利飯番茄味道濃郁,意大利飯煮得剛好,有咬口且帶有飯芯,配上海鮮烹煮的火喉控制很好,整個搭配很絕妙。燒澳洲牛柳配香煎鵝肝這大概是我吃過最嫩的牛柳吧!平時我點Medium-Rare,不是太生且血味太多,不然就太熟不夠鮮嫩,口感也太硬。這塊牛柳肉質相當嫩滑,而且廚師掌控的火喉也相當好,品嚐到牛柳的甜味之餘,配上油香的鵝肝更是香氣濃郁!Tiramisu 最後,來個甜點作完美總結。Tiramisu的
上次黎食過一次,就一直念念不忘,終於又來食好味的意大利菜。

Tiramisu
最後,來個甜點作完美總結。Tiramisu的口感跟味道都相當棒,而且咖啡味道濃郁,中間的慕絲超級軟滑,很好吃。

2015-11-14 822 浏览
放工屋企無飯開就黎呢間西餐廳食dinner環境很不錯,配上各式各樣的名畫,餐廳內的插畫也頗有情調,播放著古典音樂,坐得好舒服法式油浸鴨腿,鴨腿的味道非常的單純,沒有複雜的調味,外表炸金黃酥脆鮮嫩多汁,每咬一口鴨腿新鮮彈牙,好似有汁要流出來一樣,真的好味藍芝士合桃啤梨沙律這碟沙律是相當用心和創意調製的, 因為食材實在豐富,啤梨口感爽脆,味道又夠清,再加埋沙律菜和甜脆既合桃好有口感,加上酸酸既汁,好特別忌廉藍青口, 忌廉汁非常濃郁, 入味又不失青口鮮味,食多幾啖都唔覺Heavy西班牙烤乳豬件配薯蓉 ,乳猪片脆不油膩,,乳猪皮特別香脆,乳豬肉質好鮮嫩,豬味好重而且外皮鎖住入邊嘅肉汁,食落去好juice
放工屋企無飯開就黎呢間西餐廳食dinner
藍芝士合桃啤梨沙律
再加埋沙律菜和甜脆既合桃好有口感,加上酸酸既汁,好特別
西班牙烤乳豬件配薯蓉 ,乳猪片脆不油膩,,乳猪皮特別香脆,
2015-11-10
平日係沙田覓食, 大家好自然諗起新城市廣場一帶或是大圍. 但從友人口中得知, 沙田圍也有一間叫M3Italian不錯的餐廳.入到店內, 簡約的裝修, 令人感覺舒服.飲品點了Café Latte with Hazelnut.這個Latte甜度已經剛剛好, 不用再加糖. 而Latte面的泡沫好豐厚, 混入Latte中更加滑和香.愛食海鮮的我, 先點了白酒忌廉汁藍青口.份量也算幾多.藍青口幾飽滿, 入口口感不俗. 而且配上忌廉汁, 多了一份忌廉的香味, 兩者非常夾. 食咗這個青口, 感覺滿足.原來這裡逄星期日和公眾假期都有Brunch供應, 而且選擇也不少, 所以我就點了班尼迪配露筍.班尼迪上枱啦~賣相夠精緻.材料也相當豐富, 當中包括英式鬆餅, 水煮蛋, 蔬菜和薯餅.當中重點一定是蛋.用刀輕輕切開, 蛋黃流出, 非常吸引.露筍幾新鮮, 入口夠爽脆. 而鬆餅沾上蛋黃, 更多了一份蛋香.而蛋, 露筍和鬆餅三樣一齊食, 多重口感.薯餅外皮夠脆, 而薯味也夠濃. 蔬菜夠新鮮, 能夠作為中和.這個Brunch夠清新, 健康, 完全不油膩.愛食甜品的我, 怎會不點甜品.我點了朱古力心太軟伴雪糕.朱古力

Italian不錯的餐廳.
入到店內, 簡約的裝修, 令人感覺舒服.
飲品點了Café Latte with Hazelnut.

愛食海鮮的我, 先點了白酒忌廉汁藍青口.
份量也算幾多.

食咗這個青口, 感覺滿足.

班尼迪上枱啦~
賣相夠精緻.

當中重點一定是蛋.
用刀輕輕切開, 蛋黃流出, 非常吸引.
班尼迪配露筍

而蛋, 露筍和鬆餅三樣一齊食, 多重口感.
薯餅外皮夠脆, 而薯味也夠濃.
蔬菜夠新鮮, 能夠作為中和.

這個Brunch夠清新, 健康, 完全不油膩.

愛食甜品的我, 怎會不點甜品.

我點了朱古力心太軟伴雪糕.
朱古力心太軟伴雪糕
朱古力心太軟切開一小角後, 流出朱古力.
朱古力心太軟伴雪糕
對於我來講, 怎樣才算是成功的朱古力心太軟, 就是切開後, 朱古力能一湧流出, 這個是好考師傅控制時間的功力.

心太軟夠香濃, 入口有濃濃的朱古力香味.
而旁邊的雪糕幾滑身.

一啖心太軟, 配上一啖雪糕, 一冷一熱, 雙重口感.

非常推介這個朱古力心太軟, 來這裡一定要試下.

午餐
2015-11-09 648 浏览
同chicken來個小約會,一晚有個短暫既一聚都算難得,大家又到左愈來愈忙既季節喇..希望過左之後可以見多多多啲面就好q_q今次黎左M3 Italian一小聚,估唔到都幾爆人,差啲要等位呢所以今次上菜既時間相對比較慢凱撒沙律配香草燒雞,數塊小雞扒同生菜為主,上而有幾塊好似羊奶既芝士,味道有別於食開既芝士,奶味較重但又唔會蘇,其他則係開開胃既蔬菜oysters,今次難得地嗌左盤生蠔!兩人食六隻真係場面壯觀,生蠔新鮮又厚肉,中間係蕃茄辣醬,點左佢成隻生蠔會冇晒腥味,蕃茄去腥味一流,不過佢既蠔腥味唔大,口感creamy帶點金屬味道大家都食得好爽,248六隻生蠔抵食呢~蕃茄海鮮意粉,鮮香茄味,令個意粉都幾入味,海鮮材料幾豐富,食落唔會有沙又幾鮮,不過賣相就差啲,但味道唔錯Iced mint chocolate,薄荷朱古力一定要凍飲陣薄荷味先出~果然呢~佢唔會太甜又有涼涼既薄荷味,走冰後味道更香濃呢
同chicken來個小約會,
一晚有個短暫既一聚都算難得,
大家又到左愈來愈忙既季節喇..
希望過左之後可以見多多多啲面就好q_q
所以今次上菜既時間相對比較慢
凱撒沙律配香草燒雞
凱撒沙律配香草燒雞,數塊小雞扒同生菜為主,
上而有幾塊好似羊奶既芝士,味道有別於食開既芝士,
奶味較重但又唔會蘇,其他則係開開胃既蔬菜
oysters
生蠔新鮮又厚肉,中間係蕃茄辣醬,點左佢成隻生蠔會冇晒腥味,
大家都食得好爽,248六隻生蠔抵食呢~
蕃茄海鮮意粉
蕃茄海鮮意粉,鮮香茄味,令個意粉都幾入味,
Iced mint chocolate
果然呢~佢唔會太甜又有涼涼既薄荷味,走冰後味道更香濃呢
凱撒沙律配香草燒雞
oysters
蕃茄海鮮意粉
2015-11-08 814 浏览
當每個星期六日冇乜煩惱既時候,唯一既煩惱就系今晚食乜野!!求求其其揀左間屋企附近既西餐廳,但求其既決定竟然帶黎唔求其既高質美食!!!叫左個忌廉青口,芝士pizza同埋朱古力慕絲本身對青口好期待,點知原來忌廉先系主角!!!每次食忌廉意粉,忌廉湯都已經知道忌廉既味道其實系大同小異,但系間野既忌廉,唔知點解奶味同牛油同蒜既味道可以咁特出!當大家搶緊啲青口既時候,我已經唔記得左青口,淨系食佢啲忌廉汁!當青口食曬既時候,我仲系度飲緊啲忌廉汁,因為真正既高手系唔會理會旁人既眼光,會專注既品嚐自己鍾意食既食物。跟住pizza都系冇令我地失望!身為一個芝士迷,仲要食到四種芝士加香草既pizza,媽呀好幸福呀!!不過最衰餐廳陸續慢慢多人有少少嘈,打斷左朕品嚐美食既氣氛。算啦,因為最後個朱古力慕絲都為今晚既美食加左個高質句點。朱古力既味道原來系有少少既苦味,但加埋入面個棉花糖,成個口感好得意。 我諗下個星期六日應該都冇想食乜野既煩惱,因為仲有好多野食仲未試,睇得出啲野食真系好有心思!值得推薦!不過對我黎講最重要梗系都系冇浪費左我星期六日食美食既quota啦!!!

當每個星期六日冇乜煩惱既時候,唯一既煩惱就系今晚食乜野!!

叫左個忌廉青口,芝士pizza同埋朱古力慕絲

• 白酒忌廉汁藍青口
2015-11-03 1112 浏览
幫朋友搬屋黎到沙田圍呢頭, 黎到先知原來好多野食, 朋友報答我就請食飯, 佢話呢頭有間好味意大利餐廳, 佢請我我無異議. 如果唔係佢帶路, 都唔知響最外邊有餐廳.時間較晏, 所以無訂枱walk in 仲有位, 呢度木制凳, 格仔枱布, 環境暗暗地好舒服.點好菜後, 每位都有既熱騰騰餐包, 個面外脆內軟, 入面軟腍腍.<啤梨藍芝士焦糖合桃沙律>$128, 菜好新鮮一路咬索索聲, 配左黑醋酸酸地好開胃, 呢個沙律最特別係用左啤梨, 啤梨好甜好爽口, 食完好清新, 藍芝士淡淡既芝士味, 幾樣加埋多種口感. <西班牙燒乳豬碑椰菜薯蓉>$188, 個皮燒得好脆卜卜, 無咩皮下脂肪唔會太肥, 入口夠香, 肉質腍身夠嫩滑, 濃郁既乳豬肉味. 薯蓉好大PAT, 好蓉夠黏口, 好香薯仔味, 配埋燒汁食非常好.<巴伐洛娃蛋白餅>$56, 賣相好靚, 蛋白餅做底, 面層有CREAM同各類生果. 蛋白餅又脆又甜, 加埋酸酸地既汁兩者好夾, 酸酸甜甜 . 各類生果好新鮮, CREAM唔會太甜.整體 呢度侍應夠多, 上菜快, 食物質素高

. 各類生果好新鮮, CREAM唔會太甜.
整體 呢度侍應夠多, 上菜快, 食物質素高

• 西班牙燒乳豬碑椰菜薯蓉
2015-11-01 1007 浏览
朋友係沙田圍 話帶我去沙田圍食好野 好彩唔係打邊爐 係食間隱世意大利餐廳合桃水梨沙律合桃香脆好食 出面包左層糖醬 一咬落去好脆又有蜜糖既甜味 好似食緊香脆花生糖個種感覺 配上清甜既水梨同芝士 令成個沙律口感豐富朋友叫既海鮮意大利飯 有青口 墨魚等多法海鮮 十分滿足個意大利飯混入左三文魚係入面 一食落去就有啖啖三文魚肉 而且飯粒唔係琳哂個種 口感一流食西餐有牛扒是常識吧 所以就叫左牛腰肉 上面既鵝肝好肥美 一咬落去香噴噴既油脂就出哂黎雖然好肥 不過個感覺好幸福  牛肉唔會好乾身 肉汁豐富 好想食多塊 係美國時好容易食到既蛋白餅 係香港難得再遇上 所以一定要食!蛋百餅加上百香果醬再加厚厚既cream 真係冇得輸!成為依餐既完美句號
朋友係沙田圍

上面既鵝肝好肥美 一咬落去香噴噴既油脂就出哂黎
雖然好肥 不過個感覺好幸福

牛肉唔會好乾身 肉汁豐富 好想食多塊
係美國時好容易食到既蛋白餅
係香港難得再遇上 所以一定要食!
蛋百餅加上百香果醬再加厚厚既cream 真係冇得輸!
成為依餐既完美句號
2015-10-24
  • 巴伐洛娃蛋白餅
2015-10-31 901 浏览
上星期五(23/10)男友k先生專登帶左我去試食m3,可能因為時間尚早(7:30)我地無訂枱都唔洗等就可以入坐。坐底我地就睇下個menu,本身想叫個白酒忌廉青口,可惜咁早已經話賣晒⋯⋯最後我地叫左個m3 salad、蒜香辣意粉、安格斯肉眼扒(另加$50轉餐有餐包同甜品)。M3 salad 係豐富的,意粉無什麼驚喜、蒜味基本沒有,但肉眼扒配埋個煮熟透嘅蒜頭非常夾,好味!另外,餐廳個晚可能有幾枱朋友聚會;感覺自己去左酒樓食野咁,好熱鬧!而個扒我地等左好耐,到枱上啲野食晒,侍應仲走黎問我地食完晒野,不如幫你地上甜品,先知我地個主菜未出!唉
!唉
  • 安格斯肉眼扒
2015-10-25 951 浏览
雖然不用排隊等位,但呢間餐廳已不會再來。老公生日,冇特別慶祝,諗住呢間咁多好評就試吓。叫咗一份5成肉眼扒,一份7成牛柳。等了差不多半個鐘兩份扒才到(中間同個Captain叫了一杯Stella 一杯Hogarden,但兩杯都漏單)。結果肉眼扒是8成熟(食落似食毛巾),牛柳5成。最後我同我老公唯有交換食……真的不會再來,亦唔recommend朋友來。

雖然不用排隊等位,但呢間餐廳已不會再來。
真的不會再來,亦唔recommend朋友來。
2015-10-25
2015-10-24 1643 浏览
一行四人,原來大家在馬鐵的足跡,只限於石門和大圍。香港,其實說小非小。趁著星期五在石門下班,找到位於沙田圍的M3 Italian,曾經榜上有名的意大利菜,聚舊一下。幸好事先訂枱。6時半開始營業,6時門外已有數人在等候。吃了兩小時的晚餐,一直有人等位,看來人氣度頗高。準時6點半,我們成了第一枱客人,享受了數秒的包場妄想。環境和氣氛,都很有家的感覺。紅白格仔布,又添點老牌西餐的格調。典型的西餐,有沙律、小吃、意粉、薄餅和排類。主菜加$50有湯和甜品。麵包只屬一般,像普通的餐包。看到香草碎,卻吃不到香草味。青豆湯夠濃夠稠的青豆湯,想必是用上大量青豆打成。啤梨藍芝士焦糖合桃沙律伴黑醋的沙律,酸酸甜甜,開胃之選。個人喜歡多汁偏腍的啤梨,但這個新鮮爽口的,也不錯。偶爾一兩口吃到重味的藍芝士,突襲味蕾,感覺刺激。最喜歡的,是焦糖合桃。脆得咬下去咔嚓咔嚓,有焦糖香又不過甜。白酒忌廉汁藍青口青口細細粒,且未算鮮甜。勝在煮得恰到好處,保持嫩滑。重點是香濃細滑的忌廉汁,滲著微微白酒的甜。濃稠度剛好,不會溜。吃光青口後,也忍不住多嚐兩口。要是香草味能更濃,效果可能更佳。香草麵包糠烤羊架 配 普羅旺斯燴菜及長薯

麵包只屬一般,像普通的餐包。看到香草碎,卻吃不到香草味。
青豆湯
夠濃夠稠的青豆湯,想必是用上大量青豆打成。
白酒忌廉汁藍青口
香草麵包糠烤羊架 配 普羅旺斯燴菜及長薯仔
慢慢切開羊架,未吃已透過刀鋒感受到肉質的嫩。邊切,邊流出肉汁。切開後看到一片粉紅,完美的羊架。外層煎得微焦,烤味十足。內裡嫩滑,肉味香濃又多汁。旁邊薄薄一層脂肪,溢出油脂,跟肉融在一起,香口而細膩的味道。麵包糠焗得不算脆,但帶牛油的咸和香草的香,味夠濃,為味鮮的羊架調味。

蔬菜粒毫不馬虎。翠玉瓜爽口,汁的蕃茄味既清新又濃郁。長薯仔爽口,但還是較喜歡新薯的香。
烤加拿大豬鞍(12安士)配燒什菜及辣墨西哥汁
有時覺得吃豬鞍很冒險。煮得全熟的豬肉,稍不留神,便會變嚡。當然,豬的質素,也很重要。

這塊豬鞍,切開後,看到全白,沒有黑毛豬的淡粉紅。有點兒擔心。吃了一塊後,反有驚喜。肉質不嚡不韌,而且咬下去有肉汁滲出,還有點難得的嫩滑感。最特別是,豬鞍配辣墨西哥汁。新鮮蕃茄蓉,混著蕃茄碎,很清新,夾著少少辣,更加滋味。

燒翠玉瓜和茄子,味道較淡,正常的伴碟,比羊架的燴菜略欠突出。
薯仔麵糰 配 辣肉腸及巴馬臣芝士
黑沉沉的Gnocchi的表面有點燒焦的脆,當然沒有燒焦味,而是黑醋的酸和甜。煮稠的黑醋,水份蒸發,更稠更濃,用它的酸和甜作調味,很開胃,還夾著巴馬臣芝士的香,很好吃。唯一美中不足是,gnocchi的薯味被完全蓋過,只能說是煙韌的麵糰。

又圓又細的小蕃茄,像粒巨型三文魚籽,咬下去爆出新鮮蕃茄汁,感覺清爽。還有硬硬的chorizo,重味足以蓋過醋味,邊咀嚼,邊滲出咸咸的肉香,味不過重,且有醋的酸味作中和,向來不喜歡chorizo的我,也不自覺地吃了幾片。

明顯花過心思的配搭,令這道菜的口感、味道都很多層次。
意式芝士餅
我愛Tiramisu,也很怕點tiramisu。要求越高,越易失望。蛋糕狀的,可免則免。

花紋碟子,加上果醬的點綴,先安撫我忐忑的心。濕潤帶咖啡香的底層,令我的信心回復了50%。中間那層卻只是普通的蛋糕,不夠濕,沒有咖啡味。mascarpone偏稠,夠稠才能做成蛋糕狀吧。幸而味道不錯,甜度適中。整體尚算可以。
伯爵茶梳乎厘
比想像中大的梳乎厘,卻焗得如此工整,升起得如此平均,心感佩服。

主要成份為蛋白、糖和空氣的梳乎厘,竟有沒有多餘的甜品,實屬驚喜。伯爵茶味淡而清新,溫柔地繞過口腔,輕飄飄的,不留下一點雲彩。焗得很輕身,蛋白入口即融,化成空氣。喜歡梳乎厘的,不妨一試。
Cappuccino
在沙田圍的屋邨,找到質素拍得住旺區的意大利菜,為一星期的工作天,畫上完滿的句號。忘掉一週裡遇到的不快,休息過後,迎接美好的星期一。美中不足,是有蚊飛過,友人報稱被咬。
2015-10-23
  • 香草麵包糠烤羊架
  • 伯爵茶梳乎厘
2015-10-15 1435 浏览
又要工作又要上課,生活真的很忙碌,好不容易才相約到好姊妹一起飯聚。朋友帶我們到沙田圍搵食,想不到沙田圍也有如此高質素的意大利餐廳。我們由沙田圍火車站走路過去大概5分鐘左右。我們當天七點去到,沒有人等位。(看到食評說通常都很full,很少walk in客人,要預早book枱,所以我們有早一天book枱喔~)餐廳的裝修和佈置都充滿意大利風情,十分有情調。餐廳是用木枱木椅的,配上紅白格仔的桌布。加上,餐廳會播放著古典音樂,真的很有情調。傳統的意大利人都喜愛用麵包點橄欖油和黑醋。這個麵包很特別、跟普通麵包不同,外脆內軟。吃之前要點橄欖油和黑醋才吃喔!凱撒沙律配雞扒女孩子都中意飯沙律,呢個沙律主要用黑醋調味,完全唔會覺得heavy。雖然無乜特別,但勝在健康!三文魚他他這是店員推薦的三文魚他他,底層是一粒粒的三文魚,中間有大大粒他的帶子、味道清甜,頂層既海膽真是無得彈,入口細滑、完全不會苦。三樣食材都新鮮,配在一齊的味道也很夾。black ink risotto很濃味的墨魚汁配上很有質感受的飯粒,做到外軟內韌的口感,是正宗意大利飯的做法。飯面都舖滿一粒粒的墨魚仔,加上火箭菜、感覺好新鮮。薄荷朱古力

又要工作又要上課,生活真的很忙碌,
好不容易才相約到好姊妹一起飯聚。
朋友帶我們到沙田圍搵食,
想不到沙田圍也有如此高質素的意大利餐廳。

門面的招牌很突出

餐廳都幾乎滿座,幸好有book位。

餐廳的裝修和佈置都充滿意大利風情,十分有情調。
餐廳是用木枱木椅的,配上紅白格仔的桌布。
加上,餐廳會播放著古典音樂,真的很有情調。
自家製餐包

凱撒沙律配雞扒
凱撒沙律配雞扒

三文魚他他
三文魚他他

三樣食材都新鮮,配在一齊的味道也很夾。

black ink risotto
black ink risotto

薄荷朱古力
Iced mint chocolate

友人推介的Iced Mint Chocolate,真的很不錯喔。淡淡的薄荷味配上朱古力味,不會太甜、味道很配。

雖然價錢有點貴,但是我特別愛這裡的氣氛和正宗的意大利菜。
2015-10-09
自家製餐包
2015-10-09 1595 浏览
友人最愛意大利菜,小妹預先搜尋一下,得知沙田開了一間意大利新餐廳,並好評如潮,故是日來試試之餘,順與友人共聚一番ヽ(•´ε`•)ノ餐廳位處沙田圍一帶,以住宅為主,所以也甚少來。「不會迷路吧!」由沙田圍港鐵站走到花園城一帶,一出隧道附近便看到紅紅綠綠、大大隻搶眼的「M3」招牌,到啦到啦!每張餐枱鋪上紅色格仔枱布,座位排列得井然有序,空間寬敞。在燈光偏暗的氛圍底下,進餐也頗浪漫舒適。雖然入座時人流不多,但一會兒後已經FULL場。餐前麵包外皮卜卜脆,內層鬆軟,分別也蘸上旁邊的黑醋及橄欖油試試,小妹較愛黑醋,微酸的味道更開胃。前菜-香煎鵝肝伴龍珠果醬,鵝肝腍身,啖啖肉,惟外皮煎得不太脆,有點美中不足。一旁的龍珠以果醬醃製,酸酸甜甜,味道特別。蕃茄海鮮配意大利飯,意大利飯粒粒分明,濕度剛好並帶濃郁蕃茄及海鮮味,海鮮材料有青口、蝦、蜆、墨魚仔等,足料且新鮮。五成熟的安格斯肉眼扒,厚切鮮嫩,韌度剛好,有咬感且肉汁多,滋味無窮。配菜露筍苗爽口,焗蒜頭雖有點兒燶,但非常香口。這裡的甜品款色多,其中要讚的是意式芝士餅,真的做得不錯! 不只是賣相佳,味道亦大讚,芝士餅軟滑,每啖也嚐到濃郁咖啡及豐富的奶味,加
餐前麵包
香煎鵝肝伴龍珠果醬
蕃茄海鮮配意大利飯
安格斯肉眼扒
意式芝士餅
這裡的甜品款色多,其中要讚的是意式芝士餅,真的做得不錯! 不只是賣相佳,味道亦大讚,芝士餅軟滑,每啖也嚐到濃郁咖啡及豐富的奶味,加上微微酒香四溢,簡直是入口即溶。

豐富的一餐,滿足友人也滿足自己,總覺得從下班的地點,遠赴而來約1小時車程一嚐美食也是值得的呢(๑•̀ω•́)ノ♥

2015-09-29
餐前麵包
蕃茄海鮮配意大利飯
安格斯肉眼扒
2015-10-06 1187 浏览
生日跟朋友來試下m3,見openrice 相當高分。所以來試下。我長話短說:點了四個dishes. (名也許有出入)1. 啤酒煮辣蜆2. 忌廉白酒洋葱藍青口3. 西班牙烤乳豬件配薯蓉4. 羅勒大蝦香辣意粉。服務很好,有禮。坐下先來每人一件小飽,很小,如許添吃更好。食物材料不錯,青口口感很好竞然似蚝,蝦同蜆都新鲜但偏細,乳猪片脆不油膩,是最好味的一碟。意粉Al Dente. 到弱點了,以份量而言,價偏貴。女仕會夠,但要應付男士的胃口。。。我是存疑。
點了四個dishes. (名也許有出入)

1. 啤酒煮辣蜆
2. 忌廉白酒洋葱藍青口
3. 西班牙烤乳豬件配薯蓉
4. 羅勒大蝦香辣意粉。

2015-10-06
庆祝纪念
生日
  • 西班牙燒乳豬
  • 白酒忌廉汁藍青口
作為意粉的我,每當知道有出色的意大利餐廳,無論地點在何處,總會抽空一試,最近從朋友口中知道大圍區有一家不錯的意大利餐廳,終於在一個風和日麗的傍晚促成這趟美食之旅餐廳名字叫M3 ITALIAN SEAFOOD RESURTANT,顧名思義是打著正宗意菜的名字,就讓我來挑戰一下想不到屋邨內的西餐廳,排隊人數絲毫不下於中環區的名店,而我更始料不及的尚有更多6點開始,餐廳已有著人滿之患,連有訂座我的也要等候約10分鐘呢點菜後,不久便有餐包奉上,熱辣辣的餐包配上橄欖油加黑醋汁,作為餐前熱身一流一邊是倒出橄欖油,一邊是倒出黑醋汁,相當方便餐廳內的插畫也頗有情調墨魚仔墨汁意大利飯,想不到這兒的做法相當正宗,帶有水感的飯粒配上墨汁,連同火箭菜一起吃,入口時香脆爽口的火箭菜跟惹味軟熟的意大利飯把你的思維帶到在味蕾之內不停遊走,頂級料理!燒澳洲牛柳配香燒鵝肝,我點的牛柳是5成熟,上枱時約是3成熟,所以先來一口鵝肝,這兒的鵝肝特別之處是把表皮煎得特別香脆,所以入口時口感有別於一般餐廳的鵝肝,但鵝肝內裡仍是十分鮮滑多汁薯蓉也是餐廳另一大力推介的伴碟小吃,薯味濃郁之餘口感亦十分香滑期間點了一杯LONG ISLA
一邊是倒出橄欖油,一邊是倒出黑醋汁,相當方便
餐廳內的插畫也頗有情調

期間點了一杯LONG ISLAND,想不到這兒的BARTENDER調出來的一點也不遜色大酒店內的酒BAR,酒精濃度,檸檬汁和可樂的份量剛剛好,不會有喧賓奪主的感覺.
最後,甜品是TIRAMISU,傳統意式做法,可可粉,意大利杏仁酒,再加上ESPRESSO,做出來不會太甜,帶有小量酒味,高級的TIRAMISU理應如此

不論是料理還是餐廳服務氣氛都是一流,想不到大圍區內也有如此優質的餐廳