2023-08-08 73 浏览

味道:⭐️⭐️⭐️⭐️今次係第2次encore呢一間餐廳🍴呢間餐廳以彩色燈籠做主題 超級eye catching又打卡able🏮❶豬肉春卷(4條)$42春卷食落脆卜卜 外皮香脆 食落一啲都唔油膩🐷餡料就以豬肉為主 咸香十足🐖 唔需要再點任何醬汁已經好好味🐽❷生牛肉雜錦湯河 $119雜錦湯河嘅餸菜超豐富🐮簡直係一次過滿足曬你幾個願望🐄配菜包括:生安格斯牛肉片、牛扎肉、牛肉丸、牛腩同香菜🤎河粉份量好多 同時又相當足料 牛味濃郁爆棚💓強烈建議大家要趁熱食 攤凍咗味道就可能會有影響🥹❸越式香茅豬肉飯 伴特色蛋餅 $128相對之下呢個主食嘅味道就有啲遜色🫣不過擺盤都相當唔錯🐚 白飯壓成正方形 睇落即刻upgarde左咁🆙香茅豬肉肥瘦夾雜 口感爽彈👻蛋餅就加入左多款配菜 口感都幾豐富😈❹鮮芒班蘭椰香冰沙 $70個人超推薦呢個沙冰🧊 甜度岩岩好 淺嚐一啖之後 班蘭香味隨之係口腔爆發🫶🏻表面仲灑上左唔少嘅椰絲同加入左新鮮又香甜嘅芒果🥭為呢成杯飲品畫龍點睛🍾❺鮮青檸沙冰 $65青檸酸酸甜甜 飲落超冰爽解暑🍋 岩曬呢個咗悶熱既天氣☀️❻D24榴槤牛角窩夫配椰子雪糕 $118估唔到係呢到都可以食到D24榴槤!!🥰

味道:⭐️⭐️⭐️⭐️

唔需要再點任何醬汁已經好好味🐽

❷生牛肉雜錦湯河 $119
雜錦湯河嘅餸菜超豐富🐮
簡直係一次過滿足曬你幾個願望🐄
配菜包括:生安格斯牛肉片、牛扎肉、牛肉丸、牛腩同香菜🤎
河粉份量好多 同時又相當足料 牛味濃郁爆棚💓

榴槤份量超級多 口感綿密 味道濃郁👍🏻
而牛角酥窩夫口感酥香鬆脆 牛油仲勁香💖
至於椰子雪糕口感綿滑細膩 椰子味非常濃郁 都無嘢可以挑剔🍨

2023-08-08 60 浏览
今天去了銅鑼灣的越南餐廳【Lúa】,裝潢很有越南風情,我們坐在上層的露台位置,旁邊色彩鮮艷的燈籠高掛,還有幾頂越南草帽,可戴上邊吃邊打卡~餐廳菜式由越南大厨主理,更能感受地道越南特色風味。【越南三味】包括落葉菜牛肉卷、甘蔗蝦串和甘蔗豬肉串各兩串。【落葉菜牛肉卷】落葉菜味道濃郁,吃起來挺香口;【甘蔗蝦串】【甘蔗豬肉串】甘蔗使肉味更鮮甜,蝦和豬肉都烤得剛剛好,保持肉質爽彈和juicy。【炒鮮牛肉湯】味道濃郁鮮,牛肉炒得鮮嫩,配生雞蛋吃入口更嫩滑,還有香蔥提味。【檸檬羅勒炒碎米飯】伴柑桔鷄翼及豬串,碎米飯和羅勒一起炒,每啖都帶香氣和口感。豬串烤得香口,豬肉油香肉香兼備;柑桔雞翼炸得皮脆肉嫩,酸酸甜甜很可口。最後來個班蘭甜品和飲品。【班蘭布甸法包配自家製椰子雪糕】越南傳統法包裡面是綠色的班蘭布甸,法包香脆,班蘭布甸口感像忌廉,入口順滑。配有冰凍充滿椰香的椰子雪糕。【鮮芒班蘭椰香冰沙】粉藍色上面幾粒鮮芒果肉,看起來美美的。班蘭味和椰香完美配合。兩款都充滿東南亞風情。

餐廳菜式由越南大厨主理,更能感受地道越南特色風味。

2023-08-07 480 浏览
銅鑼灣呢間越南餐廳嘅裝修參考咗越南會安嘅特色,佈滿色彩繽紛嘅燈籠,好啱大家去打卡,而我星期六晚去仲有人唱歌,好好氣氛我同朋友由於唔太肚餓,所以今次只係去咗試佢啲小食同甜品,估唔到都有啲驚喜🌟街頭小食滋味拼盤呢個拼盤有好多款小食,有越式炸春卷、甘蔗蝦串、甘蔗豬串、魚札肉、柑桔汁雞翼、迷你春卷魚札肉有啲胡椒味,辣辣地幾惹味蔗蝦同蔗豬我都少喺香港食,呢到都整得唔錯,蝦膠同豬肉都索到甘蔗嘅甜味最特別係迷你春卷,因為將米紙炸到薯條咁原來好正,食落好脆🌟班蘭布甸法包配自家製椰子雪糕見到有好多人推薦呢個甜品,所以我都試下,都真係幾正,椰子雪糕嘅椰子味夠哂香濃,法包烤到外脆內軟,上面鋪滿班蘭布甸醬,味道香,而且份量多到直頭湧出黎,成個法包點少少椰子雪糕一齊食更加有層次🌟D24榴槤芭菲配荔枝雪糕呢個芭菲都非常豐富,有蝴蝶酥、荔枝雪糕、玉米片、自家製荔枝班蘭蒟蒻、D24榴槤肉、榴槤忌廉、原味寒天晶球榴槤肉份量都唔少,而且又甜又濃味,連埋其他配料一齊食好夾🌟原隻椰青沙冰我叫咗呢個沙冰同朋友share,原個椰青裝滿沙冰,甜度啱啱好,仲可以刮埋啲嫩滑椰肉黎食今次食嘅呢幾樣都冇令我失望,相信佢啲主食都應該唔錯,下

🌟街頭小食滋味拼盤
魚札肉有啲胡椒味,辣辣地幾惹味
最特別係迷你春卷,因為將米紙炸到薯條咁原來好正,食落好脆
街頭小食滋味拼盤

🌟班蘭布甸法包配自家製椰子雪糕

🌟D24榴槤芭菲配荔枝雪糕
榴槤肉份量都唔少,而且又甜又濃味,連埋其他配料一齊食好夾
D24榴槤芭菲配荔枝雪糕

🌟原隻椰青沙冰
原隻椰青沙冰

今次食嘅呢幾樣都冇令我失望,相信佢啲主食都應該唔錯,下次會試埋

2023-08-05
$303.5 (晚餐)
街頭小食滋味拼盤
D24榴槤芭菲配荔枝雪糕
原隻椰青沙冰
銅鑼灣漫天七彩燈籠越南餐廳—Lúa,餐廳無論裝修設計、整體佈局擺設都充滿浪漫越南風情,主打傳統越南菜,大部分食材都由越南空運到港,而晚飯時段更設有註場歌手,令整體氣氛更濃厚寫意🏮 食物方面,推介越南大蝦米紙卷,咬落清新爽口,原隻鮮蝦餡料配上微酸醬汁作調味,令味道更出色~ 而沙冰系列既夏日特飲亦同樣有驚喜,推介鮮青檸沙冰,酸甜味道配上薄荷清新口感,飲落有令人透心涼既感覺~ 整體來說係整個用餐體驗都好唔錯既越南餐廳🍴
  • 小食自選拼盤
成日見人打卡呢間燈籠餐廳 認真search吓先知原來就喺東角中心旁邊 位置非常方便 於是又約埋我位銅鑼灣返工嘅朋友一齊去試🥰餐廳有兩層 被安排上二樓 有室外室內區 店員話室內稍後時間有live show 於是我哋就揀咗坐室內 等食物期間出咗去影燈籠🏮🍛豬肉BB蝦炒碎米飯 伴春卷、甘蔗豬串 💰128本身唔知咩係碎米飯 朋友話越南好出名㗎喎 於是試吓 果然名符其實 米粒比平時食嘅炒飯會更細更碎 口感幾特別 好似要咬又好似唔洗點咬咁😂炒飯有肉鬆、蝦仔、蛋、蔥等配料 炒到粒粒分明 食落每啖都好香 唔洗加醬汁已經好足夠👍🏻炒飯跟配嘅仲有春卷、甘蔗豬串各一 春卷同小食拼盤嗰個一樣 豬肉串睇落似隻雞髀咁 食落有淡淡嘅甘蔗香 肉質札實🍜雜錦牛湯河 💰119雜錦牛有五款牛配料 炒鮮牛肉、牛札肉、牛肋骨、牛肉丸、牛柏葉 每款嘅份量唔多 但勝在可以試到唔同嘢 當中覺得炒牛肉片同札肉最好食 好有牛味🐮餐廳有小卡片教學 等大家可以按照地道方式食湯河 混合各種醬食果然會有另一番味道 香草亦係越南菜式中嘅重要元素🍃🍢小食自選拼盤 💰120▫️豬肉春卷 皮薄而且好脆 唔太油膩 只得兩舊略嫌太少唔夠食▫️粉包炸兩 味道清

🍛豬肉BB蝦炒碎米飯 伴春卷、甘蔗豬串 💰128
豬肉BB蝦炒碎米飯 伴春卷、甘蔗豬串

🍜雜錦牛湯河 💰119
雜錦牛湯河

🍢小食自選拼盤 💰120
▫️粉包炸兩 味道清淡 皮唔算好薄 包咗檬粉同少量肉碎、木耳
▫️柑桔汁雞翼 炸得幾香脆 雞翼飽滿 柑桔汁唔會太酸 只有微甜
粉包炸兩

🍨D24榴槤牛角窩夫配椰子雪糕 💰118
我同朋友都鍾意食榴槤製品 見到D24有三款甜品 分別係榴槤芭菲、榴槤斑斕布甸法包、榴槤牛角窩夫🧇
最後揀咗croffle 又熱又脆 超好味 本身係配荔枝雪糕 但賣晒轉咗椰子雪糕 清新唔甜 主角榴槤肉香滑出色😋
D24榴槤牛角窩夫配椰子雪糕

🥤甘蔗汁配鹹柑桔 💰42
季節限定 新鮮甘蔗味 味道偏甜 咸柑桔唔太突出
凍越南百分百甘蔗汁配鹹柑桔

🍺玫瑰手工啤酒 💰72>61.2
見啤酒做緊八五折優惠 所以都試咗枝手工啤 唔太飲到玫瑰味 但有淡淡花香 味道冇一般啤酒咁苦澀
玫瑰手工啤酒

🔔另設加一

豬肉BB蝦炒碎米飯 伴春卷、甘蔗豬串
雜錦牛湯河
D24榴槤牛角窩夫配椰子雪糕
凍越南百分百甘蔗汁配鹹柑桔
玫瑰手工啤酒
最近我到訪了位於銅鑼灣的特色越南餐廳「Lna」,讓我感到驚喜的不僅僅是菜品的美味,更是餐廳環境的獨特魅力。還未踏入餐廳,我已經被露台上漫天燈籠的景象所吸引,這裡絕對是打卡的熱門點!坐在露台上,我感受到了一股寧靜與舒適的氛圍。燈籠的柔和燈光照亮著整個空間,讓人彷彿置身於越南的夜市小巷中,而餐廳內部的裝潢設計也極具特色,用餐的同時,我不禁感受到了一種與眾不同的寧靜氛圍✨扎肉拼盤有茴香味魚扎肉、豬扎肉和炸豬扎肉。每一款都經過精心烹調,口感鮮嫩多汁,配上越南特色的調味料,讓我彷彿置身於越南的街頭小吃攤✨大叻特色手打肉丸酸甜湯配法包湯的酸甜口味與手打肉丸的彈牙口感完美結合,每一口都讓我回味無窮✨生牛肉雜錦湯河牛肉的鮮嫩與湯河的滑順相得益彰,讓我彷彿品味到了越南的街頭美食✨熱法式布蕾烏龍奶茶香濃奶香與烏龍茶的清香完美融合,令人回味✨凍熱情果菠蘿綠茶帶有一絲微酸的口感,非常解渴✨班蘭布甸法包配自家製椰子雪糕班蘭布甸醬的濃郁香滑與法包的酥脆口感相互呼應,再加上椰子雪糕的清爽,讓我彷彿置身於熱帶的天堂

✨扎肉拼盤

✨大叻特色手打肉丸酸甜湯配法包

✨生牛肉雜錦湯河

✨熱法式布蕾烏龍奶茶
香濃奶香與烏龍茶的清香完美融合,令人回味

✨凍熱情果菠蘿綠茶
帶有一絲微酸的口感,非常解渴

✨班蘭布甸法包配自家製椰子雪糕
2023-08-01 46 浏览
Lúa越南餐廳有兩層,行過經過望上去,會安特色燈籠十分繽紛吸引!入夜後,燈光閃耀,燈籠隨風微微輕擺,光影奪目。餐廳室內裝修很有越南特色,木質椅凳配鮮豔的墻身,加上越南特色編織燈罩,彷彿置身越南。特色露台絕對係打卡首選,五顏六色的燈籠配上紅綠窗花,在夜幕下吸引路上目光。檸檬羅勒炒碎米飯伴柑桔鷄翼及豬串💰128HKD越南特色風味碎米飯,用咗檸檬羅勒去炒,充滿檸檬的新清同羅勒葉的迷人香氣,開胃又很有風味。加上柑桔鷄翼及豬串,非常滿足!炒鮮牛肉湯河💰119HKD會有一隻窩蛋打在牛肉湯河裡,將佢同牛肉攪拌在一齊,牛肉片更加嫩滑,而湯河選用金邊河粉,口感柔軟,河粉吸收牛肉湯的鮮味非常夠味。配上蔥花、豆芽,淋上青檸汁,風味一流。小食自選拼盤 (3-5款)💰120HKD可以揀3-5款小食,價錢會以不同款而相加,我哋揀咗甘蔗蝦串(2件)就另加💰52HKD而柑桔鷄翼同豬肉春卷就唔洗加錢。柑桔鷄翼:柑桔味突出惹味,雞肉嫩滑。豬肉春卷:脆香春卷綱皮卷住豬肉餡。甘蔗蝦串:蝦肉彈牙,沾上酸汁好好味。班蘭布甸法包配自家製椰子雪糕💰128HKD要提早落order,因為現叫現整,大概需時25分鐘。法包勁脆香,配上冰涼班

檸檬羅勒炒碎米飯伴柑桔鷄翼及豬串💰128HKD
加上柑桔鷄翼及豬串,非常滿足!

炒鮮牛肉湯河💰119HKD
配上蔥花、豆芽,淋上青檸汁,風味一流。

小食自選拼盤 (3-5款)💰120HKD
而柑桔鷄翼同豬肉春卷就唔洗加錢。

柑桔鷄翼:柑桔味突出惹味,雞肉嫩滑。
豬肉春卷:脆香春卷綱皮卷住豬肉餡。
甘蔗蝦串:蝦肉彈牙,沾上酸汁好好味。

班蘭布甸法包配自家製椰子雪糕💰128HKD
要提早落order,因為現叫現整,大概需時25分鐘。
法包勁脆香,配上冰涼班蘭布甸,口感很有驚喜。

Lúa
(港鐵銅鑼灣站 D4 出口, 步行約2分鐘)
每次經過「Lua 」眼球👀都會被一把把色彩鮮艷的紙傘🌂吸引著 餐廳樓高兩層 露台絕對係打卡位📸🫧酸甜金桔汁無骨鳳爪🫧夏日炎炎 食酸酸甜甜的食物最開胃😛 鳳爪去掉骨 大啖食好爽😮‍💨🫧經典越南法包🫧豐富材料帶來多層口感 👍🏿 包括扎肉 甘筍 酸蘿蔔 青蔥 配以傳統烹調的豬肝醬 法包🥖外脆內軟 完美配搭令人一試愛上❤️‍🔥🫧特大原隻菠蘿冰沙🧊🫧原隻菠蘿🍍爽甜多汁 冰沙透心涼 Cool😎🫧拉椰糕配腰果🫧口感香甜煙韌 椰香味十足 腰果點綴✨🫧斑蘭布甸法包配自家製椰子雪糕🫧斑蘭香氣四溢 法包🥖香脆可口 配椰子🥥雪糕 冷熱交替 令人垂涎欲滴🤤

🫧酸甜金桔汁無骨鳳爪🫧

🫧經典越南法包🫧

🫧特大原隻菠蘿冰沙🧊🫧
原隻菠蘿🍍爽甜多汁 冰沙透心涼 Cool😎

🫧拉椰糕配腰果🫧
口感香甜煙韌 椰香味十足 腰果點綴✨

🫧斑蘭布甸法包配自家製椰子雪糕🫧
  • 經典越南法包
【銅鑼灣漫天燈籠打卡越南餐廳🏮Lúa】-係銅鑼灣SOGO附近有間掛滿燈籠嘅越南餐廳🏮鮮紅色嘅外牆加上彩色嘅燈籠😝好搶眼打卡一流~價錢偏高,但氣氛一流仲有live band😙食物都唔錯,可以一試😛-😋自選串燒拼盤$198+1串燒拼盤可以揀六串,全部都好惹味。小編揀咗粟米秋葵🌽、菠蘿串燒🍍、豬扎肉串燒、牛扎肉串燒 、特式越南豬腩串燒🇻🇳同埋加$18嗌咗個越南虎蝦🦐佢嘅扎肉係自家製,好香黑椒味👍🏻一定要點埋虎蝦,因為超大隻食落彈牙😳個人最推薦佢嘅豬腩串燒😻油香十足超邪惡😈點埋佢嘅酸辣醬就更加正啦!好味指數:🌕🌕🌕🌕🌘-😋越式香茅豬肉飯伴特色蛋餅🍱 $128+1香茅豬肉份量多,煎得香脆,點埋甜酸醬可以中和返油膩感😗仲有流心蛋黃拌飯,唔錯👍🏻好味指數:🌕🌕🌕🌕🌑-😋生牛肉雜錦湯河🍜 $119+1湯底用牛骨及蔬菜熬成,飲落順口香濃而不膩😍河粉係越南米每日新鮮製成,口感幼細😌配埋自家製牛扎肉、安格斯生牛肉片同埋牛丸牛筋😗食落有驚喜!好味指數:🌕🌕🌕🌕🌘-😋班蘭布甸法包配自家製椰子雪糕🥥 $98+1新鮮出爐嘅法包熱辣辣咬落去脆卜卜😝中間半溶嘅布甸充滿班蘭嘅香味,加埋凍冰冰嘅椰子雪糕冰火交融🥰🥰好味指數
【銅鑼灣漫天燈籠打卡越南餐廳🏮Lúa】

😋自選串燒拼盤$198+1
一定要點埋虎蝦,因為超大隻食落彈牙😳

好味指數:🌕🌕🌕🌕🌘

😋越式香茅豬肉飯伴特色蛋餅🍱 $128+1

好味指數:🌕🌕🌕🌕🌑

😋生牛肉雜錦湯河🍜 $119+1

好味指數:🌕🌕🌕🌕🌘

😋班蘭布甸法包配自家製椰子雪糕🥥 $98+1

好味指數:🌕🌕🌕🌖🌑

📍Lúa (銅鑼灣)
💸人均消費:$307
@kan.teen呢間餐廳有個小閣樓幾搶眼 佈滿左好多燈籠🏮充滿越式風情。不過天氣太熱 我哋就坐翻室內位置。Menu有好多食物種類選擇,飲品方面我哋揀左原隻椰青沙冰,打卡啱曬🥥又好飲 清甜涼爽💚仲有越南都岀名嘅滴漏咖啡,呢杯啡都好高質,帶微酸 有回甘。主食就係 河內檬粉拼盤,有豬腩肉串燒同炸蝦波,加埋個酸酸地嘅汁幾開胃,依家夏天食好啱!不過檬粉煮完應該無過冷河,就咁放上碟變左一餅野,食落有啲唔方便。甜品有好多熱帶水果選擇🥭🍌🍉我就試左我本身就好中意食嘅芒果糯米飯!份量幾多,有兩塊芒果 都好甜!糯米飯有兩層 外面係紫米入面係糯米 都幾煙韌。不過我覺得椰汁味唔夠香。💸$500內-📍Lúa (銅鑼灣) @lua.hk 銅鑼灣東角道26號怡安大廈1樓13-15號舖及地下13-16號舖#kanteen銅鑼灣 #kanteen越南菜
@kan.teen

💸$500內
📍Lúa (銅鑼灣) @lua.hk
#kanteen銅鑼灣 #kanteen越南菜
滴漏黑咖啡
滴漏黑咖啡
呢間越南餐廳已經去過好多次,絕對係好睇又好食👍🏻星期五晚仲會有live band 表演,最好預先book位😊⭐️豬湯檬 $119呢個裏面有豬扎肉、豬耳扎肉、炸豬扎肉、豬肋骨、豬肉丸同豬肉碎。裏面嘅材料好豐富,基本上食呢個已經飽滿晒。湯底唔算好濃郁,但係因為落左好多炸蒜,所以食起嚟好香,爆蒜😋⭐️招牌炒鮮牛肉湯河 $119呢個湯河特別之處係有隻生雞蛋,可以令口感更加滑,飲埋湯都唔會覺得好渴,不過有d牛油味,呢個就有啲睇個人口味🤓麵質冇咩特別,而牛肉嘅質地都唔錯,唔會太薄。⭐️豬肉春卷 $48呢個係我食過最脆既春卷,好香,入面有豬肉蝦米蘿蔔等配料🦐⭐️雞肉串燒反而呢個冇乜記憶點,正常發揮餐廳仲會提供辣椒醬、青檸等調味料,可以加入唔同嘅湯入面,增加層次😝

⭐️豬湯檬 $119

⭐️招牌炒鮮牛肉湯河 $119

⭐️豬肉春卷 $48
呢個係我食過最脆既春卷,好香,入面有豬肉蝦米蘿蔔等配料🦐

⭐️雞肉串燒
反而呢個冇乜記憶點,正常發揮

2023-07-26 82 浏览
❇️位置餐廳位於銅鑼灣,仲好近地鐵站,所以都好方便從銅鑼灣D4出口出,步行約5分鐘內,就會到達餐廳❇️環境餐廳環境100分,係香港都搵到越南既感覺設計非常用心其中小編最中意樓梯頂層的彩色燈籠,岩哂打卡❇️食物小編今次叫左不少食物同飲品以下係覺得又特別,又岩打卡既.1️⃣ 小食自選拼盤 $120小編中意可以自選的拼盤,可以揀自己中意食既 (可以揀3種)其中可叫:粉包,豬肉卷,素菜卷,柑桔汁雞翼,粉包炸雙另外可錢仲可以叫埋不同的串燒上菜時好熱 好香口.2️⃣原隻菠蘿𣲙沙 $1323️⃣原隻椰青𣲙沙 $118見到「原隻」兩字,就已經好期待點先實物都真係好靚,好岩打卡,味道又唔錯淨係見到菠蘿沙上面既一球球菠蘿,就覺得好開心啦4️⃣原隻芒果黑白糯米飯 $138最後仲叫左個甜品,黑白糯米飯比較特別但因為可能想做好個外型,個飯變得好實,要慢慢叉番開

❇️位置
餐廳位於銅鑼灣,仲好近地鐵站,所以都好方便
從銅鑼灣D4出口出,步行約5分鐘內,就會到達餐廳

❇️環境
餐廳環境100分,係香港都搵到越南既感覺
設計非常用心
其中小編最中意樓梯頂層的彩色燈籠,岩哂打卡

❇️食物
小編今次叫左不少食物同飲品
以下係覺得又特別,又岩打卡既
1️⃣ 小食自選拼盤 $120
小編中意可以自選的拼盤,可以揀自己中意食既 (可以揀3種)
其中可叫:粉包,豬肉卷,素菜卷,柑桔汁雞翼,粉包炸雙
另外可錢仲可以叫埋不同的串燒

上菜時好熱 好香口
2️⃣原隻菠蘿𣲙沙 $132
3️⃣原隻椰青𣲙沙 $118
見到「原隻」兩字,就已經好期待
點先實物都真係好靚,好岩打卡,味道又唔錯
淨係見到菠蘿沙上面既一球球菠蘿,就覺得好開心啦
原隻椰青𣲙沙
原隻菠蘿𣲙沙

4️⃣原隻芒果黑白糯米飯 $138
最後仲叫左個甜品,黑白糯米飯比較特別
但因為可能想做好個外型,個飯變得好實,要慢慢叉番開
原隻椰青𣲙沙
原隻菠蘿𣲙沙
2023-07-23 53 浏览
個豬扒飯份量少得可憐(只有正常人食量一半,要加錢先有正常份量😡😡😡)、食物質素差,d豬扒薄過紙… 🥲🥲🥲 講真,收$100個lunch, 連大家樂都不如… d配菜簡直完全入唔到口… 失敗只得門面裝修靚,真係金玉其外,敗絮其中… 難怪十枱九空… 冇下次了… ❌❌❌❌❌
一家滿美的人氣越南餐廳🥰單是門口就很吸引眼球~用餐地方主要在上層,比想像中大,有不少座席,外面燈籠打卡位,真的滿美的🥰 👉🏻 Lua招牌素粉包炸両 $48腸粉皮很滑,內裡包著仍然脆口的油炸鬼,沾著旁邊帶點微微辣的醬油,簡單好味😋 👉🏻 香茅豬肉法包 $98法包香脆不乾,夾著滿滿的腌製蔬菜絲,爽脆清新~香茅豬肉味道夠,肉質軟淋,豬肝醬味道滿明顯的,不錯不錯😍 👉🏻 南瓜花炒鮮牛肉片 $168第一次南瓜花~口感有點像菜心莖,有點爽脆但不會硬,整盤牛肉滿多的,吃下去會有點像菜心炒牛肉😂😂整體好味😋👉🏻 西貢鷄春子湯檬 $119很大一碗,雞肉超嫩滑又厚身,啖啖肉🥰🥰湯底又香濃,一啖湯一淡檬粉很好味👍🏻👍🏻推💕👉🏻 原隻芒果牛角窩夫配自家製椰子雪糕 $118Croffle香脆,芒果🥭很香很甜👍🏻配著香濃的奶蓋及清甜味濃的椰子雪糕,好好🥰🥰大推👍🏻 🎈總歸一句: 環境跟服務都不錯,Menu比一般越南餐廳獨特,味道都不錯💕下次會想試更多😆

👉🏻 Lua招牌素粉包炸両 $48

👉🏻 香茅豬肉法包 $98

👉🏻 南瓜花炒鮮牛肉片 $168

👉🏻 西貢鷄春子湯檬 $119

👉🏻 原隻芒果牛角窩夫配自家製椰子雪糕 $118

🎈總歸一句:

一直都有bookmark到呢間位於銅鑼灣嘅打卡餐廳,皆因佢喺頂樓有好多唔同顏色嘅燈籠,打卡一流☺️ 前日終於去咗試,由於有book位嘅關係,我哋可以坐喺頂樓嘅打卡位食,順便影吓靚相😜🔸 街頭小食滋味拼盤 $208呢個拼盤都好大份吓,包括豬肉春卷、秘製柑桔汁雞翼、自家製甘蔗蝦、甘蔗豬串、魚扎肉配迷你春卷。當中豬肉春卷同魚扎肉都好有驚喜😌 春卷炸得好酥脆,好惹味;而魚扎肉超彈牙,點埋個汁一齊食好夾!🔸 酸辣香茅炒虎蝦扎肉檬粉 $138另外,我哋都嗌咗平時好少試嘅炒檬粉,味道好特別,酸酸辣辣咁😋 虎蝦爽口彈牙,不過份量就有啲少,佢另外有兩款唔同味道嘅扎肉,就落得好多吓,炒埋一齊好惹味!🔸 原隻芒果黑白糯米飯 $138呢度嘅芒果糯米飯好出名,所以我哋都嗌咗份,估唔到咁大份,用咗成隻芒果,而且超級甜😋 糯米飯都有紫白糯米兩款,我自己鍾意食紫糯米多啲😌🔸 鮮熱情芒果沙冰 $68天氣咁熱,仲要坐室外,點都要嗌番杯沙冰飲下!而呢杯沙冰就啱哂夏天,酸酸甜甜,超級冰涼🤤同你一齊搵更多好嘢食😋

🔸 街頭小食滋味拼盤 $208

🔸 酸辣香茅炒虎蝦扎肉檬粉 $138