2019-07-10 27 浏览
食過一定會再買💪🏻💪🏻試咗薄荷朱古力味,薄荷清新但唔會太刺激另外朱古力味超濃郁,外層有鬆化既感覺😍甜度剛好,整體唔會覺得好死甜😋係會一食再食既甜品🤗🤗
外卖自取
2019-07-08 25 浏览
早兩日約了好朋友到她新居HOUSE WARMING, 打算買盒甜品上她家,經過這間Lovever法式甜品店就被吸引了。進店內向店員告知了好朋友的口味, 然後店員細心的向我講解這間甜品店最受歡迎的甜品- 達克瓦茲, 這裡每月都會推出一系列不同口味的達克瓦茲, 這就像是不甜的馬卡龍, 當你受不住馬卡龍的甜膩,那麼淡淡的達克瓦茲定必適合你。經過店員的推介, 我選了三件達克瓦茲,包括焙茶,Tiramisu 及夏日鮮芒果。另外忍不住再加配四個瑪德蓮, 包括: Vanilla, 抹茶, 朱古力及煙肉。達克瓦茲:焙茶口味濃郁,奶油中加入了香脆的米通增加口感,吃完還有陣陣茶香停留在口中,很適合怕甜人士 (朋友推介)Tiramisu 帶點酒味,  奶油非常軟滑, 像是吃雪糕一樣,本人推介鮮芒果達克瓦茲內裡真的夾雜著少許芒果肉, 奶油部份淡淡的芒果味,配以果肉,少少酸酸甜甜,感覺真的很夏日(朋友推介)瑪德蓮:Vanilla 超級香的牛油味,而且有一點點的Vanilla seed, 好正朱古力比較甜, 亦有粒粒朱古力碎這間甜品小店誠意製作, 絕對值得多多支持

達克瓦茲:

瑪德蓮:

朱古力比較甜, 亦有粒粒朱古力碎

這間甜品小店誠意製作, 絕對值得多多支持

外卖自取
2019-07-08 37 浏览
Lovever Patisserie This dessert I have never tried before.  Having various favour and the texture taste like puff with many layer. Filled with cream in the middle. And the cream is rich and soft. When you freeze it , it taste like ice cream. Good for summerI have tasted $24 lemon chocolate mini cake. Outer layer is Lemon favour white cholesterol moist ina$36 hojicha,Japanese style and rich in tea favour Lime yuzu,fresh sour lime and not too sweet added yuzu in the buttercream. Amazing combinatio
Lovever Patisserie

I have tasted

Lime yuzu,fresh sour lime and not too sweet added yuzu in the buttercream. Amazing combination for summer

Sea salt caramel  favour  love the salty

Lovely package and I bought it for my gf. The shop also decorated with flower
Store below 0degree and defrost it before eating
2019-07-07 37 浏览
這天朋友送上甜點,味道、外觀及產品包裝都很出色!這個甜點叫作達克瓦茲。包裝盒附上的卡片寫著它是無添加防腐劑的,所以需要儘快品嚐!產品需要保存在雪櫃上格,食用前需要解凍。我覺得解凍的時間控制很重要。因為時間太短的話,達克瓦茲會比較似雪糕;決定時間久一點口感則會比較鬆軟。但如果解凍時間過耐,口感便會變的怪怪的...這裡的甜點正常是一般烘培品的啡色,但我這天吃的是特別版,所以顏色有點特別!色彩繽紛的甜點,雖然會覺得色素很重,但看著會使人心花怒放!
這天朋友送上甜點,味道、外觀及產品包裝都很出色!
2019-07-06 26 浏览
以白色為主調嘅法式甜品鋪, 格調優美高雅, 以各種花朵襯托出達克瓦茲嘅精緻。雖然餐廳主打達克瓦茲, 甜品種類唔係好多, 但達克瓦茲嘅味道都算幾多。無論係果味, 定係大食妹至愛嘅焦糖、冧酒味都揾到。五顏六色嘅脆脆外皮, 主要用杏仁粉同蛋白製成, 店員仲笑言話係馬卡龍嘅親戚。<蘭姆葡萄達克瓦茲$36> (好味: 4.5/5) (抵食: 4/5)大食妹今次當然又叫左至愛嘅冧酒提子味, 達克瓦茲嘅外皮比馬卡龍更鬆脆, 甜度相對無咁高, 配上少少冧酒嘅苦澀味, 同提子乾甜絲絲嘅味道, 大大提升左達克瓦茲嘅層次同口感。自己獨食同當散水餅都係-個唔錯嘅選擇噢~

無論係果味, 定係大食妹至愛嘅焦糖、冧酒味都揾到。

大食妹今次當然又叫左至愛嘅冧酒提子味

自己獨食同當散水餅都係-個唔錯嘅選擇噢~
2019-07-06 55 浏览
又再次回購了👅真係好好味❤️好鐘意達克瓦茲既口感,外脆內軟~每個月都會轉口味,所以今次都試下新味————————————————————1️⃣青檸柚子味 清新既青檸味🍋酸酸甜甜咁,好開胃加左少少柚子醬,不過份量比例可以平均啲因為青檸味太出了😂2️⃣伯爵茶味 👩🏼好鐘意飲伯爵茶,好欣賞佢連個殼都有伯爵茶味🤙🏻如果再濃啲就好了...3️⃣Tiramisu味 $36 👦🏻好鐘意食tiramisu,所以👩🏼專登買左一個俾佢試咖啡味唔太出,不過mascarpone cheese就夠味😙4️⃣蜂蜜味瑪德蓮 $18 貝殼蛋糕簡單好味,細細件做下午茶一流😋(感覺冇咁邪惡😈)
又再次回購了👅真係好好味❤️
好鐘意達克瓦茲既口感,外脆內軟~
每個月都會轉口味,所以今次都試下新味

————————————————————
1️⃣青檸柚子味
清新既青檸味🍋酸酸甜甜咁,好開胃
加左少少柚子醬,不過份量比例可以平均啲
因為青檸味太出了😂
2️⃣伯爵茶味
👩🏼好鐘意飲伯爵茶,好欣賞佢連個殼都有伯爵茶味🤙🏻
如果再濃啲就好了...

3️⃣Tiramisu味 $36
👦🏻好鐘意食tiramisu,所以👩🏼專登買左一個俾佢試

4️⃣蜂蜜味瑪德蓮 $18
貝殼蛋糕簡單好味,細細件做下午茶一流😋
(感覺冇咁邪惡😈)
行過灣仔嘅利東街 發現一間好精緻嘅法式甜點經過就會俾櫥窗嘅七彩繽紛嘅達克瓦茲吸引住大概有10款嘅達克瓦茲 我就試咗四款🥰.👉🏻伯爵茶 達克瓦茲呢款最好味😻一定要試吓佢個酥皮外層加咗伯爵茶葉👍🏻味道好真入邊嘅口感似雪糕 唔算好甜☕️好濃郁既伯爵茶😌.👉🏻夏日鮮芒果 達克瓦茲好似食緊真嘅芒果🥭一樣 厚厚嘅忌廉一啲都唔流 中間夾住一舊甜甜嘅芒果肉 口感豐富啲😽.👉🏻 Tiramisu 達克瓦茲入邊嘅忌廉層次好豐富😚好似食緊成件Tiramisu咁有少少冧酒味🤤雖然食緊一件雪糕口感既忌廉 但口感似係意大利蛋糕🍰餅皮上有一層層咖啡粉.👉🏻抹茶麻薯 達克瓦茲呢款係濃郁既抹茶忌廉 中間夾住麻薯雖然抹茶味有小小甜 但勝在麻薯煙韌😛口感豐富.每件達克瓦茲皮酥脆👍🏻配埋每種口味嘅忌廉一啲都唔乾雪凍之後更加好食😻好食過馬卡龍好多每件獨立包裝 做散水餅都唔錯
行過灣仔嘅利東街 發現一間好精緻嘅法式甜點

每件達克瓦茲皮酥脆👍🏻配埋每種口味嘅忌廉一啲都唔乾
雪凍之後更加好食😻好食過馬卡龍好多
每件獨立包裝 做散水餅都唔錯
2019-07-05 35 浏览
店主表示,這家店本來就是一家網店,不過因為外觀漂亮,所以很受歡迎,變成了一家實體店。店內燈火通明,非常FANCY,專賣的達克瓦茲 Dacquoise  是法式小圓餅的變化版,不過餅皮用杏仁粉跟蛋白製成,所以比較實身,而且不會過甜。Dacquoise 薄荷巧克力$36 裡面的奶油霜帶非常濃的MINT味,吃起來很清爽,而且很堅實。Dacquoise 伯爵茶$36 比巧克力不同,帶高貴的伯爵茶香,不錯小Dacquoise 提拉米蘇$28.8 比較濃的忌廉味,巧克力粉帶點澀,滿襯的打卡一流,而且一塊也滿飽的,算是很抵食。

打卡一流,而且一塊也滿飽的,算是很抵食。
2019-07-05 31 浏览
今日發現左比macaron更好食既法式甜品,就係Dacquoise喇無論口感同味道都比macaron更上一層樓,所以macaron既愛好者更加要試下!我揀左四款口味,包括綠茶麻糬、tiramisu、青檸柚子同焙茶。最最最推介既係綠茶麻糬口味超級好味,而且麻糬好彈牙tiramisu 味甜甜地帶點酒味,如果唔鍾意甜,可以試下青檸柚子酸酸地中間流心既,而焙茶又真係有好香既茶味除左間舖裝飾得好靚之外,更重要既係感覺到呢間舖頭用心製作,連包裝都一絲不苟,店員仲要好禮貌耐心地介紹Dacquoise真係要多多支持Lovever Patisserie

超級好味,而且麻糬好彈牙

真係要多多支持Lovever Patisserie

位於灣仔大王東街嘅Lovever Patisserie雖然鋪面唔大,但裝修好靚好似高級西式糕點店🍰之前冇食過呢一類型嘅甜點,原來佢係以前法國宮廷嘅人會食嘅甜品~店舖角落有啲乾花同埋西式餐具嘅擺設,好有法式嘅感覺啊🌸除咗達克瓦茲之外重有常溫嘅甜點,最右邊嗰個店員話係好多人食嘅,所以我就叫左一個啦~店員好有耐性咁樣同我做個解釋每個味道,令選擇困難嘅我可以更加清楚想食啲乜! 每次嚟都唔一定有嗰幾隻味,所以要睇彩數啊最後就揀咗三件達克瓦茲,一個抺茶瑪德蓮同埋可麗露返到屋企等我擺靚佢影返幾張相啦右邊係伯爵茶味,一食落口好似馬卡龍咁,而入面就有好香伯爵同奶油霜味!似食緊雪糕🍦提拉米蘇味係我覺得最好味嘅,咖啡味幾出,層次豐富,外脆內軟對於一個芒果味,食到一邊有粒粒果肉,好濃好濃嘅芒果味呀,好睇又好食喎🤩搞到忍唔住同佢哋影咗好多相📸我覺得呢度嘅甜品係手信,送比朋友呀,山水餅嘅佳品。細細粒又不失大雅💎

店舖角落有啲乾花同埋西式餐具嘅擺設,好有法式嘅感覺啊🌸

最後就揀咗三件達克瓦茲,一個抺茶瑪德蓮同埋可麗露

返到屋企等我擺靚佢影返幾張相啦
伯爵茶達克瓦茲

提拉米蘇達克瓦茲

提拉米蘇味係我覺得最好味嘅,咖啡味幾出,層次豐富,外脆內軟

鮮芒果日達克瓦茲

2019-07-04
伯爵茶達克瓦茲
提拉米蘇達克瓦茲
鮮芒果日達克瓦茲
  • 達克瓦茲
  • 可麗露
2019-07-04 36 浏览
同同事放工經過灣仔 見到呢間甜品店好似好靚咁 就決定入去望下😋一入到去店員好nice咁向我地介紹佢地既dacquoise 原來係macaron既姊妹甜品 但無咁死甜 好似好吸引咁😳 就忍唔住幫襯了hahaRum & Raisin Dacquoise (&36) 同友人食第一啖既反應都無 嘩 好rum呀😳 中間既cream好重rum味 簡直覺得食多兩啖都會醉😂 配埋外脆內軟既皮 真係好好味呀 🤤🤤-Fresh Mango Dacquoise ($36)呢個係夏日之選!芒果味好清新 入面仲真係有果肉架😳 如果可以大舊d就好喇 比我地30s就ko左😂-Canale ($32)Canele有分原味 綠茶 朱古力 同 earl grey 本來想食Earl grey 但太夜去已經賣哂了😭 店員推介左原味 呢個係我咁耐以來食過最最最好味既canele!!! 出面脆脆地 咬入去好軟熟 亦好濕潤 我地係間鋪已經即刻食左 店員好nice咁提醒我地解凍多5分鐘會更加好食 但我地都係迅速就食哂了👻呢間甜品店真係令到我地好有薦喜!一開始以為係比人影相呃like既甜品 點知真係好好食😳😳😳而且每個月都會有新口味架

Rum & Raisin Dacquoise (&36)
Fresh Mango Dacquoise ($36)
Canale ($32)

呢間甜品店真係令到我地好有薦喜!一開始以為係比人影相呃like既甜品 點知真係好好食😳😳😳而且每個月都會有新口味架!下次都要去繼續食😋😋
2019-07-04 51 浏览
是夜約咗男朋友喺灣仔食飯,途經大王東街嘅時候見到有間以全白為主題嘅鋪頭,好奇走入去望望,原來係間甜品店!店內以簡約設計為主,白色為主色調,配上乾花,同精美甜品架,仲有個玻璃櫃做陳設,感覺乾淨俐落。而我第一次見呢種甜品,比較好奇,好彩美女老闆娘好健談,為我娓娓道來佢地嘅主打甜品-達克瓦茲。達克瓦茲原來係法國宮廷嘅經典甜品,用料與馬卡龍相同,但由於我本身係唔鐘意食馬卡龍嘅😂所以一開始只係買咗個芒果味試試!⭐️夏日鮮芒果好好味喎!味道相對馬卡龍比較清香,甜度適中,餅皮表面酥脆,咬落鬆軟,口感特別,仲有陣陣嘅杏仁香,味道拿捏得好,杏仁味同甜度唔會過份濃郁,但味道又明顯突出。芒果忌廉餡料仲係用鮮芒果整,忌廉食落有啲似雪糕,口感濃厚幼滑,入面仲有芒果肉!由於我終於記得男朋友等緊我食飯😂拿拿臨買多4個拎走做飯後甜品🥰外帶造型討好,仲有埋保溫袋👍🏻每個達克瓦茲都有獨立包裝,而且內附說明書,講解最佳保存同食用方法。⭐️青檸柚子味道酸酸甜甜,好清新,掃走夏天悶熱帶嚟嘅煩燥。⭐️抹茶麻糬特別用上小山園抹茶粉,甜度屬微甜,茶味香濃唔澀,食後回甘,內裡仲有粒自家製麻糬,煙煙韌韌。⭐️草莓乳酪新鮮草莓製造的確唔同,味道天

⭐️夏日鮮芒果

外帶造型討好,仲有埋保溫袋👍🏻

⭐️青檸柚子
味道酸酸甜甜,好清新,掃走夏天悶熱帶嚟嘅煩燥。

⭐️抹茶麻糬
⭐️草莓乳酪
新鮮草莓製造的確唔同,味道天然清甜,顏色粉嫩;乳酪微酸,兩者配撘確實一流,啱哂炎炎夏日消暑開胃。
2019-06-29
其他
灣仔-Lovever Patisserie:抹茶麻糬達克瓦茲($36)、冧酒提子達克瓦茲($36)、藍莓達克瓦茲($36)、薄荷巧克力達克瓦茲($36)-Macaron就成日見到,但同樣來自法國的點心—達克瓦茲卻不常見,位於灣仔大王東街的小店能找到其蹤影。-跟馬卡龍一樣,達克瓦茲一樣使用蛋白、杏仁粉和糖粉製成,但比馬卡龍甜度低很多,經過高溫烘烤後,外層酥脆而裡面柔軟輕盈。夾心的餡料是令我一試愛上的原因,這件達克瓦茲需冷藏,口感最佳是從雪櫃拿出後置室溫10分鐘,這時厚厚的餡料口感像雪糕,我最喜歡的是抹茶麻糬口味,一入口便知用料上乘,果不其然,是用上小山園抹茶還要是較高的等級,茶味甘濃不澀,麻糬口感煙靭,yumyumyum!-這裡還有多款其他味道,冧酒提子酒味濃,是我的second favorite. 其他口味水準也高,整體對我來說比馬卡龍吸引得多!-PS. 獨立包裝,非常方便,可存於雪櫃數天。

其他口味水準也高,整體對我來說比馬卡龍吸引得多!

PS. 獨立包裝,非常方便,可存於雪櫃數天。
一場來到銅鑼灣逛街,「甜品控」朋友提議走去灣仔的一家餅店參觀。筆者疑惑哪家店舖如此有名,於是一字記之曰:跟!這間甜品店位於大王東街,小小的店面門口不算起眼,若然不是有朋友帶路,可能筆者會就這樣白白錯過。「Lovever Patisserie」主打的是法國甜品達克瓦茲。不知大家聽過了沒有,筆者可是第一次認識這種甜品呢。原來它是17世紀的宮廷點心,在日本、台灣有相當高人氣,不過香港就只有這家專賣店。發現了具備打卡賣相的彩虹版達克瓦茲,但有點遜色是彩色外層純粹是添加人工色素。抹茶餡經冷藏後,口感與冰淇淋非常相像。店員表示抹茶餡用了小山園抹茶粉調製,但回甘度有點弱。而且中間有麻糬粒,經雪櫃取出後,要放在室溫15分鐘以上才可進食,否則麻糬口感會硬如石頭。青檸柚子酸酸的,是夏日清新感覺,中間則夾了柚子醬。和彩虹版不同,筆者認為這個基本版本更加突出達克瓦茲餅皮的味道。灑上糖粉的外皮,入口有點酥脆,並帶有陣陣杏仁香氣。美中不足是酥脆度經雪藏後有點軟掉。一連吃掉2件也不覺得過於甜膩。甜品店是由台妹老闆娘開立,每一件都是她親手製造。當天老闆娘甜美友善的招待,令筆者感覺更良好,大大加分。
。筆者疑惑哪家店舖如此有名,於是一字記之曰:跟!

彩虹抹茶麻糬達克瓦茲

發現了具備打卡賣相的彩虹版達克瓦茲
,但有點遜色是彩色外層純粹是添加人工色素。

抹茶餡經冷藏後,口感與冰淇淋非常相像
。店員表示抹茶餡用了小山園抹茶粉調製,但回甘度有點弱。

青檸柚子達克瓦茲

青檸柚子酸酸的,是夏日清新感覺
,中間則夾了柚子醬。

。灑上糖粉的外皮,入口有點酥脆,並帶有陣陣杏仁香氣
。美中不足是酥脆度經雪藏後有點軟掉。

一連吃掉2件也不覺得過於甜膩
,令筆者感覺更良好,大大加分。
2019-06-29
青檸柚子達克瓦茲
2019-06-28 23 浏览
不明白為什麼Bakehouse可以永遠都有條隊,見到都怕,調頭走。見到這間甜品店,反正都是想吃甜,於是走了進去。店肙介紹Dacquiose在法國和日本都有,但他們是香港的第一家。賣相精緻,幾吸引。放在保溫袋裡,可以在室溫待兩小時。包裝漂亮,粉紅色絲帶,滿足少女心。 輕輕手,小心碎,入口又輕又鬆加點脆。沒有macaron那麼甜,有隱約杏仁味。最喜歡綠茶麻糬,帶茶甘的butter cream打得很滑,吃到停不了口。伯爵茶也不錯,特別之處是在杏仁餅中見到一點點茶葉碎。士多啤梨和紅桑子較清新,但沒有我期待的酸。一個人吃了四件都不覺得滯或飽,也不會甜得膩。

伯爵茶也不錯,特別之處是在杏仁餅中見到一點點茶葉碎。
士多啤梨和紅桑子較清新,但沒有我期待的酸。
一個人吃了四件都不覺得滯或飽,也不會甜得膩。