2022-10-16 41 浏览
今日朋友生日同佢去尖沙咀行街睇戲,睇完戲有啲肚餓上openrice望下附近有咩好嘢介紹,見到喺地鐵站附近有間西式餐廳酒吧都幾吸引所以去試下。餐廳就喺尖沙咀站a2出口, 行過對面就到,太方便了🤪Library Restaurant and Bar,餐廳裝修得好有格調,可以選擇喺室內或者室內食飯,室內嘅環境真係好正,望著清真寺別有一番風味😋清酒慢煮豬腩肉配豆腐醬 128元,豬腩肉烤到好香,🤩擺碟非常吸引,豬腩肉食落去肉質非嫩滑,入口淡淡嘅清酒香味,再嚟就食到肉香,下面仲有玉子豆腐味道清新,做到好乾身,整體味道配合得啱啱好。忌廉白酒煮藍青口 168元 ,青口味道好新鮮,肉質肥美爽甜,配上忌廉汁令到鮮味更加突出,看似簡單,食落去真係好好味,上面放有4 片面包,可以點忌廉汁一齊食,飽肚又好味😋立鱗燒配碗仔翅 268元,魚煎到味道好香,魚肉仲係好嫩滑,魚皮好鬆脆,加碗仔翅一齊食,味道更加鮮甜,第一次食咁好味嘅碗仔翅,呢個真係有驚喜😋manhattan 158元,第一次飲咁好味嘅cocktail,有少少威士忌嘅香味,仲有一點點香草嘅味道,味道層次都幾豐富,細細杯,味道濃厚😋
2022-10-10 74 浏览
#pb食在尖沙咀 人氣打卡餐廳Tea Set🕌[為排版而出]已經係兩個月前去了 食完覺得味道一般 所以拖左咁耐先出🤣 呢間尖沙咀人氣餐廳一開嘅時侯吸引好多人去打卡🥰 佢對住九龍公園、清真寺 坐室外影相真係唔錯👍🏻 可惜去嘅時侯係夏天 所以冇坐到室外🥲 室內環境幾大 完全係酒吧feel 幾何形嘅裝修設計幾特別🤪.Tea Set 供應時間下午12點至6點 分3節時間 每節2小時🤪 價錢$468 2位 包普通咖啡或茶👍🏻 經 @kkdayhk 買$515 2位 飲品會轉左做Sparkling Wine或精品咖啡😋✨Library Tea Set✨🔹煙薰車厘茄水牛芝士鹹撻🥧🔹新吞拿魚他他醬多士🍞🔹新蟹肉牛油果醬多士🥑🔹脆炸雜菌意大利飯波🍚🔹Library英式鬆餅🍞🔹伯爵茶馬卡龍🍵🔹迷你芝士蛋糕🧁🔹水晶朱古力🍫成個tea set鹹甜點比例適中(好怕全甜點嘅tea set)👍🏻 不過鹹點其中有兩款係素肉 味道有少少奇怪🥲 印象中飯波係幾好食😋 甜點方面 唔算太驚喜 冇咩邊款特別深印象🤪.🔹Rose Matcha Latte🔹Flat White🔹Sparkling Wine我地今次經kkday b
#pb食在尖沙咀

🔹水晶朱古力🍫

🔹Rose Matcha Latte
🔹Flat White
🔹Sparkling Wine
我地今次經kkday book 所以包左飲sparkling wine / 精品咖啡👍🏻 咖啡類拉花幾靚😍 味道正常發揮🤪

整體✨ 室外環境對住清真寺 打卡真係好靚😍 可惜當時夏天去天氣太熱 所以坐室內🥲 呢個Tea Set味道一般 唔太驚喜 不過勝在價錢唔太貴👍🏻 當同朋友仔搵個地方傾下計都唔錯嘅🤪

Library Restaurant and Bar (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道74-78號文遜大廈3樓
2022-10-10 49 浏览
今日同朋友嚟到尖沙咀一間餐廳 尖沙咀地鐵站行過去大約1分鐘 地理位置非常方便 而且有户外座位 可以觀望到九龍清真寺 欣賞到尖沙咀夜景 打卡一流❤️❤️❤️ 聽講呢度嘅cocktail好特別 每杯都係經過調酒師悉心設計 各有特色 背後有神秘嘅意義🙈🙈🙈 自家製薯仔波 $78.00炸得好香脆😉😉😉鮮蜆蒜油辣椒扁意粉 $178.00蜆肉好新鮮 扁意粉好彈牙☺️☺️☺️烤豬鞍炒香菇 $248.00豬鞍烤得好香 好嫩咬落肉汁咇曬出鶖😆😆😆To Kong 社康※醯 $150.00取自於杜康為皇帝進貢寶物嘅歷史 加左杞子 小豆 南北杏等補身嘅食材落去糯米酒 亦加入左啤酒😎😎😎Coffin text 棺槨文 $160.00以黑豆茶做base😮😮😮
自家製薯仔波 $78.00
豬鞍烤得好香 好嫩咬落肉汁咇曬出鶖😆😆😆
To Kong 社康※醯 $150.00
Coffin text 棺槨文 $160.00
以黑豆茶做base😮😮😮
今次黎到人氣打卡餐廳 ~ LIBRARY RESTAURANT AND BAR 🤍 室內設計花左好多心思🥰 覺得邊一個角落都係打卡位👻 早啲黎就可以簡張靚位坐🫰🏻 餐廳仲有戶外位 對望住清真寺食野☺️ 好chill咖 ~ 個人好中意餐廳呢隻墨綠色哈哈😊🤭 Lunch set 會配有salad and soup 🤪 Ham salad 醋saucing 驚喜係車厘茄有調味過 整體好新鮮👍🏻 一坐低staff會好有禮貌 咁介紹menu 🫰🏻蔬菜忌廉湯 夠creamy 夠濃 👍🏻 一定要推介既 - 烤加拿大豬鞍配白桃莎莎 豬鞍一入口超鬆軟!有一刻懷疑唔係食緊豬🤣底盤有新鮮白桃同調味蕃茄做saucing 必定要咁樣配黎食 白桃既甜加蕃茄既酸 配豬鞍黎食 入口甜酸甜酸咁 好開胃 好refreshing ! 平時食豬 食多幾件就會覺得好濟 但呢個新鮮配搭係會令你想不停食不停食🥹😍 大家一定要點😚 蒜香西蘭花銀魚柳尖通粉😋一款幾特別既意粉 每啖入口都有陣陣咸香味~ 聽員工講 銀魚柳一係落鑊就會煮散左 最後變成saucing 所以每條通粉都佈滿左銀魚柳既咸香😚so far 未食過呢款口味既通粉 有興趣可

室內設計花左好多心思🥰

覺得邊一個角落都係打卡位👻

早啲黎就可以簡張靚位坐🫰🏻
餐廳仲有戶外位 對望住清真寺食野☺️ 好chill咖 ~

個人好中意餐廳呢隻墨綠色哈哈😊🤭

底盤有新鮮白桃同調味蕃茄做saucing

必定要咁樣配黎食
大家一定要點😚

蒜香西蘭花銀魚柳尖通粉😋
一款幾特別既意粉 每啖入口都有陣陣咸香味~
聽員工講 銀魚柳一係落鑊就會煮散左 最後變成saucing 所以每條通粉都佈滿左銀魚柳既咸香😚so far 未食過呢款口味既通粉 有興趣可以一試😉

Brownie with gelato 😍

再加埋員工服務態度都好好🫰🏻
會再到訪💓
2022-10-08
2022-10-09 42 浏览
_🍝煙燻卡邦尼意大利粉平時好易食到重cream既卡邦尼呢個絕對無呢種油膩感無論係cream既濃稠度 意粉既煙韌度同整體調味適中順帶一提🥓裏面既煙肉偏肥 有口感 值得欣賞_🍴🥩🥔西冷牛扒10oz配焗牛油薯仔叫左Midium 5成熟😎靠牛扒既外層熱度餘溫帶到內層完全鎖緊肉汁 又唔會太生加上牛扒旁邊有一小舊肥膏增加左成塊肉既口感_🐙炸魷魚天婦羅配雞肝醬👍🏻炸魷魚食得多今次係俾雞肝醬吸引左 所以一試上菜時 店員好仔細咁樣介紹呢個自製既雞肝醬個醬表面有少許蔥可以搽多士 或者配炸魷魚食食落有意想不到既驚喜🫣perfect match!!!🙊_另外叫咗杯mocktail同cocktail🍹Book Mark落口似果汁 口感偏fresh🍹五餅二魚🍪🍪🍪🍪🍪🐠🐟店員非常詳細介紹呢杯以耶穌所行既奇蹟而命名既cocktail酒杯有五塊唔同味既餅乾 意味五餅酒面有兩種木魚絲 意味二魚上菜嘅時候用火燒表面嘅木魚絲 令到酒可以吸收到木魚既味道調酒師更貼心地加入ginger vodka去僻走木魚嘅腥味值得一試😗
🍝煙燻卡邦尼意大利粉

去僻走木魚嘅腥味
值得一試😗
  • 煙燻蛋黃卡邦尼意粉
  • 炸魷魚天婦羅配雞肝醬
呢間bar& restaurant 成日都係IG見到今次終於到我啦趁假期,下午去左呢度chill 舖頭d座位好寬落,所以都坐得好舒服不過outdoor seat 就真係要頂我得熱但舖頭好細心放左強力風扇但天口冇甘熱,好值得再黎坐下不過是日運氣欠佳,竟然撞正甜品櫃故障雖然食唔到想食既甜品不過呢度既Macha & Hojicha latte真係無得頂!唔單止拉花整得好賞心悅目,latte飲落好香濃滿口都係日式既味道!薯仔波一起到枱亦都非常香!薯仔控既我表示非常滿意而且店內service 非常好好有禮貌,亦好幽默Waiter會好主動過黎幫我地揸機!
呢間bar& restaurant 成日都係IG見到
今次終於到我啦

趁假期,下午去左呢度chill
舖頭d座位好寬落,所以都坐得好舒服

不過outdoor seat 就真係要頂我得熱
但舖頭好細心放左強力風扇
但天口冇甘熱,好值得再黎坐下

不過是日運氣欠佳,竟然撞正甜品櫃故障

雖然食唔到想食既甜品
唔單止拉花整得好賞心悅目,latte飲落好香濃
滿口都係日式既味道!

薯仔波一起到枱亦都非常香!
薯仔控既我表示非常滿意

而且店內service 非常好

好有禮貌,亦好幽默

Waiter會好主動過黎幫我地揸機!
2022-10-06 54 浏览
完成了一個task,所以同朋友黎食好dd,去左這間可以望到清真寺的網紅打卡餐廳😁個裝修都幾特別,有d似去左摩洛哥個d地方。我地叫左2杯特飲都好好味。不過佢個女人腳好易打翻,我地一來就倒瀉了😂😂青口配面包,個面包好好食,青口都好好食,可惜份量吾多😭我點了豬鞍,吾鞋,好juicy好好味,仲有連薯蓉都好滑,但又吾漏。朋友點的羊架都好得,連吾食羊的我都覺得佢個羊ok吾羶吾老。由於太飽,所以叫吾到甜品了。😂
完成了一個task,所以同朋友黎食好dd,
去左這間可以望到清真寺的網紅打卡餐廳😁
個裝修都幾特別,有d似去左摩洛哥個d地方。

我地叫左2杯特飲都好好味。不過佢個女人腳好易打翻,
我地一來就倒瀉了😂😂

青口配面包,個面包好好食,青口都好好食,可惜份量吾多😭

朋友點的羊架都好得,連吾食羊的我都覺得佢個羊ok吾羶吾老。

由於太飽,所以叫吾到甜品了。😂
2022-08-23
2022-10-05 50 浏览
今日同朋友過嚟尖沙咀度行街,尖沙咀一向都好多嘢食,但今次想搵啲特別嘅體驗,於是上網見到依間餐廳嘅評價好高,於是過咗未食晚餐,估唔到有意外嘅驚喜🥳👍🏻餐廳位於地鐵站a2出口,一轉彎就到,地理位置好方便,而且一嚟到發現餐廳裝修勁靚😝💓超級有格調,有氣派而且浪漫,好似去咗一轉歐遊咁😆 絕對打卡able🙆🏻‍♀️而且服務都好到位同埋講究❤️‍🔥加上嘢食都好高質🈵香辣蜆肉扁意粉🍝蜆肉分量超多,而且勁鮮甜,一食落口已經好多汁🤭 而且唔會太辣,啱晒香港人嘅口味✨意大利粉配香豬肉腸分量十足,用料都好上乘😝最後叫咗兩杯嘢飲,摸着酒杯底chill chill🧃兩杯mocktailPreface🥂 Book Mark🥂前者係cranberry x 蝶豆花,後者係水蜜桃,兩杯都好香果味😚🍻

而且服務都好到位同埋講究❤️‍🔥加上嘢食都好高質🈵

香辣蜆肉扁意粉🍝

意大利粉配香豬肉腸
分量十足,用料都好上乘😝
最後叫咗兩杯嘢飲,摸着酒杯底chill chill🧃

兩杯mocktail
Preface🥂 Book Mark🥂

最近朋友介紹Library Restaurant and Bar , 聲稱幫襯過一次 又好難book位見今日早少少收工又經開尖咀 , 就相約朋友一齊去試試到達時正值6:30pm左右 , 門口已一大特色 , 像甚以前舊式disco走廊位略有富麗堂皇之感用餐區 - 呼應餐廳名字 , 的而且確有書架及藏書佈置顯舒適悠閒 , 環境乾淨企理 冷氣充足, 傢俬亦相對新淨bar枱位設計美侖美奐 , 讓人著迷另一重點打卡位 , 旁邊的室外露天區域 , 景色相當開揚 , 看到對面的清真寺 , 入夜更甚有情調雖然露天位置不算很大 , 但都足夠容納20人好岩同三五知己一邊飲酒食飯 , 一邊促膝長談歐陸式餐牌簡而精 , 反而飲品方面則多不勝數order了大約15分鐘 , 餐點就開始上枱新蟹肉蘆筍意大利粉 $168 - 意粉彈牙掛汁 , 蟹肉鮮甜 , 蘆筍清新爽口 , 調味不錯唔會淡貿貿西冷牛扒10oz配焗牛油薯仔 $298 - 大約4-5成熟 , 肉質鬆軟 , 部份細嫩 , 油花分布很平均 , 內裡顏色鮮嫩淺紅 , 一咬肉汁溢出 , 油香出色 , 而配菜牛油薯仔幾香口Culross cotta $148 -
見今日早少少收工又經開尖咀 , 就相約朋友一齊去試試
走廊位略有富麗堂皇之感
用餐區 - 呼應餐廳名字 , 的而且確有書架及藏書
bar枱位設計美侖美奐 , 讓人著迷
雖然露天位置不算很大 , 但都足夠容納20人

好岩同三五知己一邊飲酒食飯 , 一邊促膝長談
歐陸式餐牌簡而精 , 反而飲品方面則多不勝數
order了大約15分鐘 , 餐點就開始上枱

Culross cotta $148 - 檸檬味好重 清新怡人 , 酒精濃度也頗高 , 尤其後勁凌厲

NEGRONI - $148 - 比起剛才果杯更為濃烈 , 味道香醇 , 入口較為"乸喉" , 但味道確實芬香

意大利奶凍 $88 - 奶味極濃郁 , 面面的士多啤梨醬又不會太甜而生膩 , 俾8/10 分

總結打卡呃LIKE一流 , 味道又有水準 , 難怪IG FB,都時不時有人分享呢間餐廳
2022-09-30 63 浏览
黎到首要目的當然系打卡,食物比想像中高質都大驚喜😳入座冇耐落雨更大驚喜🙉🌧勁狼狽😵‍💫即刻同朋友坐入啲,好彩只系落咗十幾分鐘,之後都打到卡😛室內其實都好chill,夜晚黎同朋友聚聚吾錯。✿ 慢煮雞胸配炒菠菜西蘭花醬 $188向來食雞都中意食雞胸部分,乾就系乾啲,始終啖啖肉丫嘛😆吾知有冇人有同感?呢度雞胸又吾會話太乾喎👍🏼炒菠菜西蘭花醬超特別又健康🥦平時減肥人士食西蘭花加雞胸,製成醬同樣好味。✿ 烤豬鞍配牛油薯蓉香菇忌廉汁 $218豬鞍吾多西餐廳有,要烹調系吾容易,喺度竟然食到呢。豬鞍好有咬口,烤得好香😋薯蓉都幾多🥔牛油加忌廉質感滑溜。✿ ʀᴏsᴇ ʟᴀᴛᴛᴇ $28Lunch set加$28可以享用部分鮮奶或者咖啡款式,玫瑰淡淡清香,咖啡香濃。

✿ 慢煮雞胸配炒菠菜西蘭花醬 $188

午餐
慢煮雞胸配炒菠菜西蘭花醬
烤豬鞍配牛油薯蓉香菇忌廉汁
2022-09-30 71 浏览
🍴新蟹肉蘆筍意大利粉 $168濃濃嘅蟹肉香味撲鼻而來😝😝 而呢個係素食蟹肉嚟,就算入口都覺得仿真度好高🤨 同食開嘅蟹肉差唔多😛 加上有蘆筍同埋蕃茄作為配菜,健康又惹味🤪🍴松露醬炸薯條 $68薯條係即叫即炸😝😝上面仲有唔少嘅芝士碎😙😙咬開有著金黃脆皮就食到裡面綿密嘅薯蓉😌隔離仲配上香濃嘅黑松露醬🤩🤩好食到每人舔舔脷👅👅🍴自家製炸薯仔波 $78嚟到呢啲咁chill嘅地方,真係要買多啲小食叫杯野飲同friend chill下😌😌薯仔粒外脆內軟,薯仔味濃郁,味道一啲都唔淡😚😚愈食愈開胃~~🍴Brownie with gelato $138💗呢個心形brownie真係合晒我心意☺️☺️ 香氣四溢嘅brownie🤔加上口感外脆內軟,味道唔會過甜,再食埋一啖gelato,認真perfect池🫢🍸Greens Colada $90🍸Librarian $90
🍴新蟹肉蘆筍意大利粉 $168

🍸Librarian $90
2022-09-28 48 浏览
Homemade  potatoes
2022-09-28 46 浏览
Library Restaurant & Bar , 佈置 時尚型格,以粉綠色為主調, 餐廳門口特色圓拱形入口十分特色 ,露天平台環境充滿歐陸風情,背景是純白的莊嚴清真寺, 成為了粉絲們的打卡熱點 , 在露台嘆杯精美飲品和美食, 感受一下慢活、chill chill 氣氛, 十分寫意。自家製炸薯仔波 $78 新鮮炸起的薯仔波, 熱燙燙 , 香噴噴, 外層金黃香脆,內裏薯肉 軟綿, 香而不膩, 十分香口, 送啤酒最佳拍檔。香蒜蜆肉辣扁意粉$178 蜆肉肥美挺身, 鮮味滑溜, 跟配 的扁意粉,軟硬適中, 口感煙韌, 咀嚼時,慢慢沁出微辣和誘人蒜香, 惹味過癮,讓人喜歡。烤豬鞍配忌廉汁炒香菇 $248 厚切的豬鞍扒, 帶小小的肥膏, 用上低溫慢煮烹調, 表面油光亮麗, 用刀輕輕已經好容易切開 , 看到裏面的肉,顏色粉嫩 , 入口超級軟嫩, 淡淡油香, 再沾上忌廉汁, 滋味加倍提升, 跟配的香菇, 軟嫩滑溜 ,滋味得令人停不了口。Librarian $90 奶白色的 Librarian 特飲 , 造型吸引, 果味濃郁, 啖啖蘋果及香蕉 的甜香, 冰爽吸引。 Book mark $108粉綠色

自家製炸薯仔波 $78

香蒜蜆肉辣扁意粉$178

烤豬鞍配忌廉汁炒香菇 $248

Librarian $90

Book mark $108
粉綠色 Book mark 特飲, 夢幻造型,啜一口清新冰爽, 慢慢沁出淡淡荔枝及香桃的果香,冰涼透心。

2022-09-27 41 浏览
一開始係比呢間餐廳既名吸引黎, Library restaurant bar。 到底同library有咩關係呢?黎到見佢既佈置好有趣,真係好有書卷氣,但又有啲古國feel。 坐底,露天仲可以對住清真寺,個feel真係好靚,好有旅遊感。 今日天氣好好,坐戶外真係好舒服。佢仲有水煙提供,好在唔會太大味,所以都接受到。同朋友坐底已好肚餓,先叫左個火灸帶子糖醋松子仁做頭盤。帶子好新鮮,配埋少少糖醋更鮮甜。然後再叫左貓耳朵配豬肉腸。 意大利既貓耳朵一向都係最愛,佢做得剛剛好,又creamy, 好好食。再黎係圖書館羊肉二重奏,仲有2杯酒黎埋,最signature既一齊到。羊肉佢應該係5成熟左右,但感覺唔太生,反而有慢煮feel, 好嫩。 金字塔文本,意外地好香菊花味,非常清新。杯五餅二魚,佢介紹得好特別,柴魚,銀魚,東菇,嘩,咁似日式湯既? 但飲落竟然係另一回事,有清酒既香醇,柴魚又帶出佢既甜味。 好特別既一杯酒。好欣賞店員對cocktail既介紹,真係好特別,飲得好開心。
佢仲有水煙提供,好在唔會太大味,所以都接受到。

金字塔文本,意外地好香菊花味,非常清新。

2022-09-27
2022-09-27 51 浏览
𝓢𝓮𝓹𝓽𝓮𝓶𝓫𝓮𝓻 2022🙆🏻‍♀️:話說今日去嗰間餐廳係可以見到清真寺㗎🙋🏻‍♂️:chill ng chill (今日約咗一個好耐冇見嘅朋友去食tea ,兩個女仔去梗係要搵一個可以坐得舒服又可以影下靚相既地方,餐廳分別係有別有indoor 同outdoor 。室內嘅設計比較摩登,而室外就可以望到清真寺既景色。呢度嘅店員好好,如果你怕熱嘅時候你可以先坐室內飲杯野先,到想影相嘅時候,佢會幫手移埋tea set 出去影相。呢度啲服務真係好好呀。話說我哋兩個都覺得呢度嘅鹹點係比較啱我哋食嘅,而我比較鍾煙薏車里茄水牛芝士咸撻,但呢到甜品,除咗檸檬撻之外,其他對我泥講都太甜啦。)
𝓢𝓮𝓹𝓽𝓮𝓶𝓫𝓮𝓻 2022

🙆🏻‍♀️:話說今日去嗰間餐廳係可以見到清真寺㗎