2008-09-12 32 浏览
宜間D朱古力都ok好食架...都唔算太貴...而且你係果度買佢D野...其實係做緊善事架!!因為佢會將D收益...用作慈善...所以你買佢D古古力食..就等於做善事架啦!!有得食..又做左善事...咁樣咪幾好!!
有得食..又做左善事...咁樣咪幾好!!
$100 (其他)
2008-09-08 48 浏览
很多時生日過後都感到有點失落,可能是因為慶祝過後太高興的關係吧。女朋友生日後一天,本來之前曾計劃叫女朋友請假,但因為太忙,只能於正日請假,而且今天晚上還要上課(想和女朋友吃晚飯也不行了)但又想給女朋友一點驚喜,正值一籌莫展的時候,我想到了送朱古力。我腦海裡即時浮現出4個名字,Leonidas,Godiva,Jean-paul Hevin及agnes b Delices。基於地點而言,我選擇了Leonidas。其實之前已和女朋友吃過Leonidas(食評稍後再補上吧!)那次女朋友已覺得很好吃,所以相信今次女朋友也會喜歡的。我從大老遠跑到Sogo的Leonidas Counter,其實每間Leonidas的巧克力都有點不同,幸好Sogo有我想買的款式。(我和女朋友最愛吃Dark Chocolate,因此今次買的全部都是Dark Chocolate的款式)我買了Citronette,Orangette,Truffe Noire,Noisette Masquee(Dark)。(簡單來說就是檸檬條,橙條,軟心黑朱古力及原粒棒子朱古力)Orangette以前我已吃過,當時已經覺得Orangette

Orangette以前我已吃過,當時已經覺得Orangette很好吃了,Dark Chocolate包著橙條(用條來影容因為她是比較粗及厚的,並非絲狀),橙皮絲經製過後,微甜,配合Dark Chocolate,一甜一苦配合得天依無縫,吃起來很清新,有很香的橙味。

Citronette我是第1次吃,Citronette的吃起來的感覺與Orangette相若,不過Citronette內的檸檬條比橙條甜一丁點,但仍是很溫和的,檸檬味很清,配合Dark Chocolate,與Orangette有異曲同工之妙。

Truffe Noire絕對是另一必吃推介,香軟的Dark Chocolate外層包著香濃的Dark Chocolate醬,一口咬下,香濃的Dark Chocolate醬源源流下,那種滿足感還是留待各位看官親自試試吧!

Noisette Masquee(Dark)我只買了一粒,我之前也試過,一方面我不是很喜歡吃棒子,另一方面,我覺得以Dark Chocolate來說Noisette Masquee(Dark)是太甜了一點。因此我對Noisette Masquee(Dark)並不太過感冒,不過女朋友很喜歡吃棒子,對Noisette Masquee(Dark)可是非常熱愛的。

不得不提的是Truffle Deluxe,這是Leonidas來港之初的皇牌朱古力,但最近兩次都沒見過了(對上一次Mega Box的店員還說停產了,但今次Sogo店則只說沒有,若各位看官見到不妨試試,絕對是令人再三回味的)

Leonidas在包裝方面,我覺得比Jean-paul Hevin及agnes b Delices都要貼心,如果買100g(現時是88/100g,100g若9-10粒左右),已經會有一個基本的金色紙盒裝著了,若是自用或送給相熟朋友,其實都相當得體了。

當然作為女朋友的禮物,我也不想太簡單,及後給我發現了一些比利時屋仔(有分大細兩個Size的)的禮盒包裝,價錢相宜之餘又不算太貴,卻很是美觀,而且還可留為紀念。所以我選了一個細的屋仔款式,要買$100的朱古力加$60買屋仔。

女朋友回到家收到朱古力的時候,真的是既驚且喜,她也非常喜歡,而且急不及待的吃了幾粒了。當然其他的則留為和我一齊分享啦。女朋友也說生日後的今天的確有點患得患失的感覺,可能因為昨天慶祝太開心了,但想不到今天還會收到一些朱古力,真的非常開心呢!(我與女朋友慶祝生日的活動總算大功告成了)
比利時小屋包裝盒(一)
比利時小屋包裝盒(二)
金色包裝紙盒
整盒朱古力的包裝
$160 (其他)
  • Citronette,Orangette,Truffe Noire
2008-02-28 13 浏览
朋友仔好好彩抽到OR舉辦既抽獎。隔咁耐終於有時間黎換。第一次食呢度既朱力,Sales姐姐話幫我地揀,初時幾熱心,不過同我地講多幾講就開始唔耐煩。食左幾粒,除左比較滑就真係覺得好一般。有粒應該係車厘子酒心朱力,我地2個都覺得好難食,因為早就講左唔要酒心呀。
2008-02-02 18 浏览
沉晚急住要買Birthday Cake比朋友, 落到Sogo, 睇左幾間, 次後就決定試呢間Opera Cake.賣相OK! 但蛋糕唔夠鬆軟, 朱古力味唔夠濃, 有些少失望. 下次都係食番Cova...

Opera Cake
2007-12-10 19 浏览
Blueberry cheesecake 上面一層blueberry jam, 中間cheesecake 部份帶一點點藍色。幾靚。芝士味尚可,質地較散.因這是朱古力店,揀埋chocolate truffle cake。外面層朱古力夠苦,唔太滑,但味道幾好,中間蛋糕部份太多同偏乾.總括來說是尚可。
總括來說是尚可。
2007-11-20 10 浏览
邊爐途中比朋友仔拉左去買蛋糕比自己, 行左個圈心大心細, 最後都要勞煩朋友仔幫我揸主意藍莓芝士蛋糕($180) - 蛋糕雖然唔算太滑, 但芝士味幾香濃, 加上又唔會過甜, 算唔錯

2007-11-19 7 浏览
14/11/2007 晚放左學有d口痕,見Sogo人山人海,於是去睇下有咩可以buy番家同我brother一齊食。見到呢間D CAKE BUY 2 GET 1 FREE,同埋呢間都幾出名,於是要左3件Blueberry cheese cake~係3件之中叫做最好食果件,不過cheese 打得唔夠滑,唔太好食Mango Cheese Cake~3件最難食的一件,Mango好似芒果乾咁,仲要係酸酸地,cheese 打得唔夠滑,食到無咩胃口Strawberry cheese cake~呢件點都食唔到少少士多啤梨味,我細佬覺得呢件難食d,我同佢都覺得個味好似山渣,cheese 同樣打得唔滑,2個人食左2啖都唔想再食throw左服務員promote得OK~一分錢一分貨,總之用咁gar 價錢buy龍島好過P.S. Cheese Cake ($23)
14/11/2007 晚

服務員promote得OK~

一分錢一分貨,總之用咁gar 價錢buy龍島好過

P.S. Cheese Cake ($23)
2007-10-19 11 浏览
大約一個月前幫襯o左呢家朱古力店因為睇到阿蘇個節目話呢度o既收入係會用o黎做善事反正自己成日都買朱古力食不妨食之餘都做下善事^^入正題,我買o左around10粒朱古力,有dark chocolate truffle, banana butter, 等等除o左banana butter真係好smooth好滑之外其他都係一般比不上godiva/ valrohna/ royce但在水準之上但我想說的是這裡的店員話說當日serve我的sales非常之nice不厭其煩的向我介紹吉種朱古力最重要o既係佢俾我o既感覺係佢自己都好proud of佢公司o既出品,好欣賞自己公司o既product!!佢令我不其然對呢度o既product好有信心,亦買得好開心我自己都身為一個waitress, 自問呢d野好發自內心..如果自己都唔欣賞唔鍾意o既野點sell俾人呢?小女子著實欣賞呢位sales姐姐^^之前一直想o係openrice register寫食評係呢位sales姐姐令我"的"起心肝register 公告天下的~P.S. 好開心第一個食評係一個笑臉^^
大約一個月前幫襯o左呢家朱古力店

但在水準之上

但我想說的是這裡的店員
話說當日serve我的sales非常之nice
不厭其煩的向我介紹吉種朱古力
佢令我不其然對呢度o既product好有信心,亦買得好開心
如果自己都唔欣賞唔鍾意o既野點sell俾人呢?
小女子著實欣賞呢位sales姐姐^^
之前一直想o係openrice register寫食評

P.S. 好開心第一個食評係一個笑臉^^
2007-10-15 12 浏览
今次又試過另一間cake shop既蛋糕就係leonidas..上次係mega box試左cheesecake cafe之後覺得味道唔太好, 今次都係買一件試左先如果好味遲d再來買都唔遲啦...叫左件朱古力蛋糕..個賣相都ok既..不過味道就好一般...勝在佢d朱古力夠滑啦..不過個蛋糕就唔算鬆軟所以都係無下次.

如果好味遲d再來買都唔遲啦...叫左件朱古力蛋糕..

所以都係

無下次.
2007-08-11 8 浏览
一連兩日同友人慶祝生日,都幫襯咗呢間shopblueberry cheese cake 食落蠻不錯,唔覺啲cheese好heavy,佢整得唔係太實,冇話太溜太滯嘅感覺。而blueberry味道啱啱好,個salesgirl話佢哋係用師傅做好啲現成餅底,當客人話要嘅時候,才即時舖blueberry上面,令blueberry唔覺因雪得太耐而感到實同乾,當我食落又真係覺得幾好。chocolate cake,對一向不太好朱古力嘅我嚟講,認為甜味適中,佢哋朱古力表層軟身,令我諗起自己曾經去cooking class學過嘅同類蛋糕一樣,內層好有朱古力味,又唔會乾身,同出面一啲較為好食嘅舖頭冇分別,可以接受。
一連兩日同友人慶祝生日,都幫襯咗呢間shop

2007-07-28 11 浏览
先多謝好朋友C送贈精美的朱古力。一盒共有六粒,好靚!一於大家一起分享。 問題是,四個人如何分享六粒朱古力呢?靈機一閃,小妹想出一招「包剪揼」: D首先跑出,挑了一粒黑朱古力;(我心想:好野,冇揀酒心!)然後真的到我贏了,哈哈,我老實不客氣的挑了酒心的。多謝哂!第三個勝出的是龍,揀了另一款黑朱古力;(我暗忖:給我一試呀~)第四個再次是D贏,揀了白朱古力;(我心想:無所謂,我都不喜歡白朱古力的~)之後小妹再次勝出!揀了果仁榛子朱古力,開心之餘也擔心C會否食白果?最後一局,C勝出!好野,皆大歡喜! 味道方面,我試了自己兩款及龍的那款,味道都不錯,當然新鮮又充滿酒香的櫻桃酒心是最美味的。 又玩又食,大家都好開心。低B?不!這是童真!

D首先跑出,挑了一粒黑朱古力;(我心想:好野,冇揀酒心!)
然後真的到我贏了,哈哈,我老實不客氣的挑了酒心的。多謝哂!
最後一局,C勝出!好野,皆大歡喜!

又玩又食,大家都好開心。低B?不!這是童真!
2007-06-11 11 浏览
6.9 (tea)marble cheesecake 同new york cheese之中揀左前者,點知好普通,個cake好實。有少少lemon flavour,有d奇怪。size仲比italian tomato細,cake都係d大路野,例如bluberry cheese/new york…選擇又少sales 好似唔憂做cheesecake…點都係G.O.D.最得,但已經冇左Y_Y
6.9 (tea)

sales 好似唔憂做

2007-06-03 11 浏览
bought CHOCOLATE TRUFFLE CAKE & staff's recommendation MARBLE CHEESE CAKE...食過Mandarin Oriental's chocolate truffle後,呢個只賣$23嘅cake真係完全冇得同人比!!! 寧願$30幾食個豆腐"潤"咁細但好味10倍嘅MO出品好過…marble cheese cake…個餅底都ok,不過cheese又硬又唔夠滑…$23嘅價錢,我一定會pick McCafe's PLANTIUM CHEESE CAKE or +$2 for Starbuck's BLUEBERRY CHEESE CAKE lor...anyways, 覺得自己好似被騙咁…冇下次!!!shop staff was nicely enuf tho'...

anyways, 覺得自己好似被騙咁…冇下次!!!

(非会员)
2007-04-13 20 浏览
easter bunny were priced at 2 sizes, around $100 for the larger and around $70+ for the smaller one.My boyfriend got me the smaller one, yet he bought a few extra small chocolate eggs to fill the bag, which was very nice.My first time to try the chocolate of this brand, not exactly a chocoholic but i enjoyed it anyway.