2017-12-18
新蒲崗新派小店今次和朋友黎到新蒲崗提早慶祝聖誕節,一齊來食聖上誕大餐同埋食一流既甜品👍🏻首先,我地叫左龍蝦汁海鮮扁意粉$88每條意粉都吸收了濃濃既龍蝦汁味道,食落不會太濃,味道剛剛好。配搭的海鮮都十分新鮮,最欣賞是炸魚塊粒,咬落易入口同埋有濃濃既龍蝦汁。之後,輪到主角出場,因為甜品才是這餐廳的招牌菜。意大利蛋提拉米蘇配雲呢拿雪糕 $98由於係12月前來,甜品碟上有聖誕老公公既裝飾,超有聖誕氣氛,同好友一齊提早慶祝聖誕節。由意大利蛋整成既提拉米蘇,配搭雲呢拿雪葩十分出色,一次過食哂呢兩個食物係好夾。提拉米蘇中間食到有脆口既感覺,食落知道係浸滿了香濃咖啡既手指餅,比起以往食開既提拉米蘇都沒有食到脆口既口感。呢個係我食過最有口感既提拉米蘇,一試難忘。加上,雲呢拿雪葩都十分清新,我一直對雲呢拿雪糕感覺麻麻地。但今次是雲呢拿雪葩既感覺,令我重新喜歡雲呢拿味道。我最後食左兩個雲呢拿雪糕🙈芒果拿破崙配雲呢拿雪糕 $88拿破崙既酥皮需要好既技巧先會整到好鬆脆嫁。今次既芒果拿破崙做到一咬即散既效果,大廚總建議我地一層一層咁食,一層加上中間既吉士醬,另一層塗上旁邊既芒果醬,啖啖芒果果肉配上脆脆既酥皮,口感
首先,我地叫左龍蝦汁海鮮扁意粉$88
之後,輪到主角出場,因為甜品才是這餐廳的招牌菜。
意大利蛋提拉米蘇配雲呢拿雪糕 $98
呢個係我食過最有口感既提拉米蘇,一試難忘。
芒果拿破崙配雲呢拿雪糕 $88
拿破崙既酥皮需要好既技巧先會整到好鬆脆嫁。今次既芒果拿破崙做到一咬即散既效果,大廚總建議我地一層一層咁食,一層加上中間既吉士醬,另一層塗上旁邊既芒果醬,啖啖芒果果肉配上脆脆既酥皮,口感非常豐富。大家都可以試食呢個食法👍🏻
有機柑橘洋甘菊茶 $36
這餐飯食完大大滿足,我近一個星期都想食甜食,想為自己加加油。
今次食到一流既甜品,為自己加添滿滿既能量,展開了新一個星期。
每年聖誕節又係一家人出動食餐美味飯既時候。大家係時候出動啦🤗