2021-07-26 39 浏览
Went to this local steakhouse for dinner, such a nice family restaurant for cheap eats~ It is interesting that they prepare western food in a hint of Hong Kong style! Foods are average but their dessert is outstanding, please be reminded to try out their tiramisu~This authentic TiramisuIt is thick, rich and creamy with an almost custard-like flavour. The prawn puff pastry is also another dish that worth trying~ I like how they mixed Chinese ingredients and sauces into a western pastry.However th

However their steak and pork disappointed me as it is over cooked. Overall it is a restaurant with good value since each dinner meal set cost less then 100hkd.
佐敦肉食西餐廳🥩•豬牛羊海鮮🦞任君選擇✨~🐓香草烤春雞 ($188)全隻烤雞色澤均勻,外皮泛起金黃色,皮光肉嫩,火侯把握得恰當,鎖到汁之餘肉質又可以軟嫩易切😋😋 配菜鮮艷可口,有汁有味,完全唔係白晒晒個種😝🥩 香草燒草飼牛肉眼晚市套餐 ($159) 牛肉眼扒整體份量足夠,頗為Juicy,因為食草關係,唔會好大牛肉味,肉質唔算鬆軟,食得出冇落鬆肉粉,如果鍾意重牛味建議試安格斯牛扒😉 🫓墨西哥脆餅 ($108)超大盆nachos,賣相亦有花心思😍 烹調手法幾獨特,將大量芝士與Nachos混和🧀,差唔多每塊食到芝士乾嘅鹹香味,非常適合成為下酒菜😋 中間夾雜蕃茄青瓜粒,配合無糖乳酪食用更為清新🍅🥒📍Le steak specialist佐敦廟街273-285號寶發大廈地下6號舖
佐敦肉食西餐廳🥩•豬牛羊海鮮🦞任君選擇✨~

🐓香草烤春雞 ($188)
香草烤春雞

🥩 香草燒草飼牛肉眼晚市套餐 ($159)
香草燒草飼牛肉眼

🫓墨西哥脆餅 ($108)
墨西哥脆餅

📍Le steak specialist
佐敦廟街273-285號寶發大廈地下6號舖
香草烤春雞
墨西哥脆餅
2020-07-26 798 浏览
用openriceXccb優惠2折外賣自取,所以求其揀一間用優惠,$69x20%=$13.8,所以無咩太不滿,但如果正價就真係唔建議,基本上我覺得openrice外賣自取全部餐廳都係無性價比可言,唔係淨係呢間餐廳。未試過一間餐廳嘅食物會咁淡味,仲啊媽屋企煮。好處可以話係無落(無點落?)味精,可以加分。『燒烤』豬扒,你睇相都會見到件豬扒個色唔係燒烤出嚟,個底有唔少水,就好似微波爐整咁lol個意粉淡味但可接受,略為油。有一兜我唔知係西湯定係汁嚟,有色但係無味,我倒咗落去意粉到撈,是但。

未試過一間餐廳嘅食物會咁淡味,仲啊媽屋企煮。
好處可以話係無落(無點落?)味精,可以加分。

個意粉淡味但可接受,略為油。

燒烤厚切豬扒+意粉+汽水
题外话/补充资料: 店員(店主?)我覺得有禮
2020-07-26
外卖自取
用餐优惠
信用卡優惠
2019-12-24 750 浏览
見openrice 做 mastercard 優惠有80-40 christmas 咪試下la春雞餐78蚊,加甜品15蚊隻雞返黎1開只係得半隻,配1條大白菜加3粒蕃茄仔。order 左意粉,佢就俾左薯蓉我。。。返去店換即即整,意粉就幾好食,有黑椒炒香,算正常。但半隻雞就overcook 左,太‘‘鞋‘‘,甘細隻雞駛乜煮甘耐,冇味,同埋佢春雞好得意,係冇翼既。個醬都係冇味。佢又話係餐跟餐包,食完睇爛個袋都冇,餐具當然一樣係冇。。。最後加15蚊既甜品係1盒細size 既牛奶公司4蚊雪糕。講完,要試自己試我試完。
春雞餐78蚊,加甜品15蚊

隻雞返黎1開只係得半隻,配1條大白菜加3粒蕃茄仔。
order 左意粉,佢就俾左薯蓉我。。。
返去店換即即整,意粉就幾好食,有黑椒炒香,算正常。

個醬都係冇味。

佢又話係餐跟餐包,食完睇爛個袋都冇,餐具當然一樣係冇。。。

最後加15蚊既甜品係1盒細size 既牛奶公司4蚊雪糕。

講完,要試自己試
我試完。
春雞意
外卖自取
用餐优惠
信用卡優惠
琴日同男朋友食飯,七點幾入去,叫左半打生蠔,一個沙律,一個pizza,一份羊,係門口見佢話dinner送蝦刺身,就比吸引入去,咁就中左伏...其他野普普通通,完全係好普通茶餐廳整既野都算,送嘅蝦刺身食落霉霉地,最大獲係比錢個半打生蠔!!!開頭食落中間個心重係冰既,二隻都係咁,咬到有碎既冰,佢話幫我換過重死,完全係放係爐邊整熱既一種,全部蠔係熔晒,一pet pet,臭既!!!返到屋企又屙又嘔,事後男朋友返去搵個經理,重要不停講話..咁你想我點...一點悔意都冇!。野唔好食唔緊要,但生既野你咁樣整好易出事同食物中毒架!
開頭食落中間個心重係冰既,二隻都係咁,咬到有碎既冰,佢話幫
2019-12-07
2019-11-24 511 浏览
本身諗住去佐敦試吓一間餐廳,點知要等好耐位行吓行吓就去咗呢間餐廳,俾佢個鋪頭名吸引左,價錢又唔係太貴就入咗去試吓啦一入到去發現冷氣冇乜,好彩天氣都唔係太熱,所以係OK嘅~睇完餐牌叫咗嘢食之後,應該係老細(?)就話晚市送刺身~ 啲蝦幾有鮮味,不過個魚露汁太鹹,所以點少少就夠啦本身叫咗套餐入面嗰個牛扒,但係老細推介左呢款比我地,話牛味會重好多,就一於試吓啦~ 點左五成熟,切開都啱啱好,唔會標血水亦唔會過熟食落果然重牛味不過咸左少少~ 薯條亦都切得夠厚,但keep到好鬆脆,好食見係南亞餐廳,所以就點左印度咖喱試吓~味道偏甜,但係咖喱味重,都幾特別。本身以為配埋個烤餅,原來要另外點,於是我哋就點左個蒜蓉烤餅~ 烤餅個面太多油,感覺未‘鯨’油就拎出嚟咁,不過好足料,成塊烤餅個面都係蒜頭粒仲有六塊,都算係咁呢個出乎意料地好食,好有驚喜炸得非常乾身&鬆脆而且有淡淡香草味,亦都食得出係新鮮魷魚,因為佢個邊位仲會有啲啲咬唔斷嘅feel配兩個醬都好夾~另外重點左一杯cocktail~ 有幾款水果可以揀,我哋就揀咗荔枝~荔枝味非常香感覺似新鮮荔枝整,酒小小澀但唔苦~飲完個喉嚨仲熱熱地Overall 對餐廳感
本身諗住去佐敦試吓一間餐廳,點知要等好耐位

一入到去發現冷氣冇乜,好彩天氣都唔係太熱,所以係OK嘅~

刺身

Steak

食落果然重牛味
不過咸左少少~ 薯條亦都切得夠厚,但keep到好鬆脆,好食

印度牛油咖喱雞
蒜蓉薄餅

仲有六塊,都算係咁

炸魷魚圈

呢個出乎意料地好食,好有驚喜
炸得非常乾身&鬆脆
配兩個醬都好夾~

Lychee  mojito

感覺似新鮮荔枝整,酒小小澀但唔苦~飲完個喉嚨仲熱熱地

Overall 對餐廳感覺唔錯~ set meal抵食,百幾蚊有沙律主菜甜品,下次可以試吓。 不過唯一唔太滿意嘅係上菜速度好慢,都等左大半個鐘先有得食
比我預期慢好多
2019-11-22
刺身
Steak
印度牛油咖喱雞
炸魷魚圈
Lychee  mojito
2019-10-29 351 浏览
今日同朋友行佐敦,經過呢間餐廳,驚個名叫steak specialists,一定係出名食牛扒,見晚餐套餐價錢唔算太貴,就即刻入去試吓個steak先。入到去,被安排好舒適嘅卡座。店員好有禮貌遞上餐牌,有好多款式嘅套餐,價錢亦都相當實惠。首先前菜,我叫了個法國洋蔥湯。好香濃,好好味。也叫了一客沙律。好清新,食落好fresh.而主菜,我當然叫個西冷牛扒,試一試個steak. 朋友就叫了個Ribs. 呢個係medium well. 個扒好大塊,份量好多。肉好嫩滑,燒得好香。薯條好粗,好多,好飽肚。我們也叫了甜品:紐約芝士蛋糕和藍妹芝士蛋糕。兩個都好好味,好濃芝士味,各有特色。也叫了杯特飲:芒果奶昔。好濃的芒果味,很不錯。

首先前菜,我叫了個法國洋蔥湯。

好香濃,好好味。

也叫了一客沙律。

好清新,食落好fresh.

呢個係medium well. 個扒好大塊,份量好多。

肉好嫩滑,燒得好香。

薯條好粗,好多,好飽肚。

我們也叫了甜品:紐約芝士蛋糕和藍妹芝士蛋糕。

兩個都好好味,好濃芝士味,各有特色。

也叫了杯特飲:芒果奶昔。

好濃的芒果味,很不錯。
2019-10-26 209 浏览
質素相當低的餐廳難道午市晚市差咁遠?上星期去附近食見到這間店裏面都有啲人今日去食完 唔得 唔會再返去叫咗兩個餐燒春雞$75牛扒$78餐牌上面寫住加飲品$10加湯加麵包又加$10我都唔打算加點知轉頭佢就上咗湯一飲 唔得仲衰過茶餐廳嘅白湯成兜野裏面好似味精味再加左幾粒雜豆跟住上左粒蛋 加咗豉油同埋蔥似係中餐嘅味道無咩問題之後就上主菜點解個牛扒咁細件 叫左五成熟裡面太生喇 外面好熟 唔香口又完全無牛肉味其實係完全無味 燒春雞一上枱我都呆一呆$75半細隻only 依個係蒸架? 定叮架?味道係有 有香草味 但成件事好似中式叮雞好乾 好鞋 又無咩味 好淡係薯條好食一點 起碼係熱同埋脆個午餐包埋汽水但家下天氣都未叫好涼餐廳裏面完全唔開冷氣 只係開風扇 但係又冇開門熱死人但我唔會再食喇埋單再加一 一人$84
質素相當低的餐廳
難道午市晚市差咁遠?

上星期去附近食

其實係完全無味
午餐燒春雞

燒春雞一上枱我都呆一呆
$75半細隻only
依個係蒸架? 定叮架?
味道係有 有香草味

但我唔會再食喇
埋單再加一 一人$84

2019-10-26
2019-10-15 150 浏览
一向都好少去佐敦穩食但原來佐敦呢帶有好多餐廳行行下見到間新開嘅西餐廳 就去試下先☺️餐廳裝修簡約 好有懷舊感覺嘅餐廳餐廳有好多款食物 心大心細咩都想試下白酒煮青口 $118超多隻青口 用上白酒好香甜配埋個法包仲可以點埋啲汁食☺️美國特級熟成西冷$198餐廳老闆推介我地試牛扒 當然要叫嚟試下牛味好濃 揀左五成熟 肉嫩 易入口仲有大大隻大啡菇🤤 好juicy瑪嘉麗塔皇后薄餅 $129超超超超超邪惡 有極多芝士食落唔會太滯口個Pizza批焗得啱啱好 唔會話太硬最後點左個雪糕作結😋😋😋😋
一向都好少去佐敦穩食

食落唔會太滯口
個Pizza批焗得啱啱好 唔會話太硬

最後點左個雪糕作結😋😋😋😋
2019-10-14 1006 浏览
Le Steak是佐敦新開的多國菜餐廳,店內除了薄餅、漢堡、扒類、飯麵外,還有印度咖哩和不同國家的料理,見菜式幾豐富而且定價也合理,就入內試試。店面不大,桌椅擺放得較密雜,不過店內都算乾淨企理。草莓奶昔($55)奶昔打得夠滑,有草莓的香甜味。香蕉奶昔($55)奶昔打得同樣細滑,香蕉味亦突出。西班牙香蒜辣蝦($98)香蒜辣蝦雖然不算大隻,但蝦肉幾爽彈,香蒜辣汁非常惹味,食到停唔倒口。燒烤波士頓龍蝦($168)這個是套餐價,包括龍蝦、沙律和甜品,非常抵食。龍蝦都幾大隻,龍蝦好厚肉,啖啖肉,用芝士焗過香噴噴。薯條屬於幼身,食落都幾香脆。招牌薄餅($158)招牌薄餅直徑約9吋,分成八塊,上面鋪滿火腿、煙肉和香腸,非常足料,不過由於是厚底薄餅,建議起碼四個人分吃。特選甜品龍蝦餐的跟餐甜品是朱古力雪糕,食完超滿足。總結,食物中規中舉,勝在大件夾抵食,想平平地食返餐絕對不會失望。

店面不大,桌椅擺放得較密雜,不過店內都算乾淨企理。
草莓奶昔($55)

奶昔打得夠滑,有草莓的香甜味。
草莓奶昔
香蕉奶昔($55)

奶昔打得同樣細滑,香蕉味亦突出。
香蕉奶昔
西班牙香蒜辣蝦($98)

西班牙香蒜辣蝦
燒烤波士頓龍蝦($168)

燒烤波士頓龍蝦
薯條屬於幼身,食落都幾香脆。
燒烤波士頓龍蝦
招牌薄餅($158)

招牌薄餅
招牌薄餅
特選甜品

龍蝦餐的跟餐甜品是朱古力雪糕,食完超滿足。
特選甜品

草莓奶昔
香蕉奶昔
西班牙香蒜辣蝦
🥩Le Steak Spécialiste🥩呢間位於佐敦廟街新開法式扒房餐廳 ,實而不華簡單平實新裝修,有少少半懷舊感覺,反而另一番味道,鍾意鋸扒嘅朋友唔會失望招牌沙律 醒胃新鮮,新鮮材料多樣化,叫得招牌係有料到美國西蘭花香蒜忌廉濃湯香濃靚湯好足料靚湯配靚扒, 味道好夾美國頂級熟成牛肉眼主菜靚扒 ,肉汁豐富,牛味濃郁,六成熟控制得好好,一食就知頂級材料,果然係牛扒專家西班牙法式豬鞍 肉質嫩滑有彈性味道屬於 偏中重口味少少偏鹹,但係豬味好濃好出實而不華靚扒屋,鍾意鋸扒嘅朋友唔會失望~~~~~~~~😋味道: 9/10📸賣相: 8/10🛋環境:8/10💁‍♂服務: 8/10💎性價比: 8/10💲人均:$300⏪回頭率:80%~~~~~
🥩Le Steak Spécialiste🥩

鍾意鋸扒嘅朋友唔會失望

招牌沙律
醒胃新鮮,新鮮材料多樣化,叫得招牌係有料到

美國西蘭花香蒜忌廉濃湯
香濃靚湯好足料靚湯配靚扒, 味道好夾

美國頂級熟成牛肉眼

西班牙法式豬鞍
肉質嫩滑有彈性
味道屬於 偏中重口味少少偏鹹,但係豬味好濃好出

實而不華靚扒屋,鍾意鋸扒嘅朋友唔會失望

~~~~~~~~
😋味道: 9/10
📸賣相: 8/10
🛋環境:8/10
💁‍♂服務: 8/10
💎性價比: 8/10
💲人均:$300
⏪回頭率:80%
~~~~~
餐廳:Le steak specialiste (佐敦)地址:佐敦廟街273-285號寶發大廈地下6號舖香港🇭🇰一直提倡多元文化同擁有唔同小數族裔嘅人🧒👦🏽👩🏾🧑🏻👨🏼,實行聘請少數族裔嘅餐廳小店更大多係良心企業❤️,希望培育同比機會佢地融入香港同發展,佐敦廟街嘅多國餐廳Le Steak Specialiste就係一個好例子威尼斯雞肉香甜栗米濃湯Venice chicken & corn soup $98除左有嫩滑雞肉🐔同甜栗米,忌廉濃湯🍲仲加入左西芹同香草🌿,令成個湯都更清香好味美國特級熟成西冷 USA chilled and aged choice sirloin $198經熟成過嘅特級西冷🐂有自然軟化同大大提高嫩度嘅作用🤤,rare cook比較生🥩而帶有濃烈牛香同豐富肉汁💦,建議一般可揀medium cook香煎野生鱈魚扒Wide catch black cod fish steak $198鱈魚扒外層煎至香脆而魚肉嫩滑入口即溶😋,一疏疏魚肉🐟唔會好鬆散亦唔會痴牙,魚鮮香味重而唔腥,配埋蛋黃醬仲別有風味老闆好好人😍,傾多幾句仲送多左杯Tiramisu雪糕添
餐廳:Le steak specialiste (佐敦)
地址:佐敦廟街273-285號寶發大廈地下6號舖

威尼斯雞肉香甜栗米濃湯

美國特級熟成西冷

香煎野生鱈魚扒

老闆好好人😍,傾多幾句仲送多左杯Tiramisu雪糕添
2019-10-09
經過佐敦 突然見到有間新西餐廳 睇咗菜單 價錢算正常 就去試試先 入面裝修比較似港式風味西餐廳 特選晚餐 $165凱撒沙律 大大盤,煙肉乾粒好香脆,野菜新鮮爽脆。香烤鮮嫩羊腿 材料豐富喔,有經過炒鑊的蔬菜,牛油香濃的薯蓉,有薄荷醬提供,羊腿肉厚,口感軟綿綿的,羊肉處理得很好,並沒有羊肉本身經常帶有的一股羶味。甜品意大利芝士餅 擁有3層餅底,口感有層次,沒有過甜。秘製咖哩牛腩 $118 正宗印度咖喱,辣度適中,咖喱香味突出,牛腩肉厚有彈性,配上烤餅一齊吃,就一定啦唄。原味烤餅 $20 超高價值之選,可說是香港最平宜的印度烤餅,一定要沾咖喱一起吃,非常好吃。海鮮薄餅 $148 切吃天字第一號,大大的一個Pizza,上面舖滿不同種類的海鮮:大蝦、青口、鱿魚,還有邪惡的芝士,餅底都挺香脆的喔。📍Le steak specialiste 佐敦廟街273-285號寶發大廈地下6號舖

經過佐敦
突然見到有間新西餐廳
睇咗菜單 價錢算正常
就去試試先
入面裝修比較似港式風味西餐廳

特選晚餐 $165

凱撒沙律
大大盤,煙肉乾粒好香脆,野菜新鮮爽脆。

香烤鮮嫩羊腿

甜品意大利芝士餅
擁有3層餅底,口感有層次,沒有過甜。

秘製咖哩牛腩 $118

原味烤餅 $20

海鮮薄餅 $148

📍Le steak specialiste
佐敦廟街273-285號寶發大廈地下6號舖
佐敦廟街出名多異國菜食,今次黎左依間開業無耐既扒房餐廳試一試。店內簡單裝修,西餐廳既格局,感覺就似歐陸式家庭。頭盤係蘑菇忌廉湯,好香嘅蘑菇味,蘑菇切粒,每一啖都飲到非常濃郁嘅蘑菇味,只係略嫌湯本身唔夠熱。主菜第一道揀左美國特級熟成西冷。揀左五成熟,牛味香濃,肉嫩唔會好多筋,口感好好!正印度牛油香草雞 +芝士烤餅依個真係極力推介!成日都怕咖喱入邊嘅餸會整到硬晒 但係佢嘅雞係超滑 一啲都唔太硬嘅跡象。印度咖喱香料味好足,入口覺得好正宗,但又唔會好辣。超水準!吃過後也完全不會口渴~另外,配菜烤餅有四大塊,鬆軟面粉皮夾雜著濃濃的芝士,點埋個咖喱醬一齊擺入口,簡直係天衣無縫,真係俾心機慢慢咀嚼品嚐。我同朋友兩個人食覺得勁飽最後,甜品點左tiramisu 雪糕,超香滑,今日已經好滿足。見到餐廳做緊優惠,美國頂級安格斯斧頭扒$899,相信都好值得試,下次有機會要再試下!😋

店內簡單裝修,西餐廳既格局,感覺就似歐陸式家庭。

主菜第一道揀左美國特級熟成西冷。
揀左五成熟,牛味香濃,肉嫩唔會好多筋,口感好好!正

印度牛油香草雞 +芝士烤餅
依個真係極力推介!
成日都怕咖喱入邊嘅餸會整到硬晒
但係佢嘅雞係超滑 一啲都唔太硬嘅跡象。

我同朋友兩個人食覺得勁飽

• 咖哩
以前在佐敦附近返工,發覺很多不同國家的食肆,餐廳亦輪轉得好快,所以我間中都會來這邊看看有什麼新店新發現。今次這間餐廳是新開, 門上的玻璃還貼著 。不知是最近社會情況還是平日晚上關係,人客不多, 可以靜靜地坐著傾談。餐牌上的選擇很多,除了最基本的沙律/扒類/海鮮/意粉等, 還有薄餅/漢堡包及印度咖喱。其中斧頭扒非常吸精,而且還在特價中,不過兩個人吃不了,而且最近太常吃牛,所以扒類點了西班法式豬鞍。男友喜歡吃咖喱,雖然不太吃辣,也點了印度牛油香草雞和香草烤餅,還特別要求餐廳減辣;另外還有招牌沙律和芒果沙冰。西班法式豬鞍 - 肉質厚實,入口卻容易咬開,肉邊較肥位置煎到非常香脆。印度牛油香草雞 - 雖然減辣了,但入口還覺得很正宗,蕃茄味濃同時感覺到內裏有不少印度香料。 雞肉超級彈牙,暫時是我食過的雞當中肉質最彈牙的!!! 另外,吃過後也完全不會口渴~印度香草烤餅 - 鬆軟的Naan,除了香草味,椰絲味亦很重,配合咖哩一起吃一流。招牌沙律 - 材料很多樣, 除了沙律菜,還有牛油果/芒果/青紅椒/草莓/核桃/青瓜等,全都非常新鮮,入口少少辣,很醒胃。芒果沙冰 - 非常細滑,且是天然芒果打成,解渴又
以前在佐敦附近返工,發覺很多不同國家的食肆,餐廳亦輪轉得好快,所以我間中都會來這邊看看有什麼新店新發現。今次這間餐廳是新開, 門上的玻璃還貼著 [試業中]。

另外還有招牌沙律和芒果沙冰。

芒果沙冰 - 非常細滑,且是天然芒果打成,解渴又fresh

2019-10-03