2006-02-05 22 浏览
如果你想吃正宗法國菜, 就真係晤好去呢間啦,D野好咸,而且份量又少,我點好多野都係晤飽,還有很多都係...唉....救命....現在甘多病毒流行,我最怕晤衛生的餐廳.不過好在呢間餐廳的衛生都尚算OK.呢間野成日叫人等,排隊又等,吃野又要等,而且排隊的服務態度又晤好,凳都冇隻,如果真係要求高質素食物的話,就不要去這家餐廳了.(在餐廳出面等成粒鐘真係好樣衰,因為呢間餐廳得兩個樓面,速度慢到死)如果呢真係要去試呢間野,真係要等少D人先去~趕時間的就晤好lu~
如果呢真係要去試呢間野,真係要等少D人先去~
趕時間的就晤好lu~
2006-01-25 21 浏览
又係第二次唻到呢度, 當晚重臨呢度, 食既唔係逢禮拜三只有既生蠔, 而係一個set dinner普通餐. 試番上次無試過既鵝乾沙律同薯蓉田螺. 主菜鴨胸一樣出色. 早年在巴黎Avenue des Champs-Elysees(凱旋門果條街)餐館食到既野, 在呢度街坊區一樣食到呢種水準, 但價錢當然不可同日而語.
2006-01-06 6 浏览
因為這間餐廳算係對我有d紀念性. 記得第一次來2個人叫左2份set dinner仲加多個意大利芝士餅. 叫左個煎魚柳及鴨胸肉....食物方面第一次真係好正(可能心情又正啦)..但半年後再去d set竟然都係無變, 又係叫煎魚柳但明顯份量又縮細了. 其實佢地d份量已經好少啦仲要再縮真係...不過食物都仍然保持水準啦, 幾十元一個法國餐真係十分極之平.

2005-08-16 18 浏览
Very salty for most dishes....it likes American food more than French food....only the goose liver is ok(not good, just pass)....other food don't even want to mention......even it is cheap, but I'll never visit it again!
2005-06-23 3 浏览
order 2 set 晚餐, 每個set $68+10% . 雖然平, 但份量少得可憐, 好像兒童餐,餐湯只是羅湯, 牛柳好"un",份量好少(7cm x 7cm), 味道很淡; 鴨胸味道好喊,似臘鴨味!芥辣有d怪味tim! 不過, 最激氣係個鵝肝, $78+10% 成8十幾蚊都不算平啦..但是細到好似一元咁!!味道係點都食唔倒啦! 同茶餐廰 無乜分別囉!
2005-05-12 3 浏览
這間位於長沙灣的法國菜開業不夠已經大排長龍,但現在情況又好像已經歸於平淡了。說實的,我覺得這裡的法國菜談不上正宗,但曾經看過亞視一個關於飲食的節目,得知老板是一位嘗試自己創業的年輕廚師後,卻覺得毅力可加!以法國菜來說,它的價錢真的很便宜,晚餐也只不過是$68,但其他side dish的價錢卻談不上很便宜。它每一碟的份量都很少,多叫幾款也不會覺得飽。

2005-01-14 2 浏览
之前睇到D食評都有D驚,不過最後決定一試。好彩我地有呢種冒險精神,否則就會錯過呢間咁好食嘅餐廳。首先講海鮮拼盤,生蠔非常鮮甜,個蝦我覺得好過Olala,螺都係水準貨色。試左佢地嘅香草鴨腿,非常鬆化,雖然係油左DD,不過仍然非常好食。我屋企人試左佢地嘅 番茄Salami意粉,香到小朋友個個爭住食。套餐餐飲居然可以揀紅/白酒,真係唔錯。甜品朱古力布丁有三种口感,甜度適中,我本人非常喜歡。我屋企人說Tiramisu都好好味。我朋友之前食過香草炒蘑菇,佢話D蘑菇好多汁,無得頂。見到之前D食評,我覺得應該還呢間餐廳一個公道。以呢個價錢,可以得到呢個水準嘅 食物,我覺得非常超值。大家樂一個焗豬扒飯都要27、28蚊啦,佢地68蚊一個3-course餐,食心機都值回票價。原來我好多同事/朋友都聽聞呢間餐廳,不過都係因爲 係深水步所以遲遲未試。餐廳其實唔難搵,值得去深水步走一次。
2004-06-10 10 浏览
今日同朋友去食,唉,失望到極點。當初唔知呢間野點promote.. 如果係"法國餐廳", 就真係唔掂了...佈置:1. 裝飾, 叫ok2. 我地竟然係坐摺檯!! (但係餐廳冇咩人)3. 杯, 碟, 全部花園餐廳feel4. 一套餐具用到尾食野...唉, 唔好講。我地每人叫0左個$68 0既晚餐, 另外order 0左兩個湯, 一個凱撒沙津....等我講下有點衰.晚餐: ($68)1. 頭盤: 凍鴨片: 兩片好薄0既鴨片, 兩條菜, 好明顯係0係做起哂九年, 加保鮮紙放入雪櫃, 因為一order 完就即時有....d 菜都好乾~.~2. 小食: 法國香草焗田螺: 呢個真係死得!! 以為係一客幾粒, 有埋殼0既田螺, 點知一到, 竟然係一個五蚊咁大篤0既薯蓉, 上面有兩粒去殼0既螺肉! 螺肉冇香草味, 好明顯係冇焗過, 冇味, 仲要食落"sharp sharp" 聲, 我0趙0左兩啖就lur 0左! -_-!!3. 主菜: 芥末汁牛柳: 唉, 係兩"片"直徑6cm 圓, 1.5 cm 厚0既牛肉片, 芥末汁冇芥末味, 得0個小小; 加半個有cream 薯仔; 伴菜, 竟然係羅宋湯湯渣!!你
今日同朋友去食,唉,失望到極點。
佈置:
1. 裝飾, 叫ok
2. 我地竟然係坐摺檯!! (但係餐廳冇咩人)
3. 杯, 碟, 全部花園餐廳feel
4. 一套餐具用到尾
晚餐: ($68)
3. 主菜: 芥末汁牛柳: 唉, 係兩"片"直徑6cm 圓, 1.5 cm 厚0既牛肉片, 芥末汁冇芥末味, 得0個小小; 加半個有cream 薯仔; 伴菜, 竟然係羅宋湯湯渣!!你同我講係法國菜0既話(或者係fusion 法國菜), 我覺得係終極侮辱!
4. 咖啡或茶: 個waiter 行埋來, 問我"請問飲咩餐茶"...我直情以為自己去0左茶餐廳... -_-!
另外叫的:
1. 洋蔥湯($28) : 唔識俾comment, 因為我未飲過正式的, 不過可以好肯定的, 係我飲完即時口渴..
2. 凱撒沙律($45) : 哇, 完全搵笨! $45 得廿塊小片菜, 食唔到佢有落沙律油, d 炸麵包, 竟然好大jum 油味!!!
其實我見到隔離檯食個二人餐, $238, 頭盤個樣好似好過我地...但係我始終心諗, 我都俾成七十蚊, 你咪俾d 咁0既野我啦..
講真, 你地餐廳開到咁僻, 來得食的, 大部份都係識食0既人, 你咪耍埋d 低招呃人啦......
2004-04-24 2 浏览
呢間o野d份量太少食完又要去第二道食多餐> <o個件牛柳細得可憐同塊檸檬差唔多碟三文魚面得d面d肉仲細塊個粒花生間鋪太細導致門口要等位造成一個好多人o既假象只係o岩d唔使靠澱粉質都可以生存倒o既人至可以入去食我認為試下都咪搞
呢間o野d份量太少食完又要去第二道食多餐> <
2004-02-28 9 浏览
今日去左呢間法國餐廳食晚飯, 唔識去都幾辛苦=.=, 地點唔算係旺區, 人流唔算好多(可能因為係去到已經成10pm =.=)......成間鋪有大約40 個座位(都已經覺得幾逼)......如果晏去就要留意, 佢地close 既時間係11pm, d 食物都唔差(個set 都幾抵食), 如果唔係隔離d 人勁吸煙, 我諗環境我會比多一分
2004-02-08 4 浏览
hm.....今次去食唔係我話事<br />但係見到4個笑4個喊comment都有d驚<br />見到個門口時候有d奇, 乜現代? (我諗住磚牆+木門架嘛haha)<br />唔知鍾意平日都咁鬼多人<br />我地又係好多人, 不過d野都黎得算快<br />我唔係食set, 都係散叫<br />我食左牛仔肉, 唔知呀, 唔識食, 我覺得ok囉<br />不過個磨菇乜鬼湯就唔得喇, 好"hey"呀!<br />我鍾意飲"傑"d!<br />不過大致上ok!要求唔高人當然可以去食喇!<br />呀,仲有,個廁所好細呀!
hm.....今次去食唔係我話事<br />
但係見到4個笑4個喊comment都有d驚<br />
唔知鍾意平日都咁鬼多人<br />
我地又係好多人, 不過d野都黎得算快<br />
我唔係食set, 都係散叫<br />
不過個磨菇乜鬼湯就唔得喇, 好"hey"呀!<br />
我鍾意飲"傑"d!<br />
不過大致上ok!要求唔高人當然可以去食喇!<br />
呀,仲有,個廁所好細呀!
2004-01-23 5 浏览
說真的, 我的舌頭沒敏銳的味覺,更談不上是一個食評家。但本人也吃過不少美食,認為此店絕對值得一讚。本人不懂以高深字眼來形容食物, 但我心認為黑菌湯,朱古力慕絲是接近滿分的食物。我所有的所想已反映在我的評分內.
我所有的所想已反映在我的評分內.
唔知係唔係因為價錢平既關係,而呢區真係得呢間法國餐廳,所以都吸引左一小批等位既客人。平心而論;係唔係d野唔好食而價錢平就叫ok呢?如果真係食過法國菜,一定唔會再番轉頭;1.鵝肝醬,係罐頭......唉......2.可以試下乾身既雪藏羊鞍,肉同骨係可以好分明分開,而骨頭上一d肉都唔會盛低。3.牛仔肉?係唔係應該叫做肉乾?加d汁就可以呃到人嗎?要讚賞既係d汁呃到人......點解平就要食d唔好食既野呢?因為"法國菜"呢三個字?價錢蒙蔽味覺?
唔知係唔係因為價錢平既關係,而呢區真係得呢間
法國餐廳,所以都吸引左一小批等位既客人。
平心而論;係唔係d野唔好食而價錢平就叫ok呢?
如果真係食過法國菜,一定唔會再番轉頭;
1.鵝肝醬,係罐頭......唉......
2.可以試下乾身既雪藏羊鞍,肉同骨係可以好分明
分開,而骨頭上一d肉都唔會盛低。
3.牛仔肉?係唔係應該叫做肉乾?加d汁就可以呃
到人嗎?
要讚賞既係d汁呃到人......
點解平就要食d唔好食既野呢?因為"法國菜"
呢三個字?價錢蒙蔽味覺?
2003-12-28 6 浏览
套餐有$68 位或$238 兩位, 叫左個$238. 的田螺不連殼,雪藏貨,莓莓地,所以腌味比較重. 最好笑是個主菜. 四款選二:有鴨腿,羊鞍,魚,牛(羊)仔肉(唔記得邊款肉).<br /><br />叫左鴨腿,但條腿上韯 無左的. 原來放左去$68個餐度, 變左鴨胸意粉. 睇見鄰桌碟鴨胸, 兩件細肉, 便知道我隻鴨腿肉分為二道菜,當然我碟肉多些. 好野!!!碟鴨腿幾入味, 少左香草味, 但好多油.<br /><br />另外碟主菜羊鞍一到, 唔明點解好似無左的肉.原來亦是切去些少變成另外一道羊仔肉主菜. 真令我大開眼界.<br /><br />點解我會知! 左面四人叫左兩個$238, 右面叫左兩個$68. 如果你很喜歡食意粉, 可以食個$68, 保證少肉(兩嚿小肉)多意. 若你食$238, 一定要食鴨腿及羊鞍, 否則你會後悔! 魚是兩塊好小型的銀雪魚. 另外個牛定羊的x仔肉, 亦是得兩三塊. 反而羊鞍及鴨腿起碼有多些肉食. <br /> <br />食完罐頭
食完罐頭食完雪藏,記住行去7-仔買水飲呀!<br />
唉!個鋪租唔係貴,收人呢個價,的主菜唔好孤寒啦!<br />
會唔會再去食?? 一定NO! NO! NOT!<br />
2003-06-22 2 浏览
一間開左係深水涉既bistro地方細預左, 選擇少唔係味味正宗更加預左. House wine 配罐頭鵝肝醬都可以. Seafood platter新鮮但份量少, 真係釣少少辣會好味好多. 西蘭花忌廉湯係奶味重. 牛排煎得可以個汁都okay. 冇試甜品, 咖啡唔得... 一諗番套餐價錢(hk$68+)我就唔再俺尖.以佢既價錢香港食seafood platter係抵(雖然海鮮都係中式煮法好味, 法式係過癮下). 其它菜式調味都偏向單調冇變化. 不過都可以接受. 真係有辣有唔辣, 因為我唔可以負擔下下去貴價bistro甚至fine dining restaurant . le Petit係某程度上係一個substitute. 法國菜唔一定要高貴.